SZÜLŐSÉG

Alvásidőben próbál dolgozni a háromgyerekes anya

2010. május 17., hétfő 15:28

Eljutottam a továbbképzésre, agyam a régi, bónusz volt, hogy hozzám egyszerre általában csak egyvalaki beszélt, senki sem verekedett össze egy-egy (ugyanolyan) billentyűzeten, sőt, egész délelőtt egy árva hisztiző sem volt. Órákon át tiszta maradt a ruhám, könnyedén figyeltem 5-6 ablakra egyszerre, segítettem a szomszédomnak, aki ezért nagyon hálás volt, pisilni nem is akart velem jönni. Azóta eltelt pár hét.

1.

Legszembetűnőbb tapasztalatom, hogy a gyerekek csakis akkor betegek, ha anyának munkaügyben mennie kell. Gyanakodni akkor kezdtem, mikor az agymosásom agyfrissítésem második napjának reggelén a nagyom hatalmas mandulákkal és bariton hanggal ébredt. A gyanúm fokozódott, mikor két nap múlva már biztosak lehettünk abban, hogy ez skarlát, de semmi gond, úgyis egyezkedünk még a rendszergazdával, hogy én vagyok-e béna, a gépem vagy bent van zűr. Mire a gépemen feléledt, aminek fel kellett, a gyerekek is rendbe jöttek (csak a felnőtteknek lett közben kellemes torokgyuszija a streptococcustól – mivel felnőttként már nem nagyon lehet a skarlátot elkapni, márpedig alapszabály, hogy beteg gyerekeket csakis betegen buli ápolni, amúgy még úgy érezném, felesleges energiáim vannak).

Mára a gyanú tény. Vittem a nagyom szemészetre és beszerveztem a szemészet utánra egy egyeztetést, hogy haladtam. Azon túl, hogy a 9-es időpontunkkal 11-re bent is voltunk (tehát a férj igénybe vehető időszelete elszállt, a főnökömnek pedig értekezlete kezdődött), a hétfőt megelőző hétvégén, mikor is bele akartam húzni a munkába, mit csináltam? Igen, beteget ápoltam, egyelőre csak kettőt, a harmadik versenyző aznapra lett nyűgös, de még láztalan, így kiscsésze pupillákkal mentünk, munkahelyre csak benéztem, aláírtam pár papírt, megbeszéltem egy új időpontot és irány haza.

Tehát ha anyu is dolgozni akar/kell neki (nem mellesleg: munkája is van), pláne GYES mellett, apu pedig épp nem nagyon befogható, nagyszülők a holdon vagy csak szintén dolgoznak, akkor az első pont tompítására elengedhetetlen a jó, nem szívbajos, betegápolásban/-elviselésben edzett bébiszitter.

2.

„Ne légy szeles. 
Bár a munkádon más keres - 
dolgozni csak pontosan, szépen, 
ahogy a csillag megy az égen, 
úgy érdemes. „ József Attila

Mivel teljesítménybérben fizetnek, különösen fontos a munkaszervezés - legyen most ez a második és mára az utolsó pont. A gyerekes oldalakon mást sem olvasni, mint hogy a túlélés elsődleges alappillére a napirend, a napirend és még a napirend. Három gyerekkel nálunk a napirend szent és sérthetetlen, a lazulás netovábbja, hogy hétvégén lassan készülgetünk, fél kilenc-kilenc előtt nincs reggeli, az apjuk öltözteti a gyerekeket, így én később kelek és a reggelekből a palacsintasütés csak az enyém.

Azonban, feszes menetrend mellett mikor lehet dolgozni? Alvásidőben. Azaz 12-14 között és 20 óra után.

Ám pont ekkor szoktam uzsonnára kiflit/zsömlét/buktát/pogácsát/sajtos masnit sütni, esetleg olvasni. Este pedig főzök a következő napra, fél órás torna, ha a férjem fél 9 előtt hazaér (esetleg hétvégén), akkor vásárolni menni.

Tehát ha dolgozni akarunk, akkor a munka első része a munkaszervezés. Ha már eddig is tele volt a napunk, akkor igazi kihívás. Két hete keresem az egyensúlyt a munkaszervezésemre, örömmel veszem az ötleteket.

Vérkönyvtáros

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.18 08:38:56kriszi

  Nálam is alvásidő volt, elég zord voltam: mivel a kicsi délután írd és mondd, három órát horpasztott, és szeretett még utána is kb. félórát heverészni az ágyban, a nagynak ukáz volt, hogy délután kettő és öt között _nincs semmi_, ő is alszik, vagy elvan csöndben, ahogy tud (többnyire azért aludt is valamennyit), anya pedig dolgozik. Hétvégén most is hasonlóan van, eltekintve attól, hogy a nagy most már alkot vagy olvas, de azt bírja bő két óra hosszat. Ennyit tudok délután dolgozni (hétközben már régóta bejárós-intézményes napjaink vannak).

  Nekem egy ideig a hajnal vált be, mivel pacsirta alkat vagyok. Ehhez is kellett "idomítani" a sajnos ebben rám ütő nagyobbikat, de az aránylag könnyebb volt, mert főleg hideg téli reggeleken ő sem olyan szívesen ugrált. Szóval én felugrottam fél öt körül, elő a laptopot, és amíg nem volt nagyon muszáj felkelni (olyan hét-fél nyolc tájban), gyerünk nekiugrani a melónak (akkoriban otthon fordítottam meg tartalmat fejlesztettem). Ez meg a délutáni szakasz együtt lefedte azt az időt, amit munkára kellett fordítanom. Jó is volt, mivel én este kilenc után üzemképtelen vagyok, nem fog az agyam. Világmegváltó beszélgetésekben persze így is benne vagyok hajnalig, de tanulni vagy dolgozni, hát az nemigen megy. (Rémálmom volt, amikor egyszer este nyolckor kaptam meg egy több mint kétszáz oldalas szerkesztendő anyagot, amit másnap reggel kellett leadni.)

 • 2010.05.18 08:52:52kerekbilincs

  2010.05.18 08:10:59kicsinap
  Csak egy gyerekem volt intézményesített - de tragédia volt, amíg dolgoztam (most újra itthon). Annyira ciki volt, hogy folyton beteg lett, pedig ő még a kemény magnak számított. Azt szokták meg tőlem, hogy ő az, akire szinte soha nem lehet számítani. 15 hósan vittem bölibe. Mondta már nekem előtte egy idősebb gyerekorvos, hogy ha 2 év alatt kezd el járni, azzal az a baj, hogy akkor még nem immunizálnak a betegségek hosszabb időre - tehát folyton beteg lesz. De nem hittem neki. Most meg parázok - május végi lesz a gyerek, megint. Szóval, vagy beviszem a bölibe 15 hósan megint, és kezdődik előről az egész betegséges hercehurca, vagy 2 év 3 hósan kerül be - és én 3 hót gyed/gyes nélkül leszek (a bölik szeptemberi kezdéssel vesznek fel itt), holott kéne a pénz is - TB is (gyakori ellátásra szorulok).

 • 2010.05.18 08:59:56kerekbilincs

  2010.05.18 00:46:38E888
  Mennyi idős? Ha elmúlt 6-8 hós, vezess be szigorú napirendet. 1 hó alatt hozzászoknak (ez a max!! az én rosszul alvó bébimnél is csak 2 hét volt). És kiszámíthatóbb lesz a napod. Nagyon praktikus dolog. A babák szeretik a napirendet, az enyém 2 éves, 11.30kor húzza ki a széket, hogy "hamm!!" (ebéd), meg pont 18.00kor kordul meg a gyomra. :) A napirend kiszámíthatóságot és nagy biztonságot hoz a gyereknek, most tényleg. Nem gondoltam volna, hogy ennyit számít. Figyeltem 1 barátnőmet, ő tök ösztönösen csinálta, és nem értettem, miért boldogul annyival jobban a bébivel. Aztán rájöttem - ő is napirendet csinált, csak ő vhogy ösztönösen, nem direkt. Mióta tudom, mennyivel kiegyensúlyozottabb a gyerek, ha hozzá igazodunk, már lustának és önzőnek tartom azt, aki nem vezet be neki ilyen olyan indok miatt. Utólag megtudtam ugyanis, hogy babák 3 órás bioritmussal születnek, nekünk kell megtanítani (tanítani, nem kényszeríteni) a 24 órás bioritmusra. Ez a későbbiekben segít megelőzni alvásproblémákat is egész életére (állítólag).

 • 2010.05.18 09:29:10kurutty

  2010.05.17 18:05:45EZsL
  "Gyerek(ek) mellett lehet dolgozn. Nem nehéz. Amíg kicsi úgyis folyton alszik meg eszik (szoptatás, cumizattás nem igéynel nagy figyelmet), amikor kicsit nagyobb, emg eljátszik szépen. "

  Aha. Hát az nem az én gyerekem.

 • 2010.05.18 09:44:25kurutty

  napirend téma: van valakinek ötlete arra, hogy hogyan befolyásolhatnám a gyerek reggeli ébredését?

  Most ott tartunk, hogy bármikor teszem le este (amúgy 8 és 9 között valamikor, ahogy kijön a lépés), mindig felébred hajnali 4 és 5 között, általában közelebb a 4 órához. Van hogy 15 perc elég a visszaaltatáshoz, van, hogy 40 perc kell (nem etetem meg, csak simogatás, cumi). Eztán alszik még vagy 3/4 órát, de 5 és fél 6 között valamikor tutira "reggelizik", mert még egyszer nem kelek fel, hogy fél órát altassam. Jobb esetben utána még alszik egy órát, rosszabb esetben úgy gondolja, hogy most játék jön. 9 hónapos.

  Szerintem valahol itt tudnám elkezdeni, hogy kiszámíthatóbb legyen a napunk, de egyszerűen nem veszi a lapot. :( Hálás lennék, ha valaki meg tudná mondnai a tutit... Persze lehet, hogy a megoldás az, hogy én is 8-kor fekszem, akkor biztos nem okozna gondot a hajnali kelés. Agyő munka!

 • 2010.05.18 09:44:48ildisz

  verkönyvtaros, elöször is gratulalok a munkabaallashoz!:-)

  Nalam, sajnos, nem müködött ez a gyerek alvasidejeben tanulas. Amig meg aludtak delben addig csak-csak ment a dolog, de amiota nem alszanak, azota bizony estere (ha itthon vannak egesz nap, mert mar ovisok) en bizony egy hulla vagyok. Sokszor meg a konyhat összepakolni sincs energiam.

  Raadasul, ugy erzem, a szellemi kepessegeim is romlottak a gyerekek ota. Nehezebben tudok figyelni, nehezebben jegyzem meg a dolgokat. Igazabol, azt hiszem, nem a "hülyültem el", csak egyszerre annyi dologra kell koncentralnom, hogy a tanulasra mar nagyon keves kapacitasom marad. A regi szep idökben, amikor egyetemre jartam, igaz a vegen dolgoztam mar egy keveset, de nagyjabol ugy isztottam be az idömet, ahogy akartam, akkor tanultam, dolgoztam amikor kedvem volt. Most ez, sajnos mar nem igy van: amikor a kölykök oviban vannak, akkor mint az örült tanulnom kell, de közben feszült vagyok, mert all a haztartas, nincs bevasarolva, uszik az egesz lakas.

  Most hamarosan en is dolgozni fogok (de csak keveset) az egyetem mellett. Mar nagyon varom egyreszt, masreszt nagyon felek, hogy hogyan fogom ezt az egeszet megszervezni, kezben tartani, hogy se a gyerekeket, se a munkat, se az egyetemet, se a ferjemet, se a haztartasomat ne hanyagoljam el.

 • 2010.05.18 10:01:54oreille

  Vérkönyvtáros, szerintem nincs tuti ötlet. De vannak fontos dolgok, amik muszáj, hogy meglegyenek, mert még így is ... hmm.. vérhugyozás a dolog:
  - fegyelem (részedről elsősorban)
  - a képesség, bármit a napi feladatok közül bármikor gombnyomásra tudni csinálni, legyen az zokniválogatás vagy a legkoncentráltabb munka
  - rugalmasság a végtelenségig
  - a lehető legtöbb igénybevehető külső segítség bármilyen feladathoz
  - mindehhez nagyon strapabíró idegrendszer, ami nem billen meg könnyen ebben az állandó, minden nap kiszámíthatatlan követelményeket állító egyensúlyozásban. szerintem ez benne a legnehezebb.

 • 2010.05.18 10:03:50kriszi

  Ildisz, nekem az vált be, hogy
  1) nagyon keményen darabokra osztom a napot, ettől-eddig tanulás, attól-addig munka
  2) mindenkit befogok otthon. de tényleg mindenkit. A hajtogatás közös program a két gyerekkel már évek óta, vasalni akkor szoktam, amikor ők még vacsoráznak (én már befejeztem), közben beszélgetünk, bevásárolni a férjem jár. Takarítás: két tollsöprűnk van, két porszívónk és három felmosónk. Nekiállunk hétvégén mind a négyen. Nincs mese, ha nekem más dolgom is van, mint a háztartás, akkor másnak viszont a háztartásban van dolga.
  3) (ez nagyon fontos) előre összeírom, hogy mit kell elvégeznem aznap (igen, a munkahelyen is, az enyém minden féloldalas, rontott nyomtatási papír), és _nem többet_, mint amennyit biztosan meg is tudok csinálni. Inkább, ha végzek vele, és még akad idő, dolgozom "előre". Sikerélmény, és viszlát, feszültség!
  4) a házartás ha áll, hát áll - ilyenkor jól jön, hogy nem vagyok túl pedáns :D

 • 2010.05.18 11:22:15gillian

  Vérkönyvtáros!
  Gratula a munkához!
  A poszt nekem is húsba vág, én végig dolgoztam a gyermek mellett, míg sokat aludt, elég jól ment, aztán jött a horror, aztán délelőtti bölcsibe ment 2 éves korában, az valamit segített. Most ovis, és annyira sok lett a munka, hogy így is még este dolgozom. A háztartásom nem a legprecízebb, viszont speckó diéta miatt csak az jön szóba, hogy én főzök. Így hát általában a takarítás látja kárát, ami zavar, de már nincs rá erőm.
  Minden munkaszervezési ötlet nekem is érdekes, falni fogom a kommenteket is :D

 • 2010.05.18 11:22:57gillian

  Ja, azt lehagytam, hogy július elejére várjuk a tesót... Kezdek simán pánikba esni.

 • 2010.05.18 11:24:33gillian

  2010.05.18 09:44:25kurutty
  írtam az előbb egy hosszút neked, de elszállt :(
  a lényeg: Suttogós könyvben olvastam ilyen problémáról és megoldásáról, de sajnos nem emlékszem a pontos adatokra (melyik könyv melyik része), ott nézz utána szerintem

 • 2010.05.18 11:26:38gillian

  2010.05.18 10:01:54oreille

  a strapabíró idegrendszer, na az hiányzik nekem, de nagyon
  :(((
  folyton kiborulok...

 • 2010.05.18 12:07:07babó

  sztem a korán keléssel egy bizonyos ponton túl nem lehet mit kezdeni. én nagyon látom a kölykökön, hogy tényleg alkalmazkodnak az évszakokhoz, nyár van, korán világosodik, korán kelnek :(
  valamennyit segít a sötétítés (redőny).
  másrészt a kicsi nálunk is ébredezeik 4-5 között (is, de ez hosszú történet) még szopik valamennyit, de tápon is él (14 hós). namost akkor van esély visszaaltatni ha kap kaját valamilyen formában. a táp jó, mert bealszik rajta de max egy órát nyerünk. vagy csatlakoztatom cicire, és mellém fektetem és bealszom. így általában cummog egy órát, de aztán csak lefordul és még szunyál. de. ha a 4 éves is megébred és meghallják egymás hangját akkor esélytelen a dolog, kel mind a kettő. és mi is sajna. cserébe a kicsi alszik még egy viszonylag rendeset délelőtt is, ami azért jól jön.

 • 2010.05.18 12:09:53babó

  Felicitasz
  köszönöm a választ :))

 • 2010.05.18 12:37:26kurutty

  gillian, babó, köszi

  próbáltuk az elsötétítést, de nem láttuk egyértelmű hatását az alvásidejére

  a suttogót én is olvasgattam, és egy olyan megjegyzés rémlik, hogy "anyuka feküdjön le korán" ha a gyerek hajnalban kel

  hja, ez biztos remekül működne akkor, ha napközben lenne olyan pár óra, amikor más vigyáz a gyerekre, csak hogy én is tudjak haladni a dolgaimmal

  de azért még belelapozok, bár amit Tracy is hangsúlyoz mindig a napirend mellett, az a kitartó következetesség (hát én következetesen nem etetem hajnalban már egy hónapja, mégis ébred)

 • 2010.05.18 12:37:26Vérkönyvtáros

  Az én alvásigényem erősen megváltoztatták a gyerekek :)
  Alapesetben bagoly vagyok, zene/tv/lámpa mellett alszom háborítatlanul és édesen, de mióta van gyerekem a fülemet irigyli minden manó... Mondjuk mióta nem szoptatok, már nem ébredek a szomszéd gyerekekre is - csak az enyémekre, ahogy elkezdenek nyögni akár.
  Ami a gyerekek reggeli ébredését nálunk befolyásolja, az a redőny. Ahogy hosszabbodnak a nappalok, úgy keltek egyre korábban a fiúk (a kedves papa pacsirta volt, míg nem dolgozott napi 12 órákat), ráadásul éjjel a szobájuk ajtaja nyitva, így kellett redőny a nappalira is és megérte, azóta 7 után kelnek.
  Illetve amint éjjel nem megy 10 fok alá a hőmérő, a nappaliban bukón van az erkélyajtó fél szárnya. Eleinte féltem, h a kinti hangok ébresztik őket (bezárt ablaknál szinte semmit nem hallani), de nem, viszont így jobban alszanak.

 • 2010.05.18 12:38:24kurutty

  gillian, nyugi
  az idegeskedés árt a szépségnek! :)

  (bagoly mondja verébnek)

 • 2010.05.18 12:38:35Vérkönyvtáros

  Ja, a sötétítő függöny/reluxa/roletta nem ugyanaz a hatás, próbáltuk.

 • 2010.05.18 12:45:46oreille

  Gillian, én is gyakran kiborulok, ezzel sem vagy egyedül :-(
  bennem mindig csak azt tartotta a lelket, hogy láttam a végét, akármilyen hosszú hónapok is voltak. szóval láttam, mikor megy a gyerek bölcsibe, mikortól lesz ott egész nap stb.
  azóta kicsit könnyebb, de még így is nagyon feszesek a napjaim és kevés idő jut magamra.

 • 2010.05.18 12:52:39Medellin

  Na, hát pont ezért rendelek kaját 3 gyerek mellett, hogy tudjak alvásidőben tanulni, olvasni, egyéb dolgot csinálni:)

 • 2010.05.18 12:54:02Vérkönyvtáros

  2010.05.18 12:45:46oreille,
  csatlakozom Kicsinaphoz: nem lesz ott, mert sokszor beteg. Míg nem volt intézményesített a gyerekem, 1x volt náthás + a 3 napos láz. Azóta alig van hónap, h ne legyen valami. Mindez úgy, h mivel még itthon vagyok, így az első gyanús jelnél marad itthon 1-2 napot regenerálódni, alig van teljes hét, mikor ovizik, de így kevesebb vírust szed össze - és hoz haza.
  Míg a nagynak 22 hónapos korában szívtam először orrot, a kicsiknek 2 hetes korukban. A nagynak 21 hónaposan volt először hűtőfürdő, a kicsiknek 1 hónaposan.

  Egyedül abban reménykedem, h "edződnek"... Én biztosan, 39 alatti láznál minden izgalom nélkül gyógyítok, ha kékül a szájuk, akkor sem rohanok rögtön a dokihoz, hanem csak ismételjük a hűtőfürdőt.

  A gyerekek előtt volt kb. 4 féle gyógyszerünk, azóta viszont min. 3 kül. lázcsili, szirupok, vitaminok, protexin stb.

 • 2010.05.18 12:54:33Vérkönyvtáros

  Medellin, és honnan?

 • 2010.05.18 12:59:03Medellin

  Egészségkonyha - Bambino menü

 • 2010.05.18 13:00:00Vérkönyvtáros

  Megnézem. Én eddig helyi éttermekből, de pl. tegnap nyers volt a rizs, múlt héten (igaz, azt magamnak rendeltem) csípős a gombapörkölt stb.

 • 2010.05.18 13:01:28Vérkönyvtáros

  Itt sajnos nincsenek.

 • 2010.05.18 13:03:58Medellin

  Nekem is egy anyuka ajánlotta a játszótéren, hogy imádják a gyerekei; és tényleg. Ezen kívül változatos, és tényleg nagyon finom. Nálam a két nagyobb is kicsi, úgyhogy egy adagot (2 fogást) esznek meg ketten, úgyhogy baromira megéri pénzben is. Nézd meg, hátha tetszik!

 • 2010.05.18 13:04:34Medellin

  :(

 • 2010.05.18 13:13:09gillian

  Nekem a főzés nem tud kimaradni a diéta miatt. Annyiból nem bánom, hogy ez az egyetlen házimunka, amit valóban élvezettel csinálok. Sokkal rosszabb lenne a helyzet, ha imádnék takarítani, de muszáj lenne főznöm vagy fordítva. Így legalább azt muszáj, amit szeretek.

 • 2010.05.18 13:16:06babó

  a napirend meg a következetesség szerintem is fontos, jó dolgok, de csak mértékkel. a napnak fontos a ritmusa, főleg a reggeli-esti szertartások időpontja, rutinja, de az a halálom, ha percre pontosan KELL mindig mindent ugyanúgy ugyanakkor csinálni. oda kell figyelni a gyerek jelzéseire, van hogy többet vagy kevesebbet eszik vagy alszik vagy valami, jó ha ezeket figyelembe vesszük.

  ráadásul szép-szép, de a gyerekek változnak. néhány hónaponként érdemes átgondolni, hogy nem kell-e valamilyen változtatás, mert változnak az igények.
  a reggelre visszatérve: lehet, hogy fontos és következetes, hogy nem etetsz reggel, de az is lehet, hogy ennek az az egyenes következménye, hogy sokáig ringathatod (amitől nem leszel kipihentebb) és biza lehet, hogy korán fog kelni, szokd meg, feküdj le korán. érdemes mérlegelni, hogy mi a fontosabb. ha tényleg szükséged van az esti órákra, tehát nem tudsz korán lefeküdni, akkor felrúgva a következetességet, jó lehet bármilyen módszert, akár az etetést is bevetni, hogy a gyerek aludjon még egy kicsit reggel. én nem vagyok hajlandó 6 előtt kelni, és ha ez azt jelenti, hogy a gyerek fél öttől fél hatig cummog a mellemen és totál érzékenyre dörzsöli, akkor legyen :))
  szal döntés kérdése.

  és igen, redőny és nem egyszerű sötétítő függöny.

 • 2010.05.18 13:17:42Vérkönyvtáros

  Én akkor szeretek főzni, ha nem muszáj ;)

  Amúgy a napokban azt fejlesztettem ki, h az uzsit gyorsan megcsinálom, tálalom a gyerekek és míg esznek, addig gyorsan odarakom a levest/főzeléket/húst, így a nagy fürdési láz végére biztosan elkészül. Az ebéd végénél pedig bedagasztom, amit épp kell, ill. vettem elősütött kifliket, néha az van.

  És tényleg sokkal nagyobb fegyelemre van szükségem, mint eddig bármikor.

 • 2010.05.18 13:19:58oreille

  Vérkönyvtáros, a betegség a másik tészta, én csak a normál mindennapokra gondoltam, extrák és felár nélkül :-)

  Nekem az volt a szerencsém (hahahaha), hogy általában én is elkaptam a betegséget és így kiirathattam magam. Az első két beteg napon általában megkísérlem a spárgát a munka-beteg gyerek között, ez az én kiborulás-kidőlésemmel bebukik a harmadik napon és akkor már csak gyógyulunk...
  (A lányom nem az a lázas szemmel egész nap ágyban fekvő fajta, 40 fokos lázzal simán tologatja a babakocsit és ennivalót követel)

 • 2010.05.18 14:02:15Vérkönyvtáros

  Á, menten a billentyűzetembe dőlök, a lányom már kialudta magát, a fiam viszont még semmit. 1 óra múlva indulunk a nagyért...

 • 2010.05.18 14:14:24babó

  ó igen, az alvásegyeztetés... remek :))
  sajnálom :S

 • 2010.05.18 14:28:48Mille38

  Prédikátor könyve: Mindennek megvan a maga ideje. A helyzet az, hogy ha az ember három kisgyerek mellett dolgozik, akár otthon is, akkor nem süt sajtosmasnit, helyette, alvásidőben dolgozik. (Legfeljebb mirelit tésztából.) Ha kisgyerek mellett nincs a megszokott sütizés, akkor szigorúan TILOS lelkifurdizni (éppen a lélek nyugalma érdekében). Nyugi, majd megnőnek, gyerekük is lesz, ha lesz, még annyi kakaóscsigát, kürtőskalácsot, kapucínert süthetünk, hogy ihaj. Mire 4-6-8 évesek lesznek, már tudnak segíteni is és akkor majd annak lesz az ideje.

 • 2010.05.18 14:33:52Vérkönyvtáros

  Mille38, köszi!
  Azzal nyugtatom magam én is, h most ez van, nagyon jó, h egyáltalán tudok így dolgozni bármennyit is és van munka is, valamint a nap nagy részében felváltva téphetem a hajam és ölelgethetem őket :)

 • 2010.05.18 14:34:29babó

  Mille
  nagyon igaz.
  anyám azt szokta mondani, hogy egy kismamának arra van ideje, amire akarja. igaz neki csak egy gyereke volt. én hozzátenném, arra, amire akarja, de nem mindenre amire akarja. kell egy fontossági sorrend, úgy, hogy a lista aljáról N darabot jó szívvel elhagyhassunk. és ha lehet, ne a gyerek meg a férj legyen az :))

 • 2010.05.18 14:34:59kurutty

  Mille, hát igen, ezt nem árt tudatosítani. :) Pláne hogy 1-2 gyerkőcöt szeretnék még...

 • 2010.05.18 15:13:58oreille

  Mille, babó, azt hiszem kifelejtettem a listámról, hogy mindent minimálprogramra kell állítani, amit lehet.

 • 2010.05.18 15:17:22oreille

  és próbálni nem megőrülni attól, ami kimarad, kezdve a sajtos masnitól a saját tested-lelked igényeiig.

 • 2010.05.18 16:00:36rath.dinen

  Nem tudom, amikor ezeket a kommenteket olvasom, teljesen nyomoréknak érzem magam.

  Én nem tudok itthon dolgozni, napközben a nagy igényli a figyelmemet, estére meg úgy ki vagyok purcanva, hogy a saját nevemet se tudom leírni, nem hogy egy épkézláb mondatot. Éjjel a kicsi (és a nagyobbik is) ébreszt, kialvatlan vagyok, ha a saját alvásidőmből kellene lecsípnem, hát 2 hét alatt kést rántanék valakre a csládból.

  Ha befut valami meló, általában megkérem a szüleimet, hogy néhány órára vegyék át a gyereket. Csak olyan munkát vállalok egyébként, amit házon kívül kell végezni, és akkor a gyerekfelügyeletet eleve meg kell oldani.

  Na de a lényeg: az általam ismert kismamák közül senki nem dolgozik, napi 24 órában a gyerekre meg a háztartásra figyel. El se merem nekik mondani, hogy nekem néha összejön egy kis ez-az, ami anyagilag is jól jön. Egyáltalán nem látom általánosnak, hogy gyes mellett dolgozzanak a nők. Szerintem a poronty nem reprezentatív :-) De nyilván azok nyomulnak itt, akik a munkájukból adódóan sokat ülnek a gép előtt egyébként is.

 • 2010.05.18 16:06:12rath.dinen

  Ja és persze ha kell a pénz, akkor kell a pénz, de mi abban a poén, hogy évekig mindent minimálprogramra állítasz? Hogy a gyereknek mindig csak azt mondod, hogy "játsz egyedül", hogy a gyes alatt egyszer se tudsz sajtos masnit sütni? (Mondjuk azt amúgy se sütök, de jelképesen). A másik posztban fejtegetjük, hogy mennyire nem pénzkidobás a takarítónő, mert milyen fontos a családnak, hogy kisimult idegekkel teljenek ezek az évek - de egy rendes fizetős munka, amiért már megéri bekapcsolni a gépet, napi 4-6 órát jelent, ez azért kicsit több, mint a takarítás... Ha a gyerek ellátása meg a főzés, házimunka mellett még rendszeresen napi 4 órákat lecsöppentesz az idődből, akkor mi marad? Nekem ez már sok lenne. Én most 2 gyerekkel szó szerint maximumon vagyok, reggel 7-kor kelek és este fél tízkor spontán elalszom állva is, hova férne itt még be fizetős meló? És kitől vegyem el az időt? A férjemtől, a házasságunktól? Magamtól? Vagy nyomjam be a gyereket a tévé elé?

 • 2010.05.18 16:07:48Brumibaby

  rath, én se tudtam, sőt, most, amikor már nagyok (~8, ~10)se tudok.
  "Anya, ne haragudj, hogy zavarlak..." így kezdődnek a kizökkentő mondatok, és nem, nem tudok visszazökkenni.

 • 2010.05.18 16:29:26kurutty

  Én még nem dolgozom a gyerek mellett, de szeretnék. Sokat jár rajta az agyam, hogy hova tudnám beilleszteni a napomon belül. Meg hogy mi is lenne az ideális munka, amit itthon is tudnék csinálni.

  Főleg a pénz miatt lenne jó, mert egyelőre hiányzik a halálnak az önmegvalósítás, gyerekezni szeretnék.

  De azért meg jó lenne melózni, hogy ne kelljen rosszul éreznem magam amiatt, hogy drága autósülést akarok a gyereknek, hogy ne érezzek késztetést arra, hogy kitanulmányozzam az olcsó ételek című szakácskönyvet, hogy ne kelljen csak azért kétszer bevásárolni menni, mert a túrót ebben a boltban éri meg venni, a pelenkát meg amabban. Mellesleg ezek is piszkosul veszik el az időt a gyerektől - nem annyira számszerűsíthetően, mint amikor éppen pénzt keresel, de rányomja a bélyegét az együtt tölthető minőségi időre is.

 • 2010.05.18 17:40:49bohar

  De ha nem lehet, ahogy sokan írjátok, akkor mégis mi jobb, egy olyan munkahely, ahová el KELL járni és ha beteg a gyerek akkor az probléma, vagy olyan amit otthonról is csinálhatsz a gyerek alvásidejében vagy a tiédben, vagy csakis az, ha eltart a férj és lehetsz csak a gyerekkel, -hány éves korig?
  Magam: 3 gyerekes anya, aki épp mostanság fogja kezdeni ami a cimben szerepel, komolyan azt hittem első ránézésre, hogy valaki rólam írt :)

 • 2010.05.18 17:53:15Vérkönyvtáros

  Rath, mekkorák a gyerekeid? Nálunk már 2+ és 4+, nem éjszakázom (ha nem betegek ;)).

  Én írni akartam a gyerekek mellett, 1,5 éve hagytam az egészet, pont olyanokért, amit írsz. És jó döntés volt - a család szempontjából, nem bántam meg.
  Viszont én 4,5 éve vagyok itthon, ami munka szempontjából nagyon sok, de nekem is.
  A gyerekek előtt nagyon feszített munkatempóm volt, mert munkahely, pályázatok, tanulás ment párhuzamosan, ált. a szabadságomon lettem szinkronban a tennivalókkal stb.
  És a nagy mellett még dolgoztam a férjemmel itthon, terhesen szigorlat stb., 1,5 éve elegem lett és befékeztem.
  Most viszont a fentebb vázoltak miatt már kell.

  És simán el bírom képzelni, h sokak nemcsak anyagi okok miatt nem tehetik meg, h csak a család.

 • 2010.05.18 17:56:21Vérkönyvtáros

  2010.05.18 16:29:26kurutty,
  igen, ezt érzem én is. A férjemmel sohasem volt téma, h ki mennyit keres és ki mennyit költ; viszont neki már fizikai képtelenség, h többet dolgozzon, tehát már csak 1 felnőtt marad a családban erre.
  És inkább sakkozok a "mikor dolgozzak"-kal, de ne legyen gond hó végén egy hetes betegség a 3 gyerekkel.

  Bohar, üdv a klubban :D

 • 2010.05.18 19:54:23gillian

  2010.05.18 17:56:21Vérkönyvtáros
  nálunk is ez van, egyszerűen KÉPTELENSÉG még többet elvárni a férjemtől - inkább este ő olvas Tesz-Vesz várost a fiammal, ennyi neki is jár - én ilyenkor nyomulok itt a gépnél
  Egyébként könyvelő vagyok, ezért tudom megoldani a dolgokat itthonról. Rengeteg dolgot interneten intézek (bevallások, utalások, kapcsolattartás az ügyvezetővel, stb.)
  Nálunk a nagy 4 éves, a kicsi pocakban, a többit majd meglátjuk.
  Sütni együtt szoktunk, szerencsére a fiam imád ilyeneket csinálni, néha takarítottunk is együtt, az ablakmosás bejött neki, maszatolhatta az ablakot a papírkéztörlővel, ezenkívül a mosdó pucolása és a kádmosás is tetszik neki. Persze mindent nem lehet mellette és így is tudom, hogy irtó jó fej időnként, még ha nem is ül le és játszik el magában, de legalább így részt vesz a tevékenységeimben is. Pl. dolgozni lehetetlen mellette. De nekünk van közeli nagymamánk (konkrétan szomszéd lakás), aki így határidő közelében mérhetetlen nagy segítség.
  Senki se ekézze magát, aki nem tudja megoldani a gyerek melletti melót, mert pl. nekem is csak segítséggel és durva önkizsákmányolással megy egyszerre.

 • 2010.05.19 00:39:42irinasc

  gíííí....
  nálunk nagy a lakás, mindig félbemarad valami és ezért mindig morog valaki. :-)
  kisded 2 éves múlt, csanába jár délelőttönként, akkor van kb 4x60 percem koncentrált és hipergyors munkára.
  ha beteg, akkor tologatom a határidőket és befogom az apját.

 • 2010.05.19 09:58:12oreille

  Rath, dehogy vagy nyomorék :-)
  az valóban kimaradt a kommentekből, hogy gyerekfelügyelet legalább a munkára szánt idő egy részére MUSZÁJ.

  Nálunk úgy ment egy bő évig, hogy fél napban jött a bébiszitter, én dolgoztam, aztán ebédeltem a gyerekkel és játszottunk, majd ő ment aludni. ezalatt én még dolgoztam. amint ébredt, repült a laptop és csak az övé voltam lefekvésig. utána megcsináltam a maradék melót, némi házimunka, összerogyás. takarítónőnk van, vasalnom sem kell.
  hétvégére sosem hagytam munkát, az szent volt.

  ezt találtuk az egyetlen lehetséges kompromisszumnak azért, hogy a gyereket ne kelljen 1 évesen bölcsibe adni és a lehetőségekhez mérten sok értelmes időt töltsek vele.

  mindez így egy vagyonba került, de megérte. kb. látszott a vége, tehát amikor enyhül majd a nyomás, így ez sokat segített a minimálprogram betartásán. volt pár komolyabb megbillenésem, ami miatt akadt egy-két fájdalmas döntés ebben az időszakban, de muszáj volt meglépni az én védelmemben és végsősoron a család védelmében is.

 • 2010.05.19 18:24:50rath.dinen

  Köszi a válaszokat! Azért megnyugtat, hogy a gyerekek életkora milyen fontos meg hogy más is szervez ilyenkor gyerekfelügyeletet. Akkor mégsem vagyok teljesen nyomi :-)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta