SZÜLŐSÉG

Mozgásfejlődést segít a Poronty-olvasó

2010. április 9., péntek 15:28

Könyvek és internetes oldalak százai foglalkoznak a mozgással, beszéddel, tanulással és ezek zavaraival, így képtelenség arra vállalkozni, hogy egyetlen posztban részletesen körbejárjam valamennyi problémát. Szívesen válaszolok viszont konkrét kérdésekre a fenti témák bármelyikét illetően azzal a kitétellel, hogy nem vagyok sem ortopéd szakorvos, sem gyógytornász, sem gyógypedagógus, viszont tudom, mikor illetékesek a fenti szakemberek, és adott kórkép esetén melyik mozgásterápia lehet hatékony. Nem célom frászt hozni senkire, de vesszőparipám a megelőzés és a korai fejlesztés, így a „majd kinövi” számomra csak a ruhaméret esetén elfogadható. Minden más esetben különféle (játékos) ötletekkel igyekszem segíteni a fejlődést, ha megtiszteltek a bizalmatokkal.

Magamról:

1997-ben végeztem konduktor-tanítóként. Az élet úgy hozta, hogy a központi idegrendszeri eredetű mozgássérülések mellett öt éve a mozgásfejlődés egy számomra addig ismeretlen területével is megismerkedtem. Azelőtt nem is gondoltam, hogy létezik „átmenet” a (re)habilitáció és a testnevelés, sport között. Amikor beszédfogyatékos gyerekekkel kezdtem dolgozni, értetlenül álltam a feladat előtt. Mit lehet/kell csinálni egy gyerekkel, aki önállóan jön-megy? Hogy döntsem el, mik a fejlesztendő területek és hogyan kapcsolódnak ezek a beszédhez? Hozzátartozik a történethez, hogy a munkáltatóm sem volt nálam okosabb, de „ki volt adva”, hogy be kell tölteni egy státuszt valami mozgáshoz is értő munkaerővel. Nekem pedig égető szükségem volt az állásra.

Néhány hónap alatt körvonalazódott a kép, rengeteg könyv, internetes böngészés, tanfolyam kellett ahhoz, hogy rájöjjek, mi a dolgom és hol jövök én a képbe. Mostanra eljutottam oda - még, ha nagyképűen is hangzik-, hogy az utca túloldaláról is meglátom, ha valahol hiba csúszott a gépezetbe.

Várom tehát a témákban felmerülő kérdéseiteket.

Wish1973

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.09.07 20:11:41manóc

  Szevasz Wish, emlékszel, hogy tanácsot kértem az egyik gyerekünk ügyében? Ma legnagyobb örömünkre a kislány állásba húzta magát a dühöngőben. Bár forogni és mászni még mindig nem hajlandó, de legalább végre mást is csinált az üldögélésen és a nézegetésen kívül.

 • 2010.09.07 21:23:16Jedenew

  Wish, képzeld!
  Írtam pár hónapja, hogy a fiam furán megy. Most 20 hós, 16 hós kora óta jár. Nagyterpeszben megy, sokat lábujjhegyezik, de főleg úgy, hogy csak a bal lábát teszi lábujjhegyre.
  Előzmény: szar szülés, hipotónia, sokáig dominánsabb volt az egyik oldala, egyfele nézett, stb.
  Mindegy, voltunk ortopédusnál (Németország). Szerinte az ízületei rendben vannak, csípője OK.
  És igen, furán jár, de azt mondta, hogy nem kell vele semmit kezdeni, 3 hónap múlva kontroll, hátha addig kinövi.
  Szerinted ez nem csak időpocsékolás? Tényleg ráér még stabilodni a gyerek?
  Amúgy kikérdeztem a dokit a cipőviselésről, és szerinte lakásban csak mezítláb, a lakásban szandálviselés elavult, 10 éve meghaladott nézet. Nem volt amúgy meggyőző a fazon, szóval nem cáfolni akarlak ezzel. Inkább csak kíváncsi vagyok, szerinted hogy van ez.

 • 2010.09.07 21:25:32Jedenew

  Ja, és azt is mondta a fószer, hogy a járás elkezdésétől fél, háromnegyed év is kell a gyerekeknek, hogy stabilak legyenek.
  Fura nekem, nagyon.

 • 2010.09.07 21:39:28keke80

  Jedenew, az én németországi ortopédusom is ugyanezt mondta és ö rettentöen meggyözö nö.

  Lakásban csak puhatalpú cipi, börtalpú cipi ( www.robeez.de )ilyesmi, vagy ABS-zokni vagy gumitalpú zokni. Ha stabilan jár, akkor is a lehetö legpuhább talpú cipö, aminek a talpát a lehetö legkönnyebben össze tudod gyürni a kezedben, de a sarkánál-bokájánál az anyagot nem tudod nagyon oldalra mozgatni, tehát stabil. Én elvittem a gyerekem akkor összes cipijét hozzá, ami nagyon tetszett neki, az az Elephanten és a Gabor márkák voltak. Volt olcsócipi is ami meggyözte! :D

  Cipinél még arra figyelj, hogy legyen ott veled a gyerek, ha cipit veszel neki. Minden alkalommal mérd le a lábát a bolti mércével és az itt kapott méretnél köbö 1mérettel nagyobbat ajánlott venni. Bár én ennek nem vagyok híve, mert Minim pölö baromira csámpít, így is orraesik állandóan, nem kísértem a sorsot!!! :D

 • 2010.09.07 22:23:22Jedenew

  Köszi, Keke. Egyébként a cipős infót csak habnak szántam a tortára. Az a fő kérdésem, hogy tényleg ráér még a járással foglalkozni egy 20 hós, kb. 4 hónapja menő gyereknél?

 • 2010.09.07 22:28:06Wish1973

  Manóc, ez jó hír!
  ezek szt talán nincs akkora gond, de én változatlanul azt gondolom/tapasztalom, h a talajon történő hely/helyzetváltoztatás baromi fontos.

  Jedenew,
  a lakásban lábbelire nem tudok mit mondani:(
  nekem logikusnak tűnik, h a kemény talajon szétterül a lábfej minden lépéskor, és nincs,ami tompítsa az ütődést.
  a német filozófiához annyit, h ők azok, akik egy lábujjhegyező gyereknek simán sarokemelést javasolnak, h komfortosabb legyen, így gyúrnak az achilles-rövidülésre.
  ill. ők azok, akik a mozgássérült, járni tanuló gyereket simán járatják hátulról, illetve írnak fel olyan rolátort, ami a gyerek mögött van, és azt vonszolja maga után félig ülő helyzetben,a súlypontot hátrahelyezve.

  azt elhiszem, h az ízületei rendben vannak, de, ha az egyik lábával látványosan máshogy lép, akkor az azt jelenti, h az az oldal nem működik helyesen. a széles alapon járás sztem a járástanulás első 3 hónapjában ok, a fél-háromnegyed évet én sokallom. az aszimmetriát mi mindig kórosnak ítéljük. mivel az anamnézisetek hivatalos nyelven szólva "terhelő adatokat tartalmaz", így én komolyabban venném. 3 hónap múlva már több, mit 2 éves lesz a gyerek, én ennél türelmetlenebb szemléletű vagyok.
  németo-ban rengeteg konduktor van, keríts egyet, és, ha ő is azt mondja, h ez így süti, akkor megadom magam.
  [link]

  keke, dupla légzsákos zokni is van? :DD

 • 2010.09.07 22:31:27Wish1973

  keke, cipőt úgy kell venni, h ha előre tolja/tolod a lábfejét a cipőben, úgy, h a nagy lábujja épp hozzáér az elejéhez, akkor a sarkánál a mutatóujjad beférjen. ez nincs egy méretnyi plusz.

 • 2010.09.07 22:53:35Jedenew

  Köszi, megnézem.
  Ha már az iskoláknál vagyunk, az otthoni dévényesünk is a hátulról járatást javasolta. De ezt anno meg is beszéltem itt veled.

  És akkor a laikus ne kapjon agyfrászt a sok különböző nézettől...

  Még egy konkrét kérdés: Szaladnia kéne már tudni szted?

 • 2010.09.08 09:18:07Wish1973

  Jedenew,
  a futást két éves kor körültől kezdjük "elvárni", azt feltételezve, h egy éves kora körül elkezdett járni. aki másfél, közel 2 évesen kezd el járni, annál nyilván kitolódik ez. amíg széles alapon jár, lábujjhegyezik, addig a futás sztem elég irreális elvárás, mert az olyan szintű egyensúlyt és koordinációt feltételez, amit csak a biztonságos járás kialakulása után lehet elvárni. az mondjuk előbb is elképzelhető, h képes valamiféle gyors lépkedésre, ha vmiért siet, de ha a lépésmagasság, lépéstávolság nem megfelelő, ha a karok fiziológiás együttmozgása még csírájában sem jelenik meg, akkor az nem futás.

  a szemből-hátulról járatás sztem nettó logika. alapból az ember úgy jár, h a test súlypontja inkább kicsit elől van, hisz ez segíti az előrehaladást. a gerinc élettani görbületeinek is ez felel meg, nem az extrém homorítás, ami akkor jelentkezik, ha a súlypont hátra kerül. plusz esésnél ez teszi lehetővé a letámasztást, ahelyett, h tarkóra vágódnál. ha előre esik az ember, akkor a reflex-szintű támaszreakció tud segíteni. egy erősebb seggreüléstől is lehet agyrázkódást kapni. szóval nincs ebben semmi magas tudomány.

 • 2010.09.08 09:35:42szövetszöcske

  Wish, szakértessz beszédfejlődést is?

 • 2010.09.08 13:32:18Jedenew

  Értem. Még jó, hogy mondtad, hogy mi nem futás, már majdnem elkönyvelem, hogy ez is mindjárt megvan.
  Pár napja lépked gyorsabban - na ilyenkor aztán igazán kuszán jár. Így-úgy dobálja a lábait, az egyik kezét szorítja magához, mintha egy kistáska lenne a hóna alatt, a másikkal meg kaszál ezerrel.

 • 2010.09.08 15:24:37Wish1973

  szöcske, 6 éve dolgozom logopédok mellett beszédfogyatékosokkal, ragadt rám ez-az, de nem ez a végzettségem. kérdezz, max., ha nem tudom, akkor vagy megkérdezem bent, v továbbirányítalak.

 • 2010.09.08 16:47:51szövetszöcske

  Wish, engem az adminisztratív rész érdekelne, hogy hány éves kortól van logopédia gyerkőcöknek és ki csinálja.
  A nagyobbal annak idején 3 éves kora előtt valamivel kezdtünk nyomulni, alig volt érthető szava, és mondjuk kb. 100 szavas megkülönböztethető szókincse. 3 logopédusból 2 lepattintott akkor(hogy várjunk még legalább fél évet, ilyen korú gyerekkel csak beszédindítást csinálnak, de azt csak akkor ha egyáltalán nem beszél), a harmadik megnézte, és megnézés után magyarázta ugyenezt (meg hogy szerinte vannak még felismerhető szavak, jó lesz ez). Végül 4 és fél éves korától (akkora már választékosan beszélt, csak sok hibás hanggal) kezdtek vele foglalkozni ovodában meg azon kívül, mostanra nagyjából OK.

  Szóval a kicsi most 2 év 3 hónapos, nagyjából hasonlóan fejlődik mint a nagy tette annak idején, van 20-30 dajkanyelvi szava, meg szélesen gesztikulál, és állandóan beszél, csak semmit nem érteni. Az oviban az ovónők azt mondják várjunk (meg őket nem is zavarja, megérteti magát velük meg a többi gyerekkel), a TST-s csaj akihez jártunk a nagyobbal írt lóbálós gyakorlatokat, de szerintem lófaszt se ér (be nem áll a szája a gyereknek, de érthetetlen dolgokat mond), szerinte jó lesz ez. Nekem meg nem tetszik, hogy 1 évesen beszélt tíz érthető szót, bő két évesen meg nem sokkal többet.
  (mozgásilag-ügyességileg teljesen oké, meg oxigénhiányos sem vót, még alig látszott ki, már üvöltött szülésnél).

  Most azt gondolom, mire 3 éves lesz jövő nyáron, vele is fogjuk rágni a szánk szélét, mint annak idején a nővérével, hogy akkor most mi legyen. És gyanítom vele is ugyanazt fogják mondani, hogy csak beszédindítás ilyen korban.
  Szóval kinél kell ezt elkezdeni, vagy tényleg csak várni kell, aztán majd 4-5 éves kortól mehet a logopédia?

 • 2010.09.08 17:08:16Zsákos Ember

  szövet: ugyanez volt nekünk is, mi 4 éves kora körül vittük első alkalommal, de azt mondta a logopédus, hogy felesleges, egy csomó hang majd megön magától, majd 5 évesen kezdjük. Aztán öt évesen kezdtek vele foglalkozni, párhuzamosan heti két alkalommal a magán, heti egyben meg az ovi logopédusa, és kb 4-5 hónap alatt szerelték meg, elég sok hangot rosszul mondott, mikor kezdték. Olyan rendes volt a magán csaj, hogy megkereste az oviban az államit, és összebeszéltek, hogy ki mit csinál.

 • 2010.09.09 14:32:35Wish1973

  szövet, nálunk van korai fejlesztés, nem szokásunk elhajtani senkit, de sztem a leírtak alapján tényleg egy kis türelemre lenne szükség. a nevtanok eléggé túlterheltek, ezért is szokásuk lepattintani. jövő tavaszig nem várnék, ha semmi nem változik, mert, akkor már a nyár jön, és jövő őszig megint nem fog senki foglalkozni vele, de 3 hónapot még nyugodtan adhatsz a dolognak. gondolom, nyáron nem járt közösségbe, talán az ovis fíling is dob rajta.
  a 4-5 éves kor sztem is késő, ha néhány hang torzításánál többről van szó.
  ahogy írtad, végülis a tesójánál sem maradtatok le semmiről. lehet, h "gyárilag" ilyenek.
  amúgy beszéd-ügyben a logopédiai szakszolgálatok, nevtanok, korai fejlesztők az illetékesek. ha kellőképp vidékb+-en laktok, akkor kistérségi ellátási körzetek vannak.
  nem tudom, jól emlékszem, h ezen a környéken laktok?
  [link]
  [link]

  ha nem is vagytok fővárosiak, telefonos segítséget itt is kaphattok, de ide csak bp-i lakcímmel rendelkezők járhatnak. (ez nem azt jelenti, h itt is kell lakni) ha tudsz egy ilyet prezentálni, akkor viszont bátran kérhetsz időpontot vizsgálatra, ami semmire nem kötelez.
  [link]

 • 2010.09.09 14:59:38szövetszöcske

  Wish ötletem nekem is van, hova menjünk, viszont munícióm nincs hogy ha elhajtanak, hogy ráér még, akkor mi legyen.
  A második linkeden ajánlott helyre vittük egyébként a nagyot tavasszal, ott mondták mikor rákérdeztem, hogy egy évet várjak még a kicsivel, vagy legalább kétésfél éves koráig. A naggyal is így kezdődött, aztán a végén volt akitől megkaptuk, hogy mért vártunk ilyen soká (meg a köcsög szülők vagytok nézést).

  Szerintem a kicsi is ugyanazt fogja produkálni mint a nagy, tavaszra ugyanígy érthetetlenül fog hablatyolni mint most (na jó valamivel nagyobb százalékban érthetően), és megintcsak azt tanácsolják, hogy beszédindítás nem kell, logopédiát még ne erőltessük (jó tudom, ezek fizetős helyek, pénzért biztosan foglalkoznak vele, de tanács ellenére én nem erőltetem, dilettáns-erőltetős szülőnek lenni sem jó).

 • 2010.09.09 18:44:15Wish1973

  szöcske, jogszabály nincsen. akkor kötelezhető egy intézmény arra, h foglalkozzon a gyerekkel, ha a szakértői biz. diagnózissal, ovi/suli megjelölésével szakvéleményt ad ki. ill. 5. életév betöltése után kötelező szűrni a gyerekeket.
  ha minden áron szeretnél még egy véleményt, akkor az utolsó linken próbálkozz, de azért lehet, h nem véletlen, ha mindenhol egybehangzóan uazt mondják. más kérdés, h ha most lekoptatnak, mikor kezded az újabb köröket futni. fél év, egy év, két év. de vsz azért mondják, h ebben a korban csak beszédindítás van, mert az általános panasz ugye az, h nem beszél. tehát a beszédkedvet kéne felkelteni, h egyáltalán kijöjjön a bezárt szó. az artikulációs gyakorlatokhoz, a tudatossághoz viszont kicsi lehet még.

 • 2010.09.10 22:50:20Wish1973

  szöcske, üzentem neked

 • 2010.09.10 23:03:45Farkasokkal táncoló

  Wish, tudsz valamit a gyógyeuritmiáról?

  (Egyáltalán, mi az az euritmia?)

 • 2010.09.11 00:16:21Wish1973

  Ft, csak annyit, h waldorfos körökben népszerű. innentől kezdve kiesett az érdeklődési körömből,még mielőtt bekerült volna.
  [link]

 • 2010.09.11 00:58:28Wish1973

  most, h így gondolkodom, 3 tanítványom jár/t ilyenre, azt' mégis nálunk kötöttek ki.

 • 2010.09.11 08:56:44Farkasokkal táncoló

  Azért is kérdeztem, mert ott olvastam. Méghozzá olyan vonatkozásban, hogy "az én gyerekemet is javasolták ayries tornára, hát ott voltunk, de olyan katonás volt, nekünk ez nem felel meg, aztán azt a tanácsot adta az osztálytanító, hogy menjen inkább gyógyeirutmiára, mert az hosszú távon hasznosabb."

 • 2010.09.11 08:58:44Farkasokkal táncoló

  Ettől függetlenül, mondjuk azért mert waldorf, még lehet hasznos, én nem tartom hülyeségnek a zenét is belevonni a mozgásterápiába.

 • 2010.09.11 10:10:38Wish1973

  Ft, az Ayres sztem nem katonás. nekem túlságosan is megengedő. a TSMT meg az Alapozó, na azok katonás mdsz-ek. meg a Katona-mdsz is:)
  meg a Pető is.
  persze, h nem hülyeség a zenét bevonni, de az én meglátásom szt ez inkább olyan kórképeknél válhat be, ahol lelki gátja (is) van a beszédproblémának. dadogás, hadarás, mutizmus, rekedtség. főleg az első kettőnél, ahol a ritmus, tempó, a dolog egész dinamikája érintett.
  és az is lényeges, ha egy szakember kitanul egy eljárást, h hiteles legyen. hozzám közelebb állnak a "poroszos" dolgok.

 • 2010.09.11 10:35:09Farkasokkal táncoló

  Az ayries persze, hogy nem katonás, az első időkben azt hittem valami bohóckodás, hiszen a gyerek eleinte azzal játszott amivel akart, de később azért már kötöttebb lett. Én úgy vettem észre, hogy az úszás többet segített. (Na jó, végülis az a heti egy alkalom ayries mire volt jó, legalább heti 3 kellett volna...?)

 • 2010.09.16 21:20:57oreille

  csak úgy:

  szépen fejlődik a gyerek hangilag: raccsoló r és nyelvkilógatós l került a repertoárba. remélem a többi is majd szépen meglesz. már majdnem teljesen le tudja nyalni a cicabajszát :-)

  ez egy jópofa játék ebben a témában, bár gondolom neked újat nem mutat:[link]

 • 2010.09.16 22:23:33Wish1973

  oreille, valamit elcsellóztál, mert a link erre a posztra mutat:)

 • 2010.09.16 23:13:11oreille

  hahaha, tényleg :-))))

  akkor még egyszer nekifutok:
  [link]

  egyébként Mimik Memo a Habától, ha most sem sikerülne.

 • 2010.09.16 23:16:03oreille

  határozottan látszott, hogy egy amazon link, mielőtt elküldtem.

 • 2010.09.18 09:50:28Zengőtorkú Nyivákoló

  Kedves Wish! Próbáltam végigolvasni a kommenteket, nem találtam választ a mi problémánkra, ha elkerülte a figyelmemet, elnézést a duplázásért.
  Kislányom 26-án lesz 8 hónapos, pár nappal a 37. hét betöltése előtt megszületett, de 3100 grammal és 55 centivel. Sima szülés volt, összesen nem tartott 3 órát, a kitolás pedig 5 percet sem.
  4 hónaposan még nem támasztott ki és forogni sem kezdett, elvittük fejlesztő tornára-masszázsra, ott mondták, hogy a válla kötött, viszont a csípője kicsit laza. (uh csípőszűrésen nem mondták) Kaptunk itthoni gyakorlatokat a vállára, a csípőjére csak annyit tanácsoltak, hogy lehetőleg ne hordozzuk kendőben. Pár alkalommal voltunk még, tornáztunk otthon, 5 hónaposan már gyönyörűen támasztott, és forgott is minden irányba. Utána rendben volt, viszont még mindig csak hátrafelé kúszik. Kutyázni tud, abból fel is ül, de nem oldalra, hanem angolspárgán keresztül. Ülésből a kezével pár ütemet előre megy játékért, de a lábai szétcsúsznak, és vagy visszahuppan a fenekére, vagy hátrafelé halad. Rácsba kapaszkodva fel tud állni, de bútoroknál még nem, úgyhogy a járókát szétszedtük, az ágyába meg csak aludni megy, és próbálnám a mászást tanítani neki, de sehogy sem tudom úgy megtámasztani a lábát, hogy haladni kezdjen, csak rugózik, orra bukik, esetleg ha érdekes játék van előtte, akkor vetődik, de a térdét nem mozdítja előre. Mit lehene csinálni vele? Előre is köszi a segítséget!

 • 2010.09.18 11:50:12Fahéj és Feta

  Szia Wish,

  Kislányom 2010. május 21-én született 47 cm-vel és 2420 grammal, a kiírt időpont előtt pont egy hónappal. Most lesz 4 hónapos, vagyis ha úgy vesszük akkor 3 hónapos.
  Hasra először úgy egy hónappal a születése után tettük őt. Akkor rögtön fordította a fejét egyik oldalról a másikra. Ezt az óta is szorgalmasan gyakorolja. Naponta 3-4 alkalommal teszem őt hasra olyan 15-20 percre amikor látom, hogy jó kedve van és hajlandó játszani. Ami aggaszt az az, hogy nem emeli még a fejét, próbálkozik ő, de inkább a fenekét sikerül emelni, mint a fejét. Ha lenyomom a popsiját, akkor meg nem is próbálkozik egyáltalán.
  Ha függőlegesen tartom őt akkor nagyon szépen stabilan tartja a fejét, forgatja jobbra-balra nézelődik. Az orvos amikor felhúzza őt hátonfekvésből ülésbe a két kezénél fogva akkor is szépen tartja a fejét.
  Amúgy mindkét oldaláról vissza tud fordulni a hátára. Nagyon érdeklődő, jár keze-lába állandóan. Úgy egy hónapja elkezdett "beszélgetni" is. A közelébe tett játékokat próbálja elérni, játszószőnyeg fölé lógatott játékokat ütöget, beszél hozzájuk. Egy pár napja ha csörgővel játszok neki, akkor nyúl érte és meg is fogja rövid ideig a kezében tartja, a szája felé próbája húzni.
  Szerinted miért nem emeli még a fejét????????? Kell aggódnom e miatt???? Külföldön élek így a Dévény torna kizárt.
  Köszönöm válaszod!

 • 2010.09.18 12:18:34Wish1973

  Z Ny,
  valószínű, hogy a csípő lazasága még fennáll.
  gondolom, dévény-féle terápiára jártatok.
  amit tehetsz:
  -visszamész egy dévényeshez,
  -ha nem ezt alkalmaztátok, akkor keresel egy dévényes terapeutát,
  -ha bp-iek vagytok, megkeresed őket:http://www.fejlesztohaz.hu/tevekenysegek/korai_fejlesztes.html
  -addig meg úgy próbálod a mászást segíteni, hogy mellette vagy, a lábaddal kitámasztod a talpait, h ne tudjanak a lábai hátracsúszni, ill., h legyen minek nekitámasztania, így érzi, ahogy az izomtónusát megfeszíti. még mindig marad két szabad kezed az ő karjaihoz ill. a vállaihoz, hogy ne tudjon vetődni. ha a karjait/kezeit előre lépteti, de nem engeded azokat kicsúszni, akkor kénytelen-elvileg- a lábait is előremozdítani. lévén, hátra nem engeded. a cél ne legyen messze. ha nem lesz tőle "ideges", akkor ki lehet próbálni, h ahogy lép kettőt, megint egy picit előbbre tolod a játékot, mindig csak apránként.

  próbáltam keresgélni viedót, ez nem egészen ez, de, ha már rábukkantam, megosztom. van fenn még pár hasznos rövidfilm

  [link]

 • 2010.09.18 12:57:58Wish1973

  Fahéj és Feta,

  tekerj össze egy kisebb plédet és tedd a mellkasa alá. feküdj vele szembe és úgy próbáld meg felkelteni az érdeklődését tükörrel, csörgő-zörgő akármivel( pillepalack, celofán, színes, zörgő csomagolópapír-természetesen szoros felügyelet mellett!!) néha sokkal izgibbek, mint a színes-szagos bolti játékok.

  ha mellette vagy (szemből nem esik kézre) , végighúzod a tarkó aljától az ujjadat a gerincoszlop mentén lefelé-nem hirtelen, nem durván, de úgy, h ne simogatásnak tűnjön), az is kivált fejemelést.

  sok országban alkalmazzák a Bobath módszert, konduktor is minden bokorban fellelhető, úgyhogy,ha nem is éltek itt, azért próbálhatsz találni szakembert, ha úgy érzed, h kevés, amt az orvos mond/mutat

 • 2010.09.18 13:10:39Zsuzsi főz

  Nekem pl nagyon bevált a félliteres pillepalack lencsével félig töltve, mint figyelemfelkeltő játék. A lányom két éves, de van, hogy még most is előkerül.

 • 2010.09.18 15:41:24Wish1973

  hát, igen, a félliteresek jók. lehet bele régi 1ft-osokat tenni, színes gyöngyöket, terméseket, stb. h színre, súlyra, hangra különbözőek legyenek.
  a másfél literesből meg az a jó piciknek, ami jó puha( általában a sajátmárkásak), mert jól lehet őket nyomorgatni, nem gurul el folyton:)

 • 2010.09.22 08:21:37kandi

  SZia Wish! Már megint az ököltartással zaklatlak. Most már Rita 5 hónapos múlt egy héttel, és még mindig zavar az ököltartása. Ha kitámaszt, sokszor úgy van a keze, és szerintem nem csak kapaszkodik, mert a járóka lapján is találom úgy. Illetve ha felveszem, vagy megijed még mindig ökölben a keze. A doktornéni azt mondta, hogy 6 hónapos korára kell elmúlnia teljesen. De a játékokért továbbra is hason/háton nyújtott ujjal nyúl. Kezd hintázni, de akkor is ökölben van sokat a keze. Ez meddig gond? Mikortól nem normális ez? Ja, és ha kisimítom, 90%-ban azon nyomban vissza teszi ökölbe. Köszönöm szépen a válaszodat előre is!

 • 2010.09.22 22:19:18Wish1973

  kandi,
  egy tünet nem tünet- ezt szokták mondani. a markolóreflex 5 hónaposan már nem kéne,h fennmaradjon, de, ha ez az egyetlen "kóros", amit produkál, akkor esélyes, h akkor fog leépülni, ha már tényleg aktívan kezdi az eszközhasználatot. nem hallgathatom el viszont, h ha túl élénk ez a reflex, akkor nehezítheti, akadályozhatja is a finommanipulációt.
  talán az lenne a legjobb, ha kérnél egy beutalót neurológiára. mire időpontot kapsz, úgyis betölti a 6 hónapot. a neurológus megnézi, kiváltható-e még a Moro-r (átkaroló), az elsődleges felegyenesedési és járási reakció. illetve bmi, ami ennyi idősen már el kell, h tűnjön.
  ha netán ezek közül vmi még fennáll, az már utalhat eltérésre.
  sok ovisnak, kisiskolásnak, aki jön hozzám, kiváltódik a markoló r., ha egyensúlyoznak, ugrálnak, 4kézláb másznak. ezek persze okozhatnak nehézséget pl. ceruzafogásnál, egyéb precíziós mozgásoknál, de azért nem élettel összeegyeztethetetlen dolog. hosszú ávon két variáció van. vagy terápiával szépen leépítjük a primitív reflexeket, vagy megtanítjuk a gyereket együtt élni ezekkel. sok mindentől függ, h mikor melyiket tanácsolom.
  egyelőre azt kéne kizárni, h bmi más tünet van-e, és, ha nincs, akkor türelemmel és sok kézügyesítéssel tölteni az elkövetkezendő időszakot. ennél többet egy amúgy minden tekintetben normálisan fejlődő gyereknél nem tennék. ha mondjuk 3-4 éves kora körül már jól láthatóan gondot okoz, akkor lehet lépni tovább. mondom, ha semmi más nincs. ha van, az megint más tészta, akkor a konkrétumok ismeretében lehet ötletelni.

 • 2010.09.22 22:38:13Panka ustokos

  Hû, az en kislanyom most lesz 5 honapos, ( 3 hettel elobb jott ) ulohelyzetbe huzva nem tartja meg a fejet! Mikor kezdjek el aggodni?

 • 2010.09.23 08:57:28kandi

  Köszönöm szépen! Akkor kérek beutalót. Remélem más nincsen, mert amúgy nagyon ügyes baba szerintem.

 • 2010.09.23 13:59:40Wish1973

  Panka, hát, igen. már 3 hónaposan a fejtartás elég stabil "illik" , h legyen. 5 hónaposan bőven középen kéne, h tartsa.
  a 3 héttel előbb jött-dologgal kapcsolatban nem az az érdekes, h 3 hét, mert az nem sok. inkább az, h vajon miért. a gondot ez (is) okozhatja.
  én lépnék. neurológiára.

 • 2010.09.30 21:10:59kandi

  szia Wish! Nem tudom, hogy nézed-e még ezt. Ma volt nálunk egy dévényis gyógytornász. Megnézte Ritát. Azt mondta, hogy a geinc mellett és a háta tetejénél keresztben kicsit feszesek az izmai. Ezért lehet még ökölben a keze. És ezért nem fordul a hasára még, illetve a hasról hátra is szabálytalan. Javasolt pár kezelést. És itthoni kis tornát. Remélem hamar javul a dolog. Köszi az eddigi segítséget is.

 • 2010.10.02 01:24:53Wish1973

  nem értem ezt a belépés-dolgot. először jön a rosszkislányos agymenés, majd ugyanazzal a címmel, jelszóval másodjára már nem vagyok rossz kislány.

  Kandi, örülök, h megvan az öklözés oka. kis eltéréseknél a dévény-terápia nagyon hamar nagyon látványos eredményeket szokott hozni.

  amúgy épp azért léptem be, h jelezzem, nem sűrűn gondolom látogatni a díványt, úgyh., ha vkinek kérdése van, katt a nickemre

 • 2010.10.02 07:27:02Puszpanya

  A belépésnél az indapass látszólag kicsillagoz egy jelszót, ami nem sajátod. Valamiért nem rendeli hozzá automatice az e-mail címhez a jó jelszót azonnal.

 • 2010.10.02 09:08:07Rosa Rugosa

  Sok embernek hiányzol, Wish.

 • 2011.01.03 00:19:08syracruz2

  Kedves Wish,
  majdnem 20 hós kislányom még nem indult el. Több, mint egy éve járunk DSGM-re, koraszülött volt, és hipotón. 11 hós korától mászik, 18 hósan már egyszer elindult (6-7 lépést tett egyedül), de aztán a legközelebbi DSGM-tornán a gyógytornász nagyon erőltette a járást, megsértődhetett, aztán hetekig kapaszkodás nélkül megállni sem akart, járássegítőt nem tologatja többet, csak azt hajtogatja, hogy el fog esni, és sír.lehet, hogy többet a dsgm nem jó? lelki oka lehet, hogy nem jár? és akkor most mit csináljunk?? köszönném a segítséget, mert már alaposan kétségbe vagyunk esve.

 • 2011.03.03 21:35:12X32zpf

  Kedves Wish!
  Babácskánk most múlt négy hónapos. Azt vettem észre, hogy amikor hanyattfekvésben valami felé nyúl a kezei kicsit remegnek (oldalról közép irányban), és így közelít a tárgyhoz a mellkasa felett. Ez normális dolog? Hátáról már fordulgat az oldalára, de még hasra em sikerült egyedül átfordulnia. A kúszással próbálkozik, de eddig még csak az "úszásig" jutott el. A lelógó tárgyakat inkább a lábával szereti rugdosni, a kezével csak akkor nyúl tárgyakért, ha mi odanyújtjuk. Amúgy figyelmes, élénk, okos baba.
  Előre is köszönöm!
  Orsi

 • 2011.04.26 14:09:38gustafsson

  Kedves Wish!

  Kisfiam 15 hónapos,de még nem jár önállóan,szerinted érdemes valahova elvinni?Háziorvos szerint nem gond, ortopédián 1 évesen voltunk, fizikailag minden rendben.

  Leírom hogy miket tud,lehet ez fontos:
  rengeteget mászik,ül, térden állva közlekedik, feláll,bútor mellett lépeget oldalra, széket,hintalovat tol maga előtt,úgy megy, hintalóra felmászik,lemászik,van hogy térdelve "hajtja", néhány másodpercre kapaszkodás nélkül megáll,vagy feláll.
  Kicsit aggódom,főleg a laikusok miatt,akik szerint már mennie kéne...:)
  Előre is köszi a választ!

 • 2011.05.01 15:41:04cinicica

  Olyan kérdésem volna, hogy 3 éves elmúlt a fiam idáig nem volt gond a mozgásával, de egy hete azt vettem észre, hogy az egyik lábát nem úgy rakja mint a másikat amikor lép, olyan mintha úgy dobálná, nehéz megfogalmazni, úgy csapja a lábfejét ahogy lép, nem olyan lépés mozdulattal teszi a földre, nem tudom mi okozhatja ? Bár az utóbbi egy-két hónapban nagyon hirtelen nőtt, szinte az egész ruhatárát le kellett cserélni úgy megnyúlt okozhatja ez esetleg? Vagy mutassam meg orvosnak? Válaszodat előre is köszönöm!

 • 2012.02.10 19:35:42seftiteri

  kérdésem az lenne , van egy 5 hetes unokám ,a fejét hátrafele fesziti szinte álandóan , nem lehet ugy foni hogy ne támasszam kia fejét , ha a melkasomon hason fekszik mert álandóan dobálja magát és feszeng, nem látok semmi baját , de ugygondolom egy ujszülötnél ez még nem normális , nem szabadna ilyen erősnek lenni nem bologat elöre hanem hátra fesziti a fejét , kérem válaszoljon nekem valaki, köszönö szépen.Aggódó nagymama.

 • 2012.04.17 22:32:27Pms

  Wish még itt van? Na, most meglepődtem rendesen.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta