SZÜLŐSÉG

A skót bölcsik horror összegbe kerülnek

2010. május 4., kedd 12:34 |

Sokszor olvastam már, hogy Magyarországon milyen nehéz bekerülni egy-egy bölcsibe, óvodába. Skóciában is telt ház van mindben, hosszú várólisták vannak, ráadásul itt kemény összegeket elkérnek a gyerekek után.

Amikor a lányom megszületett, azt mondta a védőnő, hogy ajánlatos minél hamarabb várólistára tenni a nevét, ha szeretnénk, hogy bejusson. Mivel úgy gondoltuk, majd csak nagyobb korában fogjuk nursery-be adni (5 éves korukig járnak nursery-be a gyerekek, féléves kortól veszik fel őket), nem foglalkoztunk vele. Nemrég azonban kiderült, felvettek egy masters szakra egyetemre, így kell keresni egy megoldást, ami mindannyiunknak jó.

Többféle lehetőség van.

Van ugye a jól ismert babysitter, aki hozzátok jön vagy veletek lakik, órabérben dolgozik vagy fix fizetése van. Lehet regisztrált, kiközvetített, vagy privát úton szerződtetett.

Viheted a gyereked childminderhez, aki a saját otthonában vigyáz meghatározott számú és életkorú gyerekre, ő maga is anyuka, egy állami szerv ellenőrzi az otthonát, regisztrálva van, elsősegély képzésben részesült. Órabérben dolgozik. Sokszor ő hozza el a gyerekeket a nursery-ből (vegyesen jár sok gyerek). A saját életritmusához alakítja, mos, főz, stb. általában készpénzben kell fizetni, hetente, havonta, attól függ, hogy állapodtok meg. Ha beteg a gyerek, félárat vagy teljes árat kell fizetni, 1-2 héttel azelőtt kell szólni, mielőtt más okból (nyaralás) nem megy a gyerek. A kislányom 5 hónapos korától egyéves koráig járt childminderhez heti kétszer 2-3 órát, amíg az utolsó évem csináltam az egyetemen. Kiemelendő, hogy az itteni embereknek kicsit más fogalmuk van a rendről és tisztaságról; az, ami a tévében látható, hogy például cipőben vannak otthon, na az így is van.

Van a nursery, ahova, mint írtam, 6 hónapos kortól 5 éves korukig járhatnak a gyerekek. Általában 3 csoportra osztják a gyerekeket: babák(babies/under two's/toddlers) - általában 0-2 éves korig, utána a 2-3 évesek(2 to 3s/tweenies), majd a 3-5 évesek (pre-school) csoportja. Ez variálva van, van, ahol a kicsik vannak szétszedve két csoportra, van, ahol a nagyok. Sőt, az a nursery, ahova úgy tűnik, járni fog a lányom, a kicsik csoportját kibővítette 0-3 éves korra, majd a nagycsoportot bontotta szét. A kicsik viszont egy duplateremben vannak, a két oldal különböző szintű játékokkal felszerelve.

A nursery is fizetős, igencsak borsos ára van. Ha hétfőtől péntekig 9 és 18 óra között van ott a gyerek, azért 780 fontot (közel 300 ezer forint) kell fizetni havonta. Délelőtti és/vagy délutáni megjelenés van, általában 8-1 és 1-6 között, de egyes nursery-k kínálnak plusz órákat reggel 7-8 és délután 6-7 között, elfoglalt szülőknek, és van, amelyik csinál rövid napot, 8-3 között is. A nursery ad tízóraira és uzsira snacket, toastot, a jobb helyeken kétfogásos, helyben főzött ebéd van. Van, amelyik ad pelust is, de általában vinni kell. Általában van saját kertjük, de ezek kívül viszik a gyerekeket parkba, színházba, botanikus kertbe, állatkertbe stb. Van, amelyikhez házhoz jön fodrász, fogorvos, fényképész. Évente ellenőrzik az állami szervek, az eredmény online megtekinthető. A jelentkezésnél kauciót kérnek, amit általában visszaadnak, amikor kiveszitek a gyereket. Betegségnél is ugyanúgy fizetni kell, mivel havonta előre kell fizetni, általában banki átutalással.

Lehet kapni állami támogatást, a working tax credit-en belül, amennyiben a fizetésed egy meghatározott összeg alatt van, de ez nem a teljes összegre jár, sok mindent figyelembe vesznek az összeg meghatározásánál, tehát nem fix összeg, hanem mindenkinek más összeg, összkereset alapján.

Fontos még megemlíteni, hogy 3 éves kortól az állam támogat napi 2,5 órát minden gyereknek, amiért nem kell fizetni, de a nursery-kben nem órákra osztják a megjelenést, hanem délelőtt és délutánra, így a résztvevő nursery-kben a teljes árból levonják az állam által finanszírozott összeget.

Edinbogyo

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.09 01:30:31bajor gizella

  na a moly is én vagyok, de ezzel újabban könyörögni kell hogy beengedjen, oszt eluntam. érdekes mikor feladom mindig sikerül amit elterveztem. utána meg mindig vállvonogatva végigcsinálom. aztán mikor meg akarok valamit, az meg sose sikerül.
  szerintetek ez miért van? jó tudom pszi.

 • 2010.05.09 01:51:48cozumel

  Oh, es meg egy pelda arra, hogy mennyire nem art jo idoben, jo helyen lenni valahol-es, hogy a bolcsesz szakirany hirtelen, adott helyen, mekkora kiralysag lesz:

  Tudjatok, mi nalunk most a(z egyik) leggyorsabban terjedo kepzes, a legnagyobb kereslettel?

  early childhood educator

  azaz

  OVONO!!!

  bizony, bizony, sok bolcsesz/tanar/konyvtaros most nyergel at erre a szakra, mert oriasi ra a kereslet.
  Ugyanis.
  Eddig itt ugye nem volt klasszikus ertelemben vett ovoda, a kindergarten az mas, az mar iskolai elokeszito.
  Az ECDP (early childhood development program) csak nehany eve letezik, es kiserleti jelleggel indult, am olyan sikeresnek bizonyult, hogy egyre tobb iskola felveszi a kinalatba.
  Igaz, ezek az ovonok specialisan kepzettek, arra, hogy kiszurjak a 'gyikokat", es egy even keresztul, a KG elott finommotorikus, nagymotoros, logopediai fejleszteseket vegezzenek (sulyosabb esetekben komolyabb szakemberek bevonasaval).

  Ki tudja, neha eleg egy kormanyvaltas, mas oktatas politika, mas szemlelet, es maris sztarszakma az ovonoke :)

 • 2010.05.09 09:50:20nyúlmama

  cozmel
  A kommentek egy részét olvasva, nem hinném, hogy nálunk valaha is sztárszakma lzesz az óvónőség.
  Máskülönben, itthon épp azt próbálják most, hogyan lehetne egy viszonylag jól felépített rendszert leépíteni. Eddig sikerrel járnak.

 • 2010.05.09 09:53:38Zamat

  2010.05.09 00:25:34cozumel
  cozumel, ne vegyél lottószelvényt.:))
  a jó házasság meg nekem bejött, de nem a gazdag része.:)))

  2010.05.09 01:25:39gyapjas molylepke meg gizi is
  "remélem nincs közöd a pszihez, a szochoz, a kommhoz meg a filmelmhez. én ezeket tanultam, roppant jó volt, föleg a lébec része, de ez már privát téma. meg a te sárga irigységed is ami lekezelö stílussal párosul. lehet hogy nem a papírral van gond." -he?:)))
  Kedvesem, minden tanári szakon tanítanak pszit, szocot és kommot is.:) Ez független a bölcsész szaktól, sőt ma már szinte minden szakon ezekkel indítanak az első évben, közgázzal kiegészítve.
  De engem spec. örömmel tölt el a tudat, h te ennyi mindent tanultál és ilyen mélységig, remélem mindig tudod őket majd hasznosítani.:)

 • 2010.05.09 09:59:37másutt

  "cozmel
  A kommentek egy részét olvasva, nem hinném, hogy nálunk valaha is sztárszakma lzesz az óvónőség."
  Jaj dehonnem.
  Egy MAGYAR baratnom, kb annyi egyetemmel, diplomaval, mint en (nala ugyanugy "early childhood education" stb szakos diploma)
  NAGYON jol elvan 2 nyelvu maganovikban.
  Nagyon jol.
  Valogat a legjobb helyek kozott, jol keres, ertelmes, okos. Es kozben tanulgat MEG tovabb!

  NEM arrol van itt szo, hogy valaki az erettsegirol kiesve (vagy ahelyett) sztarszakmaba lep az allami ovis teruleten. Hanem arrol, hogy egy ertelmes, ambicios emberke, megfelelo tudassal (nyelv/nyelvek MUSZAJ) meginkabb aranybanyat talal a teruleten, mint valaki, aki a 3. PhD-jet szerzi szociologiabol, vagy valami mas tradicionalis bocsesz szakon, vagy a TEGNAP kisokos szakmajat valasztja, mint pl tolmacs.....

 • 2010.05.09 10:09:50Rosa Rugosa

  2010.05.09 09:50:20nyúlmama

  Sajnos nagyon igazad van.

  másutt
  Én 20 éve érettségiztem óvónőképző szakközépiskolában.
  Amikor felvételiztem, akkor 12 szeres volt a túljelentkezés, a tanulmányi eredmény mellett alkalmassági vizsga volt a felvételi.
  Torna, ének, mesemondás, olvasás, helyesírás.

  Az óvónőképző főiskolára -már elnézést- manapság a sántákat bénákat is felveszik, valahogy ott nincs 10 szeres túljelentkezés...

  És az osztálytársaim 80% óvónő lett, azóta a nagy részük vezető és tudod a prosztó állami óvodákban, mert basszus nem csak a kőgazdagoknak adatott meg a normális, jól képzett óvónő. Eddig.

 • 2010.05.09 10:13:27Rosa Rugosa

  És ezzel nem azt mondom, hogy a mai főiskolákról kikerülő óvónők társasága egy hulladék, de kíváncsi lennék, mennyi az igazán alkalmas közülük, illetve mennyi az, aki az első könnyű diploma érdekében csinálja, hogy aztán szabad legyen az útja egy olyan másoddiplomához, amire előként esélye sem lett volna.

 • 2010.05.09 10:18:34nyúlmama

  másutt
  Ezt a témát nem ragoznám tovább. NEM CSAK a magán óvodákba kell óvónő. És nem értem meg, hogy miért az a jó fej, aki elmegy magánba, és lúzer, aki marad a prosztó államiban-ahogy RR írja-és próbálja ott is tenni a dolgát.
  Én már leírtam, hogy nem tudom, mi lenne, ha mindenki ezt gondolná.
  Amúgy. Én maximális pontot értem el anno a felvételin, és nem az óvónőképzőn. Bárhová mehettem volna a pontjaimmal. Ezt nem szoktam emlegetni,de most már kijött belőlem.
  És a legjobb barátnőm azt kérdezte, hogy "meg vagy te őrülve, a te eszeddel óvónő leszel?"
  Na erről elég ennyi.

 • 2010.05.09 10:22:15nyúlmama

  RR
  Két éve voltak nálunk estisek, mi vizsgáztattuk őket matekból.
  A két oviban voltak 36-an. Egy se akart óvónő lenni. Csak kellett egy diploma, mert a munkahelyén azt mondták, akkor több lesz a fizu.
  Ugyanis most már az estiseknek NEM KELL óvodában dolgozniuk. Voltak BKV-sok, OTp-nél dolgozók, stb.
  Mi meg keccsöltünk velük, fejenként 4 napot voltak, azért nekünk is készülni kellett, meg értékelni , stb. Ezért.

 • 2010.05.09 10:22:51nyúlmama

  És azért jöttek óvónőképzőbe, mert ez csak 3 év......

 • 2010.05.09 10:25:00nyúlmama

  Mentem, majd még vissszanézek

 • 2010.05.09 10:26:41Rosa Rugosa

  Van egy barátnőm, aki Németországban él és ő mondta, hogy mennyire borzasztó, hogy itt nálunk is kezd kialakulni az a rendszer (itt is jártak oviba a gyerekei 1 évet), hogy lassan az óvoda a sok szép játék melletti gyerekfelügyeletet jelenti, ha meg 2 szót szólnak a gyerekhez, az már súlyos pénzbe kerül.
  Ez nálunk eddig az óvodai program része volt.
  Felkészítés az iskolára, stb...
  És azt látja, ez kezd nálunk is kialakulni.
  És ez nagy kár, mert bizony nem az esélyegyenlőség felé hajtja a társadalmat, ami az eredeti rendszer fenntartásával még csak nem is kerül semmibe...
  Rombolnak és nem adnak helyette új alternatívát, ez ezzel a baj.
  Mint amikor ledózerolod a régi házat a telekről, mert már nem tetszik, csak épp fogalmad sincs, mi legyen helyette... akkor marad az üres telek.

 • 2010.05.09 10:30:17Rosa Rugosa

  Igen nyúlmama és az lenne a kérdés, ez most akkor miért éri meg a társadalomnak?
  Mármint hogy a pénztáros kjisasszony szeretne ugrani a bértáblában, ezért elmegy a 3 éves óvónőképzésbe...

  Ja és amikor én jártam suliba, az egész országban volt max. öt iskola, ahol folyt óvónőképzés, évente egy osztállyal, mi 40-en voltunk, tehát kb. évi 200 óvónőt képeztek, akinek a nagy része az is lett.
  Ma mennyi lehet ez a szám?

 • 2010.05.09 10:36:25másutt

  nyulmama
  nem kell felkapni a vizet.
  TUDOM, hogy nem csak maganoviba kell ovono.
  en sem oda jartam. a lanyom sem fog oda jarni!

  de nem minden ovono tanit hatranyos helyzetu gyerekeket egy poros faluban.

  szoval nem lehet az "ovonoket" leirni es egy kalap ala venni, mert mind mas.
  attol fuggoen, hogy valaki AKAR vagy TUD-e tovabb tanulni, napi 12 orat dolgozni, 3-4 nyelven folyekonyan beszelni... egeszen mas elete van.

  a baratnom 37 eves. meg mindig tanul. nyari egyetemre megy angol nyelvteruletre, gyerekpszihologiai kepesitesert. 4 nyelven beszel. imadja a gyerekeket. ert hozzajuk. soha nem lett sajatja: mindenet a szakmaba adja.
  nem sajnalom tole, ha jol keres, cikkeket is ir, es egy nap maganovit nyit.
  parosulhat oriasi ambicio, tudas, es idobefektetes egy ovonovel is. meg a hianya is. mint minden mas szakmaval!!!! azt hiszem COZUMEL ezt akarta mondani. es ha parosul, akkor nincsen limit, ove a vilag.

 • 2010.05.09 10:38:42Rosa Rugosa

  És még valami.
  A pénz bizony nem minden.
  Én is dolgoztam magánoviban és be kell vallanom, rühelltem a sok elkényeztetett gyereket, akivel annyira lojálisnak kellett lenni, pusztán piaci alapon.
  Szóval inkább elmentem olyan helyre, ahol a 18-ból 15 hátrányos helyzetű volt, ahol láttam értelmét annak, amit csinálok, persze kevesebb pénzért, de sokkal nagyobb lelki szabadsággal, + azzal az érzéssel, hogy valakivel jót teszel és mutatsz neki egy új utat.
  Soha olyan 3 szép évem nem volt, mint ott.
  És soha annyi őszinte szeretetet nem kaptam.

 • 2010.05.09 11:09:02másutt

  RR
  na ja, egy idealis vilagban nem kellene, hogy tobbet fizessen, amikor valaki penzes gyerekeket nevel... vagy penzes betegekkel foglalkozik es budai maganrendeloben, nem a videki allami korhazban, avagy vallalatok sztarugyvedje, nem a szegenyek ingyen vedoje.

  de szinte minden szakmaban van ilyen kompromisszum.

  nekem pl. a kedvenc allasom egy minimalberes volt, de nagyon, nagyon vidam, jo kedelyu helyen, de semmiert. felkopott az allam!
  vegul kompromisszumot kellett kotnom, es azt modnani: en bizony PENZERT dolgozom, kulonben a tengerparton ulnek egy palmafa alatt... es keresnem kellett valamit, ami meg elfogadhato, de jol keresek.

  egy rokonkam orvos lett es teljesen kikeszitette a (sznob) csaladjat, amikor kutatasi teruletre ment 10 evre, oda huzta a szive, nem zsiros maganorvosnak, ahol minden napra egy Herendi keszlet jut.

  azutan, guess what? a harmadik gyereke utan mar jol ment az orvoslas is....

 • 2010.05.09 11:22:50Rosa Rugosa

  Azért egy egyszerű óvónő a magánoviban sem keres sokkal jobban, mint az államiban.

  Amikor meg te csinálsz egy ovit, te vagy a vezető, ott már annyi a papírmunka, hogy inkább válalkozó vagy mint óvónő..:)

  Mondjuk én pótoltam a bevételeimet másból, nem anyukám adott, hogy váltsak.:)
  18 éves korom óta a sajátomból élek.

 • 2010.05.09 11:29:38Rosa Rugosa

  Egyébként én mindig azt szoktam mondani, mindenki annyi pénzt keres, amennyit akar.
  A lehetőégek nyitottak, aztán hogy mihez van gyomrod, milyen arányban, az már a te értékítéleteden múlik.

 • 2010.05.09 11:39:15Zamat

  Rosa, hogy ez mennyire igaz: "És ez nagy kár, mert bizony nem az esélyegyenlőség felé hajtja a társadalmat, ami az eredeti rendszer fenntartásával még csak nem is kerül semmibe...
  Rombolnak és nem adnak helyette új alternatívát, ez ezzel a baj.
  Mint amikor ledózerolod a régi házat a telekről, mert már nem tetszik, csak épp fogalmad sincs, mi legyen helyette... akkor marad az üres telek."

  másutt a barátod esete szép és jó, de 37 éves és nincs családja, és azért nem ez az általános.
  Én meg szerettem volna egy kicsi otthont és családot, a tanári fizuból pedig egyszerűen nem jöttem ki, muszáj volt vmi mást keresnem, ami sokkal jobban fizet, így tudtam félretenni és még meg is éltem. Lehet tovább kellett volna küzdenem vele, de nem láttam a kitörési lehetőséget. A tanultak egy részét meg most is használom.

 • 2010.05.09 12:54:32másutt

  Zamat, tudom.
  neha szoktam rola meselni, o az, aki boldog hazassagban el, egeszseges, es elhatarozta, hogy nem AKAR gyereket, hanem inkabb gyerekeknek szenteli az eletet. meg a tanulasnak gyerekrol. neki voltakeppen a kutatas/tanulas a celja, a zsiros maganoviban dolgozassal meg eltartja magat. van ilyen is.
  mindannyian tudjuk, hogy amikor egy no ONKENT elhagyja a munkapiacot 3-6 evre teljesen, utana meg fel szivvel van ott, a gyerekei miatt, masok a lehetosegei, meg egy olyan "csaladbarat" szakmaban is, mint egy ovono.
  az enyemben meg... hubasszus... neiskezd.
  de ez egy mas tema.

  igen, az "altalanos" az, hogy a no (ovis, vagy ugyved) mindenfele kompromisszumokat kot, allas ES csald ugyben, hogy elviselheto legyen az elet.

 • 2010.05.09 13:53:23jazmine

  RR, én is rég felvételiztem olyanba, érdekes módon valahogy volt 2 db. beszédhibásunk és 1 olyan csaj, aki igen, h bájos volt (és kő gazdag), de a törteket sem értette.
  Az mondjuk kétségtelen, h később még inkább felhígult.
  Viszont a fülemben van egy tanárom kérdése, mikor első éves magyaros voltam: "Maguk közül tényleg senki nem tud latinul?" És annyira őszintén nem értette - hát igen, változott az oktatáspolitika mindenhol.
  Ettől még volt/van jó képzés, jó bölcsész diploma mindig.
  Én alapvetően bölcsésznek számítok és (igaz, külön munkákkal) elégedett vagyok azzal, amit eddig kerestem, plusz szeretem is.

 • 2010.05.09 13:54:07jazmine

  Cozu, köszi, reményt adtál, h valahol még biztosan kellek :D

 • 2010.05.09 13:55:50jazmine

  Rosa, óvóképző már csak fősulin, épp az érettségink után jött ki a tv., h középiskolai végzettséggel max. dajka lehetünk.

 • 2010.05.09 16:08:59Animacs

  2010.05.08 19:17:25Rosa Rugosa
  tudom, persze, csak felbosszantott a hozzászólás, h. bezzeg aki nem mérnöki karra járt, az biztosan csakis azért, mert oda nem vették vona fel. holott anno a felvételinél ez leginkább pont fordítva volt...

 • 2010.05.09 16:10:07Animacs

  úgy jön ki, mintha aki tanári/könyvtáros, vagy akármilyn humán szakra járt, nem oda akart volna menni, hanem valamilyen mérnöknek, infósnak, csak oda nem vették volna fel.
  mindig is utáltam a reáltárgyakat...

 • 2010.05.09 16:10:59cozumel

  Nem Masutt, most tevedsz.
  Ez itt az ALLAMI iskolak keretein belul mukodik, mert valaki(k) roppant bolcsessegukben ugy lattak, hogy jobb az, ha a gyerek 4 evesen mar fejlesztve van, ha netan kell, es nem 6 evesen kinlodnak veluk az elso osztalyban, amikor mar tenyleg irni-olvasni kellene tanulniuk.

  Es mivel a kiserleti evek azt igazoltak, hogy az ECDP-t vegzett csoportokbol letrejovo (elobb kidergartenes, majd) elsosok SOKKAL KONNYEBBEN haladnak, ezert most egyre tobb helyen kinalja az iskola a programot (tudod, itt is kapnak tamogatast a kvota utan, es ez is a kinalat eleme), es egyre tobb helyen keresik hozza az ovonoket.

  Szoval inkabb azt szerettem volna mondani, hogy nagyon sok mulik azon, hogy hirtelen a nagypolitika mit tart fontosnak. Itt es most ez evek alatt oriasi teret nyert, ugyhogy az ovonok lasszoval torteno kergetese folyik.
  Ja, igen, nyilvan kellett tovabbkepzesre menniuk, na de gondolom, Nyulmama is rohanna fejvesztve, ha latna, hogy uj, ertelmes koncepciot probalnak kidolgozni, es nem mellesleg ketszeresere emelkedik a fizetese.

 • 2010.05.09 16:11:30Animacs

  pontosan. erről beszélek én is.

 • 2010.05.09 16:12:37Animacs

  mármint erre volt válasz
  2010.05.08 20:42:53muci

 • 2010.05.09 16:14:15Animacs

  2010.05.08 21:33:04Zamat
  azért, mert oda vettek csak fel? (ironikus kérdés volt). merthogy pontosan ez jött le a hozzászólásodból.

 • 2010.05.09 16:16:22Animacs

  2010.05.08 21:58:56tildy:)
  szerintem olyan van londonban, nézd meg az iwiw londoni fórumját, ott szoktak róla írni.
  magyar bolt is van valahol. (erre is, illetve a lengyeleknél magyar részleg. de londonban van kimondottan magyar pékség is.)

 • 2010.05.09 16:21:09cozumel

  Animacs

  volt nekem a gimiben egy osztalytarsnom, amolyan kisse zseni (meg ezzel parhuzamban kisse hangyas is :D) volt.

  Sorra nyerte a matek-es a versmondo versenyeket.
  Laborszakkore jart, remekul kezizett es gyonyoruen rajzolt.
  Erettsegi utan egyszeruen nem tudta, hova menjen, mert MATEK-MAGYAR parositas nem volt sehol (akkor legalabbis nem, nemtom, ma lehetne-e) es o azt szerette volna.

  Elment kozgazra, csuklobol megirta a felvetelit max pontosra, aztan masfel ev mulva ott hagyta (pedig akkor az volt a feljovo sztarszakma), mert nem szerette, nem erdekelte. Vegul sok nyuglodes utan szociologiat vegzett.
  Szoval nehogy az embernek elnezest kelljen kernie azert, hogy azt csinalja, amit szeret, ami erdekli...
  Az eletunk kb. egy negyedet a munkahelyen toltjuk, hat szerintem kurvara nem mindegy, hogy mennyire erezzuk jol ott magunk.

  En BELEHALNEK, ha napi 8 oran keresztul ulnom kellene egy asztalnal, barmilyen munka is lenne az, akkor inkabb takaritok 8 oraban, mert ott vegig mozgok. Pedig van diplomam, amivel jo penzert uldogelhetnek...

 • 2010.05.09 16:29:35másutt

  2010.05.08 21:58:56tildy:)

  Magyar kajáldát aki nyit itt, és jól is csinálja, nem mellesleg elérhető áron, szívesen hagyom nála a fontkaimat:)
  Jahm rakott krumpli, paprikáskrumpli is jöhet, és jóféle szárazkolbászt is lehessen kapni:D

  tildy
  kolbaszt kapsz:
  Mangalica Pikk-et a Waitrose-ban
  (Ocado is hazhoz szallitja)
  magyarhoz hasonlo arban van, semmi extra!
  nagyobb luxusdelikben (Harrods, Selfridges husosztalya) ugyancsak barati (majdnemhogy occso) aron jo Gyulait, es gyakran minden mast is -teliszalami, stb)

  Magyarhoz teljesen hasonlo lengyel tejfol es szupi turo (tvarog) van az ASDA-ban, ugyanugy, mint magyar stilusu kovaszos uborka es ecet.

  magyar etterem eszak Londonban, Golders Green, londonon belul hazhoz is szallit!:
  [link]
  etlap itt:
  [link]
  It's the real deal, olyan, mint nagyanyad foztje, csak jobb, es itt.

  Nem kapok reszesedest az ingyenreklamert. ;)))

 • 2010.05.09 16:36:17Animacs

  2010.05.09 16:21:09cozumel
  nekem is volt valami hasonló kaliberű osztálytársam, ő is folyton változtatta, hova is akar jelentkezni, mert minden érdekelte, és jó volt belőle.
  én pl. azért jelentkeztem angolszakra, mert abból én voltam a legjobb az osztályban...(ja, angol németre eredetileg). eszembe nem jutott volna, h. matek/fizika/kémia irányába menjek, ki nem állhattam őket...(slusszpoén, h. most pénzügyön dolgzom, és elkezdtem a hozzátartozó tanfolyamot, miért ne címen.fizetik is...de az ahhoz tartozó matek nem vészes, összeadni, meg kivonni még tudok:)

  másik, amiért idejöttem: hogy lehetne más városba költözni. basszus, nekem ez is nagy, (illetve ez itt bonyolult, mert ez gyakorlatilag két nagyváros egyben.)
  Londonban kifutnék a világból, mikor voltam pár napot, majd megőrültem a millió embertől, lökdösődés, tömeg, forgalom mindenhol. Pestet is utálom emiatt.
  Birminghambe is utáltam bemenni, meg most Newcastle belvárosa dettó.

 • 2010.05.09 16:42:26másutt

  Animacs
  "Londonban kifutnék a világból, mikor voltam pár napot, majd megőrültem a millió embertől, lökdösődés, tömeg, forgalom mindenhol."

  En most mar nagyon sok eve lakom nagyon nagy vilagvarosokban... es London egy kis szar falu.
  osszenott varosok gyujtemenye.
  mindegyiknek ugyanolyan a kozpontja, ugyanazokkal a lanc-boltokkal es bankokkal!

  siman ellehetsz egy olyan helyen, mint en vagyok, ott laksz, ott dolgozol, stb, anelkul, hogy Central Londonba (Zone 1) mennel akar honapokon at, nekem sikerul gyakran.
  ezt pl. NY-ban nem sikerult megvalositanom, Budapesten sem, ott MUSZAJ a tomegbe menni, meg a belvarosba...
  de Londonban nem.
  hacsak nem akarsz a turistahegyen atmaszni a Piccadilly-n, de mi a fenenek akarnal odamenni, amikor Lewisham High Streeten ugyanazok a boltok vannak??? ;D

 • 2010.05.09 16:50:48Rosa Rugosa

  Animacs
  Valamit félreértettél.
  Te ezt írtad:
  "speciel anno, mikor én kezdtem az egyetemet, bizony a tanárképzőre sokkal magasabb pontszámok kellettek, mint a mérnöki karra...utóbbira valami 75-80 ponttal már be lehetett jutni, tanárképző karra meg 105-110 kellett (a 120-ból.) na most akkor ki is ment "oda, ahova felvették?"

  Én meg erre írtam azt, hogy lehet, hogy alacsony volt a ponthatár, mert nem volt soha egy divatszakma a mérnöki, de ott volt szelekció is.:)
  És sokat ismerek, akik áteveztek a könnyebb pályára, ahol volt túljelentkezés, na azt úgy hívják operettmérnöki szak.

  Én egyiket sem akartam firkálni, mindössze arra próbáltam rávilágítani, hogy attól, hogy egy gyengébb matekérettségivel felvettek az energetika szakra, attól még simán fél év múlva el is takarítottak onnan bárkit, aki nem volt odavaló.
  És attól, hogy ilyen alacsony volt a ponthatár, még nem csak azok jelentkeztek, akiknek ilyen kevés volt...

 • 2010.05.09 17:16:47Animacs

  2010.05.09 16:50:48Rosa Rugos
  nem, nem értettem félre, csak felbosszantott ez a mondat, azért sarkítottam én is.

  másutt: ez itt sajna nem igaz, van két nagyváros, turistaszempontból már úgy is hívják (a sightseeing buszra is ez van kiírva), h. NewcastleGateshead (holott két város, közigazgatásilag semmi közük nincs egymáshoz). mindkettőnek a város szélén van a belvárosa, egymástól egy folyó választja el őket. de gateshead belvárosa jelenleg egy nudli,van egy tescó, egy wilkinson, néhány kajás, a többi ruhabolt. vagy tíz. úgyhogy vagy átmegy az ember Newcastle-be a tömegbe, vagy elmegy a gatesheadi oldalon lévő MetroCentrebe, ami állítólag európa legnagyobb bevásárlóközpontja, és akkor ott van tömegben...ilyen kisebb részek központjai itt is vannak, de azok elég szegényesek, állnak kb. egy élelmiszerboltból, meg három ruhaboltból.

 • 2010.05.09 18:52:29nyúlmama

  Azért egy egyszerű óvónő a magánoviban sem keres sokkal jobban, mint az államiban.

  Amikor meg te csinálsz egy ovit, te vagy a vezető, ott már annyi a papírmunka, hogy inkább vállalkozó vagy mint óvónő..:)

  RR, ez a két mondat talált.
  Így van, ne akarnék még vezető óvónő sem lenni, mert én azért lettem óvónő, hogy gyerekekkel foglalkozzam,és nem azért,hogy irodai munkát végezek.

  A magán ovik, meg...senkit nem akarok látatlanban megbántani, de nekem most két gyerekem van, akiket magánból hoztak el.És nem a pénz miatt, hanem mert nem kaptak érte semmit, illetve a kislányt-akivel az ég egyadta világon semmi gondunk nincs, holott óvoda váltásnál épp lehetett volna-egyszerűen nem bírták.

 • 2010.05.09 18:55:15nyúlmama

  cozumel
  Járok én továbbképzésre, csak éppen ettől a fizum ne emelkedik egy kanyit sem.Nem is ezért megyek.

  másutt ,hol van ilyen jól el a barátnőd?

 • 2010.05.09 19:13:29zolnaid

  2010.05.09 16:10:07Animacs
  a könyvtáros mellesleg nem is humán terület, hanem elvben társadalomtudomány, de pl. én az informatikai kar keretein belül végeztem.

 • 2010.05.09 19:52:04Starlark

  Animacs: csak 1 évig voltam Londonban. Ízig vérig imádtam ott lenni. Az elején pedig szintén tartottam tőle hogy jujj nagyváros én meg utálom a tömeget.
  A City-ben sokat nem is jártam csak mikor tipikusan turistáskodtunk. Amúgy minden metró megálló egy másik kisváros.
  Szerintem egy teljesen élhető szerethető város.

 • 2010.05.09 21:59:32másutt

  Animacs
  ismeros, voltam am ott, parom futo, a Great North Run-on szurkoltam, en voltam a fel-le ugralo kismama oriasi magyar zaszloval, babakocsival a hid kozepen.. :D

 • 2010.05.09 22:47:54Zamat

  2010.05.09 16:08:59Animacs
  na leesett, h mit értettél félre:))) én tildyvel kapcsolatban írtam, h nem bölcsészre járt, hanem arra amire akart, ez egy korábbi hozzászóláshoz kapcsolódik: a bölcsész szakok általában nem kelendőek külföldön, ill. az amire akart az arra utal, h ő választotta a szakot és nem szerencse kérdése volt, h hova ment tanulni, hanem tudatos választásé, és ennek a választásnak a következménye volt, h könnyebben kapott munkát, mint más bölcsészként. ez nem lenézés v kiszólás, csak ténymegállapítás.

 • 2010.05.10 14:04:19Animacs

  2010.05.09 19:13:29zolnaid
  igen, en gondolkodtam rajta, h. ezt valasszam masodikdiplomanak, es akkor is mar konyvtaros-informatikus volt a neve. cak tudod, ezt is altalaban igy lesajnaljak, h. ez nem is tanulas, meg a konyvtarosnak egyebkent is abbol all a munkaja, h. konyveket pakol a polcra...*gondoljak(

 • 2010.05.10 14:09:01Animacs

  2010.05.09 22:47:54Zamat
  nemis arra ertettem a szerencset:) hanem arra, h. kiveteles hamar osszejott neki egy jol fizeto munka kulfoldon, ugy, h. nem felsofoku az angolja. na, ez abszolut nem egy megszokott dolog, es ehhez bizony oriasi szerepee van a szerencsenek.

 • 2010.05.10 16:03:40Rosa Rugosa

  Gondoltam ide beírom, csak mert annyian istenítika hazai anyákat teljesen elkényelmesítő támogatási rendszert (alanyi gyes, csp), amilyen mértékű állítólag sehol nincs...
  Ha a férjem elvállalná a holland állást, az 5 gyerek után havi 1200 euro támogatást kaponánk. Azt hiszem, ez több, mint a havi 89.000.-ft.
  Vagy nem?

 • 2010.05.10 16:20:35jazmine

  Rosa, valld be, h emiatt akarok menni :D

 • 2010.05.10 16:29:56Koriander

  Rosa Németországban is, 5x180=900-at minimum, de még van valami testvér bónusz is és ezt addig amíg gyerek nappali tagozatra jár.

 • 2010.05.10 16:30:30Koriander

  tehát akár 26 éves koráig is...

 • 2010.05.10 16:49:32fleurdelys

  RR,

  és mennyibe kerül Hollandiában a bölcsöde/óvoda?

 • 2010.05.10 22:03:58Rosa Rugosa

  Nem tudom, mert nem opció, 3 iskolás, a 6 évest nem küldeném oviba, mert minek, meg egy 2 hónapos... én meg otthon vagyok... itthon is itthon vagyok...
  Ha meg egy évig ott lennék hülye lennék oviba, bölcsibe adni a gyereket, jól körülkémlelnék inkább...:)

  De nem megyünk, remélem, csak azért írtam, mert mindenki itt osztja a magyar rendszert, hogy az olyan de olyan bőkezű, hogy ilyet még soha nem hallott senki...
  Akkor ez most hogy is van?

  Ha meg gyerekvigyázóra lenne szükségem, akkor ismerekl pár jó fej kiscsajt, szerintem a férjem ötös szorzójú fizetéséből lehetne rá áldozni.

  Szóval csak leírtam, a miheztartás végett...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta