SZÜLŐSÉG

Terhesnapló 5.0: Jaj, a hátam, jaj a hátam odavan!

2010. január 20., szerda 13:32 |

14. hét

+2,5 kg

Pár napja megvolt az első NHS (National Health Service, a brit állami egészségügyi rendszer) vizsgálatom is. Ha nem lenne privát biztosításom, mostanáig nem látott volna semmilyen szakember, sem nőgyógyász, sem bába, sem ultrahangos.  Az Egyesült Királyságban a legtöbb helyen nem "erősítik meg a terhesség tényét" és nem csinálnak korai ultrahangot, hacsak ezt nem indokolja valamilyen súlyos probléma. Ezt röviden és keményen úgy is lehet fogalmazni, hogy az első trimeszterben senkit nem érdekel a terhes nő, hiszen "még bármi történhet". Mivel a rendelő, ahol az NHS bába (midwife) rendel, párszáz méterre van a lakásunktól, a privát kórház, ahol szülni fogok és ahol a saját orvosom székhelye van, meg másfél óra tömegközlekedéssel, elhatároztam, hogy "beduplázok" és igénybe veszem az ingyen rendelkezésemre álló állami rendszert is, hátha szükség lesz rá.

Egy potyautas bűntudatával mentem oda, és árultam el a nagyon kedves bábának, hogy nem náluk fogok szülni, de ő azonnal megnyugtatott. Emlékeztetett arra, hogy a privát kórházam nem vállalna el, ha a 32. hét előtt beindul a szülés, mert nincsen koraszülött intenzív osztályuk. A 32. hét után fellépő szinte minden eshetőségre készen állnak, de ha azelőtt szülnék, akkor csak NHS kórházba mehetek. Ilyen szempontból óriási előny, ha az NHS tisztában van a terhességem tényével, van terheskönyvem, benne vagyok a rendszerükben, ismerik a vércsoportomat és vizsgálataim eredményét. Szerencsémre sem a privát rendszer, sem az NHS nem viszi túlzásba a vizsgálatokat, ultrahangokat és vérvételeket, úgyhogy valószínűleg még így is kevesebb ilyennek leszek kitéve, mint egy magyar várandós nő.

A második trimeszteremet kiváló  hangulatban és egészségben kezdtem és panaszra semmi okom nem volt. Minden frusztráló tünet elmúlt. Sehol egy hányinger, szorulás, vagy éjszakai pisilés. Az energiaszintem is visszatért normálisba és elkezdődött az a kellemes, bizsergető, boldog érzés, amire az előző terhességemből emlékeztem. A látszólag ok nélküli nevetőgörcsök, amik olyan jól elszórakoztattak 3 éve, ugyancsak beindultak. És akkor ütött be a ménkű. Hirtelen, ahogyan azt tenni szokta. Az egyik délután egy vizsgálatra siettem és éppen felemeltem a lányunkat, hogy beletegyem a babakocsiba, amikor éles fájdalom hasított a hátamba, kb. oda, ahol azok a kis gödröcskék vannak a csípő felett. Olyan intenzitással és erővel, mintha hátba szúrtak volna. A gyereket a gravitáció segítségével kontrollált esésben a padlóra juttattam, majd levetettem magam a padlószőnyegre, mereven feküdtem a hátamon kabátban, és becsukott szemmel mormogtam, hogy "ó, basszus! ezt nem hiszem el!"

Megmozdulni nem mertem, mert a legkisebb lábmozdításra a fájdalom visszatért. Azt hiszem, egy jó darabig ott feküdtem volna, ha a gyerek nem kezd el a hasamra mászni és a sálamat tépkedni, azt ismételgetve, hogy "Mama alszi? Mama alszi? Mama nem alszi! Mama játsz!" Úgyhogy össze kellett szednem magam, feltápászkodtam, nyögve és féloldalasan, de elindultam kifele a lakásból. Közben, már a liftet várva a mobilom telefonkönyvében keresgéltem azt a számot, amivel a "hátas embert" el tudom érni.

Az, hogy a hátam a terhesség alatt valamikor fájni fog, nem volt kérdés, a kérdés csak az volt, hogy mikor és mennyire.  Nemcsak azért, mert ez az egyik leggyakoribb és legtöbb nőt sújtó terhestünet, hanem azért is, mert a hátam az egyik gyenge pontom.

5 évvel ezelőtt gerincsérvvel műtöttek, és bár a műtét teljesen sikeres volt és többnyire fájdalom nélkül élek, tudom, hogy életem végéig vigyáznom kell az emeléssel, cipeléssel és hirtelen, veszélyes mozdulatokkal. El tudom szavalni a törzs izmainak fontosságáról szóló összes óvintést. Megtanultam a trükköket, amik szükségesek ahhoz, hogy egy kisgyerekkel végigcsináljam a napot minimális emelgetéssel és cipelés nélkül. Amióta a lányunk súlya 10 kg fölé nőtt, szinte soha nem viszem a kezemben, vagy tartom a csípőmön. A felemelése 4 eseményre korlátozódik: a kiságyból reggel ki és este be, az etetőszékből be és ki, a babakocsiba be és ki, és a pelenkázóasztalra fel és le.  Ezek közül mindegyiknél megtanultam "csalni", pl. mindig megkérem, hogy álljon fel a kiságyban és a babakocsiban mielőtt felemelem, így ezt már kérés nélkül megteszi. Ha elesik, vagy sír, nem emelem fel, hanem leguggolok, vagy leülök mellé a földre, úgy ölelem meg. A puszis összebújások mindig a heverőn, vagy a fotelben ülve történnek. Pontosan tudom a korrekt emelés szabályait, és már odafigyelés nélkül betartom őket. De mindezek ellenére úgy tűnik, elég egyetlen egy rossz mozdulat terhesen, egy kis figyelmetlen sietség, és az ember a hátszerviz számát keresi, nyögve és átkozódva.

A terhesség alatti hátfájás okai összetettek, de az egyik fő ludas a relaxin nevű hormon, ami a nő kötőszöveteit meglazítja, ezáltal lehetővé  téve, hogy a medence kellőképpen kitáguljon a terhesség előrehaladtával, és később a vaginális szülés is lehetséges legyen. De ami jó a babának és a szülésre, az nem feltétlenül jó az anyának is. A meglazult kötőszöveteket, ízületeket sokkal könnyebb megrántani. Ez ugyanúgy igaz a bokákra, mint a hátra. Ez az egyik fő oka annak, hogy a terhes nőket óva intik az emeléstől, és nem az, hogy a nehéz csomagok emeléstől elvetélhetnek. Egyébként érdemes ilyenkor áttérni a kényelmes, alacsonyabb sarkú lábbelik viselésére (ez segít a helyes testtartásban is).  A kisbaba alaposan be van bugyolálva, biztonságos helyen, de a terhes anya nagyon sebezhetővé válik erre a pár hónapra.

A második és harmadik trimeszterben további súlyosbító tényezők a megnövekedett testsúly, a test egyensúlyának megváltozása és a törzs megnyúlt és legyengült izmait érő nyomás.

A "hátas ember" (gyógytornászom) száma, amit azonnal hívtam, az előző terhességből maradt rám. Akkor az ötödik hónap körül volt egy hasonló hátfájásom, amit nem emelés okozott, hanem úgy tűnt, "magától" kezdett el sajogni a derekam. Nagyon rossz volt, sokkal rosszabb, mint a mostani, a csípőmet szinte nem bírtam megmozdítani egy hétig, a keresztcsont-csípőízületem sajgott és az azt körülvévő izmok, és ez lehetetlenné tette, hogy az ágyban megforduljak, vagy abból egyedül kikeljek. Mint most, akkor is akkor volt a legrosszabb a fájdalom, amikor hosszú ideig mozdulatlanul ültem vagy feküdtem, és kihűlt izmokkal próbáltam testtartást váltani, pl. felállni.

Hogy a rosszban valami jó is legyen, 3 éve megtanultam, hogy a terhesség alatti hát- és csípőfájás könnyen kezelhető és gyógyítható, ha az ember megfelelő szakemberhez kerül, és tudja, hogy mit szabad és mit nem szabad csinálnia. Attól függően, hogy pontosan mi okozza a fájdalmat, egészen más gyakorlatokat ajánl a csontkovács vagy gyógytornász, és más-más sajgó izmokra kell koncentrálni a masszázs alatt is. A torna nagyon sokat segít, mint ahogyan az úszás is, ha okosan csinálja az ember. A kezelőm szigorúan eltiltott például a mellúszástól, mert a folyamatos homorítás levegővételkor, és a lábak rúgó mozdulata rosszabbítaná az állapotomat, de a hátúszás nekem sokat segíthet. Az akupunktúra is nagyon hasznos, főleg ha masszírozással és tornával együtt használják. Ezért csak ajánlani tudom, hogy akit a hátfájás sújt, ne szenvedjen egyedül, és ne várja heteken át hiába a gyógyulást, hanem keressen fel egy gyógytornászt, csontkovácsot, vagy képzett gyógymasszőrt (sajnos egy "aranykezű szomszédasszony" vagy segítőkész férj anatómiai ismeret hiányában néha többet árt, mint használ), amint lehetséges.

Az eddigi két kezelés hatására már szinte teljesen gyógyultnak érzem magam, bár biztos vagyok benne, hogy akármennyire vigyázok, lesz még hasonló problémám júliusig. A lányunk, aki nem sokkal múlt kétéves, az elmúlt pár hétben kezdte el gyakorolni a hírhedt földhözcsapkodást, amikor nem ért egyet velem.  Ugyancsak mindennapossá vált az, amit én úgy hívok, hogy "főtt tészta-trükk", amikor a lábai kocsonyává válnak és összecsuklanak, ha nem akar arra menni, amerre én, és közben visít, mint egy vadmalac. Ilyenkor sajnos nem ülhetek mellé a zebrán, hanem a hónom alá kell csapnom mind a 13 kilóját, amíg nem hajlandó újra a lábára állni.

Mindenesetre mára már sokkal fürgébb vagyok, és remélem mostantól vidámabb témákkal foglalhatom el magam. Például azzal, hogy hogy is van az, hogy az első terhesség alatt a nők alig várják, hogy terhesruhákba bújjanak, míg a későbbi gyerekeket hordva az utolsó pillanatig eltolják a váltást, akkor is, amikor kötözött sonka hatást érnek el estére.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.01.20 17:08:43másutt

  málnabálna
  az ember amikor egy masik egeszsegugyi rendszer kiszolgaltatottja, megtanulja, hogy a "kell" az relativ.

  egeszen biztos vagyok benne, hogy van jopar dolog ami hianyzik a magyar terhesellatasbol es szules-protokollbol, ami meg egy angol csajnak "kell"ene.
  Kezdjuk a fajdalomcsillapitassal, ami itt alap, hogy 4-5 dologbol valaszthatsz, epiduralt beleertve.

  Relativ ez nagyon....

  Egyebkent egyetertek a korai UH ugyeben, mar mondtam, csak ordog ugyvedjet jatszom, mert erdekes vegiggondolni, hogy olyan dolgok, amik a magyar menyecskenek jarnak, mashol elkepzelhetetlen, es NINCSEN tobb halott anya, vagy halott ujszulott. Nagyon erdekes.. ezert irok rola.

 • 2010.01.20 17:10:52másutt

  hinta-palinta, jaja, ami Magyarorszagon a terhessegek harmada, nem keves.

 • 2010.01.20 17:32:42hinta-palinta

  másutt, én 40-50%-ról tudok...

 • 2010.01.20 17:37:11oreille

  Másutt, má' megint jót írtál. és fenyőfa nélkül is látom a hasad :-)

  éljenek a "hátas" emberek és (szerintem) a szuper ágymatracok.

 • 2010.01.20 18:22:12bajor gizella

  most olyan leszek mint az az igazi tv shopos hangalámondás. képzeljétek el hogy feketefehérben megy a múlt és színesbe mg a jelen( a sztori amúgy igaz) édesapámat műtötték gerincsérvvel. panaszai azonban nem csökkentek egészen addig amíg rá nem talált a kosmodiscre. azóta megszűnt a hátfájás, és háromszoros elváltként egyenes háttal él boldog kiegyensúlyozott életet édesanyjánál a 7. emeleten. kosmodisc. hááát ez segít.

 • 2010.01.20 18:44:56farkasokkal tancolo

  És a hátfájáson sokat segít az MBT cipő állandó viselése is. Tudjátok ez az a cipő, amit a maszájok járásának imitálására csináltak. Először nehéz megszokni, mert néha úgy érzi az ember, hogy hanyattesik tőle, de később nagyon jó.

 • 2010.01.20 19:12:13hochma

  másutt: maximálisan együttérzek, én új hátat kértem karácsonyra, de nem kaptam :) viszont ülőlabdát azt igen, és igencsak tudom respektálni így a 32. héten, hogy nem a kissé kényelmetlen kanapén kell ülnöm, ha itthon vagyok. Hja és a macska sem tudja elfoglalni a helyemet az ülőlabdán :):):)
  Terhesruhákhoz: én a férjem ingeit nyúlom le előszeretettel, egyrészt olyan jó férjszaguk van, másrészt eddig egyik sem volt szűk :)

 • 2010.01.20 19:14:26Béem

  Nem olvastam végig a kommenteket, úgyhogy bocsi ha már volt.

  A gyerek felemeléséhez egy tipp, trükk, mittudomén: kérd meg, hogy tegyen úgy, mintha ugrani akarna. Adja meg magának a kezdő lökést, neked már könnyebb lesz megemelni. Nekem bevált.

 • 2010.01.20 19:50:49cozumel

  Csib

  en ezt a masfellel kevesebb csigolyat meg nem hallottam, nem inkabb arra gondolt a doki, hogy neked a normalisnal tobb a fuzionalt/reszben fuzionalt?

  Madz

  a szkoliozis persze, hogy okozhat pokoli fajdalmakat, mint minden gerincelvaltozas. De ha neked az van, akkor gyogytorna, gyoygtorna, gyogytorna, mert azt szakember tudja megmondani, hogy melyik izmok nyultak tul es melyikek rovidultek meg. Jo hir, hogy az enyhe foku szkoliozist nagyon jol javitja a gyogytorna :)

 • 2010.01.20 19:51:32Aurin

  he-he-he-he-he...
  képzett orvosi gyógymasszőr vagyok, praktizálok is, ja, és gerincbeteg is vagyok :-D
  jó kis ízületi gyulladással, ilyen olyan kopással, nyáktömlő duzzanattal, estébé...
  másutt
  én nagyon furcsának tartom, hogy terhesen, gerincsérv után "egyáltalán"!! emelhetsz akármennyit is. 13 kg-os gyereket meg végképp ne...
  hozzám a vendégek 99%-a úgy esik be, mint a cím: jaj a hátam, jaj a hátam!
  civilizációs betegségnek számít sajnos...
  én meg maximalista vagyok, ha rámarok a vendégre, nem szabadul, még nincs kitisztázva!

 • 2010.01.20 20:03:19cozumel

  Aurin

  igy van, az USA-ban pl. az emberek 65% kuzd hatproblemakkal egy bizonyos kor utan :S

 • 2010.01.20 20:14:49manka78

  Aurin! Hogy milyen jól esnél most nekem.:)

 • 2010.01.20 20:19:53másutt

  Engem nem az lep meg, hogy milyen sok embernek faj a hata, hanem milyen sok ember fogadja azt el, mint terhesseggel jaro elviselendo, avagy korral jaro elviselendo dolog... es semmmit nem tesznek ezugyben.
  En mindent eldobok, es rohanok segitsegert ha a mozgasom korlatozva van.
  Az USA-ban en a gyogyibekapkodast lattam, de nekem az sem megy.
  Iszonyu sok ember lesz gyogyszerfuggo hatfajas miatt, de szakemberhez nem megy.

 • 2010.01.20 21:41:12csib

  2010.01.20 19:50:49cozumel

  Én se soha azóta se senkitől, azért kérdezem, hátha itt valaki ért hozzá... Fúzionáltra nem emlékszem, az mit jelent pontosan?

 • 2010.01.20 21:55:19cozumel

  http://experiencelifemag.com/blogs/survival-of-the-fittest/files/2008/07/spine.jpg

  Csib

  ez itt a gerinced
  A felso harom szakasz korongjai nincsenek osszenove, apro inszalagok tartjak oket ossze.

  A sacrum resz 5 csigolyabol all, es gyerekeknel meg nincs osszenove, aztan ugy 16 eves kor korul fuzional, onnantol kezdve egy csontot alkot.

  Alatta van a farcsont, ami 4 csigolyabol all, reszben vagy teljesen osszeforrott.

  Nem tudom, hogy hol van a te problemad, melyik hatszakaszon, de elkepzelhetonek tartom, hogy letezik olyan, hogy fentebb is osszeforr ket csigolya, es akkor neked eggyel kevesebb van... hogy masfellel hogy lehet kevesebb, na ahhoz nincs otletem :)

 • 2010.01.20 22:00:14renege

  cozumel: "tilos hajlitani ES torzsforditani (na ez nyirja ki a gerincet) egyszerre, tehat eloszor mondjuk lehajolsz, emelsz, es utana NEM torzsbol, hanem teljes testtel fordulsz el!"

  amikor a 13 kgs gyereket kell bepakolni az autó gyerekülésébe, ez szerintem elkerülhetetlen.
  nekem mostanában legtöbbször ilyenkor húzódott meg a hátam úgy, hogy aztán mozdulni sem tudtam.
  már nagyon várom, hogy legyen végre 3 éves a kicsi is, és másszon be egyedül az ülésébe...

 • 2010.01.20 22:00:58Tejbajusz

  Másutt, miért kellett titkolni az első terhességedet?

 • 2010.01.20 22:06:33másutt

  tajbajusz
  4 honapig (okt-feb) hajtottam egy allasra, azalatt folyamatosan behivtak meg egy, meg meg egy emberrel talalkozni.
  Vegre megkaptam az allast februarban, alairtam a papirokat. Es 2 nappal kesobb megtudtam, hogy terhes vagyok, mar ugy kezdtem az 1. napon, hogy tudtam.
  Megprobaltam kihuzni a probaido vegeig, hogy ne jojjenek ra.
  Sajnos mivel abbahagytam a dohanyzast, jottek fel a kilok es nagyon hamar elkezdtem kerekedni.
  Minden haver azt mondta, hogy legjobb, ha bevallom, a fonok (no, 2 gyerekes, mindkettot az allasban szulte) ugyis meg fogja erteni, minden okes lesz. "legjobb az oszinteseg".
  Igy a 12. heten bevallottam. Azonnal kirugtak.
  Holtig tanul az ember.

 • 2010.01.20 22:07:29csib

  2010.01.20 21:55:19cozumel

  KÖszi, ezt most így sikerült megértsem. Ez logikusan hangzik, amit írsz. Fájni mondjuk lent szokott, de az nem jelent semmit, kisugározhat gondolom.
  Nagyon féltem is terhességtől, de most a legvégén érzem csak a hátam, eddig semmi problémám nem volt. (mondjuk a pilatest végig nyomtam, szerintem az segített). :))

 • 2010.01.20 22:08:40Tejbajusz

  Én már nagyon korán elkezdtem terhesruhákat hordani, mert nagyon kényelmesek voltak. Én 52 kg-osan futottam neki a 9 hónapnak, így a ruháimat nagyon hamar kipocakosodtam, tiszta meggymag-effekt voltam. Emlékszem az első aha élményre, amikor nem a befőttesgumival összedrótozott szövetnadrág, hanem egy kényelmes fekete szaténgatya volt rajtam. Én olyan büszkén domborítottam a pocakomat! Igazán csininek éreztem magam a terhes cuccokban, mindig feszülősökben nyomultam. Ma már nem tennék ilyet.

 • 2010.01.20 22:11:36csib

  2010.01.20 22:06:33másutt

  Lehet kellett volna látszat-dohányozni? hi-hi :)

  Jó, nem vicces, tudom. Ez már kint volt, igaz?

 • 2010.01.20 22:17:30rath.dinen

  Én az elsőnél viszonylag sokáig hordtam a normális ruháimat, aztán meg büszke voltam a pocakos cuccaimra.

  A másodiknál, ahogy az lenni szokott, sokkal hamarabb és nagyobbra nőtt a hasam. Plusz rohangálok a már meglévő gyerek után, hajolgatok, mínusz 10 fokban szánkózunk, sétálunk stb. Nem vagyok hajlandó a kényelmemet hiúsági kérdéseknek alávetni. Derékban kényelmes, nem szorító, időjárásnak 100%-ban megfelelő cuccokat hordok.

  Komolyan, belőlem annyi energiát kivesz, hogy terhesen kikeljek az ágyból, szaladgáljak a gyerekkel, vezessem a háztartást stb, hogy egyszerűen nem marad egyetlen fölös erőm se arra, hogy fázzak vagy szűk cuccokban nyomuljak.

  Nem érdekel, hogy többe kerül egy terhescucc meg hogy már csak néhány hónapig hordom (egyelőre ne tervezünk több gyereket, persze sosem lehet tudni). Ezalatt a néhány hónap alatt jobban ki vannak használva ezek a pocakomhoz és az időjáráshoz szabott cuccok, mint a régi csini felsőim meg szexi gatyóim nagyrésze.

  Megőrülök, ha valami nyomja a hasam alatt az ágyékomat (szerintem a beleim vannak ott, nem szeretik, ha beléjük vág a gumi), vagy kint van a derekam, vagy fázom. Ha megengedhetem magamnak, hogy célszerű cuccokat vegyek, miért ezen spóroljak?

  Komolyan, nekem olyan a normál ruhákban szorongó terhes nő, mint a lakkcipőben kézilabdázó. Csinos, de megéri?

  Aki persze kényelmetlenség nélkül fel tudja venni a régi cuccait, az tegye és örüljön neki :-)

 • 2010.01.20 22:29:02Tejbajusz

  Na, a lakkcipőben kézilabdázó nekem minden egyéb lenne, csak nem csinos :-D

 • 2010.01.20 22:29:40Tejbajusz

  Megittam két borosüveg maradékát, óóó, csajok, kicsit bekarmoltam!
  Zsír!

 • 2010.01.20 22:45:13foreigner

  2010.01.20 14:54:31csib
  Tesómnak meg eggyel több van.

 • 2010.01.20 22:49:04bavette

  Én az 5. hónapig simán elvoltam a normál gatyáimban. Sőt még lehet, hogy utána is ellettem volna bennük, de akkor már nagyon vágytam a terhescuccokra. :) A csípőfarmerek,-nadrágok semmiben nem zavartak. Kifejezett terhesfelsőből is csak egyet vettem, mert az annyira tetszett (nadrágból meg 2 volt, no meg itthon melegítők, de azok sima gumis melegítők voltak, külön nem kellett venni). Egyébként meg a mellalatt varrott ruhák pl. tökéletesek voltak végig. Meg egy csomó sima felső is. Még csak nagyobb méretet se kellett vennem (sőt). Télen meg vettem a rövidujjú polók alá 3 hosszúderekú garbót, és minden oké volt (H&M - nem terhes cucc).
  (De nekem tulajdonképpen csak a hasam nőtt. Előre. És lány lett. :))

  A hátam (derekam) nekem gimiben ment tropára (tornaóra - hahaha), és féltem, hogy a terhesség alatt is fájni fog. De szerencsére nem fájt. Csak kicsit. De az meg gimi óta előjön néha.

 • 2010.01.20 22:50:47Wish1973

  madz, sztem a derékfájást inkább lordosis okozhatja, az oldalirányú gerincferdülés inkább felső és középháti szakaszt szokott érinteni, a derékfájás meg az alsóbb csigolyák egymás közti távolságának a csökkenése okozhatja. a lordosis amolyan homorítás-szerű, így járnak a terhesek ideiglenesen, h fel ne boruljanak:D
  sok-sok hasizom-erősítés, csípő tudatosan középre billent-ezeket akkor is csinálhatod, ha tök más bajod van. kivéve, ha hasi sérved van.
  amúgy nőgyógyászati eredet is lehet derékfájás mögött.

 • 2010.01.20 23:03:45madz

  coz, wish, köszi.
  lehet, hogy tényleg más ügy a derékfájásom. de durva, főleg reggel van. ha hanyatt fekszem, szinte kényszertartásban fel van nyomva a csípőm meg nem ér le a derekam, mert ha megpróbálok lazulni és lenyomni, kicseszettül fáj. de egy idő után sikerül.

 • 2010.01.20 23:32:52másutt

  madz, nekem is reggel a legrosszabb amikor az izmok ki vannak hulve. szinte mindenkinek. 15 perc seta es elfelejtem, hogy barmi bajom van, de reggel faj.
  ezert, kulonosen reggel nagyon fontosak a nyujtasok, mint a hatadon fekve a terdeket a mellkasodhoz, egyenkent, 10-15 masodpercre. Tobb ilyen van.

 • 2010.01.20 23:39:55cozumel

  Az a baj sokszor a hatfajassal, hogy vizsgalat nelkul nehez megallapitani a FORRASAT, tehat, hogy honnan is indul, es mi faj.

  Mert egeszen mas egy becsipodes es mas egy izomgyulladas, de a vegen olyan pokolian-es kronikusan-tud fajni barmilyen okbol kiindulva, hogy szornyu.

  Ha valakinek nincs olyan emleke, amikor hirtelen "megemelte magat", "egyszer csak bekattant", akkor ott valoszinuleg kronikus izomgyulladasrol van szo. Ilyet lehet a test masik tajenan is eloidezni, ha egy bizonyos mozdulatsor sokszor es/vagy helytelen tartasban ismetlodik.

  Ha az also hat izmok vannak gyulladasban, akkor arra az aprora zuzott jeg javasolt (egyszer mar irtam).
  Tenyleg aprora kell torni, nejlonba tenni, figyelem, nem torolkozobe!!!
  hanyadtfekvesben a zacskot be a derektajek ala

  hogy kibird a jegen, mert persze piszokul kellemetlen, ezert mozgatni kell a hatat, ficankolni egy kicsit, vagy siman felhuzni a ket terded a mellkasodig es ringatozni a jeg tetejen.

  Ugy 15 percet kene kibirni a jegterapiabol, ahhoz, hogy a gyulladascsokkento hatas ervenyesuljon.

  Valaki fent mar emlitette a Pilates tornat, csak javasolni tudom mindenkinek, tenyleg csodakra kepes, es nem egy megerolteto dolog, akar tv elott punnyadva is vegezheto, ha mar elsajatitott az ember 4-5 gyakorlatot.
  Napi 10-15 perc nagyon jelentos valtozasokat hozhat az ember allapotaban.

 • 2010.01.20 23:41:35cozumel

  Errol meg a blogomban is irtam, az osszesen 4 poszt kozul az egyik :D:D:D

  http://cozumelfitness.blogspot.com/2009/10/pilates.html

 • 2010.01.20 23:47:26madz

  na majd fakítok valami pilatest...
  a jég annyira diszkomfort... de ez a labdán ülés jó dolog

 • 2010.01.20 23:47:46cozumel

  Reggel senkinek nem lenne szabad kipattanni az agybol (hahaha, van valaki, aki ilyen pattogos?)

  Terdek a mellkashoz, elore-hatra ringatozni 3 percig.
  Aztan teljesen kinyujtozkodni, anelkul, hogy a hasat kidomboritanad.
  Vegul csigolyarol-csigolyara gordulve felulni, es nem derekbol, egyeneshattal belendulve.

 • 2010.01.20 23:49:20cozumel

  Madz

  a jeg tenyleg brutal, de ha mar nagyon faj, es nem akarsz gyogyszert tenni (mert persze a gyulladascsokkento is lehuzza) akkor nagyon jo alternativa.

 • 2010.01.20 23:50:37madz

  én inkább valahog kifolyok reggelente az ágyból. előtte mindig összekucorodom, az jó a hátnak.
  az a vicces, mikor monnyuk a metrón állnék fel, hogy leszálljak, és nem tudok normálisan kiegyenesedni, csak naaaagyoooon laaassaaan, de közben muszáj lekecmeregni.
  még akkor volt a legjobb, mikor a hátamon volt a gyerek, mert akkor mindig ott volt bennem, hogy nem szabad összegörnyedni. de hát ennek egy időre most vége.

 • 2010.01.21 00:04:19foreigner

  "Ha valakinek nincs olyan emleke, amikor hirtelen "megemelte magat", "egyszer csak bekattant", akkor ott valoszinuleg kronikus izomgyulladasrol van szo. Ilyet lehet a test masik tajenan is eloidezni, ha egy bizonyos mozdulatsor sokszor es/vagy helytelen tartasban ismetlodik."

  Ez lehet csuklón is? Mert nekem néha pokolian fáj és van, hogy egy hétig csak a másik kezemet tudom használni, mint amelyik fáj.

 • 2010.01.21 00:09:09másutt

  Cozumel, jaja, en is azert raktam bele a disclaimert, hogy mindenki kezdje szakembernel, mert sosem lehet tudni, mi a fájás forrasa. (A nem-szakember meg egyébként sem tudja, hogy egy terhes nöt hogyan kell 'nyomogatni', hogy nem szabad lefektetni, stb.)
  Öszinten, en pl masfel eve Magyarorszagon huztam meg a hatam (gyerek autosülest a kocsiba beemeltem, feloldalas emeles) . Elmentem egy gyógyfürdöbe, masszázsra, egy izompacsirta megdogonyozott, ami, ott, segiteni latszott. Estere alig birtam labra állni, sokkal rosszabb lett.
  Azutan par nappal kesobb egy profi hozta helyre.
  Nagyon kell vigyazni.

 • 2010.01.21 00:10:35foreigner

  Na én ezért félek a csontkovácstól is. Szerintem ártalmas is lehet.

 • 2010.01.21 00:15:31másutt

  For, az elozo terhessegem alatt a 7. honapban hirtelen elvizesedtem, csuklok, bokak bedagadtak es sajogtak. A szülés utan iszonyu lassan mult el a dagadas (kb 3 hónap) es meg lassabban a csuklo es terdfajdalom, kb 6 hónap. Na, gondoltam, itt a reuma, oregkor, nekem annyi. Azutan egy nap ugy ebredtem, hogy mar nem fájt es azt sem tudtam miota nem...

 • 2010.01.21 00:21:20másutt

  En egy olyanhoz mentem, aki foglalkozik terhes nökkel. Ugyanis a problemak nagyon tipikusak es ismetlodnek. Ami pl nekem volt anno, az a keresztcsont-csipö problema nagyon gyakori, egy megfelö szakember naponta lat egy ilyen esetet. Aki meg föleg öregekkel dolgozik, az nem.

 • 2010.01.21 03:38:47cozumel

  Foreigner

  a csuklo az valoszinuleg inhuvely gyulladas, ott az a jellemzo.

  A csontkovacsok nagyon jok, HA jok. Korultekintoen kell valasztani, nem szabad utcarol beesni a rendelojukbe. Meg kell probalni ajanlas alapjan valasztani. Itt nalunk az ortoped szakorvos, de akar a haziorvos is tud ajanlani megbizhato csontkovacsot, nem tudom, hogy Magyarorszagon mennyire elterjedt az egyuttmukodes koztuk.

 • 2010.01.21 08:05:09kertedi

  "Főtt tészta-trükk", ez jó, az én fiam is nemrég fundálta ki, hogy így túljárhat az eszemen :) Most már a karjával is csinálja, mert rájött, hogy a hóna alatt remek fogás van, de ha a karját is főtt-tésztásítja, akkor nem :)

 • 2010.01.21 08:31:10Veg_

  Majd visszaolvasok, addig is egy jó tanács, ha valaki nincs vele tisztában: Amikor a gerinc forgó vagy nyujtó mozdulatot csinál (oldlra fordulsz, lehajolsz, felegyenesedsz), soha ne vegyél levegőt! Elötte vehetsz, ha közben kell, állj meg, ne mozduljanak a csigolyák. De közben csak levegő bent tartása vagy kifujása. Jógatanárnő mesélte az első órán, hogy folyton beállt a gerince, és az első óráján megtanitották rá. Azóta én is figyelek, még a cipőm befüzésekor se veszek levegőt, miközben előre hajlok. Sokat segitett a hátamnak. Aki nem pont terhes, de fáj pl. a háta, javaslok egy jó jógatanárt. Az enyémnek kevés évet és tolókocsit jósoltak. Mikor megismertem, simán gyertyát csinált és a bal térdét a jobb füle mellé tette a földre, közben eltelt vagy 20 év, és nagymama volt. Ő mondjuk nagyon szó szerint betartott mindent étkezéssel, mindennel, de sose hitte, hogy nekünk is ilyen életmódunk lesz, mindenkit kikérdezett, és egyenként szólt, ha valamit nem csinálhattunk.
  Szerintem évekkel kitolta a lábam romlását, és a gerincemnek azóta is segit jó pár ottani lazitó gyakorlat... Sajnos lassu romlás is romlás, azóta már régen nem tudok járni, de használni sok gyakorlatot igen...

 • 2010.01.21 08:38:11Veg_

  2010.01.21 00:04:19foreigner
  Ha meleg is, inhüvely gyulladás szokott lenni. Olyankor a kanalat se tudom megfogni (ha a jobb kezem), annyira remeg, hogy kiesik belőle. Most is van :)
  Javaslok hütő masszázs-emulziót, amiből többélét lehet kapni (nem jégzselé! ez büdös, kék trutyi!). Vastagon bekened, körétekersz egy szemeteszsákot, egy törölközőt (szóval dunszba rakod). 10 perc mulva leszeded. Másnaptól lehet több idő is, én biza olykor fél órát is fennhagyom. Egy idő után ugy érzed, mintha jégkockák lennének rajta. Eddig mindenképpen hagy rajta, de ha tul soká, akkor marhatja is, akkor muszáj leszedni. Ha kész, letörlöd. Fél órát nem érheti viz. Minden izületi jellegü gyulladásra alkalmazható, gyulladáscsökkentő hatásu. Minimum 5-6 nap kell, de ha ugy érzed, már rendben, akkor is csináld még pár napig. Azóta nem kell végighallgatnom dokik fenyegetését izomba szurt gyulladáscsökkentő injekciókról... Tul laza és tuleröltetett izületnél nagyon gyakori lehet egy idő után.

 • 2010.01.21 08:41:41Veg_

  Ha valakinél viszont beállni szoktak az izmok, fájdalmasan görcsbe, mint az izomláznál, vagy hosszu ülésnél a vállizmok, annál ugyanigy a fütő masszázs-emulzió használható. Ez általában erőspaprika alapu, szintén többfajta létezik. Amiben lehet, elkerülöm a gyógyszereket, igy is sokat kell szedni, és ezek kipróbáltan müködnek. A fütő cucc ha használ, és lazulnak az izmok, házilag megmasszirozzuk egymást, akkor ez már nem olyan fájdalmas, mert nem olyan merev az izom.

 • 2010.01.21 10:59:36piszti

  Nekem a forgóim (comb-csípőcsont tal.) krepáltak be. Első terhességnél 3 hétre a 6.hónapban, a másodiknál az utolsó két hónapban, úgy hogy a legutolsó kb 3 hétben szinte ránehezedni sem tudtam, és a lakásból sem tudta kimenni csak segítséggel, azt mondták valamit nyom..... kösz..soha nem álltam olyan közel a megőrüléshez..
  Szülés után 4 nappal semmi bajom nem volt. Erősen gondolkodom mi lesz, ha lesz harmadik:)

 • 2010.01.21 11:30:01csib

  2010.01.20 22:45:13foreigner

  Lehet neki meg nőtt össze, aminek kellett volna :)

  Én még a terhesség előtt kezdtem a pilatest egy ex-balettáncos sráccal tanulni, akinek sok-sok évi táncolás után a pilates "hozta helyre így-úgy" az ízületeit, mert lássuk be, azért az nem normális, amit művelnek táncosok magukkal... Szerintem mindenképp érdemes pár órát magántanbárhoz menni, mert ennek úgy van értelme, ha jól csinálja az ember, amihez nem feltétlen elég egy dvd-n végignézni.
  Mindenesetre nekem semmi problémám nem volt a terhesség alatt, heti 1 alkalommal 1 órát jártam, ami nem sok. És e mellett egész nap seggmeresztés irodában, a legrosszabb fajtából..

 • 2010.01.21 11:36:30másutt

  Na, a vegen meg kinyitom a 3 eve bontatlan "Pilates terhessegre" DVD-met. :D
  Volt'keppen a sportrol a jovo heten akartam irni.
  Meg aktualis, vagy kibeszeltuk? ;0

 • 2010.01.21 12:27:03Veg_

  másutt ird csak meg, ki tudjuk beszélni gond nélkül többször is ;-)

 • 2010.01.21 12:49:54farkasokkal tancolo

  Nekem idegbecsípődéseim voltak deréktájban, aztán abból eredő ideggyulladás, semmiféle mechanikus kezelés nem segített rajta. Legutóbb pedig 5 éve discopátiám (nyakcsigolyák összecsúsztak, és becsíptek egy ideget). Na az is finom volt, a vállamba és a karomba sugárzott, olyan görcsöket okozott, hogy csak na.

  Az orthopédiára mentem vele, az volt a szerencsém, hogy az orvosnak is volt előtte ilyen, és nagyon résztvevő volt. Kaptam két baromi erős gyógyszert, az egyik a gerinc melletti izmokat lazította, a másik meg valami gyulladáscsökkentő azt hiszem, meg nyakmerevítőt. Már az első gyógyszeres nap után át tudtam aludni az éjszakát...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta