SZÜLŐSÉG

Terhesnapló 5.0: Durva landolás Londonban

2010. május 12., szerda 13:31

30. hét

+10,5 kg

A pilóták angolul "rough landing"-nek, magyarul "durva landolásnak" hívják azt, amikor a repülőgép nagyon csúnyán, döccenve ér földet. A köznyelvben ugyanezt a kifejezést használják néha, amikor valakinek problémás az átállás egy új környezetbe, vagy a visszaállás egy utazás után. Nehéz lenne jobb kifejezést találnom arra, amit az elmúlt héten átéltem: egyszerűen nem érzem jól magam a bőrömben, ami különben is egyre szűkebbnek tűnik a növekvő idomaim miatt.

Jó 8-10 éve nagyon sokat utaztam a munkám miatt, és gyakran egy egész éjszakás, több kontinenset érintő repülőút után, a reptérről egyenesen a munkahelyemre mentem reggel és mosolyogva végigdolgoztam a napot. Most, a harmadik trimeszterben úgy hazavágott (szó szerint) a 2 órás repülés egyedül a 2 és fél éves kisgyerekkel, na meg persze a klímaváltozás és az eddig egyszerűnek tűnő feladataim, hogy egy héttel később még mindig alig találom a helyem, és a hangulatom is rettentően ingadozik. Hol sírok, hol nevetek, de főleg csak a fejemet kapkodom, mert hirtelen annyi dolgom lett.

Az első pofon a repülőtéri váróból kilépve ért. A langymeleg budapesti tavaszból a jeges angol szélbe és esőbe érkeztem meg. A télikabátomat, az egyetlent ami még rám ment,  Magyarországon hagytam, mert begombolni már úgysem tudtam, és nem gondoltam, hogy május második hete után szükség lenne még rá. Jó nagyot tévedtem, hiszen alig 5 fok várt rám. Az előző napot a Széchenyi Fürdőben töltöttem, a naplemente meleg sugaraiban 2 órát úsztam,  és a több mint 20 fokos különbség brutálisan soknak tűnt. Az elsőszülöttem egy hosszú, meleg nyár után ősszel született ugyanitt, és akkor megúsztam terheskabát nélkül, egyetlen könnyű kismamapulcsival az egész 9 hónapot. Ebben reménykedtem most is, úgy tűnik, hiába. Többen tanácsolták, hogy kérjek kölcsön egy kismamakabátot valakitől, aki nemrég szült, de szokatlan alkatom miatt (karjaim rövidek, minden felszedett deka a köldököm felett csoportosul, és a mellem sem lett a G kosár óta sokkal kisebb) ez reménytelennek bizonyult. Egy meleg kabát vásárlása májusban ugyancsak lehetetlen Londonban: a boltok kirakatai úgy néznek ki, mintha mindenki egy hawaii nyaralásra készülne, csupa rikító színű, kánikulára való cucc van mindenütt. Nem mintha kedvem lenne egy vagyont kiadni kabátra, amit legfeljebb 1-2 hétig tudnék csak használni (most az optimizmus beszél belőlem). Maradt a didergés, a nyafogás, a réteges öltözés, és a tavaszvárás. A hideg jó oldala viszont, hogy ami kevés ödémám volt a magyar melegben, az szinte azonnal megszűnt, a bokám újra karcsú, a zoknim nem hagy nyomot és a gyűrűk leesnek rólam.

Nemcsak a hideget volt nehéz újra megszokni, az is kemény váltás volt, hogy egy szempillantás alatt eltűnt a sok ember, aki otthon körülvett és segített. A nagyszülők, akik reggelente egy hónapon át felhívtak, és kedvesen érdeklődtek, hogy miben segíthetnek a nap folyamán, hirtelen köddé váltak. Anyám gyakran eljött napközben, és esténként, és gyakran játszott, foglalkozott a gyerekkel, amíg én zuhanyoztam, leszaladtam a boltba, vagy telefonáltam. Anyósom többször elvitte őt a játszótérre, vagy magához. Párom, aki velünk együtt nyaralt pár hétig, mindig ott volt mellettünk. Az ilyen segítséghez percek alatt hozzá lehet szokni, és bizony hetekbe, hónapokba telik leszokni róla. Szinte álomnak tűntek már azok a napok, amikor teljesen egyedül mostam fogat, pisiltem, és ettem végig egy ebédet.  Micsoda luxus volt pár órát aludni, miközben valaki kivitte a gyereket a játszótérre! Az első pár nap a lányommal, aki hozzászokott ahhoz, hogy mindig ő volt a figyelem központja, és kézről-kézre járt, mialatt minden ébren töltött percében babusgatta valaki, ugyancsak kemény megpróbáltatásnak bizonyult. Ő hirtelen folyamatos szórakoztatást igényelt a nemrég még népes, de most egyszemélyesre zsugorodott rajongótáborától, én pedig egy cseppnyi magányt és békét, hogy összeszedhessem magam, és elintézzem a dolgaimat. Amikből pedig nem volt kevés. A mobiltelefonomat a távollétemben kikapcsolták, a lakáskulcsom a barátnőmnél volt, (mert ő locsolta a szobanövényeket), az elolvasatlan e-mailjeim száma félelmetesen közelgett az ezerhez.

Mindent tetőzve, a héten lakásunkban felújítás folyik. A házunkban a lakások plafonját  helyenként szétbontják, hogy felújítsák a falakat a tűzrendészeti előírásnak megfelelően.  Ezt sem elkerülnünk, sem elhalasztanunk nem volt lehetséges. Ülök tehát a szálló porban, a romhalmaz felett, a félig kipakolt bőröndöket bámulva, és egészen biztos vagyok abban, hogy engem semmivel nem lehetne most már rávenni, hogy a megmaradt 10 hétben bárhova menjek. Mostantól kérem fészekrakás lesz, babakelengye-rendezgetés, pocaksimogatás és nagyon sok alvás, amikor csak lehetséges, és amikor nem magyarázom éppen egy nagyon durcás kis embernek, hogy itt nincsen Túró Rudi, nem is lesz, és a nagyival ellentétben én nem adok neki fagyit ebédre.

5 hét óta először meglátogattam a londoni szülészemet is, aki nagy érdeklődéssel olvasgatta a magyar ultrahang eredményét. Együtt megállapítottuk, hogy most már a sokadik klinika mérte a gyereket az átlagnál jóval (minimum 15 százalékkal) nagyobbnak, ezért lassan el kell fogadnunk, hogy a tévedés esélye minimális, és bizony egy szép nagy gyereket hordok a szívem alatt. Aki ráadásul vízszintesen keresztben fekszik bennem, a feje a jobb oldalamon puposítja ki a hasam, a lábait pedig a bal oldalam felé rugdossa.

Ez megmagyarázza, hogy miért nincsen olyan pozíció, amiben kényelmesen tudok feküdni, vagy akár ülni. Bár még bármi történhet, és majd a 36. hét után visszatérünk együtt a témára, a dolgok jelen állása szerint úgy néz ki a dolog, hogy ha a terhességem terminusig tart, akkor az előző császármetszésem, a gyerek mérete és elhelyezkedése miatt császármetszést fog ajánlani nekem. Elhatároztam, hogy egyelőre erre nem is gondolok. A terhesség menetét, a gyerek növekedését és fekvését megváltoztatni nemigen tudom. Legjobb, ha mindenféle eshetőségre felkészülök, és megpróbálok a jó dolgokra koncentrálni: arra, hogy a laboreredményeim még mindigtökéletesek, és most már tényleg a finisben vagyunk.

Másutt

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.12 16:32:37bavette

  Puszpanya: gyere. Bár sztem 2 nap után fognád menekülőre. 2 hete egyfolytában esik. Bár ma egy kicsit kisütött a nap is. Lehet, hogy lesz még itt tavasz? :)
  Amúgy én gyerekkel is elég sokat megyek ide-oda. Igaz viszek még 2 táskát. (Játékok és kaja + pelenkázós cucc.)

 • 2010.05.12 17:22:18Pyry

  ezt hívják úgy, hogy visszatérési/hazatérési "depresszió". :) Majd elmúlik, szépen visszarázódtok. :)

 • 2010.05.12 17:30:28Rosa Rugosa

  hinta-palinta
  Á, jó, vettem, csak hát simán elképzelem, hogy valaki komolyan gondolja...:)

 • 2010.05.12 17:33:46Pyry

  A Túrórudolfról meg le lehet szokni....nekem már nem is nagyon hiányzik. Persze ha otthon vagyunk akkor eszünk, de elvagyok nélküle simán. :)

 • 2010.05.12 17:48:23Tejbajusz

  Inkább Szúró Rudi!

 • 2010.05.12 17:49:09hinta-palinta

  RR, van aki komolyan gondolja, írtam.

 • 2010.05.12 18:02:50Rosa Rugosa

  Azt hittem viccelsz... mármint azzal, hogy tényleg van aki ezt elhiszi.
  Méhen belüli zaklatás.
  Na erről csak egy szakállas, kissé ízléstelen vicc jut az eszembe...:D

  -Megszületik a kisbaba, és csodák-csodájára már beszélni is tud. Odaszól az orvosnak:
  - Maga az orvos?
  - Igen, én vagyok - feleli döbbenten az orvos.
  - A születés kicsit fájt, de azért jó munkát végzett! Hol van az édesanyám?
  - Itt vagyok - feleli az anyja elhalóan.
  - Nagyon jó volt a hasadban ilyen hosszú ideig. Köszönöm, hogy megszülethettem! Apám is itt van?
  - Igen, itt vagyok! - feleli büszén az apa.
  - Gyere kicsit közelebb! - kéri a baba.
  Az apa közelebb hajol, ekkor a baba elkezdi a mutatóujjával a férfi homlokát ütögetni, és felkiált:
  - Jó neked, ha így csinálnak?!!-

 • 2010.05.12 18:56:05kerekbilincs

  2010.05.12 18:02:50Rosa Rugosa
  Ezen qva jót röhögtem! :D

 • 2010.05.12 19:02:11bavette

  2010.05.12 17:22:18Pyry
  Én most leginkább csak a folyamatos eső miatt voltam letörve. Eddig. De ma délután még a nap is kikukucskált. Így voltunk a játszón is. :)
  Amúgy szeretem a túró rudit, de van úgy, hogy ha hazamegyek, elfelejtek enni... Szóval annyira azért nekem se hiányozhat. :)

 • 2010.05.12 19:08:10Sevy

  ááá csakígymerem: vazz egy képre hogyan rajzolja rá úgy, hogy a feje jobb, a lábai bal oldalt?:D ááá:D gombolkozz:D

 • 2010.05.12 19:28:57Pyry

  bavett, nekem valahogy sokkal inkább hiányzik a gesztenyepüré. Mondjuk most szerintem még fél évig jól leszek, nemrég voltunk otthon és megettem az egész éves adagomat :D
  Teljesen átalakult az ízlésünk amióta kint vagyunk, és egyre több dolgot tudok megcsinálni itt is amit otthon, így nem hiányoznak annyira. :)

 • 2010.05.12 19:39:59mormi

  En tokeletesen megertem a durcas kisembert! Nekem is nehez elmagyarazni, miert nincs itt Turo Rudi, ahol elek. Mi mindig hozunk/hozatunk egy egesz raklappal es lefagyasztjuk, aztan unnepnapokon engedelyezunk magunknak belole egyet-egyet.

 • 2010.05.12 19:41:37mormi

  Ezen a "pocisimi tilos" dolgon elgondolkodtam. En ugyanis azt figyeltem meg, hogy amikor simogatni probalom a bentlakot, elhuzodik...szoval meg akar lehet is benne valami.

 • 2010.05.12 19:57:31greencurse

  Ha nem érzed túl nagy macerának, akkor csináljatok otthon túró rudit. Egy kis túró, édesítő (cukor, édesítő, ki mit tart jónak), citromreszelék bele. Összegyúrni, meghengergetni, azután olvasztani egy kis tortabevonót vagy csokit, egy tányéron pedig leönteni vele. Nem lesz olyan, mint az eredeti, de szerintem még le is foglalod vele egy kis időre :) Csak aztán nehogy nagyon rászokjon, és kérje állandóan.

 • 2010.05.12 20:28:27Meni

  Oke, technikai jellegu kerdesem van. Oke, hogy a baba elmeletileg meg a szuletes elotti orakban is megfordulhat. Oke, hogy a 36. hetig errol beszelni sem erdemes. Na de mi van ha valaki koraszulos tipus? Igen, rolam van szo. Eddigi gyerekek a 22. heten mar iranyban voltak. A mostani egy kis egyeniseg, popsival lefele. Van meg ido, tudom en ezt. De en ugy olvastam, hogy a 32. hetig azert be kene fordulnia. Foleg hogy eddig sikerult a 34. es a 36. heten szulnom. Megis mire szamitsak, mikor kene ezzel legalabb B terv szinten foglalkozni? Total ujdonsag a megfordul-nem fordul kerdeskor, bocs ha hulyeket kerdezek...

 • 2010.05.12 20:31:11Rosa Rugosa

  2010.05.12 19:41:37mormi
  Szerintem kettő között az igazság.
  nekem volt olyan, aki ha odatettem a kezem, azonnal abbahagyta a mozgást. A másikkal meg amolyan morze játékot játszottunk. 1 koccantás, 1 rúgás, 2 kocc, 2rúgás, szóval szerintem mindegyik más.:) és biztos van, amelyik nem szereti.:)

 • 2010.05.12 20:33:17Rosa Rugosa

  Én ismerek olyat, akinek az utolsó napon fordult meg. Tehát közölték vele, akkor holnap császár és a gyerek megfordult.

 • 2010.05.12 20:43:38Panzej

  Nekem a negyvenedik héten fordult meg az akkor már négy kilós Palkó. Vissza lehet keresni, írtam róla. Pedig nem is noszogattam. Egyszer-kétszer lementem négykézlábra néhány percre, de semmi több, mert a doki mondta, hogy lehet, hogy nem véletlenül fekszik így. Lehet pl hogy rövid a köldökzsinór.

 • 2010.05.12 20:52:31Nyuszko

  Másutt, mi most jöttünk haza Londonból látogatóban barátoktól, csak pár napot voltunk, de úgy megfáztunk, hogy azóta krákogás-orrfújás van, pedig felkészítettek minket, hogy nincs meleg(első angol utunk :) )Olyan kabátban voltunk, amit novemberben hordtam itthon...lehet, hogy már írtad valahol, és mivel ritkán szólok itt hozzá érdekelne, hogy mi a baba neme és van-e már névválasztás?

 • 2010.05.12 20:58:08ági anyu

  2010.05.12 14:08:10epi
  Hú, ez nálunk is volt, csak a 36. héten, a középső kölökkel, a harmincötödiken a legkissebbel - azt hittem mindkétszer, hogy szülünk

 • 2010.05.12 21:22:17bavette

  2010.05.12 19:28:57Pyry
  Nem vagyok gesztenyepüré párti. :) Nekem a finom torták/sütik szoktak hiányozni, mégsem eszem mindig mikor otthon vagyok. Valahogy csak vágyom rájuk, aztán mégis kimarad.
  Itt tejfölre szoktam vadászni. Néha találok egész hasonlót is. :)

 • 2010.05.12 23:20:42tildy:)

  Van tudorudi. Van es van es van:) Itt nem messze tőlünka Green lanesen. Benn dolgozok a városban, illetve hétvégén benn járunka városban, ha gondolod,vihetek annaka durcis kislánynak pár túrórudit.
  Múltkor az orosz boltban vettünk, igaz az az eredeti orosz "szürok" volt, de lényegtelen, túrórudi az is.

 • 2010.05.12 23:22:28tildy:)

  bavette: tejföl is van.

  Orosz/lengyel boltokban Smetena vagy hasonló néven. Illetve a sour cream/creme fraiche is elég hasonló.
  Sainsburys sour cream isteni.

 • 2010.05.12 23:33:10hinta-palinta

  bavette, mit szólnál a házi tejfölhöz:)?

 • 2010.05.12 23:42:40tildy:)

  hinta-palinta: Imádom a tejfölt, de a házi tejföl majdnem kijött belőlem. Lehet elrontottunk valamit, de nagyon nem olyna íze van, mint amit az ember tejfől néven megszok. Leginkább savanyú , tömény tejszínhez tudnám hasonlítani, blöá. Bár lehet másnak bejön, nekem nem nyerte el a tetszésem (hozzáteszem friss , háztól hordott tehéntejből csináltuk)

 • 2010.05.12 23:48:54jazmine

  Meni, van ismerős, akiben az egyik iker gyerek fordult el a 39. héten.
  Elvileg bármikor bármerre...

 • 2010.05.12 23:52:51másutt

  csajok, ASDA-ban van teljesen jo tejfol ES turo a lengyel szekcioban a hutoben.

  tildy, irj lecci: masutt kukac gmail.com

  Nyuszko, a baba lany, 100 %, lattam a megfelelo testreszeket a sajat szememmel.

  Neve meg nincs, de itt 42 napunk van a szules UTAN eldonteni, ezt a multkor ki is hasznaltuk, hogy alaposan kiismerjuk a nevadas elott.
  Nekem van kedvenc nevem, a paromnak is, es a parhuzamosak nem akarodznak talalkozni egyelore.

 • 2010.05.13 00:08:48tildy:)

  Masutt mail ment. :)

  Asda na az felénk nincs, de costcutter, meg ilyen boltok igen. Túrót eddig horribilis áron a Danubia pékségben, kevlsbl horribilis áron oszoknál láttam.

 • 2010.05.13 00:16:16bavette

  tildy, Olaszország, de én is találtam már német tejfölt (nem az igazi, nagyon sűrű), meg franciát (az egész jó, csak messze van a bolt, így ott csak, ha amúgy is arra járunk). Most épp egy 3.-at próbálnék ki, csak tegnap épp elfogyott az adott boltból. (Amúgy itt panna acida néven fut.)
  hinta: házi tejfölt még nem csináltam... (nem is tudom hogyan kell.) Túrón már gondolkodtam, mert a ricotta az minden, de nem túró. (De még nem álltam neki, mert azért elég sűrűn utazunk még nagymamát (is) látogatni, és olyankor eszem pl. túróstésztát is.) :)

  (Bocs az off-ért.)

 • 2010.05.13 01:23:42tildy:)

  Ezt a hideget jól megszívtátok amúgy:április közepén már egyszál felsőben lehetett menni dolgozni, max vittem pulóvert, msot meg elő a vékony télkikabátot... 8 fok volt tegnap is.

 • 2010.05.13 02:28:47Pyry

  bavette: édességből itt van dögivel, bár nem igazán jók... :)
  Mi sajnos nem vagyunk otthon annyi ideig soha hogy végig tudjak enni mindent (lehet nem is baj :D ), így maradnak a fő kedvencek. És mivel mindenki tudja hogy bolondulok a gesztenyepüréért, ezért nem szokott hiány lenni belőle sehol :D

  a túró itt is hiányzik, van valami olyasmi, de az nem az...szóval nincs.

 • 2010.05.13 07:22:44hinta-palinta

  [link]

  Tejből sk:)

 • 2010.05.13 07:48:36Fuckup With Marmalade / Arlene

  Én Túró Rudit mindig a lengyeleknél vettem Angliában. Meg úgy egyáltalán mindent, ami tipikusan magyar. Egy csomó cucc meg eredetileg is magyar volt. Emlékszem, még nagyon az elején azzal leptem meg a barátom, hogy kivettem egy magyarul is beszélő filmet a tékából, meg a lengyelnél vettem magyar kaját, csokit, miegymást. Mini magyar-nap volt.

 • 2010.05.13 10:57:25köldökszösz

  másutt: az asdában van lengyel szekció, ahol túrót lehet kapni, vagy a lengyel boltokra gondolsz? 2 lengyel boltban próbáltam már, sehol semmi, pedig úúúgy szeretnék túrót..

  aki pedig megfázott londonban, de állítása szerint jól felöltözött, az nem mond igazat :D vagy sapkát nem húzott, ugyanis az erős szél is klasszul megbetegít.

  a cikkíró pedig miért utazott vissza londonba, miért nem maradt otthon a segítő kezekkel?? nem értem. bár ha van itt saját háza (akkor bizony többszörös milliomos, amiért alaposan irigylem), és van már 1 gyereke, most lesz még 1, akkor így már szépséges támogatást kap utánuk. csak nem amiatt?

 • 2010.05.13 11:32:50pöttöm anya

  őőő, kicsit úgy érzem, hogy a Poronty átment külföldön élő magyar anyák chatszobájává

 • 2010.05.13 11:38:40másutt

  köldökszösz
  tobbszoros milliomos? haha! :))
  van a lakashoz szep torlesztes is!
  miert nem maradtam Magyarorszagon?
  mert a gyerekeim apja az Egyesult Kiralysagban el. itt van az allasa, itt van mindenunk, itt van a korhazam, az orvosom, stb.
  21 eve nem elek Magyarorszagon, es jelenleg TB-m sincs.
  a nagyik szepek es jok, de ez nekem nem er meg 4 honap egyeduli anyasagot. elegge szerelmes vagyok.

  az egyetlen tamogatas, amit kapok (nem kapok se magyar GYES-t, sem csaladi potlekot, semmit)
  az £20 a brit allamtol.

  A turot az ASDA-ban magaban veszem. A mi helyi ASDA-nkban van lengyel szekcio a HUTOnel.
  Kovi ubi ami teljesen ott van, magyar tipusu virsli, turo (100% ugyanolyan, mint a magyar, tombben kaphato) tejfol, meg meg egy csomo dolog, amit meg sem mertem venni, de nagyon jol nez ki.

 • 2010.05.13 11:39:04tildy:)

  koldokszosz: talan mert kulfoldon van az otthona, ott el.

 • 2010.05.13 11:54:17köldökszösz

  jól van na, és nem ismerem a sztorit, azt hittem most fogta magát cuccolt át nagy pocakosan, azért nem értettem.. bocsi.

  nem baj, ha kedves pöttöm anya pampog, akkor is megkérdem: melyik asdába jársz? én csak a park royalba szoktam, ott nem láttam (eddig) lengyel részt. bocs, hogy ennyit kérdezek, de nekem a túró a mániám..

 • 2010.05.13 11:57:52másutt

  "nekem a túró a mániám"
  :)))
  nekem is.

  irj priviben, megirom
  masutt kukac gmail.com

 • 2010.05.13 12:23:38másutt

  lekaptam a jegszekrenyem tartalmat es igy nez ki az ASDA-ban kaphato turo es tejfol:[link]

 • 2010.05.13 12:50:48Temptation

  "őőő, kicsit úgy érzem, hogy a Poronty átment külföldön élő magyar anyák chatszobájává"

  És az miért is baj?

 • 2010.05.13 12:54:02másutt

  a Turo Rudi a kapocs, ami osszekot minket, lakohelytol fuggetlenul.

 • 2010.05.13 22:12:51intel

  Ausztriäban sincs normälis turo, se gesztenyepüre :(
  Ket het mulva jön anyos, hozatok vele mindent, TuroRudit is valagszämmal:)

 • 2010.05.14 10:51:48csimpilimpi

  intel, de, van gesztenyepüré. én már többször is ettem étteremben. maronenreis néven fut, azt hiszem.

  a túrót nem tudom, mert még nem vettem. a topfen néven árult dolog más, mint nálunk? azt hittem, ugyanaz. a topfenkolatse-ban, meg a topfenstrudelben pont ugyanolyannak tűnik.

  én meg pont azt akartam hozzászólni mielőtt láttam a te kommentedet, hogy ausztria milyen királyság, mert szinte minden van, ami nálunk, csak jobb minőségben. péksütemények szinte mind ugyanazok (pl. a fent említett túróstáska, de sok más is), cukrászdában a sütemények (dobostorta, lúdláb, mingnon, tökugyanazok a dolgok, amik gyerekkorom cukrászdáiból rémlenek...)

  ja, túró rudi nincs. azaz nem tudom, hogy van-e, mert nem is kerestem (igaz, nem is szúrta ki a szemem), otthon sem eszem. viszont nincs messze magyarország.

 • 2010.05.14 11:10:07muci

  Intel

  A Bröseltopfen vagy az Altwiener Speisetopfen olyan túró, amilyet keresel.

 • 2010.05.14 11:12:53csimpilimpi

  ...na, most megnéztem mind a két (hagyományos osztrák) étteremnek a honlapját, ahol januárban-februárban gesztenyepürét ettem (kb. ennyi étteremben voltam, tehát kettőből kettő), de most egyik étlapján sem szerepel a gesztenyepüré. lehet, hogy szezonálisan kínálják?

  de egyébként a desszert rész (sőt, szerintem a főételes rész is eléggé) hasonlít egy magyar étterem étlapjának desszert-részéhez: ilyen-olyan palacsinta, császármorzsa, somlói galuska (mohr im hemd - szerintem tökugyanaz, vagy legalábbis nagyon hasonló), ilyen-olyan rétes.... meg, mondom, télen ott figyelt mindkét helyen a gesztenyepüré is. azt rendeltem, otthon is mindig azt rendelem. teljesen jó volt.

 • 2010.05.14 11:21:49muci

  Csimpilimpi

  Somlauer Nockerl az igazi somlói galuska.:)

 • 2010.05.14 11:23:44csimpilimpi

  aha!

  de nekem a mohr im hemd is nagyon hasonló volt. szerinted nem?

 • 2010.05.14 11:34:57muci

  Lehet, de én nem szeretem az édességet.:)

  Viszont kezdetben itt bizalmatlan voltam minden étellel, mert úgy néz ki, mint otthon, aztán biztos más. Aztán meg nemis.
  Kivétel a Langosch, mert az valami nagyon vacak (vékony, hideg, kemény, de legalább fokhagymás). Ezért járnak át Sopronba lángost enni.:)

 • 2010.05.14 17:19:27másutt

  Ha valaki jartas a dologban, konyoruljon mar meg rajtam es irja meg, hogyan lehet egy keresztben fekvo makrancos kisbabat megforditani. Nem erdekel, hogy fejjel fel vagy le, de igy rettenetes. A feje a jobb honom alatt van es NYOM. Ejjel nappal nyom. Es neha bokszol.

  Tudom, hogy iszonyu vicces lenne, ha a kovetkezo heten azt irnam, hogy Lujza kifurta magat az oldalamon, de en kezdek berezelni.
  Olyan pokolian faj, amit csinal, hogy az nem igaz!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta