SZÜLŐSÉG

Ne aggódj, ha nem beszél, csak várd ki a végét!

2011. július 13., szerda 19:10

Nem kell aggódni, ha a gyerek kicsit lemarad kortársaitól, és inkább megtartja magának a gondolatait. A nyelvet lassabban elsajátító kicsik ugyanis semmivel sem esélyesebbek a későbbi viselkedési vagy érzelmi zavarok produkálására, mint dumálósabb pajtásaik.

Fotó: Dean Wissing
Fotó: Dean Wissing

Az igaz, hogy az a bébi, aki később kezd beszélni, kétévestől ötéves koráig problémásabb, mint locsifecsi társai, de a bűvös hatodik év betöltése után esélyeik kiegyenlítődnek. A Pediatrics júliusi számában legalábbis erről számoltak be a kutatók, ahogy arról a LiveScience is beszámolt.

A kutatás eredményei alapján azt javasolják, hogy ha a szülők amellett, hogy a gyerek későn kezd csak beszélni, a fejlődésben nem látnak más elmaradást, csak figyeljenek és várjanak.

"Úgy tűnik, hogy pusztán az a jelenség, hogy a gyerek később kezd beszélni, önmagában nem jelent kockázati tényezőt a későbbi viselkedési és érzelmi zavarokra vonatkozóan" - nyilatkozta Whitehouse, a tanulmány szerzője. "Ugyanakkor bizonyítékaink vannak arra, hogy ha a nyelvi problémák az iskolás korban is fennállnak, akkor már növekszik a gyermek esélye arra, hogy más területen is problémákkal szembesüljön a későbbiekben."

Whitehouse és kollégái egy kisgyerekekből álló csoportot figyeltek meg egészen 17 éves korukig. A szülőknek a gyerek kétéves korában részt kellett venniük egy felmérésben, melyben csemetéjük nyelvi készségeiről, szókincséről, illetve viselkedéséről kérdezték őket. A gyerekek 5, 8, 10, 14 és 17 éves korában újra és újra tesztkérdéseket tettek fel nekik, melyek segítségével nyomon követhető volt a fejlődés.

Azok a gyerekek, akik kétéves korukban lemaradást mutattak (a csoport 15%-a), viselkedési és érzelmi zavarokkal is küzdöttek, azonban ötéves korukra többségük behozta a lemaradást.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta