SZÜLŐSÉG

Gyerekbuli a hálószobánkban – tippek esős időre

2010. június 21., hétfő 15:36 |

Mit lehet csinálni az esőben, ha van 3 gyerekünk, de nincs rizsültetvényünk? Ha már kitéptük az összes hajunk, voltunk gumicsizmában sarat dagasztani és még mindig esik, tehát a nap további minimum 6 óráját is ki kell valamivel tölteni, akkor jöhetnek ezek: dobozolás, sátrazás, könyvolvasás, diavetítés, rajzolás, gyurmázás, ujjfestékezés, tévézés-dévédézés, és minden, ami nem veszélyes, de normális esetben tilos. Vérkönyvtáros tippjei megőrülni készülő anyukáknak, akiket a szeszélyes időjárás a négy fal közé kényszerít a gyerekeivel összezárva.

Végy egy nagyobb üres dobozt: 1-2 gyerek benne, ők bent, a kinti kint rajzolja, díszíti az autót (lehetőleg zsírkrétával, mert azzal nem szúrják meg egymást és lejön a padlóról is). Aztán vágunk rá cd-lejátszónak lyukat, amibe prímán berakható az általuk már egyébként a földön húzogatott (és így kivégzett) utolsó kedvenc lemezünk, ami gombnyomásra énekli a „Hol csavarogtál te kicsi krokodil” c. örökbecsűt (ezt tudja mindhárom).  [Min. fél óra kipipálva.]

Sátor: ennek két formája van nálunk: az asztal letakarása pléddel vagy egy valódi sátor (2 személyes, ezzel megszűnik a nappali, de pár perc csend mindent megér. Játszhatunk vendégséget, 3 kis elemlámpa is életmentő lehet: táborozunk, kuckóban olvasunk. [Min. 1 óra kipipálva.]

Könyvek, könyvek és könyvek: olvasunk; leporellókból labirintust építünk, autóknak utat, stb. [Min. fél óra kipipálva.]

Diavetítés: hál'istennek a 2+ évesek már élvezik. [Min. ¾ óra kipipálva.]

Rajzolás, gyurmázás: ceruzával, filctollal, zsírkrétával, bátrabbaknak (mármint bátrabb anyukáknak) ujjfestékkel. Gyurmázás a klasszikus gyurmával vagy sógyurmával. Nagy eséllyel mi rajzolunk és gyurmázunk majd leginkább, de sebaj, ránk fér, állítólag feszültség-levezető hatása is van. [Min. fél óra kipipálva, ha ujjfestékeztünk, akkor mi még alvásidőben is takarítunk.]

Minden olyan, ami egyébként tilos (pár napig meglesz a böjtje, de jobb, mint a teljes őrület): konyhaszekrény teljes kipakolása, kuka mellé beülés, a szülők hálószobájában gyerekbuli, bármi, amit kicsit is élveznek, nem veszélyes rájuk – vagy legalább is bírjuk kontrollálni.  [Min. 1 óra kipipálva.]

Végső kétségbeesésünkben tévé, mese. [Fél óra kipipálva.]

Mi garantáltan elfáradunk ennyitől. Rendeljünk kaját, együnk hideget, felejtsük el a főzést, sütést és ne tévesszük szem elől:

ÖRÖKKÉ NEM ESHET!

Vérkönyvtáros

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.21 16:47:10Ribizlee

  sütemény gyúrás-szaggatás-sütés-elpusztítás újabb 1 óra

 • 2010.06.21 16:50:39kitike

  Lufikkal labdázás, krumplinyomda, ezer éve nem látott játékok előszedése, az egész ruhásszekrény kirámolása -közben rendrakás-, tésztagyúrás, formázás, sütisütés, szappanbuborék fújás, reklámújságok firkálása és szétszabdalása és youtube-bal zenehallgatás-kitalálás. Írjatok még további tippeket!

 • 2010.06.21 17:00:05cat a

  hmmmm. most hogy így mondjátok rendbe kéne tennem a ruhásszekrényt. segítségem is van hozzá 2 egy 3éves és egy 9hónapos személyében :-))

 • 2010.06.21 17:02:01a szív fészkei

  Bábozás? Ha nincs effektív báb, beugranak vendégművésznek a plüssállatok. :-)) Ötezer részes brazil-magyar szappanopera indul!

 • 2010.06.21 17:04:36hinta-palinta

  Délutáni alvas-2 óra:DDDDDDDDDDDDDDD

 • 2010.06.21 17:58:03kerekbilincs

  Ügyes ötletek!

 • 2010.06.21 18:25:36Kipikopii

  Tetszik a stilusod, hozzaallasod Verkonyvtaros. A dobozos otletet biztos kiprobaljuk.

 • 2010.06.21 19:07:43bea-balázs

  Mi katonáztunk ma, ami azt jelenti hogy egymás katonáit kell eltalálni kis galacsinnal! Aztán Apa csinált a lurkónak egy kis veszélytelen csuzlit, befőttesgumival kellett lőni, aztán gombfoci, kölyökcicával játék! A kicsi kitalálta, hogy a rollerjére ráköt hátra egy papír labdát, és azt húzkodta maga után, aminek a cica ugye nagyon örült! Majd családi képeket nézegettünk a gépen, persze ment a mese is a tévében! Ja és elmentünk venni neki a Gulliverbe játékot amit Ő választott ki, mert tegnap óta leszokott a cumiról minden hiszti nélkül!

 • 2010.06.21 19:09:19ildanyóka

  Esetleg csipeszelés. A DM-ben lehet kapni olyan nagyobb fajta ruhacsipesz, amire a lányom azonnal rámozdul, és mindenféléket "épít" belőle. Pár csomaggal bevásároltunk, és jöhet az építkezés. Akár színre válogatva is.
  A bölcsiben tál vagy doboz szélére csipeszelnek vele a gyerekek.

 • 2010.06.21 19:37:45verity777

  Az enyém kúszómászó korszakban van és a foga is jön szerintem, mert állandóan nyávog. Egész nap. És mindent a szájába vesz. Az asztal alatt talált morzsákat, a konyhaszekrény alól kiguberált elgurult lencseszemet, zsinórt, kábelt, mindent, amit csak meg tud kaparintani. És talált egy fiókot, amit elér és tudja rángatni. Meg becsukni. Meg jól odacsípni vele az ujját. Akkor legalább tudom, miért üvölt...

 • 2010.06.21 19:39:16drlucifer

  Vérkönyvtáros!
  KÖSZI!!! :DDDDD Szerintem sorban tesztelni fogjuk az összeset, főleg, ha egész nyárra marad ez a trutymó idő.

 • 2010.06.21 19:56:19orza

  Köszönöm az ötleteket!

  Én végső kétségbeesésemben innen szoktam ötletet meríteni:
  [link]

  Nagyobbacska gyerekkel a szertár.com-ról is lehet kísérleteket próbálni. Külön cimkézve vannak a kicsikkel is végezhető kísérletek. 4 éves volt a fiam, amikor ez elsőt megcsináltuk, a tej-tűzijátékosat. Látványos volt, nagyon évezte.

 • 2010.06.21 20:23:18Brumibaby

  Trutyikészítés

  elkezded kipakolni a kamrából a lejárt szavatosságű élelmiszereket. Fogsz egy nagy tálat, több gyerek esetén többet, mert összevesznek majd a szerzeményeken.

  És akkor kezdődik a trutyi elkészítése. A trutyinak, mint azt a Rosszcsont Petiből tudjuk, undinak kell lennie, saját tapasztalat szerint minél undibb, annál jobb. Undiságverseny is rendezhető.

  A trutyiba kerülhet - a teljesség igénye nélkül - dobozos málnadzsem, citromlé, kecsap, mustár, majonéz, gríz, rizs, babérlevél, vegeta, lehet játszani a színekkel, nekünk a legtutibb trutyizás alkalmával betűtésztánk is volt, amitől némi intellektuális felhangot kapott az egész.

  Trutyikésítés: 1 óra, gyerek kivakarása trutyiből: 20 perc, konyha kivakarása: 2 óra, festés a konyhában: 1 nap

 • 2010.06.21 20:29:42Brumibaby

  2. Trutyikészítés a szabadban, avagy a Zambézi mocsara

  Ha van egy kis pocsolya a környéken, mondjuk egy földút keréknyomában, és éppen nem ömlik, csak kicsit esik az eső, akkor gumicsizmában vagy mezítláb lehet gyakorolni a gátépítést és a folyamszabályozást, csak egy bot, esetleg néhány kő kell hozzá. Vigyázat,ez a békapeték lerakása és az ebihalak kikelése után undi (nekem).

  Outdoor trutyizás: 1-2 óra. Gyerek kivakarása: 20 perc. Saját magad kivakarása: 40 perc

 • 2010.06.21 20:36:15tukaan

  Szerintetek egy 21 hónapos már alkalmas só-liszt gyurmázásra?

 • 2010.06.21 21:44:55anyatájger

  ezek tök jó ötletek, csak egy baj van, h éppen a mozgásigénye nincsen kielégítve a gyereknek a bentlét miatt.
  ezért ilyenkor mi a fotelágyon ugrálunk, fogócskázunk, tornázunk, lovagolunk (én vagyok a ló) és labdázunk a házon belül, pihenésképp pedig jöhet az autókázás, gyurmázás, satöbbi.

  kérdésem: van-e valakinek trambulinja, ha igen, milyen a jófajta? és egyáltalán, hány éves kortól ereszthetem rá a kölköt?

 • 2010.06.21 21:46:29anyatájger

  tukaan, sztem igen.

 • 2010.06.21 21:52:15Vérkönyvtáros

  anyatájger, még a múltkori monszun alatt írtam, kihagytam belőle az adu ászt:
  ágymatrac rárakása a kanapéra: alatta alagút, felül csúszda.
  Teljes megőrüléskor jön még a nyusziugrás, pórjárás, szőnyegen gurulás. (Ugrálás nem, mert az alsó lakó rém nyűgös.)

  A trambulin engem is érdekelne.
  És ha nagyobbak lesznek, tuti veszek bordásfalat a szobájukba.

 • 2010.06.21 21:52:55Vérkönyvtáros

  khm, pókjárás. Megyek vissza dolgozni ;)

 • 2010.06.21 22:01:41anyatájger

  vérkönyvtáros, ezaz! bordásfal is király ötlet!

 • 2010.06.21 22:22:18szösznyúl

  - Akrobata-musor: vekonyabb matrac, polifoam vagy hasonlo padlora lerak, kedvenc porgosebb zene(k) elindit, gyerek(ek) klassz tornabemutato osszeallitasara osztonzese (bukfenc, lepesek, tanc, ugralas, gyertyaallas, fejenallas stb. zenei alafestessel), majd a kesz bemutato lelkes megtekintese, vegen taps.

  - Kincskereses: a lakas kulonfele pontjain cukorkak, apro ajandekok elrejtese, esetleg kincsesterkep rajzolasa. Erdemes elore kijelolni a lakas tabunak szamito pontjait, illetve lelkileg felkeszulni a rumlira :)

  - Lufiutogetos jatek: Gyerekszamtol fuggoen egy-ket-sok lufi felfujasa, majd 'verseny' - mennyi ideig tudjak a levegoben tartani a lufikat? Lehet gyerekenkent egy lufi, vagy csapatostul kell egy lufit utogetni egymasnak.

  - Lakberendezosdi: a gyerekszoba atrendezese, ha megoldhato... Joval tobb ideig ellesznek a tervezgetessel-rajzolgatassal, mint amennyi erofeszitesbe telik majd az agyat a szekreny helyere tolni es forditva :)

  - Korberajzolos: nagy tekercs csomagolopapir foldre le, egyik gyerek rafekszik, masik gyerek korberajzolja (testver hianyaban itt egy darab szulore lesz szukseg), helycsere, majd ki-ki a maga masat szinezi ki. A kesz muvek mehetnek az atrendezett gyerekszoba falara :D

  - Mesekonyv rajzolasa: irni-olvasni tudo gyerekek eseten irasa is... Motivacio lehet a csaladban fellelheto kisebb gyerekek szamara kesziteni. (Nagyobb gyerekek 'igazi' ujsagot is keszithetnek mesekonyv helyett)

  Most igy hirtelen ennyi jutott eszembe, remelem van kozte hasznalhato :)

 • 2010.06.21 22:23:53szösznyúl

  Es ha meg egyszer leirom, hogy 'gyerekek', tutira szetesik a klaviaturam :D

 • 2010.06.21 23:00:25Vakmacska

  Nálunk a kölök magától találta ki a sátrazást, mellé az öccse játszószőnyegen, ne tudjátok meg hogy nézett ma ki a nappali....

  2. Hastánc egzotikus zenére, megfelelő ruházatban, millió ékszerrel. Anya esetleg videóz.

  3. Az összes társasjáték egymás után, malom, kígyók-létrák, dominó, memory, party-party ésatöbbi. (piciknek persze nem jó)

  4. skype-ozás a többi ázás miatt otthon kuksoló gyerekkel

  5. rémes idő leszarása és kimenés gumicsizma-esőköpeny kombóban, végülis azért vettük ezeket...:))

  brumi, a trutyizás nálunk jó időben is nagyon megy....mondtam is minek ez a sok játék, elég egy vödör sár....

 • 2010.06.22 08:04:32hinta-palinta

  Anyatájger, a nagynak vettünk két és fél éves koában egyet, sokáig csak barátkozott vele, a kicsi egy évesen meg vígan ugrál rajta szabályosan.

 • 2010.06.22 08:11:17sztroberi

  a bordásfal nagyon jó dolog, de ahol háklis az alsó lakó, ott nem ajánlanám, legalábbis a bátyámmal mi elég hamar rájöttünk, hogy vicces leugrálni minél magasabbról, ez pedig nem kis zajhatással jár. :) de kis helyet foglal viszonylag (alapterületben ugye) és nagyjából gimis korig használható.

 • 2010.06.22 08:14:45Jávorka

  Zambézi mocsara helyett az Amazonas áradását éltük át tegnap délután. Egy biztos, nem unatkoztunk.

 • 2010.06.22 09:01:31kriszi

  Gyarapodik a könyvjelző-listám :) Kösz, lányok.

  Mozgásigényre gyerekszobán és folyosón átívelő akadálypálya, ízlés szerint kisasztallal, székekkel, sámlival, szőnyegekkel, matracokkal. Útvonalak kijelölése, pontozás sebesség és végrehajtás szerint (csak vigyázni kell, nehogy kiboruljon az, amelyiket mindig megelőzik. Végső esetben szálljunk be mi is, és legyünk látványosan ügyetlenek - ami nem is olyan nehéz az öt-hét évesre méretezett pályán). Mini-petang az évek során összegyűlt bolti gumigolyókkal. DVD-zés esetén zenés dvd, lehetőleg felirattal, ennek segítségével karaoke-parti (a felirat nekem kell). Mikrofon tetszés szerint, ha nincs kéznél "igazi", kombinálhatunk flakonból, papírtölcsérből, kimustrált távirányítóból.
  Ha van biztonságos helyiség, egy nagyobbacska asztal kinevezése pingpongasztalnak, vérre menő pingpongmeccsek (különösen izgalmas, ha az egyik még nem éri fel, a másik csak dísznek használja az ütőt, én meg mindig is ügyetlen voltam).
  Végső esetben és toleráns szomszédokkal zenevonat.
  Majd még jövök, most ennyi jut eszembe.

 • 2010.06.22 09:02:01kriszi

  Ja igen, és szobai kosárpalánk, szivacslabdával. Nem tudják megunni.

 • 2010.06.22 09:12:24Ribizlee

  trambulin jó, de a felfújós fajta gyorsan tönkremegy. a rugós viszont hupog nagyon, ha van alsó szomszéd, akkor elképzelhető hogy 20 perc ugra után habzó szájjal jön fel...

  fürdés megintcsak jó lehet, nagy habbal, testfestő szappannal vagy papírhajókkal elvannak egy órácskát. akár többször is egy nap.

 • 2010.06.22 10:17:01R2D2 & C3PO

  Mozgásigényhez

  Ha lenne egy gyerekem és nem akarnám kivinni az esőbe (szerintem ez a legegyszerűbb; túracuccokat kell venni a gyereknek és magunknak is - bírják a vizet, ha meg nem, akkor melegen tartanak), akkor körbetelefonálnám az iskolákat és edzőtermeket, hova lehet _ingyen_ elvinni a gyereket. Ha nincs ilyen, akkor folytatnám a telefonálgatást, de most a többi szülővel, és megbeszélném, hogy mi lenne, ha minden nap kibérelnénk egy tornatermet. Tapasztalataim szerint ez kb. 4-5 ezer/alkalom (1-2 óra). Ha sok gyerek van, akkor simán összegyűlhet.

  Valamint: uszodalátogatás.

 • 2010.06.22 10:34:54youdit

  Lányokkal (vagy türelmes fiúkkal) nyakláncfűzés csőtésztából, amit néhány centis darabokra törtünk, vállalkozó kedvűek be is festhetik.

  Ugyanez pattogatott kukoricából, szoba feldíszítése (limbó-akadályok) vagy fűszoknya készítése a füzérekből. Utána takarítás.

  Nagyobbakkal borsófejtés, meggymagozás (fürdőkádban), bab/borsó/lencse szétválogatás. Szalagos/gombos kincsesláda feltúrása, gombfocizás.

 • 2010.06.22 10:49:27hinta-palinta

  A száraz tésztát egy tepsiben szétterítve egy kicsit meg lehet pirítani a sütőben, csuda barnás-foltos-természetes színt kap.A szarvacska tészta felfűzve saját magától szép hullámvonalba áll be, lehet fizikát tannítani a gyereknek:)

 • 2010.06.22 13:53:03Driennke

  Trambulin: húsvétra kapta a két éves lányunk, mert rendszeresen ugrál az ágyon. Nagyon jó, bár csak néha ugrál rajta, viszont kitűnően lehet rajta és alatta autózni.

  Rajzolás nálunk még nagy szám, mert ritkán engedjük máskor, mert mindent összefirkál még.

  Anyáékkal bírkózás. Nálunk órákig el van vele a kishölgy, csak éppen mi purcanunk ki hamar.

 • 2010.06.22 21:47:09anyatájger

  jobbnál-jobb ötletek :)

  köszi mindenkinek a trambulinos tapasztalatokat!

 • 2010.06.23 10:20:04kriszi

  Driennke, mindent összefirkáló kölöknek rakjatok fel pár ív csomagolópapírt a falra, megfelelő magasságban. Lehetőleg tapétázzatok körbe vele egy folyosót :) , addig, amíg csak feléri. Aztán ha már nagyon tele van, lehet cserélni. Nem drága, lakáskímélő, és pár csomaggal ki lehet bekkelni a firkálós korszakot.

 • 2010.06.23 10:23:29kriszi

  R2, igen, ezek jó ötletek, amikor megvalósíthatók. Abban a viharban, ami itt most volt, nem mentem volna ki gyerekekkel, tömegközlekedve az uszodáig. (Na jó, vizet prédikálok, szó szerint, mert a csaj épp úszótáborban van :D ) De tényleg jó, főleg bizonyos kor fölött. (Bár igaz, haverjaink rendszeresen összeeresztették apukák edzése idejére a tipegőkorúakat egy kisteremben, egy csomó kosárlabdával, úgy másfél-két órára. Volt nagy ereszdelahajam, tán fel is kellene eleveníteni - asszem, az ovis-kisiskolás korba kerültek változatlanul élveznék.)

 • 2011.03.19 22:59:04Emi gyerekzsúr szervező animátor

  zenés játékok, bábozás, maszkok készítése, üvegfestés, gyöngyfűzés, dalok, versek, mondókák, tanulása, tánc.
  Mindegy a korosztály, a lényeg, hogy lekössük őket folyamatosan. Elég sok a munka vele, energia és idő kérdése.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta