SZÜLŐSÉG

Ősanyák és anyagépek: játszótéri trendfigyelő

2011. április 23., szombat 08:52

Hurrá, homokozhatunk! – kiáltok fel leánykámat bekormányozva a játszótérre, és... tényleg lelkes vagyok! A sok fagyos, sötét nap után végre megmártózhatunk a langyos porban, miközben a felszabadult és napfénnyel felturbózott verebek ugyanezt teszik. Mindenki rikoltozva élteti a jó időt!

orsikara

Magassarkúban finoman belesüppedni a homokba? Nem is rossz, lehetne ez akár a nizzai plázs is... de hamar rájövök, hogy szuperbéna lehet a látvány. Amikor felvettem, nem gondoltam végig, hogy merre megyünk tovább a bevásárlás végeztével. Pedig nem annyira magas az a sarok. Azt hittem.

Flitter és tornadressz

Általában a hanyag eleganciát részesítem előnyben, amelynek nélkülözhetetlen kelléke a tornacipő, így nem érhet meglepetés. Tornacipőben homokozni, bevásárolni és tonnás babakocsit emelgetni egyaránt praktikus, továbbá meglepően sok ruhához megy, még ha van is némi gimis hangulata. Persze nem csak a tornacipő, hanem például a trikó is fontos. Úgy fogom fel, mintha cirkuszi atléta lennék: a csalfa flitterek alatt mindig legyen ott a hűséges és nélkülözhetetlen tornadressz!

Játszótéri trend? Mondjuk így!
Játszótéri trend? Mondjuk így!

Leánykámnál hasonló a helyzet, bár őszintén megmondom, van benne némi szándékosság, amit a környékbeli turik rendkívül aranyos gyermekruha kínálatából és barátnőktől örökölt darabokból ollóztam össze: egy laza rapper is otthonosan érzehetné magát ezekben a cuccokban, amiben Idácska lapátol és csúszik-mászik körülöttem. A fejkendőből kibukkanó elálló fülecskék kifejezetten cuki kontrasztban vannak a „szupermenő” farmernacival, melyet rózsaszín póló igyekszik kislányosítani. Még egy kapucnis gangszta-pulcsi, és kész is a homokozó legszebb virágszála (mondja nekem elfogult anyai szívem).


Miért rapper és miért nem angyalka?

..meg így...
..meg így...

Igazság szerint idegesítenek a nagyon csini kislányok, ugyanakkor a nemtelenné varázsolt se fiú, se lány babák is: legyen vagány a gyerkőc, főleg, ha a természete is az! Találjuk meg a karakterét, mert már igenis van neki. Akárhogy is: az egyévesek, akik épp csak járnak még, mégsem csecsemők már, sőt, éppen hogy emberszabásúak kezdenek lenni. Körbenézve az jut eszembe, hogy ennek ellenére némelyik szülő mégis inkább becsomagolja, mint felöltözteti a gyermekét. Saját magával együtt. Vagy csak dühös vagyok, azért kelletlenkedek itten...? Végtére is majmot csináltam itt magamból ebben a cipőben, amit a ritka esti programokat kivéve ide, a játszótérre száműztem. Vissza is menekülök a bűnös magassarkúban a homokozó szélére, mintha csak éppen napoznék, megfogadom, hogy holnap nem ebben jövök, és amíg a gyermek élvezi a porfürdőt, körbetekintek, immár józan tárgyilagossággal: mi a kínálat most, hogy a télikabátokat elnyelte a ruhásszekrény?


Mit viselnek az anyukák? És a többi gyerek?

Valószínűleg csak az nem formálja a maga képére a gyerekét, akinek magának sincs elképzelése, vagy nem érdeklik ezek a földi hívságok. Van, aki pedig láthatóan ebben találja meg az önmegvalósítás útját. Végre igazi babákat öltöztethet.

Ezen a játszótéren mindenre van példa, szerencsére – talán központi elhelyezkedése miatt – elég színes társaság időzik mindig, sok külföldi is megfordul, hétvégén pedig felbukkannak az apukák és több hordányi nagyszülő.

A hintánál rögtön néhány puritán, hogy ne mondjam, igénytelen, harctérre, és nem játszótérre érkezett mama látható. Ők azok, akiktől elszomorodom, gondolván, vagy nem volt, vagy elveszett valahol a hátizsákok és cekkerek útvesztőjében a nőiségük. Nyilván Paris Hilton és a rövidhajú terminátor takarítónéni közötti széles sávon van ezer lehetőség arra, hogy egy nő jól nézzen ki, nem kell attól még elvérezni a hiúság oltárán, de valahogy szíven üt, amikor látom, hogy az a ponyvaszerű széldzseki, amit tavaly október óta viselnek – télen pulóverrel és hótaposóval, nyáron pulóver nélkül és vászoncipővel –, csak egy dolgot üzen: nem nő, anyagép vagyok én. Hintázó csemetéiket persze cseppet sem izgatja, ők boldogok, és később eldöntik maguk, hogy kezeslábast, gólemforma szörnyeteg mackót, vagy egyebet hordanak majd.

A legtöbb gyerek természetesen nagyon gondosan és rendesen és színesen van öltöztetve: nem túl feltűnő, praktikus, igazi aranyos játszó-/munkaruhába, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Mert az a csilivili szoláriumbarna dzsogging-bébi, aki ott lavírozik a mászókák mögött legalább olyan megdöbbentő a számomra, mint az anyagépek. Az ő tűsarkú csizmája most otthon van,  ennek játszótéri megfelelője az aranysújtásos tornacipő. Kislányán pontosan ugyanez a felszerelés, kisbiciklije abszolút hightech, persze rósaszín, nyilván a mama Barbie-terepjárójából került elő.

Oké, abbahagyom a szörnyülködést, keresek valamit, ami tetszik

Ez nem nehéz, ma délelőtt sok olyan mamát látok, aki láthatóan jól érzi magát a bőrében, legyen akár láthatóan „alter- bio- high értelmiségi - környezettudatos” (színes sál, vagány, buggyos gatya,  csíkos, vagy kisvakondos felső, szép kontyba font haj), akár szerény (farmer, póló, hullámos haj, ravasz éppenhogy smink, a gyermek piros kantáros naciban, matrózcsíkos pólóban), akár hivalkodó (miniszoknya, lovaglócsizma, szépen kiemelt dekoltázs, a gyermek hellokitty szettben), de mindenképpen önazonos, üdítő látványt nyújtó nő. Akik nem felejtik el, hogy attól, mert anyák lettek, még nem lettek androgün angyalok, akik nőiségükre továbbra is büszkék, és akik a porontyokat is gyereknek, kisfiúknak, és kislányoknak, nem becsomagolandó csomagoknak gondolják.

agi2

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.24 12:42:48Bree néni

  Ez miről szólt igazán? Hogy te nem vagy béna mackónadrágos de barbies mama sem és de jó? Tök értelmetlen és semmitmondó cikk.

 • 2011.04.24 21:55:47bíbola

  Egyet értek Bree nénivel! Bővebb kommentet nem is érdemel.

 • 2011.04.25 10:26:33Sóskifli

  Egyetértek az előttem szólókkal. Sznob is akar lenni meg nem is, de a legnagyobb baja, hogy összevisszán, unalmasan megírt "cikk".

 • 2011.04.25 13:16:13oliv08

  Na, mesélj, hogy öltözzek fel a játszóra?? Azon kívül, hogy az időjárásnak megfelelően???
  Egyébként meg TORNACIPŐ?????Könyörgöm, amcsi tinit játszol?

 • 2011.04.25 13:19:11oliv08

  Ja, egyébként meg a tiptop tündérke lehet, hogy menő szerkóban nyomja a játszón, de az én kölköm felvehet bármit, öt perc múlva már látom rajta, hogy úgyis megy a mosásba, amint felértünk. Legfeljebb a drágább jobban bírja a mosást, de nekem nem éri meg a játszóra kicsin felöltöztetni. Minden egyéb helyre viszont igen!!

 • 2011.04.25 13:51:43Fuckup_with_marmelade

  Na, az ilyen emberek miatt mint a cikkíró rühelltem játszótérre menni a gyerekkel.

  Sznob üresagyú libuska.

 • 2011.04.26 08:57:42csuni

  Inkább a melegítő,kényelmes cipő póló kombó,mint hogy a kevés normi ruháim egyikének hazavágása.Nem divatozni megy az ember lánya a játszóra.Meg aztán pillanatok alatt az anyuka is nyakig homokos lesz,ekkor meg minek?Gyerek esetében még kevesebb idő a teljes ruhaamortizáció.Majd ha olyan helyre megyünk,kiöltözünk.Játszani jó az "ócskább" ruha is.

 • 2011.04.26 09:08:35babbs

  Szar.

 • 2011.04.26 10:23:09Farkasokkal táncoló

  Hát örülök, hogy ennyire homogének a reakciók, én ugye husvétkor olvastam, és nem akartam ünnepi hangulatban beírni, hogy üresfejű HP a cikkíró. De már kedd van, így nem fogom vissza magam.

  Aki a játszótéren azon képes elmélkedni, hogy melyik anya hogyan van felöltözve a gyereklegeltetéshez, az ne is számítson más reakcióra. Vagy írjon cikket a Cosmo-ba, ott biztosan nagy sikere lesz.

 • 2011.04.26 11:06:24tündérborsó

  a cikk tényleg szar.
  de mi a baj a tornacipővel? én imádom. gyerek mellé jár a converse :)
  meg a hátizsák. 27 évesen kinézek 20-nak, ha nevetséges, ám legyen.
  az viszont tény, hogy sok anya kicsit lelakott. itten vidéken pécsett legalábbis. :)

 • 2011.04.26 19:34:48Avenarius professzor

  nekem tetszett a cikk, bár féltem a témától. hangulatjelentés a játszótérről.

  annyi megjegyzés csak, hogy sokan az októbertől áprilisig hordott széldzsekiben is önazonosak.
  na jó, még annyi, hogy sokszor lelkiismeret-furdalásom van, amiért adok magamra két kisgyerekkel is (kvázi tőlük veszem el azt a néhány percet, amit ezzel töltök), bár nyilván csak annyira, hogy elviselhető legyen a látványom.

 • 2011.04.26 20:51:34oliv08

  tündérborsó: gumi és átázós. Nekem csak ennyi.
  Hátizsák viszont nálunk is van, egyelőre a babakocsin, mégsem vihetek magammal retikült a vállamon, miközben egyik kézzel babakocsit tolok, másikkal a gyerek kezét fogom.
  Egyébként én is lelakott lettem, mert volt miből leadni :) Smink csak alkalomra, mióta itthon vagyok, és kímélem a csinos ruhákat is. Méteres köröm sem alkalmas babaápolásra.

 • 2011.04.27 09:08:07tündérborsó

  oliv08: mondjuk ja, esős időben ott a bakancs. a gyermek ha nagyobb lesz, kap ő is minimartenst :)

  a nem lelakottság nálam nem a méteres körmöket fullsminket jelenti, hanem csak a minimum, nem megyek el otthonról zsíros hajjal, olyan ruhákban, amiket anyám sem venne föl. nem kell divatozni, hanem csak megtalálni a stílusunknak és alakunknak megfelelő ruhát. sajnos sokan szarnak bele, mert a gyerek az első. amit errefelé látok, ez inkább a harmincasokra jellemző.
  én meg túl sovány lettem, lóg rajtam a gatya, sokszor úgy nézek ki, mint egy anorexiás tini. :)

 • 2011.04.27 12:16:59oliv08

  tündérborsó: nem hiszem, hogy ez a gyerek miatt lenne, sztem aki zsíros hajjal mászkál meg nem tud öltözködni, az valószínűleg a gyerek előtt sem tudott. Ha máskor nem, alvásidőben lehet hajat mosni, zuhanyzással egybekötve.

 • 2011.04.27 14:08:38tündérborsó

  oliv08: lehet, bár nekem van olyan ismerősöm, fiatal csaj, aki gyerek előtt tip-top volt, gyerek után hajlamos lett, hogy délután 4ig köntösben van, mert nem ér rá átöltözni sem. pedig a férje is otthon van zömmel, mert kötetlen a munkaideje.
  végülis persze tökmindegy, mindkét esetre van példa.
  azt hiszem nagyon ráérek most ezzel foglalkozni. hehe
  közben a gyermek itt téblábol :)

 • 2011.04.27 15:43:20oliv08

  Van, hogy elszalad az idő, tényleg. Hozzám mindig akkor jönnek, ha teli a mosogató, és pont porszívózni kellene (minden étkezés után).
  Hát az tuti, hogy míg főzök, a gyerek kipakolja a szekrényt, vagy kapaszkodik végig a lábamba, jön velem vécére meg fürdeni, de meg lehet szokni :) Majd belejön a dologba a barátnőd :)

 • 2011.04.27 16:42:48summarygloss

  Ebből valami annyira, annyira, de annyira sokkal jobbat ki lehetett volna hozni.

  Egyébként én leszarikálom, mit hordanak más mamák a jáccin. Én maradok a fekete ballonkabátomnál, amiben úgy nézek ki, mint egy gestapos, csakazéris, merthogy kényelmes és vízhatlan.

 • 2011.04.27 20:45:03Dizzy Gilespie

  summarygloss: :)))) éljenek a játszótéri antiszociálisok:)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta