SZÜLŐSÉG

Tartsd kontroll alatt a babahájat!

2011. december 4., vasárnap 08:25

Bár sokan így futnak neki, nem mindegy, hány kilót szed fel az ember a terhesség 9 hónapja alatt. De mennyi a sok, mennyi a kevés? És hogyan lehet a kilókat kordában tartani?

tk3s mon107082

Amikor a terhességem elején megkérdeztem az orvost, mennyit hízhatok a következő hónapok allatt, csupán annyit felelt a bajsza alatt somolyogva: "majd meglátjuk." Akkor még nem tudtam, hogy ez a lehető legjobb hozzáállás, amelyet egy egészséges kismama kaphat.

Encivel 16 kilót híztam, és úgy szaladtam neki az előttem álló hónapoknak, hogy annyit fogok hízni, amennyit a gyerek szeretne. Ha sokat, sokat, ha keveset, hát annyit. Nem érdekelt. Húszévesen még ennyire sem érdekelt volna, és feltehetőleg nem tudtam volna így kezelni akkor, ha eleve túlsúlyos vagyok. De nem voltam. Az orvosom szintén nem az az aggódós típus. Ahogy jöttek fel a kilók, ő csak rám nézett, és a kép egésze alapján annyit mondott, minden rendben. Vagyis még hízhatok.

tk3s t082703caro

Hízni ugyanis kell

Még az orvosilag túlsúlyosnak titulált nőknek is hízniuk kell, kb. 5 kilót a hónapok alatt. Aki pedig versenysúlya alatt van, az előtt legalább 12-15 pluszkiló áll, feltéve, ha egy baba növekszik odabent. Több babára más számok az irányadóak, de esetükben nem is szoktak irányadó mennyiséget megadni, annyira eltérő lehet minden egyes eset.

Persze akármilyen is a metabolizmusod, nem nehéz hízni a várandósság ideje alatt: amint kimondod, terhes vagy, az emberek nagy része hellyel és étellel kínál. Mintha rá lennél szorulva. Nekem speciel jól esett (már a kaja:)), de Rékával egész más a helyzet.

"A negyedik hónapban vagyok, még mindig folyton hányingerem van és szedem rá a savlekötőt, vizesedek, van rajtam egy tizes, és még a felénél sem tartok" - sorolja kérdésemre szinte levegőt sem véve a szavak között. Látszik, már nehéz neki. Mi lesz itt még öt hónapig?!

De hogyan álljunk ellent a kilóknak?

Oké, sokan nem tudnak mit kezdeni a vizesedés vagy a genetika által rájuk pakoltakkal, de ne feledd: nem csak a te egészséged a tét, de a kicsié is. A túl sokat hízott anyától született gyerekek hétévesen 48%-kal valószínűbben lesznek túlsúlyosak, mint azok, akiknek az anyja a terhesség alatt nem hízott annyit.

"Az első terhességem alatt 32 kilót híztam, és egy teljes évembe (na jó, másfélbe) telt, mire meg tudtam szabadulni a súlyfeleslegtől" – idézi fel Anita. "Másodszorra nem adom magam ilyen könnyen: egész nap nassolok, de csupa egészségeset: zöldséget, almát, kompótokat, néha elfogy egy-egy csokiszelet, de nem az adja a derekát a tuti éjszakai nassolásomnak." Anita, drukkolunk. Már csak 2.5 hónap.

"Pisztácia!" – szól Klau tuti tippje. Bár a diófélék igen magas kalóriatartalommal bírnak, a pisztácia valóban a legjobb választás közülük. "Ráadásul tele van folsavval, és valahogy meg is nyugtat, amikor esténként leülök és nekiállok feltörni egy zacskónyit." Klau sokáig Kanadában élt, ott az orvosok gyakran javasolják a pisztáciát egészséges nassolnivalónak. Annak aki számolja, 30 db száz kalória, de ebből le lehet vonni a macerásabb, kibonthatatlan darabok nyitásához szükséges energiaigényt:)

"Sportolj!" Ica megrögzött futó, és szerencsére az orvosa sem tiltotta el az aktivitástól. "Zénó a harmadik gyerekünk lesz, de már Blankával is a 30 hétig futottam. Amikor már nem esett jól, sétálni jártam, formában is tartott és a fejem is ki tudtam szellőztetni a nap végén." Sportolni persze csak akkor, ha az orvosod megengedi. És vele beszéld meg azt is, mit is csinálhatsz – a laza kocogástól az úszáson át a terhestornáig választhatsz bármit, a lényeg, hogy jól érezd magad közben. Ha bármi fáj, azonnal állj le!

Ivettnek a terhestorna segített. "Nem csak a sportról volt szó, hanem a közösségről is: jó volt egyszer egy héten előre ráhangolódni a babára, és bár néha nagyon kívülállónak éreztem magam a sok női csacsogás között, a hormonok működtek:) És a csajokkal azóta is találkozgatunk."

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.12.04 14:03:39kukucs2

    Anyukam mindossze 48 kilo volt, amikor megszulettem kozel 4 kilosan. O akkor 35 eves volt, en vagyok a masodik gyermeke,noveremet 21 evesen szulte. Vilag eletemben tulsulyos voltam hol tobbe, hol kevesbe. Anyum most lesz 70 eves, soha nem volt tulsulyos, biztosan nem az o oroksege a lassu metabolizmusom. Szoval nem csak az anyuka testsulya lehet a hunyo abban, hogy milyen lesz a gyermeke, hanem van egy rakas egyeb tenyezo is.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta