SZÜLŐSÉG

Szül valaki aznap, amikorra ki van írva?

2013. január 4., péntek 11:53

Általában azt szokták mondani, a nők öt százaléka szül éppen aznap, amikorra kiírták. Hogy számolják a szülés várható időpontját, és miért nem lehet pontosan jósolni. Önöknek mennyire volt pontos a jóslat?

stockfresh 1184659 auscultation sizeM
Fotó: Pedro Salaverria / Stockfresh

Amint fennáll a terhesség gyanúja, például egy pozitív teszt után, sokan azonnal számolgatni kezdenek, s keresik az internetes szülési kalkulátorokat, hogy megtudják, mikorra várható a szülés, és van, akit még az is izgat, milyen csillagjegyű lesz újszülöttje. Utánajártunk, mit és hogyan számolnak a kalkulátorok és az orvosok, s kíváncsiak vagyunk, olvasóinknál mennyire volt pontos a jóslat.

Az nyilvánvaló, hogy valamilyen időpontot muszáj kijelölni a terhességgondozás elején, hiszen orvosilag és lelkileg is kell valamihez igazodni. Ezért egy ilyen várható dátum megjelölése nagyon is hasznos dolog.

Többféle számolási módszer létezik, a legelfogadottabb és a legtöbb szülési kalkulátor is azzal számol, amikor az utolsó menstruáció első napját kell megadni, illetve a menstruációs ciklusunk hosszát (általában 28-30 nap). A dátum kiszámolásakor ehhez hozzáadnak 7 napot, majd kivonnak belőle 3 hónapot, és hozzá kell adni egy évet. Ez összesen 280 napot, azaz 10 lunáris hónapot, vagyis 40 hetet jelent. Tehát, akinek idén november 1-én volt az utolsó menstruációja, akkor hivatalosan jövő év augusztus 8-át nevezik ki a szülés várható időpontjának. Vannak olyan kalkulátorok (mint például ez), amely még azt is megtippeli, mikor történhetett a megtermékenyítés és a trimeszterek végeit is megadja. Ezzel az ovulációs kalkulátorral pedig a nagyon kíváncsiak megnézhetik, milyen nemű lehet az utód a teherbeesés időpontját alapul véve, mondjuk érdekes, hogy ez alapján nagyjából kétszerannyi esélye van a fiúnak, mint a lánynak.

Bent nem marad, nyugtatjuk magunkat az utolsó, nyűgös hetekben
Bent nem marad, nyugtatjuk magunkat az utolsó, nyűgös hetekben

Azonban ezeknek a számításoknak vannak tévedési lehetőségei, hiszen a valódi megtermékenyítés összességében egy ciklus alatt elméletileg háromheti intervallumban esélyes, tehát ennyi holtjátéka van a várható időpontnak, ráadásul nem is lehet mindig tudni, hogy hány naposak a ciklusaink.

A terhességi heteket a már betöltött hetekkel jelzik, azt mondjuk 6 hetes terhesnek, aki már betöltötte a 6 hetet, és már a hetedik hétben van de valójában ő még ilyenkor általában csak négy héttel korábban termékenyült meg. A betöltött 37. és a 42. hét közötti szülés tekinthető kiírás szerinti szülésnek. Akik ettől korábban születnek, azokat koraszülötteknek nevezzük, a 42. betöltött hét után már túlhordásról beszélünk. Jellemzően ez a legvégső időpont, amíg megvárják a szülés mesterséges beindítását, persze ha ezt valamilyen más körülmény nem indokolja korábbra.

De mi van azokkal, akik pontosan tudják, mikor történt a megtermékenyítő pillanat, és az nem a ciklus közepére esett? Egy barátnőm például pontosan tudja, hogy nem az elvileg fogékony napokon esett teherbe, mert akkor a férje éppen csapatépítő tréningen volt. De ismerek olyat is, aki a menstruációja utolsó napján, védettnek érezve magát ment bele egy éjszakai kalandba, s hiába mondják, hogy a 12-14 nap környékén van a legnagyobb esélye a teherbe esésre, neki így már a 7. napon megtörtént.

A rugalmasabb orvosok a terhesség első harmadában szokták korrigálni a szülési időpontot aszerint, hogy az anya mit mond a fogantatásról, és az ultrahang vizsgálatokon mit látnak, ugyanis az első trimeszterben nagyjából egy ütemben fejlődnek a magzatok, és ha van átlagostól való eltérés, akkor változtatnak a kiírt időponton.

Az eltern.de német családi portál készített egy online felmérést a minap a témában, s annak az eredményei alapján a válaszadók (4898 fő) 44,14 százaléka a kiírt időpont előtt, 13,35 százaléka éppen aznap, amikorra megjósolták, 42,51 százaléka pedig később szült. Ez elég jó fényt vet a német orvosok teljesítményére, mert világszerte azt a statisztikát szokták idézni, amely szerint a nők 5 százaléka szül éppen a megjósolt napon.

Mi is kíváncsiak vagyunk, hogy vajon Önök a tervezett időben szültek? Több választ is megjelölhetnek, ha különböző gyerekeik más kategóriába estek.

Mikor szültek a kiírthoz képest?

 • 183
  Sokkal korábban, koraszülött lett
 • 1156
  Kicsit korábban
 • 720
  Pont aznap
 • 1026
  Később

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.01.04 13:25:10konyvkeresoblog

  A programozott császárok divatja és a nyáron nyaralni kívánó dokik némileg "rontják" a statisztikát. Engem anno karácsony előtt próbált meg kézzel szétfeszíteni a doki, szó nélkül, csak simán hanyatt feküdtem, hogy megkuksizzon. Majd elájultam a fájdalomtól, s elégedetten közölte, hogy akkor 3 ujjnyira nyitva is vagyok, lehet ma szülünk. De pechjére nem jött be neki, még 5 napig életem így, persze folyamatos harckészültségben, és igen, karácsonykor hívtam, hogy akkor itt vagyok, jöttem szülni :)))

 • 2013.01.04 13:31:02Csincsike80

  Nekem a kisfiam a 39. hét végén, a kiírás előtt 2 nappal született meg spontán. A kislányom a 38. hét elején szinten spontán. Úgyhogy nem tudom ez mitől függ.

 • 2013.01.04 13:32:44kavicsq

  A megadott napon született a kisfiam, a doktornő aznap dolgozott először a két hetes külföldi nyaralása után. Szóval megvárta!

 • 2013.01.04 13:33:39dokineni

  egyik gyerekem a 39. héten, a másik pedig a betöltött 41. héten (majdnem a 42. hétben jártunk már) született. ultimátumot kaptam, ha másnapig nem indul meg a szülés, megindítják. ez hatott, éjjel elfolyt a magzatvíz.
  Egyébként tényleg egyre több a programcsászár.

 • 2013.01.04 13:41:57Édanyu

  A fiamnak a doki "tizennegyediknaponvanapeteérés" számolása alapján 13-án kellett volna születnie. Csakhogy én tudtam, hogy a baba abban a hónapban, hiába voltak addig 28 napos ciklusaim, csakis a 21. napon költözhetett be (tudtam, mi volt az az egy nap, amikor védekezés nélkül besikerülhetett, következő hónaptól akartunk nekilátni a babagyártásnak és gondoltuk, hó végén már mindegy...). Szóval tudtam, hogy a 21. napon jött össze a dolog, mondtam is a dokinak minden kontrollon, hogy a gyerek 20-án fog születni, de nem írta át saját számításait. A fiam 20-án született. :)
  A lányomnál nem tudtam pontosan, mikor fogant, vele február 14-re voltam kiírva, a kisasszony 9-én megérkezett.
  Az én statisztikám szerint a fogantatást kell pontosan tudni. :)

 • 2013.01.04 14:01:20Konzerális

  nem értem.... nálunk minden rendben volt. Hétfő reggel 8-ra kellet bemenni az 1. számú szülészeti klinikára kis táskával, és 9 óra után pár perccel meg is születtek az ikrek. Ennek már négy és fél éve. Innen is puszi az akkor közreműködő embereknek!

 • 2013.01.04 14:06:56csib

  Az én orvosom elnézte a pörgetős kisnaptárt, ezért kislányomat a megengedett 2 helyett 3 hétig hordtam túl. Hosszas vajúdás után, akadozó szívhang és nem tiszta magzatvíz miatt sürgősséggel császároztak. Teljesen szétázott bőrrel, de makkegészségesen jött a világra, szerencséje volt, last minute operáltak.
  A védőnő másik időpontot számolt a konkurens gyógyszercég naptárán, de nem volt olyan tökös, hogy ellenet merjen mondani a nagy és szentséges orvosnak. Mindez már a műtét után esett le. Ha nem lenne egészséges a gyerekem, most perben állnék a kórházzal.

  A teljesség kedvéért álljon itt az orvos és kórház neve: dr. Herczegh Szabolcs, Róbert Károly Magánklinka

 • 2013.01.04 14:08:11pc guru-e vagyok

  @ Konzerális: én sem értem. Te most programozott császárról beszélsz, vagy amint bementél, gombnyomásra beindult a szülés természetes úton? Az utóbbi tényleg érdekes.

 • 2013.01.04 14:28:53cimmogi

  A kisbabám pont aznap született amire ki volt írva, éjfél után pár perccel - szóval nekem bejött.

 • 2013.01.04 14:57:23Kriszdcso

  3 gyermekes anyuka vagyok,mindhárman a kiírt napon születtek,spontán.

 • 2013.01.04 14:59:47Isaura

  Én 11 nappal hordtam túl, másnap indítottak volna. Ettől úgy megijedtem, hogy előző nap libegőzni mentem és sétálni a hegyen (sétálni, nem rohangálni). Rimánkodtam, kéregettem a babámat, aki másnap reggel 6-kor elindult. De nem tudott kijönni, úgyhogy este tízkor (leeső szívhang) kivették. Szétázva, de makkegészségesen. Tehát valóban túlhordtam. Az én dokim a legjobb a világon és a szülésznőm is, a Bajcsyban szültem, mindenkinek ajánlom. Most is ott szülök és náluk, kábé egy hónap múlva, remélem, most természetes úton, mert az elsővel nagyon megszenvedtem. Dr. Toldi és Magdika, és az összes orvos, főorvos, aki vizsgált, mindegyikük előtt le a kalappal, nagyon nagy biztonságban éreztem magam - magunkat. Csak ajánlani tudom a kórházat.

 • 2013.01.04 15:25:50Van_mikrohullámú_sütőtök?

  Hanna lányom a 42. héten szétázva, máz nélkül, megindított császárral bújt ki, mert zavaros volt a magzatvíz.

  Éva lányom pedig 4 nap múlva érkezik progcsászárral, 1 héttel a számolt 40. hét előtt, szóval izgulunk :)

 • 2013.01.04 16:11:14miislegyenanicknevem

  3 lányomból a középsővel mentem első ultrahangra két hete késő menstruációval, két pozitív teszttel. A doki 10 percig keresgélt hüvelyi uh-val, de semmit nem talált, pedig már több, mint betöltött 6 hetes voltam a mensi szerint. Ezért a szülésre (3 héttel később, amikor előkerült a kiscsaj végre) rugalmasan szept 2-12 dátumot írt. A lányom spontán szept 3-án született (a szülinapomon), a zárójelentésre terminust írtak. Az első lányom kiírt napra, a harmadik 5 nappal előbb született. Mindhárman 3500 grammal...

 • 2013.01.04 18:38:06Nabucco

  Két hetes késés és pozitív teszt után a kórházi szuperérzékeny ultrahang semmi terhességre utaló jelet nem látott. Mondtam is, hogy később eshettem teherbe, mert a kalkulátor szerinti peteéréskor nem voltunk együtt a férjemmel, utána egy héttel viszont igen. Az uh-t egy pár nap múlva megismételve már hat hetes terhességet állapítottak meg. A szülésre kiírt dátumhoz képest 7 héttel korábban, spontán beindult a szülés. :(

 • 2013.01.04 20:50:07Rébusz

  Nálunk a fogantatás napjához számítva érkezett pontosan és nem az orvos és a gépek által meghatározott időnek megfelelően (igaz, csak 5 nap eltérés volt a kettő között). A gépekhez még annyit: a szülés előtti napon éppen 1000 grammal kevesebbet mutatott az uh, mint amennyivel másnap megszületett a baba. Csodálkoztunk is, hiszen a nőgyógyász korábban jóval nagyobbat mért, de nem szóltunk semmit. Szép fejlett egészséges babánk lett és ez a lényeg, nem az időpont.

 • 2013.01.05 00:03:39zsocsa

  Első baba 5 nappal korábban de nálam is kézzel való tágitas hatására..hogy hétvégére beinduljon...ja..4 óra múlva kint volt.második baba pont egy héttel később mint a kiírt,pedig a doki végig mondta,hogy egy héttel le van maradva,szoval szerinte később fogant de nem írta át.harmadik baba 1 nappal korábban.

 • 2013.01.05 07:57:15plüss_Teknős

  A doki nálunk is a menstruációhoz számolta először a gyerekeket, aztán módosítottuk, mert úgy két hét lett volna a difi. A nagyobbik öt nappal, a kicsi negyven perccel született terminus előtt, spontán, egészségesen :)

 • 2013.01.05 19:16:05Linacska

  Az első két gyerekem napra pontosan született. Csodálkoztam is a harmadiknál, hogy hova sietünk, mikor 5 nappal korábban jött:-)

 • 2013.01.06 14:23:07pirospottyos

  En a kiirt napon szulettem, a batyam csak egy napot kesett. Mifelenk szokas nagykabol pontosnak lenni :-)

 • 2013.01.07 17:37:51dieter1

  Az elsôre nem emlékszem pontosan, mennyit késett, a második egy hetet (a kiírt napon inkább kirándulni mentünk kórház helyett...). A harmadiknál sajnos pár napos késés után elkezdték a babát reggelente valami gyógyszerrel "sürgetni" a kórházban, végül a negyedik napon tényleg megszületett - viszont ez volt az egyetlen fájdalmas szülés. Tanultunk az esetbôl, a negyediknél ezért egy hetet csaltunk az utolsó menstruáció bemondásánál. Ez a gyerek aztán "pontosan" érkezett :-)

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta