SZÜLŐSÉG

BPA: már betiltották, még kapható

2011. május 11., szerda 14:19

Magyarországon is egyre több párt nyilvánítanak infertilissé, azaz nemzőképtelenné. Míg az okok természetesen számtalan különböző tőről fakadhatnak, a kutatók egyre inkább hajlanak afelé, hogy a nagymértékű műanyaghasználat lehet az egyik legkomolyabb gyanúsított. Csakúgy, mint ahogy a kóros elhízásnak is. De növeli a rák kialakulásának kockázatát, fejlődési rendellenességeket okozhat, befolyásolhatja a nemi identitás kialakulását, sőt köze lehet a cukorbetegség kialakulásához is.

A biszfenol-A-t vizsgáltuk három szakértő, egy fogyasztóvédelmi laboratóriumvezető, egy környezetvédő, és egy egyetemi adjunktus segítségével – aki mellesleg a téma nemzetközi felvetésében is az élen járt.

Idén március óta tilos a hormonrendszert károsító biszfenol-A (BpA) nevű vegyületet tartalmazó műanyag cumisüvegek gyártása az Európai Unióban. Júniustól pedig a polcokról is le kell kerülniük. Ott vannak még viszont a háztartásokban – és a kisbabákbáknál. Nagytakarításra felkészülni!

Mi az a BPA?

A BPA -t (biszfenol-A) egyes műanyagok előállítása során alkalmazzák, melyeket többek között a csecsemőknek szánt cumisüvegek gyártására használják fel. "Bizonyos körülmények között a melegítés során a tárolóedényből kis mennyiségű BPA oldódhat ki az ételekbe vagy italokba, és ily módon bekerülhet a szervezetbe. További tudományos kísérletekre és adatokra van még szükség az emberi egészségre gyakorolt hatását illetően" – mondta el a Poronty kérdésére válaszolva Szabó Csilla, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriumvezetője.

Bár a BPA-t az emberi szervezet valamilyen szinten méregteleníti, az Európai Bizottság véleménye szerint fennáll a lehetősége annak, hogy a csecsemők különösen érzékenyek a BPA potenciális hatásaira. "Ezért helyénvaló a csecsemők BPA-expozíciójának a lehető legalacsonyabb szintre történő csökkentése mindaddig, amíg további tudományos adatok nem állnak rendelkezésre és a bizonytalanságokat nem tisztázzák" – tette hozzá Szabó Csilla.

Ez azt jelenti, hogy

Az EB emiatt új irányelvet hozott létre a BPA-tartalmú cumisüvegek korlátozásáról: 2011. március 1-től megtiltják azon műanyagok és műanyag tárgyak gyártását, június 1-től pedig forgalomba hozatalát és az Unióba történő behozatalát, amelyek élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülnek.

A rendelkezés a műanyag cumisüvegekre vonatkozik. Az üvegből készült cumisüvegekben illetve a szilikon és a latex cumikban a BPA jelenléte "nem valószínűsíthető".

Nem elég

A Levegő Munkacsoport szakértője, Simon Gergő szerint ugyan üdvözítő, hogy a cumisüvegeket kivonják a forgalomból, de ez nem elég. "A korlátozásoknak folytatódnia kell, hiszen a csecsemők és állapotos nők által is használt ételtárolókban továbbra is megtalálható ez az egészségkárosító anyag. További kockázatot jelent, hogy a hőnyomott papírokban (például a kártyás fizetés bizonylatában) a gyermekek fejlődésére kockázatot jelentő mennyiségben található biszfenol-A, és lehetetlen kizárni, hogy terhes nők ne érintkezzenek ezekkel" – mondta el a szakértő.

Tudományos kutatások alapján a biszfenol-A-nak való kitettség felelőssé tehető rákos megbetegedésekért (prosztata- és mellrák), cukorbetegség kialakulásáért, pajzsmirigy-zavarokért, szívbetegségekért, asztmáért, továbbá hormonális zavarokért (mint például a korai serdülés), elhízásért, meddőségért, emellett születési rendellenességekért, az agyi fejlődés rendellenességeiért és viselkedési zavarokért. A kutatók szerint a terhesség időszaka a legkritikusabb a BPA-kitettség szempontjából, ám a születés után is kockázatot jelent. Sok vizsgálat igazolja, hogy a BPA-nak már egészen alacsony mennyisége is egészségkárosító. A biszfenol-A-t tartalmazó eszközökből mikrohullámok vagy meleg hatására az átlagosnál jóval nagyobb mennyiség jut ki a környezetbe.

Mit mond a kutató?

Dr. Zsarnovszky Attila a Szent István Egyetem Élettani és Biokémiai tanszékének adjunktusa hosszú ideje kutatja az ösztrogén hatású anyagokat, így jócskán van rálátása a BPA káros hatásaira – sőt, ezek a hatások jórészt az ő munkája nyomán váltak ismertté. "A biszfenol környezeti szteroidként avatkozik be a természetes élettani folyamatokba, azaz a nemi hormonok (ösztrogén, és tesztoszteron) természetes hatásait utánozza vagy éppenséggel gátolja, függően az egyes élettani folyamatoktól és szövettípusoktól. Nem kell félni, nem fogunk meghalni a hétköznapi életben felvett biszfenol mennyiségtől. De ahogy tisztázódnak a nemi hormonok úgynevezett nem-hagyományos élettani szerepei, úgy válik egyre világosabbá, hogy e tekintetben miért vagyunk mások, mint a szüleink/nagyszüleink. A szteroidok ugyanis döntő mértékben befolyásolják egyes szövettípusok fejlődési és érési folyamatait, és ha ezekbe valami beavatkozik, egy életre szóló változások alakulnak ki. Példa erre a nemzőképtelenség, többek között azért, mert a női agy ösztrogénre adott válaszreakcióját a biszfenol tompíthatja (akár fejlődéstani, akár azonnali hatásként), ezért a női szervezet nem képes az ovuláció kiváltásához elegendő mennyiségű luteinizáló hormonnak nevezett anyagot termelni. Az USA-ban ma már minden tizedik pár infertilis, azaz nemzőképtelen, és az okokat még nem sikerült tisztázni..."

De a kutatás itt még nem ért véget. "Azt is tudni kell, hogy az agyalapnak azon része, amely a reprodukciós (szaporodási) folyamatok szabályozásáért felelős, ugyancsak felelős az éhségérzet (és így a táplálékfelvétel), valamint az energiafelhasználás (pl. zsírlebontás) szabályozásáért, és ebben az ösztrogénnek szintén jelentős szerepe van. Egyre több kutatási eredmény bizonyítja, hogy az ösztrogén eme hatásának megzavarása kóros elhízással jár" – tette hozzá a kutató.

Milyen termékeket érdemes kerülni?

A szakértők remélik, hogy az Európai Bizottság BPA-t érintő döntése nem áll meg a cumisüvegeknél. A BPA nagy mennyiségben megtalálható egyrészt műanyag tárolóedényekben, másrészt a hőnyomott papírokban – mindkettővel gyakran találkozhatnak a gyerekek és a kismamák. Az otthoni műanyag tárolóedényeken nézzük meg a feliratot: ha 3-as. 6-os vagy 7-es van a műanyag jelzésére szolgáló háromszögben, valószínű, hogy a termék tartalmaz BPA-t. A többi nagy valószínűséggel nem.

A hőnyomott papírok közé tartozik a bolti pénztárszalagok nagy része valamint a banki bizonylatok – érdemes ezeket is elkerülni!

Melyik cumisüveget vegyem meg?

Mivel a polcokon még megtalálhatóak a BPA-tartalmú cumisüvegek (ilyen pl. az amúgy leggyakrabban vásárolt AVENT legtöbb műanyag cumisüvege), kizárólag azt vásároljuk a műanyagok közül, amelyiken egyértelműen fel van tüntetve, hogy BPA-mentes (netán "BPA-free" vagy "BPA-Frei" felirat). Üvegek esetében a szakértők szerint nincs akkora veszély (például a NUK cég forgalmaz többfajta üvegből készült cumisüveget, ezek drogériákban vagy nagyáruházakban, bababoltokban egyaránt kaphatóak).

És akkor mit csináljak a meglévő otthoni cumisüveggel, ha az BPA-tartalmú?

A szakemberek véleménye alapján nagy biztonsággal ki lehet jelenteni: inkább dobd ki.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.11 14:32:38oliv08

  Akkor a gyerekemnek már annyi. Igaz, csak fél évig használta a teásüvegét, és csak utána dobtam ki, mert már nem kellett.
  Egyébként pl. a tupperedények miből vannak? az enyémen nincs jel. Nem csak a cumisüvegeket kellene vizsgálni, hanem mindenféle műanyagot.

 • 2011.05.11 16:00:52bejo

  én is aventes kis pohárkából etettem, amit a mellszívóhoz adtak, hehe.

 • 2011.05.11 20:44:51tündérborsó

  az avent pohárkát megnéztem, 5ös van rajta. viszont ha csak melegíteni nem szabad, akkor ok, mert cumisüvegből csak vizet iszik. nem fogom kidobni.
  és nincs minden műanyagon jel, ilyenkor mi van?

 • 2011.05.12 07:28:38kvegh17

  Minden műanyagon kellene lennie a "háromszögben lévő szám" jelnek, ami jelzi, hogy milyen műanyagból gyártották. Egyedül a 2-es jelű megbízható, amiből semmi nem fog kioldódni. Az összes többi káros. A 2-es műanyag nem átlátszó, ezért én inkább üveg cumisüveget választanék.

 • 2011.05.12 08:49:02bejo

  Itt vannak a számok, ha valakit érdekel:[link]
  Az 5-ös (polipropilén) is elvileg ok (a másik posztnál kommenteltem róla). Vagy vissza a jó régi üveghez. Okosok szerint amúgy sem jó, ha a gyerek sokat kérődzik a cumisüvegen, így egy nevelési probléma is kipipálva :))

 • 2011.05.12 12:24:17Ariaden

  Én februárban vettem a fáradtságot és leveleztem az aventtel BPA ügyben, kész nevetség volt. A végén már csak röhögtem a válaszukon, miszerint az anyukák még most inkább a BPA menteset szeretnék BPA-sra cseréltetni...
  Ha megkerestek, szívesen átküldöm az egész levelezést, tanulságos! Arról nem is beszélve, hogy most is mindenhol akciós a BPA-s avent cucc, így próbálnak még szabadulni a készletektől.

 • 2011.05.12 14:49:48plussbirka

  az osszes avent termekre mar 2007-ben is ra volt irva, hogy BPA-mentes. akkor hazudtak? csodalkoznek.

 • 2011.05.12 14:52:39plussbirka

  egyebkent pl. en a masodik gyerekemnek tommee tippee-t vettem. nekik az osszes dobozukon nagy betukkel van hirdetve, hogy BPA-mentes. ugyse tudjuk otthon megmerni :O( az uveget meg mondjuk elhajitja es vehetsz masikat.

 • 2011.05.12 14:58:10plussbirka

  egyebkent utanaolvasva, az 5-os az polipropilen, abbol biztosan nem oldodik ki BPA, tehat biztonsagos. szoval ez a poszt, megint iskolapeldaja a tudomanytalan innen-onnan osszekapkodott felinformacioknak.

 • 2011.05.12 18:51:51Princi

  Sziasztok !
  Én most kerestem Avent cumisüveget a régi készletem felújítására – (jön a második baba !), több nagyobb boltban is körülnéztem és már nem találtam régi típusú cumisüveget. A mostaniakra már mind rá van írva, hogy BPA mentesek és másképp is néznek ki – sárgás színű átlátszó vagy opálos üveg van, ezek már nem ugyanazok, mint az én régi, átlátszó üvegeim.

  Egyébként utánajártam én is a dolognak, és úgy tűnik, fel van fújva. Azt olvastam bizonyíték nincs, csak megelőző intézkedések. Viszont már nem is tudom mit vehetek meg és mit nem, állandóan ijesztgetnek. Hol a játszószőnyeggel, hol a melaminnal, ki tudja még mivel.

 • 2011.05.13 09:29:35Ariaden

  Sok helyen már csak olyan van, de hidd el, nagyobb helyeken még mindig tudsz venni BPA-sat és direkt nem linkelek webáruház linkekeet sem ,ahol szintúgy.

 • 2011.05.13 13:47:25ebfül

  Lajtától nyugatra nem lehet BPA-s cumisüveget kapni már. (be van konkrétan tiltva). Itt meg eladják a régi készleteket drágábban, mint kint a BPA-mentest. Philips és társai. Gyarmatpolitika.

 • 2011.05.13 16:39:52akkorisajuditvoltam

  Szia princi,

  Ha láttad, hogy kik szakértették a cikket, akkor nem hiszem, hogy komolyan gondolod, hogy az ügy fel van fújva. Az a baj, hogy mindig az van, hogy szakértők a partvonalon kívülről kénytelenek bekiabálni, aztán jön pl. a Philips (Avent) és ledarálja az értékes mondanivalót egy jó kampánnyal. Én is leveleztem velük, hát, őszintén, szégyellhetnék magukat.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta