SZÜLŐSÉG

Máglyára a mamuszt a bébikomppal együtt!

2010. május 28., péntek 10:19

Nincs szebb állat, mint a lúd,
nem kell neki gyalogút. 
Télen, nyáron mezítláb, 
úgy kíméli a csizmát.

Szegény lúd, hiába mászkált egyenetlen talajon mezítláb, mégis névadója lett a köznéven „lúdtalp” nevű népbetegségnek. A csecsemő „gyárilag lúdtalpas”, egészen addig, míg el nem tűnnek a hosszanti és a harántboltozatot fedő párnácskák, illetve meg nem erősödnek, izmosodnak a láb, azon belül is a lábszár és a lábfej izmai. Kétéves korig tehát élettani a jelenség. Ebben a korban csak akkor kell ortopédiai elváltozásra gondolnunk, ha nem csak a talp íveltsége hiányzik, de a belboka feltűnően közelít a talajhoz, és az Achilles-ín íve nem függőlegesen fut le.

Nem meglepő módon ebben a témában is a megelőzés szerepét hangsúlyoznám.

Első és legfontosabb, amiben egyetlen szakértő sem szokott vitatkozni: ne állítsuk, ne járassuk a babát, amíg magától nem képes erre!

Második: megfelelő cipő. Na, ez az a kérdés, amiben megoszlanak a vélemények, de még  így is vannak olyan kritériumok, amik kevéssé támadhatók. Cipőt csak akkor adjunk a gyerek lábára, ha folyamatosan, önállóan jár. A talpa lépéskor hajoljon, vagyis ne legyen túl kemény. Örökölt cipőtől is tartózkodjunk, mert az így-úgy kitaposott lábbeli formájához fog alkalmazkodni a gyerek lába. A puha talpú cipőkről megoszlanak a vélemények, én személy szerint nem vennék, de van, aki esküszik rá. Szerintem a lábbeli tartsa a bokát, vagyis kérges legyen. A belső betétest sem javasolnám kis korban, mert ellustulnak az izmok az állandó alátámasztástól, de biztos arra is találunk ajánlást, hogy miért épp ez a jó.

Az otthoni mezítlábazásról is mindenki mást mond. Én azt, hogy inkább ne. A parketta, járólap kemény, a talpak minden lépéskor szétterülnek a talajon. A mamuszt a bébikomppal együtt a máglyára vetném. Szerintem otthonra a háromcsatos, kérges, bokát jól tartó szandál a jó annak a kisgyereknek, aki nem jár még közösségbe. Ha bölcsiben, oviban tölti a nap nagyobb részét, akkor a benti cipő legyen a „legjobb”, és, ha nincs ortopédiai elváltozás, akkor abban a néhány órában, amikor bölcsi, ovi után otthon van, már nyugodtan lehet mezítláb.

A megelőzéshez tartozik a minél korábban kezdett sportolás, testmozgás. A lábszár erősítése, a helyes testtartás kialakítása kulcsfontosságú, mert a lábfej nem valami izolált testrész, amit önmagában kell jó formában tartanunk. A lábfej, boka, lábszár, comb, medence, gerinc együtt biztosítják a tartó- és mozgatóapparátus helyes működését. A tornacipő talpa legalább egy centiméteres gumitalp legyen, mert a futás, ugrások által keltett rezgéseket nem mindegy, hogy a csontozat vagy a cipő talpa nyeli-e el. Az egy tépőzáras retteneteket is hanyagoljuk, sőt, egyáltalán nem javaslom a tépőzárast. Mivel azt „úgyis egyedül fel tudja venni a gyerek”, senki nem fogja ellenőrizni, mennyire húzza meg a pántot, így borítékolható, hogy laza lesz, vagyis nem fogja tartani a gyerek lábát. A fűzőssel lesz némi dolga az óvónőnek, de legalább biztos lesz a tartása. Mármint nem az óvónőnek, hanem a cipőnek, és így benne a lábnak.

Gondolom, a szabadtéri mezítlábazásnak nem kell külön kampányt csinálni, ahogy az időjárás engedi, a homokozóban, füvön, folyami kavicson vegyük le a cipőt. Ezzel nem csak az izomzat erősödik, de a taktilis-kinesztetikus érzékelés is fejlődik. Magyarul: a bőrön át egy csomó tapintásos inger éri a gyereket, valamint könnyebben érzékeli a végtagok testhez viszonyított helyzetének mozgását, így az egyensúlya is jobban fejlődik.

Ha a megelőzésről már lekéstünk, vagy más okból (pl. túlsúly, ízületi lazaság, hypotonia, túlzott igénybevétel, csontszerkezet deformitása, családi halmozódás, stb.) kialakult a lúdtalp, jöhet a korrekció. Az elváltozás súlyosságának megítélését bízzuk az ortopéd szakorvosra. Lúdtalpbetétet 8-10 éves kor előtt csak extrém esetben szoktak javasolni, mert a betét csak tüneti kezelés, és, amíg bízhatunk a pozitív változásban, nem helyes ellustítani a lábat. Ha a gyereknek állandó lábfájdalmai vannak, ha a korrekciós cipőtől nem várhatunk jelentős javulást, akkor jöjjön, aminek jönnie kell. Azonban akár megelőzés, akár korrekció, akár gyógycipő, akár betét, semmiképp sem kerülhetjük el az otthoni gyakorlást. A lúdtalp ellen ható gyakorlatsorokra kevés idő jut az óvodai, iskolai testnevelés keretein belül, de még a gyógytestnevelés foglalkozásokon sem kap hangsúlyt. Míg a nagymozgások hely- és eszközigényesek, a tartáshibák korrekciója csak szakember irányításával történhet, addig a lúdtalp javítását nyugodtan végezhetjük otthon is heti 3-4 alkalommal. Az alábbi feladatsort a teljesség igénye nélkül állítottam össze. Érdemes először magunkon kipróbálni, megérteni, megérezni a gyakorlatokat, végiggondolni, hogy a saját gyerekünk - életkoránál fogva- melyeket képes elvégezni, és csak ezek után hozzálátni a közös munkához.

Jó szórakozást!

Lúdtalp ellen ható  gyakorlatok

Az első szakaszban tehermentesítve, vagyis ülő helyzetben végezzük a gyakorlatokat.

Ha széken ülünk, a szék olyan magasságú legyen, hogy létrejöhessen az ún. hármas hajlítás, vagyis a csípő, a térd és a boka is derékszögben legyen. Az egyenes háttartás biztosításához támlás széket javasolok.

Talajon is végezhetjük a gyakorlatokat, ilyenkor hátsó kéztámasszal segítjük a helyes háttartást. Ezt a helyzetet inkább akkor érdemes választani, ha a hasizmok elég erősek.

Eszköz nélkül

- partvisnyél görgetése előre-hátra

- mindkét láb előrecsúsztatása, hátrahúzása lábujjon, sarkon

- sarkak felemelése a talajról-”  híd felnyitás”

- lábujjak felemelése a talajról, a sarkak a talajon maradnak- „sorompó felnyitás”

- tipegés előre-hátra lábujjakon, majd sarkon

- lábujjak behúzásával és kinyújtásával haladás előre- „hernyó”

- lábfej visszahajlítása – „pipa” -, lefeszítése – „spicc

- domborított-homorított lábhát (nem ugyanaz, mint a spicc-pipa, mert itt nem a bokaízület dolgozik)

- lábfejkörzés kifelé-befelé

- malmozás a lábfejekkel

- taps a talpakkal

- két talp között átnézve (lábujjak és sarkak összeérnek) „fényképezés”

- lábujjak külön mozgatása –„zongorázás”, „furulyázás”

- lábujjak terpesztése és zárása.

- nagyujj előrehajlítása, többi ujj hátrahajlítása- „pipázás”

- két láb egymással szemben- „ujjbirkózás”

Eszközzel

- babzsák, kislabda talp alatti gyúrása, taposása.

- célba dobás babzsákkal, labdával, összegyűrt papírgombóccal, ruhával- talpak vagy bokák közé szorítva

- különböző méretű, vastagságú, szilárdságú tárgyak lábujjakkal való emelése, összeszedése (pl. zokni, kendő, vatta, ceruza, kanál papírdarab, apró játékok stb.)

- zokni összegyűrése, kisimítása, lengetése, felvétele

- papírgyűrés, tépés

- szalaggal (cipőfűzővel) kötélhúzás, a két láb vagy két személy egymás ellen 
- pálcikákból, kavicsokból, gombokból formák kirakása

- ujjbábokkal játék 
- rajzolás- ceruza az összes ujjak között, hegyével a kisujj felé vagy két lábujj közé fogva

Álló helyzetben

- lábujjhegyre állás-sarokra átgördülés

- púposított lábhát (mintha karmolna)- homorított lábhát (lábujjak hátrahajlítva)

- lábujjhegyre emelkedés, fel-le ereszkedés lábujjak közelítésével, sarkak távolításával, majd fordítva

Járás (ellenjavallt a külső-belső lábélen való járás!!)

Eszköz nélkül

- folyamatos járás lábujjhegyen

- folyamatos járás sarkon

- cserélgetve- átgördülve

- folyamatos járás púposított lábháttal

- folyamatos járás homorított lábháttal

- cserélgetve

- járás bokából kifelé fordított lábfejekkel

- járás bokából befelé fordított lábfejekkel

- folyamatos cserével

- guggolva- „törpejárás” (nehezíthető lábujjon való törpe járással)

Eszközzel

- lépegetés különböző felületeken pl. partvisnyélen. kötélen, karikán, babzsákon, stb.

- oldalazva mindkét irányban

- előre, majd hátra kifelé fordított lábfejekkel

- előre, majd hátra –egyensúlyozva- előre néző lábfejekkel

- lábakat ellenállással (pl. tépőzáras súlyzóval) felemelni és letenni, mintha szurokból kellene kiemelni.

- séta közben lábfejen kukoricaszemmel, babszemmel, kis plüssállatkával, stb. egyensúlyozni

- papírból kis golyókat készítünk, és a lábujjak alatt elhelyezzük, megfogjuk úgy, hogy lépéskor a golyó ne érintse a földet.

- nagyobb kavicsokon, vadgesztenyéken, üveggolyókon, egyeletlen talajon- homokban, fűben járás

Wish

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.28 21:03:07Auguszta Romanova_2

  Osonjon a hazban,igy is annyit zajong,a szomszedasszonynak pedig nemreg volt agyverzese.
  A vers gyonyoru fenn:DDDDDDDDDD

 • 2010.05.28 21:23:50stekelvarken

  2010.05.28 20:42:45Wish1973
  Félreérthető voltam: kínálat alatt én azt értettem, hogy az előzetesen megszűrt dolgokból választhat :)

 • 2010.05.28 21:31:32farkasokkal tancolo

  2010.05.28 20:07:57nyúlmama

  Én őszintén irígylem azokat a szülőket, akiknek a gyereke annyi ideig hord egy tépőzáras cipőt, hogy tönkremegy a tépőzár. Esküszöm, nálunk erre még egyszerűen nem volt idő, mert KINÖVI.

  Egy vagyont költünk cipőre, pedig nem vagyunk szívbajosak, nem Elefanten meg ilyen cipőket vadászunk, hanem csizmát meg szandált a kínaiban, félcipőt meg a Dechatonban, még 4000 ft-nál többet soha nem adtunk ki cipőre. (Mellesleg nem azért mondom, de a kínaiban most szuper elöl zárt bőrszandált kaptunk olyan 2000 ft-ért...)

 • 2010.05.28 21:40:26Wish1973

  Ft, ha pl. homokozóban is használja vki, akkor hamar megnyekken. pl. nyáron utcai, őszre lemossa a talpát, és beadja tornacipőnek. vannak olyan tépőzárak, amik csak a vékony pánt legvégén vannak 2 cm hosszan-igaz, ezek lányoknak való cipők általában, így ezekkel nem találkozol:)
  és, ugye vannak az örökölt cipők is. amikor a 3. gyerek hordja, akkor annak annyi.
  és, persze, nem minden gyereknek nő egyforma gyorsan a lába. van olyan 7 éves tanítványom, aki másfél éve hordja uazt a cipőt. ok, ez nagyon ritka, de előfordul

 • 2010.05.28 21:49:28farkasokkal tancolo

  Hát Wish, most 32-es a hatéves fiúunokám lába.
  Tavaly ilyenkor, még 28-as volt...

  Hát számold ki. Félcipő, szandál, csizma, tornacipő, gumicipő az úszáshoz, otthoni papucs, másiknagyamához papucs, ovodai szandál, ovodai tornacipő, ayries tornához tornacipő negyedévenként szinte... :-(((

 • 2010.05.28 21:49:39magándoki

  Szia Wish! Nagyon érdekes és hasznos cikk, tényleg mindenféle információt talál az ember cipő ügyben, szakemberektől is.

  A kérdésem az lenne, hogy 14,5 hónapos gyerekem még nem jár egyedül, nem is áll kapaszkodás nélkül. Rendszeresen járunk gyógytornára, ismerjük az okát, konduktornál is voltunk nemrég. Ő azt javasolta, hogy ha már a bútorok mellett lépeget a gyerek, valamilyen döntött talpú cipőt vegyünk neki, mert befelé csámpul a lába. Salus márkájú kiscipőt vettünk neki, és azóta itthon ebben nyomul. Ahogy olvaslak, most elbizonytalanodtam, hogy jó-e így. Legyen itthon inkább mezítláb (illetve puha talpúban a kő miatt)? Főként mászva közlekedik még, de van, hogy 1 órán át is ácsorog, lépeget (villámgyorsan) a bútorok mellett. Mióta megkapta a cipőt látványosan és rengeteget fejlődött a mozgása, azóta próbál guggolni és kapaszkodás nélkül állni.
  Én (és többen a családban) borzasztó lúdtalpas vagyok, gyakran fáj a lábam már most (31 évesen) szóval örökölhette is az erre való hajlamot. Meg lehet esetleg előzni ilyen esetben is?

 • 2010.05.28 21:55:54nyúlmama

  Ft
  Példul azért is megy tönkre, mert mindenféle szösz ragad rá, és már nem ragad a tépőzár.
  Az tény, hogy én rengeteg ilyet látok az oviban, hogy a tépőzár megadja magát.És akkor aztán már totál nem tartja a lábát.
  Ezt főleg a tornacsukára írtam,mert úgy futni, meg ugrálni benne, hogy nem tart-hát , mindenki kipróbálhatja.

 • 2010.05.28 22:00:59Wish1973

  Ft, most tényleg arról írsz, mennyibe kerül egy gyerek lábbeli-kollekciója? nekem 2 lányom van, nem tudsz olyat írni,amin elcsodálkozom.

  magándoki, nyugi, ilyen esetben én is a (szupináló) cipőt ajánlom otthonra is. én az "alapesetről" írtam. ha "gyíkság" van, arra nincs általános ajánlás, arról konkrétan kell beszélni. megkésett mozg. fejl. esetén, rossz lábfejtartásnál abszolút egyetértek a kollega ajánlásával. a lúdtalpra való hajlam nyilván genetika és az egyéni tényezők ronthatják vagy javíthatják. az, h a gyereked később állt fel, még akár előnyére is válhat. de, ahogy írod, oka van a lemaradásnak, szóval folyamatos utánkövetés, fokozott figyelem kell az ő esetében. ortop. doki által javasolt cipő, és sok-sok mozgás

 • 2010.05.28 22:01:02Kipikopii

  nyulmama: koszi. Jo, meg gyakoroltatjuk, hogy szoros legyen (oldalrol).

  FT: en nem tudom, nalunk is szezon vegere boven szetmegy a tepozar, homok eso, ho, mikor mi... raadasul en draga, markas sportcipoket veszek nekik (ruha altalaban levetett, abbol sporolom ki a cipok arat).

  Egyebkent nem ertem miert van ennyi cipoje az unokadnak. Nalunk nyarra 1 par szandaljuk van, ami moshato (mosogepben), van most ezen kivul 1 par zart cipojuk, a kicsinek meg 1 par gumicsizma, a nagyobbik, 5 eves, mar nem lep bele a pocsolyaba. (Hozzateszem, hogy lakasban mezitlabazunk, oviban nincs benti cipo, ugyanazt hordjak, mint kint, tehat ez nalunk minusz 2 par cipo).

 • 2010.05.28 22:06:52nyúlmama

  Mondjuk, azért nekem fura, hogy nincs benti cipő.Tudom, így van, izraeli ismerős is mondta, hogy ott se nincsen az amerikai oviban.
  Elég érdekesen festene a terem

 • 2010.05.28 22:16:01Starlark

  Wish: A fiamat /21 hónapos/ tuti nem fogom tudni rávenni a mezitlábazásra, akkor csak áll és sír, zoknit adni rá fűben, homokozóban pedig nem túl pénztárca barát :)
  A puhatalpú pl liliputi jó ilyen esetre?
  /mikor járni tanult tavaly nyár végén akkor is abban nyomult. Akkor nagyon zavarta a kemény talpú cipő/

 • 2010.05.28 22:35:16magándoki

  Köszönöm a választ, megnyugtató! :)

 • 2010.05.28 22:41:41farkasokkal tancolo

  2010.05.28 22:00:59Wish1973

  Csak panaszkodtam! :-)

 • 2010.05.28 22:42:03Wish1973

  JA, nyúlmama, abban a műanyag, klumpa formájú papucsban járnak-van neki vmi neve, pár éve lett divat, de nem tudom, hogy hívják. pedig, amikor genetikailag hajlamosabb csoportról beszélek, akkor épp rájuk gondoltam:) legalábbis az askenáziakra.

  Starlark, sztem beáldozni 2-3 pár sötét zoknit, senkit nem vág oda anyagilag. mosható, nem?
  viszont általában az olyan gyerekek, akik ennyire ellenállnak a taktilis ingereknek, problémájuk van a taktilis ingerfeldolgozással ,kinesztetikus észleléssel. ennek azért más tünetei is lehetnek. milyen volt a mozgásfejlődése? mennyire ügyes/ügyetlen nagymozgásban, kézügyességben?

  a liliputi már korábban is szóba került. őszintén megmondom,nem tudok mit mondani rá. nem értem, mitől jobb, mint a kocsicipő. ha az a cél, h fogja a lábát, arra nem jó. ha az, h szabadon érezze a talajt, az apró egyenetlenségeket, a különböző érzeteket (hideg, meleg, puha, kemény,sima, érdes, stb.) akkor arra megint nem jó. szóval, nekem ez nagy kérdőjel.

 • 2010.05.28 22:48:03Wish1973

  hogy hány lábbeli kell, sosem fogom megtudni. minden szezonban elhatározom, h csak a minimum mennyiséget veszem. ehhez képest gyerekenként van tornacipő, néptánc cipő (ez mondjuk az elegáns cipőjük is egyéb alkalmakra), benti váltó szandál (igen, suliban is), zárt orrú szandál, vászoncipő, bőrcipő, gumicsimza, és bónusznak egy-egy saru. max. ez az, amit megspórolhattunk volna, a többinek mind van létjogosultsága. amúgy azt is mondják az okosak, h nem jó mindig uabban a cipőben járni, az az egészséges, ha váltogatjuk

 • 2010.05.28 22:50:18Wish1973

  ja, és strandpapucs:) de az nem tétel.
  amúgy, Ft, az ayres-re miért nem jó a benti tornacipő? az én tanítványaim aznapra mindig elhozzák az ovisat. sőt, egyáltalán, ayresre minek tornacipő?

 • 2010.05.28 22:52:57farkasokkal tancolo

  Mert a benti tornacipőt bent köll tartani... :-)

 • 2010.05.28 22:53:17nyúlmama

  wish
  Aha, tudom, de nekem sem ugrik be a neve!
  Nálunk ugyanez a helyzet cipőileg, mint amit írsz.Egyébként én sem bírok huzamosabb ideig egy cipőben járni, pedig én bent leveszem, "benti cipőm" van, és mégis, pár nap után váltanom kell, mert megfájdul a lábam.
  Azt meg nagyon üdvözlöm, hogy a sulikban is van benti cipő végre, emlékszem, az én gyerekkoromban anyámnak mindig főtt a feje, mit adjon ránk, mert télen is abban kellett bent ülni 5-6 órát, amiben mentünk.

 • 2010.05.28 22:55:07nyúlmama

  Mijé kőll benn tartani abenti tornacsukát?!
  m
  Mondjuk, lehet, én is vennék még egyet, mert tutira elfelejteném a sok hozás-vivésben ,hogy épp hol van.) vagy:(

 • 2010.05.28 23:07:32Kipikopii

  nem a crocs-ra gondoltok? muanyag, konnyu, lyukacsos es most az a divat, hogy a lyukakat muanyag biszbaszokkal diszitik...

  Wish: ha szezononkent (3 honap) uj cipot kap a gyerek, az nem eleg cipovaltas?

 • 2010.05.28 23:08:08Kipikopii

  Nyulmama: labtorles van, telen a bakancsot leveszik es szaraz cipot vesznek, sosem volt koszos a terem emiatt.

 • 2010.05.28 23:11:53Starlark

  Wish: Nem a mosástól félek hanem hogy szétszaggatja. :)

  Mozgásával szerintem nincsenek gondok. 5 hónaposan forgott, aztán kúszott, mászott 11 hónaposan járt. Vezetni sose engedte magát. De pl felállni is úgy állt fel először magától kapaszkodás nélkül hogy ült a fűben és sírt hogy nem akar hozzáérni. Másfélévesen egyedül csúszdázott, olyan helyeken mászik fel hogy a hajam égnek áll.
  Most a homokozóban kézzel szórja a homokot élvezi ahogy elfújja a szél és kipereg az ujjai közül, de ha pl fel akar állni akkor nem tenyerel le hanem a kézhátára támaszkodik vagy az alkarjára. Ha véletlenül elesik és a tenyere leér már fut hozzám hogy koszos lett töröljem meg. Ha kajától csupa mancs a keze az nem probléma neki. /nekem inkább :)/
  A mezitlábazást most próbáltuk nem rég de csak meredt állás és sírás vagy zokogva pár lépés. Inkább felvettem és adtam rá egy zoknit.

  Finom mozgás terén enni egyedül eszik már régóta, nem hagyja hogy segítsünk, de rajzolgatni nem igazán szeret. Igazából annyira leköti hogy ugráljon, labdázzon, mindenhová felmásszon hogy ülni és babrálni vmivel nem túl érdekes neki, bár kockákból szokott tornyot rakni, és pár percig egy gyufás skatulyába gyufaszálakat dugdosni kis résen keresztül is leköti.

 • 2010.05.28 23:12:20farkasokkal tancolo

  Ez a benti tornacsuka a leglényegtelenebb, az ovoda meglehetősen rigorózus és poroszos, de annyira bejön a gyereknek, hogy ennél még sokkal többet is bevállalnánk.

  Ez az ovoda a legjobb példa arra, hogy verés és más fegyelmezés nélkül is pusztán azért, mert régóta bejáratott elvek és régóta együttműködő ovodai személyzettel működik, hatalmas eredményeket lehet elérni a gyerekekkel úgy, hogy még szeretik is a megszabott SZIGORÚ korlátokat.

  Mert az ovónők értik is és szeretik is a szakmájukat, és nincsen mindenféle vezetőváltásból adódó munkahelyi hisztéria, és a szülők is naccerűen beleszoktak abba, hogy évente CSAK EGYSZER szerepelnek a gyerekeik nyilvánosan.

 • 2010.05.28 23:13:40nyúlmama

  Kipikopii, de, arra.
  oké, ott úgy szokás, itt nálunk máshogy, nem gond.

 • 2010.05.28 23:13:59Wish1973

  az,crocs!
  a 3 hónap tök más, mint a párnaponkénti váltogatás. pláne egy gyereknél, ahol 3 hónap alatt rengeteg dolog változik, sok-gyors testi változáson mennek keresztülgondolom, ez kicsit olyan, mint az egyoldalú táplálkozás. az alma egészséges, de, ha mindig csak azt eszel, akkor nem lehet egészséges kajálásról beszélni.

 • 2010.05.28 23:19:39Kipikopii

  Wish: es ha ket par szandal van, az eleg valtogatas? Rossz, olcso cipokre nem akarok penzt kiadni, jo cipo meg azert draga, hogy 3-4 legyen szezononkent.

  FT: nalunk az ovodaba 2 szett ruhat kert szeptember elejen valtoruhanak, de en csak 1 szettet vittem be. Ugy dontottem, hogy ha nekem gyerekkoromban osszesen volt ket par nadragom szezononkent, akkor en nem fogok az oviban ket parat rohasztani, csak a biztonsag kedveert. Egy kicsit kinott parat, meg kinott pulcsit leadtam, gondoltam az boven eleg, amig a nap vegen fel nem veszem. Mindjart vege az ovinak es eddig semmire, de semmire nem volt szukseg... (soha nem is reklamaltak a masodik szett miatt)

 • 2010.05.28 23:28:26Wish1973

  nem értem, a homokozóban, füvön hogy szakad el a zokni?
  konkrétan egy nem egész két éves még nem rajzol a szó klasszikus értelmében, de nem azért, mert labdázik meg ugrál, mert, ugye a két tevékenység más helyszíneken, más körülmények között zajlik. azért firkálgatni már bőven szoktak nyomhagyás céljából, sőt lassan meg kell jelennie annak a korszaknak, amikor te firkát látsz, de ő állítja, h az cica, ember, akármi.
  akárhogy is, fokozatosan érdemes lenne szoktatni őt az ilyen ingerekhez. ujjfestés, gyurmázás, főzésbe, kertészkedésbe (akár csak virágcserép szintjén) besegítés. és a paníron kívül a többi dolgot nyugodtan lehet lábbal is csinálni. pl. befestékezed a talpát és lábnyomatot készítetek. vagy gipszmintát (kreatív hobbibolt), gyurmát , pillepalackot laposra taposni. végtelen mennyiségű lehetőség van, rajtad múlik, mennyire tartod fontosnak, mennyire veszed komolyan

 • 2010.05.28 23:29:59Wish1973

  Kipikopii, kettő több,mint egy:) ha nincs panasz, ha egészséges a gyerek lába, ha sokféle ingert kap, akkor ne spilázd túl

 • 2010.05.29 02:30:22McAlec

  Wish -
  Az MBT ciporol mi a velemenyed? (Aki nem ismerne, nem gyerekeknek, hanem felnotteknek valo ciporol van szo, legalabbis nem tudom, h van-e gyerek valtozata.) Nekem van ket eve, az ortoped orvosom abszolut ezt ajanlotta ludtalpra.
  Nem latom, hogy feltunoen javult volna a ludtalpam (persze nem is jarok mindig ebben), de mindenesetre kenyelmes viselet.

 • 2010.05.29 03:21:42Kipikopii

  2010.05.28 23:13:40nyúlmama
  nem mondom, hogy orulok a rendszernek, borzaszto furcsanak talaltam eleinte, de mivel tisztasag van, etkezes elott ugyis kezet mosnak, hat beletorodtem. Szerintem a magyar szokas jobb.

  Ami viszont nagyon zavar az az, hogy sokan a sajat lakasukban, szonyegen is utcai cipovel jarnak. Ezert en mindig ugy kezdem a vendeglatast, hogy amikor valaki belep az ajtonkon, mosolygok, koszonok es megmutatom hova teheti a cipojet. Allok, mint egy strazsa, be se tehetik a labukat cipovel :-)

 • 2010.05.29 03:24:28Kipikopii

  2010.05.28 23:29:59Wish1973
  OK, csak elgondolkoztam, mert arrol mar tobbszor olvastam, hogy milyen a jo cipo, de azt meg sohasem emlitette senki, hogy valtogatni kellene oket. Amugy nekem is csak szezononkent egy par cipom van, es sohasem faj a labam bennuk. Regebben, amikor irodaban dolgoztam Pesten es csini cipokben jartam, folyton fajt, mire hazaertem (foleg egy kis koruti kitero utan :-)

 • 2010.05.29 10:48:53nyúlmama

  Kipikopii
  Nálunk is ez van.
  Erról egy sztori.
  A lányom két éves volt, amikor a fiam született.
  Jött a gyerekorvos,és cipőben besétált a szobába, ahol épp szoptattam a kicsit.
  A lányom ránézett, és azt mondta: ilyen piszkos cipővel jöttél be?

 • 2010.05.29 10:52:03nyúlmama

  McAlec
  Bár nem engem kérdeztél,nekem 2 éve van MBT-m. Nekem a gyógytornász javasolta a gerincproblémáim miatt.
  Az biztos, hogy ha a jégpálya mellett ebben állok egy órát,míg a gyerekek koriznak, hát nem fáj semmim.És állítólag a járásomon látja az eredményt a gyógytornász.
  Az biztos, hogy javultam, biztos ez is, meg a gyógytorna, meg a labdán ülés is hozzájárult.

 • 2010.05.29 16:07:02Kipikopii

  2010.05.29 10:48:53nyúlmama
  es milyen igaza volt a lanyodnak!! :-)

 • 2010.05.29 16:21:00Wish1973

  McAlec,
  egy tanfolyamon a gyógytestnevelő azt mondta, h szerinte jó az MBT, mert épp arra a gördülésre kényszeríti a lábfejet lépéskor, ami eleve is fiziológiás lenne, csak hát többnyire mégsem így járunk. szóval először a sarok kell, h talajt fogjon, és ebben a cipőben máshogy nem is lehet lépni. most már vannak utángyártottak is (anyám egy 6ezrest fogott ki, és nagyon tetszik neki). ezt is fokozatosan kell bevezetni. nem ajánlják, h egyből napi 8 órát ebben legyünk, csakúgy, mint a lúdtalpbetétnél.
  amúgy volt gyerek változatban is, más néven futott, de az ára hasonlóan magas volt. az általam ismert bolt bezárt, nem tudom, forgalmazza-e vki. viszont gyereken is láttam már utángyártottat.

 • 2010.05.29 17:52:21kriszi

  Wish, és azt lehet tudni, hogy miért nem ilyen "gördülősen" járunk? Nekem nagyon herótom van az MBT-től, ha nem nagyon muszáj, akkor nem hordanám. Viszont most direkt figyeltem, és pontosan úgy járok, szépen sarokra lépve, ahogy írtad. Ebben biztosan benne van, hogy egy nagyon rövid szakasztól (kb. fél év) eltekintve gyakorlatilag minden második szökőévben hordok magas sarkú vagy talpú cipőt.

 • 2010.05.29 17:53:11kriszi

  ... és olyat sem, aminek nem hajlik normálisan a talpa. És balerinacipősen-sarusan laposat sem.

 • 2010.05.29 20:50:51Starlark

  2010.05.28 23:28:26Wish1973
  A fiam ilyen téren rendkívül leleményes, de teszünk próbát.
  Az ugrálás, labdázás megy neki a nappaliban is. Főzni főznek a nagyival hétköznaponként és közös pogácsa gyúrás is volt már :)
  Egyenlőre a firkálgatás gyurmázás 5 percre köti maximum le akár ott csinálom vele akár csak nézem. A gyurma a végén átlényegül labdává és dobálta :))

  A láb, ujj festést gipszezést kipróbáljuk, remélem tetszeni fog neki :)

 • 2010.05.29 22:00:46Vérkönyvtáros

  2010.05.28 21:49:28farkasokkal tancolo,

  nem vigasztalásul, csak úgy: a 4 évesemnek 30-as a lába és nem jetinek született. A kicsiknek még hosszra totál ugyanolyan (széltében nem). A mostani pár hétben (2 nap szandi, 2 hét gumicsizma, 4 nap zárt cipő stb.) úgy érzem, h egy cipőraktárban lakunk...

 • 2010.05.29 22:09:16enid

  Én most tudtam meg az ortopéd orvostól - elvittem a 3 éves lányomat, mert szerintem lúdtalpas -, hogy "O" lábra hajlamos, így ha szépen "betétes" cipőt adok rá, bizony elég jól el tudom cseszni a lábformáját. :( Pedig anno Siesta cipőket kapott, most már nem veszek neki semmi olyat, amiben gyári betét van, a cipőnek belül legyen sima a talpa. Izületi lazaságot sajna tőlem örökölt, így sajna a gágogást tuti nem fogjuk megúszni.

 • 2010.05.29 23:24:49Wish1973

  enid, na akkor az ő esetében megengedett a két térd között ülés:)

  kriszi, ha nincs panaszod, miért kéne mbt-s lábbeli?
  hogy miért nem sarokról átgördülősen járunk? lehet a sok vacak cipő miatt is. ha kényelmetlen, szorít vagy laza, vagy itt nyom, ott széttaposott a cipő, akkor megpróbálsz úgy lépni, h a lehető legkevésbé zavarjon, a legkevésbé fájjon, vagy, h ne veszítsd el, ne lépj ki belőle. szóval, ha már "technikákat" kell alkalmazni a hordhatóság érdekében, akkor borul a minta. és persze a mozgáskultúránk is elég alacsony szinten van, az emberek iszonyú testtartással, lógó fejjel, púpos háttal csoszognak sokszor. (bár, ez már pszicho is). ha vkinek gerincdeformitása, állandó derékfájás van, akkor is kialakít egy kompenzáló testhelyzetet, amitől a lépésritmus, lépésmagasság, lépéstávolság is változhat.

 • 2010.05.29 23:38:03renege

  Wish, a két térd közötti ülést az O lábra írtad?
  Csak mert az én lányomnak is azt mondták, hogy kicsit O lábai vannak (2 éves), és persze nem szeretném, ha így maradna.

 • 2010.05.30 00:29:35Wish1973

  az O-lábbal túl sok mindent nem lehet kezdeni. ha nagyon durva, akkor műtét, de enyhébb elváltozás esetén ez szóba sem jön. lovaglás tilos:)
  comb belső izmainak erősítése, nyújtott ülésben térdek egymáshoz szorítása (puha kislabda, mert akkor látja is, h mikor dolgozik jól. sőt, ha vmi sípolós gumikacsát kell összeszorítani, még hangadás is ad visszajelzést- ezzel máris fejleszted a keresztcsatornákat, vagyis a motoroshoz vizuális v. akusztikus inger is kapcs.) és terpesz-térdelésben sarkak közé ülés, majd visszatérdelés. és persze a szupináló cipő itt nem játszik, mert így is a külső talpélre megy a súly. ortop. dokitól meg lehet kérdezni, h nem érdemes-e egy külső emelést csinálni a cipőtalpra,mert az akkor befelé döntené a lábfejet. de erre csak logikai úton jutottam, nem tudom, alkalmaznak-e ilyet. ill. érdemes kizárni D-vitamin hiányt is

 • 2010.05.30 01:35:25McAlec

  A 'gordulesrol':
  En ugy lattam az mtb bemutato videobol, h eredetileg mi emberek ugy lettunk 'tervezve', h mezitlab, egyenetlen, puha talajon jarjunk, es az mbt cipo ezt kivanja modellezni.
  Tehat, pl amikor tengerparton homokba lepunk mezitlab, akkor a sarkunk jobban benyomodik, mert arra nehezedik az ossz sulyunk, majd fokozatosan terhelodik a suly elore a labujjak fele. Az mbt cipo hatso, puha reszevel ezt a hatast erik el, illetve oldalra is 'gorbul' a cipo,h az egyenetlen talajt meg jobban imitalja. Igy sokkal tobb izmot mozgatunk meg, mintha egy kemeny talpu cipoben jarnank,ami mestersegesen stabilizalja a testet.
  [link]

 • 2010.05.30 12:22:19Anura

  Ö.. nem tudom, volt-e már róla szó, nem volt időm végigolvasni, de a 2 éves fiamnak befelé fordul a bokája (tök későn kezdett járni, nem erőltettük, nyáron mezítláb volt), azt mondta az ortopéd orvos, civilizációs betegség.
  Supi cipőt írtak fel neki, de annak tökre nem hajlik a talpa. Nem is szereti, a kis pufók lábát saroknál is, lábfejnél is kipirosítja, de hordjuk már kb. 1 éve, és semmi változást nem látok.
  Tökéletesen befelé áll a bokája még mindig, ha zokniban van.

 • 2010.05.30 12:38:53Vérkönyvtáros

  Én is a sarkamra érkezem, az alattunk lakó jár is fel panaszkodni, h túl hangosan járok (mezítláb) a lakásban...
  Wish, a sport szandik jók? Most egy Teva tirrám van, mivel az előző, szintén sportom szétment, imádom.

 • 2010.05.30 13:05:22Wish1973

  Anura, ez a cipő nem csodaszer, ne várd tőle, hogy a genetikába belenyúljon, organikus okokra visszavezethető dolgokat gyökeresen megváltoztasson, pláne rövid idő alatt. próbáljátok ki a supy-t vagy a salust, uaz a konstrukció, de lehet, h kényelmesebb lesz. és a sok mozgást se felejtsd- bent lábbeliben, kint mezítláb.

  Vérkönyvtáros, nem vagyok lábbeli-szakértő, de, ami kényelmes, az felnőttkorban már mondható jónak( ezt csak azért írom így, mert egy gyereknél nem feltétlenül jó pl. a siesta, pedig tuti kényelmes)
  szóval, ha elég vastag és rugalmas a talpa, belül pedig puha, akkor jó.

  akinek nagyobb gyereke van (kb 32-es lábmérettől felfelé), annak tudom javasolni a humanic-ot, mert ott kb 40-es méretig van a sorozat, és ok, h nem egyforma lábunk, de azért némi támpontot adhat, ha mi is felpróbáljuk uazt a cipőt a saját méretünkben, mielőtt elhisszük, h a csillogó, lábujjközös magassarkú flipflop papucs baromi kényelmes:D

 • 2010.05.30 13:12:03Vérkönyvtáros

  Wish, a régebbi körömcipő/papucs mániámhoz képest sokkal kényelmesebb :D
  Amúgy olyan, amilyennek írod, az előzővel volt az a meglepő tapasztalatom, h bejártam benne a fél várost és mikor lehúztam: semmi, de semmi megkönnyebbült sóhajtás nem hagyta el a számat.

 • 2010.05.31 14:56:37animmam

  Elvittem ortopediara a gyereket a bedolt boka miatt. Tornaztatni kell neki, de ha nem fog helyrejonni eleg drasztikus megoldast javasolt. A hajam egnek allt tole! Ket csavar a bokaba, kb 20 nap gipsszel hogy helyremenjen a bokaja. Meg vegiggondolni is rossz. Tornaztatom ezerrel. (de ez csak akkor, ha 10 eves koraig nem jon helyre legalabb valamennyire. most 8 eves. )

 • 2010.05.31 20:45:36Wish1973

  animmam, hogy kaptál ennyi idő alatt időpontot?:)
  nem vagyok ortopéd, de még gyógytornász sem, de nekem az a büdös ebben a történetben, h azt írtad, térdből dől befelé a lába. így, ha a bokáját szerkesztik át, de a térdízület nem jól áll, akkor a terhelés újra le fogja nyomni a bokát. nem mondom, egy térdműtét kemény dió, meg nem is tudhatom, h indokolt lenne-e, de csak a bokával foglalkozni-nekem elég szűk látókörre utal.
  amúgy, ha ennyire extrém a helyzet, sztem az iskolai tesi alól minimum részleges felmentés és gyógytesi lenne javasolt (plusz a tornacipőbe vmi betét) ezeket mind az ort. doki írja fel. mmint a felmentést, gyógytesit, betétet.
  másik doki?

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta