SZÜLŐSÉG

Kanyaró Európában: Magyarországon nincs okunk félni

2011. április 5., kedd 19:26

Az elmúlt napokban sokat hallhattunk arról, kanyarójárvány van Európában. Utánajártunk, kinek kell aggódnia, és ki van biztonságban. A szakértők szerint Magyarországon nem kell járványtól tartani, viszont 15 hónap alatti csecsemővel ne utazzunk olyan országba, ahol elkaphatja a fertőzést.

A híradások szerint Európa több országában is járványszerűen terjed a kanyaró. Az EU-n belül idén januárban és februárban több mint négyezren kapták el, a legtöbb beteget Bulgáriában, Franciaországban, Olaszországban és Németországban regisztrálták.

Ezeket az országokat tehát kerüljük, ha gyermekünk 15 hónapnál fiatalabb, ő ugyanis még nem kaphatta meg a kanyaró elleni védőoltást, az MMR-t (morbilli, azaz kanyaró, mumpsz illetve rubeola). Bár az újszülöttek anyai védettsége 6 hónapig tart, a legkisebbeket sem ajánlatos kitenni a betegség veszélyeinek. Csecsemőkorban ugyanis a betegség súlyos lefolyású.

A kanyaró a bárányhimlőhöz hasonló, kiütésekkel járó betegség. Bevezető tünetei a hurut, magas láz, kötőhártyagyulladás, fénykerülés, valamint az úgynevezett Koplik-folt, amely a szájnyálkahártyán megjelenő kis szürkés folt. A fertőzés lappangási ideje 10 nap, ezt követően megjelennek a kiemelkedő, foltos-göbös, barnáslila színű kiütések: először a fül mögött, majd lefelé elterjednek az egész testen, összefolynak. A betegség múlásával a kiütések a megjelenés sorrendjében tűnnek el.

Kanyaró elleni védőoltást 15 hónapos korban kapnak a gyerekek, melyet 11 évesen egy emlékeztető oltás követ. Ezt az oltást a legutóbbi, 1989-es kanyarójárványt követően vezették be Magyarországon.

Idősebb embereknél is előfordulhat, hogy a már lecsökkent védettség miatt elkapják a betegséget, amely esetükben enyhe lefolyásúvá szelidül, bár továbbra is bőrkiütésekkel jár.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta