SZÜLŐSÉG

A gyes, a tgyás és a gyed nem lehet alapja a következő ellátásnak

2010. március 1., hétfő 13:48 |

A kérdezőnek lejárt a gyeses időszaka, ezt követően pedig megszűnt a munkaviszonya is. Közben teherbe esett, a kérdés pedig az, hogy ebben az esetben mi lesz a születendő baba után járó ellátások alapja? Az elintezzuk.hu szakértője szerint szerencsés lenne, ha a kismama elhelyezkedne egy cégnél, mert ha meglenne a szülést megelőzően a folyamatos 180 napi jövedelme, akkor a szerződés szerinti bér lenne a tgyás és gyed számításának alapja.

Kérdés:

Két gyermekem van, 2009. december 31-én lejárt a gyes, visszamentem volna dolgozni, de végül közös megegyezéssel eljöttem, április végéig szabadságon vagyok, akkortól érvényes a munkaviszony megszüntetése. Egyéni vállalkozóként fizetem majd a kötelező járulékokat, illetve ha szükséges, beállok egy céghez dolgozni. A gyes alatt szerettem volna ismét teherbe esni, de csak most sikerült, szóval már éppen nem tudtam megtartani a munkahelyemet, pedig szerettem volna. A kérdésem, hogy egy szeptember végén születő babával milyen juttatások járnak nekem? A gyes a juttatások alapja, mert az az előző évi jövedelem, vagy a két évvel ezelőtti gyed, vagy ami a legjobb lenne, de gondolom, nem lehetséges, az idei jövedelmem?

Válasz:

Kétségkívül egyszerűbb lett volna, ha megmarad a folyamatos munkaviszonya, biztosítottsága, hiszen a biztosításhoz kötött ellátásoknak két együttesen „teljesítendő” feltétele van:

- hogy a szülést megelőző két évben legyen 365 napnyi biztosítottsága, és

- hogy a szüléskor biztosított legyen.

Ha van lehetősége, szerencsés lenne, ha elhelyezkedne egy cégnél, közvetlenül a szabadsága lejártakor (hogy folyamatos maradjon a biztosítottsága). Amennyiben a munkaviszonya folyamatosan fennáll, az előző gyermek gondozása miatt igénybe vett fizetés nélküli szabadság időtartama is biztosításban töltött időnek minősül (ebben a tekintetben nem lesz változás május 1-jét követően). A szülést megelőzően meglehetne a folyamatos 180 napnyi jövedelme a tgyás és a gyed számításának alapjaként, és ha a gyes lejártát követően 180 napnyi munkaviszonya/jövedelme lenne, és utána táppénzre kényszerülne, akkor már nem a minimálbér lenne a táppénz alapja, hanem a szerződés szerinti bére.

A gyes, a tgyás, a gyed nem alapja semmilyen következő ellátásnak!

További kérdések és válaszok a kismamatanoda.hu oldalon olvashatók.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.02 00:29:26Magenta

  Senki nem mer hozzászólni, mi? :D

 • 2010.03.02 00:40:56whale

  "A gyes alatt szerettem volna ismét teherbe esni, de csak most sikerült, szóval már éppen nem tudtam megtartani a munkahelyemet, pedig szerettem volna."

  Ha egy év után visszahúztál volna dolgozni, megmaradt volna a munkahelyed, mucika... Eszemfaszom megáll! Tényleg azt képzeli bárki is, hogy 3+ év távollét után tárt karokkal várják bármilyen munkahelyen?!?

 • 2010.03.02 07:57:04Rosa Rugosa

  Ha jól olvastam ő két gyerekkel volt gyesen. Ha nem ikrek, akkor az azért több mint 3 év.
  Hát nem tudom. Én valamilyen szinten meg tudom érteni a munkáltatókat, amikor azon aggódnak, a női dolgozó hány gyerekkel hány évig lenne folyamatosan gyesen...

 • 2010.03.02 12:46:04panka

  RR: ennek ellenére mégis szívesebben vesznek fel dolgozni még szülés előtt álló lányokat, mint anyákat, akik már jó eséllyel túl vannak a száz évig távvollevős korszakon.

 • 2010.03.02 16:05:29Gua4

  00:40:56whale

  szerintem ne mucikázz, mert még sose csináltad végig a terhesség-szülés-szoptatás szentháromságot, szóval nem kéne lekezelni senkit tündérfaszkiscsillag. talán a gyerekes nő el tudja dönteni, hogy neki, gyereknek, családnak mi jó nélküled mucuka.
  remélem nincs gyerekes párod, ha van, sajnálom őt, mucuka...

 • 2010.03.02 16:16:50jazmine

  Csajok, valakinek van tapasztalata, h gyes igénylés után kb. mikor utalják is azt?

 • 2010.03.02 16:40:22dodóó

  Nekem két héten belül jött a családi a fél hónapra a gyes és az anyasági.
  Aztán a következő hónapban ötödikéig a gyes és a csp.

 • 2010.03.02 19:39:47Puszpanya

  Egyik barátnőm sajnos "habituális vetélőnek" számít. (Van ennek orvosi neve, de most nem jut eszembe) Valamiért a teljesen egészséges babákat különböző érettségi korban elveszíti (látszólag) minden ok nélkül. Tavaly előtt végre a hatodik (!) babája 35. héten egészségesen megszületett. Végig veszélyeztetett terhes volt és terhességi cukorbeteg. Kb 5-6 hónapot töltött összesen kórházban.
  Tavaly előtt, mielőtt terhes lett, októberben megszűnt a cég, ahol 10 éve dolgozott. Januárban kezdett volna új munkahelyen. A fent említett egészséges babája december elején fogant. Emiatt az új munkahelyén már nem tudott kezdeni. Saját maga után fizetett TB-t. A szépsége a dolognak, h mivel tavaly nem volt munkaviszonya, gyakorlatilag a GYESen (és Csp-n) kívül semmilyen ellátásra nem jogosult. Beadta a kérelmet méltányossági GYED-re de azzal az indokkal utasították el, h a férje miatt (minimál bér) túl sok az egy főre jutó jövedelmük...
  Tudom, h ritka eset, de akkor is méltánytalan az egész....

 • 2010.03.02 20:11:11másutt

  Most nagyon durva leszek...
  "Tudom, h ritka eset, de akkor is méltánytalan az egész...."
  nem ertem miert lenne meltanytalan.
  Az illeto kap csaladi potlekot ES GYES-t. Mit var el az allamtol, ha elotte evben nem volt munkaviszonya?
  Hogy eltartsak, csak mert szult?
  (most vetelesektol fuggetlenul)
  A vilagon szinte sehol nem kapna meg annyit sem, mint o kap, most igy. A magyar valosag a GYES-el egy utopia szinte mindenutt a 'fejlett' vilagban.

  itt a tortenetem KULFOLDROL;
  Engem kb 15 ev folyamatos munkaviszony utan (kulonfele allasokban), 36 evesen ugy bocsajtottak el egy allasbol, hogy nem talaltam masikat kb 3 honapig. Ezalatt lettem terhes, es ugy kezdtem egy vadiuj allast, egy hetes fetusszal. Az allasbol kirugtak, a terhessegem miatt.
  Nem kaptam semmit, csak a legalapabb csaladi potlekot, ami meg pelenkara sem eleg.

  36 evesen, ugy, hogy meg soha nem voltam tappenzen, es 1 hetnel tovabb beteg sem.
  A CSP-ot, ami tenyleg zorgo apro, csak azert kapom, mert jo orszagban lakom. Az USA-ban semmit nem kapnek, egy garast sem.

  Mifele meltanyossagot remelne a baratnod????

 • 2010.03.02 20:27:41Rosa Rugosa

  2010.03.02 20:11:11másutt

  Jó ez a keménység, a frankón megmondás, de amikor előtte arról írsz, hogy milyen fasza eltölteni két hetet a pálmafák alatt a nagy pocakkal és ajánlod mindenkinek, akkor nem kéne beosztani az okosat, hogy milyen fasza, örüljön neki, hogy egyáltalán kaphat 28.500.- (netto 25.700.-) forintot.
  Szóval értem én, hogy máshol ennyi sincs, de ha e mellé társul egy minimálbér (és tegyük fel tényleg annyi) kb. 58.000.- netto akkor szerintem nem kéne osztani itt az okosat.
  nem kell megsajnálni, meg tudjuk, hogy nem jár, szerencsétlenül alakult az élete, de nem kell még egyet húzni a hátára a bottal.

 • 2010.03.02 20:47:36másutt

  Rosa, nem ertem a kettonek miert lenne koze egymashoz.
  Tegye fel a kezet, aki jobban el a gyerek UTAN, mint elotte, ugy, hogy nem valtozott a ferj bevetele.

  Ha neked ettol most jobb, megosztom, hogy meg a belvarosba sem jutok el manapsag, jo masfel eve, nemhogy a helyi strandra. Miert? Mert gyerekem van.
  De nem varom el az orszagtol, egyiktol sem, hogy azert tartson el, mert szultem.
  Ha nem szultem volna, lenne allasom, akkor 2 allasunk lenne, es mehetnek a palmafak ala, vagy a Dagalyba.

  Ez az egesz minimalber egy mocskos dolog, de nem az allam hibaja, ha barki abbol a csaladbol nem keres tobbet. Egy mocskos kapitalista rendszer van, ott is, ahol en lakom, ott is, ahol te.
  De Magyarorszagon meg mindig osszehasonlithatatlanul tobb a szocialis juttatas! Csakis annyit varnak el a noktol, hogy egy par evet dolgozzanak, es kapnak GYED-et. Mashol meg dolgoznak 20 evet, 40 evesen szulnek, es lokukit nem kapnak, hanem mennek vissza dolgozni a 6 hetes gyerek mellett, es NEM AZERT mert szar anyak, vagy nincs kedvuk szoptatni.

  Lehet, hogy tulreagaltam, es huzok is innen a busba, mert nem vagyok ide valo, de 1 oraja olvastam egy (nem magyar) ismerosom statuszat a Facebookon, aki megy vissza napi 8 orat dolgozni, 3 honapos gyerek mellol, aki reggel 8-tol delutan 6-ig bolcsiben lesz. Minden. Aldott. Nap. Hogy megelhessenek. Mondssza, hany ilyen not ismersz otthon????

 • 2010.03.02 20:52:58cantaloupe

  Másutt,
  most én is egyetértek Rosával...azért a te színvonalad a Baby Gap, Stokke és társaival még Angliában is felső-középosztály. A cikket író kismama feleannyi helyre nem jut el, mint te eddigi életedben...az átlag otthon egy kétszobás panelra zálogosítja el az életét, gyakran a szülei lakását is és a Balcsira vagy horvátokhoz jut le. És annak már örülhet.

  És hidd el, sok kismama nem az állambácsitól várná el, hogy eltartsa, ha szült, csak annyit, hogy
  -legyen részmunka
  -több bölcsőde
  -ne diszkriminálják a kismamákat, anyukákat
  -ha már nincs szoc. juttatás, ne sarcolják meg azt a kevéske fizut is

  Azért itt, az USA-ban egy átlag család (és itt általában nagymama sincs szitternek a nagy távolságok miatt) dönthetsz, hogy visszamész, félidős munkát végzel-e, vagy otthon maradsz...mi a harmadik opciót választottuk és nem nyomorgunk hó végén így sem.

 • 2010.03.02 20:54:46Rosa Rugosa

  2010.03.02 20:47:36másutt

  Ajánlom figyelmedbe az összegeket.
  Ez sokat elmond.
  És baromira nem bírom a külországban élőket, akik arról panaszkodnak, ott aztán mekkora kemény az élet.
  Ja.
  A férjem egy évi kőkemény munkája külföldön megszabadít minket a lakás, meg a kocsihiteltől.
  1 év alatt.
  És ha itthon van, akkor is ilyen kőkeményen nyomja, tudod? Nem a tökét vakargatja.
  Csak akkor szépen élünk egyik hóról a másikra és őszintén reméljük, semmi baj nem történik és 20 évig fizetgetjük a hitelünket.

  Szóval erre gondoltam.

 • 2010.03.02 20:59:52cantaloupe

  Másutt,
  azért itt nem a juttatásokat kell mérlegre tenni, hanem hogy ami marad minden befizetés után, az mire elég. És otthon biza kevesebbre, miközben pl. a ruha, játék és benzin még drágább is.

  Amúgy az ismerősöd nem tudom, mennyire ismered, de annyit mondhatok, hogy minél kisebb a gyerek, annál jobban megkérik az árát, ezért az első évben ki lehet bulizni azt, hogy részmunkaidő plusz bölcsi legyen, hogy ismerje a gyerek az anyját. De az itteni anyukák ebben nőnek fel és gyakran nem is gondolkodnak más opción.
  Ha van a gyereknek apja is, annak kötelező fizetnie, ezt itt nagyon szigorúan veszik, a jogsiját (ami egyben a személyi itt) is bevonják, ha nem fizet. Úgyhogy ne egy félsztorit dobj ide koncnak, légyszi. Mert fészbukon mindenki tud panaszkodni.

 • 2010.03.02 21:09:45Rosa Rugosa

  Magyarországon mindenki tudja, hogy a gyes egyáltalán nem a nők érdekét szolgálja.
  Kiválóan álcázza a munkanélküliség egy formáját.
  Nem dologtalan anyákkal van tele az ország.
  De kicsit anyósom jut rólad eszembe (a bére olyan 2,5 kiló), aki előadást tartott egy ismerősnek, hogy a 3 hós gyereke mellől miért nem megy vissza dolgozni?
  Fizetése 55.000.-forint volt egy boltban.
  A bérletét nem fizették, +7000.-ft. A gyerek bölcsije 6.000.- Ja és ha a gyerek beteg lesz (mert miért is ne lenne) akkor a gyógyszer alap, hogy 3.000.-ft.
  Arról még nem is beszéltünk, hogy ki fog helyette a pénztárban állni, amikor otthon kell legyen a beteg gyerekkel?
  Ilyen körülmények között a 25.000.- gyes versenyképes. Anyagilag is.
  És el sem tudom képzelni, hogy lehet ennyiből normálisan, vagy egyáltalán élni.

  Szóval én nem merek ilyen embernek észt osztani, mert valószínűleg 1 hónap alatt felkopna az állam az ő helyében.

 • 2010.03.02 21:42:00másutt

  RR, jovanna, nem kell leanyosod-ozni, csak mert nem ertunk egyet, en meg senkire nem ragtam itt be annyira, hogy azt mondtam volna, az anyosomra emlekeztet, pedig lett volna ra alkalmam, enm is egyszer.

  Cantaloupe, azert teljesen hulyenek nem kell nezni, nem minden kismama meg dolgozo kismama tologat Bugaboo-t meg Stokke-t meg jar Baby Gap-ben gondolom feletek sem, mint ahogyan itt sem. Senem jar utazni hetekre egy masik feltekere, mint te peldaul.
  Pontosan mit tudsz a jelenlegi eletszinvonalamrol? vagy en a tiedrol?
  Es honann tudod, hogy mit tudok az illetorol a Facebookon???

  No meg az, ha valaki mar volt nyaralni egzotikus helyen, kizaro tenyezo arra, hogy az allami tamogatasos posztnal hozzaszoljon, akkor kerem elkuldeni az osszes egeszseges gyerek anyjat a baranyhimlos posztrol, az osszes gebe not Tunde lefogyasos posztjarol, es az osszes husevot a vega posztrol, de most rogton.

  Rosa, te meg most, hogy 3 nap gondolkodas utan jol beszoltal a terhes-nyaralos posztom miatt, jobban erzed magad? Mert nyugodtan oszd meg, ha meg mindig tele van a szad savanyu szolovel, itt az alkalom.
  Ha meg a ferjed kulfoldon jobban keres, ugy tunik nektek is megvan a lehetosegetek kimenni, mint nekem volt, es csalad nelkul, tok egyedul ott elni egy idegen orszagban. Nem olyan kurvajo ez itt, akkor sem, ha van penz, de nekunk eppen most az sincsen.

 • 2010.03.02 21:52:56Rosa Rugosa

  Nem akarok kimenni. És ő sem. Utálja az összes németet, akik között él.
  Soha nem élnék külföldön, hacsak nem az életem múlna rajta.
  És nem sírni akartam. Ja, a lehetőség megvan, kimenni mindenkinek.
  De van, akit más értékek is vezérelnek. Nem tudom érthető-e. Nem csak a pénz.
  Lehet, hihetetlen, de vannak emberek, akiket nem a lustaság tart itthon.
  Meg nem is a lehetőség hiánya.

  Nem savanyú a szőlő, méghozzá azért nem, mert az életemet én választottam. És én alakítom olyanra, amilyen.
  De nem szoktam olyanoknak életvezetési tanácsot adni, meg kioktatni, akinek a helyzete számomra elképzelhetetlen.

 • 2010.03.02 22:26:40manka78

  Én olyan szívesen lemondtam volna a gyesről, ha cserébe a férjemtől kevesebb adót vontak volna le.

 • 2010.03.02 23:14:23cantaloupe

  Másutt,
  nem tudom, mit tudsz az ismerősről, viszont az tény, hogy minél kisebb a baba, annál többe kerül a bölcsi. Nem tudjuk továbbá, hogy milyen körülmények közt él. Pl. költözhet-e kisebb lakásba, vehet-e használt dolgokat a babájának annak fejében, hogy az első évet ne a bölcsibe töltse a kicsi...mert én ezt tenném, de sok amerikai csak hüledezne rajta, ők nem szokták meg a spórolást.
  Szóval annyi infó alapján abszolút nem lehet eldönteni, hogy mennyire muszáj az az egész napos bölcsi-csak ennyit szerettem volna megvilágítani.

  És bocs, hogy felhoztam a piszkos anyagiakat, igen, itt sem az átlagember tol Bugaboo-t, és mi is jobban állunk, mint az átlag. De ha eme színvonalat csak úgy tudnánk fenntartani, hogy a gyerek egész nap a bölcsiben aszalódik, akkor nyomban költöznénk, egy kocsit eladnánk stb.

  Nem az egzotikus hellyel van a gond, sőt, én örülök, hogy nektek is jól megy, de ilyenkor tényleg béna arra hivatkozni, hogy egy magyar kismamának mi a méltányos. Tőletek is annyi adót vonnak ott Angliában, hogy egy fizuból annyi sem marad, hogy egy moziba eljuss? Ugye hogy nem? Almát ne körtéhez hasonlíts...

 • 2010.03.02 23:25:34Wish1973

  manka, úgy-úgy. én is azon szoktam mérgelődni, h egy velem egykorú, hasonló képesítésű szingli a fizetéséből, ha nem is nagylábon, de kijön. én két potenciális adófizetőt nevelek, és ugyanannyi adót vonnak tőlem. ez nem esik jól.

 • 2010.03.02 23:26:50Wish1973

  amúgy az sem lenne elvetendő ötlet, h a különórák az adóalapból levonhatók legyenek. mert igazából az is olyan befektetés, ami hosszabb távon megtérül. és persze a magántanárok feketézését is visszaszorítaná.

 • 2010.03.02 23:41:08Bolcsesz79

  Wish1973: ebben az álláspontban csak azt nem értem, hogy aki pl. azért nem vállal gyereket, mert nincs elég pénze (én pl. ebben a helyzetben vagyok közalkalmazottként egyelőre, most fogok váltani), azt még jobban adóztassák meg, hogy annál kevésbé legyen esélye gyerekre? Vagy hogyan is kell elképzelni ezt a családi adózást? Mert gondolom, ha a családok adókedvezményt kapnak, akkor azt valaki máson be kell hozni, valószínűleg az gyermek nélkülieken...

 • 2010.03.03 07:44:46Rosa Rugosa

  2010.03.02 23:41:08Bolcsesz79

  Szerintem nem erre gondolt.
  Inkább valamiféle átcsoportosításra.

  De pl. nézd meg a német adórendszert, ott ugye működik a családi adózás...
  Szóval. Ha én jól keresek, akkor köszönöm, nem kérek családi pótlékot, meg félárú tankönyvet, meg félárú óvodát, de akkor nézzék már azt meg, hogy a soknak tűnő bruttó bérnek a fele, ami a nettó, az már annyira nem is sok, főleg hogy nem ketten éldegélünk belőle, hanem hatan.
  (És ugye a bruttó bér az még nem is takarja a munkáltató költségét...)
  És az már majdnem olyan, mint ha mindketten szarul keresnénk.
  És itt is lehetne anyagi korlát, mert aki 10millából él havonta, annak is járnak ezek a juttatások. Nem kéne.

 • 2010.03.03 12:47:33jazmine

  2010.03.02 23:41:08Bolcsesz79,

  nem, inkább arra, h a családos fizessen kevesebbet. Én is közalkalmazott és nem is úgy lettem terhes, h rám nézett a férjem, így írom, h engem nagyon zavar, h jelenleg a gyerekvállalás hobbi: azaz ha van gyereked, magadnak vállalod. Boldogan feladnám a csp-t, gyest, ha cserében az lenne, h az adóban érvényesíthetném, mert az tényleg érdekes, jelenleg a férjem, hamarosan kettőnk fizujából 3 gyereket tartunk el rajtunk kívül, ami miatt többet dolgozunk mint valaha, h legyen kaja/ruha, semmi extra, ÉS több adót fizetünk. No ez a rész zavar nagyon. Hogy jelenleg totál egy kalap alatt vagyunk azokkal, akik nyaralás miatt dolgoznak - és nem a nyaralással van bajom. Viszont folyton megy, h jaj, a (kis)gyerekesek milyen rossz munkaerők. De azért legyenek valahogy gyerekek, mert különben egyre több munkanélküli óvónő, tanár, gyerekorvos stb. IS lesz, nem kell rögtön a jövő adófizetőinek lebegni a szemünk előtt.

 • 2010.03.03 13:39:48verity777

  A gáz az, hogy dolgozhattál akár 10 évet is rendes, jó fizetéssel bejelentett munkában, ha "rosszkor" esel teherbe ill. rosszkor (amikor éppen nincs biztosítási jogviszonyod). Akkor marad a "segély" (mert a GYES az), míg azok a lányok, akiket bejelentettek minimálbér kétszeresére a Himihumi Bt-hez, amikor terhesek lettek (és azt sem tudják, hol a telephely), na azok 3 évig üdülnek (ebből 2-ig egész tisztességes pénzen.
  Ez némiképp változik májustól, engem ugyan nem érint egyáltalán, de bizonyos része igazságosabb lesz.

 • 2010.03.03 14:56:03málnabálna

  Nyugat Eu-ban a legtöbb helyen igenis van családi támogatás!!! senki ne mondja nekem, h jajj de rossz kint, mert ha nem dolgoznak, akkor csak sínylődnek...
  Családi adózás az van! Összevont és gyerekek számától függ asszem, h mennyi adókedvezményt kapnak. Nem a többi gyermektelen szinglinek lesz ettől magasabb az adója! Bár tény Írországban, aki nem házas az többet adózik, mint a házas ez gyermektől független, ám gondolom feltételezik azt, h neki, mint szinglinek nincs is akkora kiadása, mint pl.egy házasnak, valszeg gyermek(ek)et tervezőknek. Sztem korrekt!
  Benelux államokban szintén bazi nagy az adó, ám ott is jár kedvezmény családosoknak...
  UK-ban dolgozott bölcsisként egy régi álts.sulis barátnőm, azt mondta a fiatalok közt az dívik, h nem házasodnak össze, mert kb.kutyagumira elegendő cspét kapnának csak (mint Másutt asszem), viszont együtt élnek apával, együtt nevelik gyereket, ÁM "hivatalosan" csajszi egyedül álló anyaként szépen kap állambától zsét...
  USA-ról meg annyit, h velem egyidős csaj ismerősöm a férjével most azon dolgozik, h végre keressen annyit pasi, h eltartson egy családot és ne kelljen 2 fizu, ergo, h elmehessen végre szülni 1-2porontyot. Ott a lehetőség megvan csomó részmunkaidőre, 2-3állásra, amiből zsírosabb végösszeg van a szlán, s anyuci maradhat otthon seggén gyerkőccel VAGY karrierista (és szereti is amit csinál) és felvesz egy állandó au-pairt, babysittert a 3 gyereke mellé és este 6 után látja, neveli őket csak...

  Más: elég közeli országok hozzánk és van 2 éves gyes, csp..tőlünk keletre is, nyugatra is!!! Nyugatra/keletre melóhoz sem kötik az ellátást, max az összege lehet magasabb keletre, ha melóztál, DE van 2 évig vagy 36hónapig (nyugatra) gyes.
  Így nekem, ne mondja senki, h csak Magyaro. van ilyen kiváltságos helyzetben...francokat!

 • 2010.03.03 15:22:49jazmine

  málnabálna, nem beszélve arról, h most sokan éhezőknek hazudják magukat papíron és kapnak szociális juttatásokat. Míg ha ELSŐSORBAN az adózásban lehetne érvényesíteni, vagyis több lenne az adóban érvényesíthető, mint az "ingyen tankönyv", fél árú kaja, akkor talán fehéredne is a gazdaság.
  De az, h a papíron is annyit keresők pl. ne kapjanak csp-t vagy épp hozzácsapják az adóalaphoz, mint tavaly, merthogy így igazságos, no az nagyon igazságtalan volt.
  Akinek pedig nincs annyi adója, h kedvezményt kapjon, rég segélyérett, csak épp most ezek mögé bújnak az adócsalók is.

 • 2010.03.03 15:54:32málnabálna

  jazmine,

  igen én is igazságosabb adózásra szavazok!
  Most mi is kifelé készülődünk.. és bízom benne nem örökre és lesz miért hazatérni majd... egyelőre azt tapasztaltam itthon, h bármennyit is melózol tisztességgel nem nekünk áll a poz.serpenyő...
  ketteskével kinti családi juttatásokat fogok igényelni, ha sikerül és lemondom persze itthonit, mert egyébként nem is engednék!
  Párom jóval többet fog kint keresni, többet is adózni, DE vmi esély legalább lesz a hitelektől való szabaduláshoz és egy jobb jövő megalapozásához és azt se felejtsük, h ok szép sarcot kell kint is fizetni adó formájában, ÁM legalább van KÖTELEZŐ 13. és 14.fizu!!! Itthon hol van ilyen, BKV vezetőségnél talán....

 • 2010.03.03 16:24:10gyöngy1

  2010.03.03 14:56:03málnabálna: "Más: elég közeli országok hozzánk és van 2 éves gyes, csp..tőlünk keletre is, nyugatra is!!! Nyugatra/keletre melóhoz sem kötik az ellátást, max az összege lehet magasabb keletre, ha melóztál, DE van 2 évig vagy 36hónapig (nyugatra) gyes.
  Így nekem, ne mondja senki, h csak Magyaro. van ilyen kiváltságos helyzetben...francokat!"

  Sem Belgiumban, sem Francio-ban sincs.

 • 2010.03.04 21:16:32whale

  2010.03.02 16:05:29Gua4

  Hüüülye picha....

 • 2010.03.12 08:03:26hinta-palinta

  [link]

 • 2010.03.12 08:14:21manó99

  Nagyon jó.:(
  Mi jön még?
  Azt még senki nem nézte meg, mire elég a GYES?

 • 2010.03.12 08:16:24manó99

  ÉS mi van azzal aki nem tud vissza menni dolgozni.

 • 2010.03.12 08:22:49Vakmacska

  Kegyetlen csúsztatásokat tartalmaz azért a cikk - az "idézett" tanulmányt (szerzői közt szegény Balázs barátommal) anno idelinkeltem, van benne szó ilyen utalványról, csak ugye nem így, nem ezzel a következtetéssel egészen, bizonyos feltételek mellett ésatöbbi. Az EREDETI cuccot le lehet tölteni a www.budapestinstitute.eu (vagy hu?, ajjaj fejből nemtom) honlapról, a gyeses közgáz sorozatomnak ez az egyik alappillére amúgy, a másik egy nemrég megjelent szociológiai tanulmány.
  Balázsék csak arra jutottak, hogy jobb sok biciklit szétosztani mint kevés Porschét (ingyenes ellátás) kevés pénzből.

 • 2010.03.12 08:30:58hinta-palinta

  Vakmacska, meg sem lepődöm már. Az eredetit szétcincálják és baljósan vetik a nép elé, rágjátok:)

 • 2010.03.12 08:42:01Vakmacska

  http://www.budapestinstitute.eu/index.php?page=11&lang=_hu&msg=53

  http://www.budapestinstitute.eu/uploads/BI_MEH_bolcsode_091109_FINAL.pdf

  Ezek itt az EREDETI anyagok, a másodikat rúgják most, pedig messze sokkal jobb és átgondoltabb mint eddig bármi. Szerénységem amúgy a porontyos mikrokutatásokkal maga is belebüfögött a készítés során....

 • 2010.03.12 09:05:42csutkababa

  Hogy lehet BALJÓSAN vetni?...
  :))

 • 2010.03.12 09:22:38hinta-palinta

  :D
  Nemtom, csak jól hangozott..:)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta