SZÜLŐSÉG

Elveszíti gyermekét, aki nem szoptat?

2010. május 7., péntek 12:08

Amerikai kutatóknak hála, végre megtudtuk annak az okát, hogy miért szorul gombócba a gyomrunk, amikor az elválasztásra gondolunk.

A legújabb elméletek szerint a szoptatásról való lemondás a természettől idegen döntés, ezért az anya tudat alatt a gyermeke elvesztésével hozza kapcsolatba, írja a Gyermekévek.

A szoptatással kapcsolatban számos kutatást végeztek, amelyekből korábban kiderült, hogy a nem szoptató anyák akár kétszer gyakrabban eshetnek gyermekágyi depresszióba, mint szoptató társaik. Amerikai kutatók ennek okait vizsgálták nemrégiben.

A terhesség-szülés-szoptatás az evolúció során mindig is szervesen kapcsolódott egymáshoz. Egy évszázada a csecsemő életben maradásának egyetlen esélye az anyatej volt, mára viszont az egyre jobban kifejlesztett tápszereknek köszönhetően nem hal éhen az a csecsemő sem, akit nem tud vagy nem akar szoptatni az édesanyja. Régen, ha az anya lemondott volna a szoptatásról, azzal a babája halálos ítéletét írta volna alá. Gordon Gallup ezzel magyarázza, hogy a szoptatásról való lemondást a modern anyák is természetellenes jelenségként, a gyermek elveszítéseként élik meg, ez lehet az oka annak, hogy a szülés utáni depresszió gyakoribb a nem szoptató anyáknál.

Gallup vizsgálatai még egy érdekes dologra derítettek fényt: a tápszeres babákat gyakrabban veszik magukhoz édesanyjuk, és hosszabb ideig ringatják őket. Ennek oka valószínűleg az, hogy tudat alatt ilyen módon próbálják pótolni a kötődést, amely a szoptató anyák és csecsemőjük között magától kialakul.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.07 16:38:00Borcsika

  AR2: igazad van, az anyatej az ilyen látszat dolog, és amikor kezdett fogyni a tejem, és 40 percenként mellre kellett rakni a gyereket, mert üvöltött az éhségtől akkor nekem is tele lett a tudatom a szoptatással, és pironkodva, de elmentem tápszerért. A következőnél nem fogok pironkodni, mert nem kínzom a gyereket azzal, hogy éhes legyen. Le fogom tojni.
  Arról nem is beszélve - olvasva a kommenteket, sokminden átértékelődött bennem-, hogy a táp bevezetésétől a gyerek végig aludta az éjszakát, és nem kellett 3-4 óránként össszevakarnom magam a felvágott hasammal,sérvemmel, és megszoptatni.
  Egy viszont tény, sokat tutjgattam (most is sokat tutujgatom, pedig már nagyobbacska), és azért a tápszer, távol az otthon kényelmétől nem volt a legkényelmesebb.

  Badabum: nem tudom, hogy miért kell valakire ráerőltetni a véleményedet, amikor AR2 csak elmondta az érzéseit. Azt azért be kell látni, hogy hiába a tej, ha az anyuka valamiért irtózik a szoptatástól. Nem kell nagy dolgokat mögé tenni, de a mama-baba kapcsoltara rányomhatja a bélyegét. És akkor inkább tápszer...

 • 2010.05.07 16:44:31ViktoriaF

  Auguszta,
  A valasztas a te jogod es le kell orditani az orvost vagy a vedonot, ha jobban tudja. Te sokkal tobbet tudsz magadrol, mint ok. Nekem is nagyon kemeny csataim voltak szoptatasugyben, de en meg nagyon bunko tudok lenni. Es meg egy, ha tenyleg nem akarsz szoptatni, akkor mondd meg elore a szulesnel, es le lehet allitani a tejtermelest egy hormoninjekcioval, nem kell vele szenvedni napokig. Azert is jo, mert a mellrak kockazata kisebb azoknal, akik nem varjak meg a mellnagyobbodast. (A kockazat kb annyi lesz, mint aki szoptatott legalabb 6 honapig).

 • 2010.05.07 16:47:12Auguszta Romanova_2

  Oszinten nem gondoltam,hogy ennyien meg is mondjak,hogy hasonloan erzenek.
  (a megmondason a hangsuly,mert azt tudom,sajayt anyamtom,hogy mi a velemyen az egeszrol,pedig szptatott,veres tejet veres mellbol)

  Te badabum
  Te nagyon ideges vagy.
  miert?

 • 2010.05.07 16:53:21Borcsika

  Badabum kurvára ráér a valag kölyke mellett netezni, úgyhogy kissé kételkedem az általa leírtakban.
  És Kedves Badabum, sajnálom, hogy olyan egyszerű vagy, hogy nem érted, amit leírtam. Sajna tényleg azt kell gondolnom, hogy te egy iq-szegény lyányka vagy.

  Inkább a tápszer, mint egy elbaszott anya-gyerek kapcsolat.

  És most elmegyek a Zescoba, te meg mennyé szoptatni.

 • 2010.05.07 16:53:30Miss Marple

  Még egy ilyen hülye poszt a Porontyon és sarokba áll az egész kompánia!!

  Én szóltam!

  Mit kell itt gerjeszteni a légköri viszonyokat? Nem lehetne, hogy mindenki úgy csinálja, ahogy jónak látja?!!!

 • 2010.05.07 17:05:59Rosa Rugosa

  Az úgy nem jó, ha én por alakban megeszem a tápszert (imádom), aztán megszoptatom a gyereket?:)

 • 2010.05.07 17:06:08Macskanya

  Sztem olyan gáz ez a sok szélsőséges vélemény. A lányom 8 hónapos múlt és napi 3x szoptatom napi 8 óra meló mellett. A születése egyebeesett nekem egyúlyos hasi műtéttet, vérszegény és vérzékeny voltam és mégis sikerült, pedig gyűlöltem az anyagokat róla, mert nagyon nem ment. Egyetlen okos tanács nem szólt arról, hogy szedjek VASat és vitamint, pedig ez volt a legfontosabb. Volt viszont egy jó gyerekorvos, aki nem azzal húzott, hogy sikerül mindenkinek, aki akarja. A lányom sosem éhezett, pedig 3 hónapos korára elhagytuk a tápszert. Ma már ismét kell, mert a munkám és a pénz miatt sokat idegeskedek és akkor is, ha úgy érzem, nem lehetek eleget vele. Emlékszem azonban az első 3 hétre, a vérző mellemre, a vérre amit bukott. Arra, hogy 1 hétig csak fejtem, napi 1000x és mégis csak napi fél decit. Minden nőt megértek, aki feladja, mert fizikailag v. lelkileg nem bírja már és nem hiszem, hogy ne szeretné a gyermekét.

 • 2010.05.07 17:11:25Macskanya

  Rosa: én is imádom és toltam ezerrel a tejport (nem a gyerekét) :-D ettől azonban csak a fenekem nőtt, tejem nem ettől lett...

 • 2010.05.07 17:20:26Rosa Rugosa

  Hm, lehet azért kezdtem el hízni szülés után...:?:DDD Semmi hormonok, meg ilyen...:)
  Nálunk mindig volt táp, mert ez volt az örök félelmem, hogy a gyerek hajnal 2-kor éhezni kezd. na most bekevertem neki a tápot, persze nem kellett, aztán vártam még 1 napot utána szépen befalogattam kiskanállal, mer úúúgyis megromlik...:DDDD

 • 2010.05.07 17:32:33cozumel

  Badabum

  te forumoztal ugy 4 evvel ezelott az Origon?

 • 2010.05.07 17:57:02Lapis Lazuli

  "...a nem szoptató anyák akár kétszer gyakrabban eshetnek gyermekágyi depresszióba, mint szoptató társaik."
  Ez az én formám, basszus, mindkétszer fele akkora esélyem volt, oszt mégis sikerült!

  Rosa: tápszert?por alakban?kiskanállal? ez a legfurább kaja, amit valaha hallottam :)))

  Amúgy Auguszta rohadtul nem szorul a védelmemre, szóval csak a magam kedvéért: mindkét gyereket szoptattam (11, 12 hó)többnyire okés volt, de igenis előfordult néha, h kiszolgáltatottnak éreztem magam, vagy éppen a terhemre volt.

 • 2010.05.07 18:25:47Lapis Lazuli

  Badabum: nem vitatva állításaid megalapozottságát, valamint a véleményedhez való jogodat, én meg azt mondom, szégyellje magát az, aki ítélkezik mások felett.

 • 2010.05.07 18:38:49Auguszta Romanova_2

  , leukémia

  Erre konkretan nincs eleg bizonyitek.

 • 2010.05.07 18:41:35Auguszta Romanova_2

  Kozepfulgyulladas,cscsemohalal hirtelen, es belelhalas igaz.

 • 2010.05.07 18:48:48kerekbilincs

  2010.05.07 18:16:05badabum
  Nekem volt tejem csak nem adhattam, mert gyógyszert szedtem.
  Amúgy muhaha megint.

 • 2010.05.07 20:56:06Aegrisomnia

  Mennyi ösztön szorult abba, aki képes lenne szoptatni (ami alapvető) de vinnyog, hogy neeeemár, nincskedve, nehéz, fárasztó, hmhm :( Igazi anyatípus. =)

 • 2010.05.07 21:00:07csutkababa

  Esetleg ember, olyan, mint bárki, és döntést hozott, annak minden ódiumát vállalva.
  Ne ítélezzünk már nagy hirtelen.
  Badabumm meg pláne az ordasfészekben szocializált stílusával...

 • 2010.05.07 21:01:42farkasokkal tancolo

  Én már tényleg annyira unom ezt a sok szoptatás/tápszer, kontra életelixír/jövendő szerencsétlenség vitát!

  Az anyatej az ujszülött gyomrának legmegfelelőbb TÁPLÁLÉK.
  Teccik érteni? Táplálék - legmegfelelőbb.

  Ha ez nem sikerül, vagy nem addig sikerül, vagy akármi, akkor van helyette másik megfelelő TÁPLÁLÉK, úgy hívják, tápszer.

  Aki tud és szeret is szoptatni, isten éltesse. Aki nem tud, az meg adjon neki tápszert és szarja le magasról az ilyen életelixír elméleteket, mert nem igazak.

 • 2010.05.07 21:05:58csimota

  igen, szoptatni jó, ha van tejed. Ha belövell, ha a gyerek akarja, ha van elég, bármennyire is nem alszol.

  igen, szoptatni rémálom, amikor belövell, de napi egy deci a max, amikor hiába teszed mellre, szyvná, de alíg kap pár kortyot. hiába eszel-iszol bármit és bármennyit, csak ennyi termelődik, aztán nem alszol sík ideg vagy, örjöngsz, mert nem bírod a fáradtságtól és egy nagy rakás szarnak érzed magad, de még mindig próbálod, a fenébe kívánod és mindig és mindig és mindig--- és a végén már a gyerek ordítva rántja el a száját, mert tudja, hogy nem jön elég/semmi sem.

  Én próbáltam, elsőre nem sikerült. kiakadtam, depressziós lettem. Nem attól, hogy nem szoptatok, hanem attól, hogy akarok, de nincs tej, ez van, de mindenki kurvára okos, kérdezget. A másodiknál rettegtem, előre, de tudtam, hogy nem fogom kicsinálni magam, nem lesznek sírógörcseim és nem leszek depressziós. Lőn csoda, tej belövell, elkezdek hévvel szoptatni, de... csak a kutya vacsorája. És ott, és akkor, jött a táp+tej napi 7x, mejd hatszor.

  Jelentem: Az első tápszert Nestlé szabadalmaztatta az 1800-as években. Kettő hogy IMMUNOFORTIS--"immunerősítő" tápszerek vannak. Három, hogy sok itt a fusztrált kismama, anyuka4 MEnjetek apjukkal sörözni, szép májusunk van.( a gyereknek meg semmi baja nem lesz, ha akár 4 órán át nem lát..)

 • 2010.05.07 21:06:06másutt

  FT, csutka: valami ilyesmi.
  Aegrisomnia: miert, te minden osztonodet mindig kielegited? :) Minden kis belso allati hangra hallgatsz? Es ha nem, akkor kevesebb vagy, mint FERFI/NO, ember, a termeszet resze, stb???

 • 2010.05.07 21:09:17csimota

  ... három hónapos se volt, amikor azt mondtam, a f...szarakszik a napi fél deciért se. jött a tápszer.

 • 2010.05.07 21:09:59Brumibaby

  ez nem a farkass, aki sütni tud?

 • 2010.05.07 21:15:26csutkababa

  Brumi
  Na, ne, vazz...
  nem hiszem, mert még itt vergődne.

 • 2010.05.07 21:15:54Lapis Lazuli

  Hurrá megjött Aegrisomnia, akinek a következő kommentet is köszönhetjük:
  "József Attilának csak jót tett az a vonat.. :) Szerény véleményem szerint borzalmas egy költő, pedig, mint anno. még irodalom-tagozatosnak közelsem kéne elfogultnak lennem.. dehát.
  Grat. az első kommentelőnek, zseniális volt. Tényleg. Nincs is annál szebb, mikor mást a meggyőződésében így leugatnak."

 • 2010.05.07 21:17:17Lapis Lazuli

  és kinek írta, na? Kinek? Hát persze, h Augusztának...

 • 2010.05.07 21:39:13Lexie

  Jobb képet nem találtak? Mintha egy parizert nyammogna a baba...

 • 2010.05.07 22:11:10Puszpanya

  Aki szoptatni akar, szoptasson. Aki tápszerezni, tápszerezzen. De senki ne éheztesse szegény gyereket az elvei miatt! Nem hiszem, h a kapocs az anya és gyermeke között attól lesz szorosabb, ha a gyerek szopik. Mert különben miért van az, h ha a lányom meglátja az apját, akivel annak munkája miatt relatíve keveset találkozik, felragyog és rámászik?

 • 2010.05.07 22:24:06farkasokkal tancolo

  2010.05.07 22:11:10Puszpanya

  Pontosan. Egy anya legfőbb feladata, hogy az ujszülött/csecsemő gyerekét megetesse, és azt adjon neki, ami a baba gyomrnak legjobban megfelel! Ha van anyatej, akkor azt. Ha nincsen anyatej vagy kevés, akkor tápszert.

  De senki ne akarjon női mivoltában kiteljesedni csupán azzal, hogy szoptat. (Mert a külvilág amúgy ezt leszarja).

 • 2010.05.07 22:47:19Puszpanya

  Szerintem ez a szoptatás-tápszerezés kérdés (melyik jobb/ rosszabb) kizárólag a jóléti társadalmakban kap ekkora visszhangot. Ha olyan világban élnénk, azt sem bánnám, ha a szomszéd hentes neje szoptatná a gyerekem, vagy a nagypapa kecsketejet szerezne neki, odaadnám neki, csak életben maradjon.

  Mondjuk azt el tudom képzelni, h bizonyos életkor után a szoptatás átvált pusztán élelemszerzésből valami "örömünnepbe". Amikor már a fő táplálék forrás nem az anyatej, de szopik a baba, mert az olyan jó. Anyja meg hagyja, mert neki is jó.

 • 2010.05.07 22:59:39Magenta

  Szerintem meg ebből a cikkből sokkal érdekesebb dolgokat is ki lehetett olvasni, mint az anyatej/tápszer 800. menet. :(

 • 2010.05.08 00:01:05Kukorica Janosne

  FT: "De senki ne akarjon női mivoltában kiteljesedni csupán azzal, hogy szoptat." teljesen egyet ertek

  mint ahogy csimotaval is, hogy a sok frusztralt kismama es anya inkabb igyon egy sort a fickojaval. vagy nezze meg ezt (a trailerre kell kattintani a bal also sarokban), hogy hanyfelekeppen is lehet hogyan csinalni ezt a gyerek dolgot. es meg cuki is.
  [link]

 • 2010.05.08 00:21:17Border

  Kukorica Janosne,
  ez nagyon-nagyon jó, főleg a kezdő képsorok, az az elhivatottság az arcukon :-)

 • 2010.05.08 05:16:31saphena

  2010.05.08 00:01:05Kukorica Janosne

  Nagyon jó!! Köszi!

 • 2010.05.08 13:55:53beddinge

  miért ne dönthetne bárki úgy, hogy nem szoptat pedig tudna? világos, hogy egészségesebb az anyatej, így mondhatni, jobb a gyerekek, de itt bárki ki meri azt mondani a szívére tett kézzel hogy mindig, minden egyes alkalommal a gyerek érdekét helyezi a sajátja elé? tényleg, kivétel nélkül minidg?
  nem hiszem. és nyilván nem azért, mert nem szereti a gyerekét, csak van, hogy egy-egy helyzetben magadat választod, és ez nem is akkora baj. természetes. meg kell találni az egyensúlyt lehet, mások más helyzetben választják magukat, van aki meg a szoptatásban. ennyi.

  sokkal gázabb hogy ezek az emberek maguknak sem ismerik be, hogy így döntöttek, kamu indokokkal jönnek, hogy imért nem szoptattak, meg nem is olyan jó az anyatej meg mittudomén. hülyeségeket mondanak ahelyett, hogy felvállalnák azt amit egyébként fel lehet vállalni.
  értelmetlen és káros ilyen nagy nyomás alá tenni az anyákat és azt nem értem soha a porontyon, hogy anyaként biztos vagyok abban, hogy minden más anya is szenved az elvárásoktól és a nyomástól, mégis idekattintanak és baszogatják egymást egy kicsit.
  miért nem csinálhat mindenki azt amit akar? ti tökéletesek vagytok hogy ítélkezni mertek?

 • 2010.05.08 18:34:56DenisaM

  Milyen egyszerű és mókás... akinek van teje, az szoptasson, akinek nincs, az tápszerezzen. Aki meg szoptatás alatt komoly fájdalomcsillapítót szed muszájból vis maior esetben az meg megszívta... igaz babadum?
  Igen, én szoptattam, csak 3 hónap után egy klassz költözésnél annyira begyulladt a fogam, hogy képtelen voltam meglenni fájdalomcsillapító nélkül. Tök mókás volt most drogozzon a gyerek, vagy ne drogozzon, ez itt a kérdés. Még szerencsém is volt, mert rögtön fogadott a fogorvos, és magas a fájdalomküszöböm, csak hát a tejem, az nem jött vissza rendesen, és nem fogadta el a tápszert, sehogy sem :( . Úgyhogy 4-5 hónaposan kóstolta először a gyümölcsöt végső megoldásként, és úgy rákattant a kanalasra, hogy már nem is érdekelte más étel féleség.
  Azért a nagy szoptatási mizériába előfordulhatnak kellemetlen balesetek is, nem igaz?!

 • 2010.05.08 19:01:12Felicitasz

  Ezt a marhaságot. Kommenteket nem olvasok, csak bedobnék egy-két szempontot. 1. törzsi társadalmak, ahol egymás gyerekeit szoptatjuk és falkaszellem van, ha nincs tej vagy kevés a tej vagy beteg az anyuka vagy túl sok gyereke van, akkor valaki más szoptat helyette 2. az egész európai történelem a szoptatós dajkákkal, polgárságtól felfelé végig, az volt a kivétel, aki akart szoptatni
  Depressziókutatás viszont nem volt.

  Summázat: depressziós nem akkor leszel, ha eltérsz attól, ami evolúciós. Hanem akkor, amikor eltérsz attól, ami a kultúrádban normálisnak van előírva, ÉS megbélyegzést szenvedsz az eltérés miatt önmagadtól vagy másoktól.
  (Meg persze van a hormonális szál, de most nem arról beszélek.)
  Ha lelkileg agyon vagy terrorizálva, hogy szoptass, de nem tudsz vagy nem akarsz vagy mindkettő, nagyobb eséllyel leszel depressziós, mint ha meg tudsz felelni a követelményeknek.

  Remélem, hogy egyszer én is amerikai pszichológus leszek és iszonyatos pénzeket fogok kapni efféle cikkekért/kutatásokért.

 • 2010.05.08 19:12:49Rosa Rugosa

  A szoptatásnak legalább van értelme.
  A szilikonmell, a szuper karrier, a férjhez menés, stb. ugyanilyen nyomsztó erővel hat azokra az emberekre, akik folyton meg akarnak felelni valaminek.
  Hát én baromira nem sajnálom egyiket sem.
  Az egész élet arról szól, hogy mindig vannak társadalmi elvárások, hol ez, hol az, aki meg ezt halál komolyan veszi, azt senki nem tudja megmenteni saját magától.:)

 • 2010.05.08 23:18:1515 éves fijú

  pfök de randa ez a kép. szebbet nem találtak?

 • 2010.05.09 19:20:43Karolinn

  Az én Picim koraszülött volt, így nem tudtam szoptatni 2 hétig...utána meg nem akart és tej sem volt...
  De próbálkoztunk és sikerül(ge)t...
  Szerintem borzasztó aranyos, imádom amikor lelkesen keresgél,rácuppan és csukott szemmel élvezi...
  A kirágott mellbimbót, a keményedő mellet, a csöpögést nem...
  De bár lenne elég...és tartana soká...
  Kap tápszert is.
  Ez is jó. Nincs nagyobb élmény amikor Apa eteti és egymást nézik csodálattal...
  Sok mindent csak a miénk Anyáké (sok csak Apáé persze),de nagyon jó ez a kis átfedés...
  Sokkal jobb a kapcsolat köztük,köztünk...(és igen Apa velünk volt a "nagy napon"is...
  (és igen könnyebb is előkapni az üveget, mint a cicit,ha kell...-bár ha kéri azt is kapja...)

 • 2010.05.09 19:38:30Karolinn

  Szerintem gyönyörű kép...(nekünk is van ilyen...házi-használatra) :))

 • 2010.05.10 10:36:13hakapeszi76

  Jávorka, egyszerűen ezt sugallja a cikk. Tudod, nem gondolom, hogy igaz az az állítás, hogy aki nem szoptat depresszióra inkább hajlamos. A fórumokon állandóan csak azt hangsúlyozzák, hogy a szoptatás mennyire magasztos dolog, ami persze igaz is álalában, de vannak olyanok, akik másként élik meg az egészet. Csak azok nem mernek nyilvános fórumokon felszólalni, mert megkövezik őket. Nekem ez a véleményem.

 • 2010.05.10 10:41:08hakapeszi76

  általában- jav.

 • 2010.05.10 10:48:33hakapeszi76

  Badabum, csak annyit fűznék hozzá, hogy nem egy olyat ismerek, aki szoptatott két évig, aztán olyan beteges a gyereke, hogy még...és fordítva is igaz. Amit te írtál, azt én is bemásolhattam volna, mert mindenhol ezt nyomják, egyébként meg az élet teljesen más dolgokat produkál sokszor, mint amit az okosak mondanak.

 • 2010.05.10 10:57:11farkasokkal tancolo

  Na én is ezt mondom, hogy én is sok gyereket láttam, akik olyan betegesek voltak, hogy ha a fele jut nekem, már sikítva rongyolok az elmegyógyintézetbe, pedig nagyon sokáig szoptak.

  Szóval innen gondolom, hogy ha az anya maga is allergiás, beteges (vagy benne van a hajlam), akkor ezeket is átadja az anyatejjel. De ez szigorúan az én teóriám.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta