SZÜLŐSÉG

Ne higgy a mikrózható műanyagban!-5 módszer a veszélyes anyagok elkerülésére

2011. június 22., szerda 20:37

Kanadai egészségügyi és környezetvédelmi szakemberek összegyűjötték az öt legjobb módszert, melyek segítségével megóvhatjuk gyermekeinket a házban és a ház körül tartott mérgező vegyszerektől.

Gondos portalanítás, illatmentes tisztítószerek, óvatos felújítás, műanyagok kerülése és minél kevesebb higanyt tartalmazó halfajták fogyasztása. Ennyit javasolnak mindössze a Kanadai Partnerség a Gyermekegészségügyért és a Környezetvédelemért (CPCHE) szakértői, amelyekkel csökkenthetjük a gyermekek egészségét károsító gyakori toxikus hatások mértékét. Ráadásul még a pénztárcákat is kíméljük általuk.

1) Porszívózás, felmosás, nedves portörlés

Az ajánlott tevékenységek listáján a gyakori porszívózás, felmosás illetve nedves ruhával végzett portörlés áll az első helyen. A házi por a fő forrása az olyan méreganyagoknak, mint például az ólom vagy a higany, amelyek már kis mennyiségben is károsíthatják a gyerek fejlődő agyát. A legsérülékenyebb időszak a magzati kor, ezért a várandós édesanyáknak különös figyelmet kell fordítaniuk környezetükre.

2) Takaríts ecettel és szódabikarbónával!

Nemcsak a méreganyagok hatását, de a tervezett havi kosztpénzt is csökkenthetjük, ha egyszerűbb, környezetkímélőbb tisztítószerekre váltunk. A szódabikarbóna és az ecet hatékony súroló- és tisztítószerek lehetnek, de a légfrissítők, illatos mosószerek kerülésével is csökkenthetjük a gyermekeket érő toxikus hatások mértékét.

3) Lakásfelújításnál használj nejlont!

Ha épp lakásfelújítás közben vagy, figyelj oda, hogy a gyermekek maradjanak távol a felújítás alatt álló területektől. Ez azonban a várandós kismamákra is iagz! Így nem kerülnek kapcsolatba a méreganyagokkal teli porral, és a festékekből, ragasztókból, tömítőanyagokból származó toxikus gőzökkel. A legjobb, ha a felújítandó területet nejlonnal szinte hermetikusan elzárod a ház többi részétől.

4) A mikrózható edényekkel óvatosan!

Arra is érdemes figyelni, milyen műanyagokat használunk a háztartásban, különösen az élelmiszerek tárolásánál és felszolgálásakor. A szakértők szerint még a „mikrózható” feliratú műanyagedényeket sem szabad a mikrohullámú sütőben használni, mivel a vegyi anyagok átkerülhetnek az élelmiszerekbe.

5) Kerüld a magas higanytartalmú halat!

Az sem mindegy, hogy milyen halfajtákat fogyasztunk rendszeresen. A magas higanytartalom a sós vízi (tengerből és óceánból származó) halakra jellemző. Ezért a nehézfém-mérgezés elkerülése érdekében válasszunk olyan halfajtákat, amelyek kevés higanyt tartalmazhatnak. Ilyen például az atlanti makréla, a hering, a szivárványos pisztráng, a friss vagy konzerv lazac és a tilápia.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.23 10:05:46oliv08

  sajnos utálok port törölni. Ha a terhes nő törli, akkor be is szívja és kész veszélyforrás, szóval ezt át kell passzolni másnak :)
  Nálunk a padló a legtisztább, mert minden étkezés után söprök, naponta porszívózás és felmosás van.

 • 2011.06.23 11:05:47bejo

  Van egy olyan kiadvány, hogy: Zöld krajcár
  Az Ökoszolgálat Alapítvány munkatársai írták, és A-Z-ig mindenféle háztartási kérdést érintve bemutatja, hogyan tehetjük egészségesebbé a környezetünket és olcsóbbá a létet: hogyan spóroljunk az energiával (milyen műszaki berendezéseket válasszunk), milyen ember- és környezetbarát tisztítószerek vannak, hogyan szedjük ki a gyümölcsfoltokat a ruhából stb.
  Akit érdekel az ilyesmi, annak melegen ajánlom.
  Amúgy gyönyörű a füzet és öröm kézbe venni.
  Itt lehet beszerezni:
  www.okoszolgalat.hu
  Ökoszolgálat Alapítvány
  1051 Budapest, Nádor u. 34.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta