SZÜLŐSÉG

Testvérnapló: vajon emlékeznek-e majd a gyerekek a Dédire?

2011. október 9., vasárnap 09:16

Dédi elment. Mindenféle előzetes szólás és felkészülés nélkül. Egyszercsak nincs többé. És én azon agyalok, vajon hogyan fogom ezt megmondani a gyerekeknek, ha még én magam sem értem.

A Dédi igazi jelenség volt. Egész lényét az éltette és vitte előre, hogy másoknak segíthessen: vasalt, főzött, mostott, takarított, gyerekfelügyelt – és mindezt nem csak a közvetlen családtagok, de az egész rokonság, sőt a háztömb, sőt lényegében az egész város számára. Ha a szomszéd felesége beteg volt, ő vigyázott arra, a család rendesen egyen, amikor hozzánk jött, nem tudtam úgy eldugni a vasalnivalót, hogy meg ne találja, és hívták és szerették őt mindannyian, akik csak ismerték. Mert belőle csak úgy sugárzott az élet.

De a legjobban Bence szerette. A "Mama" (ahogyan hívta) az egyik első szava volt, és amikor lementünk a nagyihoz látogatni, az első kérdése mindig róla szólt. Valami különleges szövetségben éltek ők ketten, amit mi meg nem érthetünk... Mi csak örülünk neki. Mamát lehetett fel és alá ráncigálni a lépcsőn, vele lehetett szaladgálni, a kezén volt néhány rendkívül izgalmas gyűrű ami Bencét már pár hónaposan lefoglalta, és amelyek segítségével Dédi legalább másfél éves koráig bele tudott tolni néhány extra falatot a vacsoránál.

Mindig mosolygott, és természetesen imádta a dédunokáit. És persze mindig ő nyert a barátnői unokáival való összehasonlításban, mert persze olyan szép egyik gyerek sem lehetett, mint a Bence meg a Laura. Meg olyan okos sem, erről is meg volt győződve. Bence nem tudom, a pajkosságát, az örök huncut mosolyát, vagy azt szerette-e benne, hogy ugyanabból a mesekönyvből mindig mást tudott neki mesélni, de a Dédi és ő tényleg egy húron pendültek.

"Mama, ne aggódj, veszünk neked túrós batyut!" - vigasztalta egy reggel, amikor Dédi egyszer valamin elgondolkozott. Dédi ezen akkorát kacagott, hogy még a szemközti házban is hallhatták. Ez volt az ő eszenciája: A belőle sugárzó életöröm fényénél rengetegen melegedtek. Az alig egyéves Laura a Dédi most kitett fényképét meglátva rögtön banánnal kínálta – de sajnos ő nem fog a Dédire emlékezni. Bence igen. Neki már most hiányzik, pedig nem is tudja, milyen messzire ment.

Én meg nem tudom, hogy mondjam el neki holnap: a Dédi nincs többé.

Hozzam fel én a témát, és meséljem el neki, hogy Dédi elment, egy csillaggá vált és most majd onnan néz le ránk? Várjam meg, míg odaérünk a nagyiékhoz, és akkor kezdjek bele? Á, az valószínűleg nem jó megoldás, hiszen ott most mindenki közel áll a síráshoz. Hogy meséljem ezt el Bencének úgy, hogy ne érezze árulásnak a Dédi halálát? Hogy miért ment el és miért nem köszönt, hogy miért nem jön megint játszani és miért nem alszik nálunk ahogy a legutóbb megígérte?

Nem tudom. Holnapig ki kell találnom.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.10.11 09:39:55ildanyóka

  Azt hiszem, nem kaptál időben tanácsot...

  Nos, a lányom kétéves volt, amikor Apu elment. Apu hosszan tartóan beteg volt, sokat volt kórházban, és már a kétéves is megértette, hogy Papa beteg, nem tud rohanni, vele csak nyugis dolgokat lehet csinálni.
  Amikor meghalt, akkor azt mondtuk, hogy Papa nem tud hazajönni, nagyon elfáradt a teste, nem tudtak neki segíteni. Ennyi elég volt, nem kérdezett. Két hónappal később, karácsonykor kimentünk a temetőbe, és mondtuk, hogy ez egy olyan hely, ahol azokra emlékeznek, akik már nem tudnak velünk lenni. Ettől a csöpp lány lelkes lett, szeret menni, ő külön választ virágot, beszél és énekel Papának.
  Kb egy éve kérdezte meg, hogy hol van a test. Elmondtuk nagyon röviden, hogy ott van mélyen a földben.
  Azt gondolom, hogy a dolgot egyszerűsítette, hogy nem látott fekete ruhás, zokogó rokonokat, én sem előtte keseregtem. Beszélünk Papáról, mit, hogyan csinált, minek örült, mi tetszett neki, az ami most van tetszene-e neki....

  Hétvégén, az évfordulóhoz közeledve megyünk a temetőbe, ismét lesz fiús virág választás, és olyan történetek, mit csak Papának mond el...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta