SZÜLŐSÉG

Maradni vagy menni? Bölcsiből oviba

2012. április 28., szombat 13:54

Mikor érdemes az óvodába küldeni a bölcsis gyereket: ha mi azt érezzük, mehetne, vagy ha a gondozónő mondja?

Olivérnaplónk folytatódik.

Az utóbbi hetekben gondolatban eléggé ott voltunk már, hogy pár hónap és ovisok leszünk, mígnem az egyik délután, mikor mentem Olivérért, a gondozónője felvetette, hogy ha akarjuk, Olivér maradhat a bölcsiben még egy évet. Vagy inkább javasolják, mert jobb lenne így.

Pár percig szólni sem bírtam, mert miért is, miért éppen most, meg különben is, mi van már. Mondtam, hogy eléggé meglep ez a dolog, hiszen már azt gondoltam, miután elküldtek minket nevelési tanácsadóhoz – idézem – a „sajátos nevelési igény megállapításához”, sajátos neveési igényt nem tudtak megállapítani. Mi több, a gondozónőket is pont nemrég kérdeztem, hogyan látják Olivért, és azt mondták, „nem lesz vele semmi gond”. Most akkor tényleg nem értem már ezt az egészet.

Nem vagyok elfogult, legalábbis tudom kívülről, reálisan nézni a gyerekemet és a képességeit. És igen, tisztában vagyok vele, hogy kissé éretlen, mert nem beszél folyékony mondatokban, nem mond locsolóverset, viszont ő is folyamatosan beszél, kommunikál, mesél, napi szinten több új szót mond, és rövid mondatai is vannak. Egyre többen, egyre jobban megértik, mit akar. Nagyon eszes gyerek, apró részletekből, amiket még sokszor én sem veszek észre, kitalál dolgokat, egy-egy mozdulatból, helyzetből levágja a miérteket. Rendkívül nyitott, barátságos, szeret ismerkedni, csak úgy odamenni neki szimpatikus gyerekekhez, felnőttekhez és beszélgetni kezd velük.

De már megint bizonyítgatok, amit nem akarok. Egyszerűen a beszéd az, amit fel lehet róni neki mint hibát. A férjem is felhívta a gondozónőnket, és részletesen kifaggatta Olivérről. Hogy mondja el, ő mit lát, mit gondol, miben másabb, mint a többiek, szerinte maradjon-e vagy menjen oviba. Végülis azt mondta, hogy ne maradjon, mert évet veszít, és 4 és fél évesen mégsem jó kezdeni az óvodát, de ő olyan ovit javasol, ahol „integrált” (ezt mondta) oktatás zajlik, ahol szakemberek foglalkoznak vele egész nap.

A bölcsődei gyógypedagógussal még nem tudtunk találkozni, elvileg ő a fő kezdeményező, az ötlet szülője, mint annak is, hogy Olivér sajátos nevelési igényű gyanús. A korábban már megismert nevelési tanácsadó hölgyet is felhívtam, megkérdeztem, mi a véleménye, de ő a múltkori felháborodását folytatva nem érti, minek merült fel egyáltalán a kérdés. Az óvoda egyedül akkor nem javasolt, ha a gyerek nem szobatiszta. Olivér viszont az. Na, puff. Most itt a másik véglet is.  Amióta ez kiderült, sokan elmondták véleményüket. Nagyon érdekes, szinte mindenki mást mond. A férjem leginkább azért nem akarná, hogy Olivér legyen majd a legidősebb a csoportban, mert nála is ez volt, szegény augusztus 31-én született, így erősen évvesztes. Ő kifejezetten rossz élményekkel gondol arra, hogy az oviban, az iskolában és mindenhol ő volt a legnagyobb. Kisgyerekes anyuka ismerőseink közül többen is a maradás mellett érveltek, mondván, ott kevesen vannak, ha jól elvan ott, akkor jobb, mint az ovi, mert ott már kevesebb figyelmet kap. Volt, aki szinte irigykedett, mert ő szeretné, ha a gyereke még maradhatna itt, a felhőtlen játszadozós bölcsiben, ami családiasnak számít az ovihoz képest. Felmerült az is, hogy az ovis körülmények között talán begyorsulna a fejlődése, de az is, hogy nem. Én azt a véleményt tartom per pillanat, hogy oké, maradjon, de csak januárig. Az még nagyon sok idő, addig is behozhatja a lemaradását, és évet sem veszít. Feltéve, ha az ovi is belemegy ebbe.

Mondjuk esélyes, mert több ismerős is januárban kezdett ugyanitt, talán nálunk is menne ez a dolog. A beszoktatásban meg segítség lehet, hogy lesznek ott volt bölcsis társak, ismerősök. Most ennek az ügynek a felgöngyölítése zajlik, hamarosan nyílt napra megyünk, hogy megismerjük az óvodát, és megtudjuk, ők mit javasolnak ebben a helyzetben. És holnap a védőnőhöz van jelenésünk a kötelező 3 éves kori felmérés miatt, na meg azért is, hogy megkérdezzem, neki mi erről a véleménye.

Folytatjuk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.04.28 15:47:40Ékszerelmére

  Szerintem semmi gond nincs azzal, ha egy gyerek kicsit tovább marad a bölcsiben, ez nem egy megbélyegzés. Tudom, hogy vannak szülők, akik azzal dicsekszenek, hogy bibibí, az én gyerekem már 2 évesen óvodaérett, de inkább húzzon rá a kölök még fél évet, minthogy esetleg rossz élmény legyen az óvodai beszokás.

 • 2012.04.28 17:29:02anothernick

  én sem értem, sokkal több figyelmet kap egy bölcsiben, nekünk is azt javasolták, hogy inkább maradjon (majd) bölcsiben. mindezt úgy, hogy a gyereket nem ismerték, hanem általában mondták, hogy gyakran az oviban arra sem figyelnek, mit vesz fel a gyerek, ha sapka nélkül megy ki játszani, anélkül megy ki. amúgy is 25 főre jut 2 óvónő, hát sokat nem figyelnek rá, az biztos. nekem a legutóbbi ovis nyílt nap egy óriási káosz emlékét hagyta, inkább a bölcsis nyugalom, mint ez...

 • 2012.04.29 23:50:40jeeka

  én nem vagyok ilyen elítélő az anyával, főként az előzmények ismeretében. sőt, azt mondanám: egy ilyen rosszhiszemű bölcsiből vidd el a gyereket! akár másik bölcsibe, akár oviba.

  nagyon gyakori, hogy egy gyerek, akit korábban leírtak, támogatóbb közegbe kerülve megtáltosodik és egészen megváltozik. simán el tudom képzelni, hogy olivérrel is ez történik, ha jobb helyre kerül oviba.

  a "családiasság" (amit itt a bölcsivel kapcsolatban említenek) nem csak pozitív dolog tud lenni. van olyan családias közeg, ami leginkább egy nyomasztó, bántalmazó családhoz hasonlít - és onnan el kell jönni. nem küzdeni, nem megkeresni, hogy te mit rontottál el, hanem elhozni a gyereket. (szerintem)

 • 2012.04.30 20:32:57oksimoksi

  én azt látom, manapság meg éppen hogy az a divat, menő, hogy a gyerek mindenhol leragad, mert az milyen jó. egy év bölcsi, egy év ovi, vagy netán osztláyismétlés, mert minek sietni... az én értelmi fogyatékos tesóm is sima oviba járt, rendes időben, fel sem merült a parkoltatás, kivéve a nagycsoportot, azt ismételte, mert nem volt még iskolaérett. de addig rendben mindenhova időben felvették, járt.
  inkább úgy érzem, azért divat ez a maradjon még gyerekesség, hogy a szülők is pihenhessenek még egy évet, mert a bölcsihez nem kell készülni, nincsenek feladatok, nem elvárt, hogy versikét tanuljon az ünnepekre, magyarul nem kell vele külön foglalkozni. vagy nem tudom, miért, de nagy divat, az biztos.

 • 2012.04.30 23:57:26arod75

  Bízol a bölcsis néniben? Akkor maradjatok!
  Azért nem árt néhány dolgot tisztázni: mekkora gyerekekkel lenne jövőre a bölcsis csoportban? Mekkora és hány ovissal? Felveszik egyáltalán oviba januári kezdéssel?
  Legkisebb lányom őszi, nem fért be az oviba, így 3évesen egy évig bölcsis volt. Most ugyanazokkal a gyerekekkel kiscsoportos, együtt maradnak iskolás korukig. Szerintem jól volt így. Pedig nagyon szobatiszta, nagyon cserfes, nagyon "nagylányos" volt 3 évesen.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta