SZÜLŐSÉG

Gyűjtés a gyereknek: ingatlan, lakáskassza vagy befőttes üveg?

2010. június 10., csütörtök 08:42

A babakötvény, az ifjúsági számla és a kötvények bemutatása után cikksorozatunk harmadik részében megemlítünk egy-két olyan megtakarítási formát, amelyek kötöttségekkel ugyan, de mégis alkalmasak lehetnek gyermekünk jövőbeni céljainak megvalósításához – ha most hozzákezdünk.

Ingatlan

Kétélű dolog. Ha a nagyinak a miénk az egy szem unokája, akkor mindenképpen nyerő. A nagyi remélhetőleg még sokáig benne lakik, lehetőleg a gyerek nagykorúságáig, ha mégsem, akkor reménykedjünk, hogy a lakás ki-vagy eladható, ha az unoka az örökös. Eladáshoz gyámhatósági engedély kell az örökös nagykorúsága előtt, ami egy meglehetős procedúra. Egy lakás mindig érték, de mindig van költsége is – ha se nem lakunk benne, se nem adjuk ki vagy el, akkor fizetgethetünk utána évekig, a semmiért. Tehát ha nem öröklés, hanem vásárlás útján kap a kiskorú lakást, mert ezt érezzük biztonságos befektetésnek, akkor mindenképp érdemes gondoskodni rögtön valakikről, akik a rezsit addig is fizetik, amíg a trónörökös bele nem nő.

Föld, telek és egyéb egzotikumok – az értékállóságot sokan jelentik ki ezek esetében, érdemes figyelni a kötelezettségeket – beépítési vagy művelési kötelezettség, közműfejlesztés, esetleg egyes településeken kommunális, egyéb ingatlanhoz tartozó adófajták.

Lakáskassza

Ha kifejezetten lakásvásárlásra gyűjtünk az ifjoncnak, akkor a legalább 4, legfeljebb 8 évre köthető,  állami támogatást is igénybe vehető Lakáskassza konstrukció is jó megoldás lehet, akár igénybe veszi majd a kedvezményes hitelt, akár nem. Kamatadó-mentes, (fix hozamú, biztonságos) tartós megtakarítás (amely a jelenlegi szabályozás mellett lakáscélra-  építkezés, vásárlás vagy felújítás) használható fel, a megtakarítás összegétől függő, de maximált állami támogatással, ennek jelenlegi összege a befektetett összeg 30 százaléka, maximum évi 72000 Ft. A bibi ott lehet vele, ha a leendő tulajdonos inkább elnyaralná az összeget, vagy megrendezné álmai esküvőjét, azt ugyanis ebből nem lehet. Csak lakáscélra, mióta megváltozott az eredeti szabályozás.

Nyesz-számla, avagy a nyugdíjas és a pályakezdő  stratégiai szövetsége

Hülyén hangzik? Nem akkora hülyeség. Ha elég későn szültünk, akkor lehet játszani ezzel is. Mondjuk húsz-huszonöt év múlva nyugdíjba mehetünk. Addig felnő a kölök. És amíg a szabályozást meg nem változtatják, addig a számlán szabadon megtehető bármely, az adott bank kínálatában létező befektetés, a költség szabályozottan alacsony, adó nincs, adókedvezmény van (még). Amikor nyugdíjcélra felvesszük az összeget (ez nem a magánnyugdíjpénztár, ahol általában életjáradéki formák, tehát havi kifizetések vannak), akkor semmi, de semmi nem akadályozza (tán csak az épp érvényes adójogszabályok valamicskét, ha olyanok), hogy az összeg egy része felnőtt gyermekünknél landoljon.

Nyesz-re vehetőek ugye kötvények, részvények, befektetési alapok jegyei. A kockázatuk ennek megfelelően változó, ahogy a hozamok is. Viszont a nyesz-ről tényleg csak akkor lehet büntetés nélkül pénzt felvenni, ha MI (a számlatulajdonos) nyugdíjba megyünk. Ha mégis, akkor bizony büntivel ugrik az addigi adókedvezmény.

Nincs nekem ilyesmire pénzem!

...kiáltasz fel, kedves olvasó, valószínűleg joggal. Minden drága,  a bevétel csökken, esetleg hiteled van, ajjaj. És mégis, én mindenképpen javaslom, hogy rendszeresen tegyél félre a kölyköknek. Ha havi ötszázat, akkor annyit, mint annakidején csóró szüleim vagy nagyszüleim tették, rettenetesen kicsi fizetésekből. Csak a szokás kedvéért, meg hogy motiváljon pár év múlva, hogy ezt a kicsi magocskát is érdemes hizlalni még egy kicsit. Ha másra nem, egy jó tanfolyamra, egy ajándék étkészletre, egy esküvői vacsorára legyen elég a gyereknek. Hidd el, ha nem neveled nagyon félre, akkor meg fogja köszönni. Azt is, ha megtanítod neki a vésztartalék és az előre tervezés gondolatát.

Ha egyik megtakarítási forma sem tetszik, még mindig használhatod a párnacihát, vagy a befőttesüveget is. A semminél vagy az utódra hagyott adósságnál az is jobb.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.11 13:25:22Sanima

  Én- munkámból adódóan- szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban hogy nincs pénz..nem az itt kommentelőkre értem, hanem most leírom ide, hogy mi az én saját konkrét tapasztalatom.
  Én naponta végighallgatom a sirámokat, hogy mennyire szerencsétlen az ügyfél, mennyire nincs pénze, szegény gyereknek nem tud venni semmit stb. És ez az ügyfél mindezt úgy sírja el, hogy 10 centis kibaszott műköröm ott virít a kezén. Meg látod, hogy frissen jött a fodrásztól, meg szolizik ezerrel. Ja, meg azt be is kajálom, hogy a barátnője körmös/fodrász, és az csinálta meg ingyen...és aztán jönnek sírni, hogy az állam tartsa el a gyerekeit. Hát bocsi, nem állam bácsi csinálta. Mellesleg nekem nincs pénzem műkörömre, de hát egyeseknek a műköröm tényleg valami kibaszatosan fontos dolog lehet...
  Szóval az ilyen esetekben én baromi pipa szoktam lenni, és csak azért írtam ezt le, mert én azt látom, hogy a hozzám fordulók 60-70%-a ilyen.
  A kisebbség az, aki tényleg rászorul.
  És azért minden követ megmozgatok, hogy a TÉNYLEGESEN rászorulók segítséget kapjanak.

  Ezért azt tanácsolom azoknak, akik itt kommentelnek és nehéz anyagi helyzetben vannak, hogy próbáljanak a helyi önkormányzathoz fordulni, és megtudakolni, hogy tudnak-e valamilyen formában segíteni.
  Nem kell szégyellni, ez nem szégyen, csak egy lehetőség, hátha bejön egy kis segítség. Ha nem, akkor meg maximum marad a jelenlegi helyzet.

 • 2010.06.11 13:30:28Magenta

  Én pl. nem kértem az államtól, hogy tartsa el a gyerekeimet, pedig se műkörmöm, se szoláriumba nem járok (havonta veszek egy hajfestéket, azt szabad, vagy nagyon igénytelennek kell lenni?).

  Azt viszont nagyon szeretném kérni az államtól, hogy ne vigye el a fizetésem felét és lehessen úgy élni, hogy ha már mindketten dolgozunk, hogy az alap dolgok nem kerülnek át a megfizethetetlen luxus kategóriába.

  Mert tényleg, lehet úgy élni, hogy az ember semmi mást nem csinál, mint dolgozik, meg fizet mint a katonatiszt és spórol-spórol-spórol, csak azt nem életnek nevezik, hanem vegetációnak.

 • 2010.06.11 13:33:01Starlark

  A személyes véleményem szerint a totális puritán életmódot folytatni megzakkanás nélkül nem lehet.
  Persze lebeghet a szemem előtt hogy lesz fél év külföld belőle a gyereknek, de hogy sose lazíthassak egy fagyi vagy egy lónyál, esetleg kakaós csiga kedvéért azért képtelenség. Akinek nyáron az a pár fagyi az egyetlen luxus kiadása ne fedjük már meg hogy azt félre is tehette volna.

  Persze vannak olyan családok ahol vastagon benne van a folytatott életvitel is abban hogy nem futja értelmes dolgokra. Az apám is kitűnő példa erre. Pedig ő sem nem alkoholista, se nem drog vagy játékfüggő. Csak egyszerűen a pillanatnyi vágyai mindig felülírták a hosszútávú terveit. Csak az álmodozás maradt.

 • 2010.06.11 13:35:02egyremegy

  Magenta, mennyire szeretlek....:)))

  Sanima, mivel menjek az önkormányzathoz? Van munkánk, két - hála istennek - egészséges gyerek van, mindketten - remélem - egészségesek vagyunk (bár én néha depresszív- és nem azért mert nem járok szoliba)...Én akarnám eltartani, én akarnám tudni a törlesztést fizetni stb...

 • 2010.06.11 13:40:58nanemárrr

  Na, igen, pont most agyalok, hogy min spórolhatnánk...de egyelőre fogalmam sincs róla! Jövő hónaptól szépen írunk mindent, aztán meglátjuk. Ja, nem luxusozunk, nem műkörmözök, nem szolizok, már a Kismama magazint sem veszem (becsömörlöttem tőle, meg legalább spórolok is 570 Ft-ot havonta)...de a fagyira mindig rábeszélem a férjem, hogy azért ennyi már csak jár neki/nekünk!
  Szörnyű egyébként, hogy becsülettel dolgozik, fizetünk mindent, hogy ne legyen gond, de a hó végére azért mindig kevés marad...még jó, hogy legalább a gyerek nem beteges, így gyógyszerre nem sokat kellett költenünk (kopp-kopp gyorsan!)!

 • 2010.06.11 13:41:52Sanima

  egyremegy, attól függ, hol laksz. Merthogy minden önkormányzat maga állapítja meg- persze a törvényi kereteken belül- hogy milyen támogatásokat, milyen feltételekkel nyújt.
  Mekkorák a gyerekek?
  Csak 2 tipp:
  rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény: ingyen tankönyvet és iskolai, óvodai, bölcsödei étkezést nyújt 1 évre.
  rendkívüli gyermekvédelmi támogatás: egyszeri pénzbeli segély igazolt, gyermekkel kapcsolatos krízishelyzet esetén.
  -óvodáztatási támogatás, beiskolázási segély stb. van azért lehetőség.
  Jövedelemigazolás tutira kell mindenhova, illetve gyereknek iskolalátogatási pl.

 • 2010.06.11 13:43:32Bazsarozsa

  még eccer, elszállt -ű
  szóval Vakmacsek, aki lánykorában (néha most is, de most a fasorban sincs ahhoz képest) a szarrágók és bevételnövelők királynője volt, írjon rendhagyó spórolós posztot? (a közhelyeket és gumicsontokat kihagyva lehetőleg?)

 • 2010.06.11 13:44:49nanemárrr

  Igeeeeeeeeeeeeeen!

 • 2010.06.11 13:45:04Magenta

  Vakmacs, úgy látom, igény van rá. :D

 • 2010.06.11 13:47:44Sanima

  Az, hog van munkátok, nem kizáró ok. Az egy főre jut jövedelmet kell nézni van egy határ, ami alatt jár, fölötte nem.

 • 2010.06.11 13:47:47Magenta

  Sanima, én pl. pont arról beszélek, hogy vannak családok, ahol a jövedelemigazolás alapján semmi nem jár, mert papíron jól fest a dolog, csak épp duplájára ugrott a lakástörlesztő, csak épp úgy emelnek árat a szolgáltatók, ahogy akarnak (nálunk 1500ft egy köbméter víz, de ez olyan ügyesen el van rejtve a számlában, hogy tényleg át kellett böngésznem az apróbetűt, mire megtaláltam, összehasonlítva egy régebbivel. Tudok mit tenni ellene? Nem, max nem használok vizet).

  Pont azok a családok lehetetlenülnek el egyre inkább, akik eddig a középréteget alkották, mindkét fél dolgozik, uram bocsá' megteremtettek maguknak ezt-azt, pl. mertek venni hitelre egy lakást (amit befektetésnek is vehetünk, egyszer majd a kölykök öröklik, ha nem a bank nyer).

 • 2010.06.11 13:51:56egyremegy

  Bazsarózsa/Vakmacska, igen. Írjál. Minden szavát, ígérem, betartom.

 • 2010.06.11 13:52:52Starlark

  Vakmacs: Írj igen :)
  Majd jól elszégyenlem magam utána az tuti :)


  Egy időben mi is vezettük a gépen a kiadásokat, de ez folyton megfeneklik. Naplót is képtelen vagyok írni.

  /Bezzeg a nagyanyám az mindent írt most is megnézhetjük mennyibe került 1l tej 1980-ban :)
  De a pénzzel ő se tudott bánni ennek ellenére sose.../

 • 2010.06.11 13:54:54youdit

  Vakmacs, ahha... sokan megköszönnénk szerintem

 • 2010.06.11 13:58:20Sanima

  Magenta, mi pl. bekérünk bankszámlakivonatot. Ezen látjuk, mennyi a kiadás, és a rendkívüli támogatás esetén igenis krízishelyzetet igazolhat az, hogy tartozol a banknak, ezért nem tud menni a gyerek nyári táborba. Nálunk. ezért tájékozódj a saját önkormányzatodnál, nézd meg a helyi rendeleteket, neten fent szokott lenni.

 • 2010.06.11 14:00:23R2D2 & C3PO

  Szerintem, a kaján nagyon sokat meg lehet fogni.
  Igaz, sokkal több időt kell rá szánni.

  Hogy konkrétabb legyek:

  Ha legközelebb elmentek a boltba, vessetek egy elemző pillantást az árakra. Rögtön kiderül, hogy az összetett szénhidrátok között vannak a legolcsóbb termékek. Elsősorban a liszt. (És olcsó a krumpli is.)
  Vagyis célszerű lisztet venni. Ebből nagyon sok dolgot el lehet készíteni: kenyeret, tésztát, mindenféle roppant finom péksüteményt, édességet. A receptek között (amit az interneten érdemes megkeresni, nagyon sok receptoldal és blog van, vannak olyanok is, amiket direkt az olcsó kaja-készítés bemutatása miatt írnak!) olyanokat kell keresni, amihez nem kellenek drága hozzávalók.
  folyt.köv.

 • 2010.06.11 14:00:55R2D2 & C3PO

  folyt:
  A szénhidrát mellé persze kellenek fehérjék is. Ez hús vagy zöldség-gyümölcs.
  A húsok között vannak baromi olcsók: köröm, fül, első csülök, pulyka-, csirke nyesedék (ez főleg melle és combja), csirkemáj - mindből jó ízű ételt lehet készíteni. A csirkemáj alkalmas kenőke készítésre, a kövérjéből lehet tepertőt csinálni (szintén kenőke), vagyis a kenyérre való is megvan (a zsír szintén jó...).
  A tejterméket érdemes kimérősként venni, ezek még egészségesek is. Ezek között van olcsó és drága, nyilván az olcsóbbat veszem, ha épp pénzem nincs...
  Zöldség, gyümölcs. Szigorúan idényterméket (télen savanyított; 1 kg savanyú káposzta 280 Ft), mert ez nem csupán környezetbarát és egészséges, de még olcsóbb is! (Szállítási költség, infrastruktúra költség.) Az idényzöldségeket/gyümölcsöket a tudatos vásárlón összeszedegették.

  Már többször leírtam itt is: én heti egyszer főzök sokat. Rámegy egy teljes napom, de megvan a heti összes kaja (meg még egy kicsi), kivéve a friss saláta, gyümölcs. Az igaz, hogy van plusz költsége: a hűtő- fagyasztó, de összességében jó az egyenleg. Ennyit nem árt áldozni a pénztárcánkra és az egészségünkre: az gondolom nyilvánvaló, hogy nem tartalmaz tartósítószereket, ízfokozókat, állományjavítókat az étel.

 • 2010.06.11 14:02:57Magenta

  Sanima, nálunk egyelőre nem áll fenn a szitu, én azon húztam fel magam, hogy van, aki úgy áll hozzá a dologhoz, hogy demárpedigmindenhol-vanmégmibőlspórolni.
  Mert nem, nem mindenhol.

 • 2010.06.11 14:20:16egyremegy

  Sanima, nálunk elfér az ötlet.

 • 2010.06.11 14:24:31anyamadár

  2010.06.11 14:02:57Magenta

  Megértem, hogy felhúztad magad rajta...

 • 2010.06.11 14:37:15Aurin

  ez most tetszett.
  nekem külön mappám van az internetről letöltött "hogyan spóroljunk" "spórolás" "takarékoskodás" címszvak alól letöltött doksikkal.
  a kajától a mosásig, a bankszámlától, a net előfizetésig.
  de, aki igazán rászorul, - nagyon sokan - azok gondolom rájöttek maguktól is, nem kell ötlet, hogy hogyan és min :-(

 • 2010.06.11 14:39:53nohabb

  Legyen sporolos cikk jo otlet!

  Es az is legyen benne, MIBE kerul a sporolas.

  Pl. fozes: el kell menni a piacra, tehat ido, ezenkivul tudni kell fozni.

  Vagy: lehet varrni, tokjo, annak aki tud varrni.

  Aztan van ami lehetosegfuggo, pl kerjuk kolcson a gyerekruhakat - jo otlet kiveve ha nincs kitol.
  Sokan esznek egycsomot a nagyszuloknel - jo nekik, de ez sem mindenkinek lehetoseg.
  Vagy kiskertben lehet termelni, apanelben nem annyira, de ott tobb a turkalo stb.

  Varom a cikket!!

 • 2010.06.11 14:42:41nanemárrr

  Aurin, hoci ide a spórolós doksijaidat! Komolyan kérlek, hogy küldd át e-mailben, hátha találok valami újat, amire eddig nem gondoltam! Köszi előre is! :)

 • 2010.06.11 14:43:59Aurin

  oké, rendben. a mail címedet tudom, hétvégén átnyomom.

 • 2010.06.11 14:45:28nanemárrr

  Köszi!

 • 2010.06.11 14:45:38nohabb

  Aurin
  en is szetrohogom magam sokszor, pl hogyan sporoljunk a mobiltelefonunkon - basszus ha mobilra sincs penz...
  es havi szazbol nem fogunk ugy elni mint havi ketszazbol, vagy otszazbol ha a fejunkre allunk akkor sem:)

 • 2010.06.11 14:45:48R2D2 & C3PO

  Aurin!
  És mi lenne, ha írnál belőlük egy csomó hasznos posztot?

  Szerintem a közhelyek is jöhetnek. Vannak dolgok, amit nem lehet elégszer megismételni. Gondolom azoknak rosszul esik, akik mindent magukra vesznek, de nekünk, többieknek jó. ;-D

 • 2010.06.11 14:49:41Aurin

  artui.
  én megírom istenuccse a hétvégén simán, csak ez Vakmacska biznisze.

  és hozzáteszem, mea culpa
  hogy én bizony nem mindegyiket vagyok képes betartani.
  mert Magenta nagyon szépen megfogalmazta, hogy mindenből lejjebb lehet adni, lehet a nyárfa szöszét is használni betétként, de az már nem élés, hanem vegetálás!

 • 2010.06.11 15:01:57Mirtusz78

  Azt hiszem elszállt az előző kommentem, így megpróbálom újra leírni.

  Magenta, igazad van, sajnos vannak akik már tényleg nem tudnak több dolgon takarékoskodni.
  De itt is látszik, hogy van akinek még jöhet néhány hasznos ötlet.

  Nekem az a személyes véleményem, hogy ezek a "tegyünk félre a gyereknek" posztok (amelyek tényleg jók) és a kommentek kicsit olyan megvilágításba helyezik a kérdést, mintha ez a takarékoskodás lenne az átlagos a családokban.
  Pedig ez nem így van.
  Attól még senki ne érezze egy percig se rossz szülőnek magát, hogy nem kezd el félretenni a 2 éves gyerekének havi 1000 Ft-ot.
  Most az számít a gyereknek, hogy foglalkozzon vele, s akár 10-15 év múlva is elkezdhet azon gondolkozni, hogy mivel segíti elindulni az életbe. (Bízzunk benne hogy mindekinek pozitívan alakulnak a körülményei.)

  Már az előzőnél is leírtam, hogy szerintem nincs annál bosszantóbb, mint amikor van félretett pénz (pl. lakástakarék), csak hozzányúlni és felhasználni nem lehet amikor szükség van rá.

 • 2010.06.11 15:05:19Bazsarozsa

  Aurin nyugodtan írd meg, téma rengeteg ezen kívül is, én kb. fél tucattal lógok, amúgy kíváncsi vagyok hol ér össze amit gondolunk és hol tér el:)))

  betartani az más kérdés, most családosan már én sem tartok be sokat,igazából anyám uncsitesója a bajnok, 53 ezer nyugdíjjal, és tavaly felújította a konyháját, ajándékokat vesz az unokáinak engem meg ellát házi cérnametélttel, ő zseniális ebben.

 • 2010.06.11 15:07:03Mirtusz78

  És ha már megtakarítás...
  szerintem az egészségpénztár is nagyon jó, ha vkinek van rendes bejelentett munkahelye.
  Rengeteg gyerekkel kapcsolatos dolgot át lehet futtatni rajta, s így kb. 23%-kal olcsóbbak lesznek a gyógyszerek, pelenkák, sportolás, orvos, stb.

  Ha vkit érdekel, szívesen leírom én hogy csinálom.
  Sajnos az a szomorú tapasztalatom, hogy hiába mondtam már több ismerősömnek, szinte mind lusta volt ezzel pepecselni.
  Pedig kisgyereknél évi 15-20 ezret biztos jelent.

 • 2010.06.11 15:15:16Aurin

  Vakmacska, oké.
  összeírom hétvégén, aztán elküldöm Tündének.
  szerintem sok ponton egyezni fog. :-D

 • 2010.06.11 15:33:35Aurin

  mirtusz
  nálunk csak akkor jár rá a pénz, ha dolgozol, tehát tp/gyes/gyed alatt nem :-S.
  nekem is van.

 • 2010.06.11 15:35:33egyremegy

  Ismerős házaspár két gyerekkel. Szintén közalkalmazottak. Kérdik miért nem vállalunk gyereket (néhány éve. Mondjuk, mert nincs pénzünk. Erre ők: "hiszen nekünk is ugyanannyi jön be, mint nektek.."
  Hát elfelejtették, hogy a szülőktől kapták a lakást, az autót, a több tíz-százezer forintos ajándékokat, a hűtő feltöltését, sőt a hűtőt...

  De tényleg ugyanannyi jön be. Csak nem ugyanannyi megy ki, ugyanoda.

 • 2010.06.11 15:45:15Mirtusz78

  Aurin, én nem arra gondoltam amikor a munkáltató fizet be rá, hanem arra, amikor Te teszel be magadnak, s igénybe veszed az SZJA kedvezményt.

 • 2010.06.11 15:49:24Aurin

  ja, értem.
  na, annak még nem néztem utána, szval, én nagyon szívesen várom az ötleteidet!

 • 2010.06.11 16:20:22Mirtusz78

  Az egyéni befizetés után 30% adókedvezmény jár, amelyet az SZJA bevallás alapján állam bácsi átutal az egészségpénztári számládra.
  Pl. az MKB-nál 22,9-24,9% "többlet költést" lehet realizálni a befizetés összegétől függően.

  Számokban: 60000 Ft befizetés után 55740 Ft-ot tudsz elkölteni (a különbség a működési költség), s kapsz 18000 Ft adójóváírást.

  Nekem pl. a fogadott dokim adott számlát, így az is az ep-n keresztül ment, de így fizettük a pelenkát, popsi krémet, mellszívót, sterilizálót, stb. Az egyéni befizetés után 30% adókedvezmény jár, amelyet az SZJA bevallás alapján állam bácsi átutal az egészségpénztári számládra.
  Pl. az MKB-nál 22,9-24,9% "többlet költést" lehet realizálni a befizetés összegétől függően.

  Számokban: 60000 Ft befizetés után 55740 Ft-ot tudsz elkölteni (a különbség a működési költség), s kapsz 18000 Ft adójóváírást.

  Nekem pl. a fogadott dokim adott számlát, így az is az ep-n keresztül ment, de így fizettük a pelenkát, popsi krémet, mellszívót, sterilizálót, stb.

 • 2010.06.11 17:02:42Starlark

  Mirtusz: Nálunk is így működött és én is kaptam a dokimtól számlát :)

  De az egészségpénztár eléggé bekorlátozott hogy mire költheted és az éves sportolási költségeidnek is van plafonja. Az adó visszatérítés is a pénztárban landol szal szintén bekorlátozott pénz.

  Pl nekünk az MKB az aventes mikrós sterilizálót visszadobta hogy fizessük ki rá az adót mert kényelmi termék és nem elszámolható, de pl a cumisüveg melegítőt befogadták. Fogorvos javasolta az elektromos fogkefét no azt se lehetett rá venni, de rendes volt a boltos csaj és a számlára más került.

 • 2010.06.11 17:21:08Mirtusz78

  Ok, hogy korlátozott, de így is rengeteg dolog elszámolható.
  Terhesen: doki, uh, vitaminok, szemüveg, stb.
  Gyereknek: légzésfigyelő, cumisüveg, pelenka, gyógyszerek, krémek, törlőkendő, nálunk Sinlac, mellszívó, melltartó betét, ....

  A sportoláshoz lehet több kedvezményezett, s máris nagyobb a keret.

  Az pedig tényleg gáz, hogy a szájápolási termékek tényleg nincsenek a listában :-(

 • 2010.06.11 17:26:16Vérkönyvtáros

  Írtam, de elszállt...

  Szóval mi havi 2e-t fizetünk be. Ebből volt az első lombik fele, mióta gyerekek vannak ebből a nem kötelező oltások is pl.

  Viszont az adókedvezményre nem biztos, h érdemes apellálni...

 • 2010.06.11 17:28:58cozumel

  Artu

  nem ketlem, hoyg remek otleteid vannak sporolas fronton, irhatsz is belole posztot szerintem, de egy dolgot ne tegyel konyorgom, a taplalekcsoportok emlitesevel ne probalkozz, mert rendesen kevered a dolgokat.

 • 2010.06.11 17:29:25Mirtusz78

  miért nem érdemes? most még van, s ilyent elvileg folyó évben nem lehet megszüntetni.

 • 2010.06.11 17:33:30Mirtusz78

  Én próbálok minden elszámolható terméket ezen keresztül intézni, mivel annyival is több adókedvezményt kapok vissza.

  Aki pl.kontaktlencsét hord, annak ez elég sokat számíthat.

 • 2010.06.11 17:41:10tildy:)

  nyeli a kommenteket a blogmotor....

 • 2010.06.11 18:16:10Aurin

  Mirtusz.
  ja, a lencse! az jó ám :-D
  no, akkor én is nekiállok majd befizetgetni, ha már nem utal rá a cég.!
  köszi

 • 2010.06.12 21:15:58R2D2 & C3PO

  Elszált. Szóval kérhetném kicsit konkrétabban?

  Mert eddig úgy tudtam, hogy a liszt, krumpli, rizs összetett szénhidrátok, a hús és tej fehérje (és zsír), a zöldségek/gyümölcsök pedig attól függően, hogy éppen mik, egyszerű szénhidrátok (sárgabarack) és fehérjék (bab).

 • 2010.06.12 22:57:47loreal

  Hát nagymamám írhatna nektek a spórolásról.....világ életben előteremtett mindent amit csak kellett és kitalált....nagyon tud....pedig volt,hogy olyan körülmények voltak,hogy más beleőrült volna.
  Hálás vagyok a sorsnak, mert öreg korára van pénze mindenr amit csak szeretne. De ha valaki hét ő nagyon megérdemli.
  Persze mondanom sem kell,hogy a pénz nagy részét ránk unokákra és dédunokákra költi. :DDD Mondanom sem kell,hogy ez teszi boldoggá:DDD

 • 2010.06.12 23:14:14Auguszta Romanova_2

  az en nagymamam minden egyes bejovo es kimeno krajcart felirt egy fuzetbe 40 even keresztul

 • 2010.06.13 01:19:31tildy:)

  Auguszta, szegeny nagyi, o ugy vezette az excel tablat:D
  Bocs, nem tudtam kihagyni, ha mar itt allandoan megkapom a beszolast...

  ( ja lehet kövezni, pasi kapott a hónapra "kajapénzt",diéta miatt (ő tudja miket kell venni) ő intézi a mindennapi betevőnket ... Meglepett mert határozottan jól csinálja, jól osztja be )

 • 2010.06.14 12:26:47Veg_

  2010.06.11 13:18:57egyremegy
  Én is tudom, hogy nem lehet :( Mikor olyan volt a szitu, havi egyszer mindig volt extra kiadás, hogy ne legyek olyan szarul, mittomén, egy tábla finom csoki, elnyaltam egy gömböc fagyit, vagy luxusként beültem valahova egy sütire. Akkor a hónap többi részében elviselhetőbb volt a dolog... Szar szitu, na :( És én se vagyok jó adminisztrátor...
  De a legkisebb összeg is jól jön majd a gyereknek, ha mégis kiszoritható :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta