SZÜLŐSÉG

Johanna terhesnaplója: A terhességi diabétesz roppant unalmas

2011. május 13., péntek 09:02

Johanna a 29. hétben jár. Eleinte kihívás volt az új étrend, mára azonban nyűggé vált. A rokonok elvárásai azonban még ennél is fárasztóbbak.

Talán néhány hete még pozitívabban tekintettem a dolgokra, legalábbis igyekeztem seggbe rúgni pesszimista életszemléletemet. Most azonban sokat van rossz kedvem, részben azért, mert folyamatosan mindenki számonkér és elvárásai vannak.

Gondolok itt most a leendő nagyszülőkre, rokonokra, és azokra, akik folyton azt hajtogatják, hogy mit nyafogok, életem legboldogabb heteit élem. Félő, hogy mindenki mindent jobban akar tudni nálam, azt is, hogy én hogyan érzem magam. Egyáltalán, miért gondolják mások, hogy minden kismamának ugyanazt kell éreznie terhesség alatt? Minden leendő anyukának felhőtlenül boldogan, mosolygósan kell tekintenie a jövő elé, függetlenül attól, hogy érzi magát, milyen nehézségei vannak? Hát én valóban sokat hisztizek mostanában, nem tagadom. Köszönhető ez a fentebb említetteknek, a még mindig tartó görcsöknek, a cukorbajnak, és bizonyára a hormonoknak is. A cukrosnapok kezdeti lelkesedése is alábbhagyott, felváltotta az, hogy már nagyon unom minden egyes étkezés előtt azt számolgatni, hány gramm szénhidrátot ehetek, és azt is, hogy ha kell, ha nem, hatszor kell enni egy nap, amit közel sem olyan egyszerű kivitelezni, ha az ember nincs otthon. Azt még nem mondtam talán, hogy naplót kell vezetni arról, hogy mit és mennyit ettél napra, étkezésekre lebontva, és a cukrodat is illik megmérni naponta legalább kétszer, amit szintén fel kell jegyezni.

De igazán akkor leszek morcos, amikor menni kell a diabetológiára. A megelőző napon hatszori vércukormérés, és 2×12 órás periódusban (nappal és éjszaka) gyűjteni kell a vizeletet, amiből aztán külön-külön mintát kell venni, kémcsőbe töltögetni. (Még szerencse, hogy csak minta kell, és nem a közel 4 liter pisit sétáltatni a városban.) Másnap hajnali ötkor ébresztő, reggelivel, tízóraival, vizeletmintákkal, táplálkozási naplóval jelenés a terhescukros osztályon. Innentől pedig vérvétel, evés, vérvétel, evés, vérvétel plusz még egy vizeletvizsgálat. Dorgálás, ha sokat híztál, vagy nem úgy ettél, ahogyan előírták. Ha szerencsém van, 11-re végzek is, de addig is legalább három kismama mindig megkérdezi, hogy „Jézusom, te még mindig itt ülsz?”

Biztosan vannak kismamák, akiknek sokkal komolyabb problémái vannak, de azért hadd legyen már néha rosszkedvem! Persze sokan ezt az egész terhességi diabétesz témát lazábban kezelik, én azonban inkább olyan betartós vagyok. Ne ezen múljon.
Ja, és továbbra sem bántom az ott dolgozókat, jó érzés, hogy ennyire figyelnek az ember lányára!

Johanna

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.13 15:04:06Pakinyanya

  És ez már csak így lesz ezután is! Az anyák hamar szembesülnek vele, hogy minden gyerekkel kapcsolatos dologról mindenkinek van véleménye, ráadásul az a tuti. Eleinte nagyon aggasztott, hogy mindenki mást mondott, hogy mit hogyan kell csinálni, de aztán ráéreztem és onnantól kezdve tudtam, hogy mit akarok. A tanácsokra meg mosolyogni kell és aztán csinálni, ahogy jónak látod és ahogy a babádnak a legjobb. Persze ez nem zárja ki, hogy időnként kapsz valóban hasznos információt is.

 • 2011.05.13 15:32:18Avenarius professzor

  nagyon igaz, Pakinyanya, nagyon.

  kitartást a posztírónak.

 • 2011.05.14 12:07:48oliv08

  Elég macerásan hangzik. De már csak 11 hét :)
  Jó tanács: sose panaszkodj, ha valaki kérdezi, hogy vagy. Úgyis azt várják el, hogy boldog legyél, 0 panasszal. A panasz anyádnak, az orvosnak meg a védőnőnek mehet.

 • 2011.05.16 14:23:35lalanc

  Ja, igen kérem!

  Ilyen az, amikor az ember lánya nem készül fel a terhességre előre....
  Pech! Most meg jön a nyávogás! Tipic

 • 2011.05.16 16:51:54degesz

  ez nagyon fárasztó... de a kicsiért és saját magáért megéri betartani!
  viszont jobb, ha a szülés után sem felejti el a diétát tartani, mert sajnos elég nagy esélye van, hogy rendes cukorbeteg legyen :(

 • 2011.05.16 16:54:31degesz

  jaj itt nem a sokszori VC mérésre meg a kötelező 6x étkezésre értettem, hogy szülés után minden nap kell még majd csinálni, bocsi, hanem az egészséges táplálkozásra, hogy ne legyen esélye kialakulni a betegségnek

 • 2011.05.17 09:38:22oliv08

  lalanc: mert aztán baromira fel lehet arra készülni, hogy kinek mi baja lesz a terhesség alatt...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta