SZÜLŐSÉG

Csalt a tanár a papírgyűjtésnél

2010. április 12., hétfő 15:05

Egy átlagos általános iskola Magyarországon. Papírgyűjtés. Az ”én időmben” ez egy jó kis móka volt, végig fetrengtünk a röhögéstől, becsengettünk rengeteg helyre, húztuk, vontuk a kapott papírt, amit aztán a pincében tároltunk addig, amíg eljött a nagy nap. Lányom és néhány osztálytársa nagy elánnal látott neki a papírgyűjtésnek, a kezdeti sikereken felbuzdulva egyre jobban belejöttek, kölcsönkapott bevásárlókocsival és talicskával gyűjtötték a papírt. Végül is osztálypénz lesz belőle. Az egyik osztálytárs udvarán gyűlt a papír, rendesen. Aztán apuka vállalta a papír fuvarozását az iskolába, a mérés színhelyére. Egy nagyméretű utánfutóval fordult vagy négyet, jól leizzadt, mire még egy felnőttel illetve a gyerekekkel sikerült a fel- és lepakolás. Eddig szép és jó minden.

A tanár, aki a mérést végezte, már amikor meglátta az első utánfutónyi papírt, akkor elkezdett megjegyzéseket tenni, de ezt mindenki betudta a frontnak, vagy annak, hogy már szeretne hazamenni. Az apa a negyedik forduló után, mint aki jól végezte dolgát, otthagyta a gyerekeket a tetemes mennyiségű papírral, elvégre önálló felsősök, nem kell hozzájuk pesztra. Aztán hazajött a lányom és amikor rákérdeztünk, hogy mennyi is az annyi, akkor a dühtől és a szégyentől elpirulva egy tépett papírfecnit nyújtott át, amin a 104-es szám szerepelt. Mármint, hogy ennyi kiló. Értetlenül néztünk rá. Tudjuk, hogy nem a legjobb matekos, de azért a becslés már megy neki. Na nem mintha nem tudnánk olvasni, de valahogy nem tudtunk a hirtelen helyzetre mit reagálni. Nekem kapásból a bé betűs indulatszó csúszott ki a számon. A férjem ennél higgadtabb volt, ő csak annyit mondott, „Érdekes mérési eredmény.”

Kezdjük el szidni a gyereket, hogy „Miért nem figyelsz jobban?!” Vagy fennhangon a tanárt, a gyerek előtt? Milyen érzés ez a gyerekeknek? Milyen erkölcsi mondanivaló lehet egy gyerek számára abban, hogy ezt a húzást (vagyis, hogy a gyerekek által heteken keresztül gyűjtött, legalább 400-500 kg papír végül ennyit veszített súlyából) nem Pityókás Pistabácsi, a hulladékkereskedő, hanem egy tanár követte el? Mondjam neki, hogy rosszul tették, amikor elmondása szerint amolyan kamaszos módon, többen is be-be szólogattak (na persze csak abban a „hátha meghallja, akinek szól” stílusban) a tanár előtt az őket ért igazságtalanság miatt? Hogy elkezdtek durmogni, hogy ők aztán többet nem fárasztják magukat, gyűjtsön papírt ezen túl az, aki akar...

Vagy egyszerűen ez az élet iskolája, tessék szépen megtanulni, nem mind arany, ami fénylik, meg hogy az erősebb kutya..., na és még sorolhatnám. Vagy lehet a tanár néni amolyan XXI. századi Rózsa Sándor, aki elveszi attól, akinek sok van, és azt a szegényeknek, vagy a gyengébb képességűeknek adja? Egy kora által meg nem értett hős lenne? Nem tudom. De nem hagyjuk annyiban. Bár az eset engem igazán nem is dühössé, hanem őszintén csalódottá tesz. Még ha egy rossz szóval sem illettem a tanárt, a gyerekek nem hülyék. Látták, átélték az esetet, az igazságtalanság őket érte, méghozzá olyan ember részéről, akire az otthon tanultak alapján fel kellene nézni és a tanácsait, utasításait, magát az embert elfogadni, a szavait nem megkérdőjelezni. Most mondjam a gyereknek, hogy álljon ki a jogaiért? A véleményéért? Egyedül, önállóan? Hol is? Abban az iskolában, ahol ez a tanerő a munkatársai között köztiszteletnek örvend? Valószínűleg este egy pohár bor mellett még jól kitárgyaljuk a férjemmel az esetet kettesben. A gyerek meg gondolom, véletlenül nyitva hagyja az ajtaját a tetőtérben és jól kifüleli mit beszélünk. Mert bár minden tiszteletem a tanároké és nem én vagyok az a szülő, aki folyamatos kapcsolatban van a tanárokkal a gyereket illetően, úgy érzem, ezt még sem lehet annyiban hagyni. Mi is megpróbáljunk erős kutya módjára reagálni?

RR

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.12 18:48:25baudolinA

  Puszpanya,
  szerencsére édesanyám akkora horderejűnek érezte, és lépett. Azóta is hálás vagyok neki. És tudtam, hogy utána naponta fel fog szólítani, és meg is tették. És mindig jelest kellett adjon, mert olyant nem tudott kérdezni, amit ne tudtam volna. Olyant kérdezhetett volna, amit nem tanultunk, de az már ugye őt hozta volna kellemetlen helyzetbe. Nem lett belőlem idegroncs, hanem ebből a nyelvből lettem a legjobb. Azóta is bosszankodhat. :D

 • 2010.04.12 18:52:12Puszpanya

  De, lehet kezelni. Elviheted másik suliba.
  Nyilván át kell beszélni a szituációt, s helyre tenni a gyerekben, h a tanár hibázott, és neki van igaza.

  "A szüleiben, akik hagyják egyedül vívódni vagy azt javasolják, hunyja be a szemét."
  Ezt sosem javasoltam.

 • 2010.04.12 18:54:01cozumel

  Hat erre nem lehet mit mondani...

  .

 • 2010.04.12 18:56:08baudolinA

  Tehát a gyerek tudja, hogy neki van igaza, de kussolunk, mert a tanáráról van szó. Hát ez is közvetít valamit...

 • 2010.04.12 18:56:26Puszpanya

  Nem is kell. Azért, mert nem ugyanúgy oldunk meg egy szituációt, mind a kettőnknek igaza lehet.

 • 2010.04.12 18:59:16Puszpanya

  Nem írtam, h kussolnék.

 • 2010.04.12 20:22:14Rosa Rugosa

  Hát, most ott tartunk, hogy a taktika a következő: Holnap kiderül, mennyit gyűjtött az egész osztály, ezt eddig senki nem tudja pedig nem most volt a papírgyűjtés.:)(érdekes:)).
  Ennek fényében, miután tudjuk, hogy az a 4-5 gyerek gyűjtötte a legtöbbet az osztályból, eldöntjük, van-e jogossága a reklamációnak. Gyerekekkel ezt beszéltük meg (hátha még sem úgy van, csak elnéztek valamit), aztán ha kiderül, hogy mégsem, akkor a segítő szülők beszélnek az ofővel, hogy biztos valami számítási hiba csúszott a gépezetbe, így még van lehetősége a tanárnak is "visszakozni" és újraszámolni. Hát, kíváncsi vagyok mi lesz.

 • 2010.04.12 20:54:14Vakmacska

  RR, ez nagyon jól hangzik, én is azon törtem eddig a fejem, hogy hogy lehet "jóvá tenni" ha amúgy a tanerő tanítás szempontjából OK, és más baj eddig nem volt vele. Ha volt és ez lenne az utolsó csepp a pohárban, akkor nyilván más a taktika. és tényleg, ha a leghalványabb gyanúja van a félreértésnek, akkor jobb előbb tisztázni, mint előreszegezett szarvakkal rohamozni.

 • 2010.04.12 20:58:19Lapis Lazuli

  Hát, nagyon kíváncsi leszek a dolog kimenetelére.
  Én sajnos nagyon szkeptikus vagyok, hogy ha tényleg csalt a tanár sikerül igazságot szolgáltatnotok a gyerekeknek, de drukkolok erősen :-)

 • 2010.04.12 20:58:45Rosa Rugosa

  Sajnos biztos vagyok benne, hogy nem a véletlen műve és át lett írva valakihez, tavaly is megtörtént, csak sokkal kisebb értékben. A gyereket nem tanítja (de a tesóit lehet, hogy fogja:D).
  Azt meg nem hiszem, hogy ha szemtől szembe feltennénk a kérdést, akkor elismerné, hogy direkt csinálta.:) Nem egyszerű.

 • 2010.04.12 21:10:37Puszpanya

  Drukkolok, h jó irányba forduljon a történet. A gyerekek annyira lelkesek ebben az időben. Kár lenne elvenni a kedvüket.

 • 2010.04.12 21:17:37Rosa Rugosa

  Puszpanya
  Én megértettem amit írtál, én is tudom milyen 4 évig 3-ast kapni valamiből, az érettségin meg a független elnök előtt dícsérettel végezni, szóval tök értettem, amit írtál.
  Úgy hogy valami diplomatikus megoldás után kutatunk.:)

 • 2010.04.12 21:23:06manka78

  A lányomék iskolájában teljesen más a szokás. A papírgyűjtéssel "keresett" pénz az iskola alapítványához vándorol. Versenyeztetik az osztályokat egymással, de nincs különbség a jutalmazásban. 1-1 csokit szoktak kapni azok, akik sokat gyűjtöttek. Mi eddig mindig teherautóval vittük, annyit összegyűjtöttünk, de mindig csoki volt a gyerek jutalma. Nem is kell nagyobb jutalom, az alapítványi pénzt pedig úgyis jó dolgokra fordítják.

 • 2010.04.12 21:31:00cöcke

  2010.04.12 16:14:36Rosa Rugosa
  "A papír kilója 3-5 ft."
  "(vagyis, hogy a gyerekek által heteken keresztül gyűjtött, legalább 400-500 kg papír végül ennyit veszített súlyából)"

  Vagyis öt-hatszáz forinton izgultok?! Hát ne haragudjatok menten beszarok a röhögéstől!!!! Te jó ég, a kedves anyukának TÉNYLEG ez a legnagyobb baja???? Küldjön már egy számlaszámot esküszöm elküldöm azt a pénzt! Mondjátok már,hogy ez fake sztori!
  Amúgy meg mi a francot kell befosni a tanártól? Oda kell menni szólni neki, aztán kész. Mégis mi lenne abból,majd tán nem engedi nyolcadikba a gyereket?! Atya Ég néha olyan szarságokon tudtok pörögni,hogy nem hiszem el....

 • 2010.04.12 21:35:52cöcke

  Ja és azért ez is röhej,hoyg a Velvetre be mersz írni, de a tanerőnek meg nem mersz szólni...pfff :DDD

 • 2010.04.12 21:37:05manka78

  cöcke! Gyanítom, hogy nem az 5-6száz forinton meg a rugózás, hanem azon, hogy becsapták a gyerekeket. Ha a gyereket a boltban vágják át 20 ft-tal, akkor sem lennél felháborodva, mert "kinemszarjalea20ftot"?

 • 2010.04.12 21:39:25Lapis Lazuli

  Rosa, egyébként nekünk volt olyan sztorink, h egy tanár komolyat hibázott, és bárhogy is próbálkoztunk; semmi. DE a jó hír, amiért ezt leírom az, h a gyerek a végén azt mondta: "áh, hagyd a fenébe anya, ti megpróbáltátok, ez a lényeg, a tanárnőről meg megvan a véleményem." Még csak 11 éves, hehehe...

 • 2010.04.12 21:40:40Rosa Rugosa

  cöcke

  Felületesen olvasol, de ez a te bajod.
  Természetesen nem a pénz a gond, hanem a történet erkölcsi mondanivalója.

  Gondolom te azt tartanád a legjobbnak, ha odabattyognék a tanárhoz és egy ötezrest tűrnék a melltartójába, mert biztosan rá van szorulva a gyerekek pénzére. Ugyan már.

 • 2010.04.12 22:06:44phoboss

  cöcke, gondolom, ha a te gyerekedet rendszeresen átvágnák öt-hatszáz forinttal a boltban, te mindig azt mondanád neki utólag, hogy hagyd a fenébe kisfiam, csak öt-hatszáz forint, ez legyen a legnagyobb bajunk :)

 • 2010.04.12 22:21:21Puszpanya

  2010.04.12 21:17:37Rosa Rugosa

  Köszi... :D

 • 2010.04.12 23:18:48cozumel

  De, van. Peldaul, hogy mar megint rontod a levegot.

 • 2010.04.12 23:33:32cozumel

  Egyebkent mi ez a nickvaltas, mar nem tudtad tobbfele modon elmondani, hogy ritaribancnagyluku?
  Hat ennyire kifogytal a szinonimakbol?
  nem fussa tobbre?

 • 2010.04.12 23:39:12vivace

  2010.04.12 23:22:38gizellahazaáruló

  hamár?
  ha már az agyépítésről van szó... vagy az homár?

 • 2010.04.13 01:05:29greencurse

  Egy gyerekben igenis nagy nyomot hagy, ha igazságtalanság éri.
  Én azért kaptam anno fekete pontot és büntetést, mert engem zártak be a wc-be, leleményes gyerekként meg kimásztam alul. És azon volt lehalva, hogy arccal előre... És nem saját magam zártam be, hanem két másik lány.
  Meg azért is én kaptam a fekete pontot, mert a többiek gyújtogattak, én néztem, otthon elmondtam, nagyim szólt a tanárnak. Nem én gyújtogattam, nem is árulkodtam, mégis azért is kaptam fekete pontot. És még hülyének is néztek, mert azt mondták, hogy addig, amíg tisztázódik a dolog, kapok egyet. Aztán szépen maradt...

  Nem szabad annyiban hagyni. Sok tanár felsőbbrendű lénynek képzeli magát, már csak azért sem akarhatta, hogy valakinek öröme legyen abból, hogy igen, megcsinálta. Vannak sajnos gonosz emberek.

 • 2010.04.13 01:08:03greencurse

  A gyújtogatás nem volt nagy dolog, csak egy szál fű a homokozóban. csakhogy ne legyen félreértés. Bár az sem szép dolog, igaz.

 • 2010.04.13 08:25:20manó99

  RR.

  Ez nagyon gáz!

 • 2010.04.13 09:51:05anyatájger

  én meg azt nem értem hasonló szitukban, h mire jó a kivárás? megkapta a gyerek a cetlit, megmutatta, szerintetek kurvára nem stimmelt, akkor miért nem reagáltatok azonnal?

  a többi szülővel és a főnökkel való eszmecserét meg inkább hagyjuk.

  ha kivárunk, meg még végiggondoljuk azt is, h ugyan mit léphet a tanerő (jesszusom), akkor előjön a "baszdmegmedve a fűnyíródat" effektus. sztem.

  nyilván vannak helyzetek, amikor jobb kicsit várni, de ez nem hiszem, h az.

 • 2010.04.13 11:27:59csimota

  mit kell ezen annyit agyalni??? Behunyászkodó kis komplexusos örökké félős gyereket akartok, vagy aki tisztességgel, de kellő karakánsággal lép fel az Igazságért!

  Én negyedikes voltam, amikor abban az évben, ahogy korábban is tiszta tetű volt a saláta a menzán. Fogtam a kicsi tányért salátástól és felmentem az igazgatóhoz. Bekopogtam, mondtam, vele akarok beszélni. Nem lehet, értekezlet van. Szépen álltam a terem előtt. Megvártam, majd a következő zajlott le. Csókolom, ez hoztam. ? Mi ez? Saláta- mondom. És? Mondom, tetves. Nem eszem meg.

  Utána évekig nem volt saláta az iskolában.
  Nem basztak ki, nem volt fegyelmi, semmi. Ahogy saláta sem.

 • 2010.04.13 11:34:18youdit

  Csimota :)

  Mondjuk meg is lehetett volna mosni, nem tudom, miért nem működik ez nagyüzemben...

 • 2010.04.13 11:35:36Bazsarozsa

  Csimota, nekem a céges menzák egyikén volt hasonló élményem, bogárral. Adtak másféle kaját helyette, aztán a legközelebbi pályáztatáson elmeszelték a szállítót, nyilván nem emiatt, de lehet hogy volt még ilyen sztori.

 • 2010.04.13 11:36:41csimota

  youdit

  meg volt mosva. Úgy konyhás módon. A levelek közt rejtőző kis krokett ropogós fehérje utánpótlás meg csak hasznára válhat a fejlődésben lévő szervezetnek! Gondolom tonhal helyett gondolták így..:)

 • 2010.04.13 11:39:59Laliath

  csimota,
  az a baj, hogy sztorizni én is tudok. Ötödikes voltam, amikor a magyartanárnő igazságtalan volt velem szemben. Az esetet az egész osztály plusz egy másik tanerő is igazolta. Szólni mertem, s mivel az nem vezetett eredményre anyám is szólni mert.
  Ennek következtében aznaptól hirtelen 3-as magyarossá avanzsáltam az addigi majdnem színötösből. Élénken él bennem, milyen fasza dolog 45 percig a pad mellett állva felelni, mindenre válaszolni és az utolsó pillanatban végül leblokkolni valami hülye kérdésen, mire a tanárnő diadalmasan felcsattan, hogy ezt márpedig tudni kekk, EGYES!
  Két évbe került, hogy kiszabaduljak a keze alól, és ezt olyan jegyeim bánták, amik a továbbtanuláshoz szükségesek.

 • 2010.04.13 11:41:35Laliath

  Slussz poén, öcsém évekkel később került a keze alá, és vitte tovább az "örökségem". Őt anyám végül kivette abból a suliból.

 • 2010.04.13 11:53:01youdit

  Nekem kavics volt tört krumpliban üzemi menzán. Szalmonella is, sokaknak, utána cserélték a gárdát. Azt nem értem csak, elegás éttermekben a rengeteg salátát hogy tudják mégis megmosni? Gondolom (remélem) az se mind vízkultúrás, látott földet, talán élősködőt is... Na de ez itt OFF.

  Laliath, ez szomorú, és szomorú, hogy ilyen megtörténhet. De ha mindenki mindig behúzza fülét-farkát, akkor így is marad. Én bízom benne, kikopnak a helyekről azok a tanárok (is), akik a packázást, megfélemlítést, sógorkomázást elfogadhatónak tartják és megengedik maguknak. Kicsit túloptimistán azt mondom, ma ez már nem általános az iskolákban, mert az SZMK nem arra van, hogy év végén konyakot vigyen Juci néninek. Hanem hogy felemelje a szavát ilyen eseteknél pl.

 • 2010.04.13 12:09:40Laliath

  youdit,
  nem kell behúzni, de abszolút értem, Rosa miért rágja át háromszor, kinek, mikor milyen formában és mit kéne lépnie ebben a helyzetben.
  Mert sok tanár van, akivel emberi hangon mindent meg lehet beszélni. De ha ez mégsem az az eset, akkor ha "rosszul lép" hosszú távra okozhat komoly gondot a gyerekének (vagy akár a többinek is).

  És sajnos ez olyan dolog, hogy ha nem akarok mondjuk rajzzal vagy énekkel foglalkozni és azzal a tanerővel vész össze a szülőm, oszt szar jegyeket kapok, akkor azt mondom, így jártam. De magyar-töri szakos tanerőnél ez neccesebb volt, mindenhova kellettek az eredmények :(
  Nem mondom, pofám mondjuk nem lett sokkal kisebb, ha arról van szó, hogy saját magam alatt vágjam a fát. De a lányom esetében biztosan megfontoltabb leszek hasonló esetben.

 • 2010.04.13 12:25:35youdit

  OK, azt én is abszolút megértem. Én is figyelembe venném, hogy
  1. milyen alkat a saját gyerekem (rögtön igazságért kiáltó vagy visszahúzódóbb)
  2. milyen viszonyban vagyok a többi szülővel, van-e kialakult brancs, akikkel tudunk beszélni
  3. tanítja-e a tanár, ismerem-e személyesen, milyen a viszony az osztályfőnökkel, jófej-e az iskolaigazgató és érték-e eddig attrocitások a gyereket az iskolában a mostani nevelői gárdával

  Ha pl. személyes ismerősöm valahonnan az adott tanár, akkor lehet, hogy először vele beszélnék négyszemközt. Ha meg közutálatnak örvend és nyilvánvalóan nem ez volt az első stiklije, akkor meggondolnám az OF és/vagy ig.h. bevonását. Nem ez a lényeg.

  Az átgondolást teljesen megértem (ha 3 nap múlva szólnak, attól az még nem lesz kevesebb, de utána tudnak járni, kiderülhet, nem a gyerekek néztek-e valamit mégis félre), de valamit lépnék, az biztos.

 • 2010.04.13 12:38:40Laliath

  és még sok mindent ezenken kívül. Gyerek természetének még számos vonulata játszik. Én a baszogatástól dacos lettem, csakazértismegmutatom stílusú; öcsémet összetörték a kudarcok, hogy hiába tudja az anyagot mégis csak hármas lehet. Vele kemény munka volt újra megszerettetni a történelem tárgyat.
  Nem árt a tanári kar/iskola hozzáállásának ismerete sem. Ofőm egy tehetetlen szerencsétlenség volt, az friss igazgatónk meg magasról szart az egészre :(

  Mindegyik eset egyedi - én ezért nem is adnék itt sem általános tanácsot. Az élet egyik leckéje, hogy a körülmények tekintetbe vételével tudnia kell az embernek mikor és mennyire lehet ugrálni :(

 • 2010.04.13 12:47:00youdit

  Laliath, egyetértek.

  Remélem, Rosa beszámol majd, hogy alakult a dolog.

 • 2010.04.13 13:03:21Laliath

  youdit,
  én is. kíváncsi vagyok a fejleményekre :)

 • 2010.04.13 20:01:21Rosa Rugosa

  Na hát ma eljött az igazság napja. A gyerekeket valóban átverték. A szülői riadóláncot szelektíven használtuk, három apuka (kellő ismertségnek és köztiszteletnek örvendő) beszélt az osztályfőnökkel, miután délelőtt kiderült a papírgyűjtés eredménye, hogy tolmácsolja a szülők értetlenségét az üggyel kapcsolatban.
  A szülők tisztelettel megkérték az érintetteket, hogy számolják újra az eredményeket, mert azt fel sem merik tételezni, hogy a tanárok csaltak, csakis valami elírásról lehet szó. Ez volt de. 10 órakor, du. 2-re kiderült, hogy majd 600kg újság "rossz helyre lett írva", de most mevan!
  Az osztály első lett a papírgyűjtésben, gondolom a tanév végén mindenki jogosult lesz 3 gombóc fagyira a pénzből.

 • 2010.04.13 20:09:17farkasokkal tancolo

  Beszarok...

 • 2010.04.13 20:11:21loreal

  RR, ez nagyszerű:DDD

  Nem gondoltam volna, hogy ilyen gyosan és "egyszerűen" meg fog oldódni a dolog.
  A gyerekek lelkében akkor rend van, a felnőttekében meg hát...

 • 2010.04.13 20:19:50R2D2 & C3PO

  Gratulálok!
  Ennél jobb megoldást nem tudtam volna én sem kitalálni! ;-)

  Félve merem megkérdezni, h. az abszolute ki van zárva, hogy a tanár szórakozott és ezért csinál szarvashibákat? Nekem volt olyan főnököm, aki direkt kicseszésből adott olyan feladatokat, amiről mindketten tudjuk, hogy bele fogok bukni - ezt le is szögezte: a "teher alatt nő a pálma!" nevű közhelyet rendszeresen emlegetve...

 • 2010.04.13 20:51:44Lapis Lazuli

  Beszarás...szkeptikus voltam, szóval nekem öröm az ürömben, hogy sikeres volt a megbeszélés. Gratula!

 • 2010.04.13 21:04:29Rosa Rugosa

  Hát, sajnos nem hiszem, hogy valóban figyelmetlenség volt, mert az ofő eléggé a szülők pártján volt, legalább is mint ha örült volna, hogy felkértük közvetítőnek és a tanár, akiről szó van, nem épp a jóindulatáról híres. De nagyon örülök, hogy így alakult (az egyik apuka igazgató jó barátja volt), szóval ha meggondolom, ezek sem a legnemesebb eszközök, de hát célt értünk, a gyerekek meg a pankrátor szülők abban a tudatban maradtak, hogy elírás történt.
  Talán mindenkinek így a legjobb.

 • 2010.04.13 22:09:54kerekbilincs

  Gratulálok! Le a kalappal! Külön a szülőknek is, amiért komolyan vették a gyerekek lelkét.

 • 2010.04.14 09:36:52manó99

  Rosa Rugosa

  Gratulálok az eredményhez.:)
  Nem gondoltam volna,hogy ilyen sima ügy lesz:

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta