SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok: Minden a gyerekekről szól

2010. május 27., csütörtök 10:52

Ez az időjárás lassan kezd kikészíteni. Nem, mintha nem bírnám az esőt, de mostanában folyamatosan figyelem az időjárás-jelentést, és meg kell állapítanom, bizony két napra sem lehet előre készülni.

Amikor már bizakodsz, mert azt ígérik, két nap napsütés lesz, akkor másnap már átvált a napocska felhőre, villámokra, szélre. Szóval feladom. Szabadtéri programon való részvétel mindenkinek csak saját felelősségre. Mi másról is szólhatna a mai programajánló, mint a gyereknapról?

Nem könnyű dolog válogatni a rengeteg program közül, de arra gondoltam, külön kiemelten azokat fogom ajánlani, amelyek ingyenesek, mivel tulajdonképp a gyermeknap eredeti célja is az volt, hogy a nehezebb sorsú gyerekekre hívja fel a figyelmet. Talán elkezdődött valami és ma már a legtöbb nagyvárosban ismét van rengeteg ingyenes rendezvény a gyerekeknek, nem csak azoknak, akik tele pénztárcával tudnak nekivágni ennek a napnak.

Gyereknapi programok:

Budapest

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Fővárosi Önkormányzattal közösen rendezi meg immár huszadik alkalommal programjait a Városligetben 29-30-án. Kolompos, Kaláka koncert, kézműves foglalkozások, Biztonságos Internet Sátor, fogászati busz, anyukáknak méhnyakrák szűrési lehetőség mobil szűrőállomáson.

A Millenárison is várják a gyerekeket, szombaton Vízimanók napja (itt kell jegyet venni), vasárnap ingyenes gyereknapi programok. Egész napos pontgyűjtő versenyek, Ghymes koncert, Ládafia bábszínház.

A Művészetek Palotájában is ingyenes programokkal várnak mindenkit, 30-án 10-től 15 óráig. A program változatos, sakkovi, kreatív angol játszóház, zeneovi, társasjátékok, akadálypályák, Vitéz László (ez a video még az eredeti), 12-kor Magashegyi Undeground műsora.

A Gyermekvasút a Hűvösvölgyi állomásnál is ingyenes programokkal várja 30-án a gyerekeket, a vasútra csak a 14 éven felülieknek kell ezen a napon jegyet váltani.

A Zöld Pardon is ingyenes programokkal készül a gyerekek ünnepére immár harmadik alkalommal. Mesejátékok (Szent György és a Sárkány, Ludas Matyi),  kerámiakészítés, zsonglőr bemutató, tanítás, zsonglőreszköz készítése, papírcsónak-verseny a tavon, ezen kívül sok-sok program, valamint gyereknapi ebéd (Gyereknapi virsli 420.- Mini hamburger 550.- Rántott csirke hasábburgonya. 550.- Rántott sajt hasábburgonya. 560.- Tejbegríz 350.-) várja a gyerekeket.

Május 29-én szombaton Családi Nap lesz a Civilek a Palotanegyedért Egyesület szervezésében, a helyszínek: VIII., Mikszáth Kálmán tér és környéke (Magyar Nemzeti Múzeum, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyermekkönyvtára) Programok:  gyerekkönyvek bolhapiaca, aszfaltrajz, hangszersimogató, táncház, fajáték-kiállítás, kavicslabirintus, játékos múzeumi foglalkozások, animációs filmek vetítése, vezetett túrák a VIII. kerületben és a Magyar Rádióban, dzsesszkoncertek.

A Klebelsberg Kuno Kultúrkúria (II., Templom u. 2-10.) is szombaton várja ingyenes programjaival a gyerekeket, Kolompos együttes, bábelőadások, játszóház várja az érdeklődőket.

Néhány vidéki program, előre elnézést attól, akit kihagytam, sőt, most igazán várom azok kommentjét, akik tudnak a lakóhelyük környékén néhány jó hétvégi gyerekprogramot!

Győrben a Radó-szigeten lesznek gyereknapi programok, a program fő keretét idén az állatmesék adják, lesz ki mit tud, babajátszótér, kézműveskedés, fellép az Alma zenekar.

Szombathelyen aTörténelmi Témapark (Aréna utca); eső esetén: AGORA - Művelődési és Sportház (Szombathely, Március 15. tér) lesz 30-án gyereknapi program, bábszínház, római harci játékok, óriás falfestés, aranyhalkészítés,  modellhajó készítés és verseny, a legkisebbeknek babajátszó, valamint rengeteg érdekes és színes program.

SiófokFő terén is gyereknapi programok  lesznek 30-án,  a színpadon mesejáték, táncos bemutatók, ingyenes ugrálóvár és arcfestés,  rossz idő esetén a rendezvény a Kálmán Imre Kulturális Központban kerül megrendezésre.

Taliándörögdön 29-30-án lesznek ingyenes programok, régi mosási technikák, kenyérsütés, papírmerítés, Szőke András tárlatvezetése, kócbabakészítés, sárkányeregetés, jó levegő és gyönyörű környezet!

Néhány oldal, ahol érdemes programok után nézni:

http://port.hu/pls/w/child.index2

http://www.gyerekprogram.hu/

http://www.koponyeg.hu/fesztivalok.php?kbl=24

Miután az összes nagyobb város programja nem fér ide, elöl járnék jó példával és itt leírom az én lakókörzetem – kimondottan szegényes és néha felkutathatatlan – hétvégi gyerekprogramjait! Aki tud még jó programokat a saját háza tájáról ne habozzon megosztani velünk!

Programok Tököl környékén:

Szigetszentmiklóson a „Sárga Házban” várják 29-én gyereknapi programmal a látogatókat 9 órától, lesz aszfaltrajz-verseny, kerékpáros ügyességi verseny, Mesemusical Janza Kata és Polyák Lilla közreműködésével, kézműves foglalkozás, sok meglepetés és ajándék!

Dunaharasztiban http://www.dunaharaszti.hu/hir/56/Gyermeknap_a_csonakhaznal/ (igen tudom, ez nem a szigeten van.:)) a Sport-szigeten a Csónakháznál lesz gyereknapi rendezvény 30-án 10 órától, Miamanó színház, Meserét bábszínház, lovagi torna, Bóbita koncert.

Szigethalmon a Városi Szabadidőközpont parkjában lesz gyereknapi rendezvény 29-én. Galambröptetés, ügyességi játékok, ugrálóvár, kreatív sarok, valamint 5 km-es kerékpártúra kicsiknek, ezen kívül a helyi Tűzoltóparancsnokság gépjármű bemutatója is érdekes lehet a gyerekeknek.

Százhalombattán aBarátság Művelődési Központban 30-án 10 órától várják nem csak a legkisebbeket. Lesz itt Tini tanácsadás (fodrász, kozmetikus várja a fiatalokat), Süssünk együtt a nagymamával (palacsintasütés a nyugdíjas klub tagjaival), óriáskép festés, bábszínház, mesesarok, játszóház.

Minden gyereknek jó szórakozást kívánok ezzel a dallal!

Néhány szó röviden erről a kedves ünnepről.

1949-ben a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség moszkvai ülésén kezdeményezték a Nemzetközi Gyermeknap megünneplését. A határozat alapján 1950 óta ez a nap május utolsó vasárnapja. A célja az elmaradott, háború sújtotta országok gyermekeinek megsegítését szolgáló akciók szervezése volt.Hasonló rendezvény létezett már a Monarchia idején is. 1906-ban rendezte meg első gyermeknapját az Országos Gyermekvédő Liga, és ezzel a II. világháborúig tartó hagyományt teremtett. Többnyire májusban tartották meg országszerte a kétnapos rendezvényt, melyen az arisztokrata hölgyek zöld perselyükbe gyűjtötték az adományokat. Eredményessége változó volt, de társadalmilag ismert és elfogadott eseménnyé vált. Az adománygyűjtő gyereknap nem volt egyedi Európában, de a kezdeményezés sajátosan magyar. 1931-ben is voltak ilyen irányú rendezvények, ekkor már egy egész hét szólt a gyermekekről. Egyéb gyermekekkel kapcsolatos világnapok is léteznek, szeptember 20 a Gyermekek Világnapja (UNICEF), november 20-a a Gyermekek Jogainak Világnapja, augusztus 4-e a Bennszülött Gyermekek Napja, az Eltűnt és Bántalmazott Gyermekek Napja május 25, egy New Yorkban eltűnt kisfiú emlékére hozták létre.

RR

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.27 11:02:29nanemárrr

  Vasárnap egész napos program kavalkáddal ünnepelhetjük a gyermek napot Kecskeméten is. A főtéren reggeltől estig lesz mit nézni és csinálni. Délelőtt állatos programok, délután pedig koncert, bábszínház, stb. Keresek mindjárt linket, hogy hivatalosabb legyen a dolog. :)

 • 2010.05.27 11:08:30Twighlight Princess

  Sziasztok!

  Veresegyházon is ingyenes programok várják a gyerekeket és hozzátartozóikat:[link]

 • 2010.05.27 11:14:30nanemárrr

  Nem találtam linket, de azt megtaláltam egy blogban, hogy kutyaárverést rendez a menhely délelőtt, szóval ez az állatos program.

 • 2010.05.27 11:19:13Rosa Rugosa

  nanemárrr

  Na ez tetszik, a nagy internet világában tök jó, hogy a környékbeli programok pl. nálunk leginkább a buszmegállóban vannak kiplakátolva, a neten jó ha egy kis plakátocskát találok róla fél óra keresésé után.:DDD

 • 2010.05.27 11:24:03nanemárrr

  Én is plakáton láttam, a neten nem találtam semmit, csak egy menhelyes srác blogját, ahol írja az árverést (ezt a plakáton láttam félszemmel, de inkább a bábszínházra és koncertre koncentráltam). :)

 • 2010.05.27 14:17:44kiskoboldd

  ha valakit érdekel, a Szabadság téren-és másik 3 helyszínen belvárosi fesztivál lesz. Vasárnap jó kis gyerekprogramok lesznek, pl Halász Judit koncert. Mi megyünk csápolni. :D

 • 2010.05.27 14:25:26nanemárrr

  Ne is mondd! Halász Judit mellett ott lesz Szalóki Ági is valamelyik helyszínen. Irigy vagyok, de nagyon! Ide nem tudom mikor jut el valamelyikük?!

 • 2010.05.27 14:27:40Játéktár

  Minimax gyereknap a Vasúttörténeti Parkban
  [link]
  Gyereknap a Pólus Centerben állatsimogatóval, játékos programokkal[link]
  Kaláka gyereknapi koncert a XV.kerben [link]

 • 2010.05.27 14:28:48csimota

  TISZAKÉCSKÉN lesz szombaton eégsz napos program.

 • 2010.05.27 14:30:29Játéktár

  Adyfamília családi nap Újpesten szombaton[link]
  Gyermeknap a Corvin Művelődési Házban a XVI.ker-ben vasárnap[link]
  Zuglóban a Cserepes ház melletti parkban is lesz gyereknapi rendezvény holnap, pénteken délután[link]

 • 2010.05.27 14:38:58youdit

  nanemárr,

  Szalóki Ági Szombathelyen (vas.), Halász Judit Debrecenben (szo.) - az még talán nincs is messze, nem?

  [link]

 • 2010.05.27 15:14:03Játéktár

  A Palace mozikban gyereknapi kedvezményes mozivetítések lesznek a hétvégén. 500ft a jegy egyes filmekre, ill. aki kiszínezve leadja a pénztárnál a kinyomtatott képet, az ingyen nézheti meg a családjával a Nanny McPhee filmet. Részletek itt[link]

 • 2010.05.27 17:18:15Rosa Rugosa

  Tatabányán a Gyémánt fürdőben lesz gyereknapi műsör (habparti a tűzoltók "segítségével", stb.:)
  [link]
  Tatán a Várudvaron várják a gyerekeket.
  [link]

 • 2010.05.27 17:18:57Rosa Rugosa

  Nem műsör -elvonási tüneteim vannak-, hanem műsor.

 • 2010.05.27 17:27:34Rosa Rugosa

  És az idei tatai program ez::D
  [link]

 • 2010.05.27 20:38:59nanemárrr

  youdit, mihez képest nincs messze Szombathely és Debrecen? Mert Kecskeméttől odébb vannak egy kicsit...megvárom, míg közelebb jön Szalóki Ági...Halász Juditra Esztergomba megyünk családlátogatással egybekötve. :)

 • 2010.05.28 00:59:57tildy:)

  NEm az ígérgetést kell nézni hanem a megfelelő oldalt, és nagyjából lehet tudni mire lehet számítani.
  időkép:[link]

 • 2010.05.28 07:15:28Rosa Rugosa

  Tildy, ennyire hülyének nézel, hogy nem tudok megnézni egy (sok) időjárás előrejelzést?

  Vagy biztos én nézem rosszul, de tudod egy hete levágtuk a lucernát, amikor az előrejelzés napos időt ígért 3 napra.
  Nem csak mi, hanem mindenki.
  Ne képzelj el parasztbácsikákat, akik a fecskék röptét nézik és abból jósolnak, bár lehet többre mentünk volna azzal.

  A vágás reggelén még 3 nap napos idő szerepelt, délután már mind a 3 nap felhős lett.

  A múltkori vasárnapi zuhéra is 12mm csapadékot jelzett, aztán vasárnap délelőtt lett belőle 38.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta