SZÜLŐSÉG

Ha dohányzol, ne aludj egy szobában a gyerekkel!

2011. április 12., kedd 08:12

Nem biztos, hogy annyira rossz ötlet tiltani a dohányzást olyan autókban, amelyekben gyermek is utazik. Egy, a közelmúltban publikált spanyol kutatás szerint a gyermekkori passzív dohányzás ugyanis sokkal veszélyesebb, mint azt eddig gondolták. Igaz ez arra az esetre is, amikor a gyerek nincs is közvetlenül kitéve a dohányfüstnek: például ha szimplán egy szobában alszik dohányos szüleivel. Megéri?

A bőrre vagy a ruhára ragadt dohányfüst a felelős a dohányzó szüleivel egy szobában alvó csecsemők magas nikotinszintjéért – ez az az állítás, amely felkavarta a dohányzással kapcsolatos hírek állóvizét a közelmúltban. A katalán egészségügyi hivatal által kiadott tanulmány szerint ha a dohányos szülőkkel egy szobában alszik a gyerek, szervezetében háromszor annyi nikotin található, mint ha külön szobában aludnának.

"Hiába a legkönnyebben elkerülhető halálok, a passzív dohányzás a legveszélyesebb a fejlődő országokban élő gyerekekre nézve" – mondta Guadalupe Ortega, a tanulmány szerzője. A dohányfüstben lévő veszélyes részecskék leülepednek a dohányzó bőrén, haján, ruháján és persze környezetén, és ezek a kipárolgások alvás közben mintegy beszennyezik a szoba levegőjét. "Tanulmányunk rávilágít arra, mennyire ki vannak téve a dohányzás káros hatásainak  ezek az igen érzékeny életkorban lévő csecsemők, ráadásul olyan helyeken történik mindez, amelyek még nem váltak vizsgálat tárgyává" – tette hozzá.

A közelmúltban napvilágra került tanulmány 1,123 másfél év alatti csecsemőt és szüleiket vizsgálta, akiknek legalább egyik szülője dohányos volt. 252 csecsemő hajának nikotintartalmát vizsgálva jutottak a végső következtetésre. A hajszálakból vett minták azt is megmutatták, hogy hiába a gyakori szellőztetés, vagy az, hogy a szülő nem dohányzik, amikor a gyerek ott van, se ezek, se az ablakba való kiállás nem ér semmit. A szakértő szerint: "az egyetlen, ahogyan füstmentessé tehetjük a lakást az az, hogy valóban nem dohányzunk helységeiben – és ezt szigorúan be is tartjuk" mondta még Ortega.

A dohányzó anyák még nagyobb veszélyt jelentenek saját gyermekeikre nézve: "mivel ők többet vannak a babával, az ő hajukban, bőrükön megtalálható toxinok még valószínűbben kerülnek a gyerek szervezetébe – szoptatáskor méginkább így van ez" – állítja Ortega. Ráadásul a tanulmány szerint a dohányzó anyák rövidebb ideig tudtak csak szoptatni.

A legnagyobb mennyiségű dohányfüstnek a gyerekek zárt térben vannak kitéve: otthon, az autóban, éttermekben és kávézókban. Ezért is fontos a törvényi szigor – véli tanulmány szerzője. Szerinte ezek a szabályok segítenek embereket rávennni arra, tegyék le a cigarettát.

Megéri.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.12 09:51:28szajberpiraty

  Még jó hogy leszoktam, mielőtt megszületett a gyerek. Mondjuk pont az Ő kedvéért tettem le.
  Tényleg megéri, pusztán anyagi okokból is.

 • 2011.04.12 12:40:08tingli-tangli

  Én egyszerűen nem értem, hogy felnőtt ember hogy lehet annyira önző, hogy felfüstöli a gyerekét. De még ha nem is az orra alá füstöl, a bőre is beveszi a szagot. A csúcs, aki a játszótéren gyújt rá, példát mutatva a kicsiknek. Elviszi a gyereket levegőzni, ő meg cigizik. És nagyon sok ilyent látni. Aztán az országot roppantja össze a sok érszűkületes, szívbeteg felnőtt, asztmás-allergiás gyerek ellátása.

 • 2011.04.12 13:49:52szanalmas

  Pár hónap és azt is bebizonyítják, hogy ha ránézel egy fényképre amin cigaretta van, 5 évvel hamarabb szörnyű kínok közt döglesz meg!

  "Hiába a legkönnyebben elkerülhető halálok, a passzív dohányzás a legveszélyesebb a fejlődő országokban élő gyerekekre nézve" – mondta Guadalupe Ortega, a tanulmány szerzője.

  Hahaha, szóval ez csak a fejlődő országokra igaz! Ezek a spanyolok hülyébbek mint a brit tudósok!

 • 2011.04.12 14:40:13acidx

  Teljesen egyetértek azzal, hogy a kicsiket védeni kell a dohányzás káros hatásaitól, de azért ne essünk át a ló túloldalára. ...

 • 2011.04.13 19:45:13sony

  Az a baj, hogy sok dohányos már átesett a ló túloldalára, és most a ló hátára próbálunk visszakecmeregni.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta