SZÜLŐSÉG

A legújabb jógaőrület gyakorlatilag gyerekkínzás

2012. március 6., kedd 19:03

A legújabb bébijóga-guru szerint a pár hónapos gyereknek jót tesz, ha a fejünk körül pörgetjük.

Ijesztő képeket közölt a brit Daily Mail múlt heti számában: az alig pár hetes csecsemőket egy önmagát terepautának nevező orosz nő dobálja-lengeti kezüknél vagy lábaiknál fogva. Az orosz jógaguru, Lena Fokina nem érti a körülötte beindult nemzetközi felháborodást – ez csak jóga, nem?

Akár két hetes kortól el lehet kezdeni a bébijógát – és micsoda felemelő gyakorlatokkal! Lena Fokina szerint a csecsemőket igenis kell tornáztatni, és izomfejlődésüknek kifejezetten jót tesz egy kis testmozgás. De, bár nem hiszem, hogy ne lenne szülő, aki ne hintáztatta volna kisgyerekét, neadjisten ne dobálta volna az égbe, a képeket elnézve Lena Fokina épelméjűségét nem csak én, de nagyjából az egész világ megkérdőjelezi.

A DailyMail szerint Lena Fokina szeretné a módszert más országokban, például Nagy-Britanniában is meghonosítani – ebben a cikk mintegy 800 hozzászólója nem valószínű, hogy támogatni fogja. "Sokan azt hiszik, a kisbabák nem tudnak mást, csak feküdni, enni és sírni. De a csecsemők olyan természetes reflexekkel születnek, amelyeket használva segíthetünk nekik fizikális és intellektuális fejlődésükben" – nyilatkozta az oktató. Szerinte a babajógát elsőként afrikai törzsekben alkalmazták, modernkori felfedezőjea sziintén orosz Dr. Igor Harkovszkij, akitől ő is tanult. Egy-egy, Léna által tartott jógaóra alig pár perces, amelynek során a képeken látható gyakorlatokat végzi az oktatónő.

"A metódus eredetileg izom- és csontfejlődési problémákkal küszködő gyerekeknek fejleszettük ki, de egészséges gyerekeken is alkalmazható. A mozdulatok az izmok képességeit és fejlődését serkentik" – mondta el Fokina. Elmondta: "A (hozzám járó) gyerekek gyakran hamarabb kezdenek olvasni, beszélni, énekelni, úszni, mint kortársaik. Nem teszünk semmi rosszat."

Az internetet bejáró fotók egy egyiptomi táborban készültek, ahol Léna Fokina szervezőként jellemzően orosz és ukrán szülők előtt mutatta be gyakorlatait. A szülőkből semmilyen ellenkezést vagy rémületet nem váltottak ki a gyerekeiken végzett mozdulatsorok. A 12 napos tábor majd' 90 000 forintos költségét ők valószínűleg boldogan fizették ki gyermekeik fejlődésének érdekében.

Az ötgyerekes oktatónő harminc éve kezdett "bébidinamikával" foglalkozni, akkor még saját gyermekével. Elmondása szerint látta, mennyire élvezik a kicsik a mozdulatokat, és ez inspirálta őt a mozdulatok továbbfejlesztésére, így kezdte az egyetem után Harkovszkij módszerét elsajátítani.

Ami a legtöbbünkben felmerül, az inkább csak a dolog miértje

Az okokért valószínűleg érdemes egészen Oroszországig elmenni. Ott ugyanis a fizikai jólét túlmutat azon, amit mi arról hiszünk – vagy ahogyan a Léna Fokinával interjút is készítő DadWagon fogalmaz: "náluk az jóval több, mint a félmeztelenül horgászó Putyin képe az újságban". A DadWagon írója, Nathan Thornburgh (aki egyébiránt 2007 óta a Time magazinnak ír Oroszországról) egyenesen Szláv Tigrisanya archetípusnak jellemzett orosz nők problémájának nevezi az ügyet – nők, akik mindent (MINDENT) megtennének azért, hogy az ő gyerekük egy picivel a többi elé kerüljön. Ismerős???

Elnézve a képeket és a videót (amire nagyon nehezen vettem rá magam, egyébként joggal) elgondolkodtam: vajon a mi túlbonyolított elképzelésünk a gyerekszülésről, -nevelésről, a különórák, az agyalás, hogy vajon melyik bölcsiben van már lehetőleg kétéves kortól német és orosztanítás, a végtelen internetes böngészések és Vekerdy meg Ranschburg könyveinek újra- és újraolvasása azügyben, hogy a legjobbat adjuk a gyereknek, ezek mind nem túlságosan nagy falatok? Nem lehet, hogy többet kéne egyszerűen a gyerekre figyelnünk a külvilág nyomasztó véleménye helyett? Mert a végén még ott találjuk magunkat, hogy jógázni visszük a gyereket, hátha olimpikon lesz belőle, mondjuk ejtőernyős ugrásban.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.03.06 19:59:41csodalovacska

  Évekkel ezelőtt láttam egy német doksit, elmentek Oroszországba szanatóriumokba... volt ott télen hideg vízben fürdés a szabadban, csalánnal verték a hátukat, és többek között egy nagyon vastag karokkal rendelkező szláv "hölgy", aki hasonló módon centrifugálta a csecsemőket, télen szabad ég alatt. Már akkor nagyon elképedtem ezen.
  Sajnos nem emlékszem melyik csatorna készíttette :(

 • 2012.03.06 20:01:15Messzi Vetek

  szerintem egyszerűen csak hülye.
  nem kell ezt túldimenzionálni.
  léteznek hülyék.

 • 2012.03.06 20:06:32uniball

  ...és ha még le is ejti akkor mekkora zseni lesz a gyerek...
  Mi sem természetesebb mint az anyaméh nyugalmából nemrég kikerült friss életet a fejünk fölött lóbálunk.
  Ezt a szerencsétlent kellene lóbálni egy darabig, had élvezze.

 • 2012.03.06 20:06:50Megmondó kapitány

  nekünk a szülésznő már attól is stroke-ot kap, hogy 6 hónaposan ül a gyerek néha (magától), mi lenne, ha meglátná, hogy a bokájánál fogva pörgetem a lakásban?

 • 2012.03.06 20:07:33Megmondó kapitány

  szülésznő??? védőnő!

 • 2012.03.06 20:08:40girlie

  Én ismerem. Tényleg a saját gyerekein kezdte és megdöbbentő volt látni, hogy az akkor 8-9 hónapos kislánya az anyja kezét fogva sétál mellette a dahabi utcán. Nem, nem segítséggel, egyszerűen ment az anyja mellett, aztán bementek úszni a tengerbe, a kislány az anyja nyakába kapaszkodott.
  Ez majdnem 10 éve volt és a kislány köszöni, jól van.
  Mielőtt mindenki elkezdené megkövezni, nem ő az első, akit először őrültnek tartanak. Nem kell messzire menni, lásd a hazai példák: Pethő, Dévény...

 • 2012.03.06 20:12:40Moan

  Ehhe...megpörgetném én is a csajt a fejem fölött párszor.. Megvárnám még visít, csak aztán tenném le. :)

  girlie: Aztán majd a gyerekek felnőnek és terapeutákhoz jártnak, hogy kigyomlálják magukból azt a sok szemetet amit az anyjuk beléjük plántált.

 • 2012.03.06 20:12:48Megmondó kapitány

  Engem nem pörgetett anyám, mégis felnőttem, és nem vagyok retardált sem. Nem kell siettetni a természetet, oka van annak, hogy mi mikor jön el. Miért jó az, hogy 9 hónapos gyerek sétál melletted az utcán? 12-13 hónaposan magától is fog. Megjegyzem, csak egyszer ejted el véletlenül jóga közben...

 • 2012.03.06 20:24:42johevi

  A jó büdös nénikéjét az ilyennek. Nem lehet veszélyeztetésért vagy bármiért feljelenteni? Nem nyúlik szerencsétlen gyerek csontja, ina, szallagjai?

 • 2012.03.06 20:32:22girlie

  Mk: Nem mondta senki, hogy akit nem "pörgetnek" az retardált lesz. Azt sem mondtam, hogy ez jó vagy nem, csupán annyit, hogy megdöbbentő volt.
  Moan: A terapeutához nem kell bébijóga, oda nagyobb valószínűséggel jutnak el az amerikai/európai szuperanyuk gyerekei.
  Száz éve még összekötözték a csecsemőt a vállától a bokájáig a pólyában. Aki szabadon hagyta a csecsemőt mozogni, azt őrültnek tartották.
  Arra akartam csak rávilágítani, hogy Pető Andrást anno kiközösítette a szakma, Dévény Annát a mai napig rendszeresen lehülyézik. Nem kell egyből pálcát törni minden szokatlan dolog felett.

 • 2012.03.06 20:38:51Buci-Bigyo

  Pető és Dévény (születésük során ?) sérült gyerekekkel foglalkozott, hogy gyógyítsa őket, egészségesekké, vagy minél egészségesebbé váljanak.
  Ez a nő azért kínoz egészséges babákat, hogy azok minél hamarabb elkezdjenek járni?! Minek?!
  Én csak a feltűnési viszketegségét látom.

 • 2012.03.06 20:43:31Moan

  girlie:

  Ok...tényleg nem kell azonnal ítélkezni. Én kérek elnézést. De azért láttam már gyereket kicsiben és a videón sem mutatja a felhőtlen boldogság jeleit a baba. A bepólyázott csecsemő meg a másik véglet. Azért az eléggé könnyen belátható, hogy ha az ember némileg odafigyel a természet törvényeire és saját teste képességeire és korlátaira, akkor nem tesz ki egy csecsemőt ilyen drasztikus hatásnak. Nem azt mondom, hogy a mozgás rossz a gyereknek, de azt nekem egy mondvacsinált "jógi" se magyarázza meg, hogy a levegőbe lendített, majd a zuhanásában hátam mögött fékezett és ellenrántott, majd a centrifugális erőnek különféle irányokba kitett gyerek majd jobban fejlődik, mint aki csak simán mászkál. Ilyet a védákban még nem olvastam...bár bevallom nem olvastam el mindent. :)

 • 2012.03.06 20:44:52Rocso Cafe

  Azért nem kell messzire menni ökör szülőkért akik azon versengnek kinek ügyesebb, szebb, okosabb a gyereke. Elég elmenni egy hazai homokozóba ahol tehetősebb szülők igyekeznek egymást túllicitálni az újabbnál-újabb trendi dolgokkal. Minél inkább eltér a megszokottól valami annál inkább tudnak érte rajongani. És minél drágább annál biztosabb, hogy az maximálisan a gyerek érdekeit szolgálja. Ilyen a szememben a nyelvtanfolyam 3 hónapos kortól, arany áron, a heti minimum 10 különóra lovaglás, balett, angol, német, kínai stb, mert ezek nélkül a gyerek éhen hal felnőtt korában. Aztán amikor már dolgozik a büszkeségünk agysebészként , a legtöbbet a pszichológusra költi majd, mert nem volt ideje játszani....

 • 2012.03.06 20:52:42Nomurka

  Én láttam a Babák című filmet, ahol négy teljesen különböző kultúrából származó csecsemőt figyeltek meg egy éves korukig. Volt amelyik szabad volt, volt amelyiket becsomagolták. És mit ad isten, egyévesen, mindegyik ugyanazokat a mozgásokat végezték...

 • 2012.03.06 20:54:25Advanced Flight

  "A bepólyázott csecsemő meg a másik véglet."

  Régen azért pólyálták be a kisbabát, mert nem tudtak rá folyamatosan figyelni, meg vitték magukkal a nők ki a földre dolgozni, és nem lett volna jó, ha közben rúgkapál stb. Természetesen ezek a gyerekek nem maradtak le semmiről, ebben a korban ugyanis a fejlődés teljes mértékben "programozott", nem a gyakorláson múlik. A bepólyált csecsemőről levették a pólyát és azonnal ült, mászott, járt stb.

 • 2012.03.06 21:00:05penelope garcia

  Na, megint egy önjelölt gyerekszakértő guru.
  Remélem, ott is lecsukják az ilyen elmebetegeket.

 • 2012.03.06 21:01:09Moan

  Advanced Flight

  A példát azért írtam másik végletnek, mert az legalább annyira természetellenes, mint ez a ruszki bungge jumping. Ezt az sem magyarázza meg, ha ennek volt társadalmi oka. Mindemellett valószínűleg igazad van, bár ez utóbbi "jógánál" az ízületek kicsit túl vannak terhelve így szerintem kifejezetten káros is lehet pár extrémebb mozdulat. Én azt vallom, hogy a lehető legtermészetesebben kell bánni a gyerekkel, ahogy a fizikuma és az értelmi képességei engedik. A gyerek mozogni akar, akkor nem nyomorítom egy pólyába, ha meg heverészni, nem játszok vele helikoptereset. :)

 • 2012.03.06 21:01:22jani_a_hegyről

  siman fasz, nem kell ezt tul ragozni.
  stilszeruen mondatjuk, hogy szorult volna az anyjaba abba.

 • 2012.03.06 21:18:09magne

  a szorosra polyalt gyerekek kozott sokkal, de sokkal tobb volt a csipoficamos kicsi, mint azok kozott, akik szabadon hagytak, vagy terpesztett labakkal magukra kotoztek

  amit ez a no csinal alapjaiban fejleszti a gyerek egyensuly erzeket es az izmok fejlettseget, ezaltal mintegy elorehozza a fejlodesi szakaszokat (jaras, beszed, stb), viszont szemely szerint messzemenokig nem ertek vele egyet, viszont azt el tudom kepzelni, hogy amit mi a videon latunk, az mar egy tobbszor begyakorolt mozdulatsor, es nem ezzel kezd, lehet, hogy hetekig ringatta dobalta lobalta a babat mire idaig eljut vele, es az is lehet, hogy a gyerekek elvezik, foleg ha mar 2 hetes kortol fokozatosan folyamatosan hozza van ehhez szoktatva... olyan lehet, mint a babauszas, ha nem kezdik el idoben, a nagyobbacskakat mar nem lehet 'csakugy' a vizbe dobni, vagy a viz alatt elengedni...

 • 2012.03.06 21:19:35takaba

  Rémítőnek tűnik, de valójában tényleg nem okoz bajt, sőt igaza van az orosznak abban, hogy ezek a mozgások stimulálólag hatnak. Kifejezetten felgyorsítják az agyi fejlődést, segítenek összehangolni a két agyféltekét, valóban igaz, hogy a gyerekek előbb tudnak járni, beszélni, stb.
  Finomabb változatban ugyanezt a célt szolgálják azok a tornagyakorlatok is, amelyeket a szülők egy része ösztönösen is csinál, a test középvonalát keresztező mozdulatokat folytat a gyerekkel. Nem kell mindentől betojni, ami előre fura.

 • 2012.03.06 21:22:34Gamma Leonis

  Ez a nő egy szadista! :-o
  Semmiképpen sem követném az idióta módszerét, ha lenne gyerekem.

 • 2012.03.06 21:26:48ön itt áll

  sógorom eltörte véletlenül a lánya csuklóját játék közben. Pedig a kiscsaj volt már vagy 5 éves. Egy ilyen jóga közben szerintem miszlikbe lehet törni a gyerek csontjait a legkisebb hibánál. Beteges.

 • 2012.03.06 21:29:18Gamma Leonis

  Ui.: Amikor már nagyobbacska kislány voltam, apám szeretett felkapni és megpörgetni. Én persze annyira nem élveztem a mókát... és mindig kértem, hogy tegyen le.
  Szerintem a csecsemők sem élvezik, hogy akaratuk ellenére pörgetik őket. Persze vannak gyerekek, akik szeretik a durvább mókákat, de talán várjuk meg, amíg szólni tudnak arról, hogy mit is szeretnének, hogyan bánjanak velük!
  Persze, a pörgetés stimulálja az idegrendszert... inkább az anyukák babakocsi helyett a testükön hordozzák a babáikat, mert az anyai test mozgása az, ami igazán hat az idegrendszerük fejlődésére! És nem a lengetésük!
  Bárki bármit mond a nő védelmében, annak akarata ellenére gumikötelet kötnék a bokájára, és lelökném 100 méter magasból. Mert ez is fejleszti az idegrendszert!

 • 2012.03.06 21:36:00brian halála

  Egyet nem értek, és erre még senki nem adott választ: miért jó ha a gyerekünk hamarabb beszél, jár, stb.?

 • 2012.03.06 22:18:20Mille38

  Minden ilyesmivel nagyon óvatosnak kellene lenni. Amikor a nagylányom volt csecsemő, épp a babamasszázs kezdett divatba jönni. Nosza megpróbáltam. Aha. Hathetesen olyan masszív tüdőgyulladást kapott, alig győztem kikúrálni. Ugyanez a gyermekem igen laza ízületekkel rendelkezett, kettő és hat éves kora között állandó vendégek voltunk a sebészeten, mert kihúzódott a csuklója minden könnyebb mozdulatra.

 • 2012.03.06 22:30:27terrybenedict

  Azért ne ítéljétek el annyira.
  Én spontán kezdtem el a gyerekkel már egész kis korában ehhez hasonlóan tornászni. Nem azért, hogy csodagyerek legyen belőle, hanem csak úgy simán. A kapaszkodó-reflexet akartam rajta kipróbálni, ami többé-kevésbé megvolt. A gyerek marhára élvezte, mind a mai napig, lóbálnom kell, pedig már két éves. Legjobban azt bírja, amikor az egyik lábánál fogva lóbálom a levegőben. Persze hülyének néz, aki látja.
  De az tuti, hogy a gyerekek, főleg ezek a picik, sokkal de sokkal rugalmasabbak annál, amit mi felnőttként gondolunk. Az inak, izmok, izületek mind arra vannak kitalálva ebben a korban, hogy durva behatás esetén se károsodjon. Ezt azzal tudom alátámasztani, hogy 6 éves korom óta űzök különféle sportokat, és most 30 felett csodálkozom, hogy azok a mozdulatok, esések, rúgások, amiket gyerekkoromban gond nélkül elszenvedtem, mennyire megviselnek most. Persze a természet ezt azzal a rutinnal kompenzálja, hogy megtanultuk elkerülni a sportban is az "extrémebb" behatásokat.
  A játszótéren lehet a leginkább megfigyelni, hogy a széltől óvott gyerekek mennyivel esetlenebbül mozognak, mint azok, akiket rendszeresen dobálnak, dögönyöznek, birkóznak.

 • 2012.03.06 22:36:58bettianyu

  khm... hát lehet, hogy nem szadista és nem is őrült, de én nem adnám a kezébe a gyerekem... pedig Dévény-féle tornára jártunk :-))
  és nem lehet, hogy a végleteket nélkülöző, amolyan arany középút a legjobb? vagy az ma már túl snassz?

 • 2012.03.07 07:09:32a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka

  Valóban szörnyűnek tűnik ez a "jóga". De mielőtt ítélkeznénk, tegyük fel a kérdést magunknak, hogy a "babauszi" vajon nem tűnik-e ugyanilyen abszurdnak egy olyan ember számára, aki még nem találkozott vele?

 • 2012.03.07 07:09:52pumokka

  Persze hogy hamarabb jar szerencsetlen gyerek - igy legalabb el tud futni az anyja elol :-)

 • 2012.03.07 07:37:03durcas.hu

  "A 12 napos tábor majd' 90 000 forintos költségét..."

  Micsoda piaci rés! Sosem jutott volna az eszembe. :-)

 • 2012.03.07 08:16:03belekotyogok

  Mille38: hogyan okoz a babamasszázs tüdőgyulladást?

 • 2012.03.07 08:21:07odamondó

  azért a kemény nem az hogy ez a nő hülye. Hanem az, hogy elég sok kommentelő az idióta nő pártjára áll.

 • 2012.03.07 09:00:28badabum

  Úgy kell mindenkinek aki oda viszi a kölkit:)

 • 2012.03.07 10:37:11hegyilany

  A Dévény torna is gyerekkínzás, ha azt vesszük figyelembe, hogy mennyire üvöltenek közben a fájdalomtól a gyerekek...

 • 2012.03.07 12:03:38Perverz Matyesz

  Nagyon sok kisgyerekkel találkoztam már, akik imádták amikor dobálták őket, úgyhogy ez valószínűleg nem akkora kínzás nekik.
  A másik meg, aki a "shaken baby"-t emlegeti, az nem figyelt eléggé. Itt egy olyan mozdulat sincs, ami olyan nagyon hirtelen lenne. Nincs azonnali indulás, majd visszafordulás, hanem felgyorsítja-lelassítja minden mozdulatát.
  A második video végén pedig azt mondják, hogy a Times riportere meglátogatta a filmen szereplő csecsemőt, aki már 2 évvel idősebb és kutyabaja.
  Aki figyelt persze azt is láthatta, hogy az első filmen még a bébiúsztatást is kicsit leszólták, mint hasonlóan elmebeteg ötletet.
  Más kérdés, hogy én félnék attól, hogy valamelyik mozdulatot elbénázom és mondjuk repül két métert a baba és a fal állítja meg, vagy a polc, ami már nagyobb eséllyel okozna bajt.

 • 2012.03.07 13:14:39Robzon

  Lättätok mär hogy az emberrel 98%-ban azonos genetikai kodu csimpänzbebikkel hogyan "jätszik" az anyjuk? :)
  Nem ällitom, hogy a Harkovszkij modszer ezekkel a gyakorlatokkal valoban celravezetö, de logikus ervekkel az alapfelvetes vedhetönek tünik. Alapbol elvetni vizsgälat es belegondoläs nelkül nem tünik nagyon bölcs hozzäälläsnak.
  Ha remüldözni akarsz, hogy valami baja lesz a gyerekednek, remüldözz inkäbb azon, hogy milyen sokat ül szerencsetlen egesz nap, es milyen keveset mozog. Minden okod megvan megijedni, ugyanis a gyerekek (es a felnöttek) fizikai ällapota evröl-evre romlik. Elhizäs, tartäshibäk, csökkenö fizikai teljesitmeny. Gyerekek millioinak fäj a häta, es betegszenek bele konkretan a mozgäshiänyba.
  Nekem fura, hogy azon a - amugy be nem igazolodo - feltelezesen hogy nehäny bebi megserül, ennyien felhäborodnak, azon hogy gyerekek milliot egeszsegkärosit egy rosszul felepitett rendszer, illetve szüleik/nevelöik felelötlensege, az meg idöközben "normälis" lett. Ebredjünk fel.

 • 2012.03.07 13:33:15Martian

  This is Sparta!!! ...khmmm... Russia!!
  :))

 • 2012.03.07 13:37:19Martian

  Végülis itt a magyarázat, hogy miért ruszki űrhajós ment először az űrbe... a gyerekeiket már korán felkészítik a gravitációs változásokra.
  :)

 • 2012.03.07 13:45:15Robzon

  "A legújabb jógaőrület gyakorlatilag gyerekkínzás" ehhez meg annyit, hogy tisztäban vagyok a klikkgenerälo cimkepzes szabälyaival, de kedves "Helga" ez se nem uj, se nem yoga, se nem örület.
  Szerintem viszont az, hogy valaki fogalom nelkül ir, noha nem uj jelenseg es szinten nem szämit yogänak, de örület. :)

 • 2012.03.07 14:07:07zizi77

  Ha nem tudnám, hogy élő baba, még vicces is lenne. :-) Na persze így szörnyű.:-(

 • 2012.03.07 14:25:59Megmondó kapitány

  Egy előnye van, hogy a babája 9 hónaposan jár. Le tud lépni az elmeháborodott anyjától.

 • 2012.03.07 15:06:24PR_fact

  Egyik ismerősöm pár éve mesélt erről a módszerről, aztán a gyerekein ki is próbálta. Elsőre ijesztő volt látni a gyakorlatokat, de a gyereket láthatóan nem zavarta. Sokan nem tudják, de az oroszok sokkal nyitottabbak az alternatív gyógyítás, testedzés és egyéb módszereke felé. Hatalmas alternatív módszerekre specializált intézmények működnek hivatalosan, magas látogatottsággal. Nem véletlen, hogy az energiával, hipnózissal gyógyító csodadoktorok nagy része a volt Szovjetunióból jött hozzánk is.

 • 2012.03.07 15:58:10zsopicur

  Ha olyan jó a babának meg nem zavarja akkor miért sír??? fél, retteg, próbálna kapaszkodni szerencsétlen ösztönösen de ez az idióta csak lóbálja...

 • 2012.03.07 16:56:34odamondó

  @Perverz Matyesz

  "Nincs azonnali indulás, majd visszafordulás"

  te végignézted ezeket a videókat vagy csak úgy irogatsz? Ismét elmondom félelmetes hogy egy hülye nőt itt többen igazolnak mennyire helyes út.

  Tudod ha még be is bizonyosodna, hogy ez nem káros akkor is mi az előnye az egésznek? Mivel/ kivel szemben előnyös, hogy a te gyereked 9 hónaposan jár a szomszédé meg csak 12ben? Szerinted nem halál mind1? (mellesleg megjegyzem engem nem pörgetett anyám és 9 hónaposan jártam 11 hónaposan fociztam)


  És ahogy zsopicur is írja a videón lévő gyerek mindent élvez csak ezt a pörgetést nem.

 • 2012.03.07 17:48:08Perverz Matyesz

  Na, megjelenik?

 • 2012.03.07 17:49:15Perverz Matyesz

  Nem jelent meg, akkor ennyit erről.
  Nagyon röviden:

  Várjuk ki a végét, vizsgálják objektíven, ...
  Utána lehet nyilatkozni.

 • 2012.03.08 11:44:53magne

  a fiam 17,5 honaposan kezdett el jarni... mar joval elmult 1 eves, amikor a gyerekrehabra jartam gyakorlatra, es kerdeztem, hogy mivel segithetnek rajta? ha 18 honapos koraig nem indul el, akkor neurologiai kivizsgalas es egyeb nyalanksagok...
  a valasz egyszeru volt: az egyensulyrendszerere probaljak hatni (hintaztatas, lobalas, magasba dobalas, stb), kb 2-3 hetig csinaltuk nagyon intenziven, de nem igy mint a videon, amikor egyik pillanatrol a masikra STABILAN megindult, egy het mulva mar olyan gyorsan es biztonsagosan kozlekedett ket labon, hogy alig ertuk utol:)

  mint mar irtam, messzemenokig nem ertek egyet a fent nevezett holgy modszereivel, DE az alapja meg van, ezt kellene megerteni es elfogadni, nem teljesen mindegy nektek, hogy orosz gyerekekkel Egyiptomban ki mikor hol es mit csinal? a lenyeg, hogy TI nem csinaljatok, es ha a kedves rokon szomszed csinalna, akinek van benne gyakorlata es tapasztalata, legalabb olyan emberrel lehetne errol vitazni/elitelni, akinek van rola nemi elkepzelese... nem itt tengert jatszani (haborogni)
  csipobol elutasitani szerintem nem kellene egybol, mint valaki mar irta ARANYKOZEPUT! mindig mindenhol minden temakorben szeretnek az emberek tulzasokba esni, ez egy nagyon jo pelda ra... szadista no, gumikotelet neki, mikozben o szentul meg van rola gyozodve, hogy jot tesz? es amig a lovat is adjak ala (erdekesen gondolkodo szulok), addig meg megerositest is kap... ket veglet ugyanabban a temaban.
  mindegy, errol ennyit

 • 2012.03.14 13:49:03rozsaszinmajom

  Egyetemen nézetünk erről egy videót, ahogy a nemtom melyik afrikai törzsben hasonlóan tornáztatják a gyerekeket, bár nem ilyen durván, meg a nyakukat csavargatják, hogy később elég lazák legyenek az izületeik és elég erősek legyenek ahhoz, hogy a fejükön cipeljenek dolgokat. Azon is kellőképpen kiakadtunk, de legalább tudjuk, hogy ezek a gyerekek is felnőnek (valahogy).

 • 2012.03.23 17:00:46Esztimeszti

  Hááát!
  Jóga? Én láttam a kolleganőmet jógázni! Ilyeneket nem csinált nyugodt lassú mozdulatokkal, figyelt a belsőjére! Érdekes, itt vajon ki jógázik?
  ( 8 hónapos a kislányom, nekünk azt mondták hogy végtagnál fogva húzni lógatni nem szabad mert annyira lazák még az izületei nem fogják a csontokat és könnyen kiugorhatnak a helyükről)
  Lehet ő már edzett baba volt és már 1 hónaposan meg is erősödtek az izületei!

 • 2012.03.23 23:16:52nyunyóka

  Ki az a hülye, aki így engedi lóbálni a gyerekét?!
  A jógához meg semmi köze...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta