A gyes, a tgyás és a gyed nem lehet alapja a következő ellátásnak

A kérdezőnek lejárt a gyeses időszaka, ezt követően pedig megszűnt a munkaviszonya is. Közben teherbe esett, a kérdés pedig az, hogy ebben az esetben mi lesz a születendő baba után járó ellátások alapja? Az elintezzuk.hu szakértője szerint szerencsés lenne, ha a kismama elhelyezkedne egy cégnél, mert ha meglenne a szülést megelőzően a folyamatos 180 napi jövedelme, akkor a szerződés szerinti bér lenne a tgyás és gyed számításának alapja.

Kérdés:

Két gyermekem van, 2009. december 31-én lejárt a gyes, visszamentem volna dolgozni, de végül közös megegyezéssel eljöttem, április végéig szabadságon vagyok, akkortól érvényes a munkaviszony megszüntetése. Egyéni vállalkozóként fizetem majd a kötelező járulékokat, illetve ha szükséges, beállok egy céghez dolgozni. A gyes alatt szerettem volna ismét teherbe esni, de csak most sikerült, szóval már éppen nem tudtam megtartani a munkahelyemet, pedig szerettem volna. A kérdésem, hogy egy szeptember végén születő babával milyen juttatások járnak nekem? A gyes a juttatások alapja, mert az az előző évi jövedelem, vagy a két évvel ezelőtti gyed, vagy ami a legjobb lenne, de gondolom, nem lehetséges, az idei jövedelmem?

Válasz:

Kétségkívül egyszerűbb lett volna, ha megmarad a folyamatos munkaviszonya, biztosítottsága, hiszen a biztosításhoz kötött ellátásoknak két együttesen „teljesítendő” feltétele van:

- hogy a szülést megelőző két évben legyen 365 napnyi biztosítottsága, és

- hogy a szüléskor biztosított legyen.

Ha van lehetősége, szerencsés lenne, ha elhelyezkedne egy cégnél, közvetlenül a szabadsága lejártakor (hogy folyamatos maradjon a biztosítottsága). Amennyiben a munkaviszonya folyamatosan fennáll, az előző gyermek gondozása miatt igénybe vett fizetés nélküli szabadság időtartama is biztosításban töltött időnek minősül (ebben a tekintetben nem lesz változás május 1-jét követően). A szülést megelőzően meglehetne a folyamatos 180 napnyi jövedelme a tgyás és a gyed számításának alapjaként, és ha a gyes lejártát követően 180 napnyi munkaviszonya/jövedelme lenne, és utána táppénzre kényszerülne, akkor már nem a minimálbér lenne a táppénz alapja, hanem a szerződés szerinti bére.

A gyes, a tgyás, a gyed nem alapja semmilyen következő ellátásnak!

További kérdések és válaszok a kismamatanoda.hu oldalon olvashatók.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek