SZÜLŐSÉG

Kánikulában játszva iszik a gyerek

2012. július 4., szerda 12:11

A nyári melegben mindenhonnan zúdulnak ránk a hőséggel kapcsolatos figyelmeztetések, az anyák pedig pánikszerűen dugdossák a nap elől a vastagon bekent, fehér kalapos gyerekeket, otthon besötétítenek és folyamatosan kínálják az innivalót, igyál fiam, meleg van. Az egyik legfontosabb tanács ilyenkor valóban a folyadékpótlás, ami árnyékban, otthon, hűvösben is fontos és amit hajalmosak vagyunk mi felnőttek is elfelejteni. Mert van, hogy egyszerűen mégsem vagyunk szomjasak. És mi a helyzet a gyerekekkel, akik ha nem szomjasak, egész egyszerűen nem is hajlandóak inni?

tk3s 56-1017901561

Az anyatejes babákat egyes tanácsok szerint nem szükséges külön vízzel itatni, mert ha szomjasak, úgyis jelzik és gyakrabban szoptatjuk őket, de van ahol ilyen melegben azt javasolják, hogy cumisüvegből ajánlgassuk a forralt vizet. A tápszeres és a hozzátáplált babánál viszont már fontos a megfelelő folyadékpótlás, ami lehetőleg víz legyen, mert az oltja a legjobban a szomjat és mert az az egészséges. A rohangászó, fáradhatatlan, egész nap nyüzsgő nagyobbak hálisten könnyebben itathatók már, de itt is vannak kivételek. Mert mi van, ha az istennek sem akar inni az a gyerek egy korty vizet sem? Ilyenkor jönnek a trükkök.

Nálunk egy időben az utánzás örömére játszás jött be, vagyis nézd, mami is iszik egy kortyot, most apu jön, és most a Dani. Így több kört is boldogan lejátszott, osztva a feladatokat és kortyolva nagyokat. Aztán nagyobb korában már az önállóságára dolgoztam és sportkupakos kis üvegben foghatta a saját vizét, amit ha magára öntött sem volt dráma, viszont a nagy részét nagyon ügyesen és örömmel folyatta a szájába. A jópofa műanyag poharak és itatók, a színes szívószálak mind hozzájárulnak ahhoz, hogy nagyobb örömmel igyon a gyerek. De van, amikor ez még mindig nem elég, mindenre a dacos szájösszeszorítás és fejrázás a válasz. Ilyenkor mi a teendő, erőltessük vagy sem?

És ha nem kell a víz?

tk3s 121884
Fotó: Peter Banos

Van aki egyszerűen nem szomjas, de talán még az is lenyom plusz egy pohárral így 35 fok fölött. Ha viszont egy gyerek nem jelzi hogy szomjas, mert a nagy játékban nem ér rá, az nem vicc. A kicsik szervezete érzékenyebb, könnyebben kiszáradnak és sok problémát megelőzhetünk vele, ha mégis lemegy egy kis plusz folyadék néha.Vannak anyukák, akik ilyenkor adják fel és víz helyett már szinte bármit adnak, csak hogy folyadék kerüljön a kicsibe. A felvizezett gyümölcslé a leggyakoribb megoldás, ami nem rossz, főleg ha cukormentes, nem sűrítményből, hanem friss gyümölcsléből készítjük a fröccsöt. Hígra főzött-forralt, szintén felvizezett gyümölcsteákkal is próbálkozhatunk, ezek némelyike édeskés, így talán könnyebben iszik belőlük az egyébként inni nem hajlandó baba is.

Emellett jó, ha magas folyadéktartalmú ételekkel kínáljuk a gyereket, ezek amúgy is könnyen csúsznak ilyenkor: dinnye, paradicsom, uborka, hideg gyümölcslevesek, gyümölcssaláták. Valamennyit pótolhatunk ezzel is, de az ivást nem helyettesítik. Próbáljuk meg gyakran az orruk alá dugni az innivalót, nagyobbaknak mindig ugyanoda, elérhető helyre rakni, hogy ki is szolgálhassák magukat.

Oké hogy igyon, de mégis mennyit?

És hogy mennyit igyon a gyerekünk naponta? Az optimális mennyiséget sok minden begfolyásolja: az életkor, az éppen végzett tevékenység (bent olvasgatunk a hüvősben, vagy kint tombol a játszótéren), vagy az elfogyasztott ételek sótartalma. Kétféle szabállyal találkoztunk eddig, létezik például egy képlet, amit a képletet kedvelőknek most ideteszünk, de a magunk részéről hülyét kapunk minden hasonló általánosítástól. Tehát a szakemberek szerint a babák folyadékszükséglete testsúly kilogrammonként 150 ml, pl. egy 6 hónapos 6 kg testtömegű kisbaba napi folyadékigénye közel 1 liter, egy 8 kilós csecsemőnek pedig 1,2 liter folyadékra van szüksége. A másik oldal szerint fél éves kortól 1 éves korig kb. 1 dl, 1 éves kor fölött 6 dl, 2-3 évesen kb. 7 dl folyadékot fogyasszon a gyerek. Az óvodások kb. 8 decit, a kisiskolások 9 deci folyadékot fogyasszanak, ami 10 éves kortól 1 literre nő, majd 15 éves korra eléri a másfél litert.

Figyeljük a kiszáradás jeleit!

Fontos még, hogy tisztában legyünk a kiszáradás tünetei. Gyorsabb és súlyosabb jelenségről van szó, mint egy felnőttnél, ahol a fejfájás már elég jól jelzi, hogy itt az ideje meginni egy pohár vizet. Ha gyerekünk sír, de nem könnyezik, ha a karikás a szeme, ha a kicsi kutacsa beesik, nem pisil, ha mégis akkor egész sötét sárgát, szokatlanul nyűgös és fáradt, szédülésre panaszkodik, akkor nagy eséllyel kiszáradt. Ilyenkor cukros üdítővel semmiképp ne itassuk, de a sima víz sem elég. A vízzel együtt a szervezetnek sókra is szüksége van, hogy a különböző testfolyadékokban biztosítsa a normális só-vízháztartás egyensúlyt, ezért valami könnyű levest, gyümölcslevet, de elsősorban patikában kapható elektrolitos vízzel itassuk meg a kicsiket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.07.04 07:17:45Csokis

  Én az elsősnek (7,5) a napközbeni úszótáborra egy 5 és egy 7 decis üveget csomagolok, és üresen jön haza. Plusz a reggeli kakakó, plusz az esti bármi. Viziló-e vagyok?

 • 2012.07.04 07:47:20spenci

  A mindenre dacos szájösszeszorítással és fejrázással válaszoló gyereket bízzuk a természetre, az dönt a sorsáról. Olyan idióta gyerek nincs, akinek a helyébe viszik hőségben az italt, és dacból nem iszik.
  ubu1-el értek egyet, hogy a gondot az okozza, ha nincs könnyen elérhető innivaló, akkor az elfelejtés veszélye is nagyobb.

 • 2012.07.04 15:23:08ubu1

  Szerintem minden normális ember érzi, ha szomjas. És ha lehetősége van rá, inni is fog. A kiszáradáshoz jóval több kell, mint az ivás átmeneti "elfelejtése" más tevékenység közben. A szervezet ugyanis szerencsére jóval toleránsabb a változó mértékű folyadékbevitellel szemben, mint azt a mostanában hinni és terjeszteni szokás. Képes a folyadékcserét felgyorsítani vagy lelassítani (megfigyelhető pl. vizelet színében), de ez utóbbi sem jelent kiszáradást. Nem kell túllihegni a dolgot. A gond szerintem ott kezdődik, ha valaki szomjas, de nincs mit inni.

 • 2012.07.04 16:00:34oleszt

  Az én lányom mindig kevesebbet iszik az átlagnál, és most mikor forró vörös fejjel hisztizik, és biztosan már a forrás közelében van az agya sem hajlandó meginni amit kínálok neki, semmilyen folyadékot. Ez nekem tényleg probléma, szemmel láthatóan fonnyad, de mindig azt mondja nem szomjas. Mondjuk gyümölcsöt és zöldséget sokat eszik. Lehet, hogy túllihegem? Csak inna, ha szüksége lenne rá?Amúgy szerintem kevés kánikulában egy 7 évesnek 9 dl víz.

 • 2012.07.04 20:09:35maisel

  már mér' ne akarna inni,ha szomjas???

 • 2012.07.05 06:46:22oleszt

  ebfül: A cikkben van, hogy kisiskolásoknak elég 9 dl. Nem csak te tudsz számolni.

 • 2012.07.05 07:40:34ebfül

  5+7=12 dl

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta