SZÜLŐSÉG

Az organikus gyapot jobb a gyereknek

2011. március 16., szerda 08:53

Egyre gyakrabban hallani az organikus pamut előnyeiről. Most összefoglaljuk, miért érdemes bioruhára cserélni a gyerek gönceit.

Fotó: Sarah
Fotó: Sarah

Jobb a baba bőrének

A babák bőre ötször olyan vékony, mint a felnőtteké, és sokkal érzékenyebb az allergiát okozó anyagokra. Az organikus gyapot nem tartalmaz allergiát, ekcémát, irritációt kiváltó ártalmas kemikáliákat - írja a Celebrate Green. Számos tényező miatt a viselésük mellett is kialakulhat ekcéma a kisgyerekek bőrén. Elég csak arra gondolni, hogy a gyerek étkezési rendjébe újonnan kerül be a csokoládé, a tej, a mogyoró és a színezőanyagok, illetve a tojás is, ami kiváltó oka lehet az allergiának. A Brit Állami Népegészségügyi Szolgálat figyelmeztet rá, hogy a túl gyakori szappanos fürdetés lemoshatja a bőr felső védőrétegét, ezért a babát csak hetente egyszer-kétszer javasolt fürdetni. Persze a kezeket, arcot és a feneket, ennél sokkal gyakrabban kelltisztítani. Az illatosított termékeket ajánlott kerülni.

Kevesebbet ártunk a környezetnek

A biopamut termeléséhez nincs szükség vegyszerekre; ezek egy hagyományos gazdaságból, a helyi ökoszisztémába kerülnekvissza. Nem kell öntözni; ezt a termesztők többé-kevésbé az esőre bízhatják. Az Egyesült Királyság Környezetvédelmi Hivatala már számos jelentést publikált azokról a veszélyekről, amiket a földbe, levegőbe vagy a vizekbe jutó kémiai anyagok jelentenek.

Lágyabb anyag

Az organikus gyapot sokkal puhább, mint a hagyományos változata, mivel a gyapotszálakat nem törték össze gépi vagy kémiai úton a feldolgozás során.

Lélegzik

Az organikus gyapot nincs olyan speciális gyantával kezelve, mint a hagyományos anyagok. Így mosás után se megy össze az anyag, viszont nem is lélegezik olyan jól, mint organikus társai.

Boldog termelők

Az organikus gyapottermelők sokkal jobban érzik magukat, ha nem kell saját földjüket rovarirtókkal és műtrágyával tönkretenni, ugyanakkor jobb árat kapnak a terményükért. Az organikus ruhákra a Nemzetközi Organikus Textilstandard (GOTS) előírásai vonatkoznak. A GOTS tiltja a gyerekmunkát és biztosítja a jogot ahhoz, hogy a dolgozók tisztességes fizetést kapjanak, legfeljebb heti 48 órát dolgozzanak, és érdekképviseletbe tömörülhessenek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.16 10:12:06Brannagh

  Ugyan ez csak a saját személyes, szubjektív, minden kutatástól mentesen kialakított véleményem (és tulajdonképp csak távolról kapcsolódik a cikkhez), de azt hiszem, hogy minél inkább igyekszünk elzárni a gyereket a "természetes emberi környezetben" található anyagoktól, pl. kemikáliáktól, műanyagoktól, ilyen-olyan baktériumoktól is, annál nagyobb az esély, hogy később allergia alakul ki. Teszem azt, fel nem fogom, miért ne lehetne a gyereket csapvízben fürdetni.
  És itt nem gondolok sarkításokra, tehát pl olyan esetre, amikor valamilyen veleszületett betegség indokolja, illetve szintén nem vonatkozik természetesen a mérgező anyagokra. Egy példát említve: fluoros fogkrémmel a gyerek közelébe sem mennék. De az immunrendszer megerősödéséhez kell, hogy új kihívások érjék.

 • 2011.03.16 11:34:18oliv08

  Fluoros fogkrémet csak akkor lehet adni a gyereknek, ha ki tudja köpni. Addig Nenedent. Egyébként meg olyan ruhát veszünk, amit meg tudunk fizetni.

 • 2011.03.16 11:48:16leftear

  "ötször olyan vékony" nincs. Ötször olyan vastag van nyelvtanilag. Vagy fele/harmad/negyed/ötöd olyan vastag a helyes kifejezés. Matematikailag is.

 • 2011.03.16 11:51:59leftear

  "Lélegzik
  Az organikus gyapot nincs olyan speciális gyantával kezelve, mint a hagyományos anyagok. Így mosás után se megy össze az anyag, viszont nem is lélegezik olyan jól, mint organikus társai."
  Most akkor lélegzik, vagy sem?

  Már bocs, de ez egy nagyon rosszul fordított cikk.

 • 2011.03.16 11:53:47elsehiszem

  gyereket hetente ketszer furdetni. eddig olvastam..

 • 2011.03.16 12:13:13Bambano

  elsehiszem: briteknél. ott elég.

  a gyapot az természetes alapanyag. következésképpen NEM organikus gyapot nem létezik. Vagyis létezik, de műszálnak hívják a divatszakmában. Ez csak egy a sok égbekiáltó baromságból...

  Mindenkinek joga van 48 órát dolgozni, szakszervezetekbe tömörülni, stb. stb. ehhez nem kell organikus gyapotot termeszteni.

  az öntözésről annyit, hogy arról a vízről, amit a kutadból húzol fel, arról tudod, hogy micsoda. az esőről konkrétan nem tudhatod, hogy merre járt, milyen gyárak füstje szennyezte, stb. stb. ergo az esővíz szükségképpen veszélyesebb, mint az ismert forrású öntözés.

  Biotermék definíció szerint az, amit éjszaka permeteznek.

  Lehet, hogy akad egy-két mondat a cikkben, ami igaz, de túl sok biztos nem.

 • 2011.03.16 13:17:48oliv08

  Kisbabát mi is csak kétnaponta fürdettük. Persze ha nyakig fosta magát, vagy a saját nyakába bukott, akkor többször. De nem szappannal. Én sem szappannal fürdök, mert nagyon szárít. Van szappanmentes babalemosó.

 • 2011.03.16 13:39:03Bambano

  oliv08: újszülöttet úgy szoktak fürdetni, hogy olajos kencékkel megtisztítják a bőrét, főleg a hajlatokban, utána beleteszik egy babfürdőkádnyi kis vízbe és rápancsolnak. Hogy szokja.

  Mivel előtte a nagyját letörölted, meg egy kisbaba egyébként se koszos fajta, ennyi elég is, nem szokták ultraderm-mel súrolni.

  A kétnaponta fürdetés meg rossz szokás, nem alakul ki a gyerek napi ritmusa és lefekvési rituáléja.

  Ezért nem értem, mire szólnak a brit tudósok...

 • 2011.03.16 13:46:30oliv08

  Bambano: 3 hónapos koráig értettem a kétnapi fürdetést. Én nem olajoztam. Gyógyszertári kenőcsös vízzel lesimogattam és kész.
  Mindegy, már elcsesztem, nem is akarok több gyereket :)

 • 2011.03.16 13:52:59hopp-hopp

  szarul fordították. ennyi.
  kevés pénzért szar munka! nem?

  amúgy meg a babákat szépen mosogassátok mindenféle babakencékkel - majd pironkodjatok ha meghatározhatatlan allergiáktól szenved.
  bezzeg a roma gyereke!
  ő nem - allergiás.

 • 2011.03.16 14:18:20Puszpanya

  :D No, enyém lány ridegtartásban volt. Tápszeres lévén nagyon ritkán bukott nagy adagot, és nem is fosott, így nem fürdettem sűrűn. Volt, mikor 3 napig sem. Akkor a napunk 3 órákból állt. S a napszak tök mindegy volt. Csak evett és aludt.
  Köszöni szépen, napirendje is van meg imád is fürdeni.

 • 2011.03.16 14:39:04oliv08

  Táp előnye?
  Enyém bukott és belefeküdt. Két éves koráig előke volt rajta, hogy ne a ruháját bukja le, mert így is állandóan mostam.

 • 2011.03.16 16:05:27ViktoriaF

  Bambano,
  Ugyanakkora teruletre szamitva a gyapot igenyli a legtobb novenyvedoszer hasznalatat. Organikusan is lehet gyapotot termelni, ha betartjak az organikus termelesnek megfelelo szabalyokat. Sokat irnak az organikusan termelt gyapotrol az interneten, de arrol mar kevesebbet, mivel mossa az ember, ha kimelni akarja a kornyezetet, es termeszetesen a gyerek borenek sem mindegy.

 • 2011.03.16 22:39:45Dizzy Gilespie

  De az sem mindegy, hogy milyen festékkel van festve a ruha, engem pl szívenütött a Greenpeace Disney-ellenes kampánya (http://www.greenpeace.org/international/en/news/features/dirty-disney-revealed-by-hazar/ meg[link]), azóta is leginkább fehérbe öltöztetem a gyereket - para vagy sem, a lelkemnek jobb abéke. Inkább, mint a kínai mérgező festék...

 • 2011.03.16 23:13:02Almandin

  Ez a cikk már nincs messze attól, hogy azt írják, a bura alá kell tenni a gyereket. Valóban érzékenyebb a kisbaba bőre, mint egy nagyobb gyereké, vagy felnőtté, de szerintem elég a babakozmetikumok használata. Lassan olyan képet próbálnak egyik-másik cikkben festeni, hogy aki nem a méregdrága bio-babacuccba öltözteti a kisdedét, az máris egy felelőtlen, rossz anya. Az átlag babaruhát mondjuk nem árt az első használat előtt kimosni (hogy a ruhafesték egy része eltávozzon, ha ez aggasztja a szülőt), de egy egészséges gyerek esetén én túlzott félelemnek találom a cikkben megfogalmazott aggodalmakat.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta