SZÜLŐSÉG

A babára hangolódva - ellazulás profikkal

2011. március 12., szombat 09:03

Hogyan értelmezzük mindazt, ami bennünk zajlik a várandósság alatt? Hogyan tudunk kötődést kialakítani, netán kommunikálni a babával? Sokan sokfelé keresik ezekre a kérdésekre a választ, olvasnak, tanfolyamra, pszichoterápiára járnak, pedig lehet, hogy egyszerűen csak befelé kéne figyelni egy kicsit. Akinek pedig nehezen megy a ráhangolódás, annak itt a Finomhangolás.

Fotó: CrazyFast
Fotó: CrazyFast

"Annyit tudtunk, anyák vagyunk, és szeretnénk megosztani más kismamákkal az élményeinket, hogy segítsünk nekik is megfogalmazni, értelmezni mindazt, ami várandósságuk alatt bennük zajlik" - így kezdte a Finomhangolás programot Oláh-Szűcs Orsolya és Beck-Bíró Kata bő két évvel ezelőtt. Ők ketten akkor kezdtek el azon gondolkodni, hogyan is lehet megkönnyíteni, egy kicsit más irányból megközelíteni  a várandósságot mind a baba, mind pedig a szülő számára. Mindketten több utat is kipróbáltak, de valami mindig hiányzott -- így született meg a Finomhangolás ötlete.

"Az elején a tematika alkalomról alkalomra készült, bár ívet, témákat adtunk meg magunknak, de tulajdonképpen az első csoporttal való munka közben alakult ki a teljes koncepció és akkor fogalmaztuk meg magunknak is, látva, hogy a kismamák utána és azóta is intenzív levelezésbe, élménymegosztásba és kapcsolattartásba kezdtek, hogy a csoport mekkora érték. A kismamák kapnak egy intim kis közeget, ahol várandóssággal kapcsolatos témákról, örömekről, változásokról, félelmekről, elvárásokról és a megélt érzésekről beszélgethetnek egymással, ahol mi egyengetjük, támogatjuk őket különféle eszközökkel, technikákkal, relaxációval, vezetett meditációkkal és saját élményeink, történeteink megosztásával" - mondta el Orsi. Orsi ikergyerekeit már rájuk hangolódva várta, Katának pedig olyan jól sikerült a felkészítés,
hogy kislányát másfél óra alatt hozta világra.

A Finomhangolás program maga összetett tematika: tartalmaz szakmai részeket, de a két programvezető erősen hozzátett saját tanulmányaiból, így a pedagógia módszereitől a természetgyógyászaton át a - hoppá! - közgazdaságtani tézisekig minden jutott a programba. Az mégsem lett didaktikus.

"Mivel munkánkatt tekintve mindketten trénerek vagyunk, így a tréninggyakorlatokból és játékokból is adaptáltunk magunknak olyan technikákat, amelyek kiválóan alkalmazhatóak az önismeretnél, a kapcsolatoknál, a másikra figyelésben, a kommunikációban (magzat-apa-család-külvilág). Mentorként és coachként pedig tudjuk őket kísérni, támogatni" - magyarázza eredményességük módszerét Kata.

Bár a tematika adott, csoportonként más és más lehet a hangsúly - így a két tréner változtatott, amikor a csoportban minden baba fiú volt, vagy éppen ahol minden anya teljesítménykényszeres. "Minden csoport különleges, és hihetetlen, mennyire megfogható és megfogalmazható mindig valami, ami közös pont és ami alapján minden csoport  ennyire magáénak tudta érezni az egészet" - így a trénerek.

A program előnye, hogy nem próbálják úgy beállítani, mintha ez lenne az egyetlen jó megoldás a baba-szülő kötődés kialakítására. Sokkal inkább ahhoz próbálják hozzásegíteni a kismamákat, hogy ők maguk találják meg a saját módszereiket, a saját hangjukat, és támaszkodjanak a megérzéseikre, az ösztöneikre és a saját és gyermekük bölcsességére. Ahogy Orsi elmondta: "Sokan már úgy jönnek, hogy tudatosan kommunikálnak a babájukkal, mások valami misztikus dolgot képzelnek el, de a legfontosabb, hogy itt sem egyetlen út van. Sokféle módon lehetünk kapcsolatban a kisbabánkkal, mi a finomhangolás során ezek megtalálásában és erősítésében segítjük őket, a gyakorlatokkal, relaxációkkal, vezetett meditációkkal. Nincs itt semmi ördöngősség, netán ördögi vagy paranormális. Egyszerűen csak adott az anya és a baba, aki annyiféleképpen képes jelezni, kommunikálni és már a pocakban tanítani a mamákat és a papákat, ahogy ez fordítva is igaz." A finomhangolás módszerei is azokon a kutatásokon és tényeken alapulnak, melyek szerint a magzat már rendelkezik érzékeléssel, bizonyos értelemben emlékezettel, így hatással lehetnek rájuk a születésük után is azok az élmények, amelyek odabent érték őket. A módszer segítheti a harmonikus, kiegyensúlyozott várandósságot, de a születést követő időszakot is. Ennek kapcsán például szó esik a párkapcsolatról, az apa szerepéről, szerepváltozásairól, valamint a szülők kapcsolatának  alakulásáról, változásairól.

"Azt hiszem, hogy a hitelességünk abban rejlik, hogy nem analizálunk, nincsenek előre megírt válaszaink és nem lépünk ki a szerepünkből. Anyák vagyunk és ennek tapasztalatait osztjuk meg a program során."

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.12 13:07:37plasztikcsirke

  Kösz, én kihagyom. Itt a lényeg és nem kell ez az egész hókuszpókusz:
  "...lehet, hogy egyszerűen csak befelé kéne figyelni egy kicsit."

 • 2011.03.12 13:39:48Farkasokkal táncoló

  És mennyit kóstál egy ilyen tréning?
  Mióta megtudtam, hogy a magzattal való kapcsolattréningre alkalmanként elkértek 12 ezret kb 6 éve, azóta gondolkodom, milyen okos humbugot tudnék kitalálni, amivel kiegészíthetném szerény költségvetésünket.

 • 2011.03.12 13:58:08levibéjb

  Irigylem azt, akinek van ideje ilyen marhaságokra.

 • 2011.03.12 14:00:52Puszpanya

  Hát ebben nem hiszek. (szerintem Kata babája minden kapcsolati tréning nélkül is ennyi idő alatt született meg). Ez nekem a vallásosság/ateizmus kategória. Aki akar, hisz benne, aki meg nem, nem.
  Én kint voltam, a gyerek bent fejlődött, az orvosok meg vigyáztak, h minden rendben legyen.
  Az első igazi kapcsolat az volt közöttünk, mikor a pólyában megsimiztam az arcát.

 • 2011.03.12 14:01:37levibéjb

  FT.:[link]
  Nyugi, ez csak a duplája. :D De tudod, amíg van kereslet, addig lesz kínálat is.

 • 2011.03.12 14:14:15Puszpanya

  Az magzatnyelven hogy hangzik, h anya vazze ne egyél több csilis babot vacsira, mert utálom?

 • 2011.03.12 14:25:28medveanya

  @levibéjb: nem alkalmanként, hanem az egészre vonatkozik az ár

 • 2011.03.12 14:36:48levibéjb

  Igen láttam. Milyen jó, hogy lehet kapni. :)

 • 2011.03.12 15:28:09bíbola

  Én Norvégiában csináltam végig egy jóga kurzust ennyiért, beszélgetős, "finomhangolós" volt az is, de az 10 alkalom volt, nem öt. Vagyis itt nagyon drágán próbálják keresletté tenni a kínálatot!

 • 2011.03.12 15:51:00livko

  Én megnéztem a honlapjukat, www.finomhangolas.hu, és 24ezer Ft... Ennyit azokról, akik utánanézés nélkül vagdalkoznak, vs akik utánanéznek...
  Amúgy meg igen, hit kérdése az egész. Szerencsére ez a program azoknak van, akik hisznek benne, vagy csak nyitottak eléggé, hogy kipróbálják...

 • 2011.03.12 17:20:01oliv08

  Túl sokat foglalkozunk a terhességgel, szüléssel és nagyon keveset azzal, ami utána jön. Pedig az a lényeg.

 • 2011.03.14 09:19:27livko

  Egyet értek oliv08, éppen ezért, ha megnézed a programot, láthatod, hogy itt legalább, de inkább több szó esik a várandósságon túli dolgokról, mint magáról a 9 hónapról...

 • 2011.03.14 11:03:00oliv08

  livko: nagyon helyes. Gyerekneveléssel kapcsolatban sokkal kevesebb az infó, mint a szülés előtti dolgokról. Vagy csak újabban lett biznisz a terhesség? Kben nem tartom hülyeségnek a magzattal való foglalkozást, csak utána is jusson legalább ugyanennyi idő a gyerekre.

 • 2011.03.15 17:57:07medveanya

  Szerintem a rákészülés, a kilenc hónap megélései nagyon nagy mértékben befolyásolják a szülés utáni életet. És hát igen, a befele figyelés, az tényleg fontos, nekem nem ment könnyen, sokszor éreztem, hogy jó lenne beszélgetni ezekről a dolgokról.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta