SZÜLŐSÉG

A nagy szülési nyomasztás

2012. augusztus 14., kedd 09:46

Természetesen, epidurállal, tervezett vagy sürgősségi császárral - mindegy ki hogyan szülte a gyerekét, mindig lesznek olyanok, akik húzni fogják a szájukat. Miért érezzük úgy, hogy jogunk van lenézni másokat, csak mert máshogy szültek, mint mi?

stockfresh 219679 newborn-baby-hand sizeM

Nem tudom miért van ez, de egy terhes nőt mindenki gátlás nélkül kérdez ki arról, hogyan tervez szülni. Aztán bármit mondjon is, mindenképpen megtalálják azok, akik szerint a tervezett módszer alapvetően elhibázott, és ilyenkor kénytelen lesz végighallgatni az összes rémtörténetet, a 198 órán át vajúdtam fájdalomcsillapító nélkültől, a bennemhagyta a nőgyógyász a kesztyűjét a császár utánig.

Miután meghallgatta az összes rémtörténetet, ráugranak a térítő típusú anyák, hogy kíméletlenül meggyőzzék arról, miért kell a gyerekét mindenképpen otthon megszülnie egy gumimedencében, miért muszáj kórházban szülnie, miért kötelező mindezen fájdalomcsillapítás nélkül átmennie, illetve miért lenne a leghelyesebb, ha császárral szülne.

Mindezek mellé a hogyan szüléshez különféle sztereotíp vélemények társulnak. A gyerekét fájdalomcsillapítás nélkül szülő nő hős. A császáros biztos túl kényelmes volt. Az otthonszülő felelőtlen. Az epidurálos gyenge.

Pedig mit is tudunk mi nők? Milyen alapon formálunk véleményt a másik szüléséről? Arról, neki hogyan kéne. Csak azért, mert nekünk valami jó/rossz volt, miért gondoljuk, hogy az az abszolút igazság?

A két gyerekem születése sem volt egyforma. Az elsőnél az epidurálos szülés kifejezetten jó élmény volt, nem úgy a lábadozás, a gátmetszést nem aprózták el, még egy hét múlva is csak kínok között tudtam ülni egy gyerekúszógumin. A másodikkal mire igazán bedurvultak a fájások, már nem volt értelme az epidurálnak. Ezúttal jobban ráfeküdtek a gátvédelemre, így csak olyan pici sebem lett, amivel szülés után lazán mászkáltam a gyerekkel a karomon, másnap meg normálisan ültem.

A megszokott melldöngetés alapján a második szülésem menő szülés volt, tökösen átmentem rajta fájdalomcsillapítás nélkül. De micsoda óriási hülyeség ez? Az egyetlen ok, amiért nem cseréltem volna el a kettőt az első eltúlzott gátsebem volt, amire valószínűleg már akkor sem lett volna szükség - tekintve, hogy a második gyerekem (fejméretével, hosszával, súlyával) nagyobb volt az elsőnél.

Minden más szempontból sokkal-sokkal jobb volt az első, ami nem fájt. Ha szar vagyok, vállalom.

El tudom képzelni, hogy vannak olyan nők, akiknek meg sem kottyan ugyanaz a fájdalom, ami számomra már elviselhetetlen. El tudom képezelni, hogy vannak olyanok, akik lassabban, kicsit kevésbé intenzív fájásokkal szülnek. El tudom képzelni, hogy vannak olyanok, akik sokkal rosszabbul tűrik a fájdalmat, mint én. El tudom képzelni, hogy vannak nők, akik annyira rettegnek a szüléstől, hogy inkább a császárt választják.

Azt az egyet nem értem, miért kényszerítjük rá a másikat, hogy rosszul érezze magát. Miért kell a gyerekét (tervezett vagy sürgősségi) császárral megszülőnek szégyenkeznie? (milyen nő az, aki még a gyerekét sem tudja megszülni?) Ha megtudjuk, hogy valaki fájdalomcsillapítást kért, miért kell az orra alá dörgölni, hogy bezzeg nekünk nem volt rá szükségünk? Miért kötelező azt hinni, hogy csak azért, mert a mi fájásaink elviselhetőek voltak, a másé is azok? Miért érezzük úgy, hogy csak azért, mert valaki otthon akar szülni, nem informálódott előtte a kockázatokról és lehetőségekről? Miért kötelező a gyorsan szülőnek az orra alá dörgölni, hogy bezzeg én két napig vajódtam (szart se tudsz te a szülésről), vagy a két napig vajúdót azzal hergelni, hogy nekünk milyen gyorsan ment (mi tartott ezen ilyen sokáig).

Hogyan szültek? Jó volt úgy?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.08.14 10:09:33BarnaMaki

  Még két hónapom van hátra, de 6 hónapja azt hallgatom, hogy kellene csinálnom. Természetesen senkinek nem felel meg, amit mondok, legyen az bármelyik alternatíva is. Mostanra eljutottam a "leszarom" állapotig, majd egyszercsak kint lesz. Egyedül megyek be, egyedül csinálom végig és aki közel mer jönni a kéretlen jótanácsaival (...), azt tuti megverem. Legkésőbb mikor kiengedtek a szülészetről :)

 • 2012.08.14 10:30:42pipi_NL

  Erre csak azt tudom mondani, az ember vagy valogassa meg az informaciot, amit elmond, vagy valogassa meg a baratait.

 • 2012.08.14 10:55:21a_szomszéd_ismerőse

  Végre, hogy ez ki lett mondva/le lett írva. A legjobban, akiktől felmegy a pumpám, azok akik szerint az ember a császárt VÁLASZTJA! Egyesével a jó édesanyját az összes önmagát ősanyának képzelő mázlista picsavirágnak!!! Ha engem nem császároznak meg, a baba és én is meghaltam volna. Lehet ezért lenézni, amiért a hullaház helyett a császárt "VÁLASZTOTTAM". Az, hogy ki hogy szül, bazz' nem az ő döntése feltétlenül. Testi és genetikai adottságok, a gyerek testi és genetikai adottságai, az orvos/szülész hozzáállása, váratlan helyzetek, stb. mind befolyásolják. Aki természetesen úton, gátvédelemmel, felhők között lebegve szülte meg tökéletes utódját, legyen hálás a jóistennek, de ne magáról gondolja azt, hogy mekkora faszagyerek. Uff.

 • 2012.08.14 10:56:37pöttömröff

  hülyeség előre tervezgetni... az ember azért választ egy orvost, akiben megbízik, hogy arra hallgasson, mikor itt az idő... én sem terveztem a császárt, sajnos mégis sürgősen kellett... emiatt nem érzem magam sem jobbnak, sem rosszabbnak, és azt sem éreztem, hogy emiatt mások másképpen álltak volna hozzám... ez az egész egy műbalhé....

 • 2012.08.14 10:57:53Kulics

  érdekes, csak és kizárólag a szeretet nem jön át ebből a cikkből.
  mintha a nők nem a szeretetet adnák egymásnak a szülés kapcsán, hanem az egó harc dominál, a másik legyőzése és magunk felmagasztalása lenne a cél ezekkel a "rémtörténetekkel".
  Nincs visszataszítóbb ennél.

 • 2012.08.14 11:00:07pöttömröff

  Kulics: pedig sajnos így van... ahogy később a kinek mászik előbb a gyereke és hány foga van már típusú vetélkedés is így zajlik....

 • 2012.08.14 11:38:47laokoon2000

  "Miért kötelező azt hinni, hogy csak azért, mert a mi fájásaink elviselhetőek voltak, a másé is azok?" Dragam erre azt mondom neked, hogy te szart sem tudsz a fajdalomrol...szerinted pl a Nandorfehervari kuzdelemben amikor az egyik torok beg levagta a masik magyar katona kezet / csuklojat /bokajat /terdet /fulet /orrat /stb... es eletben maradt, az milyen fajdalmat viselt el??????????? hany millio ember vegezte igy?????? akkor te rinyalsz egy termeszetes folymat alkotta fajadalomtol????? na baby vegyel reszt par BDSM torturan es akkor talan novekszik a fajdalom kuszobod...:)))))))))

 • 2012.08.14 11:47:54Dike

  Kedves szomszéd ismerőse! Azért naív dolog azt hinni, hogy SENKI nem választja a császárt. És hogy minden császármetszés egészségügyileg indokolt.

 • 2012.08.14 11:57:26vjudy

  Akkor én egy gyenge hős vagyok :-) Szültem már edával és nélküle is. Amúgy ez egy teljesen olyan téma, amit szerintem nem tudunk előre eldönteni. Az esetek többségében úgy lesz, ahogy lesz... Első gyermekemnél alig tágultam, kaptam oxitocint, na onnantól kezdve kapartam a falat a fájásoktól. Ezért kértem edát. Másodiknál nem kaptam oxitocint, így eda sem kellett... De pl olyan nem hiszem, hogy sok van, hogy valaki fájások előtt kéri az edát, szal aki érzéstelenítővel szül, azért az is átmegy sok mindenen előtte... Szegény császárosoknak meg utána lesz nehéz, amíg gyógyulnak. Viszont mindenki átéli előtt a (többnyire) 9 hónapot, amíg a pocakjában fejlődik a baba, és szülés után is anya neveli a babát - szerintem ez a lényeg! Az én két szülésem teljesen más élmény volt, de mindkettő szép. Nem hiszem, hogy bármilyen sablonnak meg kéne felelnie az anyukáknak, a szüléseknek. A nagyszájúakkal meg, akik osztják az észt, másról kell beszélni, vagy ha megtehetik, semmiről...

 • 2012.08.14 12:05:27yy5

  Itt aztán volna mire reagálni, DE elsősorban:
  Szeretnék ajánlani 2 könyvet azoknak akik készülni szeretnének a szülésre:
  Frédérick Leboyer: Szülés gyöngéden,
  Frédérick Leboyer: A gyöngéd születés,

  2 szülésnél voltam jelen apaként, és a második gyermekünk - számomra is megdöbbentő módon - miután kibújt nem sírt!!!! Simán elkezdett lélegezni, szuszogni. Az APGAR-ja 9/10 lett. Nem azért történt, mert idegrendszeri problémái vannak, immáron 4 hónaposan fülig érő szájjal mosolyog, hasrafordul, fog-szájába veszi a játékait(ezt sem dicsekvésből, csak annak igazolására, hogy nincs agybaja).
  A feleségemnek nem volt gátmetszése és nem kapot fájdalomcsillapítót, mindez kórházban történt. Engedtessék meg, hogy hősként nézzek rá!

  Rajta keresztül tapasztaltam meg azt, hogy a szülésre fel lehet készünli.

  Nem fikázni akarom azokat akik császárral szültek, jól tudjuk, hogy ez a kép az alakukat féltő - és ezért tudatosan császárral szülő - szátrok miatt alakult ki.... miután a csapból is ez folyik, ne csodálkozzunk, ha az emberekben előítéletek alakulnak ki.

  A többi a könyvekből annak akit érdekel.

  A cikk írójára nem is mondok semmi, ez a cikk nem is a szülésről szól....

  ... ja és még egy gondolat... a természet így alkotott meg minket... évmilliók óta így szültek nők nem beszélve az állatvilágról (már előte látom az állatvédőket akik a kutyáiknak is epidurált adnak) ... amennyiben egy faj nem képes megoldani saját maga szaporodását ki fog pusztulni....

 • 2012.08.14 12:22:27Pakinyanya

  Azért azt vegyük észre, hogy az évmilliók alatt, amikor még nem volt vagy nem így volt orvosi segítség, akkor a gyerekek és/vagy anyák nagy százaléka meghalt szülés közben, esetleg után. Egy beragadt gyereket nem biztos, hogy ki tudtak szedni, stb. Az első egy-két évben is sok gyerek halt meg, mert beteg lett és nem tudtak rajta segíteni. Ezt is ilyen boldogan fogadnánk el mai napig annak tudatában, hogy ez van, nem életképes? Én nem örülnék, ha a gyerekem tízéves koráig azon kéne izgulnom, hogy vajon megmarad-e. Miközben van abban igazság, hogy lehet, hogy a nem életképes gyerekeket hagyni kéne. Csak tudjuk ezt bátran mondani akkor is, amikor a sajátunkról van szó?

 • 2012.08.14 12:41:49yy5

  Kedves Pakinyanya!
  Természetesen egyetértek.
  Szerintem azzal a gondolkodással, hogy ha egészségügyileg indokolt a császár legyen úgy mindenki egyetért. Nem lennének előítéletek sem ezzel kapcsolatban szerintem, ha ezzel egyesek nem élnének vissza.
  Én inkább arra szeretnék rámutatni, hogy a nőknek kicsit hagyni kellene magukat rábízni a természetre(úgyis ő az erősebb), mert a görcsölés az gátol, aki görcsöl annak orgazmusa sincs.

 • 2012.08.14 12:58:51kapuka

  Nekem két fiam van, az első simán született, érzéstelenítő nélkül. A második előbb belekakilt a magzatvízbe, aztán esett a szívhangja, így az orvosom és a szülésznő is császárt javasolt. Elmorzsoltam 1-2 könnycseppet, aztán mondtam, hogy mehet. Szóval megtapasztaltam mindegyiket, és úgy gondolom, az a legfontosabb, hogy teljesen mindegy milyen a szülés, ha utána a baba és a mama egészséges.

  Egyébként én azt sem ítélem el, aki ő maga akarja a császárt, és az tényleg tervezett. Mindenki úgy csinálja ahogy akarja. Az a lényeg, hogy utána szeresse a gyermekét, és törődjön vele.

  A hasonlítgatás, megmondogatás meg mindig megmarad: előbb a szülés, aztán a szoptatás, utána kijött-e már a foga, mászik-e már, miért nem beszél, mikor indul már el, jár-e óvodába, miért nem jár, stb.

  Be kell venni a leszarom tablettát :)

 • 2012.08.14 12:59:49BarnaMaki

  Kulics, az unokanővérem fogalmazott eddig a legtalálóbban: az egész egy őrült fegyverkezési versenyhez hasonlít. És ha nem vagy hajlandó részt venni, te vagy a lúzer :)))

 • 2012.08.14 13:18:30ungibungi

  Szüljön mindenki úgy, ahogy neki jó, a véleményét meg mindenki tartsa meg magának! Mert vélemény az van úgyis, csak nem mindegy, hogy ráerőltetjük-e a másikra, vagy sem.

  Nekem pl azt mondta egy barátnőm, hogy mindenképpen császárral szüljek, mert különben szétmegy a puncim, és inkontinens leszek. (Anyám két gyerek után sem volt az.) Azt hiszem, ez pl. rossz megközelítés.

  Engem nagyon rémiszt a császár, meg ami azzal jár. Jobban, mint egy "rendes" szüléssel járó fájdalom. (Mást meg az rémiszt jobban.) De nyilván, ha az életünk múlik rajta, nem fogom kötni az ebet a karóhoz.

  Nem vagyunk egyformák! Ennyi erővel azon is lehetne vitatkozni, hogy hason jobb-e aludni, vagy oldalt, vagy háton. És aki mást mond, az hülye.
  ugyanmár.

 • 2012.08.14 13:43:03Saláta27

  @yy5 "... ja és még egy gondolat... a természet így alkotott meg minket... évmilliók óta így szültek nők nem beszélve az állatvilágról (már előte látom az állatvédőket akik a kutyáiknak is epidurált adnak) ... amennyiben egy faj nem képes megoldani saját maga szaporodását ki fog pusztulni....":

  Az ember evolúciós léptékben nem nagyon alkalmazkodott ahhoz az újdonsághoz, hogy felegyenesedve járunk, és ekkora agyunk van. Ezért szülünk magatehetetlen, évekig életképtelen, fejletlen babákat, mert ha tovább fejlődnének az anyaméhben, nem férne ki a fejük. Ezért olyan fájdalmas és kockázatos a szülés, hogy évmilliókig az első szülés igen nagy arányban az anya halálával végződött, és segítő (bába, orvos) nélkül az arány akár az 50 %-ot is elérhette.

 • 2012.08.14 15:25:49Van_mikrohullámú_sütőtök?

  Ha a kedves szövegelő rendelkezik minden szükséges iskolával és több, mint 40 év gyakorlata van a "szülesztésben" és képes megcáfolni egy egész orvosi konzorciumot akkor elfogadom az érvelését egyébként meg ha szívlapáttal oldalba...

  Amúgy meg az összes egészségügyi döntés maradjon csak az orvosok kezében. Vagy beszéljünk arról, hogy vakbélműtétet hogyan kellene csinálni? :)

 • 2012.08.14 15:27:09Leonce

  Csakis császárral vagyok hajlandó szülni. Van az az orvos. Rohadtul nem érdekel senki véleménye. Lehet ez az infó sem érdekel senkit, hát ilyen ez:) Szép napot!

 • 2012.08.14 15:30:24Mrs. Jackman

  Jó a kérdésfeltevés, de szinte bármivel kapcsolatban így van. sztem egyedül a leendő anyuka dolga, teljesen mindegy, hogyan dönt, lényeg, hogy a gyerek egészséges legyen, és ennyi. nem lesz kevésbé gyerek, kevésbé anya, jobb, szebb gyerek azért mert bizonyos módon szült, illetve jött a világra.

 • 2012.08.14 15:35:32szkata

  2 gyerekem van, de egyszer sem éreztem, hogy bárki lenézne, hogy szültem. Szültem természetes úton, és császárral is, sajnos ennek oka is volt, de nem látok abban sem kivetnivalót, ha valaki választja ez utóbbit. Számomra az egy napos sikertelen szülésindítás ellenére is a császár volt a "befutó", sokkal emberibb volt, mint a természetes szülés. Nem volt a természetes szülésnél komplikáció, de fájdalomcsillapítás sem, semmi, és úgy éreztem, belehalok. Egy-két perc is iszonyú tud lenni, nemhogy órák... nem féltem előtte, de a másodiktól rettegtem az első után. És hálát adtam a sorsnak, hogy így alakult (az orvosom orvosi indok nélkül nem csinált volna császárt, bár próbáltam rábeszélni előtte).
  Mondjuk sose érdekelt mások véleménye, másoknak is ajánlom, gyűjtsenek be minél több ismeretet és tapasztalatot, aztán ne hagyják magukat befolyásolni (az orvosukat leszámítva), hogy amit tesznek jó-e vagy sem.

 • 2012.08.14 15:37:16Bartush

  Szerintem egyszerűen Magyarországon mindenki jobban tud mindent az érintett jövendő anyukánál. Népbetegség, hogy beledumáljanak vadidegenek az életünkbe illetve az enyémbe nem, mert nem foglalkozok velük, elküldöm az ilyeneket lazán a búsba. Senki öreganyjának semmi köze ahhoz, hogy hogyan szültem, hogyan a gyerekem, hány gyereket akarok. Végre az anyukáknak és apukáknak elég tökösnek kellene lennie ahhoz, hogy elküldjék a búsba az ilyeneket. Segíteni nem segítenek, pl buszról lemászni babakocsival, de belebeszélni idegenek életébe azt tudnak. Egyre kiábrándítóbb a magyar társadalom.

 • 2012.08.14 15:40:39Mrs. Jackman

  yy5, apuka szájat befog lehetőleg, mivel, ahogy le is írja a felesége által tapasztalta meg a dolgot. minden apának kötelessége hősként nézni a feleségére attól függetlenül, hogy szülte meg a gyereket.

  és ha utánaolvasnál, akkor tudnád, hogy az alaknak semmi köze a császárhoz. ez az évmilliók szöveg meg olyan ostobaság, és mégis állandóan felhozzák érvként. évmilliókig elvolt az ember penicilin nélkül, nem? vagy lázcsillapító nélkül, remélem, nem adsz a gyerekednek, mert sokáig megvoltunk nélküle...

 • 2012.08.14 15:43:33yy5

  Kedves Saláta 27!
  Hány éve egyenesedtünk két lábra? Azóta vajon nőtt a fejünk???
  És akkor még 500 év és az ember nem lesz képes gyermeket világrahozni????
  Az első két lábra egyenesedett ember vajon belehalt a szülésbe?
  Te magad sem hiszed el! :)

 • 2012.08.14 15:49:25fizetekmegegysort

  yy5: A feleséged szerencsés, nem csak azért, mert lélekben és fizikailag is képes volt felkészülni, hanem azért is, mert támogató társa van. Eznem mindenkinek adatik meg, mint ahogy nem mindenki képes azokat a traumákat sem elengedni, melyek akadályozzák a természetes folyamatot. Egy programcsászár is jobb, mint egy rettegéssel megélt, megfelelésből végigcsinált, kudarcos szülés, aminek az eredménye depresszió és a baba elutasítása. Mindenki szüljön úgy, ahogy neki a legjobb.

 • 2012.08.14 15:57:02yy5

  Kedves Mrs. Jackman,

  Először olvasd el amit írtam légyszi! Néhány "sztár"-ról írtam! Én TUDOM, hogy nincs az alaknak köze a császárhoz.
  Legalább azon ne vitázzunk már amiben egyetértünk! ... csak azért, hogy vitázhassunk.

  Apuka meg nem fog be szájat, mert apuka olyan apuka aki mind a terhesség alatt, mind a szülés alatt mind a gyermeknevelés alatt aktívan kiveszi a részét!
  Bocs, ne ítélkezz kérlek.

  Míly furcsa, hogy az senkinek nem ütötte meg a szemét, hogy nem sírt a gyerekem amikor kibújt!
  Saját tapasztalatot írtam le. Azért remélem akad olyan aki megpróbálja és akinek segíthettem!

  Amúgy az egész fórumozásban az a furcsa, hogy mindenki a másikban ellenséget lát - illetve mindenki más hülye.

 • 2012.08.14 16:12:08yy5

  Kedves fizetekmegegysort!

  Mélységesen egyetértek!
  Tényleg (és részemről ez az utolsó hozzászólásom) a fönt említett két könyv formájában szeretném segíteni azokat akik nyitottak, akik tájékozódni szeretnének...

  Esküszöm, hogy nem származik a könyvek fogyásából anyagi hasznom, nem azért írtam oda.

 • 2012.08.14 16:31:56Mrs. Jackman

  yy5, nem én ítélkeztem, hanem te ezzel az évmilliók óta bevált szöveggel. ha valaki választja a császárt az is ugyanolyan anya, mint bárki más, nem tudhatod, hogy miért választja azt.

  ne haragudj, de ez pont az a kérdés, amibe egy férfi nem tud beleszólni, mert nincsenek róla tapasztalatai. állhat valaki a szülőágy mellett nyolcszor, akkor sem fogja tudni, miről van szó, milyen érzései vannak ilyenkor egy nőnek, milyen félelmekkel küzdhet.

  tök szuper, hogy nem sírt a gyereked, és hogy minden jól sikerült, és igen, a feleséged szuper volt a szülés alatt. és az sem kevésbé szuper, akinek nem ment ilyen jól.

 • 2012.08.14 17:20:43Momina

  Nekem még nincs is gyermekem, de lesz, tervezünk, előtte vagyunk. És már most, még előtte, előre hallgatom a már gyermekes barátnőktől - amíg le nem állítom őket - hogy melyik az a tuti módszer, ahogy persze ők is csinálták, és egyedül az az üdvözítő és feltétlen csináljam majd én is úgy és satöbbi. Már most nagyon fárasztó, mi lesz ha már várom babát?

 • 2012.08.14 18:19:46plüss_Teknős

  Mindkét lányomat természetes úton szültem, szerencsés voltam, hamar és különösebb beavatkozás nélkül meglettek. Fájt, féltem, de SZUPER orvos és szülésznő volt velem, a férjem mellett.
  Viszont lassan ott tartunk, hogy az ismeretségi körben "szégyellem" bevallani, mert kb mindenki császárral szült, és úgy néznek rám, mint valami ufóra, hogy nem érzéstelenítettek, nem lábadoztam hetekig és nem "kértem" császárt :-/
  Nem hős vagyok, szerencsém volt, ennyi...
  (Azt hagyjuk, hogy én nem tudtam szoptatni, számos császáros ismerősöm bezzeg igen, és emiatt is egy senkinek tartanak, mert biztos nem próbáltam eléggé...)

 • 2012.08.14 18:32:59Mrs. Jackman

  plüss_Teknős, pedig pont azt mondják, h a császárosok nem tudnak szoptatni, innen is látszik, hogy tök hülyeség ez a fajta megbélyegzés meg beskatulyázás. nálunk az öcsém nem tudott szopni, mert elment anyukám teje, mégis ő lett a legerősebb :)

 • 2012.08.14 18:36:02Falkenberg

  A feleségem az elsö gyereket két napos vajúdás után természetes uton hozta világra. Aztán kivérzett 2,5 l vért, és rohantak vele a mütöbe, mert szanaszét repedt és bent maradt egy placenta darab. Neki ettöl függetlenül jó élmény volt a szülés, és már másnap azt mondta jöhet a következö. Gyorsan regenerálódott és nem beszélt soha negativan a szülésröl. Szerintem ö egy hös, de mikor másodjára ikrekkel terhes lett akkor mindent megtettem, hogy lebeszéljem a természetes szülésröl. Féltettem. Nekem szerintem borzalmasabb volt az élmény, amikor rohantak vele a mütöbe mint neki magának, mert a vérveszteségtöl fel se fogta mi történik vele. Nem volt egyszerü, de beleegyezett hogy császárt kérjünk. Pedig a császártól jobban félt saját bevallása szerint mint a sima szüléstöl. Szerencsére találtunk olyan orvost aki respektálta és megértette a kérésünk okát. Késöbb a feleségem azt mondta hogy császárból felépülni tartott addig, mint egy nehéz szülésböl, de mégis jobban megérte, mert legalább gyorsan megvolt minden és a babák is jól birták. Ki tudja mi lett volna, ha hüvelyi úton próbálkozunk. De láttam hogy a császár után is pont ugyanolyan elesett és gyenge volt, mint az elsö szülés után. Szerintem aki azt hiszi megússza a fájdalmat az aki császárral szül nem tudja mit beszél. A császár életmentö mütét. Lehet vannak akik kényelemböl kérik, de attól még a legtöbb ez nem kényelemröl, hanem életmentésröl szól.

 • 2012.08.14 18:36:15R2D2 & C3PO

  Nekem mindegy, csak legyen már kint. ;-D

  Kihordani sokkal nehezebb, mint megszülni. Bár - pont ma olvastam, hogy a nő nem jött rá, hogy terhes, csak szült egy gyereket. Irigylésre méltó. Van remény. ;-D
  Annyira utálom, hogy ennyire korlátoz ez a kib_szott nagy has...
  Azt pl. senki sem mondta, hogy milyen a terhességi álmatlanság (tök álmos vagy, fáradt - leteszed a fejed és itt viszket, ott nyom, és mégsem tudsz aludni - mindez hajnal 4 tájékán, magadtól kelsz legkésőbb 9-kor), milyen, mikor minden szerved vagy az oldaladba, vagy a nyakadba van eltolva (nem tudsz enni, nem kapsz levegőt, napi 4-5 székleted van - és persze örülsz, mint majom a farkának, mert sokan székrekedésre panaszkodnak - , folyton pisilési ingert érzel, de pisilned, na azt nem kell), milyen mikor lehajolnál (kapsz egy akkora rúgást, hogy csillagokat látsz), milyen a terhességi viszketés (minden nap, éjszaka 2-3-ig...), a reflux (épp sikerült elaludnod, és arra ébredsz, hogy valami felmarta a nyelőcsöved, köhögsz, elegyedik némi halálfélelemmel - érzed, hogy jön felfelé a kaja, de hányni nem tudsz). És ezek normális jelenségek, amivel senki nem foglalkozik, de a te napjaidat megkeserítik.
  Nem is értem, miért nem csak 32-37 hetes egy terhesség (nekem a 32-en vált borzasztóvá, addig tök jól elvoltam). De maximálisan megértem azokat, akik ilyenkor azt mondják, hogy elég volt...
  Ehhez képest az, hogy kinek mi a véleménye arról, kérsz-e EDÁ-t, vagy császárral szültél - WTF kategória.

  És persze csak a gyerekek kb. fele fog arra rájönni, mit meg nem tett értük az anyjuk, és azt se rögtön. Előbb jön a kamaszkor, a felnőtté válás. Szóval még csak hálás sem lesz az ebadta. ;-DDD

 • 2012.08.14 18:43:53Falkenberg

  Kedves yy5!

  A feleségem is hasonló modon készült a szülésre és olvasta az általad javasolt könyveket. Söt egy idöben otthonszülésen is gondolkodott. Végül aztán szerencsére kórházban szült és bizony nem sok hasznát vette a könyveknek. Mert mit ért a gyöngéd születés, ha a gyerek több mint 4 kg-jával szétrepesztette a hüvelyét úgy hogy altalásban kellett összevarni, és közben elkezdett kontrollálatlanul vérezni. Nektek szerencsétek volt, és a többségnek szerencséje van, mert nem lesznek ilyen szövödményei a szülésnek mint nálunk, de ne hidd, hogy ez a felkészülésen múlik. Mindig lehetnek váratlan események.

 • 2012.08.14 19:07:22yy5

  Kedves Falkenberg!
  Ebben is igazad van, és én nem állítom, hogy ez tuti megoldás, .....hogy aki elolvassa annak több problémája nem lesz, de mentálisan biztos, hogy ad valamit. A méret/fejméret biztos, hogy nagyon meghatározó dolog. Húgomnak az orvosok eleve a fia fejmérete (és a húgom nagyon gyenge szeme) miattt eleve a császárt javasolták. Tehát van az az eset amikor orvosilag indokolt. akár előtte akár a szülés közben fellépett komplikáció miatt.

  De azt gondolom, hogy legtöbb (ha nem minden) nő tart/fél a szüléstől, ki jobban, ki kevésbé, aki még nem szült az mégjobban, és akinek az első szülése nehéz volt az eleve.... de a mentális ráhangolódás az nagyon sokat segít (-het) , ebben nagy segítség a két könyv és talán a mi példánk is.
  Aki amúgy nem nyitott erre a dologra az eztán sem fogja elolvasni. Szíve ügye.

 • 2012.08.14 21:25:50kismorgó

  mondom a tutit:
  NEM beszélgetni más anyukákkal

  mert indul a szüléssel, aztán majd jön a meddig szoptattad, mikor fordult át/mászott/indult el először, mennyi foga van, mennyit betegeskedik, mikor kezd beszélni...na, kösz, nem.

  Nem nagyon találkoztam jóindulatú anyukákkal, mindenkin vagy a dicsekvést, vagy pedig az irigykedést látom. Emberek, ez nem egy rohadt verseny!

 • 2012.08.14 21:53:57Dmilla

  R2D2 & C3PO:

  Szülés után tényleg jó érzés volt, hogy tudtam kényelmesen háton feküdni. De ennyi. És azon kívül két hétig nem tudtam pár percnél tovább állva maradni, és ülni sem normálisan, annyira fájt az alfelem. Ehhez hozzájön a totális kimerültség is...első hónapokban kb. napi 3x2 órákat aludtam. Hát ehhez képest a terhességem 41 hete nagyon laza sétagalopp volt. Még a végén, kánikulában is. Szóval, azért készülj fel, hogy esetleg még változhat a véleményed...

 • 2012.08.14 22:42:29fűzfavirág

  Kedves yy5, az én első gyerekem se sírt szülés után. Én olyan hisztérikusan rohangáló orvosokat még nem láttam, mint akkor... ugyanis cianotikus volt és tele volt a tüdeje mocsokkal. A mai napig nem tudom, milyen volt az Apgarja, mert nem merték megmondani. Egy napig nem is láttam, szopni se hozták, mert az intenzíven volt megfigyelésen.
  Most 24 éves, gyönyörű, okos, tökéletes.
  Bezzeg a kicsi másfél óra alatt kinn volt, üvöltött, rúgkapált, óriási volt és gyönyörű.
  Most 20 éves, gyönyörű, okos, tökéletes.
  :)

 • 2012.08.14 22:54:28R2D2 & C3PO

  Persze lehet. :-DDD
  Egy hónapja még én is azt mondtam, hogy mit picsog az a sok kismama. :-P

 • 2012.08.14 23:13:18zoldmandula33

  csatlakozom az előttem szólókhoz abból a szempontból, h szülés után fogsz rájönni, hogy minden, ami előtte volt, az semmi nem volt...kb az első 2-3 horror nem alvós hét után. igaz, előbb-utóbb minden normalizálódik:)
  nekem nem maradt idő az érzéstelenítésre, és nem császár volt (de szerencsére csak pár óra volt az egész itthonról indulva), de tökre el tudom fogadni, ha valaki pl. fél, és eleve császárban gondolkodik.
  hja, és ez ilyen neverending story..hogy a hülye (érts kevéssé kulturált és tapintatos) kismamák letorkollják a többieket minden baromságukkal..és nem átallnak az utcán, vagy a drogériában is kéretlen tanácsokat osztogatni. asszem nagyjából ez a diplomaosztóig eltart..vagy lehet az unokájukkal majd újrakezdődik? ojjé..biztosan.
  remélem, én olyan szülő leszek, mint az én szüleim..mindenre volt idejük, de nem a gyereknevelés volt a legmeghatározóbb (értsd egyetlen pozitív) élmény az életükben, ellenben életre és mosolygásra neveltek. pl. engem is.

 • 2012.08.14 23:31:32cicnyapempöli

  R2D2 (nem találom az "és" jelet, bocs) C3PO
  Ezzel én is pontosan szó szerint így voltam, hidd el utána vaaaaaaan rosszabb: 5 óra alvás 3 részletben, napközben 10-15 perceket alszik egyhuzamban, közte ordít, ha nem dajkálod :-)......Sz@rni sem tudsz nyugodtan elmenni, nemhogy hajat mossál, vagy beülj egy forró fürdőbe......ééééés akkor ott a szopigond, úhogy ne aggódj, ez mind smafu, legalábbis úgy fog tűnni utólag. Ezzel együtt csodálatos szép dolog, és most jön a második, pedig a "nagy" csak 16 hónapos, de elagalább már tudom mire számíthatok!!!! :-)
  Ja, a cikkhez: MINDENKI úgy szül, ahogy neki a legjobb, mert a babának is az a legjobb (izé, azért az otthonszülést annyira nem pártolom.....;-)

 • 2012.08.15 11:15:19Kutyafule

  Szerencsére nekem nem kellett hallgatnom hogyan csiáljam. Ezzel szemben azért volt egy természetesnek vélt kiváncsiságom a szüléssel kapcsolatban nézegettem videókat és olvasgattam is a témában. Egész terhesség alatt azt vallottam és mondtam is mindenkinek amikor jött a kérdés "nem félsz a szüléstől?", hogy nem. Furcsa ellent mondás volt bennem, mert ismeretlen volt számomra és mégsem féltem tőle. Mindenkinek azt mondtam, hogy bemegyünk, szülün, haza jövünk :D
  És lám így is lett, algi 4óra alatt gond nélkül sikerült (első babával).
  Mindenki máshogy éli meg, mindenki máshogy szül. Egy valami igaz még pedig az, hogy bent még nem maradt senki és, hogy ez hogy valósúl meg az mindegy. A lényeg úgyis a végeredmény :)

 • 2012.08.16 10:10:22Kutyafule

  Nekem jobban tetszett a régi poronty. A kisbaba még szóba se jöt nálunkt, de imádtam a terhes naplókat, a szülés történeteket (biztos most is van). Mostanság sokat mondok azzal, ha fél évene egyszer ide tévedek (ez is most véletlen :D).

 • 2012.08.16 12:01:47zsocsa

  árulja már el vki,hogy az epidurálon kivül kapott már -itthon- vki már fájdalomcsillapitót?? Én 3at szültem 8 éven belül 2 kórházban de soha nem kaptam semmit..giga fájdalmakkal gyorsan tágulok de aztán jön a horror mert hiába vagyok kitágulva nem megy le a babák feje, ez 1-2 óra oxitocint jelent még plusz.persze nulla fájdalomcsillapitóval.egyébként nekem a 3. Volt a legkeményebb fájdalom..szóval a kicsusszan egy városi legenda.ugyanúgy vágni is kellett..aludni 1 hétig nem tudtam utána vmi úgy fáj a jobb petefészkem környéken.überelte a gátsebet.. Imádom öket az a lényeg és a szülés után jön a neheze ahogy ezt a szülésznök is mondják:-) ja és intimtorna ide-oda a 3. után sajna tüsszenteni nem merek:-(

 • 2012.08.23 20:04:51Laomi

  Én kaptam lidokaint a méhembe és semmit sem ért:)

 • 2012.09.03 12:41:06kalatin

  nekem nem volt választásom császároztak nem volt magzatvizem! ultrahang este ott még volt másnap 10 óra magzatvíz nem elegendő irány a műtő! akkor lehet én is szar anya vagyok én is csak azt akartam legyen biztonságban a karomba bárhogy is jön világra!!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta