SZÜLŐSÉG

Aki mindent tud a gyereknevelésről

2011. december 30., péntek 15:19

Szerinted te tökéletes vagy? Mindent jobban tudsz mindenkinél, csuklóból idézel Ranschburg Jenőt és ha elakad, Vekerdy Tamás is hozzád fordul inspirációért? Igen, te Tökéletes Anya vagy. Csak mi, többiek vagyunk ilyen egyszerű halandók.

Ellenvélemény rovatunkban ayuthaya mérgelődik.

Bár nem tudni, téged ki állított fel a piedesztálra, de te aztán mindent tudsz. Nem csak a gyereknevelésről, bár az a fő szakterület. Pillenkönnyű lábakkal szökellsz át napi gondokon, gyik kezedben egy gyerek, másikban a másik, bölcsibe nem adod őket, mert az rosszat tesz nekik, viszont angyali mosollyal arcodon 0-24-es zenállapotban pesztrálod őket. Enni biokaját adsz nekik, háromévesen még szopnak, és amilyen szuper vagy, neked még a melledből is omega-3 folyik. Nevelésed eredményeképp atomtudós lesz mindegyik gyereked, te pedig már most látod magad, ahogy a svéd ceremónián mindegyik a te neved kiáltja a mikrofonba.

Valószínűleg ezek az okok, amelyek feljogosítanak téged arra, hogy útmutatást adj a körülötted lévő pórnépnek a gyerek nevelésével kapcsolatosan.

Persze nem kért segítség ez, sőt a hülyéje még meg is bántódik néha, de te fölényes mosollyal ajkaidon várod a pillanatot, amikor könnyes szemmel jön vissza megbocsájtásodért könyörögni. Te büszkén szólod le a másik érzéseit és kétségeit, neked olyanok sohasem voltak. Ha valaki meg meri íri véleményét, te a megkérdőjelezhetetlenség pallosával sújtasz, és jaj annak, aki máshogy képzeli a terhességet, a szülést, a gyereknevelést, a táplálását, a bölcsődét, óvodát és iskolázást, mint te. Hiszen te tudod a tutit. Te vagy az ultimate jóanya.

Mert mi teszi a jó anyát?

Az, hogy mindig ott van, mindig babusgat, mindig játszik? Az, hogy mindig ott lenne, és sajnálja, ha nincs? Mennyivel jobb annak a gyereknek (vagy mondjuk az összesnek, ha pl Hollandiát vesszük), ahol anya a gyerek 3 hónapos korában visszamegy dolgozni, és csak reggel meg este látják egymást, viszont rendezettek az anyagiak és a hétvégén teljes erővel a gyerekre van koncentrálva? Nem lehet az, hogy mi itt a kis komplexustelt Kárpát-medencénkben némileg túlagyaljuk ezt az egészet?

Mert itt valahogy mindig jobban akarjuk tudni a másiknál, sőt többnyire el is hisszük, hogy jobban tudjuk. És ha már ott vagyunk, hát meg is mondjuk neki, ha máshogy nem, hát félhangosan a játszótéren, hogy azért hallja, vagy anonimitásba burkolózva az interneten. Mert mi jobban tudjuk, hogyan kell.

Fogalmunk sincs.

Nem ismerjük a másik életét. De mégis olyan könnyelműen kommentelünk bele, mintha lenne rá valami istentől eredeztetett felhatalmazásunk. Leszóljuk azt, aki más mint mi vagyunk. Le azt is, aki csak rosszul kérdez, vagy aki nem azt vallja a szoptatásról, altatásról, tejivásról, nevelésről, mint az ultimate jóanya. Pedig ahogyan többször is kiderült, még a(z igazi) szakértők is ellentmondanak egymásnak. De mi azért vitatkozunk. L'art pour l'art.

2012-nek Magyarországon a tolerancia évének kéne lennie. Oltári nagy szükségünk lenne arra, hogy legalább egymást ne bántsuk (bántanak minket elegen).

Ahogyan elnézem, tolerancia az nem lesz. De drukkolok.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.12.30 15:56:19szcsaba66

  ez most miért is??

 • 2011.12.30 16:02:47Tita73

  Nem tudom hová tenni ezt a bejegyzést. De én csak 8 hónapos korig szoptattam a gyerekeimet, szóval biztos nem nekem szól!:)))))

 • 2011.12.30 16:10:53Mrs. Minimalac

  Én sem értem, csak az indulat, ami átjön. "Ellenvélemény" az alcím, de mire, kire?

 • 2011.12.30 16:18:23Turboanyu

  Szerintem nagyon is jogos ez a poszt.
  Amúgy ha megnézed a legtöbb fórumot, a "legokosabb" gyereknevelési tanácsot a még terhes, vagy egy pár hetes baba anyukája tudja adni, legyen az a téma a kiskamasz felvilágosítása, zsebpénze, vagy a dackorszak kezelése. Az ilyen nagy mellénnyel osztja a tapasztalt 3-4 gyerekes anyukákat is, akire legszívesebben kihívná a gyermekvédelmiseket, mert anyuci nem virslit adott vacsorára (mérgezi a szegény kicsikéit!), vagy - minő horror! - rá mert kiáltani a szemét gyerekterrorizáló.
  Az ilyeneknek szoktam egyébként szép, egészséges hármasikreket kívánni a következő terhességre...

  Az egészben nem is az a baj, hogy valaki tanácsot ad, vagy elmondja a véleményét, de sok esetben a megértés, a tolerancia teljes mértékben hiányzik.

 • 2011.12.30 16:22:07Turboanyu

  Első három hozzászólónak: nézzétek meg a legtöbb kommentet. Nagyon erősek az indulatok. Amikor annak idején gondolkoztam, hogy a gyerekeknek beadassam-e az egyik (nem kötelező) védőoltást, próbáltam utánanézni, mit írnak mások. Mintha háború lett volna, a két oldal úgy esett egymásnak, a másikat pocskondiázva, hogy iszonyat volt olvasni. Volt a másik oldal mindennek lehordva, még felelőtlen gyerekveszélyeztetőnek is, akitől el is kéne venni a gyereket, hogy szegénykének legyen esélye a túlélésre.
  De minden témában ez van, fegyelmezés, hiszti kezelése, szoptatás, altatás.

 • 2011.12.30 16:47:52szcsaba66

  én fórumot az építkezéshez használtam, ott a férfiak nem ennyire elvetemültek! :) a gyerek dolgait pedig a szerintünk jól nevelő barátoktól kérdezzük meg, meg az orvostól! Persze jó volt a Ranschburg Jenő-s cikk, pont ma vettük meg a könyvét! Még rá, vagyis a könyvre is számítunk

 • 2011.12.30 17:00:10Orbispictus

  Turboanyuval egyetértve: a poszt teljesen jogos, tényleg mindenütt egymásnak esnek; az embernek már kedve sincs megszólalni ilyen indulatokat elszabadulni látva. Anno engem is védőoltás ügyben (mert nem adatom be) akartak 1x meglincselni. Azóta no comment :( Szóval, hajrá legyen 2012 és utána következő mindegyik Magyarországon a tolerancia éve :)

 • 2011.12.30 17:07:24jeeka

  ez baromi ismerős. engem ugyanazzal a lendülettel szoktak kioktatni arról, hogy azonnal el kell választanom a nyolc hónapos gyerekemet (mert különben sose fogom tudni - tehát kamaszon is hazaszalad majd szopni a tízórai szünetben), mint arról, hogy minek adok neki enni ennyi idősen, elég annak még az anyatej.

  a szülés utáni első sétánk alkalmával fél órán belül öten (!!!) magyarázták el, hogy elkényeztetjük a gyereket, mert hordozzuk, és hogy most kéne neki megtanítani, hol lakik a magyarok istene... mondanom sem kell: egyiktől sem kértünk tanácsot.

 • 2011.12.30 18:51:51plüss_Teknős

  Engem kvázi kinéztek a kisgyerekes ismerősök (is), mert 10hét után elapadt a tejem és nem szakadtam meg, hogy 'visszahozzam'.
  Aztán mert a négy hónaposnak elkezdtem gyümölcsöt adni. Ja, nem biogyümölcsöt...
  Vagy mert nem magam sütöm a teljes kiőrlésű lisztből a kenyeret (nem is főzök minden nap), nem fürdetünk minden nap, megittam 1-1 fröccsöt a terhességem alatt, megtartottuk a macskát, mostanra csapvizet iszik a gyerek is, és ha kér, kap a fűszeresből, sósból, tejesből (13 hónapos a kölök) stb.
  Csupa olyan dolog (semmiség!), ami miatt kéretlenül kaptunk szemforgatást, megjegyzéseket, kioktatást...
  Kíváncsian várom 2012-t, valóban toleránsabb év lesz?

 • 2011.12.30 19:07:46zsdbcste

  Csak egy személyes tapasztalat a szoptatáshoz. Az ötödik gyerekemmel úgy gondoltam, tényleg addig szoptathatok, ameddig csak akarja. Nem kell elválasztani, mondjuk mert a következő már nő a pocakomban és érzem ahogy húzódik a méhem.
  Szóval szopott még 2 évesen, amikor csak akart, így éjjel is. Az eredmény hosszú távú és kínokkal jár. Ugyanis elromlott két hátsó foga, ami mostanra (4 éves) már sipolyos és gennyesedik, hiába tisztítjuk folyamatosan orvosi felügyelettel. Óriási a dilemma, mert ez folyamatos gyulladás, de ha kiveszik, nem lesz hely az újnak, és még olyan kicsi, hogy nem lehet távtartót berakni.
  Amikor észrevettem, hogy gond van a fogával 2 nap alatt gond nélkül elválasztottam.

 • 2011.12.30 20:06:27Turboanyu

  plüss_Teknős: ó, én meg azért kaptam meg a magamét, mert sokáig szoptattam. Tervezve csak annyi volt, hogy jó lenne 1-1,5 éves koráig, de menet közben meglátjuk. Egymás után jött a két gyerek, tandemban szopiztak, a nagy 4 a kicsi 2,5 éves koráig. Na amit ezért kaptam! Ez az, amit sehogy se tudsz jól csinálni, mert mindenki beszól valamiért.

 • 2011.12.30 21:19:50Almaleves

  a gyereknevelés, mint a foci
  én értek a legjobban hozzá!

 • 2011.12.30 21:30:12fumerin

  "Oltári nagy szükségünk lenne arra, hogy legalább egymást ne bántsuk "
  Ahhoz az ilyen hatalmas indulatokat félre kéne tudni tenni és helyén kezelni a hozzászólásokat....

 • 2011.12.30 21:48:06pfeilmayer

  hát kedves posztíró, jó reggelt. hollandiában este taliznak a szülők a gyerekkel? hol élsz te? sokan felmondanak, pont a rövid szüliszabi miatt, akik visszamennek, részmunkaidőben max heti 3 napot. sok nő még szülés előtt is csak részmunkaidőben dolgozik, mert nem attól érzi kiteljesedettnek az életét. amúgy meg 30-37 napos alapszabi mellé (rokonomnak 28 évesen 37 van), sokan elmennek még 5-12 nap betegszabira. túlóra ismeretlen. nálunk egyik opcióra sincs esély. sem ennyi betegszabira, sem ennyi alapszabira, sem ennyi részmunkaidős lehetőségre. így mindenki hamarabb menne dolgozni, csak tudod vannak, akik nem akarják, hogy az ébren töltött 12 órájából a pici gyereknek 9-10 órát ne lássa. anyám is emiatt mondott fel és gürizett otthon, hogy ne kelljen ezt megélnie. tudod mit, pont ebből merítek erőt a mostani döntéseimhez. ő kevesebb képzettséggel is megoldotta, sőt még nem is éltünk rosszul, hát én is összeszedem magam, és nem várom a sült galambot, de be sem fogom adni idő előtt az tuti.

 • 2011.12.30 22:00:14Mucok

  Nem tudom, miert olvastam el ezt itt fent... tenyleg nem...
  De: biokajat adok a gyerekeimnek, es haromeves gyereket meg szoptatok. Ezek szerint nem jol csinalok valamit, kedves cikkiro, kirekeszto provokator?

 • 2011.12.30 22:01:15Mrs. Minimalac

  plüss_Teknős: jaja, arra nekem is többször forgatták a szemüket az emberek, ha alkoholt ittam, pedig a nőgyógyász mondta, hogy lehet. (És nem ittam sokat sosem.) De hiába magyaráztam.

 • 2011.12.30 22:02:08penelope garcia

  Hogy lehet ezt az írást nem érteni? :O

 • 2011.12.31 01:23:45sony

  Az Igazi Tökéletes Anya már azon is átment, mint most a posztíró, és rájött, hogy bár nem tudja leállítani a kéretlen tanácsokat, profitálhat belőlük, és akkor tényleg ő lesz a Legjobb Legjobb, Legjobb. :D

 • 2011.12.31 08:35:23Isaura

  Az se semmi tökéletes anya - én most pont attól kapok agyvérzést - akinek valami gondja akad, elmondja, te is elmondod a te VÉLEMÉNYED a problémáról (hogyan oldottad meg), majd lehülyéz, ő sokkal jobban tudja... Rettegek előre a játszótértől... Ez olyan, mint terhes nőnek "trancsírozós" szülésünket mesélni. Én kaptam és kapom is az ívet, hiába igyekszem kikerülni. Jogos a cikk sztem, nagyon sokan körülöttem ezek miatt a "szuperanyu" némberek miatt skrupulusosak, nem győzi az ember őket vígasztalni, bátorítani!

 • 2011.12.31 09:18:20Intizar

  Azért az is irritáló egy csöppet, ahogy az anyák nyavalyogni bírnak, nem a tényleges problémáik miatt, hanem attól, hogy a bajlódásukat más is látja, és neadjisten még véleményt is alkot róla.
  Valami rettentő önbizalomhiány, egyben önmagunkra (gyermekkel kiterjesztett önmagunkra, de az majdnem ugyanaz, csak még sértődékenyebb) történő leszűkülés kell ekkora jammeroláshoz.

 • 2011.12.31 09:28:13Isaura

  Intizar: még jobban kifejtetted nálam. Önbizalomhiány vegyítve önzőséggel. Elvégre a gyereknek nem jó, de ezek nem arra FIGYELNEK, hanem TUDJÁK, mi a stájsz. Mindig, de nagyon.

 • 2011.12.31 09:34:29Karmadealer

  A 10 millió szuperanya országa.

 • 2011.12.31 10:12:51kismorgó

  hú, minden szavadból zúdul ránk az indulat, de teljesen igazad van! Csak egy dolgot tehet az ember: le kell sz@rni minden okoskát! Mert ha kattogsz, akkor a saját gyerekednek és magadnak is ártasz vele.

 • 2011.12.31 12:21:32fumerin

  bAnyukák!
  Nem kell komolyan venni sem a posztot, sem a mások által gondolt jó tanácsokat...
  Ez a hosszú és boldog élet titka :D

 • 2011.12.31 22:32:06Turboanyu

  kismorgó: Nem azzal van bajom elsősorban, hogy esetleg lehülyéznek. Nem érdekel, hogy egy vadidegen egy fél mondatomból amiben leírtam hogy én bizony adtam cumit azt szűri le, hogy kár is volt szaporodnom, mert a gyerekeim életveszélyben vannak mellettem.
  Akkor húzom fel magam, amikor konkrét tapasztalatok érdekelnek és helyette anyázást találok. Pl. amikor gondolkoztam hogy beadassam-e a gyerekeknek a bárányhimlő elleni oltást. Olyan tapasztalatokra lettem volna kíváncsi az egyik fórumon, hogy beadattam/nem adattam be, elkapta/nem kapta el, könnyebb vagy ugyanolyan volt-e a lefolyása oltás mellett is, nem pedig arra, hogy a másik fél mekkora marha barom állat, aki életveszélybe sodorja a gyerekét (aki beadatja az is, aki nem, az is). Két értelmes mondatot alig lehetett kihámozni, mert aki normálisan írt volna, azt is lehurrogták.

  Persze, igen, ezt beszéljem meg az orvossal, de van úgy hogy két orvos homlokegyenest mást mond ugyanarról a dologról. Meg különben is vannak esetek, amikor jó ismerni mások tapasztalatait.

 • 2012.01.01 11:55:49kismorgó

  Turboanyu:
  Persze, igazad van, én azért próbálok nem odafigyelni semmiféle okoskodóra, mert néha túl is reagálom, és nagyon sokáig tudok kattogni az ilyeneken... Más valószínűleg könnyebben kezeli :D
  De én sokszor vagyok úgy, hogy olyan jó lenne csak úgy elbeszélgetni másokkal. Csak hogy úgy minden egyéb cél nélkül elmesélje, adott helyzetben mit csinált, vagy mi az elképzelése.... Azt hittem, ez lehetséges, de rájöttem, nem. Szóval nekem nem sikerült konkrét tapasztalatokat gyűjtenem semmiről sem....
  De az oltással kapcsolatban annyit, hogy én is gondolkodom rajta, és hajlok afelé, hogy beadassam.
  Ja, B.U.É.K. :D

 • 2012.01.01 16:10:28badabum

  Héjjj ez rólam szól én vagyok az ultimate szuper bezzeg mega anyu........de tényleg!

  XD

  De vigyázat már csak pénzért daom a jó tanácsot mert annyira tuti hogy azt ingyééé usse mondom meg.

 • 2012.01.01 23:59:54foreigner

  Kéne csinálni egy olyan baba-mama oldalt, ahol az idiótákat (értsd érvek nélkül másokat fikázok) kitiltják. Ott nyugodtan lehetne beszélgetni.

 • 2012.01.13 00:52:52LION_heart

  Szerintem aki ide kommentel, az az a típus, aki mindent tud a gyereknevelésről

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta