SZÜLŐSÉG

Kórházfigyelő - Hetényi Géza Kórház, Szolnok

2011. február 14., hétfő 18:45

Bár az intézmény a környék meghatározó kórháza, a szolnoki Hetényi Géza kórház szülészetéről nem sok jót tudott írni olvasónk. Mivel ez Szolnokon az egyetlen kórház, ahol szülészet működik, igen magas várakozási időkkel kell számolni a kismamáknak - és ez nem a legrosszabb dolog a Hetényivel kapcsolatban. A higiénia a másik, és az, ahogyan a "bababarát" címke egyben "anyabarátságtalanná" válik...

forrás: www.hetenyikorhaz.hu
forrás: www.hetenyikorhaz.hu

Kórház neve

Szolnok, Hetényi Géza Kórház

Szülés ideje:

2010. február

Általános tapasztalat

A kórházat nemrég felújították, persze nem a szülőszobás gyermekágyas részleget, az pontosan olyan, mint amikor az én anyukám szült itt lassan 30 éve. Vagyis nem, van labda meg egy bordásfal, ami akkor nem volt. De a többi a szokásos, omladozó zöld csempe, ablak résein süvítő szél, sötét a mosdóban, mert villanykörtére nincs pénz.

Terhesgondozás

Az itt egy külön épületben történik a város másik részén, a vérvételeken rengeteget kell várni és nem veszik külön a kismamákat, úgyhogy a beteg emberek között kell  ücsörögni. Ultrahangra a saját dokimhoz jártam, nst-re a kórházban szintén sokat kell várni, ha nincs fogadott szülésznőd vagy ismerősöd.

Pontozás: 10/6

Szülőszoba

A vajúdás és szülés egy ágyon történik, nem visznek sehova. Van kád egy külön helyiségben, meg labda meg bordásfal. Apa bejöhet, és bent lehet végig. EDA (lumbális epidurális érzéstelenítés) nincs, esetleg ha fizeted az anesztest is. A hely állapota nem modern, lehangoló, ha azt nézegeti az ember, de én tizenakárhány óra után inkább azzal voltam elfoglalva, hogy a párnába kiabáljak, nem azt néztem, milyen szépen van kifestve:) Sétálni a végig rád kötött NST miatt nem lehet, max. az ágy mellé állni vagy térdelni. A babát elviszik mérni, mosdatni, majd rögtön visszahozzák és mellre teszik. Valamennyit marad az anyukával, azután leviszik a gyerekágyra, ahova a kétórás megfigyelés után megy az anyuka is.

Pontozás: 10/6

Gyermekágy:

Itt bababarátság van. Ami azt jeleni, hogy lekerültem a szülőszobáról, átpakoltak az ágyra, és már hozták is a babát. Nagyon szeretem a gyerekem, de jó lett volna egy minimális pihenés (pár óra múlva visszatoltam, hogy levenném a véres hálóingem, meg rendbe tenném magam). A babát nem viszik el éjszakára, ami egyet jelent azzal, hogy hallgattam, ahogy szegény gyerekem ordít az éhségtől, és a többi baba is, mivel a legtöbb anyukának nem indult be rögtön a teje. Volt, hogy belefáradtam, és elsétáltam egy kis vizet könyörögni a gyereknek. Alvásról szó sem volt. Hozzáteszem, akkor már a vajúdás és szülés miatt két napja nem aludtam. A nappalok elteltek a folyamatos zaklatással, gyermekorvos, kérek-e fotót, hol az anyakönyvi kivonat, látogatók, hallásvizsgálat stb... Mindez akkor, mikor a gyerek végre elaludt, és én is tudtam volna pihenni. Éjjel folytatódott az éhség miatti sírás, pótlás nincs, bababarátság van. Ezen a hajnalon az idegeim kezdték felmondani a szolgálatot, megsajnált az egyik éjszakás csecsemős, elvitte a babát, aludtam három órát, hozta vissza. Látogatók nem jöhetnek be, kint, egy elszeparált helyen lehet velük beszélni, a babát az üveg mögött kell hagyni, onnan nézhetik a rokonok. A személyzet maximálisan segítőkész, mindet elmondanak ezerszer, bíztatják az embert, kedvesek. Csak vannak szabályok, amiket ezzel a címmel be kell tartani. Nem tudom, mennyire jó, hogy idegileg, testileg-lelkileg kimerült édesanyákat küldenek haza... Három nap és összesen 5 óra alvás után hazamentünk.

Pontozás: 10/5

Összességében negatív véleményemet valószínűleg befolyásolta az elhúzódó nehéz szülésem, a kialvatlanság és egyedüllét IS. Jobb lett volna, ha bejöhet látogató, és pihenhetek kicsit, ha éjszakára elviszik a babát, és nem a franciaágy hiányzott, hanem az Anyabarátság.

Ajánlod más anyáknak?

Nem.

mystic83

---------------------------------------------------

Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet

5004 Szolnok, Tószegi út 21.

Telefon: 06-56-503-603 - központi szám

Honlap: www.hetenyikorhaz.hu

Az intézményben genetikai tanácsadás is működik.

A szülészeten a vajúdáshoz biztosítva van labda, bordásfal és kád.

Koraszülött babák: megfelelő ellátásban csak a 28. hét után született babákat tudják ellátni, a különösen kis súlyú és a korán született babákat Budapestre, a SOTE I. sz. Női Klinikára küldik.

Ne feledjétek, továbbra is várjuk a kórházfigyelőket a poronty@divany.hu címre! Elsősorban a vidéki kórházakkal vagyunk elmaradásban, írjatok!

Kapcsolódó anyagok:

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.14 19:11:59oliv08

  Én a szülőszobára készülve a vízre vártam talpig habosan, mert hol volt víz, hol nem :)Beöntés után, persze.
  Jó ez a sorozat, remélem, az én kórházamról is ír vki. Kimondottan örülök, hogy nem bababarát kórházban szültem, bár otthon így is elaludtam az üvöltő gyerektől 10 cm-re, olyan fáradt voltam, nem tudom mi lett volna, ha még a kórházban is éjjel-nappal velem lett volna a gyerekem.

 • 2011.02.14 19:41:24Pelikan

  Nagyon jo ez a sorozat...Erdekes, hogy kinek mi jon be, nekem nagyon tetszik, amit gyermekagyrol irtal, kiveve a szules utani 2 ora megfigyelest...

 • 2011.02.14 21:00:21mystic83

  Pelikan:

  Nekem az a pár óra tetszett a legjobban,nem volt több fájás, végre kicsi volt a hasam és pihenhettem, az volt benne a legjobb, nem zavart senki, persze a sok esemény meg a sokk hatására aludni akkor sem tudtam és azóta se:)

 • 2011.02.14 21:11:01oliv08

  Lefotózták a babát meg a mamát? Ez nagyon jó lehetőség.

 • 2011.02.14 21:30:40falevel623

  Nahát mintha csak én írtam volna...azt gondoltam sokáig, hogy én voltam a hisztis meg nem jó anya, amiért szerettem volna 5 nap után nem totál véres mellbimbókkal kialvatlanul hazamenni. Még eskü az 5 nap alatt 5 óra alvás is stimmel:D
  Nekünk is csak ezt hajtották,hogy nincs se víz, se semmi mert bababarát kórház vagyunk, de segíteni nem segítettek mellre tenni pl. a babát...Szép és jó,meg az esetek 90% ban tuti hasznos is hogy nincs még cukros vizes pótlás se, de azt gondolom a megszokottól eltérő eseteket nem lehet ilyen szemellenzősen kezelni.
  A szobatársam gyerekének a láza is felment a kiszáradástól, nekem pedig 4.nap éjjelére lett tejem, el lehet képzelni, addigra mennyit sírt szerencsétlen gyerekem.
  A másodikat hálistennek nem ott szültem ( a személyzet itt se sokkal volt kedvesebb, de legalább megengedték hogy 2 alkalommal egy kis vizet itassak a közel 5 kilós lányommal, amíg a 3.napra beindult lassacskán a tejem.) Érdekes mód feleannyit se sírt, sőt szinte semennyit és én is kipihenten tértem haza 3 és fél nap után:)

 • 2011.02.15 07:42:59mystic83

  oliv08:ahogy én akkor kinéztem azt nem akartam visszanézegetni életem végéig:)Jöttek a rokonok csináltak bőven fotót.

  falevel623:nekem a hazamenetel előtti estén indult be, mondta a nappalos csecsemős, hogy azt az éjszakát töltsem azzal, hogy egyfolytában mellre teszem a babám mert nem fognak hazaengedni.Másnap már látványosan többet aludt gondolom mert volt valamicske tej a hasában.

  A beszámolóm bevezetését annyiban javítanám, hogy a higiéniával nem volt gond ilyet nem írtam, napi kétszer is jöttek a takarítók törölgetni a bútorokat ,meg felmosni. A csempék állapotával a felújítás sürgető mivoltára akartam utalni.

 • 2011.02.15 08:25:53mystic83

  A kép a felújított részről készült a szülészet egy régi 6 emeletes épületben van.Csak azért írom, mert ha én ezt a képet nézném ismeretlenül nem érteném mit kéne ezen renoválni.:)

 • 2011.02.15 12:27:47Békanőci

  Gratulálok a babához.
  Nem szeretnék általánosságban kötözködni, de olyan sok kritikát lehet olvasni a szülészetekről mindenfele, és itt most több dolog is szemet szúrt.

  Az egyik, és amit a legkevésbé értek, hogy miért merül fel sok kismamában problémaként az a tény, hogy szülés után nem kipihenve távoznak otthonukba? Miért, mit hittek, wellnessezni mennek? A szülés kőkemény meló, egy újszülött baba ellátása úgyszintén(hiszed ezt akkor, később még több dolgod lesz). Mitől lenne az anya kipihent?
  Ebből következik a másik költői kérdésem is: mindenki bababarát kórházat keres, de mégis sokak igénye, hogy éjszakára beadhassák a babát a nővéreknek. Akkor mitől lenne gyorsan teje? Ha nem teszi mellre, mitől nyugodna meg a baba, a barátságos csecsemősöktől? A bababarát nem feltétlenül mamabarát, de a gyermekágyas osztály szerintem inkább a babákról szól.
  A harmadik észrevételem csak annyi, hogy ha nem tetszik az épület, akkor is kereshetek másik szülészetet, ezt nem kell megmagyarázni senkinek.

 • 2011.02.15 12:40:31oliv08

  Békanőci: hidd el, lesz akkor is tej, ha nem bababarát a kórház. Nálunk 2,5-3 óránként jöttek a babák és este fél 10-től reggel fél hatig nem is láttuk őket. Ettől függetlenül lett teje mindenkinek a 2-3. napon. Ezt a lepény leválása indítja be.
  Ingázni nem mindenki tud egy másik kórházba vizsgálatokra, főleg, ha az mondjuk 50 km-re van és van egy másik kicsi gyereked is. Ha csupa jót írt volna a szerző, akkor meg az lenne a baj, hogy neki még az is öröm, ha véres a mellbimbója, biztos bolond.

 • 2011.02.15 15:22:10mystic83

  Békanőci: Először is köszi. Másodsorban nem gondoltam, hogy szaunázásról, meg pihenésről szól az élet a kórházban.Csak tudod ha tegyük fel itthon lehettem volna szülés után pár órával mint külföldön szokás, valószínű lett volna segítségem és mondjuk a négy napban nem 5 órát hanem 4x5 órát alszom.(tudom saját felelősségre haza lehet menni).Azért volt nagy fájdalmam a nemalvás mert mint kis és nagygyerekes szülők tudjuk a születés után elkövetkező 40 évben nem nagyon fogunk aludni és akkor egy ekkora megpróbáltatás után felkészülve az elkövetkezendőkre jó lett volna egy minimálisat pihenni. Hiába volt mellettem 0-24-ig nem volt tejem a harmadik napig ahogy másnak se, tehát nem sok értelme volt kikészülnöm.

 • 2011.02.15 16:53:12oliv08

  Írjuk meg, ki aludt a legkevesebbet és milyen jól bírta, pedig lógott a bele szülés után...persze, bababarátság.
  Ez nem verseny!

 • 2011.02.15 21:15:56akkorisajuditvoltam

  Mystic83, - bocs, csak ilyen fotót találtam a kórházról, ezt tudtam betenni (ha lefotózod, esküszöm, felteszem:)))
  oliv08 - te hol szültél? csak mert sorra vennénk mindet.
  j.

 • 2011.02.16 08:54:41mystic83

  j. nem gond, csak ez a rész olyan szééép:) A város túloldalán van, nem buszoznék el az egyévessel most oda, mindenkinek a fantáziájára bízom.

 • 2011.02.16 14:13:25oliv08

  akkorisajuditvoltam: Körmend

 • 2011.02.16 14:14:42oliv08

  A tragikomikus viszonyok mellett, pl. a szülésznő söpört, mert hullott a vakolat és nem volt víz a szülőszobán, nagyon jó kis kórház, különösen, ami az emberi oldalt illeti.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta