Több hal, kevesebb só, heti 2, 5 óra séta

Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) a napokban tette közzé legújabb ajánlásait, melyek az amerikai emberek egészségének megőrzését hivatottak elősegíteni. És hogy mit keres ez itt? Mert azt gondoljuk, nem csak az amerikaiaknak fontos az egészséges életmód. Kiváltképp, hogy Magyarországon is egyre több gyerek (és szülő) túlsúlyos. Ezek az ajánlások alapvetően ennek megelőzését segítik.

4299530621 1ac95f3dcf

Az ajánlások az öt évvel ezelőtti lista, a Dietary Guidelines kiegészítéseként jöttek létre. Az ajánlások következő, pár hónapon belül megjelenő fejezete olyan egyszerű tippeket is tartalmaz majd, mint az „élvezd az ételt, de kerüld a túlméretezett porciókat” vagy a „legyen étkezésed fele zöldség és gyümölcs”, valamint az „igyál vizet édesített üdítők helyett.” Az az igazság, hogy bár azt hisszük, ezek az egyszerű szabályokat/ötleteket mindenki ismeri, ha megnézzük egy átlagos magyar család étkezési szokásait, azt látnánk: ránk férne a jótanács. Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium szerint ezek a szabályok betartása az amerikai lakosság étrendjének és fizikai aktivitásának javulását fogja eredményezni. Az intézmény szerint „hosszabb, egészségesebb és aktívabb életet” élhetünk ezek figyelemben tartásával. Lássuk.

Csökkentse napi nátriumbevitelét – azaz a sófogyasztást. Az ajánlás szerint napi 2,300 milligramm alá kell vinni a sóbevitelt, napi legfeljebb 1,500 milligramm, azaz fél teáskanálnyi javallott magas vérnyomásban és és krónikus májbetegségben szenvedőknek valamint cukorbetegeknek.

Fogyasszon több halat. Különböző tengeri halfajtákból hetente 220-350 gramm hal (vagy más, úgymint tintahal, rák, garnéla, stb.) fogyasztása ajánlott. Várandós és szoptatós anyáknak hetente kétszer javasolt a tengeri halak fogyasztása ahhoz, hogy a magzat illetve a csecsemő megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jusson agy- és szemfejlődéséhez. (Megjegyzés: ők sem ajánlják a következő halfajták fogyasztását: cápa, kardhal, makréla és lágysugaras hal.)

Növelje a fizikai aktivitást. 6 és 17 év közötti gyerekek számára az USDA meglátása szerint napi minimum 60 perc testmozgás elengedhetetlen a jó fejlődéshez és a betegségek megelőzéséhez. A 18-64 év közötti felnőttek hetente legalább 150 percnyi közepes intenzitású (pl. séta) , vagy 75 perc magas intenzitású (pl. futás), aerob típusú testmozgással tudják karbantartani magukat.

Ahogy a közlemény fogalmaz: a jó táplálkozási szokások nem csak az egyénnek és családjának fontosak, de az országnak is. Hajrá.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek