SZÜLŐSÉG

Szülés előtt 30 nappal érdemes lemondani a gyesről

2010. február 8., hétfő 19:14 |

Második gyermekét váró édesanya arra kíváncsi, mikor kell lemondania a gyesről, ezt hogyan teheti meg; illetve érdekli, a családi pótlékot és az anyasági segélyt mikor és milyen papírokkal kell igényelnie. Az elintezzuk.hu tanácsadójának javaslata szerint a gyesről érdemes 30 nappal a tgyás igénybevétele előtt lemondani, a családi pótlékot és az anyasági segélyt pedig csak a baba születése után lehet igényelni.

Kérdés:

Az első gyerekemmel jelenleg gyesen vagyok, a második gyermekemet március 14-re várom. A tgyást szeretném megkezdeni február 14-én, tehát 28 nappal a szülés előtt. A gyesről úgy tudom, így le kell mondanom. Ezt mi módon és mikor kell megtennem? Továbbá az anyasági segély es az így már két gyerek után járó családi pótlékot mikor és milyen iratokkal tudom igényelni?

Válasz:

Minthogy pontosan lehet tudni a gyes lemondásának dátumát, ezért mi legalább 30 nappal korábbi időpontot szoktunk javasolni: a posta, az iktatás stb. miatt, hogy ne számfejtsék fölöslegesen már a gyest. A lemondó nyilatkozatban az adatain, a TAJ számán kívül mindössze annyinak kell szerepelnie, hogy mivel a második gyermeke után február 14-től a tgyást igényli, ezért február 13-mal kéri a gyes folyósításának megszüntetését. Természetesen ajánlott-tértivevényes levélben (bármilyen probléma esetén ezzel tudná igazolni, hogy Ön megtette a szükséges lépéseket!) küldje el a Magyar Államkincstár lakóhely szerint illetékes Családellátási Osztályának. Ha pestiek, akkor a cím: Magyar Államkincstár Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága Családtámogatási és Szociális Ellátási Iroda 1139 Váci út 71.

Az anyasági támogatást és a családi pótlékot a baba születése után tudják csak igényelni, hiszen szükséges hozzá a gyermek születési anyakönyvi kivonata és TAJ kártyája. Szintén a MÁK Családellátási Irodájának ügyfélszolgálatán intézhető; ügyfélfogadás: h, k:8:00-15:30, sz:8:17:30, cs, pé: 8:00-12:00. A nyomtatványokat viszont néhány adat kivételével már jó előre ki lehet töltögetni, és ami a legfontosabb: az anyasági támogatáshoz szükséges a terhesgondozást végző orvos eredeti igazolása a minimum négyszeri megjelenésről. Fontos a kitöltési útmutató előzetes elolvasása a kitöltéshez, valamint a szükséges mellékletek utólagos ellenőrzése, a hiánypótlás okozta bosszúság elkerülésére. És még valami: a MÁK fénymásolt okmányokat (születési anyakönyvi kivonat, TAJ kártya stb.) is elfogad, kivétel: az eredeti orvosi igazolás az anyaságihoz. A szükséges, kitöltendő nyomtatványok: - Kérelem anyasági támogatás megállapítására, Kérelem családi pótlék megállapítására.

További kérdések és válaszok az elintezzuk.blog.hu oldalon olvashatók.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.08 21:19:29panka

  A posztból viszont az derül ki, hogy a tgyás elkezdése előtt harminc nappal érdemes lemondani a gyest (hogy a MÁK-nak legyen ideje észbe kapni, és nem az anya érdekeit tekintve). Itt pedig a tgyást a szülés előtt 28 nappal akarja elkezdeni az anyuka, vagyis szülés előtt 58 nappal érdemes lemondani a gyest. Vagy én értelmezem rosszul? Előfordulhat, ilyen kései órán.

 • 2010.02.08 21:56:38kerekbilincs

  Igen, félre sztem, konkrétan írja, hogy febr. 13.mal mondja le. Bár arra kíváncsi lennék, miért nem azt ajánlja, hogy az első gyermekre a továbbiakban igényelje meg az apa. Azt hittem, azt lehet.

 • 2010.02.08 22:11:19cozumel

  Gyo'ccer, Wolff, gyo'ccer.
  Keresd meg gyorsan, nem gurulhatott annyira messzire!

 • 2010.02.08 22:11:30Vikunya

  Nem lehet. Egy családon belül csak egy családtámogatás igényelhető. A gyest pedig csak adott nappal, vagy előre lehet lemondani, visszamenőleg nem, ez a tgyás indítása miatt fontos. Ja, és kell a MÁK határozat, hogy leállították a gyest, addig nincs tgyás. Ez kb. 3 hét.

 • 2010.02.08 22:14:08panka

  Igen, csak a poszt mintha magáról a procedúráról szólna, hogy mikor adja postára a lemondást. Mert az ugye nem általánosítható, hogy mikortól érdemes a tgyás-t elkezdeni, ez teljesen egyéni. Ahhoz meg, hogy igényelhesse a tgyás-t, le kell mondani a gyes-ről. Vagyis ha a cím azt írja, hogy "érdemes", akkor az arról szól, hogy a mikor praktikus elkezdeni az ügyintézést. Ez így 58 nap. Az tiszta sor, hogy febr. 14-től mond le a gyes-ről, hiszen így kéri.
  Egyébként nyilván túlbeszélem, de a kérdés egyáltalán nem irreleváns: egy anyukának segítettem az ügyintézésben, de túl korán, a jogosultság előtt két hónappal adtuk be az igényt, és visszautasították azzal, hogy ismételjük meg egy hónap múlva.

 • 2010.02.08 22:20:28Cobold

  Ha van ügyfélkapus azonosítód, akkor a családi pótlék igénylése online is megtörténhet.
  Én 2 hete online intéztem a családi pótlék igénylést, postán az anyaságit, és múlt hét pénteken már a számlámon van.
  Mivel a gyes utófolyósított, lehet, hogy elvileg nem lehet visszamenőleg lemondani, gyakorlatban viszont pl. ha január közepén lemondod január másodikától, akkor az működik. Nekem legalábbis működött, csak 860 HUF-t kaptam januárra gyesként. Határozatot viszont marhára nem küldtek róla egyáltalán. Pedig külön kértem. És a már bőven túl vagyunk 3 héten.
  Kíváncsi vagyok rá, hogy fogja befolyásolni ez a tgyás igénylésemet, amit ma adtam le. Írtam hozzá szép levelet. (Más gond is volt, nem csak a gyes határozat.) Elvileg amúgy a MÁK és az OEP lekérdezgetik egymást (átfutási idővel), szóval elvileg határozat nélkül is működhet. Legalábbis a tájékoztató alapján én ezt olvastam.
  Ha valaki pl. nem mondja le direktben a gyest a MÁK-nál, tgyás igénylés napjától az OEP jelez, hogy onnastól nem jár, vagy valami ilyesmi.

 • 2010.02.09 02:01:03Yvettebabacol

  Az operabali goncomre varom az adomanyokat a kovetkezo szamlaszamra:
  Erste: 11991102-02149699-00000000

  Nagyon koszonom annak, aki segit!

 • 2010.02.09 03:40:43glad az egyetlen

  Yvettebabacol

  Szia,
  Tudom milyen nehéz manapság az élet és elvem hogy adjon aki tud.
  Ezért most átutaltam neked 30ezer forintot, remélve hogy más is ad majd.

  Ja igen írtad hogy Erste bankos vagy és még szerencsére időben észre vettem, hogy elírtad az első 3 szám jegyet ami a bank azonosító, így ezt még időben átjavítottam Erstésre hogy biztos jó számlára menjen a pénz.
  Majd figyel oda erre mert a végén valami idegen kapja meg a segítségnek szánt pénzedet (mások is figyeljenek, hogy rossz a számlaszám!).

  Szeretet teljes üdvözlettel:
  Glad

 • 2010.02.09 07:23:50Bamba Barack

  Én is március 14-én születtem :)

 • 2010.02.09 08:36:30Heni79

  Lányok! Ti milyen papírt kaptok a gyesről havonta?
  Arra gondolok, mikor gyedet kaptam a cégem kifizetőhely lévén kaptam minden hónapban, mint egy fizetési papír a gyedről. Tavaly február 27 óta vagyok gyesen, és az összeget mindig pontosan utalta a MÁK, de nuku papír. Most küldtek 2 levelet, az egyik, hogy idén február 27-től megszüntetik a gyes folyósítását folyósítását (hurrá, nem nekem kell intéznem), és egy másik levelet, az az igazolás a tavalyi adóbevallás elkészítéséhez.
  A kérdés, majd sok év múlva a nyugdíjhoz elég lesz ez az igazolás, amit most küldtek, vagy ti kaptatok valamilyen más igazoló papírt is, amit meg kell őrizni? Vajon utána kell járnom a MÁK-nál?
  Köszi, ha valaki tud érdemben válaszolni.

 • 2010.02.09 09:03:34LogiCa

  Heni79!
  A GYES után nem kapsz nyugdíjat.
  Egyébként aki nem kifizetőhelyről kapja a TGYÁS-t vagy a GYED-ed, az sem kap havonta elszámolást.
  A nyugdíjhoz pedig nem a fizetési papírok kellenek, hanem kifizetői bevallás, NYENYI.

 • 2010.02.09 09:05:09Yvettebabacool .

  valaki jon meg innen az operabalba?

 • 2010.02.09 09:06:25erika72

  Valóban nem kellenek eredeti dokumentumok a családi pótlék illetve anyasági segélyhez? Jók a fénymásolatok? És hogyan kell szóljon az orvos igazolása? Tudja valaki?

 • 2010.02.09 09:12:09LogiCa

  Én a családi pótlékot is és az anyasági segélyt is postán, fénymásolatokkal adtam be, és jó volt a MÁK-nak.
  A igazolás csak egy-két sor, hogy voltál 4 terhesgondozáson.

 • 2010.02.09 10:25:33elintézzük.hu

  @panka
  Igen, természetesen a tgyás igénylése előtt legalább 30 nappal ajánljuk elkezdeni a gyes-lemondást...S mivel a tgyás a szülés előtti 28.naptól a szülésig bármikor indulhat, így az ügyintézés is :))

 • 2010.02.09 10:34:47elintézzük.hu

  @Heni 79
  A gyes-ről elvileg egy megállapító és egy megszüntető határozatot küldenek. Mi ajánlanánk ennek megőrzését, bár ki tudja, mi lesz évtizede múlva nyugdíjügyben :)
  A MÁK-nak egyébként évente jelentési kötelezettsége van a Nyugdíjbiztosítónak, a Nyugdíjbiztosító meg majd egyszer :) a MÁK-tól fogja begyűjtenia szolgálati időre vonatkozó igazolásokat...De nem baj, ha ezek megvannak nálunk is :)))

 • 2010.02.09 10:41:06elintézzük.hu

  @erika72

  :) tényleg elég a fénymásolat, de ez rajta van a kitöltési útmutatójukon is.
  Az orvosnak azt kell igazolni, hogy legalább 4x volt a kismama terhesgondozáson. Amire érdemes figyelni: 2 azaz kettő darab bélyegzőnek kell rajta lenni: egy intézményi bélyegzőnek és az orvos saját körbélyegzőjének...Küldtek már vissza kismamát meg családtagot is emiatt hiánypótlásra...
  És igaza van LogiCának, mindent be lehet küldeni postán is, de az ilyen kis -esetleges - hiánypótolgatások jól ki tudják tolni a kifizetést....

 • 2010.02.09 12:25:54Kataanyu

  sziasztok,
  én ezt nem tudtam, el is felejtkeztem a dologrol. azt gondoltam, hogy a szules napja számít és nem a gyes lemondásának napja, azaz késQbb vissza lehet utalni az összeget. Igy csak 1,5 hónappal szülés után mondtam le a gyest, a tgyást pedig még mindig nem tudom igényelni - a munkahelyem kifizetöhely - mert a gyerköc külföldön született és még nincs magyar anyakönyvi kivonatom. Ha nem lehet visszamenöleg igényelni, akkor én nagyon sok pénztöl esek el, mert jo bejelentett fizetésem volt. Van valami ötletetek erre? Lehet méltányosságot kérni ha visszautalom a gyest?

 • 2010.02.09 15:20:27elintézzük.hu

  @kataanyu
  Kemény helyzet! Mikor született a Babó? Mennyi idő futott már ki a tgyás 168 napjából? stb. stb. Kicsit részletesebben írj nekünk az elintézzük.hu-ra, mert így kevés az infó.Egyébként eddigi tapasztalataink szerint mindenképpen be szokták adni az igénylést, és utána "hiánypótolnak"...

 • 2010.02.09 16:50:25Kataanyu

  köszönöm, írni fogok. Az ügyintézQ a máktól egyébként azt mondta a telefonba, hogy "beszéljem" meg a munkahelyemmel, hogy dátumozzák vissza a papirt... ami nem biztos, hogy a legjobb megoldás :)) De mivel még nincs anyakönyvi kivonatom- december 3-án született a kicsi, ezért ez is nehézkes.

 • 2010.02.09 20:31:47balcsigirl

  Elnézést az offért, de nem jövök rá, hogy tudnék írni az elintézzük blogra. Ha vki tud, légyszi segítsen!

  Köszönöm szépen!

 • 2010.02.09 20:43:23kandi

  balcsigirl: én is ma írtam. Miután bejelentkeztem, simán van ilyen, hogy szólj hozzá. Én arra kattintottam, és akkor megjelenik egy ablak amin írhatsz. Ezután ott oldalt meg is jelent, hogy hozzászóltam.:) Nem kell újra regisztrálni, mert ugyanezzel az emailcímmel és jelszóval lehet ott is bejelentkezni. Ugyanúgy inda fórum lehet szerintem. Hát én még nem kaptam választ, de csak ma írtam, szóval én is figyelek, hogy m történik.

 • 2010.02.09 20:47:20kandi

  Aztán az én hozzászólásom lassan eltűnik az utolsó 5-ből, de ott lejjebb van ilyen archivum. Majd ott szerintem vissza lehet keresni és megnézni a választ is hozzá. Remélem legalábbis.:) Meg figyelem, hogy a legfrissebbek között megjelenik majd gondolom a válasz is. Csak ha esetleg az ember lemaradna róla.

 • 2010.02.09 21:52:36csimota

  kedves leendő anyukák!
  Aki internetezik és e-mailt tud írni, az nyugodtan rákereshet ám akár a google-ön és kidobja a magyarallamkincstar.hu-t és oep.hu-t :)
  ezeken minden le van írva
  Az is, hogy elég a fénymásolat.

  Érdemes regisztrálni az ügyfélkapun és elfelejteni a személyes megjelenést, mivel annyian vannak, mint a rüh és babával rémálom, mégha reggel nyolcra is megy az ember. A hozzátartozó is intézheti, aki detto anyázni fog.

 • 2010.02.09 22:00:26csimota

  Gyes esetén, mivel visszamenőleg ilyenkor nem adnak tgyást, szívás van, mert az OEP b...ik kommunikálni rendesen a MÁK felé. Bár az van a MÁK honlapján, hogy elég egy lemondót írni, ha a két folyósított eljárásra más-más szerv az illetékes, mivel 3 napon belül jelentési kötelezettsége van annak a szervnek, akihez ezt benyújtottad; na ezt az OEP nem teszi meg a MÁK felé. Így cseszheted... Írjatok mindkét helyre, ugyan azon a napon.
  Én három hétig leveleztem és telefonáltam mindkét szervvel, az OEP miatt. A MÁK-osok teljesen normálisak voltak, az OEP egy nagy rakás szar- ahogy általában mindig.

 • 2010.02.09 22:04:00csimota

  millió bocs:

  allamkincstar.hu

 • 2010.02.09 22:15:41Starlark

  Mi van ha előbb jön a baba?
  Én jártam így. Ott szívatott a hr-es a tgyással hogy azt csak pontosan 28 nappal a szülés előtt vehetem igénybe, olyan nincs hogy 10-el hiába mutattam neki hogy de igen van rosszul értelmezi a szabályt. Mondtam legyen meg az öröme kiíratom magam tp-re. Erre az utolsó nap szabim is bennmaradt mert egy hónappal előbb jött a gyerkőc.

  Ha ezt /ne adja az ég!/ eljátsza a második is akkor hogyan mondom le a gyest?

 • 2010.02.09 22:18:35Magenta

  A mi HR-esünk tök normális, még ő mondta, hogy ne előbb vegyem igénybe, hanem a szülés napjától, mert úgy jobban járok.

 • 2010.02.10 00:06:39csimota

  Starlark!

  Ezen ne is gondolkozz. A tgyás az OEP és az qnagy szívás!!!

 • 2010.02.10 00:37:32Moira

  Starlark: én is betegszabira akartam menni januártól (Azért onnantól, hogy addig meglegyen a kellő befizetett járulék), erre gyorsan megszültem dec elején :-S
  Miután hazajöttünk a kórházból, MÁK-ba be, gyest lemondtuk gyorsan, a tgyást meg megigyányeltük (azt asszem már az oepben) Úgyhoyg el lehet intézni, csak az a kérdés, anyagilag hogy jön ki belőle az ember.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta