SZÜLŐSÉG

Amikor a gyerek csúfolódások céltáblája: a Tourette-szindróma

2011. január 24., hétfő 07:39

A Tourette-szindróma egyike azon betegségeknek, amelyekről az átlagember nagyon keveset tud, így amikor gyereke elkezd tikkelni – ismétlődő, akaratlan mozgásokat végez és/vagy irányíthatatlan hangadás jellemzi –, halálra rémül és fogalma sincs, hova forduljon. Pedig sok esetben a legfontosabb a nyugalom megőrzése, hiszen sokszor a tünetek úgy tűnnek el, ahogy jöttek - vagy legalábbis enyhülnek.

Vadaskert
Vadaskert

Mi az a Tourette-szindróma?

A hiedelmekkel ellentétben a különböző tic-eket nem pszichés problémák okozzák: a Tourette-szindróma egy neuropszichiátriai idegrendszeri betegség, genetikai hátterének pontos mechanizmusa egyelőre sajnos még ismeretlen, de számos nemzetközi kutatás folyik a témában. Az azonban kijelenthető, hogy egy, valamilyen formában öröklődő tünetegyüttesről van szó.

Az átmeneti, azaz 3 hónapnál rövidebb ideig fennálló tic-zavarok nagyon ritkák, ahogy az is, ha krónikus formában csak a mozgásos, vagy csak a hangadásos tünetek jelentkeznek. Tourette-szindrómának (a továbbiakban TS) a kombinált mozgásos és hangadásos tic-zavart nevezzük. A betegség egy francia neurológusról, Georges Gilles de la Tourette-ről kapta a nevét, aki 1825-ben először írta le a jelenséget. A betegség egyelőre nem gyógyítható, de tünetei enyhíthetőek.

Pontosan mi a tic?

A tic önkéntelen, automatikus, sokszor a tudattól teljesen független, akaratlan mozgás vagy hangadás. Nem lehet visszatartani, vagy ha valakinek mégis sikerül, az feszültséget okoz, és a tic később felerősödve tér vissza. Léteznek mozgásos (motoros) és hangadásos (vokális) tic-ek, erősségük hullámzó. Az egyszerű tic-ekkel szinte már mindenki találkozhatott: ilyen például a sűrű pislogás, a komplexebbek közül pedig a fej- vagy vállrándítás.

Az egyszerűbb hangadásos tic-ek között találjuk például a szipogást, köhécselést, krákogást, az összetettebb verzióba tartozik a szavak újramondogatása (echolália), illetve a sokunk számára csak a filmekből ismert koprolália, amikor a beteg különböző obszcén szavakat mondogat teljesen akaratlanul. Utóbbi egyébként nagyon ritkának számít – tudtuk meg Dr. Tárnok Zsanettől, a Vadaskert Kórház klinikai szakpszichológusától a témában megrendezett sajtótájékoztatón.

Nem lehet egyszerűen visszatartani?

A tic-ek előtt egy nagyon erős késztetés jelentkezik, amely a mozgás vagy hangadás kivitelezésére kényszeríti a beteget. „A gyerekek azt szokták mondani, hogy ez olyan, mint a viszketés: azt is meg kell vakarni, ehhez hasonlóan ezt sem lehet visszatartani” – érzékeltette a jelenség jellegét Dr. Tárnok Zsanett. Ha mégis megpróbáljuk, a tünetek fokozottabban, esetleg rohamok formájában jelentkeznek újra: a tic-ek ellen való küzdelem sokszor sokkal nehezebb, mint maga a tic. Mindenkinél mások az ingerek, amelyek az adott tic-et kiválthatják, de fontos, hogy ezek nem okozzák, csupán kiváltják a betegség tüneteit.

Mikor és hogyan jelentkezik a szindróma?

A TS tünetei gyerekkorban – sokszor már óvodáskorban –, de mindenképpen 21 éves kor előtt jelentkeznek. Serdülőkorban tüneterősödés figyelhető meg, ezt követően pedig enyhülés lép fel. Dominánsan a fiúkat érinti jobban a betegség, viszont ha az egész életkorra vonatkozóan nézzük az előfordulását, akkor ez az arány kiegyenlítődik: gyerek- illetve fiatalkorban 3-4-szer gyakoribb a fiúknál, felnőttkorban viszont a lányok vannak túlsúlyban.

Az eseteknek körülbelül az 50%-ában a tic-es tünetek mellé figyelemhiányos hiperaktivitási zavar is társul: sokszor inkább ez okoz problémát, mint a tic-ek. Társuló nehézség lehet még a kényszeres zavar vagy kényszerbetegség: ilyen például a tisztaságmánia, a kényszeres kézmosás vagy gyűjtögetés.

Mennyi az esély arra, hogy valakinek Tourette-szindrómás lesz a gyereke?

10 ezer emberből körülbelül 1-10 embernek van súlyos TS-ja, ez is érzékelteti, hogy egy viszonylag ritka betegséggel állunk szemben. 1000-ből 10-30 ember mutat enyhe tüneteket, ilyen esetekben előfordul, hogy észre sem veszi az illető, vagy csak kisebb gondokat okoz.

Ha valakinek TS-ja van, a kutatások szerint 10% a valószínűsége annak, hogy elsőfokú rokonnál – gyereknél illetve szülőnél – is megjelenik. A viselkedészavar 15%-ban, a kényszeresség pedig 12%-ban valószínű.

Mit tegyen az, aki ilyen tüneteket fedez fel a gyerekénél?

„Általában mindenki nagyon megijed, attól függően, hogy mennyire súlyosak a tünetek. Én azt javaslom, hogy egy kicsit várjon, ne ijedjen meg, mert ez nagyon gyakori: az iskoláskorú gyerekeknek körülbelül a 10%-a tikkel” – mondta el kérdésünkre a szakpszichológus. Az átmeneti tic-zavar sokszor előfordul, ez az agy fejlődésének a zavara, amit bizonyos külső ingerek erősíthetnek, kiválthatnak (de nem okozzák).

Szakemberhez akkor érdemes fordulni, ha a gyereknek bármilyen funkcionális károsodása van, például annyira tikkel, hogy nem tud figyelni, vagy ha a család annyira izgul és szorong emiatt, hogy az már nagyban meghatározza a mindennapokat. Az állapotfelmérés, beszélgetés sokat segíthet, nyugtató hatással lehet gyerekre és szülőre egyaránt, adott esetben pedig egy adekvát kezelésre is lehetőség nyílik. A legnagyobb baj az szokott lenni, hogy a szülők nem tudják, mi ez, és elviszik a gyereket talpmasszázsra, kineziológushoz vagy pszichológushoz - általában viszont éppen a betegszerep az, ami igazán megbetegíti a gyerekeket – mutatott rá az ilyen hozzáállás veszélyeire Dr. Tárnok Zsanett. A szülők részletesebben itt tájékozódhatnak.

Mit tegyen az, aki nem akar szakemberhez fordulni?

Az elfogadás a legfontosabb és egyben a legnehezebb, mert persze mindenki tökéletes gyerekeket akar – mondja a szakpszichológus. Ha a gyerek megtanulja elfogadni a tic-eket, lecsökken annak a feszültsége is, hogy valami baj van vele, hogy nem akar tikkelni, és annál jobban tikkel. Soha ne tiltsuk a gyereknek és ne hívjuk fel a figyelmét a tikkelésre! Minél frusztráltabb, annál rosszabb lesz nem csak neki, de a környezetének is.

Mikor szükséges és javasolt a terápia?

Ha a gyerek a tünetek miatt nem tud iskolába járni, vagy nincsenek barátai emiatt, akkor érdemes megpróbálni a gyógyszert, mert ezzel jelentősen csökkenthetőek a tünetek. Azért fontos szakemberhez fordulni, mert minden esetben egyéni terápiás tervre van szükség. „Valakinél a stressz rettenetes módon megnöveli a szorongásszintet és a tic-eket, másoknál pedig éppen a szereplés izgalma tünteti el teljesen a tüneteket”. Ezért is tipikusan "anyák napi" jelenség, hogy ott veszik észre, hogy a gyerek tikkel. Akinél viszont nincs összefüggésben a szorongásszinttel a tic, annál már lehet tudni, hogy nem érdemes próbálkozni relaxációval és hasonlókkal, mert az csak fel fogja erősíteni a tüneteket.

Kétféle terápia jöhet szóba: egyrészt a gyógyszeres kezelés, ami azonban az okokat nem szünteti meg, csak enyhíti a tüneteket. Alapvető anti-Tourette-szerek nincsenek, ilyenkor az antidepresszánsok és antipszichotikumok különböző variációit használják. A másik megoldás a kognitív viselkedésterápia, amelynek egyik célja, hogy a beteg minél többet megtudjon erről a szindrómáról, hogy pontosan tudja, a tünetek megjelenésekor mi zajlik a testében, emellett bizonyos védekező-mechanizmusokkal is megismerkedhet (mit tegyen, ha meg kell szólalnia, vagy éppen hogyan reagálhat, ha gúnyolják).

Itthon hol foglalkoznak ezzel a betegséggel?

Magyarországon specifikusan, ambulancia-jelleggel csak a Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház foglalkozik a TS-val, ilyen jellegű csoportterápia csak itt folyik, emellett évente kétszer Tourette-tábort is rendeznek. A döntően élmény- és kalandterápiás programok sokat segíthetnek abban, hogy a gyerek egy olyan egészséges önképpel, önértékeléssel nőjön fel, amit máshol nem kaphat meg.

Minél korábban felismerjük a TS jelenlétét, annál hatékonyabban tudunk tenni ellene. Aki ebbe nő bele, fel van készítve a család, a környezet, egy terápiával karöltve adottak azok a körülmények, amelyek egy egészséges személyiségfejlődéshez szükségesek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.24 18:47:02maim

  Ismerek egy angol származású hölgyet.Súlyosan Tourettes volt felnőtt koráig,ami dokumentálva van a BBC-n,mert csináltak vele még régen egy órás
  műsort.Elaine Levynek hívják.Ha nem látom,nem hiszem el,mert állítása szerint egy ex-Jugoszláv
  spiritiszta nő jött el hozzá és kb öt perces szeánsz után Elaine meggyógyult.Én már így ismertem meg és amikor a felvételt láttam róla sokkolt a különbség.Elvétve azért egy elnyújtott
  fuuuck elhagyta a száját,de az élete teljesen meg-
  változott.Azt mondta,hogy előtte a koordinálatlan
  mozgásoktól állandóan melege volt és fáradt volt.
  Teljesen édesanyjára szorult.Gyógyulás után szült
  két gyereket.

 • 2011.03.12 21:16:363x

  Kurt Vonnegut valamelyik könyvében olvastam először erről még a '80-as évek elején, talán a Börleszkben. Hülyére röhögtem magam, és sokáig nem is gondoltam, hogy ez tényleg létező kór.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta