Vízhezszoktatás a nagykádban

A babák-gyerekek, ugye, fürdenek. Az újdonsült Apa és Anya elébb rettentő tanácstalanul, majd egyre rutinosabban kezeli ezt a helyzetet: merít, locsol, öblöget. Vagy valami ilyesmi. A gyerek meg mindeközben ringatózik, gurgulázik, lubickol és élvezi, ami vele történik. Hiszen a kádbéli történet legalább annyira szól az élvezetről, mint a tisztálkodásról. Sőt.

Az újszülött számára a víz nem ismeretlen, idegen közeg. Ha jó a hőfok és a hangulat, a baba köszöni, nagyon jól elvan benne addig a pár percig, amíg a fürdetés tart. Mondjuk ezt nem rögtön az első pillanattól kell elvárni tőle, mert beletelik egy kis időbe, míg megszokja a „juj meztelen vagyok - hideg van - juj hova emelsz - juj mi ez - megintemel - fázom, hagyj békén”- fázist, mert abban jellemzően nagy az üvöltési kvóciens a gyerek-, a stresszfaktor a szülő számára. Az üvöltést áthidalandó, a fiamnál az volt a trükk, hogy délelőtt kellett fürdetni, nem este. Olyankor csönd volt. Szerintünk olyankor szerette meg a fürdésesdit (ma is negyven percet játszott a kádban vacsi után). Feküdt, lebegett a vízben és nézelődött. Ugyanez este? Üvöltés, két vöröslő szülői homlok, elfelhősödő tekintet, nyugtalan szomszédok. Aztán egyszercsak beindult a varázs, és áttérhettünk az esti fürdésre.

Jó, megvan a mikor

A jó fürdés az elején a felkészülésről szól: elérhető közelségbe készíteni mindent (fürdető, olaj, törölköző, body, rugdalózó, fésű), és jó hőfokú vizet engedni. Még a baba vetkőztetése előtt érdemes egy kicsit felfűteni a helységet, ha lehetséges. És bár anyáink ugye a könyökükbe épített hőmérővel mértek, én a sajátomban megannyi tűzforró fürdőélmény után igen kevéssé bízom, így hát maradok a hőmérőnél. Bár 37 fokosra mondják a tökéletes vizet, szakemberek szerint ez még mindig egy picit túl meleg. Nyugodtan szoktathatjuk a babát ennél 1-2 fokkal hűvösebb vízbe – később majd úgyis egyre inkább érezzük saját gyerekünkön, mit szeret.

Mennyi vizet?

Az első napokban, amikor még ügyelni kell a köldökcsonkra, alig pár ujjnyi vizet eresszünk a kiskádba. Ahogy nő a gyerek, úgy mélyülhet a víz – Ruzsonyi Ági babaúszás-szakember szerint az az ideális, ha 2-3 hónapos korától el tudjuk kezdeni lebegtetni a gyereket a nagy kádban. Mi az ő útmutatásai alapján mindkét gyereket 2-2,5 hónaposan elkezdtük hozzászoktatni a nagykádhoz, és gyakorlatilag azonnal elmúlt az esti fürdetéses üvöltés: mindkettő fantasztikusan élvezte a dolgot. A titok nyitja a nyugalom: ne teremtsünk feszültséget egy ilyen jó program alatt!

Mit tegyek?

Én szeretem a kicsinek megmutatni, hova megyünk: „látod azt a nagy kád vizet?” Beszéljünk hozzá, mondjuk el, mi történik vele, hogy értse. A kádba beülve fektessük a gyereket a két kezünkbe, ahogyan a kiskádban is tennénk. Szépen lassan, fokozatosan fordítsuk át úgy, hogy végül a baba a két kezünkben feküdjön, de kezünk csak a tarkójánál „fogja”, támassza alulról a vállát és a fejét. Így szabad a keze, szabad a lába, és könnyedén lebeg a vízben. Tartsuk meg a víz felszínén úgy, hogy közben figyeljünk, nehogy beleforduljon a vízbe, nehogy belenézzen, lebukjon. Lassan ringassuk előre és hátra néhányszor, majd jobbra és balra, hogy érezze a víz határait. Utána fektessük magunkra úgy, hogy szája ne érjen a vízbe és beszéljünk hozzá, simogassuk meg. Pár perc elég ebből az ellazult állapotból is, vegyük ki a babát és gyorsan, nyugodtan szárítsuk meg: alaposan töröljük át egy textilpelenkával minden kis hajlatát, majd helyezzük tiszta felületre és öltöztessük fel.

A nagykád: nagy felelősség

Bár a kicsiben is nagyon óvatosnak kell lennünk, a nagy kád tényleg nagy felelősséget jelent. Ha esetleg a gyerek belefordul a vízbe, netán úgy hátrarúgja magát, hogy vizes lesz a homloka és a szeme, ne aggódjunk: szépen nyugodtan vegyük magunkhoz, öleljük át (ha nyelt a vízből, ütögessük meg finoman a hátát, mintha büfiztetni szeretnénk), és ha már teljesen megnyugodott, engedjük vissza finoman a vízbe. Ne feledje: a gyerek akkor ijed meg, ha a szülő megijed.

Túl száraz bőr

A víz maga nem szárítja annyira a baba bőrét, mint a különböző mesterséges fürdetőszerek.
A bőrgyógyászok is azt javasolják, hogy 3 éves kor alatt ne használjunk csak teljesen természetes anyagokat fürdetésnél. A legjobb, ha a gyógyszertári fürdetőt (Hydrophyllicum
Nonionicum) használjuk a színes-szagos fürdetők helyett. A száraz bőrű babákat pedig fürdés
előtt kenjük át mandulaolajjal vagy gyógyszertári napraforgóolajjal, különös tekintettel a hajlatokra és a fülek mögötti vékony bőrfelületre.

Mindezen ötletekkel szinte bizonyos, hogy előbb-utóbb a szülő is, a baba is rájön:
tulajdonképpen fürdeni jó!

Szerző: Lujza

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek