SZÜLŐSÉG

Zsámolyon várta az orvos a születő babát

2010. április 4., vasárnap 11:42

Onnan indult, hogy az idősödő  orvos, akihez akkor már majd tíz éve jártam, és először mutatta ultrahangon az első gyerekemet, aggódó arccal vizsgálni kezdte a naptárát a 16. hetemnél.  Nem, sajnos nekem már nem tud szülést levezetni. Lejár a biztosítása, nyugdíjba vonul a kórházi praxisból, a rendelő még marad, de amúgy inkább unokázni szeretne már, nem hajnali 2-kor rohanni.

Na jó, de akkor kinél szüljek? Az ismerősök vagy régen szültek már, vagy nem épp felénk eső kórházakban, vagy úgy, hogy azokat a helyeket és orvosokat inkább messze elkerülném. Az Istvánban dolgozott a régi doki is, nagyjából elmondta, mit várhatok (ami alapján a hely szimpatikus volt), de abban semmilyen támpontot nem volt hajlandó adni, hogy akkor kit válasszak helyette.

Mit tehet a geek kismama 2003-ban? Irány a Babanet, minden babás fórumok ősanyja. A sok nick közül rögtön szembetűnt egy, aki a saját nevén írogatott az Istvános topikba, és annyira hitelesnek tűnt, hogy mindjárt meg akartam ismerkedni vele. A Babaneten könnyű privit küldeni, másnap vissza is írt. Ő volt Boksay Rita dúla, akkor várta a harmadik lányát,  leírta az eddigi szüléseit, én meg eldöntöttem, én is valami effélét szeretnék.

Pedig akkor még nem is tudtam, hogy pár hónappal később Rita képei és szüléstörténete bejárja a netet és a Kismama magazint, az egyik első nyilvánosan is vállalt kádban, víz alatt szülés volt az övé. Szóval orvos már volt, vele „járt” szülésznő is, és reménykedtem hogy milyen frappánsan fog ez menni, afféle tudatos vásárlóként. Magamat persze kihagytam a buliból, az eszembe sem jutott hogy valami talán énmiattam ne lenne pontosan úgy.

A lányommal nem híztam túl sokat, meleg nyáron vígan rohangáltam lengeruha-strandpapucs kombóban, még a lábvizesedés se zavart annyira, csak murisan nézett ki, nagy vihogva filmeztük. A 39. heti kontrollon még semmi sem látszott, a sokat látott orvos azért azzal engedett el, hogy akkor jövő kedden ugyanitt, de ha nem... akkor a szülőszobán. Akkor még nem sejtettem, hogy hamarabb, de hasonló mondat pár évvel később ugyanúgy, ugyanott elhangzik, ugyanolyan végkifejlettel.

Hétfő éjjel ugyanis szokás szerint kitámolygok a vécére, uramisten, hát ilyen nincs, én bepisiltem. De mégsem, mert akkor most nem tudnék pisilni, pedig tudok. És utána is folyik... a mi is? Nézem a színét, halványrózsaszín. Teremtő-szentjózsefmária, hát akkor megyünk szülni. Felkapom a táskát, amiben gondosan elkészített babakelengye van, valamint két hálóing nekem. Más semmi, azt kifelejtettem, órákkal később hozza majd anyám utánam.

Fájás semmi, csak azon aggódom végig, hogy eláztatom a szolgálati Skodát, a rádióban Madonna szól, American Pie, vidáman dudorászom vele együtt, azóta is ez  a szürreális éjszaka jut eszembe róla.
Megvizsgálnak, alig kétujjnyi vagy annyi se, fájás változatlanul nincs, válasszunk szülőszobát, mind tök üres, és próbáljunk meg pihenni, még messze a vége. Nézzük a hajnali Haller utcát a tornateremre emlékeztető alternatív szülőszobából, a magunkkal hozott post-itről meg megpróbáljuk kiválasztani végre a baba nevét. Valahogy sikerül, életem párja pedig utána a tornamatrac-félén álomba is merül, nekem nem sikerül, ez ugyan nem fájás, de aludni mégsem tudok tőle. Hirtelen zakkant ötlettel sms-t küldök Ritának, aki valahol a Balaton és a horvát tengerpart között válaszol is rögtön (Ritus, mi a fenét csináltál ébren hajnali fél háromkor?), amíg meg nem érkeznek a fájások, fecsegünk, szülésről, szoptatásról, miegymás. Amikor már van fájás, akkor ki-kihagy a csevej, megérkezik  a szülésznő, megjegyzi hogy jó hogy mosolygok, de attól tart, ez annak a jele hogy még sehol se tartunk.

Szóval van idő kipróbálni a teljes eszköztárat, labda, bordásfal, kötél, kád. Mindegyik hasznos a maga módján, egy darabig. Még a kád tart ki a legtovább, csak amikor bedurvul a helyzet, akkor hülyén kezdek el viselkedni, üldögélek a vízben, fájáskor meg felállok, locsolom a hasam meleg vízzel és közben megy a nyögés-ordítás-beszéd a babához-imádság-ének minden, elér a szülőnők legendás önkívületi bekokszolt állapota. Elvileg apás szülés lenne, csak nem tudunk sokat kezdeni vele, ő pislog mint hal a szatyorban, ilyennek még sose látott, meg fényképez-filmez, ha épp rá nem förmedek hogy tedd má' el azt a kurva kamerát. Amit persze én akartam bevinni, naná. Nem borul ki, utána elmondja, a tehenek annyiban viselkednek csak másként elléskor, hogy nem lehet érteni, mit mondanak éppen, nyilván jobb lenne ha azt sem értenénk, amit én mondok.

Valami fájdalomcsillapító injekcióval is próbálkozunk, sok hatása nincs, legfeljebb széttolja a fájásokat, amikor egybefüggőnek tűnnek. És elég hatástalan a folyamat maga is, mert tágulni az istennek sem tágulok rendesen, a tizedik óra vége felé mégis érkezik pár csepp oxitocin (na ja, pár óra múlva segítőimnek a város másik végén kezdődik a rendelése, mondja egy tiszta pillanatban bennem a kisördög). Mindenesetre a hiányzó két centit kitágulom végre, és megváltásként érnek a tolófájások, sajnos egy nagy rakás barnamedve kíséretében, hiába, annak is van hátránya, hogyha a kórházban nem népszokás a beöntés.

Jön megint a szülésznő (utána óbégatok már egy ideje, hogy Eeeerzsi, csináljon valamit már...), kedvesen megkérdezi, hogy akarok megszülni. Hogy, hogy, hát itt és most de rögtön. Ja, hogy milyen pozícióban, úgy érti. Összerántom az eszemet egy pillanatra, feküdni nem, négykézláb az csuklóterhelő... laposakat pislogok a szülősámli felé. Azon.

Jó, akkor apuka lesz a háttámla, felrakják az esztergált vécére emlékeztető tárgyat a tornamatrac tetejére, doki és szülésznő a lábamnál zsámolyon, tiszta Tonga-szigetek, minek ide a 21. század arzenálja. Zember hátulról támaszt, közben csöndben tűnődik, hogy bír közben a doki meg a szülésznő a felújított szülőszobák csempéinek színéről beszélni. Pedig nyilván ez annak a jele, hogy minden rendben megy, kár hogy velem ezt elfelejtik közölni, ezért csak ordítok, mint a fába szorult. Amikor mégis közeledik a baba feje, Erzsi feszültségoldónak megkérdezi, mi lesz a neve. Veronika Ágnes, vágjuk rá kórusban. Frenetikus hatást érünk el vele. Kiderül, a szüléslevezető főorvos anyját hívják így, és nem túl gyakori kombináció.

Megjelenik a baba feje búbja, kínálják a tükröt, azzal jobban látnám, de úgy érzem, képtelen vagyok megfogni (ezt az egyet sajnálom utólag), de onnan úgy érzem, se té, se tova, tejóisten, ez beszorult. Nem lehetne kihúzni? Áááá, nincs rajta fogantyú (ezen még én is elvihogom magam, magam elé képzelem a magzatot, fején ergonomikus kapaszkodófüllel). Segítene a gátmetszés ? (ezt ÉN kérdezem?). Nyernénk vele húsz másodpercet vagy egy percet, megérné? Áááá, szerintem sem. Na akkor nem lesz, minek.

Fogalmam sincs, végül hogyan tolom ki, de egyszer csak kicsusszan mégis. Odateszik a kezembe, hát szia baba, mondom neki hülyén (pont mint az öccsének öt és fél év múlva). A büszke apa elvághatja a köldökzsinórt, és hogy legyen emlék a szent családról, ahol végre már senki sem ordít (a baba sem), a doki felragadja a félrerakott kamerát, és filmez. Ezeket az idilli perceket néztem meg azóta is a saját szülésvideómból, a többit nem.

A babán kívül szeretnék még valami ipari erősségű fájdalomcsillapítót, és mivel kiderül, repedtem, eme kívánságom teljesül is, az ára öt percnyi varrás, semmit sem érzek belőle. Sőt, utána a megfigyelés után huszárosan vágtatok le a gyerekágyas osztályra a saját lábamon, de előtte még csinálunk egy jókora sorozat képet rólunk. Benéztem a sapka méretét, nagy rá, úgy néz ki szegény gyerek benne, mint valami falusi vénasszony, aki épp misére indul.

Aznap éjjel anyám van velem az alapítványi szobában, kispapát hazaküldjük aludni. Éjjel egyszer ébredek fel, látom, hogy az újszülöttem tágra nyílt szemmel bámul, egy darabig valami ezoterikuson töröm a fejem, mit akarhat mondani, aztán arra jutok, hogy talán pelenkát kéne cserélni rajta. Anyámmal együtt végre is hajtjuk a műveletet, a másnapi napsütés fedi fel, hogy szegény kölyökre fordítva sikerült feladni élete második pelenkáját.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.04 19:25:37Auguszta Romanova_2

  Korboncnoknak a fizetes nalunk 3x.Mas orvosoknal (csuszopenz nelkul es az fiataloknal nincs) x.
  Az en varosomban nagyobb jegyet kell elerni a szakosodasi vizsgan korboncnoknak mint belgyogyasznak es sebesznek.Szinte csak a szemeszet plasztaki sebeszet es nogyogyaszat ker nagyobb jegyet.
  Hat ezert.

 • 2010.04.04 19:26:14Auguszta Romanova_2

  Es a munka kisebb resze a hulla.
  a nagyobbresze a mikroszkopia,szovettan,stb.

 • 2010.04.04 19:32:50cozumel

  Wish

  :D:D:D
  ma nagyon elemedben vagy :) rakerdezhetek: rumos volt a csokitojas?


  Viszont, azt is hallottam, lehet, h urban legend, hogy a legtobb jattot a korboncnokok kapjak... a tobbi dokitol...

 • 2010.04.04 19:36:33Auguszta Romanova_2

  igen?
  nem tudtam.
  lehet.

  a munkanap 6 ora,ugyelet nincs.hamarabb mehetsz nyugdijba.a szabadsag hosszabb.
  elonyei vannak,de nagy ara van az egesznek.

 • 2010.04.04 20:22:29mylittleboy

  jajjj de jó ki sztori:D, na az ilyen humorú embereket kellene klónozni. Igen, ilyen a szülés, a macicsalád, és a tehén nagyon életszerű. Lehet vidáman is, sok ilyen írást!!

 • 2010.04.04 20:23:53nanemárrr

  A kecskeméti kórházban pezsgőkúp van beöntés helyett...sokkal humánusabb megoldás...te intézed magadnak, aztán mire baba érkezik, addigra te már megkönnyebbültél a kúp hatására...remélhetőleg a wc-n, amennyiben el tudsz odáig vánszorogni a fájások közt.

 • 2010.04.04 20:27:48mylittleboy

  egyébbként tényleg emberkínzás a fájások közti seggbedugád, megspékelve egy liter vízzel, én legalábbis vicsorogtam tőle:D,persze aztán semmi értelme nem volt, mert a fiatalúrat úgy kellett kilakoltatni végül....

 • 2010.04.04 21:08:16csutkababa

  Wish, Coz
  A labororvos mondjuk megmondja a döglődő beteg orvosának, milyen antibiotikum kell, és egyáltalán mi a jó franc a baj.
  És ha székletből, akkor abból.
  Meg vérből, vizeletből is.
  Egyébként asszisztensek végzik a feldolgozást, tenyésztést, az orvos csak értékel és leletez.

  A patológus valóban hidegsebész, és ha elszáll az agya, Isten-komplexusos az élőkkel dolgozó és tévedő kollégáival szemben.
  De ez a ritkább. De ő az, aki a fagyasztott metszetből megnézi, rákos vagy-e, miközben ott vár a teljes műtő, és te, kell-e mélyaltatás és totál mellexstirpáció hónaljkitakarítással.
  Vagy ki kell-e pakolni a 35 éves anyukát.

  Rohadtul nagy felelősség.Lássuk be. Fizessék is meg.
  Őket is.

 • 2010.04.04 21:15:29csutkababa

  A poszt pedig remek:)
  Igazi klassz történet, klasszul megírva, na de ezt már megszokhattuk Vakmacskánál:)

 • 2010.04.04 21:54:53Vakmacska

  madz, ami itt van leírva, az az öt és fél évvel ezelőtti sztori, ő lány, kerékbilincsnek: 3330g, 53 cm. Összesen teljesen saját termés van kettő, és már nem is tervezek többet, tekintettel hajlott koromra, mert látom, valaki már hat héttel szülés után vizionálta nekem a harmadikat, na azt nem, de később sem....

  alapítványi: ott álltunk a folyosón és utsó pillanatban kiderült hogy mégis szabad egy. A másodiknál kb. fél nap után költöztem, nála már azért, hogy bejöhessen az első látogatni, anélkül hogy más intimszférájába gyalogolna.

 • 2010.04.04 22:11:45Wish1973

  csutka, ne izélj már, tudom, h micsinál a patológus. azt spec. nem tudtam, h a szarkutató nem doki, hanem asszisztens. ettől függetlenül max. respect nekik is, akármi is a végzettségük(bár, tudom, h van, aki utálja ezt a kifejezést) és persze, h megérdemlik a zsét

 • 2010.04.04 22:27:19Vakmacska

  Most jutott eszembe, hogy Teletubbiest nyilván sokkal könnyebb lenne szülni, mert azoknak van a fején fogantyú:)))

  ...valamint hogy most februárban meg mit izéltem a medvékkel, há minden medve kibújik egyszer a barlangból a tél végén:DDD

 • 2010.04.04 22:31:43nyúlmama

  Vakmacska, nagyon szép ez alány! A történet meg nagyon jó!
  Egyébként először én is Zámolyt olvastam....

 • 2010.04.04 22:35:04Wish1973

  a piros meg a lila a jó,a, sárga és a zöld kicsúszhat a szülész kezéből

 • 2010.04.04 22:40:43kerekbilincs

  Hű hát én is azt hittem, hogy az "utolsó" az egy 3. baba... Valahogy az idők alatt én is ezt vágtam le. :) Akkor sajna ebbe a gátmetszés nélküli sztoriba sem kapaszkodhatok, mert akkor lesz 3300g, ha 4 héttel hamarabb jön. :( Pedig ráérne idekinn megnőni...

 • 2010.04.04 22:46:27mirka

  vicces volt, a vége különösen tetszett :D

  "egy darabig valami ezoterikuson töröm a fejem, mit akarhat mondani, aztán arra jutok, hogy talán pelenkát kéne cserélni rajta"

 • 2010.04.04 22:46:31cozumel

  Csuti

  csatlakozom wishez... en mindossze ironizalni probaltam, mert Rita kotelezo jelleggel beirta a bioanyu kifejezest, en meg kotelezo jelleggel megprobaltam arra utalni, hogy nyilvan az valaszt ilyen szakmakat (orvos, nover, szarvizsgalo), aki nem teszi ki a taccsot, ha netan vert vagy huvelyvaladekot lat.

 • 2010.04.04 23:01:33Vakmacska

  kerekbilincs, ha az jobban megnyugtat, a 3730g-ost is gátmetszés és repedés nélkül szültem hat hete. És reménykedem, hogy még mindig nem fordul meg benne a busz:)) Négy kilón felüli babára azért nem vállalkoznék...

 • 2010.04.04 23:08:00Wish1973

  Vakmacska, hát drukkolj is, h a babában nem fordul meg a busz:D

 • 2010.04.05 00:23:34Miss Marple

  Hú mekkora jó szöveg volt ez! Minden benne, vér, verejték, könnyek (stb...), és mégis szép és boldog sztori. Nagyon jól írsz, Macsek!

 • 2010.04.05 08:56:58kerekbilincs

  Nem hiszem, hogy gátmetszéssel kevésbé fordul meg a busz... Mondjuk az a fél év "diéta", amit a varrás miatti fájdalom okozott, lehet, elég volt a regenerálódásra. szissssz.... :)

 • 2010.04.05 08:58:01Auguszta Romanova_2

  Mondjuk az a fél év "diéta", amit a varrás miatti fájdalom okozott, lehet, elég volt a regenerálódásra. szissssz.... :)

  Megerte?

 • 2010.04.05 09:54:42Anyatünde

  Macsek, akkor mostantól saját neveden, nem olvirként írsz ide?

  (Én teljesen úgy tudtam eddig, hogy 4 gyereked van mindösszesen. ;) )

 • 2010.04.05 10:21:23Vakmacska

  Kettő hozott anyag, ők már lényegében felnőttek, de ők is sűrűn vannak nálunk, és ugye apjuknak velük együtt négy. A kislány meg a nagylány amúgy eléggé hasonlóak, kicsikori képekkel lehet szívatni a tájékozatlanokat, van ahol tök egyformák.

 • 2010.04.05 10:28:59Anyatünde

  Ja, én valahogy úgy értettem eddig, hogy a két nagy a TE első házasságodból van. ;)

 • 2010.04.05 10:30:27Anyatünde

  (Bocs hogy turkálok itten)

 • 2010.04.05 10:42:45Vakmacska

  Háát, rejtélyes személyiségek vagyunk nyilván, tudat alatt meg nyalván irigylem a zanyjukat, hogy két ilyen remek gyereket szült, lényegében én is bevállalnám őket, bár a nagylány esetében kiskorú megrontása állt volna fenn, ha történetesen az enyém. A külső hasonlatosság meg egyéb irányokban sem áll fenn, a nagyfiú az apja mellett úgy hasonlít, mint mondjuk egy dobókocka és egy gyufaszál, az a fajta, amit a tűziszonyosok használnak, akiknek a rendes gyufa túl rövid:)))

 • 2010.04.05 10:43:18Vakmacska

  na megyek mer egyiknek se lesz ebéd, ha itt hesszelek...

 • 2010.04.05 10:49:38Auguszta Romanova_2

  bár a nagylány esetében kiskorú megrontása állt volna fenn, ha történetesen az enyém.

  ???????

 • 2010.04.05 11:04:09loreal

  Rita,
  Gondolom úgy érti, hogy ő még igencsak kiskorú volt, mikor a férje lánya szüeletett.

 • 2010.04.05 11:05:00loreal

  vagyis, bocsi nem a férje...csak a kedves párja, gyermekei apja:DD

 • 2010.04.05 11:09:43kerekbilincs

  2010.04.05 08:58:01Auguszta Romanova_2
  jézus. Ez már beteges. Hát, inkább, mint a hasi műtét. Hány éves vagy? Egy felnőttnek már meg kell tudni küzdeni ennyi frusztrációval, hidd el. Sőt egy felnőtt már azt is tudja, hogy nem mindenkinél jön be, ha "hangosan" és sokszor mondanak el valamit.

 • 2010.04.05 12:07:37nanemárrr

  kerekbilincs, te még nem "ismered" Ritát? Ő a Bármit a Szűk P*náért Mozgalom leglelkesebb tagja...és ezzel együtt a legszkeptikusabb abban a témában, hogy hüvelyi úton történő szülés után lehet minden ugyanolyan...tudod, hogy a busz nem fordul meg benned!

 • 2010.04.05 12:34:45nyul777

  Akik azt mondjátok a kakira, hogy gusztustalan, ti a gyereketeknek is azt mondjátok, hogy fúj, de gusztustalan, amit a pelusba raksz, picikém???? És Domestossal mossátok a kakis fenekét????

 • 2010.04.05 12:38:43nanemárrr

  nyul, szerintem nem gusztustalan a dolog, hanem megalázó, mármint ha a szülőágyra/székre/zsámolyra sikeredik...legalábbis nekem az lenne, de szerencsére kimaradt!
  És amúgy szerintem nagy különbség van gyerek és felnőtt kaka között...gyerekekkel foglalkozom, bármikor tisztába teszem bármelyiküket, de nem tudnék pl. idősek otthonában dolgozni és ott felnőtteket pelenkázni. Baj?

 • 2010.04.05 12:40:33Wish1973

  nyul, bizony. sőt, nekem külön szaripari technikumot végzett alkalmazottam volt. az alagsorban élt a cselédszobában, és, amikor gyanús szagok terjengtek a gyerek alváza felől, akkor csak csöngettem kettőt hossza,és már jött is. ha utaztunk vhova, akkor is jött velünk az utánfutónkban. ha vendégségbe mentünk, lent megvárt és szükség esetén rácsörögtem. nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, meg lehet oldani másképp is, mint domestossal vagy gumikesztyűvel

 • 2010.04.05 12:40:42nanemárrr

  Ja, és ha nem is domestos-szal, de kéz fertőtlenítővel mindig kezet mosok...a saját kölköm után is...de nem az undor miatt, hanem azért, hogy ne a sz*ros kezemmel simogassam, etessem utána.

 • 2010.04.05 12:41:58nanemárrr

  wish, nem tudna ajánlani egy kollégát a volt alkalmazottad arra az esetre, ha nagyon becsömörlenék?

 • 2010.04.05 12:45:45Auguszta Romanova_2

  En nem undorodom kulonosebben a szartol,raktam mar tragyat nylonzsakba,van kicsigyerekem.
  de az elremiszt hogy valaki szarja ossze magat a kintol.
  De ,ez felemelo.igy lehet udvozulni az anyaszerepben.

 • 2010.04.05 13:11:46nyúlmama

  Egyébként, beöntés. Én lkaptam , többször, nem szülés miatt, Túl lehet éklni, sőt, sok rosszabb dolgot tudnék mondani. Nekem spec inkább ez, mint odaszarni a szülőágyra.
  Amúgy óvónőként simán törlöm a kakis posikat.És utána kezet mosok alaposan.

 • 2010.04.05 13:13:53lm

  Rita, nem a kíntól szarja össze magát, hanem attól, hogy a gyerek feje nyomja a végbelet, kiszorítja a tartalmát.

 • 2010.04.05 13:22:13nanemárrr

  Im, Rita orvos (vagy lesz legalábbis), szóval biztosan tudja...

 • 2010.04.05 13:26:50Auguszta Romanova_2

  Tudom hogy mitol,de akkor se jobb,mondhatni mindegy,en nem szeretnem.

 • 2010.04.05 13:29:02Wish1973

  nanemárrr
  különböző állásportálokon javaslom az "állást keresnél"-nél beütni a személyi higiéniai manager pozíciót, bizonyára kiadja a lelkes vállalkozók CV-jét :D

 • 2010.04.05 13:33:17nanemárrr

  wish, eszembe sem jutott ez...hiába no, a rutin meg az évek! :)

 • 2010.04.05 13:45:08lm

  nanemárr, tudom, épp azért írtam.

 • 2010.04.05 16:13:00egyremegy

  Vakmacska,

  nagyon tetszett. És az utolsó mondat...hétköznapiságában megindító.

  De. Először is megnéztem a képet. Jézusom, mi majdnem egyszerre szültünk. Hát így kéne már kinéznie az enyémnek is??? Itt pislog szegénykém a fejem fölé, amúgy ezoterikusan, nézem megint a képet...De hát foga is van, és lány....na ekkor kezdtem olvasni...

 • 2010.04.06 00:54:53a szív fészkei

  nyul777 ha még erre jársz: én mondtam hogy örültem a beöntéshez - nagyon kedvesen csinált a nővér; megdicsért , milyen szép barnára sültem, biztos a kicsi is szép bőrrel születik, közben beretvált és lazán rakta be a nem túl vastag csövet. Így csevej közben abszolút feloldott az idegességben, hogy most milyen is lesz először életemben szülni... Elértem a klotyót, és igen, zavart volna, na.
  Gyerekszarral elég sokáig voltam kontaktusban: akkoriban főztük a pelust mert drága és ritka volt az eldobható (kvázi ünnepi viselet :-DD)..
  Mamát is szemrebbenés nélkül teszem tisztába, ha kel néha, és akkor mi van??? Kimosom a fenekét és passz. Most vele "babázok" néha.

 • 2010.04.06 00:58:56a szív fészkei

  nyelvtannáciskodom magammal,: örültem a beöntésnek, csinálta a nővérke, kell néha tisztába tenni

  jó éjt! Ezzel zárom a témát? Csak lesz szebb befejezés is :-DDD

 • 2010.04.12 14:21:40bavette

  Én ezt csak most olvastam. Nagyon jó volt!!! Köszi. :)
  (Én röhögtem, bár emlékszem, hogy a saját szülésemen nem sok kedvem volt röhögni. :) Nálunk is bealudt az apja, úgy kellett felébreszteni, hogy most már "elvben" jön kifelé a baba. :))
  Gratulálok!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta