SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Segítség, eldugult a mellem!

2010. január 7., csütörtök 14:37

3. hét

3900 g

Manna háromhetes, az esti rend beállt: fél nyolc-nyolc körül fürdés, utána kaja, majd alvás – egészen hajnali háromig. Tudom, hogy ez még változhat, de jelenleg álmodni sem lehet jobb babát.

Csak a melleim nem örülnek az éjszakai alvásnak – a bal egy hatalmas csomóval jutalmazta a hat-hétórás szopimentességet. Mert persze éjfélkor nem álltam neki fejni. De akkor mi a megoldás?

Próbálkoztam 11 körül felébreszteni a gyereket, de hiába vettem ki a kiságyból, hiába dörzsölgettem a fülét és próbáltam betuszkolni a szájába a mellem, szemeit szorosan csukva tartva, macskanyújtózkodással jelezte, hogy nem tart igényt a szopira. Én meg ott álltam a csomós mellemmel, miután fél órán keresztül masszíroztam és fejtem a forró zuhany alatt eredménytelenül.

Muszáj felhívnom a védőnőt, aki profi módon masszírozza ki az elzáródott tejcsatornákat – sajnos többször is élnem kellett ezzel a módszerrel az előző gyerekeknél, viszont inkább választanék itt helyben egy gátmetszést varrással, mint egy mellgyulladást. A menetrend a következő: tiszta textilpelussal masszírozni kezdi a csomót, majd kézzel fej egy kicsit. Ismét masszíroz, megint fej. Én zokogok, ő meg nem győz elnézést kérni, amiért fájdalmat okoz. A végén pedig a csomó eltűnik és helyreáll a rend. Egészen addig, amíg az egész nem kezdődik elölről megint.

Manna egyébként nyugodt baba nap közben is: bár még fix nappali alvási rendje nincs, nem tudom kiszámolni, mikor szunyókál el, de ha ébren is van, békésen nézelődik a fotelbe leterített takaróján vagy a pihenőszékében. Képes fókuszálni, és állítom, hogy felismeri a családtagokat: apa láttán széles vigyorra húzódik a szája, Málninak pedig a hangját szereti, ahogy meghallja, keresni kezdi a szemeivel, szájával ó-t formáz, majd ismét vigyorog. Sőt, próbálkozik a visszadünnyögéssel is.

A héten sokat hallhatta a nővére hangját, mert arcüreggyulladással itthon kellett maradnia. Én meg csak szaladok magam után, de nem érem utol magam: újszülött-ellátás, betegápolás, kajakérdés megoldása, takarítás, Porontyozás, Pötyi összeszedése az oviból, gondoskodás a vacsoráról, kommunikáció a férjemmel – ekkorra már félhulla vagyok, hiába a viszonylag sok alvás. Bele sem merek gondolni, mi lenne, ha éjjel nem tudnám kipihenni magam. Márpedig biztosan lesz még olyan, amikor nem fogom tudni, erre fel kell készülnöm.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.01.07 20:56:48Dortje

  Tünde!
  Előző babámnál sok volt a mellgyulladás, ezért ki kellett valami módszert dolgozni, hogy ne legyen.

  Nekem az jött be, hogy fél óráig meleg borogatás (melegpáránval-csersznyemagpl) szoptatás előtt. Így a baba is egészen jól ki tudta szívni a csomókat. És homeobogyóból meg a pirosodás kezdetekor rögtön Belladonna, és néhány óránként, míg el nem múlik.

  Én 3 héttel vagyok most előtted, és szerintem ezek a csomók még annak tudhatóak be, hogy nem tudja aszervezeted, hogy mennyi kell. Most már - 6 hetesen- beállt a kereslet kínálat elven a megfelelő mennyiségre. 3 hetesen nekem is csomós volt a mellem, és szívtam le fejővel meleg brogatás után.

 • 2010.01.07 21:10:38mmeseté

  farkasokkal tancolo,
  És az ismerős anyuka a másik két gyerkővel nem "kövesedett" be?
  Ugyanis nemsokára megszületik a kiestesó és csak remélni merem, hogy ezt megúszhatom....talán.

  Tudom, hogy az én "balgaságom", hogy ezt otthon házilag oldottam meg, nem is ez volt a mondandóm lényege.

 • 2010.01.07 21:15:36farkasokkal tancolo

  R2D2 & C3PO,

  Az az "ismerős" a könyvben nem egy tehén volt történetesen? Csak kérdem.. mert én is olvastam... :-)))

 • 2010.01.07 21:21:27farkasokkal tancolo

  mmeseté,
  Nem, a másik két gyereknél nem. Mellesleg az elsőt is vagy két és fél évig szoptatta a második megszületéséig, a másodikat is két évig, és most éppen a harmadikat szoptatja, gondolom ugyanilyen hosszan. Csak az elsőnél, az első fél évben voltak ilyen problémái. Én biztosan feladtam volna szégyen gyalázat, neki is tanácsolta mindenki (orvos, védőnő stb) , de neki az volt a legfontosabb, hogy szoptasson. És ez bejött.

  Az anyatej viszont nála sem bizonyult varázsszernek, a kisebb fiánál allergiásabb, nyavajásabb gyereket keveset láttam.

 • 2010.01.07 21:23:43somvirág

  Tünde, örülök, hogy használt. Amennyit én a szoptatással szenvedtem, bárkinek szívesen adok tanácsot, hátha azzal legalább másnak segíteni tudok. :)

 • 2010.01.07 21:39:06oreille

  Tünde, a cseresznyemagpárna szerintem jó vétel volt. Ha véletlenül hasfájós lesz Manna, akkor ő is nagy hasznát veheti majd.

 • 2010.01.07 21:42:45bavette

  Oreille,
  Épp most akartam ugyanezt írni. :) Mi is vettünk párnát, de szerencsére nem kellett (nem volt hasfájós).

  Tünde,
  Manna gyönyörű! A forró zuhany szoptatás előtt sztem segíthet. Plusz kézzel sztem is sokkal gyorsabb fejni, illetve nekem mindig több is jött le. (Bár erre csak a végén jöttem rá, addig Aventes kéziszívót használtam.)

 • 2010.01.07 21:46:12mmeseté

  Farkasokkal tancolo,
  Köszi, ez jó hír! Akkor van remény.
  Egyébiránt én is 2 éves koráig szoptattam a fiamat és nekem is csak az első félévben voltak ilyen jellegű problémáim.

  jóéjt

 • 2010.01.07 21:48:51franciss

  Nálunk 2-3 óránkénti evés volt, de így is sikerült összeszedni egyszer egy mellgyulladást, majd még néhányszor a közelébe kerülni, hát én is lefejném a helyedben. Egyébként nekem is mázlim volt, a védőnő kijött, és kimasszírozta a csomót - nagyjából, de megmutatta a helyes technikát, és mondjuk ő azt mondta, nem szabad annyira durván csinálni, hogy fájjon. Masszírozás előtt meleg borogatás, szoptatás, fejés után hideg borogatás, hú, nem is tudom mikor aludtam így belegondolva. Viszont egyszer halálta röhögtük magam, mert a hideg borogatást hideg sörrel oldottam meg, és az egyoik ébredésnél a mellemen ezt állt: edelweiss. Olyan gyorsan dőltem be az ágyba, hogy az az apróság nem tűnt fel, hogy a címke a mellemre ragadt... :-)

 • 2010.01.07 21:51:38farkasokkal tancolo

  Erről a cseresznyemag párnáról még nem is hallottam, pedig mióta nekem van egy
  tönkönybúzapelyva - vagy mi - kispárnám, azóta én utazni sem utazok enélkül. Sőt a férjem sem. Sőt azóta már vettem még egyet biztonság esetére... mindenkinek ajánlom, akár névnapi, szülinapi, stb ajándékként is Herbária boltokban kapható gyerekeknek is... bocs ez off.

 • 2010.01.07 21:53:44oreille

  FT, ha az is arra szolgál, hogy melegen tartson, akkor ugyanaz a tönkölypárna is. ez olyan kb. 20x20 centis párna. a lányunk sokszor csak úgy tudott elaludni, ha a hálózsákban a pocakján volt.

 • 2010.01.07 21:56:18farkasokkal tancolo

  Hát oreille, mióta (évek óta - kb 10) ez a kispárnám van, azóta egyszerűen nem tudom megérteni, hogy hogyan képesek emberek tollal (vagy mással) tömött kispárnákon aludni... :-)))

 • 2010.01.07 21:58:10csib

  deb
  Nála nem a féltékenység játszik, hanem van valami, aminek most lesz egy új szerepe, ami totál más ahhoz képest, ami eddig volt, ezt kellene megemészteni. Nem hiszem, hogy valaha látott bárkit is úgy élesben szoptatni, hol is látott volna?! És most totál parában van, hogy mit fog hozzá szólni. Persze lehet ez is olyan fraudi, tudatalatti féltékenység :)
  Mint ahogy parázott, mit fog hozzám szólni, ha majd terhes leszek, mert látott már ugyan kismamát, de bottal nem piszkálta volna egyiket sem. De velem más :))

 • 2010.01.07 21:58:36farkasokkal tancolo

  Ja amúgy ez a tönkölybúzapelyva kispárna NEM melegítésre szolgál, hanem egyszerűen csak imádni való. Azt a formát veszi fel amit te akarsz (magad alá gyűrsz) -, és általában mindig hűvös marad... Én már nem tudnék úgy elmenni a Kanári szigetekre nyaralni, hogy a kispárnám itthon maradjon na.

 • 2010.01.07 22:07:08prozi

  FT, egy tapodtat sem a kispárna nélkül! bah, Kanári szigetek.... ugyan.. :)
  a forró/meleg víz nekem abban szokott segíteni, hogy kicsit több legyen a tejem. Jó forró zuhi és utána fejés de izibe.

 • 2010.01.07 22:09:37oreille

  FT, én a matracunkkal vagyok így, szintén amolyan formafelvevő :-) az egyetlen hely volt az ágyunk, ahol terhesen nem fájt a derekam.

 • 2010.01.07 22:14:39farkasokkal tancolo

  Milyen matrac???

 • 2010.01.07 22:19:45oreille

  a két vastagabb közül az egyik.
  http://schlaraffia.de/Matratzen-SENSIPURplus-1-2.htm

 • 2010.01.07 22:23:43farkasokkal tancolo

  Hűű ez izgalmas... :-)

 • 2010.01.07 22:28:36deborah

  csib, ilyesmire gondoltam én is. Funkcióváltozásra is.

 • 2010.01.07 22:55:39anomália

  Én pár hete majdnem megszivattam magam mellügyileg. A cicilógató szoptatós melltartó helyett egy merevitőset vettem föl, mentem vhová. Egyáltalán nem volt szoros, kényelmes, megfelelően nagy méretű. Mégis észrevétlenül úgy megnyomta a mellemet, hogy még kivülről is tök lila volt egy szép nagy folt,és persze fájt kutyául. Sikerült elmaszirozni a csomót. Hiúság, mellgyulladás a neved.

 • 2010.01.07 23:12:19renege

  Érdekes, nekem még a szoptatós melltartóim is merevítősek voltak, nem lógattak sehova. És lekopogom, de nem volt tőle mellgyulladásom.
  Szerencsére hordhattam a nem szoptatós fazonúakat is, csak nem a szabvány méretem nyilván.
  Mondjuk én merevítősben is alszom :D

 • 2010.01.07 23:32:38másutt

  minden melltartom merevitos, a szoptatas alatt is azokat hordtam sosem volt mellgyulladasom.
  egy bizonyos meret utan a merevitos melltarto nem luxus, vagy hiusag, hanem KENYELEM kerdese!

 • 2010.01.08 01:01:13Tejbajusz

  Annyira szörnyű emlékek jöttek elő, ahogy olvastalak Benneteket, hogy inkább nem is írok. Ez is csak egy látomás.

  FT-nek ítélem a mínusz 10 pontosat, vazzzzeee :-(.

  És a saját mellét kiszívónak a plusz 10-est, mert szörnyen el lehetett már keseredve :-)

 • 2010.01.08 07:40:17a..y

  nekem anno, mikor picurkám született, kérdezték a nővérek, hogy tudok-e szoptatni..
  Mondtam, hogy nem (első gyerek)erre megmutatták, hogyan kell... :((
  azt is megmutatták előtte,hogy van tejem...
  jól megnyomkodta a mellem,s kipréselt 1-2 cseppet.. :((
  na ennek köszönhetően még hetek múlva is lila volt az ujjai nyom...
  s nagyon fájt...
  s szerintem ennek köszönhetően azon az oldalon mindig kevesebb tej termelődött...
  de ezen kívül sok segítséget nem kaptam..
  nagyon utalták, ha kérdeztem valamit is(talán 2szer fordult elő)biztos zavartam őket...

 • 2010.01.08 08:16:17a..y

  szerencsére voltak a szobában tapasztalt anyukák,akik segítettek...
  ezer hála,köszönet nekik!!!
  Bár én magamból indulok ki, mikor segítségadásról van szó..
  gyerekekkel dolgoztam, s nekem mindig a "prolémásak" voltak az eseteim (mármint a kollégák által nem kedvelt gyerekek)
  Nem tehetek róla,én ilyen selejtes vagyok :))
  A gyerek imádott érte, a szülő általában először meglepődött(eddigi tapasztalatai alapján) majd hálás volt
  De engem csak a gyerek érdekelt(nem a szülőnek akartam megfelelni), s mikor miattam változott jó irányba,az nagyon jó érzés volt..
  de emiatt sokszor éreztem magam kakukktojásnak a kollégák között..

  Bocs,hogy off volt kicsit, de jól esett leírni,mert nem sokan értik meg ezeket..
  Bár visszaolvastam amit írtam, s lehet hogy így sem annyira világos minden

 • 2010.01.08 09:14:35Tünde

  Murphy: lefejtem 11-kor a tejet, erre Manna már éjjel 1 előtt fent volt. Persze a mellemben már nem volt elég tej, megmelegítettem a lefejtet - jó forró lett, amíg hűtöttem, a kicsi ordított.
  És ugyanúgy megvan a csomóm. :(

 • 2010.01.08 09:26:14cappu.chino

  Ez nekem olyan érdekes! Az én gyerekem minél többet szopott, annál több tej termelődött.
  Egy-egy etetés után még legalább annyi mennyiséget tudtam fejni, amennyit ő szopott.
  Fejés után is, ha igényelte, cicire tettem, és szopott!
  Ezek szerint ez is egyénenként változó?

 • 2010.01.08 09:32:03cat a

  nekem a pumpás mellszívó jött be de nagyon mindkét gyereknél, és nem is drága, patikában 1300 ft. klasszisokkak jobb, mint a többi aventes kézi vagy bármilyen

 • 2010.01.08 09:42:57Alessia2

  Tünde, semmiképpen ne ébreszd fel ezért, örülj, hogy alszik:))))

  Nálam az vált be, hogy Avent kézi gépet használtam, 3óránként, akármi volt is.......éjjel is felkeltem:))emlékszem ültem a konyhában hajnalban, fejtem a tejet és azon gondolkodtam, hogy nem vagyok normális:))))))))) de két csomókimasszírozás után inkább ez.......

 • 2010.01.08 09:57:47somvirág

  cappu.chino, igen, ez egyénenként változó. Neked szerencséd volt, de nekem bármennyit is szenvedtem, nem volt elég tejem. Illetve, muszáj volt, hogy elég legyen, mert mást nem evett meg a gyerek. Lefejni soha nem tudtam semennyit szoptatás után!!! Mert nem volt mit. Hidd el, irigyeltem mindenkit, akinek sok teje volt. Egy idő után meg már azokat is, akiknek a gyereke legalább megette a tápszert. Mert nekem muszáj volt 6 hónapon keresztül éjjel felkelnem fejni, mert ha nem tettem, akkor másnap délután semmi sem volt a mellemben, a gyerek meg bármilyen éhes volt, nem evett semmi mást. :(((

 • 2010.01.08 10:01:42somvirág

  Ezért kapok agyrobbanást a "mindenkinek lehet elég teje" és hasonló szólamoktól... mert ez ilyen egyszerű formában nem igaz. Én aztán mindent megtettem (a környezetem szerint többet is, mint lehetséges), mégis szenvedés volt. Ennek ellenére szerettem szoptatni, és sajnálom, hogy már nincs tejem. :(

 • 2010.01.08 10:50:28ööööö...

  Tünde, nem tudom, hogy szerepelt-e korábban: a nehezen ürülő tejcsatornákon sokat segít a lecitin. Kapszula és szirup formában is kapható bioboltokban, herbáriában. Nekem a védőnőm tanácsolta a második mellgyulladásom után. A babára nem veszélyes, sok tejtermelést serkentő bogyó tartalmazza.

 • 2010.01.08 10:53:41ööööö...

  Somvirág: én is így vagyok vele. 8 hónap kemény küzdelem után feladtuk (én belefáradtam, a lányom meg a sok pótlástól cumisüveg függő lett).
  Mindezt úgy, hogy az első gyerekkel a kezdeti néhány hét bénázás után happy volt minden 1,5 évig.

 • 2010.01.08 11:11:42Tünde

  ööööö...: köszi a tippet!

 • 2010.01.08 11:38:14mulberry

  Sziasztok,nincs időm végigolvasni a kommenteket,szóval bocs, ha már volt ez az ötlet:
  nekem a mellgyulladáson már nem segített, de a későbbiekben megakadályozta egy újabb kialakulását és már a második babánál nem is lett gyulladás.
  Tehát, ahol a csomót érzed, úgy szoptasd a babát, h az álla kerüljön a csomó felé. Újszülöttnél nehezebb, mert ugye a feje oldlra fordul, de azért úgy is használ. A kicsit nagyobb babát az ágy közepére kell fektetni, fölé térdelni, úgy, h az álla a csomó felé legyen és így szoptatni. Kissé vicces testhelyzet, de asszem egy csomós mellel az ember mindent kipróbál. Nekem ez mindig használt. Kár, hogy csak a mellgyulladás után kaptuk ezt a tanácsot.

 • 2010.01.08 11:39:39mulberry

  Ja, azt elfelejtettem, hogy nem egy alkalom alatt segít, ha nagyobb a csomó, akkor akár egy egész nap kell, vagy másfél is.

 • 2010.01.08 13:45:18kaktuszvirág

  Szerintem ha tudod kezelni, Tünde, (kenegetés, borogatás, meleg zuhany, fejés, váltott irányból szoptatás), akkor baromira ne kelj fel éjszaka, csak azért, hogy fejjél. Fárasztó, hozzáidomul a tejtermelés, és magadnak alakítod ki, hogy kelhetsz minden éjjel, holott a babád nem igényli. Nekem 10 hetes korától nem kelt fel éjjel szopizni, aludt 8 órát egyben, és az első 3-4 éjjel után (amikor reggelre két sziklával ébredtem a csurom tejes ágyban)teljesen beállt minden.
  Egyébként nekem is a védőnő szedte ki a csomókat (akkor valahogy kevésbé tűnt gázosnak, mint így visszatekintve...) és a váltott irányú szoptatás is nagyon sokat segített. Ahol csomós, arra feküdjön a baba. Hajrá :-)

 • 2010.01.08 13:52:27torienn

  Somvirág, felkeltél 3 óránként fejni?
  Nekem is kevés a tejem (a mellgyulladásaim óta) és sajna semmi praktika/bogyó nem hat, azt hiszem ezt az egyet nem próbáltam még. A lányom 7-9 órát is alszik éjszaka (két és fél hónapos). Csak én attól tartok, hogy ha éjjel fejek, akkor már a reggeli adag sem lesz elég pótlás nélkül.

  Mellgyulladások alatt sírva masszíroztam, majd megváltam a melltartótól (kis melleim vannak, csak amiatt hordtam, hogy ne áztassak el mindent tejjel - azóta olyan kevés a tejem, h sajnos már azon sem kell törni a fejem :()

 • 2010.01.08 16:00:56somvirág

  torienn,
  nem 3 óránként, csak egyszer egy éjjel. Tudtam, h kb. meddig szokott aludni, feleztem az időt és akkor fejtem. Nekem reggelre még így is volt bőven, csak estére fogyott el nagyon. De ezt tényleg csak azért csináltam, mert a kisasszony semmit nem volt hajlandó enni, csak a tejet a ciciből. A lefejt tejeket is öntöttem ki, mert nem itta meg se üvegből, se pohárból, se kiskanálból.
  Ha egyébként van tej bőven, akkor tényleg felesleges éjszaka fejni, de nekem muszáj volt. :(

 • 2010.01.08 16:14:04Dortje

  Tünde! A fél órás melegborogatást komolyan mondtam. Szerintem a melegzuhany kevés, hacsaknem fél órát állsz alatta. Kipróbáltam, és kevés meleg csak jó érzés, de nem jut be a mélyebb rétegekbe.

 • 2010.01.08 16:51:15kukabúvár【ツ】

  apa nem tud esetleg segíteni a masszírozásban?

 • 2010.01.08 18:00:27madz

  vagy esetleg a gyerek apja? :D

 • 2010.01.08 18:38:46katy27*

  Asszem nem akarom elképzelni, milyen lehet, ha az apám masszírozza a mellemet...

 • 2010.01.09 01:01:49Tejbajusz

  A SOTE II-n szuper szoptatási szakambulancia van. Nem bánnak az emberrel kesztűs kézzel, de értik a dolgukat.
  Engem pl. egy bérelt Medela Lactina Electric Plus ipari fejőgéppel engedtek csak haza, amit fél évig nyúztam, egyszer még ékszíjas is lett.
  A gép hangja és a kéztartás, ahogy a két mellet egyszerre szíjja és csak szíjja, sosem felejtem. Szétfejtem magam.

 • 2010.01.10 23:08:38Cobold

  2010.01.07 19:33:27Meni
  Szent István kórház.

  http://www.boldogszuletesert.hu/index_rolunk.html?main:/ambulancia.html?

  Holnap fel is hívom őket. Már napok óta csomós a mellem, és már csak fejen állva nem szoptattam, és már a ráolvasást is kipróbálnám...

 • 2010.01.10 23:12:22Cobold

  2010.01.07 19:33:27Meni
  Sote II Női Klinika
  http://www.medela.hu/

 • 2010.01.10 23:44:03Rosa Rugosa

  Tejelválasztást serkenti a sör.
  Az alkoholmentes is. Kórházban ajánlották és nekem használt:)

  Valamint lehet keverni teát is, az alapanyagok gyógynövényboltban beszerezhetők, nem drága.

  csalánlevél,
  édeskömény,
  ánizsmag,
  kakukkfű,
  majoránna

  egyenlő súlyarányban keverve.
  Hivatalos vényminta. (Fo-No)

 • 2010.01.11 00:04:23fantaghiro lesz a lanyom

  Ez nekem is hasznalt .A sor.

 • 2010.01.11 17:56:29Cobold

  Hát nekem mondjuk nem a tejelválasztás a bajom, hanem a túlzottan sok, pangó tej, de a recept biztos jó, mert csupa tejszaporító növényt tartalmaz. Arra viszont figyelni kell, hogy pl. az ánizs meg az édeskömény is van, akinél pont az ellenkező hatást éri el.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta