SZÜLŐSÉG

Ne játszd el a tökéletes karácsonyt!

2012. december 18., kedd 08:33

A karácsonyi ünnepek a családi filmekben mindig a meghittség és boldogság napjai, és szerencsére sokan vannak, akik a valóságban is valami hasonlót élnek meg: ilyenkor összegyűlik a család, örülnek egymásnak, felhőtlen órákat töltenek együtt. A teljes igazsághoz azonban az is hozzátartozik, ezek a napok feszültség forrásául is szolgálhatnak. Valójában nem ilyenkor keletkeznek problémák, de alkalmas arra az ünnep, hogy felszínre hozza ezeket. A pszichológus arról ír, mitől szoktunk kiborulni karácsonykor, és hogyan lehetne ezen változtatni.

stockfresh 1270188 christmas-stress---busy-santa-woman sizeM

A legtöbb ember számára a karácsony az intéznivalók tömkelegéről is szól, ilyenkor maximalisták vagyunk (hiszen mikor máskor legyen tökéletes minden, mint karácsonykor), ez eleve feszültté teszi az ünneplő társaságot. A tökéletesség igénye másra is kiterjed: az emberi kapcsolatokra.

Bizonyos pillanatokban az ember hajlamos számot vetni, hol tart, mennyire elégedett az életével. Ilyen kritikus pillanat például, mikor kerek születésnaphoz érkezik, és összeveti élethelyzetét azzal, amit korábban célként kitűzött. Ilyenkor tud fájni, hogy már harminc, de még nincs családja, már negyven, de nem tart sehol a karrierjében. Nem véletlen, hogy újévkor teszik a legtöbben a fogadalmakat, az évforduló arra ösztönzi az embert, gondolja át, elégedett-e teljesítményével, és kell valamilyen eszköz, ami csökkenti az esetleges elégedetlenség feszültségét. Ez a fogadalom, ami felment a bűntudat alól, mert bár nem tettünk meg mindent magunkért, legalább megszületett az elhatározás: ezentúl másképp lesz.

Mivel a karácsony a szeretet ünnepe, ilyenkor az emberi kapcsolatok kerülnek mérlegre. Eléggé harmonikusak-e, úgy szeretnek-e, ahogy vágyom rá, én tudom-e szeretni őket? Két probléma merül fel ezzel kapcsolatban: egyik, hogy a tökéletessel, egy idilli képpel hasonlítjuk össze a valós állapotot. Mivel tökéletes kapcsolatai keveseknek vannak, csakis frusztráló eredménye lehet a számvetésnek. A másik probléma, hogy sokan hajlamosak kimerevíteni az aktuális állapotot, mintha örökre szólna, a korrigálás lehetősége nélkül.

Holott mindenki tart valahol egy úton, ahol tanulja az empátiát, a megbocsátást, a saját igényeinek minél pontosabb kifejezését, és ez a folyamat egész életen át folytatódik. Attól, hogy adott év december 24-én még nem sikerült rendezni a viszonyt az anyóssal, és komoly konfliktusok feszülnek a kamasz gyerekkel, jövőre vagy öt év múlva lehet jobb a helyzet. Persze nem varázsütésre, ahogy az újévi fogadalmaktól várjuk, nem azért, mert most, karácsonykor szentül elhatározzuk, hanem apró lépésekben, ahogy a valóságban változni szoktak a dolgok.

Összességében tehát a karácsony nem vizsga, ami végérvényesen eldönti, sikeresek vagy kudarcosak-e az emberi kapcsolataink.

A kulcsszó, ami átélhetővé teszi a szeretet ünnepét: az elfogadás. Első sorban a tökéletlenség elfogadása, és annak az igénynek elengedése, hogy karácsonykor egy makulátlan család üljön az asztal körül, és fogyassza el a remekül sikerült vacsorát a pompás karácsonyfa mellett. Miért is lenne karácsonykor más a család, mint egyébként? Ha vannak tisztázatlanságok, feszültségek, akkor azok ugyanúgy ott lesznek ebben a három napban, csak habitustól függően vagy mindenki jobban figyel a szokásosnál, hogy ne akkor pattanjanak ki, vagy ellenkezőleg, épp az ünnep miatt törnek elő.

stockfresh 340132 crazy-housewife sizeM

Ha valaki azt érzi, ilyen körülmények között nincs kedve ünnepelni, gondolja át, mi az, amit összes hibájával együtt mégis ad neki a család. Ha nem is minden pillanatban átélhető a szeretet, a kötődés talán érezhető, hiszen valami összetartja őket. Nem érdemes úgy belemenni az ünnepbe, hogy csak legyünk túl rajta, ezzel elveszi az ember magától a lehetőségét, hogy jó legyen az élmény. Inkább álljunk úgy hozzá, hogy senkitől sem várjuk, jobb legyen, mint máskor, magunktól sem, de megünnepeljük, hogy együtt vagyunk, hogy hibáinkkal együtt is fontosak vagyunk egymásnak.

A gyermekek előtt sem kell játszani, mézes-mázosan szólni egymáshoz csak azért, mert karácsony van. Persze, tegyünk erőfeszítést azért, hogy szép ünnepük legyen, de ennek nem a színjátszás, inkább egy kis tervezés, és persze a szükséges idő felszabadítása a lényege. Legyünk sokat együtt, készülhetünk közösen, de az is hozzájárul a varázshoz, ha nincsenek mindenbe bevonva, hanem meglepetésként éri őket például a karácsonyi díszben pompázó nappali. Közhely, hogy nem az ajándék mérete teszi boldoggá a gyermeket, mégsem lehet eleget hangsúlyozni, mennyivel többet adunk a közös énekléssel, társasjátékozással, beszélgetéssel, mint bármilyen ajándéktárggyal.

A karácsony mindenkiben kapukat nyit a múlt, a gyermekkor felé. Az emberben előbukkannak a gyerekkori karácsonyok nosztalgikus vagy éppen szomorú emlékei, és ettől érzékenyebbé válik. Érthető vágy, hogy a gyermekkori szép emlékeket újraélje az ember, a szomorúakat pedig most korrigálja. Akinek van gyermeke, megélheti ezt azon keresztül, hogy a csemetének varázsol meghitt karácsonyt. Erre a helyzetre is igaz: nem kell, hogy minden tökéletesre sikerüljön, bőven elég, ha a gyermek érzi, jelen vagyunk, figyelünk rá. Ezen kívül van más eszköze is annak, hogy jó élmény legyen az ünnep, de érdemes nem az összes elvárást a Szentestére terhelni. Ha a karácsony előtti napok, hetek kapcsolati élményekben gazdagok, jelentsen ez mézeskalácssütést az unokahúggal vagy forraltborozást egy baráttal, eleve feltöltődve ülünk oda a karácsonyi asztalhoz, és lesz miből adnunk.

Cziglán Karolina, pszichológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.12.18 08:58:24dukeekud

  Nem bonyolult a dolog.
  Hivatalosan a karacsony a szeretet unnepe. Tehat nem arrol kene szolnia, hogy az egesz eves utalatot, elenszenvet, lelkiismeretfurdalast ebben a ket napban probaljuk feloldani, kompenzalni, hanem az egesz evben meglevo szeretetet kene megunnepelni.
  De ha ez a szeretet, az adott emberek kozott nincs meg, akkor igazabol nem kene unnepelni, mert nincs mit. Elobb a szeretetet kene kialakitani, ha egyaltalan lehetseges, aztan johet az unneples, kulonben az egesz csak, egy fajdalmas flusztraltsagot okozo hazugsag lesz.

 • 2012.12.18 09:14:30piros körömlakk

  De undorítóan néznek ki ezek nők a cikkhez mellékelt képeken. Bazz el sem lehet olvasni a cikket, mert kifolyik a szemem. Főleg az első ultraocsmány. Kik találják ki ezeket az ócska grimaszokat meg pózokat? nem csak a modelleket de az illetőt is agyonrugdalnám.

 • 2012.12.18 09:52:00bejto

  Azért kétségkívül lehetnek helyzetek(elhidegült kapcsolatok, anyós, már-nem még nem helyzetek, ellehetetlenült pénzügyi helyzetek) amelyek lehetnek stresszesek.
  Itt azért nem feltétlenül olyan mint a mesébe.

 • 2012.12.18 10:47:53Steve_Jones

  Számomra a karácsony és a szenteste KIZÁRÓLAG akkor lenne békés, ha teljesen egyedül ünnepelném meg. Mert ugye richtig ilyenkor nem alszanak a gyerekek, este nyűgösek lesznek, az asszony a nagy kapkodásban tuti elb@cca a kaját, a gyerekek ugye nem láthatják a karácsonyfát estig, mert hát ugye azt az angyalkák díszítik fel, az, hogy csak szívatjuk magunkat azzal, hogy az 50nm-es lyukból 20-at egész nap elzárunk magunktól... Az meg csak hab a tortán, hogy este bettoppan az anyósom a kis toprongyában, kiosztja a vérciki "ajándékait" (amik azonnal a kukában landolnak, mint pl. kínai zokni, kínai nyakkendő, tesco dezodor, stb.) és akkor jön a zokogás, mert neki csak a szülés jutott, meg minek is kölykedzett le, ja meg a hagyatéki eljárás meg az illeték, meg a türürüpp. Persze még mindig elviselhetőbb annál, mint amikor az idegbeteg diktátor apámmal kellett díszíteni a karácsonyfát, vagy agyonsajnáltatta magát, mert ő váltóműszakos és ha már nekem nem jó, másnak se legyen jó, este pedig a "kollégákkal" telehányta a karácsonyfa alját, a muterom pedig asszisztált hozzá. Szóval: szinglik, egyedülállók ne keseredjetek! Bár egyszer lenne egy olyan karácsonyom, amikor az asszony nem idegesít fel, a gyerekek, anyós, részeg fater, mindent eltűrő muter nem legyeskednek körül, hanem szól a halk hárfamuzsika, szépen felöltöztetném a fát, felvenném a kitudja hány éve utoljára rajtam volt Valentino öltönyömet és a BVLGARY karórámat, elkészíteném a saját szám íze szerinti ízletes fogásokat, szép rendet vágnék és a végén egy pohár fahéjas forró tea mellett nézegetném a hóesést, és kipihenném az egész éves fáradalmaimat, hétvégi munkáimat, túlóráimat, legvégén pedig meglepném magam egy igazán hasznos ajándékkal.

 • 2012.12.18 12:09:17Marjorie

  Nagyon egyet tudok érteni a cikkel. Steve Jones, kívánom teljesüljön a karácsonnyal kapcsolatos vágyad!

 • 2012.12.18 19:04:31Bélabácsi

  @Steve_Jones

  Csinálj négy-öt liter forralt bort, kevés fahéjjal, közepes mennyiségű mézzel és sok szegfűborssal, majd idd meg a felét fél nap alatt míg anyósod meg nem jön. Ha odaér, akkor már lesz bátorságod neki elmondani mit érzel :)))

 • 2012.12.18 20:16:11raar-pingvin

  Steve, légy erős, nem minden egyedülálló keseredik el. Bvlgarit nem ipszilonnal írjuk, vedd elő a dobozából és nézd meg!

 • 2012.12.18 23:57:33krisz-nagy

  @Steve_Jones: akkor 23-ától fizesd be magad egy hétre valami hegyi luxuskunyhóba :-))

 • 2012.12.19 05:44:13wadbikaiy

  [link]

 • 2012.12.19 12:48:11Fenimore

  Ja, nem kell tökéletesnek lennie a karácsonynak. Mondjátok ezt egy olyan cikk után két nappal, amiben azt tárgyaltátok, milyen bosszantó, ha a lakásban nem kerek a szettünk, mert le kell venni a cipőt.

 • 2012.12.19 14:56:36pc guru-e vagyok

  Fenimore, neked semmi sem jó?! Pontosabban: neked minden rossz??? Miért nem tudsz kicsit lazítani?

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta