SZÜLŐSÉG

Mobiltelefonnal lehallgathatók a gyerekek

2010. január 5., kedd 12:11 |

Nálunk is kapható már szuperintelligens gyerektelefon, amit az egészen kicsi gyerekek is tudnak használni: a zöld cica felveszi a telefont, a piros cica leteszi. Emellett gyorshívó gombjaival tárcsázás nélkül elérhetők a szülők, SMS-t sablonok segítségével lehet küldeni rajta, így még írni sem kell tudni hozzá és a pánik gomb megnyomásával a gyerekek vészjelzést adhatnak le, ha baj van. A pánikgombot megnyomva, a telefon sorban, folyamatosan hívogatja azokat, akik felügyelőnek be vannak programozva, egészen addig, amíg valaki fel nem veszi a telefont.

Az iBaby telefont azt különbözteti meg más telefonoktól, hogy a szülő a saját telefonjáról irányíthatja, tehát távverzérléssel ki és be lehet kapcsolni, beprogramozhatjuk, hogy mindig kapcsoljon be, ha a gyerek elindul az iskolába, de kapcsoljon ki a tanórákon.

A készülék helyzetmeghatározó szoftverrel rendelkezik, ami azért előnyös, mert bármikor le lehet kérdezni a gyermek tartózkodási helyét. De ha beprogramozzuk a telefonba a különféle helyszíneket, (például iskola, különóra stb.), akkor a telefon automatikusan SMS-t küld, ha a gyerek megérkezett oda.

A telefonon van egy gonosz funkció is, nevezetesen bármikor átalakítható lehallgatókészülékké. Akkor is meghallgathatjuk tehát, hogy mit csinál, vagy kivel beszél a gyerekünk, ha éppen nem akarja felvenni a telefont.

A telefon talán legnagyobb előnye, hogy nincsenek rajta számok. Kizárólag négy beprogramozott telefonszámot lehet róla hívni, azt is csak meghatározott időtartamig, így a szülők nyugathatják azzal magukat, hogy ez nem is egy igazi mobiltelefon. A gyártó alacsony sugárzást is ígér, kérdés persze, hogy mi számít alacsonynak egy gyerek esetében.  (Játék azért persze van rajta.)

Egyre korábban vesznek a szülők a gyerekekenek mobiltelefont, és úgy tűnik ezzel a készülékkel most a még kisebb, már óvodás korú gyerekeket is megcélozták. De kell-e egyáltalán egy kisgyereknek telefon? Nem a szülő viszi amúgy is óvodába, sőt eleinte még iskolába és különórákra is? Bár a telefon hasznos, de szerintem azért inkább értelmetlen, óvodás korú gyereket nem kell feruházni telefonnal, a nyolcévesnél nagyobb meg nem fog cicatappancsos, pánikgomombos készülékkel mászkálni. Heti kérdésünk amúgy erre vonatkozik: hány éves korában vennétek/vesztek a gyereknek mobilt?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.01.05 12:18:48hinta-palinta

  Ez már volt egyszer, meg is keresem:)))
  Nagyon csúnya dolog lehallgatni a gyereket.

 • 2010.01.05 12:19:25Athe

  Inkább az az érdekes kérdés, hogy jó-e az, hogy a gyerek-szülő kapcsolatból totálisan ki lehet iktatni a bizalom témakörét.

  Amúgy sztem is felesleges. Iskolás korban érdemes telefont adni, korábban nincs funkciója, legalábbis most azt gondolom.

 • 2010.01.05 12:22:53hinta-palinta

  http://velvet.hu/poronty/2009/07/03/mobiltelefon_anya-_es_apagombbal_negyeveseknek/

  Hát nem pont ez, de majdnem:)

 • 2010.01.05 12:28:04csittosz

  Szívem szerint minnél késöbb.
  Közhely,de nekünk sem volt mindenféle kütyünk,mikor gyerekek voltunk.
  Asszem viszont a szükség rávesz,ha már a gyerek a suliba egydül megy.
  Annyira szar a városban a közlekedés, és az a röhej a lakóövezetben ,ahol élünk nincs járda,csak az út szélén lehet közlekedni.
  Most pedig már beengedik a batár kamionokat is.Azok meg jönnek is ,ahogy kell. :(

 • 2010.01.05 12:42:17Subbantósdi

  Csittoszhoz csatlakozom, mi úgy gondoljuk a férjemmel, hogy általános iskolába menet előtt semmiképpen nem és még azon belül is alsó tagozatosnak nem igazán gondolom, hogy kellene, kivéve, ha tényleg már vannak olyan programjai, amikor nem árt, ha elérhető vagy nem vagyunk a közelben, iskolán kívüli programok.
  Tehát mondjuk 9-10 évesen már esetleg, de amúgy 12-13 éves kortól szerintem már nem árt egy mobiltelefon egy gyereknek, nekem is megnyugtató, hogy elérhetem, ha olyan a helyzet, bár én nem vagyok az a nagyon telefonon keresztül űldőző típus. :o)

 • 2010.01.05 13:00:07Meni

  Mondjuk egy ovodasnak meg boven nem adok ilyesmit a kezebe, egyreszt nem szorul ra, masreszt meg inkabb a 200 forintos jatekot hagyja el, mint ezt.

  Viszont amint iskolaba megy, fogok venni neki egy strapabiro telefont, szepen le fogom korlatozni hogy milyen szamot hivhat rajta, es szepen meg fogom neki tanitani, hogy mire valo az o koraban a telefon. Tobbek kozott azert is, mert 99% hogy iskolabusszal fog jarni, es innetol kezdve barmi lehet...

 • 2010.01.05 13:10:16Veg_

  Szerintem nem kortól függ. Onnantól van rá szükség, hgoy a gyerek önállóan közlekedik, egyedül van táborban, stb. Eleinte ha tetszik neki, ha nem, bekorlátozva fontosabb családtagokra, ha megtanulta ésszel használni, akkor havi x keret, ha tullépted, hivható vagy, és kész... Vészhivni akkor is tud, a mentők, tüzoltók, rendőrség elérhető, ha le is fogyna a pénze, vagy valamelyik szülőt fel lehet ugy tenni, hogy hiváskor a szülő fizet. És legalább megtanul közben ésszel telefon lóvét beosztani. Ha nem tanul meg, akkor megvárja, amig hivják...
  Szóval eleinte a fő indok, hogy ha baj van, tudjon telefonálni szülőnek, rendőrségnek, mentőnek.

 • 2010.01.05 13:13:02Fiona Tyassen

  ez egy nagy szar
  szemétség lehallgatni, csak az elmeroggyantak vesznek ilyet
  pföjjjj

 • 2010.01.05 13:18:04Veg_

  Szia! HOGYHOGY most nem csupa nagybetüvel irsz?

 • 2010.01.05 13:33:08Alienlight

  jó nagy hülyeség a cikkben bemutatott telefon, főleg az a lehallgatásos funkció. mint a modern rabszolgáknál...
  egy óvodás gyereknek nincs szüksége mobiltelefonra, az iskolásnak is csak akkor, ha már nem a szülő hozza-viszi mindenhova. Ha közben táborba megy a gyerek, megkapja a család egyik telefonját arra az időszakra.

 • 2010.01.05 13:53:28Fiona Tyassen

  azé ,mert ezt nem tartom olyan fontosnak , mint az oltás elleni hangomat:)

 • 2010.01.05 13:58:10hajni35

  A lányom most negyedikes, két éve van saját mobilja. Az indokolta a szükségességét, hogy elég sok délutáni elfoglaltsága van (edzések, szakkörök), ahová önállóan megy, és mi oda megyünk érte. Előfordul, hogy ezek elmaradnak, csúsznak, stb, és ilyenkor ránk telefonál, hogy menjünk érte hamarabb/később...
  A szabály, amit ezzel kapcsolatban felállítottam: A telefonnak mindig kikapcsolt állapotban a táskájában kell lennie. Be csak akkor kapcsolja, ha hívni akar. Csak a szülők, nagyszülők száma van beprogramozva, emelt díjas hívások letiltva. Nem játszhat vele, nem mutogathatja senkinek. Tudom, hogy ezeket a szabályokat be is tartja, nekem meg megnyugtató, hogy pl. nem dekkol egyedül másfél-két órát az uszodában, ha elmarad az edzés. Szóltam a tanítónéniknek is, hogy van nála telefon, enyém a felelősség, ha esetleg elvész, és, ha azt látják, hogy szórakozik vele, vegyék el tőle. Szerencsére éretten kezeli a helyzetet, ha max. havonta egyszer rámtelefonál, akkor elvonul az osztálytársaitól, ahol nem látják, és röviden elmondja, miért hív. Felhívtam rá nyomatékosan a figyelmét, hogy csak indokolt esetben használhatja a készüléket, és az nem indokolt eset, ha valaki csúnyán nézett rá, vagy elgurult a radírja.

 • 2010.01.05 14:01:42Tessina

  nekem ez kurvara tetszik. Ok, a lehallgatofunkcio tenyleg gaz, de azt majd max nem hasznaljuk, ha eljon a telefon ideje. Viszont hiaba hordom en oviba meg mindenhova, barmikor, de tenyleg barmikor tortenhet valami. En orulnek neki, ha tudnam, hogy mondjuk 4 evesen majd barmikor fel tud hivni, ha valahogy (nyilvan mert szar anya vagyok:)) pl. elveszik az allatkertben es megijed.

 • 2010.01.05 14:24:40pantufül

  Ez alapjaiban rendíti meg a szülő-gyerek kapcsolatot. Bizalom=nulla. Beteg volt aki ezt kitalálta.
  Kislányom 9 és fél éves, nem terveztem neki telefont venni még egy darabig, mivel nem közlekedik egyedül, de most megörökölte az én régi telefonomat. Nagyon boldog vele, pedig nem viheti magával a suliba. Havi 10 perc ingyen beszélgetés van a kártyán, annyival gazdálkodhat egyenlőre. Majd ha valóban szüksége lesz rá, akkor fel is lesz töltve.

 • 2010.01.05 15:02:06bölcsésztanár

  Szerintem is beteg dolog egy ovisnak telefon. Van az óvónéniknek telefonjuk, és ha valami baj van, ők hívnak engem. Hajni35 hozzáállása megfontolandó, én is valami ilyet tervezek későbbre. Elkerülni úgyse lehet sokáig, hogy legyen a kölköknek is, ha másért nem, akkor azért, amiért végül én is vettem anno magamnak (szinte utolsóként a baráti körömben): mert mindenki ezen él társadalmi életet, és ha nem akar belőle kimaradni a gyerek, neki is fog kelleni. Ez a szempont mondjuk inkább 12-13 éves korban jön be. Vagy nem?

 • 2010.01.05 15:06:15farkasokkal tancolo

  Hát ovodásnak semmi esetre. Be se engednék az ovodába, tárolni lehetne az öltözőben a zsákjában, és minek is? Anya beviszi, ovónő átveszi, délután ovónő kiadja, anya hazaviszi, ha bármi baj van, akkor az ovónők telefonálnak, hogy vigyük haza.

  Jó, mondjuk ha kukoricaföldek mellett laknánk, és a gyereket reggel kicsapjuk, a gps funkciója miatt meg a pánikgomb miatt már lenne benne ráció...

  Iskoláskorban? Még nem tudjuk mikor kap ő is mobilt. Majd ha szükség lesz rá, előbb nem.

 • 2010.01.05 15:25:03boszor

  Ez teljesen elméleti fejtegetés, de nem igazán értem, mi az alapja a "nem szabad venni neki" meggondolásnak.

  Persze más volt az egész, amíg a mobiltelefon tényleg értéknek számított, és nem léteztek olcsó, feltöltőkártyás megoldások, ahol korlátozni lehetett, mennyi pénzt beszél le a gyerek.

  De a gyerekek manapság kütyükkel körülvéve nőnek fel. És egyre nagyobb mértékben szükségük is lesz arra a készségre, hogy gyorsan kiismerjék egy-egy újabb kütyü működését, megtanulják kezelni.

  Ugyanúgy, ahogy nem látom, mitől lenne szüksége egy ovisnak telefonra, azt se látom, hogy mi az az érv, amiért ne lenne szabad, vagy egyenesen beteg dolog lenne vásárolni neki egyet.

  A lehallgató funkció viszont tényleg gáz.

 • 2010.01.05 15:37:45Kipikopii

  Szerintem is volt ez a tema mar. Amugy meg MM megadta vegulis a valaszt a kerdesere, amivel egyet is ertek: "De kell-e egyáltalán egy kisgyereknek telefon? Nem a szülő viszi amúgy is óvodába, sőt eleinte még iskolába és különórákra is?" De. Utana meg "verciki" iskolaban egy dedos jatek.

 • 2010.01.05 15:42:20phoboss

  boszor, senki nem mondta, hogy nem szabad, csak hogy szerinte miért gáz. Szerintem sincs szüksége az ovis gyereknek mobiltelefonra, mert addig mindig van valaki, akinek a felügyeletére van bízva, és aki hívhatja a szülőt indokolt esetben. Ha majd egyedül fog közlekedni, akkor viszont mindenképp kap mobiltelefont. Hogy milyen korlátok között használhatja, az majd elválik.
  ja és szerintem is fontos, hogy megismerjék a kütyüket, de idő előtt nem tartom indokoltnak.

 • 2010.01.05 15:53:32Zamat

  ha emlékezetem nem csal, simán fel lehet nőni mobil nélkül is:))), megmondták hogy hányra legyünk otthon és csók, óránk sem igazán volt, nem igazán értem ezt a nagy mániát, h bármikor elérhető legyen, miért? ha elengedtem akkor minek ellenőrizni, ha meg nem akkor tök mindegy, h van-e mobilja, ha elmarad a különóra, akkor szépen hazajön tömegközlekedéssel, na minek ide mobil, amíg nem tudja fenntartani, addig sztem tök felesleges.

 • 2010.01.05 15:59:33Ribizlee

  zamat, neked minek a mobil/internet/mosogatógép? hisz a szüleid is tök jól elvoltak nélküle?!
  :-)

 • 2010.01.05 16:07:01csittosz

  valahol az újságban láttam a T mobile fejlesztett ki kimondottan időseknek egy telcsit,szerintem gyereknek is jó nincs benne mindenféle kütyü alap telefon nagy gombokkal és kijelzővel.(tényleg arra amire kell)
  Olcsobb is mert ez a gyerektelefon bizony 20 rugó ,amit nem biztos hogy kifizetnék.

  http://webshop.t-mobile.hu/webapp/wcs/stores/ProductDisplay?catalogId=2001&storeId=2001&productId=185538&langId=-11

 • 2010.01.05 16:11:37Laliath

  zamat,
  ha gyermekkori emlékeim nem csalnak, bőven volt olyan szitu a felcseperedésem alatt, amikor anyámnak több tucat koporsószeget takaríthattunk volna meg egy ilyen készülékkel.
  Mert apám épp elfelejtett értünk jönni; mert hazamentem és nem tudtam bemenni a lakásban, amit magára zárt; mert betegen otthon kellett hagynia (6 éves voltam), különben elveszti az állását; stb. stb.
  Az életet lehet idillnek elképzelni, de már a nyolcvanas években sem volt az, és ez azóta csak rosszabb lett.

 • 2010.01.05 16:17:34szövetszöcske

  Szerintem frankó dolog. Persze mostanában trendi retrográdnak lenni, és fikázni mindent ami a fogyasztói kulúra hívsága (bezzeg a 80-as években nem hogy a frankó-jopofa nyugati műszaki cuccok, hanem egy milkacsoki is elég volt a villantáshoz, ma már ha az ember villantani akar nem szabad milkacsokit enni meg tévétnézni). De, ha praktikusan megnézzük, ez egy nagyon praktikus kütyü és ráadásul milyen aranyosan néz már ki.

 • 2010.01.05 16:20:00phoboss

  zamat, engedd el nyugodtan a hétéves gyerekedet télen gyalog egy délután megtartandó szakkörre, ha este későn még nincs otthon, ülj nyugodtan tovább a tv előtt, majd csak előkerül valamikor.
  engedd el nyugodtan a tizennégy éves lányodat szórakozni, aztán ha hajnali ötkor véletlenül felébredsz és észreveszed hogy még nincs otthon, nyugodtan fordulj a másik oldaladra, hisz elengedted, minek ellenőrizni.

 • 2010.01.05 16:57:50Ribizlee

  arról nem is beszélve ha a gyerek hol egyik, hol másik elvált szülőnél van...
  volt olyan baleset, amiről csak 2 nap múlva értesültem (pedig mentő vitte ügyeletre a gyereket!), mer nem volt telefonjuk. azóta van

 • 2010.01.05 17:11:31Zamat

  de most komolyan hány olyan gyerek van, akinek tényleg szükséges a mobil? egy 7 éves gyerek milyen szakkörre jár este? miért ha van telefonja nyugodtan ülsz otthon este nélküle? ha a tizenévesed elment bulizni nem beszéled meg vele, h hová és hányra mérsz érte????????????
  ha baleset éri, azonnal a szülőket értesítik vagy rosszul tudom? nem csak 2 nap múlva.

 • 2010.01.05 17:16:23Ribizlee

  zamat, lásd fent. az akkor pár hónapja külön élő exférjem 'elfelejtett' szólni hogy az 5 éves gyerek feje felrepedt, sok szép öltést kapott bele és a kórházban töltötte az éjszakát - EGYEDÜL mert neki nem volt kedve felhívni engem. két hónapnyi éjjeli rettegést, felébredést, stb. spórolhatott volna meg egy telefon a gyereknél!

 • 2010.01.05 17:26:50farkasokkal tancolo

  Én pár éve nagyon ellene voltam a mobiloknak, látva, hogy utcán, járművön, templomban, szinházban erdőben mezőn stb mindenki csak telefonálgat magába. De azóta megtanultam értékelni, sőt már meg se lennék nélküle, és bizony nagyon jó lett volna, ha az én mondjuk 10 éves lányaimnak is lett volna ilyen - mert akkoriban még el mertük engedni egyedül a gyerekeket szakkörre vagy akárhová.

  És lesz az unokámnak is, majd ha egyedül megy valahová. De azt hiszem erre még legalább 3 vagy 4 évig nem kerül sor.

  (A mobilmániás folyamatos fecserészést és a vég nélküli sms-ezést viszont azóta is utálom.)

 • 2010.01.05 17:30:59phoboss

  De igen, megbeszélem, de továbbra is fenntartom, hogy ha a gyerek már rendszeresen egyedül közlekedik, jó, ha van moblija, amin keresztül szükség esetén elérhet/elérhetem.
  És igen, mi is felnőttünk mobiltelefon nélkül, és a szüleimnek is nem kevés aggódást, idegeskedést, kellemetlenséget spórólhatott volna meg egy ilyen készülék, ha egyáltalán lett volna (és ezek nem azért voltak, mert nem beszéltük meg, hogy hová megyünk és meddig).
  Ha most van, miért ne kerülhetném el a hasonló helyzeteket?

 • 2010.01.05 17:46:59Laliath

  "egy 7 éves gyerek milyen szakkörre jár este?"

  én pl. konkrétan tornázni jártam, a Fradi edzőpályára a Népligeti dzsumbuj közepére. 5-től 7-ig tartott az edzés, mi meg a XVI. ker külső szélén laktunk.

 • 2010.01.05 17:54:38phoboss

  ja igen, én meg gyorskorcsolyára jártam nyolcévesen, már sötét volt, mire hazaértem késő délután.
  a tizenéves meg már cikinek tartja, ha a szülő megy érte a szórakozóhelyre, nem?

 • 2010.01.05 18:58:19Tessina

  de jo, azt hittem, kovezes lesz, de orulok, hogy vanak egy paran, akik hasonloan gondolkodnak errol, mint en.

 • 2010.01.05 19:21:14Mokus0501

  Elszállt... na mégegyszer:

  Tessina,
  először nem értettem milyen példát hozhatnál erre, de az állatkertes nagyon jó volt! Rögtön beugrott, hogy kb. 4-5 évesen én is "elvesztem" egy áruházban és jól jött volna egy pánik gomb, hogy elmondhattam volna anyának, hogy a tejes pultnál vagyok. Mert nagyon megijedtem és ez máig bennem maradt.

  Szóval jogos amit írsz!

 • 2010.01.05 19:22:46Mokus0501

  2010.01.05 17:11:31Zamat

  miért ha van telefonja nyugodtan ülsz otthon este nélküle? ha a tizenévesed elment bulizni nem beszéled meg vele, h hová és hányra mérsz érte????????????

  Zamat, azt hiszem a lényeget nem érted. Nem természetesen nem ülök nyugodtan, viszont fel tudom hívni és adott esetben el tudja mondani, hogy nem jött a 18:30-as 7-es busz, de már a 18: 50-esen ül és mindjárt hazaér...

 • 2010.01.05 19:35:21rath.dinen

  Az én gyerekem még nem óvis, úgyhogy ráérek ezen filózni, de minek "zöld cica" meg "piros cica"???

  Az én kölköm tavasszal lesz 3 éves, simán felveszi a telefont, ha csörög, néha, ha odaadjuk neki, beszélgetés közben közli, hogy "szia!puszi! leteszlek!" és már bontja is a vonalat, pedig semmilyen színű macska nincs a telefonon.

  Múltkor nem volt rajta billentyűzár, valahogy aktiválta a kamera gyorsgombját, majd lenyomta az OK-gombot, és közben sikítva nevetett, hogy "lefényképeztelek!!!" és való igaz, lefényképezett.

  És nem kis zseni a kölök, teljesen átlagos.

  Szerintem ezek a cicás gombok alábecsülik az átlagos gyerekek gombérzékenységét.

  Digitális fényképezőt is bekapcsolja, kikapcsolja, fotóz vele.

 • 2010.01.05 19:41:01rath.dinen

  Amikor kicsi voltam, nekünk még vezetékes telefonunk se volt, mert csak a protekciósoknak kötötték be. Valami 10-12 évet húztunk le telefon nélkül úgy, hogy rögtön megigényeltük a költözés után.

  Ha későn jöttem haza, anyám az utcai telefonról hívta a mentőket meg a rendőrséget :-))) De mivel pénzes telefonok voltak, mindig fel voltak törve.

  Amikor először voltam a mostani férjem családjának vidéki nyaralójában, 15 percet kellett gyalogolni az utcai fülkéig, hogy megnyugtassam a szüleimet, élek stb. (E.T. hazatelefonál). Ma sokszor 6-8 mobil figyel a kisasztalon ugyanott. Mindig arra gondolok, hogy ha akkor, amikor a jéghideg éjszakában battyogtam az utcai fülkéhez, mondta volna nekem valaki, hogy néhány év múlva ilyen telefonbőség lesz, ráadásul vezeték nélkül, nem hittem volna el.

  Abszolút mobilpárti vagyok.

  Nincs szarabb, mint magánügyeket az utcai fülkében megbeszélni, amíg kint várnak a fülke előtt. Talán csak halál idegesen toporogni ugyanez előtt a fülke előtt, amíg valami marha a regényét diktálja be, és neked lenne egy nagyon sürgős elintéznivalód.

 • 2010.01.05 21:16:53Zamat

  néha zavar ez a vegyünk a gyereknek mobilt, mert kell, de ha jobban utánagondolunk nem is olyan biztos, az esetek kb.75%-ban csak szimbólum. nem állítom, h néha nem kell csak azt, h nagyon sok esetben felesleges egy gyerek kezébe mobilt adni.
  Ribizlee igen sajnálom, h ekkora kretén a volt férjed, nem lehet neked sem egyszerű.

 • 2010.01.06 11:41:54Rosa Rugosa

  De jó lenne, ha már a két óvodásnak is fizethetném a telefonszámláját...:))))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta