Az érintés hatalma

Tegnap délelőtt a kisgyerekek igényeire is odafigyeléssel berendezett Briós Kávézó adott kellemes otthont annak a Pampers pelenka termékbemutatónak, amelyet az érintés fontosságáról szóló beszélgetés kísért. A beszélgetést Szily Nóra moderálta, a terméket Jánky Györgyi mutatta be, a rendezvény előadó vendégei Dr. Körmendy Miklós bőrgyógyász és Némethné Gregor Judit védőnő, babamasszázs-tanfolyamvezető volt.

A babapopsi betegségei és a helyes pelenkázás

Dr. Körmendy Miklós gyermekgyógyász, bőrgyógyász szakorvos előadásában hangsúlyosan kiemelte azt a hazánkban is érzékelhető javuló tendenciát, amely szerint az utóbbi években – a számos jó minőségű babaápolási termék, illetve az eldobható pelenkák megjelenése óta – számottevően csökkent a csecsemőkorú (pelenkakiütés vagy a babapopsi gombás fertőzése miatti) gondozottak száma.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kisbabák bőre vékony, zsírszegény, de vízben gazdag, a mirigyek működése még tökéletlen, így eleve hajlamosabb a fertőzésekre, hólyagképződésre. A pelenkakiütés a legtöbb esetben ott keletkezik, ahol az anyag a legszorosabban érintkezik a kisbaba bőrével. A vizelet és a széklet miatti felázás lúgos kémhatást idéz elő, amely szintén lehetővé teszi a kiütések, gombás fertőzések megjelenését. Az antibiotikumos kezelések, a fogzás, illetve a hasmenés mind hajlamosító tényezők. Olykor ekcéma is keletkezhet a pelenka irritáló hatása miatt – mondta el a doktor úr.

A bőrgyógyászok számára egyértelműen, ránézésre világos, hogy a popsin pelenkakiütés vagy gombás fertőzés tünetei láthatók-e. A laikus is képes lehet megkülönböztetni a kétféle problémát: ha a szélükön hámlás jeleit mutató foltok a végbélnyílás környékéről terjednek, akkor gombára gyanakodhatunk, amely gyakran a szájpenésszel együtt jelenik meg a baba bőrén.

A megelőzéssel kapcsolatban a doktor úr a helyes pelenkázás 4 alaplépését vázolta:

1. Gyakori pelenkacsere (egészséges gyereknél ez napi 5 alkalom, lehetőleg a vizelet- vagy székletürítés után)

2. Jó minőségű pelenka használata

3. Babaápoló krém használata

4. A popsi szappanos, langyos vízzel való mosását követően óvatosan, elölről hátrafelé kell törölgetni. (A kendővel is.)

A Pampers Premium Care tesztelése

Jánky Györgyi – maga is többgyermekes anyuka – látványos és meggyőző módon tesztelte a szuperpelenkát, minden idők legvékonyabb, legkényelmesebb pelusát. Miután megcsodáltuk a valóban nagyon vékony nedvszívó betétet, 3 dl vízbe (mintegy fél decivel túlbecsülve a kisbabák egyszeri ürítési adagját) áztatott egy kibontott pelust. Egy perc múlva kezünkben foghattuk a 30 dekányi, száraz pelenkát. A résztvevők mindegyike ajándékba is kapott egy csomagot az új termékből.

Mi nem masszírozunk, hanem a szülőt tanítjuk masszírozni

Némethné Gregor Judit a babamasszázs indiai eredetéről beszélt. Egy amerikai lány hozta át a kontinensről azt a módszert, amelyet egy nepáli árvaházban, az árvákat gondozó 12 éves kislányoktól megtanult. Az indiai kultúrában természetes módon alkalmazzák a masszírozás technikáját mind a gyógyászatban, mind a kötődés elősegítésére. A védőnő arra hívja fel a figyelmet, hogy az érintést, a masszázst már a várandósság alatt is el lehet kezdeni. Kisbabáknál a hasfájás csökkentésére, vagy az élettani folyamatok serkentésére vagy akár beteg, száraz bőr esetén, sőt viszketésre is hatékonyan alkalmazható ez a holisztikus gyógymód, amelynek elterjedése egyfajta gyógyászati szemléletváltozást is tükröz.

Némethné Gregor Judit hangsúlyozta, hogy a babamasszázs nem pusztán a babának jó, hanem a szülőnek is, hiszen egy olyan intim hangulatot teremt ezzel, amely pszichésen rá is kedvező hatással van. A szorosabb kötődés és megismerés mellett egy oxitocin nevű nyugalmi hormon is termelődik abban, aki a masszázst végzi. A babamasszázsról az egyik legfontosabb információ az, hogy semmilyen negatív hatása nem ismert.

A babamasszázst babaolajjal végezzük, a megfelelő technikákat okleveles szakembertől tanuljuk meg!

Az érintés fontossága

A bőr, az érintés közvetítője az az érzékszervünk, amely legkorábban alakul ki, és amely nélkül biztosan nincs élet. A bőr a legalapvetőbb kommunikációs csatorna.

Az egészséges pszichés fejlődéshez (a szociális érzékenység és empátia, vagyis az EQkialakulásához) gyakorlatilag nélkülözhetetlen fontosságú a pici kortól a bensőséges intimitást, a szeretet kifejező fizikai érintés, simogatás.

A facebookon blogverseny indul, amelynek keretében posztokat várnak az érintés fontosságáról.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek