SZÜLŐSÉG

Az anyák sosem jutnak a szamárlétra tetejére?

2010. július 1., csütörtök 12:53

Az iskolában még rendben mennek a dolgok.Teca néni felől lehetsz te fiú, lány, vagy akár ufó is, csak tudjad a matekot. Nincs ez nagyon másként otthon sem (te sem vasalsz, ahogy a szomszéd Gusztinak is a mamája egyengeti az ünneplő ingét), meg az egyetem személytelen vizsgáin sem, írásbelin a miniszoknya legfeljebb puskázásra jó. Aztán ott állsz a diplomáddal, vagy a szakvizsgáddal vagy az érettségiddel, kinek mi jutott, és kezdődik a baj.

Az általad olyan nagyon áhított állást évfolyamtársad, Zoli kapja, hiába lavírozott át kettesekkel a vizsgákon másnaposan, mert a pincsikutyaképű HR-es szerint te hamarosan elmész szülni, ez az állás pedig egész embert kíván. Hogy aztán évekkel később az előléptetéskor kollégád, Péter kapja az igazgatói posztot a cégnél ahová végül felvettek, hiába dolgoztál te három évvel többet ugyanannál a cégnél. Péter szakmailag ugyan nem rosszabb, mint te, és tulajdonképpen nem is rossz vele dolgozni, egészen addig, amíg Juli, a főnöki titkárnő ki nem böki egy kávé mellett, hogy a meghallgatáson épp ő mondta már megint, hogy te esetleg elmész szülni, aztán akkor mi lesz az igazgatósággal. Valahogy mégsem akarózik Annamari útjára lépned, aki fennen hirdeti, hogy ő nem akar gyereket, szalad is a szekere szépen. Igaz, ő meg nem meri a randikon bevállalni, hogy pénzügyi igazgató, nehogy világgá szaladjon a szép szemű brókerfiú rémületében – nem úgy mint testvére, Robi, aki a menő cégnél betöltött informatikai vezetői posztját kifejezetten csajszédítő eszköznek használja, jól megy a piros kocsi mellé, menőőőő.

Na lássuk, uramisten, mondod magadban aztán egyszer, és valóban elmész szülni, évekkel később a különbség keményen meglátszik a magánnyugdíjpénztári számlátokon, köszönhetően Péter harminc százalékkal magasabb vezetői fizujának, illetve annak, hogy ő nem volt soha gyeden évekig. Álmatagon suhan el céges Audijával melletted, miközben a Dacia Loganból pakolod kifelé a kicsiket.  Még jó, hogy a jelenlegi szabályok azt nem teszik lehetővé, hogy már csak azért is kevesebb nyugdíjat kapj, mert nagy valószínűséggel tovább élsz.

Hát ami igaz, az igaz, azért a férfiaknak sem fenékig tejfel. A cég új tulajdonosa megunva a lébecolást, kipenderíti Zolit hajdani álomállásodból, azóta otthon nézi a tévét és iszik, mint a kefekötő, válság van, anyukám, hogy találjak én itt munkát? Pétert hajdani évfolyamtársa, Márta rég otthagyta a sokadik romantikus közjáték után, és Lénáért csak addig irigyelték a macsóbb kollégák, amíg a hajdani Miss Balaton ki nem pakolta Péter lakását, míg a tulajdonos hátsófali infarktussal lábadozott a kórházban, ki tudja hol állt volna meg, ha le nem kapcsolja az osztrák finánc negyed kiló kokainnal. Uram, higgye el, nem érdemes ezekkel a ribancokkal, mondja a testes, középkorú rendőr a sápadozó Péternek, tudja hány ajánlkozott már fel nekem, csak engedjem el a harmincezres bírságot? Az én feleségem csak bolti pénztáros és nyolcvan kiló, turiból öltözik, de olyan hű hozzám, mint a Szűzmária, és ha kóstolná hogy főz... Péter ízlelgeti magában a rendőr szavait, majd a kórházi kontrollon megkeresi a legszebb mosolyú intenzíves nővért, Zsuzsika, legyen a feleségem. Zsuzsa nővér hüledezik egy sort (nyilván oxigénhiányos lett az igazgató úr az infarktus alatt), aztán vállat von, férjnél még nem voltam, mindenki követhet el az életben legalább egy hülyeséget.

Nincs esélyegyenlőség, de azért látod, az élet egyenlít néha, mondja neked Péter a játszótéren, ahol összefutsz vele, néha már mer focizni a fiával. Biztos ami biztos, életbiztosítást azért köt, mert a nyugdíjbiztosítót, a zongaratanárt és a fiúcipő-gyártókat nem nagyon érdekli, hogy ha annakidején Zsuzsa nővér egy korábbi hódolójára hallgatva inkább go-go táncosnak áll, akkor Péter, az ország ötezer legnagyobb adófizetőjének egyike, ma már rég egy márványtábla alól követhetné csak a világ folyását.

„Életem”-karol a feleségébe Péter, micsoda elcsépelt közhely, dünnyögöd magadban, de végül is, tényleg, a nő évszázadokon át volt sokfelé másodrendű, nem szavazhatott, nem tanulhatott, rosszabb helyeken  ma is adják-veszik mint a barmot, férjhez adják tízévesen, és mégis, aki hurcolt már valakit kilenc hónapon át a testében vagy állt sípoló műszerek közt valaki öntudatlannak az ágyánál az sejti, hogy ezekben a pillanatokban mindig ott van egy nő, előléptetés, jutalom, szerződés vagy hasonló nem múlik rajta, „csak” esetleg élet és halál.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.04 12:00:05tildy:)

  anyamadár: Jó, akkor ha szarban van miért nem változtat? MErt rengeteg ilyet látok otthon.
  AJ értem a lagymatag sz.r még mindig jobb, mint a bizonytalan talán lehet jobb.

  MAgenta : inkább vicces a aki szűklátókörűséget fog rám, majd utána lévő mondatban leírja hogy "nem érdekel a motivációm". Meg előtte leszűklátókörű picsázz, holott én itt őt soha nem minősítettem. De még csak rosszat sem mondtam rá....

 • 2010.07.04 12:01:55bystander

  En amugy nagyjabol ertem amit mondasz, mert engem is vilagga lehet kergetni, hogy ha valaki azon sir, hogy nem talal munkat, de a feloras vonatozas, 20 perces autout a szomszed varosba mar nem opcio, pedig segitseg is van....
  Itt Angliaban siman eltoltenek az emberek 1-2 orat azzal, hogy munkaba jarnak, Es ez nem idealis, de ez van...

 • 2010.07.04 12:03:24anyamadár

  Tildy mert a te motivációddal "imádom a munkám hobbiból csinálom nem érdekel a pénz" mások nem tudnak elindulni.
  Mert másoknak nem mindegy, hogy évi 13ezer fontot keres, vagy 22ezret, mert vannak gyerekeik akiket öltöztetni kell.
  Pusztán álmokból nem lehet megélni.

  Egyszer azt mondod: álommeló, hobbi, motiváció, aztán meg azt, hogy: francért nem jön el dolgozni mert pénz kell... na ezt a kettőt nem tudom összerakni.
  Miért jönne el Magyarországról a magyar újságíró, reklámszövegíró pelenkákat cserélni, takkerolni csak mert épp ott nem talál munkát? Vagy akkor az ő karrierje, álommelója, motivációja nem érdekes???
  Csak a tied?

 • 2010.07.04 12:05:11nyúlmama

  Hát persze, az a megoldás, hogy költözz el.
  És akkor, hopp, egycsapásra megoldóddik minden, és főleg mindenkink,
  .Mert ha mindenki megy, akkor előbb-utóbb nem lesz állás ott, ahová mindneki megy, ugye?
  Mert London-Párizs, Amsterdam, Budapest, szabadon folytatható-mindenkit el tud látni,persze,aki csak oda beteszi a lábát.
  Éa az is már milyen lúzer ember, aki mondjuk a beteg rokonát-anyját, apját, stb-nem hagyja ott, mint az én unoktastvérem ,aki hazajött sok év , igen nagyon jó külföld után a beteg szüleit ápolni.

 • 2010.07.04 12:05:23tildy:)

  bystander: tanárok közt otthon azért láttam pár ilyet. :)

  És jók voltak, szívvel-lélekkel vitték a tanítást, pedig ugye .....

  Vagy itt van pl. porontyon nyúlmama ( aki óvónő) és a írásai alapján szívvel-lélekkel csinálja szintén , és nem váltana pályát , ahogy eddig nekem lejött.

 • 2010.07.04 12:05:50Magenta

  Tildy, ha nem a pénz, hanem a szakma motiválna, akkor pont nem hagytál volna itt egy már épülő karriert azért, hogy ott hónapokig ne legyen munkát és megint elölről kelljen kezdni. Szerintem.

 • 2010.07.04 12:10:45tildy:)

  anyamadár: ilyet sosem írtam le, hogy "francért nem jön el dolgozni mert pénz kell". Én arról az esetről beszéltem, amikor valaki munkanélküli.

  Amúgy dehogynem érdekes az ő álommelója, és ahogy látom magam körül az embereket, előbb utóbb el is kezdenek tenni a "saját kis álmukért". Mégha előtte épp nyugdíjasok után takarítanak, vagy Starbucksban felszolgálnak...

  bystander: igen, tényleg érted miről beszélek.

 • 2010.07.04 12:12:23bajor gizella

  tildy azt képzeld el ha nem a szakmád vinne előre, hanem az hogy a gyerekednek jó legyen. és akkor máris ott vagy, az számít milyen suliba jár, hogy milyen környéken lakik, hogy hova szokott be már. nyilván te se meg én se tudjuk hogy ez milyen, de tégy már meg egy szivességet. akadj már le az erről való osztásról ha lehet.
  akinek önmaga a helyzetben és önmaga b helyzetbent kell mérlegelnie az kurva könnyen van. bennem fél évvel ezelött komolyan felmerült a gondolat gyerekvállalást illetően, vágytam is rá, el is tudtam volna magamat képzelni, de aztán kurva gyorsan kijózanodtam, mert nem érzem magam elég erősnek a megállapodára, szeretnék még városokat kipróbálni, magamat is, és nem szeretnék ugyanarra a sorsra juttatni valakit mint amiben én magam voltam. hogy kb 10 közintézményben jártam már iskola címszó alatt, a gyerekkorom pedig a háromutcás zsákfalutól hustonon keresztül ívelt, hogy aztán meg ne érjen meglepetés különösen senkitől se 21 évesen, és hogy emiatt maradjak olyan koravén mintha hatvan lennék, de éljek, és nyomjam ezt egy 14 éves kamasz bölcsességével.

 • 2010.07.04 12:15:23bystander

  Persze ,hogy van ilyen...csak mondom, hogy nehez. Nem konnyu, foleg amikor tudod, hogy elmehetnel, heti 20 orat dolgozni, dupla annyit keresnel, es nem alja melod lenne, csak eppen a vilagot nem valtanad meg, es lehet nem annyira elvezned. Viszont jutna idod es penzed magadra, csaladra. A masik fontos kerdes, hogy mennyire athelyezheto a tudas, gyakorlat egy masik szakmaba - sokszor ez is nagyon bejatszik.
  De igen, sokan maradnak a szakmajukban. :)) Masok meg nem - es van egy csomo mas tenyezo ami ezt is befolyasolja.

 • 2010.07.04 12:15:31nyúlmama

  bg
  Nem hittem volna, de most aztán tökre azt írtad, amit én is gondolok erről.

 • 2010.07.04 12:15:42tildy:)

  MAgenta: az álmaim motiválnak. Amelynek éppúgy része a munkám, mint az, hogy :

  Gyerekkorom óta külföldön akartam élni. Az épülő karriert (? elég lassan épült) pedig igen, megkockáztattam, vagy sikerül vagy nem alapon, de mindent megteszek hogy sikerüljön elvvel.

  De mondhattam volna azt is , így terveztem, hogy kb fél évet adok magamnak, ha nem jön szakmai , akkor hazamegyek.

 • 2010.07.04 12:18:20tildy:)

  Bg: értem . Köszi, hogy leírtad.

 • 2010.07.04 12:21:20Magenta

  De nem mindenki álmodik arról, hogy külföldön él. Nekem van személyes ismerősöm, aki művészeti ösztöndíjat kapott Londonba és Olaszországba és egyiket se fogadta el, mert ő itthon szeret élni.

  Mit nem lehet ezen felfogni?

 • 2010.07.04 12:25:42bystander

  Szinte mindenkinek kell kompromisszumokat kotnie. Mindenkinek mas a fontossagi sorrendje, es ezert mast aldoz be. Van aki a munkat, a csaladert, gyerekekert, jo suliert. Es persze, hogy attol meg szeretnenek egy jo munkahelyet, de az nem er meg mindent...ettol fuggetlenul, meg mondogathatjak, hogy 'de jo lenne', 'nem talalok megfelelot', de amit igazan ertenek ez alatt, hogy olyat nem talalnak ami beleillik az ertekrendszerbe.
  Tildy, Te meg most mas helyzetben vagy, de ez nem azt jelenti, hogy hamarosan nem ertekelodnek at benned dolgok.

 • 2010.07.04 12:26:49manóc

  Lányok, már annyiszor téptük feleslegesen a szánkat. Tildyt nem fogjuk tudni meggyőzni, hogy másként is lehet, mint ahogyan ő szeretné és kész. Ugyanazokat a felesleges köröket futjuk.
  Tildy, az nagyon szép, hogy külföldön akartál élni és most ott is vagy. Az újdonság varázsa, stb. De nem mindegy, hogy csak ott élsz, vagy be is illeszkedsz a helyi társadalomba, lesznek-e helyi barátaid és "nemcsak" kivándorolt magyarok. És az sem mindegy, hogy ezek a barátságok igaziak, vagy sem.

 • 2010.07.04 12:32:57másutt

  1989-ben a nyakamba vettem a vilagot, mert nem talaltam eleg lehetoseget magamnak ott, ahol voltam. 0 nyelvtudassal, egyetlen kofferral, csak egy nagy lelkesedessel.

  1992-ben egyedul belultem minden cuccommal egy teherautoba, es 3500 kilometert vezettem egy egyetemre, ahol osztondijat kaptam.

  1994-ben nem talaltam munkat ahol laktam, elkoltoztem kb 150 kilometert, es ott lett. Az egyetlen ertekem a macskam volt. Ja es mellekesen lettem bolcseszszakos PhD hallgatobol informatikus 3. lotifuti.

  1999 decembereben a teruletemen kiszaradtak a munkak, teruletet valtottam, elmentem egy ceghez, ahol 2 szinttel lejebbrol kellett indulnom, sebaj, megtanultam, imadtam. nirvana. Egy darabig kevesebbet zabaltam, de evvan.

  2003-ban osszeomlott a ceg, elkuldtek engem es masokat, 1 evig konzultans szabaduszo voltam, nyomorogtam, de nem adtam fel.

  2004-ben 2500 merfoldet (4000 km-t) koltoztem az uj allasert, mert OTT voltak allasok, ahol laktam, ott pedig nem... megint nirvana.

  2005-ben egy masik kontinensre koltoztem, reszben szerelembol, reszben mert a fenti allasban OTT volt ram szukseg

  Mindezt vegigcsinaltam mosolyogva, Tildy fele magbiztossaggal ("aki nem kepes valtani, vagy koltozni, az ne nyafogjon!")

  Most meg, 1 gyerekkel a mehemben, eggyel meg az olemben, LOFASZT sem tudok csinalni, ha nem talalok allast.
  A ferfi, aki vegtelen szeretettel eltart, meg a sarjaim, idekotnek.

  NEM mehetek 2 ranggal lejjebb, mert akkor nem lenne eleg ££ bolcsire. Akkor meg minek dolgozzak?
  Nem mondhatom, hogy "na, akkor Dubaiba koltozom, nagyugy", mert ott vannak a zsiros allasok. 10 eve azt mondtam volna.
  naha most is szeretnem, de nem tovabb mint 2 masodperc.

  A budos eletben nem erti meg valaki, hogy mi az a LEKOTOTTSEG, aki nem elte meg meg. Meg hogy AKARANI lekotottnek lenni. Meg rugalmatlannak. :D

  Lesz egy nap, akikor megint fuggetlen leszek, flexibilis, es azt csinalom, amit akarok: ez NEM MA VAN, nem is holnap lesz... es addig elleszek igy.

 • 2010.07.04 12:35:54tildy:)

  Magenta: megértem ez a szitut teljesen. Haotthon szeet élni, hát otthon szeret élni , ez tökre érthető.

  Az nem érthető, ha nincs mit enned , és mégsem változtatsz.

  De tök másról beszélünk. Én fokepp 20-30 éves gyerektelen fiatalokról , akik nem mozdulnak ki a szülőhelyükről , hiába nincs munka, vagy nincsenek elismerve, vagy olyan munkat vegeznek, amit a hatuk koyzepere sem kivannak .


  bystander: tudom:)

 • 2010.07.04 12:40:16bajor gizella

  tildy ha erről beszélsz akkor ne az anyák nem jutnak a szamárlétrán -aminek címéért amúgy kéztörés járna-szóval akkor ne itt hergeld a változtatni nem éppen két perc alatt tudó anyákat. légyszi.

 • 2010.07.04 12:42:49Lexie

  másutt,
  (érzem,h a lényeget fogom meg :))17 évesen mentél az USAba-> akkor még érettségid sem volt. egy bevándorló fiatalkorú egyedül, h kerül be egy középsuliba?

 • 2010.07.04 12:59:04másutt

  Lex
  akkor meg nem voltam egyedul, de 21 evesre az lettem.

  a tortenetnek csak az a lenyege, hogy van, amikor az ember rugalmas (es a rugalmasnak all a vilag, mint tudjuk!), es en asszem maximalisan az voltam sokaig, es bizony van, amikor meg abszolut nem, akar onakarattal, akar a korulmenyek miatt. akar mert olyan a termeszete.

  es ugyanazon emberrel mindketto megtortenhet 1-2 even belul.

  naha a SZUKSEG tesz rugalmassa valakit... es neha meg a legrugalmasabb, mint pl. en, talalja magat megmetszett szarnyakkal.

  szinte semmi nincsen ami olyannyira roghoz kotne egy not, mint 1-2-3 gyerek, bar lattam mar peldat arra, hogy ez sem volt igy.

  most nagyesellyel egy 3 honapossal es egy 3 evessel fogok kontinenset valtani megint.
  NEM azert, mert igy akarom. nem nezek elebe.

 • 2010.07.04 13:01:03nyúlmama

  Másutt
  Ez nagyon szép, és jó, hogy , ezt végig tudtad csinálni.
  Csak erre nem mindenki képes, még akkor sem, ha nincs gyereke.
  És ettől még nem hinném,hogy lúzer.Tudom, te nem is mondtad ezt soha.
  Meg aztán még egy. itthon nagyon sokszrtapasztalpm azt a felfogást, hogy minket mindenhol fogadjanak tárt karokkal, ha mi munkát keresünk. De ide ne jöjjön senki rohadt bevándorló, mert elveszi előlünk a munkát. Konkrétan olyan embertől is hallottam hasonló kifakadást, akinek a férje hosszab távon külföldön dolgozott. Hogy tudniillik, ő nem szeretné , hogyha nálunk is annyiféle ember élne, mint Londonban, amikor meséltem a londoni utamról, hogy mennyira tetszett az asok náció ott.
  És amikor az új óvodai programba bekerült az a passzus, hog a migráns gyereknek biztosítani kell,hogy a saját kultúráját is megőrízhesse, akkor tudod, milyen felzúdulás volt?
  Tudom az OFF volt, de kijött.

 • 2010.07.04 13:11:37Vérkönyvtáros

  Nyúlmama, ezzel igen sok helyen, sok országban így vannak. Nem túl magas filmes műveltségem idézete: "A maga szülei indiánok voltak?"

  De sokan nem jutnak el eddig, nem is kell hozzá elmenni sehová, hányan gondolják kis hazánkban is, h ők a tiszta (magyar) származásúak, hahaha, ezen mindig olyan jókat derülök, basszus, aki a Kárpát-medencében lakik, hogy tud ilyet egyáltalán gondolni??? No és eleve, míg ide kerültünk stb.

  Neked szakmába is vág: végül is a gyerek is úgy van vele, h más játékát szabad elvennie, de az övére rá se nézzenek, csak aztán szocializáljuk...

 • 2010.07.04 13:12:25másutt

  nyulmama, teljesen egyetertek.

  KIZAROLAG azert tudtam vegigcsinalni, mert
  1. az elso lepesek a legnehezebbek es nekem akkor rengeteg segitsegem volt. utana, amikor az ember mar atesetta tuzkeresztsegen, egyszeru.
  2. senki de senki nem fuggott tolem, se gyerek, se szulo, senki nem tartott vissza, meg meg sem kerdezte senki, hogy "minek mesz?"
  csakis tamogatast es szurkolast kaptam, de azt sokat.
  3. nyilas az ascendensem. allitolag azok ilyenek. :D nem tudnak a seggukon maradni, vandorolnak, minta hulyek es allandoan azt nezik, hol jobb

  MOST nem mehetek sehova, ha ramjon a mehetnek. es ezert nem is akarok.

  oszinten, elegge kifaradtam.

  Pont ezt mondom: soha de soha nem biralnek senkit, aki nem rugalmas. Tudom, milyen az.

 • 2010.07.04 13:23:33nyúlmama

  Vérkönytáros
  Nekem a csoportban vanak kétnyelvű gyereke, nem is kevés.
  Nekem az tök természetes, hoyg ezt a lehetőséget kihasználom, hogy kérek Cd-t, hogy behozattam a zászlót-az más kérdés, hogy a kolléganőm 2 hét múlva visszaküldte, mert "nem illik a húsvéti dekorációhoz"(!)-hogy a gyerekek megismerjék, meglássák , hogy vannak más nyelven beszélő emberek. És erre az óvoda legjobb közeg, mert ha itt megszokja, hogy jé, neki amerikai az anyukája, és beszél angolul, és mégis ugyan úgy eszik iszik, pisil, mimt én, akkor-meggyőződésem-sokla kevesebb rasszista felnőtt lenne.
  És ez semi fárdatsággal nem jár, és a gyerekek nagyon élvezik, pl. amikor behozta az egyik kislány a portugál könyvet, amiben rajzok alá vannak írva szavak, és azt játszottuk, hogy hogy mondják ezt vagy azt angolul, vagy franciául, vagy portugálul.
  És úgy néznek rám kollégák, hogy nem értik, ez mire jó, miért kell ez, elvégre itt élő gyerekek, és csak az egyik szülőjük nem magyar.

 • 2010.07.04 13:34:07Vérkönyvtáros

  Nyúlmama, a gyerekek még tényleg teljesen nyitottak, csak aztán elkezdenek bennünket utánozni, mivel szeretnek és hasonlítani akarnak, h ezzel is "mutassák", egyek velünk.

 • 2010.07.04 13:51:29másutt

  Sosem keso eloiteletet, rasszizmust, stb eltanulni... felvenni.
  Millio ev teljes nyitottsag es tolerancia utan....
  En az elmult par evben sokkal ROSSZABB lettem, ez a kozeg itt hozta ki belolem, szegyenlem is... de tudom, hogy vissza lehet csinalni.
  NEM csak a szuloktol lehet am eltanulni.

 • 2010.07.04 13:54:49nyúlmama

  Persze, hogy nem. De azért, ha a gyerek kicsi korától ahhoz van hozzászoktatva, hogy élnek más emberek is körülöttem, azért csak nyitottabb lesz, hidd el.

 • 2010.07.04 13:57:49Vérkönyvtáros

  Nem hát, de ovis korban 1. szülő, család 2. gyerekek 3. óvónő/dajka

  És más úgy rasszistának lenni, h csak mesélték, h x-ék ezt szokták stb., vagy próbálod magad mentesíteni a napi tapasztalataIDtól és úgy mondod, h nem az számít, mert bárki lehet más, 1000-ből 1 is.

 • 2010.07.04 14:24:21tildy:)

  bg : a cím teljesen félrevezető, hiszen legalább két bekezdés szól arról , hogy a "NŐK sosem jutnak a szamárlétra tetejére". Függetlenül attól, hogy épp anyák , vagy sem.


  Másutt:elhiszem , hogy eljön az idő, amikor az ember életében más a fontos, kevésbé lesz rugalmas, de mostani eszemmel úgy gondolom, hogy abban a szituációban ahhoz a szituációhoz érdemes alkalmazkodni valamennyire.

 • 2010.07.04 17:01:36cozumel

  Tegyuk fel K-Europa osszes tehetseges informatikusa MIND kikoltozne Angliaba, mert hat otthon szar, es ne nyafogjon, hanem mozduljon a munka utan.
  Vajon Tildyt milyen gyorsan cserelnek le?
  es utana milyen gyorsan talalna melot ott a kanaanban?

 • 2010.07.04 17:28:50Kipikopii

  2010.07.04 13:23:33nyúlmama
  nalunk pl. egy darab kinai gyerek sincs az ovis csoportban, megis tanitottak a gyerekeknek a kinai ujevet, japan is csak egy "fel" van, megis tanultak szamurajokrol, japan epiteszetrol, enekeltek szuaheli dalt es vertek hozza az afrikai dobot, a gyerekem miatt tudjak, hogy mi fan terem a magyar nyelv, Magyarorszag, szoval igen, nyulmama tok igazad van, kar, hogy a kollegad es a szulok nem ertekelik, mert a gyerekeknek ez oriasi elmeny, s ekozben szepen elhetnek a sajat kulturajukban es tanulhatjak a helyi szokasokat es tortenelmet is.

 • 2010.07.04 19:18:24tildy:)

  cozu : te is tudod , hogy akkor mennék máshova, ahol kapok munkát . Eddig is megtettem, ezután is megfogom. Ha úgy alakul , MAgyarországra is. ÉS mindezek mellett nem esik le a kezemről a gyűrű, ha nem infós munkát kell végeznem.

  Amúgy én örülnék neki. Mindig öröm tehetséges emberektől tanulni. Tudom, hogy vannak nálam sokkal jobbak, de ez jó is:D

  A rosszindulatodat meg töltsd ki máson, ha kérhetném .

 • 2010.07.04 19:35:04cozumel

  Tudom Tildy
  te mindig, minden korulmenyek kozt talalnal munkat, vilagvalsag kozepen, fekete afrika melyen, antarktisz tetejen.

  csodalunk Tildy
  szomjazzuk szavaid, ehezzuk tanacsaid.

 • 2010.07.04 19:35:37Rosa Rugosa

  Tildy
  Ez nem rosszindulat. Csak egy jövőkép, ahol minden ember olyan lenne mint te. Végül is erre ostororzod itt a csapatot, nem?
  Hogy más is lépjen úgy, ahogy te. Király, királynő, paraszt, futó.

 • 2010.07.04 20:17:20tildy:)

  akkor most vedd le kicsit a szemüveget.

  NEm , nem erre ostorozom. Mégcsak nem is ostorozom, inkább csak ajánlom , hogy merjék az emberek felvállalni a vágyaikat, és merjenek kiállni önmagukért. ÉS merjenek lépni , ha ott ahol vannak nem érzik jól magukat. MErjenek bátrak lenni, és hinni önmagukban. HA észreveszed, sehol nem írtam, hogy mindenki jöjjön ide, vagy Budapestre. Azt írtam, amit anno Budapestről is, hogy úgy látom , nagyobbak az esélyek az elhelyezkedésre, mint mittudomén, Kiskunröcsögén. Ha valakinek ez számít, vegye figyelembe, főleg ha már évek óta nem kap munkát (de szeretne)

  Teljesen jól elvoltam amúgy Budapesten is ( bár magát a város egyes részeit nem szerettem, pl a Tahi úti kutyapisi szagot, vagy a lepusztult épületeket) . PEdig Magyarország informatikusainak jó része oda tömörült.


  Ahol minden ember olyan lenne mint én, ott nem feltétlen lenne nagyvárosba tömörülés, hiszen ha xyz helyen kapna az ember megfelelő munkát, akkor oda menne.

  Múltkor is akartam írni, tán Bazsarózsának: ha vidékre menne egy gyártó cég, és nincs szakképzett munkaerő helyben, a magyar viszonyok közt tényleg probléma lesz, hiszen elég kevéssé mobilisak az emberek. Ennek az okai azonban eéggé szerteágazóak, benne vana bérlakás helyzet is, sajnos.

 • 2010.07.04 20:28:43cantaloupe

  Tildy,
  írtad, hogy neked álmod volt a külföld és a karrier már jó régóta. Csak tudod, vannak emberek, akiknek más az álma.
  És hozzáteszem még azt is, hogy van akiben hiába a nyelvtudás, ambíció, egyszerűen nem érzik magukat jól egy más kulturális-nyelvi közegben, mentalitásban. Van, aki röghözkötött, ez ad neki biztonságot.

  Nem a kezdet nehéz a dobbantásban, hanem a folytatás. Hogy építheted újra az életed, a baráti köröd, meg kell szoknod egy másik országot és a nulláról indulsz még akkor is, ha a párod történetesen már ott született és ismeri a járást.

  Azt is gondold meg, hogy ha mindenki úgy gondolkodna, akkora ambícióval, mint te, akkor ki csinálná az egyszerűbb munkákat? Nem lenne fornettis, garázsfodrász a lakótelepen, mert abban nincs semmi "extra", kihívás?

  Nem lehetne mindenkit megbecsülni, aki így vagy úgy, de boldogulni próbál a maga kis lehetőségeivel?

 • 2010.07.04 20:29:01Bazsarozsa

  Én évekig nézegettem ezeket hivatalból. Azért kicsit árnyaltabb a helyzet, sokan mentek minibusszal az Alföldről Tatabányára naponta-hetente, dolgozni, amúgy költözni nem akaró családos emberek - igen, mert pl. a Békés megyei ingatlanjukból budira se futotta volna Győrben vagy Tatabányán.

  Néhány cég meg úgy ment vidékre, hogy jó lesz ezeknek a minimálbér is, három műszakkal, állva, kaja nuku - aztán csodálkoztak egy nagyot, utána kapkodtak munkás után Szlovákiából, Ukrajnából. Igen, annyira nem rossz a segélyezési rendszer, hogy rabszolgafeltételekkel is menjenek a népek dolgozni. Jó vagy rossz,mindegy, de evvan, vagy evvót.

  Harmadik szitu: pont bérelőnyök, támogatások miatt ment képzettebb munkaerőt igénylő cég vidék b+re, melóst, beosztottat még találtak, node pénzügyi igazgatót, vezető logisztikust, külkereskedőt már lasszóval se nagyon, mert mind itt tömörült meg pár nagyobb városban az ország másik felében, és az istennek se akart költözni, pláne családostul.

 • 2010.07.04 20:32:54Bazsarozsa

  Ja jut eszembe, a saját blogomon van egy teljes poszt a mobilitásnak szentelve, pró meg kontra, na az az árnyaltabb véleményem, el lehet ottan olvasni....

 • 2010.07.04 20:37:06Bazsarozsa

  itt:
  [link]

 • 2010.07.04 20:38:41bajor gizella

  saját kis lehetőség...ha fornettis lennék biztos kiakadnék.
  így meg legyintek az írójára, mondván szegény a saját kis lehetőségéhez képest elég sokra vitte.

 • 2010.07.04 20:53:13tildy:)

  Cantaloupe: már miért ne lenne benne kihívás? Mondjuk az , hogy szeressék az emberek, hozzá rtérjenek vissza, és évek múlva is emglegessék? Itt volt múltkor másutt története is egy nőről, aki informatikusból lett cukrász . ÉS tudod mit mondok? Piszok jó tortákat csinál , és nekem legalábbis úgy tűnik, élvezi, amivel foglalkozhat.

 • 2010.07.04 20:58:57cantaloupe

  Tildy,
  igen, de egy fornettis nem keres túl sokat és izzad, mint kutya a kínai konyhán. Ha maga süti, még hajnalban is kel. Lehet, hogy ez NEKED áldatlan állapot de őt boldoggá teszi. Épp most írtad te is. Holott mehetne a bécsi Sacherba továbbtanulni és triplaannyi pénzt keresne. De van, aki ezért nem adja fel az otthonát, barátait.

 • 2010.07.04 21:11:38tildy:)

  Sosem küldeném a Sacherba továbtanulni, ha ő ott ahol van jól érzi magát. Látod mennyire félreértitek amit mondok?

  De aki sokat panaszkodik - hadd gondoljam már - hogy általában nem érzi jól magát.

 • 2010.07.04 21:28:57manka78

  "De aki sokat panaszkodik - hadd gondoljam már - hogy általában nem érzi jól magát."
  Nem mindegy miért panaszkodik. Ha akarok, én is panaszkodhatok, hogy lehetne több is, jobb is. Ettől még jól érzem itt magam, ide köt minden, és mindenki. Igen, vannak dolgok, amikre vágyom, és talán sosem érhetem el őket, mégis jól érzem magam itt, vidékb+en.

 • 2010.07.04 22:51:20Bazsarozsa

  Amúgy attól is függ, milyen lelki alkat valaki, van aki egyszerűen passzol valamelyik másik országhoz, esetleg jobban mint a sajátjához. Vicces, de láttam olyat, aki mondjuk magyarnak született, de már itthon is olyan "franciás" vagy "angolos" volt (tudom hülyeség mert sokfélék, de valahogy mégis), hogy utána röhögve illeszkedett be, mert ott volt az ő helye. Van ilyen is. De önmagában isteníteni hogy mindenki háromévente költözzön háromszáz kilométerrel máshova, ezt önmagában nem tartom jobbnak, mint azt, hogy elégedetlen vagyok, ezért változtatok - például ott, ahol éppen vagyok.

 • 2010.07.04 23:50:08nyúlmama

  kipikopii
  Csak hogy pontosítsak: a szülők értékelik ezt , nagyon is:)

 • 2010.07.05 00:37:56cozumel

  Wish

  azert ez eleg gyilkos legkor, szar az ilyenben dolgozni...tipikus vezetoi hiba amugy, amikor a beosztottakat egymas felnyomasara buzditja, mert sajat poziciojat csak igy tudja biztonsagban.

 • 2010.07.05 09:57:07R2D2 & C3PO

  Én értem, Tildy mire szeretett volna kilyukadni.

  Én is belefutottam már olyan párbeszédbe, hogy bármit mondtál valakinek, egyszerűen az látszott, hogy az illető csak a lágy sz@rban szeretne (kényelmesen, gondolkozás nélkül) továbbtapicskolni...
  De, már bölcs vagyok, és az első kifogás után "megértően" hümmögök. ;-DDD

  Bár azt nem értem, ha minden héten van valamilyen időjárási anomália a környéken, akkor vajon miért csak a házak 10%-a van biztosítva? A többieknek van pénze egy új megvásárlására? Kicsit elegem van abból, hogy a sok potyautas miatt én szívjak folyamatosan (meg a hozzám hasonlóak: adózunk _és_ még biztosításunk is van...), mint egy torkosborz. VAZE!

  Ugyanaz a jelenség...

 • 2010.07.05 16:13:14hallohallo

  tapasztalataim szerint az ilyen "elmegyek a főnökkel sörözni munka után" jellemzően a férfifőnökökkel működik.
  az eddigi női főnökeim munka után rohantak haza, 1. beteg szülőt ápolni, 2. a pasijukhoz (illetve az már várta őket a kapuban), 3. még egy nyelvet tanulni, 4. a gyerekekhez.
  az egyiknek még aa kötelező team buildinget is sikerült - hál istennek - munkaidőbe tennie.
  talán ezért is van, hogy egy icipicit jobban figyelnek az embereik teljesítményére, mint a smúzolásra.

 • 2010.07.13 11:41:23Veg_

  2010.07.04 20:17:20tildy:)
  "merjék az emberek felvállalni a vágyaikat, és merjenek kiállni önmagukért. ÉS merjenek lépni , ha ott ahol vannak nem érzik jól magukat. MErjenek bátrak lenni, és hinni önmagukban."
  ÉS ha a vágyaik, és az önmagukért kiállás számukra azt jelenti, hgoy maradnak a szülőhelyükön, mondjuk a meglevő házuk, telkük, barátok, család, mittoménmi mellett? ÉS ha ott, ahol vannak, jól érzik magukat? ÉS ha vannak olyan bátrak, és hisznek annyira magukban, hogy meg tudják oldani a problémákat? ÉS ha világ életükben Magyarországon akartak élni, mert szeretnek, és rémálmaikban jött elő a külföldre költözés? ÉS fontos nekik, hogy a gyerekeik ne 50 suliba járjanak? ÉS van nagyon sok, számukra fontos dolog ott, ahol élnek? CSAK utálják a munkájukat / kevés a fizu / éppen munkanélküliek lettek valamiért? CSAK szarnak a munkahelyi karrierre, a munkát kenyérkeresetnek tartják?
  Izé + ÉS ha szeretnek panaszkodni? :-D

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta