SZÜLŐSÉG

Ha már szabadulnál a cumitól

2012. július 31., kedd 08:29

A cumi számtalan csecsemős anyuka ép eszét segít megőrizni. így legalább van mivel gondolkodniuk azon, hogyan szabaduljanak már meg végre tőle. Összeszedtünk néhány módszert, válogassatok!

53174747
Fotó: Yoray Liberman

A cumi tipikusan olyan babakellék, amiről minden szülőnek már a gyerek megszületése előtt határozott véleménye van: vagy utálja, és azt rebesgeti, hogy ő aztán sosem fog olyan műanyag izét a gyerek szájába dugni, vagy örül, hogy valaki feltalálta ezt a csodaeszközt, és síráskor, altatáskor vagy csak hogy kuss legyen, milyen jó lesz majd.

Én a cumiellenesek táborába tartoztam, de nem sokáig, mert egy héttel a hazajövetel után előkerült a barátnőtől kapott, „hátha jól jön az még”, sötétben világítós szopóka. Altatáskor nagyon is jó volt. De azért szerencsére ezen kívül nem sokszor kellett. Egyévesen aztán a fogzáskor fájó ínyét piszkálhatta a cumi, mert amikor egyszerre több foga jött, rendre elhajította, s már később sem kérte. Így mi megúsztuk bő egy évnyi cumizással, de látom, hallom, hogy nem mindenkinél megy ez ilyen könnyen.

A cumiról való leszokás ideális idejének gyakran a 9 hónapos kort mondják, ezt követi a 2-3 éves kor. A 3-4 évesnél idősebb, még cumival a szájában mászkáló gyerekre már nagyon sokan néznek furcsán.

Miért nem jó, ha túl sokáig cumizik?

 • A túl sok/túl sokáig tartó cumizás károsan befolyásolhatja a beszédfejlődést – a száj és nyelv izmai természetesellenes helyzetbe kényszerülnek –,  és a fogak fejlődését egyaránt, a végleges fogak esetében különösen aggasztó, hiszen senki nem szeretne pókharapó gyereket (igen, az ujjszopás sem jó).
 • A cumi elhagyását követően a gyerekeknél 33 százalékkal csökken a fülbetegségek gyakorisága.
 • Később problémákat okozhat, ha a gyerek nem tud elaludni külső segítség nélkül, mert nem képes önmaga megnyugtatására.
 • Cumi mellett senki nem érti a gyerek beszédét.
 • Kicsúfolhatják, dedósnak hívhatják a már nem cumizó kortársak.

Az Eltern.de egy egész cikket szentelt annak, hogy milyen praktikákat érdemes bevetni, hogy a szabadulás a cumitól fájdalom- és zökkenőmentes legyen. Ezeket felhasználva talán sikerrel jár az is, aki már nagyon, de nagyon vágyik a cumimentes gyerekre. Sok sikert és várjuk a kommentekben a további bevált trükköket!

Előkészületek

Ne vásárolj több cumit. A régiek elhasználódnak és/vagy eltűnnek, így a gyerek rájön, hogy nincs utánpótlás, a cumik hamarosan elfogynak, és véget ér ez a korszak is.

Ne cumizzon egész nap, csökkentsük le a cumizás lehetőségeit, kössük valamilyen konkrét elfoglaltsághoz. Például csak alváshoz és betegség idején adjuk neki oda.

A cumit próbáljuk meg pótolni rágókával vagy olyan bújós állatkával, amivel a cumizás okozta nyugtató és/vagy ínymasszírozó hatás elérhető.

A búcsú

Jön a Cumitündér. A fogtündér mintájára a Cumitündér az éjszaka egy sálra felakasztott cumit elviszi egy újszülött kisbabának, s cserébe valamilyen kis ajándékot hagy maga után. Ez a történet a nagyobbaknál már igazán esélyesnek tűnik arra, hogy a gyerekek feláldozzák szeretett cumijukat az ajándék egy jó cél érdekében.

stockfresh 1807595 new-born-twins-with-dummies sizeM

Cumiültetés

A cumikat akár ünnepélyes keretek között el is lehet ültetni, amire meg lehet hívni a barátokat, a nagyszülőket. Igazi cumiültető partit szervezhetnek a szülők, hogy ezzel közösen, végérvényesen búcsút intsenek a cuminak. De az is jó megoldás, ha a kedvelt helyszíneken, pl.: kertben, játszótéren, parkban elültettek egyet-egyet – meghitten vagy társaságban –, és legközelebb arra járva megnézitek, mi lett a cumi helyén. A nagyon elszánt anyukák akár titokban ültethetnek a cumi helyére virágot, vagy valamilyen meglepetést is lehet oda tenni.

Elkoptatás

Az elhasználódott, szétrágcsált, már nem biztonságos cumik helyett ne vegyünk újat, azonban erre hívjuk fel a gyerek figyelmét is. Mindig beszéljük meg vele, hogy ha minden cumi elfogy majd, nem lesz több. Az első két-három cumimentes éjszaka nyűgös lehet, utána meg, mint a karikacsapás.

Cumizseb a párnán

Ügyes kezű anyukák varrhatnak a kispárnára egy külön kis zsebet a cuminak, hogy ő is tudjon hol éjszakázni. így a cumi nem megy messze, ami sok gyereknek megnyugtató. Türelem kell hozzá, hogy kivárjuk, tényleg működik-e, eleinte biztos többször előkerül még a zsebből, de egy idő után meglepően sok gyerek megelégszik a cumi közelségével.

A nem javasolt módszerek

Egy kevésbé barátságos módszer az, ha a cumi hegyéből pár naponta egy-két millimétert levágunk titokban, és a cumi végül olyan rövidke lesz, hogy a megrögzött cumi-szopogtatónak már nem is lesz kedve a szájába venni. Ezt már elalvás előtt tovább rágcsálja a gyerek, a torkán akadhat a leharapott darabka miután elaludt.

Fórumokon, ismerősöktől hallottam elég vad leszoktató programokat, mint például a fahéjba, borsba, Erős Pistába mártott cumi esete, vagy állítólag lehet kapni gyógyszertárban olyan lakkot, amit körömrágás ellen szoktak felkenni. Van, aki ezt vetette be a saját gyereke ellen cumira kenve. Én ezeknek a megpróbáltatásoknak és szülői átveréseknek nem tenném ki semelyik gyereket, inkább a humánusabb és tiszteletteljesebb megbeszélős, mesébe burkolt eltüntetős verziókat ajánlanám.

Mikor ne erőltessük?

Ha valóban reménytelen elvenni, elkérni a cumit  egy 3-5 évestől, vagy még ennél is idősebb gyerektől, azt is jelentheti, hogy nagyon nagy szüksége van rá, különleges megnyugvást kap általa. Azonban ne hagyjuk magunkat átverni, az esetek döntő többségében ilyen fokú függés nem áll fent. Ha mégis, megpróbálhatjuk kivárni vagy elérni, hogy ezt a szerepet valamilyen más tárgy (például egy becses takaródarabka) vegye át.

tk3s 56-1017901029

A dicséret

Teljesen mindegy, milyen trükköt vetünk be, ha a végeredmény az, hogy a gyerekünk már nem vágyik mindenáron a cumi után. Ha elérjük a célt, jutalmazzuk meg életkora és érdeklődése szerint. Egy kis finom anyagú plüss állatka, amihez oda lehet bújni, egy mesekönyv, egy jó kirándulás méltó jutalom, hiszen nagy dolog történt azzal, hogy a cumi eltűnt az életünkből.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.07.31 08:38:56Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.

  hehe. ez jó! ez enyém indulás előtt telitömködte a zsebeit legalább hat cumival, a kezébe fogott egy párat, meg a szájába dugott kettőt(!), aztán beszólt, hogy moftmáf infulhatunk! :D

 • 2012.07.31 09:17:21a_szomszéd_ismerőse

  Bár ilyen egyszerű lenne... A 2,5 évesem nagyon ragaszkodik a cumihoz, fogalmam sincs, hogyan tudnám végleg elszedni tőle. Ezek a módszerek a mi esetünkben teljesen hatástalanok lennének, ha elásnánk, szerintem az éj leple alatt kilopózna és kiásná magának. :D Meg sajnos sokan elfelejtik, hogy nem minden gyerek tök hülye, pölö az enyém sem. Elég élelmes, és azonnal kiszagolja az "átverést". Ja, és még logikája is van. Ha a "cumitündér" el tudja vinni a cumit, akkor minden bizonnyal vissza is tudja hozni, és ha ezt nem teszi meg, akkor biztos van az a fajta hiszti, amivel meg lehet zsarolni azt a nyavalyást. Tudom, szar anya vagyok. Evvan.

 • 2012.07.31 09:19:39pc guru-e vagyok

  a_szomszéd_ismerőse: Szerintem csak próbálkozni kell, nem tudhatod előre, még ha azt hiszed is. Nem igazán jó szülői magatartás az, ha már előre belevetítünk dolgokat a gyerekbe, csak mert jól ismerjük. Később utálni fogja, hogy mindig kitalálod előre, mit fog csinálni, mondani, mire képes, aztán ha mégsem...?

 • 2012.07.31 09:33:12a_szomszéd_ismerőse

  pc guru-e vagyok: ahogy mondtam is, szar anya vagyok, evvan. Még szerencse, hogy mások (főleg vadidegenek) mindig jobban tudják! Juppíííí! Ok, majd elmesélem neki a cumitündért, biztos be fog válni, ha te mondod. Majd beszámolok az eredményről. Bár én azt gondolom, hogy a gyerekem egy "anya, neeeem!!!" mondattal el fog intézni és kiröhög, hogy miféle f@szsággal akarom megetetni, de ugye ne döntsem előre mit fog csinálni, mert nem tudhatom, hiszen nem vagyok én gondolatolvasó, csak a gyerek anyja. Tényleg, milyen igaz! B verzióként az is bejöhet, hogy nem mond semmit, inkább magában lerendezi, hogy "anyám már megint olvasott valami baromságot a neten, inkább ráhagyom" :D :D :D

 • 2012.07.31 09:45:31PKPK

  Nálunk viszonylag könnyen ment, a gyermek kb. 3 éves korában. Megbeszéltük, hogy bevisszük egy játékboltba az utolsó cumit (a többi tönkrement) és elcseréljük valamire.. egy roller lett a csere.. Az eladó kedves volt és belement a "játékba". Utána ha cumi után érdeklődött a fiam, csak a roller-re kellet hivatkozni!! :-)

 • 2012.07.31 09:46:30PKPK

  *kellett

 • 2012.07.31 10:04:50Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.

  ja, és a cumifüggő gyerekem háromévesen azt mondta, hogy anya, holnaptól nem kell cumi, kidobhatod mindet. másnap este még egy utoljára volt a szájában, aztán tényleg kidobtuk, nem is nyavajgott érte többet. monnyuk soha nem is szekáltam vele, hogy be kéne fejezni, elvégre én adtam a szájába először.

 • 2012.07.31 11:07:23plüss_Teknős

  a_szomszéd_ismerőse, nekem a 20hónapos lányom elég nagy cumimágus, és egyetértek veled abban, hogy nem kell átverni, kiszimatolja, ha ferdítesz...
  Nálunk elalváshoz a cumi és egy rongyi elengedhetetlen kellékek. Ha kell, a gyerek az egész lakást áttúrja, hogy előkerüljenek.
  De napközben az ágyba rakatom a cumit, a játszótérre sem engedem neki kihozni. Ha nyavalyog, megmondom, hogy otthon hagytuk - nyivákol kicsit, aztán talál más elfoglaltságot. Ha beszél (még csak gagyarászik), akkor is kivetetem a szájából.
  A mostanit szeretném, ha az utolsó cumink lenne, nem veszek már újat. Meglátjuk, a kisasszony hogy gondolja...

 • 2012.07.31 11:56:14Welka

  Sokkal egyszerűbb már az elején keretek közé szorítani a cumi használatát. Én azt csináltam, hogy alváshoz megkapták a cumit, amit elalvás után kivettem a szájukból. Napközben, ha nyűgös volt, megkapta. De cumival nem mászkáltak - cumisüveggel sem -. Így nem volt olyan zavaró a cumizás, a leszoktatás is könnyen ment.

 • 2012.07.31 12:28:20alib

  "Ha a "cumitündér" el tudja vinni a cumit, akkor minden bizonnyal vissza is tudja hozni, és ha ezt nem teszi meg, akkor biztos van az a fajta hiszti, amivel meg lehet zsarolni azt a nyavalyást":
  De jó, hogy a birka anyák egy vállrándítással tudnak ezen túllépni. Aztán az ilyen gyerekekből lesznek az orbán viktor féle zsarológép felnőttek, akiknek magyarázhat bárki bármit, az lesz, amit ők akarnak. Talán nem kellene hagyni, hogy a gyerek zsaroljon otthon, és el kellene dönteni, ki a főnök, a gyerek, vagy te.

 • 2012.07.31 12:33:25zizi77

  Amikor mi elvettük a cumit, rátalált az ujjára. Annak végleges elhagyása most következett be 6 évesen, mert a nyári körömlakkozás/pont ennek érdekében mentem csak bele/ nagyobb kincs, mint az elalvós ujjszopi.

 • 2012.07.31 12:35:32cilidoktornéni

  Az én gyerekeim már felnőttek, de mind a kettő nagy cumis volt.
  A Nagynak elmondtam, hogy a háromévesek már nem cumiznak, és a 3. szülinapján sajátkezűleg dobta a kukába a cumiját. Este az ágyban kereste, mondtam, kidobtad, mert már 3 éves vagy. "Ez nagy butaság volt tőlem", mondta, és simán elaludt cumi nélkül.
  A Kicsi mindent a Nagy után akart csinálni, úgyhogy neki elég volt, hogy " a bátyád is kidobta a harmadik szülinapján a cumiját".

 • 2012.07.31 12:36:12Szalacsi_Dezső

  Cumiültetés? Jézuskám...

 • 2012.07.31 13:20:53ép test ép lélek

  Én már láttam olyan anyukát, aki talán jobban imádta a cumit, mint maga a gyerek. Már nem szopni, de vagy 20-30 darab is volt nekik, s mindig, ha kellett, ha nem, tömte a gyerek szájába...

 • 2012.07.31 13:36:26kismorgó

  Nálunk a törpe nem cumizik. Kb. 3 hónaposan pár hétig cumizott, aztán azóta sem tudom beleerőltetni a szájába.... cserébe textilpelus sarkat rágcsál... hát, nem tudom, melyik a jobb/rosszabb. Nekem alapvetően egyikkel sincs bajom. De lehet, sokszor jobb lett volna, ha cumizik. Gondolok az elalvásra és a nyugtatásra.

 • 2012.07.31 15:01:59maisel

  én cumi helyett a szoptatást javasolnám,nekünk bevált.egyáltalán nem jutott eszembe cumit vásárolni , sőt a 2 cumisüvegünket sem használtuk soha....egyébként is mire jó?

 • 2012.07.31 15:43:01ép test ép lélek

  @maisel. Ezzel most belegázoltál pár anyuka lelkivilágába...Is most ezt tök komolyan gondolom.

 • 2012.07.31 15:50:44cilidoktornéni

  A kettő nem zárja ki egymást. Szoptattam is, jó sokáig, meg cumiztak is.

 • 2012.07.31 16:07:42pöttömröff

  @maisel: képzeld, nem mindenki tud szoptatni.... többek között nekem is csak 3 hónapig volt tejem...

 • 2012.07.31 20:40:12R2D2 & C3PO

  pöttömröff

  Há' nem 'tom, de pont most ilyen duma...
  Nem olvastál Bálint Antóniááááróóól?!?

  ;-DDD

  Amúgy a gyerek ujja nem volt szimpi? A szilikon cumi mitől jobb? (Nem kekeckedésből, csak pusztán kíváncsi vagyok)

 • 2012.07.31 20:42:07R2D2 & C3PO

  Amúgy én a nyelvemet szoptam. Néha még ma is észreveszem. :-P
  Vajon hogy szokjak le róla?

  ;-DDD

 • 2012.08.02 21:45:14dragonfruit

  Nálunk a nagy fiamnál már nyűglődtünk egy ideje a cumi leszokással, volt kukába kidobós próbálkozás, elveszítettük próbálkozás stb. nem voltak sikeresek. Aztán olyan 2,5 évesen apukája egyszer csak úgy tett, mintha a cumi kirepült volna az ablakon (ekkor már csak egy cumi volt, a többit szép lassan elhagytuk). Aztán e mögé kerítettünk egy komplett történetet, hogy a cumi világ körüli útra ment, aztán visszajön. Este nehéz volt, volt kis sírdogálás, és sokat beszélgettünk erről a világ körüli útról, hogy miket fog látni stb. Túléltük az estét, majd a következőt is, az első hét nehézkes volt. Aztán pár héttel később szóba került, illetve én hoztam fel a témát, hogy a cumi talált egy másik kisfiút, akinek sokkal nagyobb szüksége volt rá, mint neki, hiszen ő már nagy, okos stb. nincs szüksége cumira. Ezt elfogadta, erről is sokat beszélgettünk, és így megnyugodott.
  A lányom nagyon cumis volt, ráadásul 2,5 évesen született az öccse, így el se kezdtem a cumis dolgot, nem akartam ezzel terhelni, gondoltam inkább legyen még cumi majd oviban is, csak most a tesó kérdést éljük túl. Erre tavasszal lett egy csúnya aftás vírusa, amitől csípte a cumi, így ő magától elhagyta, néha kérdezgette, de megbeszéltük, hogy talán a cumitól lehetett a betegség, és újra csípné, így elveti a témát mindig :) a kicsi most féléves, de esze ágában sincs cumizni, utálja, így úgy néz ki lesz egy cumitlan gyermekem :)
  Szóval szerencsére, bár nagy cumisok voltak, végül mindig elég könnyen kijöttünk a sztoriból :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta