SZÜLŐSÉG

Fizetni a tornaóráért, hogy aztán buktassanak?

2012. június 28., csütörtök 14:56

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete azt javasolja, hogy jogszabályban rögzítsék: a szülőknek nem kell fizetniük a mindennapos testnevelésórák és sport költségeiért, illetve azt javasolják, hogy testnevelésből ne lehessen elégtelen osztályzatot adni a diákoknak.

D KOS20110902017
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A szervezetnek az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint felméréseikből az derül ki, hogy a szülők többsége egyetért a mindennapos testnevelés bevezetésével, abban az esetben, ha az iskolák nem kérnek pénzt érte, és a diákokat nem buktatják meg ebből a tárgyból.

„Jogszabályi garanciákra van szükség, hogy az iskolák nem a szülőkkel fizettetik meg a mindennapos iskolai testnevelés és sport költségeit, az uszodai belépőket, a testnevelési órákon külső szakemberekkel tartott sporttanfolyamok költségeit, a drága tornafelszereléseket, sporteszközöket, az iskolán kívül tartott foglalkozások, versenyek költségeit, a nevezési díjakat és sportköri tagdíjakat" – írja az MSZOE. Továbbá azt javasolják: a testnevelés tantárgyból a tanulók fizikai állapotát mérjék, és az önmagukhoz mért fejlődésüket értékeljék, "ezzel párhuzamosan meg kell szüntetni az elégtelen osztályzatot.”
Hozzátették: „a tanuló hozzáállását, igyekezetét, szorgalmát, fejlődését évközben szövegesen kell értékelni, évvégén lehet osztályzattal minősíteni, de testnevelésből nem lehet a tanulókat megbuktatni, javítóvizsgára, évfolyamismétlésre utasítani. A szervezet további javaslatai között szerepel, hogy a testnevelésóra alóli felmentés szabályait iskolai dokumentumokban kell rögzíteni.
Véleményük szerint felelősségre kell vonni az intézményeket, ha létesítményhiányra hivatkozva nem tartják meg az mindennapos testnevelésórákat vagy indokolatlanul pénzt kérnek azok megtartásáért; illetve javaslatuk szerint az államilag fenntartott iskolákban minden tanuló ingyenesen kapjon tornacipőt, trikót, tornanadrágot.” - zárul a közlemény.

Egyetért Ön azzal, hogy inygenesek legyenek a kötelező általános iskolai testnevelésórák, és hogy ne lehessen megbukni?

 • 138
  A mindennapos testnevelést igenis meg kell fizetni, buktatni viszont ne lehessen.
 • 626
  Legyen ingyenes a mindennapi testnevelés, de aki rosszul teljesít, az bukjon csak meg.
 • 972
  legyen ingyenes a mindennapi testnevelés, és megbukni se lehessen.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.06.28 21:26:19bloggerman77

  Jobb helyeken amúgy a napi kötelező testnevelés úgy megy, hogy a gyerek félévente választhat, hogy milyen sportágat szeretne csinálni a felkínált lehetőségek közül - és nem az történik, hogy egy nevét leírni nem tudó, lólengésből schmittpáli módon diplomázott tornatanár szivat naponta gyerekeket... -mert így ez egy mindennapos kínszenvedés és kudarcélmény lesz az olyan gyerekeknek, akik ügyetlenek l. szertornából.

 • 2012.06.28 22:22:01A Tyne folyó déli partja

  valogatos: de hogyan, te szerencsétlen? ha nem tudod, mert ügyetlen vagy? érdekes, mikor anno taewkondózni kezdtem, elmagyarázták, és nem arról szólt, hogy csináld meg, tökmindegy, hogy rosszul, kit érdekel, ha ártasz vele az izmodnak, csontodnak. a tesitanárok egytől egyig tahók voltak, a tornaóra meg marhára nem a mozgásról szólt, hanem, hogy mennyire tudják lealázni a tornatanárok az ügyetleneket.köze nincs a lustasághoz, én nagyon is szorgalmas voltam, s ne voltam kövér se. de akárhogy igyekeztem, nem tudtam jól csinálni a gyakorlatokat, tehetségtelen voltam hozzájuk. ezért meg lealázásokat kaptam, mintha én tehettem volna róla, hogy ügyetlen vagyok. na meg a rövidlátás, találj már be a kosárba a labdával pl, ha két méterre sem látsz.
  a testNEVELÉS pont az lenne, hogy elmagyarázzák, hogy hogyan kell HELYESEN csinálni azt a gyakorlatot, hogy hogy állj neki, hogy ne húzódj meg, ne legyen baleset belőle, meg hogy mi, milyen izmot mozgat meg. nem az, hogy fussál le x. métert, aztán lemérjük, meg hogy másszál fel a kötélre, meg hasonló ökörségek.

 • 2012.06.28 22:27:11A Tyne folyó déli partja

  Kniight: nekem is az volt, hogy mindenből ötös, tesi, ének, rajz, meg technika meg nem ment, és akkor azzal jöttek, hogy jaj, hát miért nem én vagyok a legjobb tanuló...pedig amit tanulni kellett, az mind ment, a készségtantárgyak egyik se. na meg hetedikben kettes lettem év végén rajzból, innen gratulálok a tanárnak, ha egyszer nem tudok rajzolni, akkor nem tudok rajzolni, lehetek én akármilyen szorgalmas. egyik évben a roppant szigorú osztályfőnökünk volt a rajztanárunk (nem találtak mást), ő igen sokat követelt magyarból, meg töriből, amit tanított, a rajzot elnézte nekem, mert pontosan tudta, hogy nem azért nem tudom megcsinálni, mert nem vagyok szorgalmas. tesitanárokban ilyen fel sem merült, az iq negatív volt mind, semmi empátia nem volt bennük, szadista volt mind, a gyerekkínzásban élték ki magukat.

 • 2012.06.28 22:27:47Gyűrött Papír

  @Azoknak, akik szerint a gyerek nem fog aktívan részt venni a tornaórán.
  Aki nem vesz részt aktívan/bomlaszt/stb az igazolatlan órát kap. Legalábbis '77-'84 között így volt. Most nem így van?
  Ha nem csinál semmit, akkor igazolatlan. Persze ezt előre tisztázni illik.

 • 2012.06.28 22:32:00A Tyne folyó déli partja

  meg nekünk volt olyan, hogy FÁZTUNK tesiórán, mert röplabdáztunk (volna), de a helyettes tesitanár minden mozdulatba belekötött. hogy nem megfelelő szögben értünk a labdához, istenem. tényleg roppantul mozgás szeretetére, sportos életmódra nevel ez.

 • 2012.06.28 22:43:25Egyedi nicknév

  Én utoljára kb. 10 éve voltam tesi órán, remélem azóta a helyzet sokat változott persze pozitív irányban. Természetesen kell a rendszeres mozgás és ezt már kisgyerek korban jó lenne megszerettetni a gyerekkel. Viszont én soha nem szerettem a tesi órát, inkább csak elviseltem. És nem azért mert tohonya, lusta, kövér malacka voltam egyik kezemben fánkkal másikban meg egy üveg kólával....
  De szerintem be kellene látni, hogy egy 160 centis soha nem lesz olyan jó kosárlabdában, magasugrásban, mint egy 170 centis. Kivéve ha nem épp egy őstehetség. És akkor most a kisebb kapjon rosszabb jegyet? Nem inkább azt kellene értékelni, hogy mennyire van szándék abban amit csinál? Még ha nem is lesz olyan jó? Buktassák meg azt, aki ellógja az órát, és tesz az egészre magasról, ne pedig azt, aki megteszi amit tud, de még így se fog bekerülni az olimpiai keretbe....
  A másik, nem tudom jobb helyek hogy megy, de a tanárok miért ragadtak le a focinál ill. a kosárlabdánál? Nem annak is célnak kellene lennie, hogy minél többféle sportot megismerhessen a gyerek és ki tudja, talán valamelyikben még tényleg tehetséges is lesz? Vagy ennyire rossz a helyzet az iskolák tornatermeit illetően, hogy nincsenek meg a kellő felszerelések?

 • 2012.06.28 22:43:43marcipán2

  Gyűrött papír: Igazolatlan órát akkor kaphat, ha nem jelenik meg. Ennek elég súlyos következményei vannak (családi pótlék megvonása, stb.), tehát nem lehet tanárként az órai passzivitást büntetni vele. A gyakorlat pedig az, hogy aki NEM CSINÁL SEMMIT, azt megbuktatják. Aki a kötélen nem tud felmászni, az még egy csomó minden másból kaphat jobb jegyeket. Óriási probléma, hogy a fiatalok kibújnak még az iskola által biztosított minimális mozgási lehetőség alól is a szülők asszisztálásával.
  Már sokszor elgondolkodtam, hagy a MSZOE vagy mi miért szeretné elérni, hogy gyermekeik nulla teljesítmény mellett szerezhessenek mindenféle papírkát. Véleményem szerint a jó szülő fontosnak tartja, hogy a gyerek megtanuljon teljesíteni, akár kedvezőtlen körülmények közt is.

 • 2012.06.28 22:43:52R2D2 & C3PO

  valogatos!

  Légyszi mutass egy testnevelőt!

  Én is csak egyetemen találkoztam eggyel...
  Ahol azért mindenki önállóan választhatta meg a sportágat. Mondjuk az egyetemen a többiek is elfogadhatóak voltak; le se szarták az egészet, kiadták a labdát és rád bízták, használod-e. ;-DDD
  És az a fura, hogy nem lógtunk. :-P

  Aztán megismertem egyet kollégaként, és tényleg folyton azon vekengett, hogy miért nem veszi senki komolyan az ő tárgyát. LOL

  Végül is felnőttként kezdtem el sportolni, a jó alak és egészség érdekében. És nem kicsit döbbenetes, hogy mennyire szarul is csinálták a tanáraim... Sajnos a TF-re csupa sportoló ment, és ez egyáltalán nem garantálja azt, hogy tanárnak is jó lesz az illető.

 • 2012.06.29 00:05:40YessicaHard

  Én speciel általános iskolai tanító volnék végzettségem szerint. Amikor tanítottam, kellett tesit, technikát, rajzot, éneket is oktatnom, alsóban. Az én elvem az volt készségtárgyaknál: aki piszok jó, az ötös, aki nem, az négyes. Akinek készségtárgyon múlott a kitűnő bizije, annak mindig megadtam az ötöst, nem rontottam le sutaság, vagy fahang miatt. Ja és tavasszal meg ősszel a Ligetben szaladgáltak és fociztak sok tesi órámon, télen koriztak.És nálunk az úszás benne volt az órarendben, mert volt tanuszodája a sulinak. De ez persze adottság.

 • 2012.06.29 00:07:14YessicaHard

  Ezzel csak azt akarom mondani hogy nem minden tanár szemét idióta. Bár a normálisabbja elhagyja a pályát sebesen még idejében (én is).

 • 2012.06.29 02:28:44Rabyn

  Nekem nem küldte el a kommentemet:/

  A lényege az volt, hogy szerintem igenis kell a buktatás (főleg felsőbb évfolyamokon) de szükség lenne sportág választásra is. Ahol tanítottam ott például csak foci volt alsóban. Felsőben floorball és állítólag volt kosárlabda is, de én sose láttam edzést. Ja ezek fizetősek voltak. Volt úszás az órarendben (a buszért fizetni kellett) és slussz.

  Az iskolának egy kicsi tornaterme volt és egy aulája 13 osztályra, ezen kívül mehettél az udvarra órát tartani, ami -20 vagy +30 fokban nem a legvidámabb dolog.

  Egyébként nálam akkor kaptak rosszabb jegyet, ha képtelenek voltak viselkedni, betartani a szabályokat, vagy nem dolgoztak órán.

 • 2012.06.29 03:06:08sony

  Tulajdonképpen minden tárgy készségtárgy, így roppant igazságtalan bármiből osztályozni. :) De ha már mégis megteszik, akkor igen, kapjon az egyébként kitűnő tanuló kettest rajzból/énekből/tornából, neki is jobb lesz, ha nem kell görcsölnie a tiszta kitűnőért, amiről ő maga is tudja, hogy nem igaz. Végül is miért lenne tragédia, ha nem csupa ötös szerepel a bizonyítványban? Egy erősebb iskolában simán kaphat valaki négyest, sőt hármast arra a teljesítményre, amire egy gyengébb iskolában ötöst adnának. Innentől mit mutat meg a bizonyítvány? A semminél is kevesebbet. Pillanatnyi helyzetet,amit a környezet és a szerencse is befolyásol, nemcsak a tudás és a képességek. A lényeg a megszerzett tudás - készségtárgyaknál pedig a fejlődési lehetőség.
  Egyébként szörnyen káros, ha valaki úgy érzi, mindenből kitűnőnek kell lennie, ilyen ember nincs (legalábbis nagyon ritka). Mindenkinek meg kellene tanulnia, hogy teljesen normális, ha az élet egyes területein erősebbek, másokon gyengébbek vagyunk, mert aki ismeri a saját gyengeségeit, sokkal erősebb annál, aki egy teljes tökéletességről szóló álomképet kerget. Nem is tudom, mi károsabb, ha valaki elhiszi magáról, hogy tényleg ilyen tuti, vagy ha valaki pontosan tudja, hogy a torna/ének/rajztanár kegyelméből lett kitűnő a bizonyítvány. Vagy ha egy gyerek éjt nappallá téve tanul, hogy ne bukjon el semmiből, meglegyen a sok ötös,és közben épp csak élni nem tanul meg.

 • 2012.06.29 04:02:15ubu1

  Szerintem meg ne legyen kötelező a mindennapos testnevelés. Én általános iskola 3. osztályától kb. mindent megtettem, hogy amennyire csak lehet, kikerüljek ebből a szívatásból. Gyenge izomzat, gerincferdülés, később asztma (legalábbis papíron). Hehe! Így már a gyógytestnevelés bő felét is el lehetett lógni. Az egyetemen meg teljes felmentés. Mindenről volt papírom, nem igazán tudtak velem mit kezdeni... Forduljon fel az összes idióta, aki a testnevelést kitalálta.

 • 2012.06.29 06:10:11soymilk

  Szerencsétlen gyerekek, a mindennapi tesióra egy rémálom. Életem első tesiórája óta utáltam az egészet. Még ovis voltam. Egy szép napfényes napon ránk adták azt a totál béna kék dresszt, ki az udvarra és mondták, hogy akkor kezdjünk el futni. Én meg elkezdtem volna szaladgálni a fűben, mire mondták az óvónénik, hogy nem-nem, szépen körbe a betonon. Én meg kérdeztem, hogy annak mi értelme? A durva az, hogy az összes többi ovis társamnak egyértelmű volt, hogy a betonon kell futni körbe és csinálták is, mint a birkák.
  Szóval így lesz egy amúgy mozgékony, szaladgálni, mászókázni, biciklizni, görkorizni szerető gyerekből olyan, aki lóg a tesióráról.

 • 2012.06.29 07:24:58plephyl

  Örülök, hogy minden nap lesz tesióra.
  Én szerettem az órákat és a többségi is így volt vele.
  Egy kis foci, kézilabda, kosarazás, szekrényugrás, végén játék.
  Jó volt, csak nekünk még kevés óránk volt.

  Úgyis keveset mozognak a gyerekek, miért baj, ha legalább megmozgatják őket egy kicsit?

  A pénz részét nem értem, mert cipő, nadrág stb, akkor is kell, ha csak heti 2 óra van, nem?

 • 2012.06.29 07:31:59plephyl

  Ja és nem lettem sportoló, jelenleg nem sportolok rendszeresen, max kocogok egyet, ha az idő engedi és van is kedvem.

 • 2012.06.29 08:04:10Swinn

  A fiam heti négy alkalommal (másodikos) jár edzésre, jégkorongozik. Jól is megy neki. Remélem jár majd a felmentés neki, nem szeretném ha az energiáját délelőtt elvesztegetné! Koncentráljon csak az edzésekre!

 • 2012.06.29 08:33:17Edward Nygma

  Megszerettetni a sportot? Tesiórán? Hja, hogy azt az egy-kettőt, amit a tanár ismer!
  Mi ált. suliban folyton talajtornáztunk és kötelet másztunk - béna vagyok mindkettőhöz. Ha már ráunt az a tulok, akkor focizhattunk - azóta is utálom a focit, mint a szart. Középiskolában ugyanez kézilabdával... Ja, buktam is :/
  Felnőttfejjel kaptam rá a sportra. Azóta bennem van évi 1500-2000 kilométer futás, pár maraton, miegymás. Mert ez okoz örömet. Az iskolai rendszer legnagyobb hibájának ezt látom, hogy nem nyújt alternatívát. Nem lehet minden sportágat megmutatni, ez egyértelmű, de valaki csapatjátékos míg más nem, valakinek nincs labda (ritmus, tér) érzéke; ezek is készségek. Ezeket fel nem ismerve erőltetni egy sportágat, lássuk be, nem a sport szeretetéhez vezet.

 • 2012.06.29 08:43:39Void Bunkoid

  @Pszt!: "5x annyi tornaruha kell a gyereknek, mert az izzadtban nem mehet másnap"

  Ugyanmár, jártál te már bármilyen konditeremben? Csípi a szemedet az emberbűz. Ha felnőtt izomkirály férfiakat (és nőket is!) ez nem zavar, egy pár kiskölyköt miért zavarna?

 • 2012.06.29 08:45:16kristofxx

  Szerintem nem 5 testnevelés órára lenne szükség, hanem a gyerekeket meg kellene tanítani a minden napi mozgásra, az egészséges életmódra. Nem biztos, hogy hetente 5 ször atletizálni, kötelet kellene mászatni mindenkivel, hanem minden egyes gyerek számára megtalálni a megfelelő mozgásformát, amit élvez és amitől fejlődne. Ebből semmiylen indokkal nem szabadna felmentést adni. Alap képességeket meg kellene mindenkinek tanítani: futás, úszás, dobás, gimnasztika, meg kellene ismertetni őket a testükkel és azza, hogy tudják fejleszteni azt. Vannak oylan kézségek, amit felnőtt korban vagy nem, vagy nagyon nehzene lehet már megtanulni.
  Én a fókuszt helyezném teljesen máshova.

 • 2012.06.29 09:44:43A fidesz a betegek kiirtására készül

  kristofxx: jobb ha tudod, rövidesen már csak rabszolgákra lesz szükség ebben az elbaszott országban. Azoknak meg szükségük van a jó fizikai erőnlétre. Ezért kellene még több tornaóra!

 • 2012.06.29 09:54:37hellsing

  Ha minden nap lesz tornaóra (a heti 5 óra nekem nem jelent automatikusan naponta 1-et), viszont a követelmények nem változnak, akkor aki meg tud bukni tornából, az már gyógytornászra szorul. Szerintem.

  Amikor én voltam áltiskolás (25 éve), heti 3 tornaóránk volt: 1x1 + 1x2 óra. Ehhez képest a +2 nem tűnik soknak. És egyetértek kristofxx-szel: nem úgy kell ezt elképzelni, hogy heti 5 órában gimnasztika van: lehet találni önvédelem-oktatókat, ki lehet vinni őket a játszótérre (de nem hagyni ücsörögni), jöhet a tai chi vagy bármi, ami átmozgatja kispórolt (sic!) testüket.

 • 2012.06.29 09:55:38Void Bunkoid

  @A fidesz a betegek kiirtására készül: jobb ha tudod, amióta civilizált társadalmak vannak, mindig is úgy volt az arány, hogy 1 ezrelék úr, 999 ezrelék rabszolga.

  Annak idején, a tizenkilencedik század második felében jöttek a világra a kommunisták, akik úgy akartak "egyenlőséget" hirdetni, hogy kitalálták, hogy a rabszolgák is legyenek urak.

  A baj az van, hogy azóta is ez dívik, ma mindenki úr akar lenni, és még ha nem is lehet az, de úgy viselkedik. Miközben meg rabszolga.

  Megsúgom, a 999 ezrelék úr, 1 ezrelék rabszolga társadalom nem működik. Valakinek dógozni is kell, és mégpedig marha soknak, kb 999 ezreléknek, hogy az az 1 ezrelék úr munka nélkül irányíthasson.

  Abba az egy ezrelékbe bekerülni meg igazából akár már több ezer éve is, csak kétféle módon lehet: vagy odaszületve, vagy pedig becstelen úton, sok-sok ember átbaszása/kihasználása, rosszabb esetén elpusztítása által.

 • 2012.06.29 10:24:03Void Bunkoid

  @ubu1: téged meg sajnos valószínűleg elfelejtettek kitoszni a tajgetoszra. Vagy lehet már akkor az alól is felmentést kaptál.

 • 2012.06.29 11:23:45Crescence

  Az általános iskolai testnevelés oktatás ideológiai hátterével lehet a gond, jó lenne ha ezt teljesen elfelejtenék, és tényleg a gyerekekért lenne a tesióra. Ne csak az iskola épület vagy az udvar körüli futást jelentse, ezt én is megtapasztaltam. Sajnos mivel ez a legegyszerűbb, félek, az iskolák így fogják megoldani a mindennapi testnevelést.
  Valóban az egyetemi tesi - rendszer lemásolása lehetne megoldás. A nappali tagozaton két félév kötelező, de szabadon választható, sokféle sportot lehet választani, van ingyenes és van amiért fizetni kell. Nem osztályoznak! Teljesítette illetve nem teljesítette, ennyi!

 • 2012.06.29 11:50:43valogatos

  felelmetes amiket a legtobben irnak. jo, hogy nem azt akarjatok, hogy ha a kis 8 eves pistike ugyetlen az ugralashoz, akkor hagy golfozzon helyette profi edzokkel es persze ingyen.
  kinek volt kedve matekot tanulni? ki szerette a verstanulast? ki volt oda az eneklesert? biztos volt aki igen, de nem tobben, mint akik szerettek tesizni.
  minden egyes targybol volt aki ugyetlen(buta es foleg lusta) volt.
  aki valamibol jo akart lenni, az GYAKOROLT. a tesiben a futas olyan mint a szorzotabla. bele kell fektetni a munkat, ami majd megterul.
  Az egyetlen olyan ora ellen vagytok, ami a gyerekeitek es egyben a jovo nemzedek fizikai fejlodeset segiti?
  Aki osszetori magat a svedszekrenyen, vagy nem kepes lefutni 1 km-t es meg fel is menteti magat mar kisgyerekkent, azzal nagyon komoly baj van!

 • 2012.06.29 11:52:02valogatos

  es ezzel maximalisan egyet kell ertenie minden ertelmes embernek: "Véleményem szerint a jó szülő fontosnak tartja, hogy a gyerek megtanuljon teljesíteni, akár kedvezőtlen körülmények közt is."

 • 2012.06.29 12:03:20margaritt

  Én szívesen fizetném, hogy a gyerekemnek minden nap legyen tesiórája. Feltéve, ha lenne elég idő, megfelelő körülmények, értelmes, szigorú, de nem szadista tesitanár, akinek a beszólás és a gyerekek megalázása a hobbija.

  Ami az én gyerekkoromban volt, az a heti 1-2 45 perc (ebből min. 15 perc átöltözés, utána nem lehet rendesen lezuhanyozni stb., tanár a fél órát végigtraccsolja a kollegával) idegbeteg, primitív, alkesz vagy szadista tesitanárral, abból köszönöm, nem kérnék a gyerekeim nevében. Inkább viszem én valami normális edzésre, inkább fizetek érte, de a gyerek igenis szeresse meg az aktív életet, a sportot. Nekem felnőtt fejjel esett le, milyen jó dolgokból maradtam ki.

  Nem hinném, h buktatni kellene - aki nem dolgozik rendesen, vagy nem jár be, az kapjon igazolatlant. Anno én azért szabotáltam a gimnáziumi tesit, mert elegem lett abból, h a tanár megalázóan bánik velem és állandóan beszól.

 • 2012.06.29 12:25:02kristofxx

  Azzal én is egyetértek, hogy minden gyereket meg kell tanítani sportolni, mozogni. Figyelembe kell venni az adottságokat és a kölönbözőségeket. Igenis egy kövér gyereket is el kell jutattni oda, hogy 1 km-t lefusson, vagy felmásszon a kötélre. Ez évekig is tarthat, viszont ez idő alatt megtanulja kezelni a testét, állóképesség, erő alakul ki. Nem csak fizikailag, hanem mentálisan, érzelmileg is az előnyére válik. Igaz ez a folyamat sokkal lassabb és kevésbbé látványos. Igenis, ha arról van szó meg kell tanítani, azt hogy, hogyan vegyen levegőt például. Valamint az ilyen gyerekeknek is szükségük van a csapatsportok által adott szocializációs hatásokra élmlényre.
  Nagyon nem értek egyet azokkal a szülőkkel, orvosokkal, tanárokkal, akik cinkosan összejátszva felmentetik a gyereket a mozgás alól. Szándékosan nem testnevelés óráról beszélek.

 • 2012.06.29 12:48:20sósperecke

  Nem jelent meg kommentem, talán túl hosszú?

 • 2012.06.29 12:49:10sósperecke

  Azzal egyet értek, hogy ne lehessen buktatni. Az "én időmben" még lehetett, és volt olyan elhízott osztálytársam, akinek pótvizsgára kellett menni testnevelésből. Szegény srác kövér volt, majd összeesett a bemelegítő futásnál, erre ordibált vele a tesitanár. Persze, hogy nem ment neki a zsámolyszögdelés, semmi sem. Ezek meg eleve agyament dolgok is. Ám az, hogy felmérjék az egészégi állapotát, és hozzásegítsék a fogyáshoz, az nem jutott drága tanárunknak az eszébe. Az igen, hogy félholtra futotta magát, zilált, majd meghalt, és egyesre díjazták...Volt olyan osztálytársam, aki meg lesett a kotélről, eltört-keze lába. Szerintem az iskolai tetsnevelés órákon ne lehessen veszélyeztetni a gyerek épségét, márpedig benne van a pakliban, hogy leesik a kötélről, stb.

  Volt olyan évfolyamtársam, aki dobbantóról történő szekrényugrásnál betörte a fejét. Ezek teljesen agyament dolgok, és azoknak a tanároknak a fejét kéne inkább betörni, akik ilyen értelmetlen gyakorlatokat követelnek.

 • 2012.06.29 12:49:51sósperecke

  Jó lenne, ha agyament gyakorlatok helyett, inkább az egészségmegőrzésről, jó kedvben, játékosan fejlesztenék az erőt, állóképességet, ügyességet. A tetsnevelés órának akkor van értelme, ha az önmagához mért fejlődésről szól, veszélyes gyakorlatok nélkül.

  Én meg fogom tiltani tesi tanárnak, hogy kötélmszásra kötelezze a gyerekem, én ehhez szülőként nem járulok hozzá. Ha pedig ezért egyest adna, akkor beperelem, hogy a gyerekem testi épségét akarja kockára tenni. Ugyanis ha valaki leesik a kötélről, a magasból, az halálos kimenetelű is lehet, - márpedig nem szokás hálót kifeszíteni az iskolai tornatermekben.

  A mezei torna ruha a szülő kötelesége megvenni, beleértve tornacipőt is, de ha kötelezik a gyerekeket, hogy úszni menjenek, vagy külső sporteseményre, amiért fizetni kell, akkor azt állja az iskola. Ne az én pénztárcámra szabjanak kötelezettségeket... Az nem fog menni.

 • 2012.06.29 12:52:08talicskás munkásember

  Szerintem a testnevelés kapcsán lehetne elméletet is tanulni. Akár táplálkozást, izomzat felépítést, tápanyag összetételt, serkentők hatását, a gyakorlatok izomzatra való hatását meg ilyeneket, ami részét képezheti a test tudatos nevelésének. Nem értem, miért gondol mindenki kizárólag futásra, kötélmászásra, úszásra és lovaglásra.

 • 2012.06.29 12:52:34sósperecke

  Ja, magamat kihagytam. Olyan agyatlan tesi tanár volt, hogy azt is megkövetelte, hogy medicin labdával a kezünkben, guggolva szökdeljünk. Sokunknak térd problémája lett, nekem emiatt térd műtétem is volt.

  Talán mielőtt kötelezővé teszik a napi tesi órákat, át kellene szabni az egész tantervet... Az én gyerekemet nem fogják medicinlabdával guggoltatni, szülőként ahhoz sem járulok hozzá!

 • 2012.06.29 13:38:545perc

  Lehessen buktatni! Azokat a tornatanárokat, akik egyes nélkül nem tudnek a kölyöknek kedvet csinálni a mozgáshoz. Ha nem, tud a gyermek testfelépítésének megfelelő feladatot kitalálni, akkor is. Nekem csak olyan tornatanárom volt, aki kiskirálynak érezte magát, miközben olyan selejtes, buta és ötletszegény volt, hogy a testnevelési főiskolára nézve volt szégyen, hogy ott végezhetett. Ja, aki mellreszívja a tornatanár kifejezést. Hát test nevelés konkrétan sosem volt az óráinkon. Minden előzmény nélkül néha halálra szivatott a SF, amit egyúttal le is osztályozott. Tornaóra felügyelő volt az max, annak is vacak, elhiheted.

  Amúgy elég szívás lesz minden nap tornacuccot mosni, ezt a feladatot igenis végezze az állam.

 • 2012.06.29 14:00:19valogatos

  ugy beszel mindenki a medicinlabdarol, futasrol, kotelmaszasrol es svedszekreny ugrasrol, mintha ezek nehez, ordogi kinzasok lennenek.
  en ezekre ugy emlekszem, hogy egyik sem volt kifejezetten konnyu, de szinte mindenkinek ment igy vagy ugy.

  aki ezeken osszetori magat, az milyen ugyetlen/erotelen??? nem akarom elhinni, hogy ilyenek leteznek!
  aki meg nem tud venni egy furdoruhat az uszasra a gyerekenek(de mondjuk piara, cigire telik...) az no comment. kifogasok keresese: jeles!

 • 2012.06.29 14:08:01valogatos

  5perc: nalunk a diakok nagyobb resze volt selejtes. erdekes modon minden klany mindig menstrualt es felmentett volt. okiratot hamisitottak 10-12 eves koruktol kezdve...es most ezek verik itt a nyalukat.

 • 2012.06.29 14:12:14Fantomász

  Szerintem rohadtul ne lehessen buktatni. Engem is megpróbáltak, pedig dagadt sem voltam (akkor még), egyszerűen béna. Ez van. Kötelet mászni 12 évesen se tudtam, ha megszakadtam akkor se.
  Kedvenc tanárom pedig ezen jókat szórakozott, üvöltözgetett, bukással fenyegetett (jeles tanulóként...). Énekből is hasonlóképp osztályoztak, kegyelemkettessel átmentem. Köszönöm utólag is!

 • 2012.06.29 14:41:265perc

  valogatos
  Lehetett benned valami nagyon kellemetlen.

 • 2012.06.29 15:04:50R2D2 & C3PO

  Nem kell ezekhez ügyetlenség, elég, ha szemüveges vagy...
  Próbáld ki ezeket lehunyt szemmel, vagy valami homályosító dologgal megcsinálni.

  Plusz, ha későn jöttek rá, hogy szemüveg kellene, akkor a mozgáskoordinációd sem tökéletes; én még mindig nekimegyek mindennek, mert nem tudom felmérni a saját testem. Pedig már rég nincs szükségem a szemüvegre. (Ja, és pár éve világosítottak fel ezen a szent helyen erről. ;-D)

  Ma gyaloglok, túrázom, biciklizem, tornázom (callanetics, hastánc és aerobik). Csapatsportok és labdasportok között a nem test-test ellenieket kedvelem: röplabdáztam és tollasoztam. Ping-pongozni is szeretek. Minden másban szar vagyok. Találgathatsz, ezek közül melyikkel találkoztam az iskolában. ;-D

 • 2012.06.29 15:38:43Pannon Puma

  sósperecke:

  adót sem fizetsz, mert az pénzbe kerül?

  Én azt szeretném megtudni, hogy melyik ad többet testileg-lelkileg-mozgáskultúrából: a tánc vagy a kötélmászás?

  köszönöm.

 • 2012.06.29 15:49:07Rabyn

  Azért azt halkan megjegyezném, hogy a kötélmászós, szekrényugrós hülyeséget nem feltétlenül a tanerő találja ki, hanem a tanterv.

  Tőlem megkérdezte a májusi dögmelegben a kolléganőm, hogy miért nem futnak a gyerekek iskolakört, miért a játszótéren fociznak, labdáznak, hintáznak.

  Közöltem vele, hogy azért mert 30 fok van és ebben a melegben én nem futtatom őket. Ne tudjátok meg, hogy nézett rám... Mert a tantervben ez van és hogy merem én felülbírálni a tantervet...

 • 2012.06.29 23:50:12akkormosthozzászólok

  Anyaként: most komolyan, arra nem gondoltak az okosok, hogy akkor nem egy, hanem legalább 2 teljes tornacucc kell a gyereknek?! Amit félévente kinő? ÉS közben évszakváltás is van? én pl nem mosok minden nap, nem vagyunk annyian.
  A másik: ha jó tanuló a gyerekem, de pl a képességtárgyakban ugyanolyan ügyetlen, mint én, akkor mehet a levesbe? Szépen énekelni sem tudok és kézügyességem 0. Sztem a gyerekem detto. Állandóan elesik, nem rajzol szépen és nincs hallása. Ez van. Szerencsétlen, mit tesznek vele?! ÉS közben okos és jól is tanul.
  Mi van, ha ő is utálja a tesiórát? Nem csoda, én is utáltam. Nem, nem a sportot, csak a tesiórát. A kettőt egy héten nem lehet említeni. Kivéve, ha valaki atléta. Akkor a gyerek is végigszenved 12 évet, mint én. Innen gratulálok.

 • 2012.07.01 17:42:15A Tyne folyó déli partja

  R2D2 & C3PO
  pontosan, ez mondom én is. most jöttem egy 33 mérföldes biciklitúráról (plusz oda-visszaút), rendszeresen járok tornászni (pilates és súlyzós edzés), úszni, biciklizni. ha a tesitanárokon múlik, az iskola végeztével meg se mozdulok többet egész életemben. odáig egyik se jutott el, hogy a szemüveges hogyan is mérje fel, hogy mikor dobja be a labdát a kosárba, meg hogy ugorjon, stb.

 • 2012.07.01 17:43:39A Tyne folyó déli partja

  Rabyn: igen, a tanterv. de azért arra kíváncsi lennék, hogy ki az az idióta, aki kitalálja a tantervet, biztos valami frusztrált, barom tesitanár.

 • 2012.07.01 23:07:21Rabyn

  Egyszer egy biológia tanárom (viccből) azt mondta, hogy tesitanárnak azok mennek, akiknek van egy plusz Y kromoszómájuk, mert normális emberből nem lesz tesitanár.

  Amúgy a tesitanároknál én azt látom fő problémának, hogy a legtöbbjük sportoló akart lenni, de nem volt elég tehetséges hozzá, és egyszerűen nem fogja fel, hogy nem mini sportolók vannak rábízva, hanem gyerekek.

  Mint a rajz tanárok, akik meg festők, grafikusok stb. akartak lenni, de nem voltak elég tehetségesek és nem értik, hogy én tényleg nem látom, amit mutatni akarnak és tényleg nem tudom térben ábrázolni a köcsögöt, amit kitettek egy kóróval.

  Vagy az ének-zene tanár, aki nem volt elég jó zenész ahhoz, hogy zenekarban játsszon és nem tudja elképzelni, hogy te nem hallod úgy a zenét, mint ő.

  Én is utáltam a tesiórát, tényleg, szívből. Felsőben sosem játszottunk, CSIVIT volt (CSInáljuk együtt VIdáman Torna, ha jól emlékszem a rövidítésre), meg gimnasztika, meg szekrény, meg futás. Nekem rossz a térdem és sose hitték el, hogy tényleg nem tudok futni. Nem volt jó.


  A tantervet egyébként felső szinten nagyon homályosan adják meg, a helyi tantervet meg a tesitanárok állítják össze...

 • 2012.07.02 23:54:18Haloperidol

  Nem ugyanez volt az az egyesulet, amelyik azt javasolta, hogy ne kelljen a diplomához nyelvvizsgat letenniuk a hallgatoknak?

  Ebbe az egyesuletbe csak olyan szulok lepnek be, akiknek HATALMAS, CIMERES LUZEREK a gyerekeik?

  Gratulalok, bena szulok, bena gyerekek.

 • 2012.07.05 10:56:31Gerilgfx

  talán eddig fizetni kellett érte, bazmeg?

 • 2012.07.05 13:29:58Rabyn

  Gerilgfx: A sportfoglalkozásokért eddig is fizetni kellett.:)

 • 2012.09.24 19:52:11kalapocska

  utaltam a tesi orat , en igen is a kover kisgyerek voltam. Mindezek mellett usztam bicikliztem egesz nyaron es falakra is masztam. Szerettem a mozgast de nem tudtam kotelre maszni, fejen allni, kezen allni, a tesiora rettenetes frusztracio volt.
  Utaltam , gyuloltem, es akarmit csinaltam nem kaphattam jo jegyet.

  Felnottem , maig is szeretem a mozgast. Most hetente tobb nap a kondiban tornazom, biciglizek a munkahelyemre. Ez foleg azert van mert gimnaziumban elkezdtem kosarlabdazni, es vegre nem csak frusztraciot meg kint okozott a mozgas.

  Ha a tornat meg akarjak szerettettni a gyerekekkel igen is eszre kell venni hogy nem mindenki egyen alkat, es nem a kotelmaszassal kell a gyerekeket szivatni.Nem buktatni nem kene hanem jegyet nem szabadna adni. (mondjuk legyen elegtelen meg megfelelt a jegy, aki nem jar be az megbukik de a tobbieket nem frusztraljuk) Sok jatekot es kevesebb poroszos bordasfalmaszast!!!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta