SZÜLŐSÉG

Nyáron az ovikban megszűnik az élet

2010. június 2., szerda 17:15 |

Budapesti óvodába járó kiscsoportos gyermek anyukája vagyok. Mindemellett „halmozottan hátrányos helyzetűnek”  számítok, hiszen még dolgozó nőként is funkcionálok. A fővárosi óvodákkal kapcsolatban már sokféle észrevételt, kritikát hallottam, de mostanra már magam is megtapasztalhattam egy-két dolgot, így az első év vége felé közeledve.

Azon már túl vagyok, hogy meg akarjam érteni, hogy vajon miért telnek meg 4 óra körül ovis gyerekekkel a játszóterek, és miért van az, hogy ha fél 5 után érek oda az oviba, akkor szinte utolsóként hozom el a kisfiamat. Vagy, hogy miért kerülnek fél 5 után összevont csoportba a gyerekek, miközben a munkaidő a legtöbb helyen 9-től 5 óráig tart.

Azon sem csodálkozom, mikor azt hallom, hogy néhány óvodában péntekenként szinte kötelezik a szülőket, hogy ebéd után vigyék el a gyerekeket. Még az is belefér, hogy egy évben adott mennyiségű (5?) „nevelésmentes” napot tartanak az óvónők, és persze ezek egészen véletlenül mindig hétfőre vagy péntekre esnek.

Az viszont már tényleg érthetetlen számomra, ahogyan a nyári szünet szervezése történik. Igaz, hogy az óvodák gyakorlatilag csak 1-1 hónapra zárnak be, de június közepén mindegyikben megszűnik az élet. Az utolsó szülői értekezleten felhívják a szülők figyelmét, hogy ettől az időponttól kezdve összevont csoportok vannak. Azt sem lehet tudni, hogy mikor melyik óvónő felügyel a kicsikre, melyik csoportban lesznek, szóval egy nagy káosz alakul ki. Emiatt erősen ajánlják, hogy– ha megoldható – két és fél hónapig ne nagyon menjünk az ovi környékére sem. Főként a kiscsoportosokat érinti ez a dolog, mert az óvónénik szerint elég nagy trauma nekik az összevont csoport.

Bennem viszont felmerül a kérdés, hogy vajon tényleg minden szülő meg tud oldani két és fél hónapot nagyszülők bevetésével, és az összes szabadságának erre az időtartamra való csoportosításával? Tényleg olyan nagy trauma a gyerekeknek az összevont csoport? Ha igen, akkor miért nem találnak erre valamilyen más megoldást? Vajon az mekkora trauma lenne a gyereknek, ha anya munkahelyén egyszer csak megelégelnék a nevelésmentes napok miatt megnyújtott hétvégéket, a késő délután tartott megbeszélésekről való állandó hiányzást, és – mint olyan munkaerő, akire nem lehet bármikor számítani – egyszerűen elbocsátanák???

Zita (32)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.03 13:04:49Magenta

  Ok, így értem, köszi. :)

 • 2010.06.03 13:22:04Apafarkas

  Azért pár dolgot ne felejtsünk el, különösen a nyári szünet nagy védelmezői.
  A 2,5 hónapos nyári szünet annak idején a mezőgazdasági idénymunka miatt lett bevezetve, hogy a gyerekek is tudjanak DOLGOZNI a betakarítási időszakban. Figyelem: nem pihenni, kikapcsolódni, hanem dolgozni.
  A másik pedig az, hogy a pedagógusok és a szülők között igenis érdekellentét van. Főleg, amióta a kontraszelektált pedagóguspalánták kerülnek egyre inkább többségbe.
  A szülő minőségi szolgáltatást akar (legalábbis a normálisabbja) a pedagógus meg minél kevesebb macerával letudni az egészet. És mivel a bére nem függ a teljesítményétől, ez így is marad még egy darabig!

 • 2010.06.03 13:44:10madz

  Apafarkas, valami forrással alá tudod ezt támasztani?
  a 2,5 hónap az többek között azért van, mert ekkorra esik a meleg. bizonyos fokú hőmérséklet felett nem tud az ember figyelni.
  kontraszelekció pedig sajnos mindenhol lehet, csak fizikussal, brácsással vagy mélyépítőmérnökkel nem mindenki találkozik élete során, tanárral meg igen. ezért aztán könnyebb azt hinni, hogy köztük több a hülye. nyugodj meg, arányaiban kb megegyezik más foglalkozásokéval.

 • 2010.06.03 13:52:16Vérkönyvtáros

  Ft, mintha rád ragadt volna a "ne vegyétek el a zemberektől" propaganda.
  Folyamatosan azon agyalunk épp, h lenne szünet, akár napra ugyanannyi, csak elosztva.
  Az időjáráshoz: egyrészt most épp nincs kánikula, másrészről nem ritkán meg már az egész május dögmeleg. Tavaly nyáron is totál változó volt, leginkább 1-2 hét kánikula, aztán 1 hét hűvösebb...

  Az iskolából meg pont arra emlékszem, h nagyjából máj. közepétől már a szösz sem tudott odafigyelni, csak vártuk a vakációt és aztán augusztusban meg a szeptembert.


  A nők munkaerőpiaci-helyzetéhez: miért is ne keverjük bele? Mikor tanítási gyakon voltam, pont arról győzködtek, h gondoljam meg a tanítást mert pl. a nyári szünetet így könnyebb megoldani. És nagyon jó tanárok mondták ezt, nem kontraszelektáltak, akik mellesleg családosak is voltak és a gyakorlat beszélt belőlük. Mert ok, júniusban még van munka (de nem 8-16,30 közötti), meg aug. közepétől megint (akkor sem egész napos még), a kettő között viszont nagyjából semmi, max. táboroztatás.
  Tényleg sok ismerősöm azért lett pedagógus, mert családot mindenképpen akar és ez az a pálya, ami mellett talán jobban megoldható.

  Szülői oldalról: miért is van gond a gyesről visszamenők elhelyezkedésével? A betegségek és az iskolai szünetek miatt. Mert úgy is betegek lesznek a gyerekek és a nyár. Az őszi/téli/tavaszi jobban megoldható, 2-2 napot felváltva könnyebben megold a két szülői is. És anyagilag is egyszerűbb évközben kigazdálkodni a rövidebb nyárra a táborokat. Persze lehet perselyt venni és abba tenni szeptembertől, de pont gyerekes családban mindig van évközben valami, amire jobban kell.

  Szóval a 2,5 hónapos nyári szünet az kb. olyan, mint a gyes: megszoktuk, ne bántsuk, h miért is vezették be, azt ne is nézzük, de nevegyékeleztis.

 • 2010.06.03 13:55:32Vérkönyvtáros

  Ja, az ovis szünethez. 50+ éves ismerőseim mesélték, h régebben az általuk közelről ismert bölcsikben/ovikban nem volt hónapos bezárás. 1-2 hét egészségügyi festés és kész. A szabikat mégis kiadták valahogy...

 • 2010.06.03 13:58:02Rosa Rugosa

  Azért nem szokványos, hogy ilyen hideg van májusban, tavaly már május közepén kiégett a fű.
  Az én gyerekeimen meg azt látom, hogy pont ezek a kis szir-szar 4-5 napos szünetek zavarnak be. Pl. elkezdődik a suli, aztán mire belerázódnak, jön az őszi szünet. Szerintem tök fölösleges. Ahhoz nem elég hosszú, hogy hangulata legyen, de arra pont jó, hogy kizökkentse a gyereket a hétköznapokból.

 • 2010.06.03 14:05:44kicsinap

  Ezt a szabi kiadást én sem értem teljesen. 5 hét szünet az már eleve 25 nap, és decemberben is bezárt az ovi, akkor is min. 2-3 munkanap szünet van, ezzel szerintem a legtöbb óvónő már ki is merítette az összes szabiját.
  Nekem legalábbis 10 év munkaviszonnyal és a 3 gyerek utáni járó pótszabikkal együtt évi 30 napom van, ezt kell valahogyan beosztani.
  A legtöbb szülő, akit ismerek bébiszitterekkel oldja meg, egyetemisták szívesen vállalnak ilyen munkát. Vagy éppen pedagógusok is.:-)

 • 2010.06.03 14:10:14kicsinap

  Ja és még persze sokan csinálják azt, hogy anyuka, apuka kivesz 3 hét szabit (bár ehhez már jó melóhely kell, hoyg engedjenek ennyit egyben), de csak 1 hete vannak mindketten otthon. Szerintem ez is elég gáz helyzet...De így megoldottak 5 hetet.

 • 2010.06.03 14:14:28Vérkönyvtáros

  RR, pont ezért lenne jobb, ha évközben lenne 3*2 hét szünet. Mert pihennek is, de nem felejtenek, szülőknek is könnyebb.

 • 2010.06.03 14:20:12Rosa Rugosa

  Szerintem jó a hosszú szünet, nálunk így is hamar elmegy. Az viszont gáz, hogy a legtöbb iskolában semmiféle nyári gyerekfelügyelet nincs. Bár senkinek semmi baja nem lenne, ha a suli mondjuk 1-2 héttel előbb kezdődne.

 • 2010.06.03 14:21:16Laliath

  2010.06.03 13:58:02Rosa Rugosa

  Szerintem ez olyan, mint az 1 hét szabi. Nem ér semmit, (sőt!) mert mire a szervezet tényleg pihenne, addigra jön újra a mókuskerék :(

 • 2010.06.03 16:22:26Hircsák Micike

  2010.06.03 14:05:44kicsinap

  Ez pontosan így van (mármint a szabikiadás), tanáréknál is. A szünetekben kötelezően kiadják a szabadságokat. Ha tanév közben jön közbe bármilyen, szabadnapot igénylő dolog: oldd meg, ahogy tudod, óracsereberével (amit a főnökök többnyire nem néznek jó szemmel), vagy fizetésnélkülivel.

 • 2010.06.03 20:06:36nyúlmama

  Én a nyári záráshoz nem szólok már hozzá, de egy -két észrevételem lenne a cikkel kapcsolatban.
  Az 5 nap nevelés nélküli munkanap TÖRVÉNYILEG adott, és akkor vehetik ki, amikor akarják. Mi évek óta max. egyet használunk fel....
  Mi az, hogy meghal az élet nyáron?
  A nyár az nyár,a foglalkozások -mint a tanítás is- , nyáron szünetel. Van játék, de én pl. azért rajzolok, hajtogatok, stb.Van, aki szerint egyáltalán nem is kell foglakozás az ovikban, van, aki szerint nyáron is legyenek.Kedvére tenni mindenkinek...
  Az meg, hogy miért van csak kevés gyerek 4 után? Hát, mert nyilván aki tudja elviszi.Ez van. Van aki ebéd után viszi el.
  Összevont csoport. Valóban kevés a gyerek nyáron. Mert az iskolás tesó miatt otthon van a nagy is, és van, aki megteheti, és meg is teszi, hogy otthon legyenek.

  Temptation,én nem tudom, hogy csinálják abban az oviban,de tudtommal a zárást az önkormányzat, és nem az óvodavezető határozza meg.

  A hat hét nyári szünetről meg annyit, hogy van német ismerősöm, és izraeli is. Valóban, a nyári szünet rövidebb,de a húsvét nem két munkanap, és a téli sem szűk két hét ünnepnapokkal együtt,meg van még vallási szünetnap, stb. Ha összeadod, kijön annyi, mint nálunk.És még nem tettem hozzá a német szokást, az un, hőség napot, amikor bizonyos hőmérséklet fölött tanítási szünet van(legalábbis,amikor ismerős gyerek isis volt, volt ilyen, a rádió mondta be, folyton azt lesték.)
  Én azokkal értek egyet, akik szerint jobb a hosszabb szünet,mert pl a röhejes téli szünet alatt mindent lehet, csak pihenni nem.
  A szabinál meg, csatlakozva Micikéhez: nyáron veheted ki, szorgalmi időben csak nagyon indokolt esetben.

 • 2010.06.03 20:07:32nyúlmama

  Vérkönyvtáros
  1981 óta vagyok óvónő. Mindig volt legalább 4 hét nyári zárás. És abból két hetet lehetett kérni a másik, ügyeletes oviban, írásos indoklással. Szemben a mai rendszerrel, amikor van olyan gyerek, aki a kerület minden óvodáját végigjárja, és konkrétan egyetlen napot sem tölt el a szüleivel a nyáron....

  Amúgy, igen, valaki kérdezte, valóban most van a pedagógus nap. Gondolom, nem véletlen a cikk időzítése.

 • 2010.06.03 20:18:02MLH

  nanemárrr! Igen, elvileg köteles az óvoda ügyelet biztositani a nevelés nélküli munkanapokra. Nálunk ez úgy működik, hogy az óvónők mindenkinek azt mondják, hogy csak az ő gyereke lenne. Ugyan ez a helyzet az áthelyezett munkanapokkal is. Ettől kezdve persze mindenki szánja-bánja, szégyelli magát, hogy csak az ő gyereke lenne ott és végül nem kéri az ügyeletet. Nekem is konrkétan ezt mondták. Az én gyerekem miatt is befűtenek, de hát a mai gazdasági helyzetben, értsem meg, oldjam meg..... Mondtam, hogy a mai gazdasági helyzetben féltem az állásomat.
  Ráadásul tanár vagyok, igy már áprilisban felhivták a figyelmemet arra, hogy ugye jún. 15-e után már nem viszem a gyereket. Érettségiztetek, beiratkozás van stb. Szóval megy júl. 2-ig, és aug. 23-a után megint.
  Tavaly 8 hétre akart bezárni az ovi, akkor volt felzúdulás és csak 6 hét lett belőle.
  Szerintem a bölcsi és az ovi között azért van ekkora különbség,mert a bölcsi szociális intézmény, az ovi pedig oktatási.

 • 2010.06.03 20:18:05Vérkönyvtáros

  nyúlmama, erre írtam, h az általuk ismert bölcsik/ovikban, amik amúgy "üzemiek" voltak.

 • 2010.06.03 20:19:58MLH

  nyúlmama, annyit teszek hozzá, hogy igen pedagógus nap van. A pedagógus kap egy szál virágot. A köztisztviselő egy nap szabit.

 • 2010.06.03 20:27:34Magenta

  "Nálunk ez úgy működik, hogy az óvónők mindenkinek azt mondják, hogy csak az ő gyereke lenne."

  Hát, ha nem tudom megoldani máshogy, akkor basszus az óvónő bent lesz az én egyszem gyerekem miatt, ha kérem az ügyeletet. HA (figyelem, feltételes mód!) nem tudom elhozni fél hat előtt és az ovi hivatalosan hatig van, akkor meg ott fog ülni az én egyszem gyerekemmel. A gyereken keresztül (valaki írta, hogy a gyereknek tesznek megjegyzéseket) meg kettő darab alkalma lesz összesen, de bízom benne, hogy olyan óvónőink lesznek majd, mint a nagyoknál.

 • 2010.06.03 20:28:34Magenta

  tehát kettő darab alkalma lesz beszólni a gyereken keresztül, a beszólni kimaradt a mondatból.

 • 2010.06.03 20:28:54sorstárs

  Az a probléma, hogy a szülő a pedagógussal találkozik naponta és minden óvodai-iskolai dolgot vele azonosít, pedig , mint azt már tegnap is írtam és mások is , hogy a tanév rendjét nem mi határozzuk meg. Több, mint 20 éve tanítok 6-10 éveseket és bizony nagyon egyetértenék a hat hetes nyári szünettel és áprilisban két hét szünet kellene. Mert bizony januártól , ha a húsvét április végén van, az 4 hónap.

 • 2010.06.03 20:33:51nyúlmama

  MLH
  Kitől?

 • 2010.06.03 20:40:02nyúlmama

  Ja, és még egy.
  A pedagógusnak van egy törvényes munkaideje. Ha ezt nem tartja be, akkor lehet neki szólni. Ugyanez áll a szabira. Van egy törvényben meghatározott szabija. Ha ezt kiveszi, joga van. Ha többet, akkor van gáz.
  Van egy nyitva tartása az óvodának, amit mindenki tud. Ha ez előtt bezárna az ovi, akkor lehet szólni.

 • 2010.06.03 20:46:48Magenta

  nyúlmama, kezded felhúzni magad, de miért?

 • 2010.06.03 20:46:55sorstárs

  Szóval inkább szeretnék három x két hetet és egyszer 5-6 hetet. A gyerekek valóban rengeteget felejtenek, van olyan évfolyam, hogy matekból október végéig csak ismételünk, megírjuk az "év eleji" mérést és elmegyünk őszi szünetre. A többség nem tanul nyáron, amin én egyáltalán nem csodálkozom. Elvégre szünet van. Anya sem könyvel, vagy vagy interjúztat vagy varr stb. a szabadsága idején. Az más kérdés, hogy egyéb felgyülemlett háztartási munkát igen.:(

 • 2010.06.03 20:48:33nyúlmama

  Magenta
  nem húztam fel magam, pusztán leírtam egy két dolgot.
  de lehet, hogy én más kommenteket olvasok, mint te.

 • 2010.06.04 16:04:01Sudve

  Kicsinap, a pedagógusoknak sokkal több szabadságuk van törvényileg, mint a mezei halandónak, vagy akár a köztisztviselőknek, a 25 nap + karácsony még messze nem fedi ezt le.

 • 2010.06.04 20:06:29MLH

  Sudve, nem tudom, de akiket én ismerek köztisztviselőket, több nap szabija van, mint nekem tanárnak. 90% táppénzen van itthon minden második héten a fiával stb.

  Nyúlmama, a sulitól kaptunk egy szál szegfűt.

 • 2010.06.04 20:36:03Sudve

  MLH, ez a Kjt-ből van:

  "Kjt.
  56. § A közalkalmazottat
  a) az „A”, „B”, „C” és „D” fizetési osztályban évi húsz munkanap,
  b) az „E”, „F”, „G”, „H”, „I”, „J” fizetési osztályban és a 79/C. §-ban említett munkakör betöltése esetén évi huszonegy munkanap alapszabadság illeti meg.

  57. § (1) A közalkalmazottnak a fizetési fokozatával egyenlő számú munkanap pótszabadság jár. Az 1. fizetési fokozatban a közalkalmazottat e címen pótszabadság nem illeti meg.

  (2) A magasabb vezető állású közalkalmazottat évi tíz munkanap, a vezető állásút évi öt munkanap pótszabadság illeti meg.

  (3) A bölcsődékben, a csecsemőotthonokban, az óvodákban, továbbá az alsó-, közép- és felsőfokú oktatás keretében, valamint az egészségügyi ágazatban az oktató, nevelő munkát végző közalkalmazottakat évi huszonöt munkanap pótszabadság illeti meg, amelyből legfeljebb tizenöt munkanapot a munkáltató oktató, nevelő, illetőleg az oktatással, neveléssel összefüggő munkára igénybe vehet. Az oktatással és neveléssel kapcsolatos munkák körét a miniszter állapítja meg."

  Vagyis a legfiatalabb pályakezdő óvónő szabadsága is minimum 45 nap, de akkor még nem vettük figyelembe a fizetési kategóriáját.
  Én köztisztviselő vagyok, nem volt ennyi szabadságom, 90%-os tp-em meg pláne, azt hogy kell elérni?? (Idősebb köztisztviselőknek lehet ennyi szabadsága, de jellemzően annak a korosztálynak, aki ovis gyereket nevel, ennyije nincsen, meg esélye sem, hogy az egészet egyben kivegye.)

 • 2010.06.04 21:08:34Wish1973

  90%-os tp-e a hivatásosoknak van. katona, rendőr, tűzoltó, kormányőr. pedagógusnak 15 napig 70, utána 60%

 • 2010.06.05 20:53:34Angel Wing

  Sajnos nem ép családbarát ovódai rendszert kaptunk.
  Mi ezért járunk alapítványi oviba.
  Ott 8-18-ig vannak, és nem gond, ha pont 18-ra érek oda.
  Sajnos volt már rá példa, hogy 18:20-ra értem oda a fiamért, de egy rossz szót sem kaptam.
  Persze fizetni kell érte, de több szempontból is megéri.
  Ráadásul nyáron csak két hétig vannak zárva.

 • 2010.06.05 21:02:48nyúlmama

  Mi meg 1/2 7- 18-ig vagyunk nyitva.

 • 2010.06.05 21:15:44farkasokkal tancolo

  Nálunk 6-18-ig van nyitva az ovoda.

 • 2010.06.05 21:26:31nyúlmama

  Nagyon szemét leszek, de azért csak megkérdeném: a bankba, üzletbe is lehet zárás után 20 perccel érkezni?

 • 2010.06.05 21:29:04ditakai

  nyúlmama, természetesen nem, de a fizetővendégeket nem szokták kivágni ;-)

  bárkivel előfordulhat kivételes esetben

 • 2010.06.05 21:31:11nyúlmama

  ditakai
  Előfordulhat,természetesen. Csak nem kéne ezt úgy feltüntetni, hogy ez az elvárás.

 • 2010.06.05 21:37:00ditakai

  nyúlmama, nem a ti hibátok, de megérteni azért még szabad, hogy más a munkarend a versenyszférában, mint a közszférában

 • 2010.06.06 00:42:38Wish1973

  ma voltunk dunai árvizet nézni a pesti rakparton. elkezdett dumálni velem egy orosz nő. vicces volt, ő mondta oroszul, én válaszoltam magyarul. (sajna megszólalni már nem tudok. ő meg magyarul inkább csak ért, mint beszél.)
  két érdekessége volt a beszélgetésnek. az egyik: a nő tanár moszkvában, magánzó, korrepetálásból él, ebből futja az útra. a hélia szállóban lakik. épp azon agyalt, el merjen-e utazni bécsbe. a másik: kérdezte, h van-e még tanítás itthon. mondom, ja, bő egy hét. erre: náluk már jún.1. óta szünet van. mondom, nálunk viszont 10 hét. erre ő: náluk 3 hónap. nem mertem megkérdezni, h év közben hogy vannak a szünetek, pedig nagyon érdekelt volna, csak félő, h mire megértettük volna egymást, a felső rakpartot is lezárják.
  szóval, úgy tűnik, lehet ezt még cifrábban csinálni, mint nálunk.
  megnéztem a köv. tanév rendjét. "nagy változás", h az őszi szünet nov. első hete, nem okt. 23-mal kombinálják. így nettó 4 munaknappal megússzák, és mégis kijön a 9 nap. a tavaszi szünet 6 nap lesz tokkal-vonóval.

 • 2010.06.06 01:18:02nyúlmama

  ditakai
  Ettől nekem még van egy munkaidőm. És senki nem fizeti ki nekem a plusz órákat.
  És továbbra is azt mondom, hogy van egy nyitvatartás, mindenhol, nem csak az oviban. A boltba sem mehetsz be zárás után, akármeddig is dolgozol. Legfeljebb abba, amelyik még nyitva van. De nem úgy működik, hogy addig van nyitva, amíg van vevő.

 • 2010.06.06 01:38:50ditakai

  Nem a munkaidőd lejártát kérdőjelezem meg, csak nem értem miért kell úgy felháborodni, ha valakivel egyszer egy életben előfordul, hogy 20 percet késik az oviból.

  Vagy azt akarod mondani, hogy neked ebből napi problémád adódik, mert hetente háromszor fél órával később fejeződik be a munkaidőd a késők miatt? Ilyen gyakori lenne a probléma?

 • 2010.06.06 01:44:36nyúlmama

  Ja, hogy ez természetes, hogy későn jövünk? Ezt nem tudtam.
  És nem azon háborodtam fel, hogy egyszer késik valaki, mert előfordulhat. de hogy ez legyen a fokmérője a jó óvodának, és természetesnek kell venni a késést, azt nem írom alá. Továbbra sincs válasz arra, hogy a boltba beengednek-e, ha zárás után mész?Nem engednek be.Akkor én miért vagyok szar, ha azt szeretném, hogy ha 6-ig van nyitva az óvoda, akkor addig vigyék is el a gyerekeket?

 • 2010.06.06 01:47:09nyúlmama

  És pl az én óvodámba 80 gyerk jár, de van , ahová 200. ha mindenkiígy gondolkodna, hogy ó, hát egyzer az életben késhetek, na bumm, akkor valszeg gondot jelentene, igen. Mellesleg, nekem is lehet programom a munkaidőm vége után, és például, aki bejáró, lekésheti a vonatját-volt már erre példa.

 • 2010.06.06 01:55:35ditakai

  nyúlmama, már megint csúsztatsz

  nem természetes a késés, de nem életszerű, hogy óra nullanullakor neked betonba van vésve a munkaidőd lejárta

  'egyszer egy életben' > nem hobbiból !

  'heti háromszor', és 'késők' > tehát gyakran szembesülsz vele, mert többekkel is megesik ?

  nem bántásból mondom, de szerinted mások más beosztásokban milyen pluszterheléssel szembesülnek nap mint nap?

 • 2010.06.06 02:04:15Erenya

  Angel Wing:
  alapítványi ovi szép, jó a szülőnek, de SOKSZOR nem jó az óvónőnek - ahol én dolgoztam (2 helyen is), a fizetésem 10%-kal volt csak több, mint amennyit egyetlen gyerekért fizettek , és volt huszoniksz gyerek. Ezeken a helyeken sokszor nem jelentenek be, és ha nem tetszik az arcod, felmondanak.
  Én magamtól mondtam fel, mert nem vagyok hajlandó nyalni a pénzes szülőknek, ha egyébként meg utolsó tirpákok, a gyerekük meg szociálisan nullfunkciós (szegényke), és még csak szólni se lehet érte, mert ő a Range Roverjéből biztos jobban tudja, mint a csóri BKVző óvónéni. Grrrr.

 • 2010.06.06 08:53:56Brumibaby

  Akkoor mondja meg valaki: 6-tól 18-ig nyitva tartó önkormányzati ovi vegyes 25-30 fős)csoportokkal, kedves és segítőkész óvónénikkel, akik a gyerekek személyes szükségleteit a lehetőségeken belül maximálisan figyelembe veszik (a nagyok, ha nem alszanak, csendesen játszanak, színeznek, vagy fejlesztő foglalkozást kapnak) - szóval ha én ilyen helyre hordtam a gyreekeimet, a Holdra jártak oviba?

 • 2010.06.06 09:26:06Erenya

  Brumy, most sem csalódtam benned
  :)))))))))

 • 2010.06.06 09:32:37Starlark

  2010.06.06 01:38:50ditakai
  Hát nem tudom de itt Nyulmamával maximálisan egyetértek. Én is zokon venném ha csak úgy jótékonyságból heti 3szor + félórát kéne bent dekkolnom a munkahelyemen. Ha lenne fizetős ügyelet megkezdett félóránként X ft. az más tészta.
  Én is tervezem a napom hetem és igen rosszul veszem ha ebbe vki belerondít. Én se tapsikoltam mikor a főnököm fél4-kor kitalálta hogy 4-re ott van nálam és hoz egy csomagot amit vigyek már el 100km-rel arrébb...
  Ha nekem vhová időre oda kell érnem igenis odaérek, ha nem megy szólok előre megbeszélem.

 • 2010.06.06 09:43:38Brumibaby

  Erenya, tök komolyan mondom. Nagyon szerettük őket akkor is, de most, hogy ennyi borzalmat olvastam másoktól, még mélyebbbre hajtom magam előttük.

  2x4 évig jártak oda, nem volt egyetlenegy különóra se. Viszont - a beszokás első féléve után - reggel örömmel indultak és szívesen mentek (na jó, a kicsi a felkelés miatt balhézott, de mire odaértünk, már rendben volt).

  Minden nap volt reggeli torna, étkezések után fogmosás, programok, kirándulások, és mire nagyok lettek, segítettek az óvónéniknek feladni a kicsikre a kabátot, megkötni a cipőt, vigasztalni a beszoktatósokat. Na jó, ha rossz volt az idő, akkor volt dvd, de ennél komolyabb negatívumot képtelen vagyok felidézni.

  A legelső évben történt, hogy amikor mentem érte, a fiam még aludt. A holmija a radiátoron. Mi történt, kérdeztem, bepisilt, vagy leitta magát? Nem, mondta a dajkanéni, csak a múltkor is úgy szeretett a meleg ruhába bújni, hát ezért mindig odatesszük neki.

  No, hát ennyi szeretet mellé a fenét se érdekelte, hogy nincsenek extra foglalkozások.

 • 2010.06.06 10:04:06Erenya

  :))))))))))))
  mondom én mindig hogy kizárólag a személyes feltételek számítanak.

  jövő évtől meg úgyse lesznek extra foglalkozások másutt se :P a lusta óvónénik kénytelenek lesznek kitalálni vmit amivel le lehet kötni a du 4kor is teljes létszámmal rajcsúrozó sereget - csak nehogy a rajzfilm legyen az...

 • 2010.06.06 10:17:18Brumibaby

  Erenya, ahogy az oktatási rendszer egészében. Én sajnálom a pedagógusokat, hogy nem keresnek többet, de akinek nincs személyes hitele, annak ötször ennyi pénzért se lenne. Akinek meg van, az nem dugja el, csak azért, mert nem fizetik meg.

  (Amúgy én az a manapság birkának számító szülő vagyok, aki ab ovo tiszteli a pedagógust, attól a puszta ténytől, hogy reggeltől estig arra vigyáz, ami nekem a legfontosabb, és ez akkor is így van, ha sok mindenben nem értek egyet a módszerekkel és az eszközökkel)

 • 2010.06.06 10:47:01Erenya

  ezt vhogy sejtettem a hsz-id alapján :)

  én ezt mondjuk nem nevezném birkának, inkább a másik fajta szülők előtt állok értetlenül, hogy ha valóban ennyivel jobban tudja, mit kéne csinálni, miért nem csinálja ő?

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta