SZÜLŐSÉG

Legalább fél évet hagyj ki - mikor kéne leszokni a dohányzásról?

2011. június 10., péntek 07:42

A mai ismereteink alapján nincs olyan, hogy valaki genetikai hajlamból dohányzik. Tehát az egész folyamat valójában a tudatban zajlik. Genetikusunk szerint a gyermekvállaló pároknak legalább fél évvel a gyermekvállalás előtt el kéne dobniuk a cigarettát. De mit tehet akkor egy dohányzó nő, ha pár hétig még nem tudott a terhességéről?

A terhesség és a szoptatás gondolata kiváló kapaszkodó ahhoz, hogy lemondjunk a dohányzásról, esetleg tartósan, vagy örökre letegyük a cigit. Megkérdeztük Dr. Nagy Zsolt genetikai szakértőt, hogy mikor kell leállni a dohányzással ahhoz, hogy ne károsodjon a magzat.

Jó, ha fél évvel a terhesség előtt leállsz

”Nincs pontos időintervallum, amellyel meg lehet határozni a dohányzás abbahagyását gyermekvállalás előtt. Általánosságban elmondható, hogy minél előbb, lehetőleg ez az időszak hónapokban mérhető legyen (pl. fél év). Arra kell odafigyelni, hogy a dohányzás során a szervezetbe bekerült méreg és salakanyagok ki tudjanak ürülni a szervezetből, valamint a nikotin (és szokás) elvonási tünetei mérséklődjenek, vagy megszűnjenek. Az anya pszichés stabilitása és kiegyensúlyozottsága alapvetően fontos a terhesség alatt, ezért is fontos a leszokási folyamatra hónapokat szánni. A leszokási folyamat egyénfüggő.”

A cigi mindenkire egyformán hat?

Ha genetikai szempontból vizsgáljuk a kérdést, akkor kijelenthető, hogy emberenként változik, hogy kire milyen hatással lehet a dohányzás: ez egyedi anyagcserefolyamat jellemző. Például vannak olyan emberek, akik az örökítőanyagukba rejtve hordozzák az ízületi gyulladásra (reumára) hajlamosító tényezőket.

A tudományos kutatások rávilágítottak arra, hogy a dohányzás és az ízületi gyulladásra való genetikai hajlam együtt nagy kockázattal okoz betegséget. Ezen a példán keresztül is jól látjuk, hogy a környezet (például dohányzás) fel tudja erősíteni a genetikai hajlamot, mely együttesen tüneteket okoz. A genetikán nem tudunk változtatni, de ha tudjuk, mire van hajlamunk, a dohányzástól távol tudjuk tartani magunkat az egészségünk védelmében. A dohányzásnak vannak - genetikától függetlenül - általános, szervezetre gyakorolt hatásai, mint például: érrendszer károsító hatás, férfiaknál hímivarsejtszám csökkenés, stb.

Nincs olyan, hogy genetikai hajlamból dohányzol

Megkérdeztük szakértőnket, hogy a genetikának van-e valami köze ahhoz, hogy ki hajlamosabb dohányozni, és ki nem. Lehet-e a nikotinfüggőségre genetikai hajlam? „A mai ismereteink alapján nincs olyan, hogy nikotinfüggőség génje. Bármilyen genetikai állományú ember dohányozhat, hiszen ez főleg a minket körülvevő környezetre, emberi kapcsolatokra vezethető vissza. Természetesen azok az emberek, akik pszichésen érzékenyebbek a külvilág ingereire, könnyebben vehetik át a dohányzás megnyugtató szokását és szertartását, de korántsem biztosan. Véleményem szerint a dohányzás kialakulásában alapvetően a környezeti hatás a domináló tényező.”

Legalább fél évvel a gyermekvállalás előtt el kell nyomni

Nem elég a terhesség előtt közvetlenül leszokni, hiszen a dohányzás hatása még sokáig jelen lesz, nem mentek végbe a szükséges anyagcsere folyamatok. De mi történik akkor, ha a kismama nem tud a terhességéről és még dohányzik?

„Ezt minden esetben külön meg kell vizsgálni. A dohányzás megnöveli a fejlődési rendellenességek és komplikációk mértékét. A kockázati növekedést számos más tényező is befolyásolja, melyeket egy genetikai tanácsadás során fel lehet mérni és meghatározni, valamint a szükséges szűrővizsgálatokat el lehet rendelni. Ezeknek a vizsgálatoknak a célja, hogy megnyugtassa szülőpárt, valamint kizárják a magzati rendellenességet. A tanácsadás mindenképpen szakmailag indokolt abban az esetben, ha az édesanya terhes, és dohányzik. Azt tanácsolom a gyermekvállaló pároknak, hogy legalább fél évvel a gyermekvállalás előtt, és ne közvetlenül előtte hagyják abba a dohányzást.”

Ne maradj le semmiről!

Újabb cikkünk ebben a témában:

Tiltanák a köztéri dohányzást az USA-ban - 2011.07.27.
Először fordul elő, hogy az USA lakosságának többsége támogatja a dohányzással kapcsolatos korlátozásokat. Közel annyi ember szeretné betiltani a cigit, mint ahányan szívják.

KOMMENTEK

 • 2011.06.10 10:10:53Tecica

  Sziasztok!
  Nagyon talált ez a cikk nálam, ugyanis a 7. hetet kezdem meg ma és rettenetesen aggódom a cigi-helyzet miatt. Amikor legnagyobb meglepetésemre megtudtam 2 hete, hogy "lehet hogy" sürgősen elkezdtem a leszokás projektet (napi 1 doboz+-ról indultam) de a siker nem 100%-os. Rosszabb napokon napi egy-két szál egyszerűen muszáj, mert különben megőrjítem magam és a környezetem. Jó napokon egyszerűen rá sem gondolok... Várom, hogy majd varázsütésre nem kívánom, de ez kezd álommá válni.
  Szerintetek mit csináljak? Van valakinek a szokásos "fejben dől el" jó tanácson kívül valami javaslata? Akupunktúra? Valami?
  Előre is köszi!

 • 2011.06.10 10:22:16Macimami

  Nekem szerencsém volt. Amint kiderült, hogy terhes vagyok (5. hét) azonnal le tudtam tenni. Nem is kívántam, pedig napi 1 dobozzal elszívtam addig.
  Utána meg a cigi szagától is rosszul voltam.
  Egészséges kisfiam született, aki már 11 hónapos.

 • 2011.06.10 10:48:28Boncza

  En próbáltam abbahagyni a teherbeesés elott de nem tudtam. De szinte amint megtudtam, hogy terhes vagyok abbahagytam. A 4ik héten tudtam meg, onnantól csak napi 1-2 slukk, mert nem tudtam napi 1,5 dobozról azonnal leállni, de rá 1 hétre az 5ik héttol semmi. A 6ik hét kornyékén megjon a hányinger és onnantol már el is megy az ember kedve tole. Amikor véget ér az elso trimeszter nehez, mert visszajon a cigaretta utáni vágy, de meggyozodésem hogy meg lehet állni. EN meggyozodéses dohányos vagyok, szeretek dohányozni, és mint mondtam napi 1-1,5 doboz arany malborót szívtam, de igy terhesen a világ osszes kincséért sem gyújtanék rá, még úgy se hogy néha kivánom. egyszeruen az ember sose bocsátaná meg ha vlami torténne. Jobb abba hagyni a teherbeesés elott, de legalább a 6ik hét elott legkésobb mert akkor kezdenek kifejlodni a szervek.

 • 2011.06.10 12:26:06gigabursch

  Ha fél évet hagy ki valaki a párjával együtt, az nagyjából 250 Ft-ot spóról meg. Ez jól jön ám a babás cuccok bevásárlásához.

  számítás:
  30×600×2×6 = 216 e Ft, de ennél általában vesznek drágább cigit, és sokszor több megy el, mint napi egy-egy doboz, szóval tetszik-nemtestzik ül ám az a fél év 250 eFt.

 • 2011.06.10 14:25:39badabum

  Tecica bocs de ha igazán aggódnál akkor már rég lenyomtad volna magadban a cicgi utáni vágyat a baba egészsége miatt........szóval vagy vállald fel hogy márpedig te leszarod vagy cselekedj.

  És igen MINDEN fejben dôl el!

 • 2011.06.10 15:32:52sushi7

  Nem kell bántani Tecicát, mert aggódik ő, csak még nem fogta fel, hogy lakik benne valaki, akinek az élete múlik rajta. Ismerem ezt, nemrég éltem át én is: nagy bagósként tudtam meg, hogy terhes vagyok. Akkor kettősség volt bennem, egyik felem azt súgta, hogy egy cigi nem a világ, a másik felem meg azt, hogy nem szabad. Segített, hogy rosszul voltam az első hónapokban, de valóban visszatér a cigi utáni vágy a második trimeszterben. Ennek ellenére nem fogok rágyújtani, meg lehet állni, mert felfogom, hogy egy kis lény élete múlik rajtam. De azt hiszem, pont Czeizel mondta, hogy inkább gyújtson rá az anyuka terhesen is 1-2 szálra, mint hogy stresszelje magát, mert azzal többet árt. Én letettem, de ha valaki próbálja, és nem megy neki, nem köpködök és fújolok rá.

 • 2011.06.10 15:43:02roz

  Te Cica! :) Nem tudom mennyire érdekelhet, de van az a mágneses rezonanciás leszoktatás is. Alapvetően nem biztos, hogy hinnék benne, de két ismerősöm, akik korábban napi 1-2 doboz cigarettát szívtak, a kezelés hatására teljesen abbahagyták. Azóta eltelt pár év, és nem szoktak vissza.Ha gondolod és nagyon nem megy, ezt is kipróbálhatod, hátha segít.

  Amúgy szerintem is többet árthat a leszokás miatti stressz mint az 1-2 szál cigi, és az is igaz sajnos, hogy hiába tudjuk valamiről, hogy nem kéne csinálni és nagyon rossz szokás, sokszor iszonyat nehéz váltani.
  Kitartást a leszokáshoz! :)

 • 2011.06.10 16:12:49Boncza

  A terhességem elottoig abban voltam én is hogy tobbet árt a stressz mint 1-2 cigi, de ma már nem hiszek benne, mert en nem éltem át kulonesebb stresszt úgy hogy amig dohányoztam reggel az elso dolgom a cigi volt es este ha nem birtam aludni képes voltam fel kelni dohányozni. Tehát en ebben a hatalmas stresszben nem hiszek. Szerintem 9 honapot ki lehet birni, es a trukk pont az h semmennyire nem ragyujtani, mert ha ujra megizleled akkor hianyozni fog. Felreértés ne essék nem "kopkodom" a dohányos anyukákat de szerintem ki lehet birni. Valamennyi stressznek egyébként is ki van téve az ember nem lehet elkerulni. Nekem a dokim azt mondta amikor megkérdeztem hogy ha esetleg nem birnám árt-e 1-2 cigi es azt mondta ezt mindenki maga tudja, de minden egyes letudozott slukknál a magzat kuzd az életéert az oxigénhiány miatt, (ez a doki dohányos) erre kell gondolni es egybol nem lesz stressz

 • 2011.06.10 17:05:23badabum

  sushi7 én nem bántom csak nem bírom a mellébeszélést!
  Én is nagy bagós voltam mégis letettem a terhességek alatt rögtön mikor megtudtam....azóta hál isten teljesen megszabadultam a cigitôl most már 3 éve. Mondhatom életem legjobb döntése volt és érdemes volt megszenvedni érte.

  Aki meg azt mondja orvos létére hogy jobb a 1-2 cigi az az Ecserin vette valszeg a diplomáját....ja és címeres barom is.

 • 2011.06.10 20:03:22sushi7

  Az unokatestvérem mágneses biorezonanciával szokott le a cigiről, amikor úgy 5 éve az első fia született, és azóta sem gyújtott rá, pedig az egész családja /szülők, testvérek/ bagóznak. Szóval működhet... én sem vagyok mellébeszélős, csak nem kell ítélkezni. A trükk szerintem is az, hogy egy slukkot sem, mert rögtön visszaáll a régi vágy és kezdődik előröl a kínlódás. És nem csak 9 hónap az, mert szoptatás során sem tanácsos cigizni :) ennyi nem bagózás után meg simán letehető. Én mindenesetre nem akarok cigiszagú anya lenni :)

 • 2011.06.11 19:40:00kéne egy nick

  sushi7:
  Az a mágneses biorezonancia totál kamu, szimpla átverés.
  Ennyi erővel leszokhatna kamillateával vagy langyos levegővel is.

 • 2011.06.12 23:22:48mosomasa

  Olvasd el ezeket, remélhetőleg lesz hatása:

  [link]

 • 2011.06.14 11:59:54Tecica

  Köszönöm mindenkinek, még a drasztikus véleményeket is. ;)
  Fejben könnyen ment a döntés, de a fizikai és idegrendszerei (remegés, aktív idegbaj) tünetekkel úgy éreztem, hogy ártok a babának. Most már lassan múlnak a kellemetlen remegős, fizikai és lelki tünetek és erőt vett rajtam az állandó álmosság...
  Mivel régen sokat jógáztam elővettem a régi meditációs gyakorlatokat és sokat segítettek + jól jött, hogy a három napos hétvégén semmilyen stressz nem ért. Ma újra munkában, de érzem hogy ki fogom bírni. Szerintem a nehezén túl vagyok. :)
  Amúgy a biorezonanciát megpróbáltam már 2x az elmúlt 3 évben, de nekem sokakkal ellentétben nem jött be.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta