SZÜLŐSÉG

Minden újszülött csak öt hónapig érdekes

2009. december 28., hétfő 09:38

A rokonok az első hónapokban hatalmas érdeklődéssel fordulnak az új családtag felé.

A kezdeti lelkesedés azonban éppen akkorra lanyhul, amikor az elsőgyerekes anyának a legnagyobb szüksége lenne a megerősítésre, ez pedig depresszió és szorongás forrása lehet.

Egy újszülött érkezése mindig hatalmas családi esemény, és a rokonok jó szándékú érdeklődése akár olyan méreteket is ölthet, ami már terhes az újdonsült család számára. Szinte már természetes, hogy nagymama vagy barátnő más-más választ ad a gyerekgondozással és -neveléssel kapcsolatos kérdésekre, mindenesetre ebben az első időszakban szinte mindig van kéznél valaki, akihez az elsőgyerekes anya kételyeivel vagy aggodalmaival fordulhat. A látogatók hada azonban hamarosan ritkul, míg végül az élet visszaáll a rendes kerékvágásba.

Szerencsétlen egybeesés, hogy éppen ekkor - a baba öt hónapos kora körül - jön el az az idő is, amikor a csecsemő gyors változásokat produkál, ami gyakran aggodalommal tölti el a gondozásban és nevelésben még járatlan anyákat. A probléma valós és gyakori, melyet jól jelez, hogy a brit Egészségügyi Minisztérium felmérésében megkérdezett anyák 80 százaléka számolt be arról, hogy ebben a periódusban jól jött volna egy kis rokoni vagy baráti támogatás és megerősítés arról, hogy anyaként is megállják a helyüket, és jól megfelelnek a gyereknevelés mindennapi feladatainak. A gyerek öt hónapos kora után azonban már csak hébe-hóba érkeznek látogatók, ráadásul már az apák is jóval kevesebb részt vállalnak a teendőkből, mint a legelső hetekben-hónapokban. Az egyik megkérdezett anya így fogalmazott: „Kezdetben mindenki nagyon lelkes volt, de éppen akkorra maradoztak el a látogatók, amikor ezer kérdés merült fel bennem azzal kapcsolatban, hogy jó irányban haladok-e.”

Ez pedig egyrészt fokozza az anyák bizonytalanságérzetét és szorongását, másrészt tovább erősítik bennük az elszigeteltség érzését. Nem kedvez az anya hangulatának a mindennapok egyhangú ismétlődése sem: a résztvevők csaknem egyharmada nyilatkozott úgy, hogy egyre nehezebben viseli a monotóniát, és még ennél is valamivel nagyobb azok aránya, akik szenvednek attól, hogy ebben az állandó ismétlődésben semennyi időt sem tudnak kiszorítani saját igényeik, szükségleteik kielégítésére.

Az NHS Baby LifeCheck internetes oldal ingyenes kérdőívvel sietett az újdonsült szülők segítségére. Gillian Merron brit közegészségügyi miniszter szerint a honlap nagy szolgálatot tehet a szorongó és bizonytalan elsőgyerekes szülők számára azzal, hogy éppen ebben a legbonyolultabb időszakban megerősítést és biztatást nyújt számukra, emellett sokféle témában segíti őket a magabiztos szülői döntések meghozatalában. Emellett természetesen nem hanyagolható el a „hagyományos módszer”, azaz személyes tanácsadás szerepe sem, ennek érdekében a csecsemő öt és nyolc hónapos kora között különösen nagy jelentőségük van a rendszeres védőnői látogatásoknak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.28 21:27:23Rosa Rugosa

  Igyatok csalánteát, abban sok vitamin és ásványi anyag van.
  Se a hajam nem lett kevesebb, a fogaimmal se volt soha gond.

 • 2009.12.28 21:53:18Bree néni

  Farkasokkal táncoló,

  rosszul tudod. a védőnő 6. hétig 2 hetente kell, hogy menjen utána havonta az 1. évig és utána negyedévente míg közösségbe nem kerül a gyerek. Tehát lehet, hogy valakinek terhére van de mennie kell, ez a dolga.

 • 2009.12.28 22:06:48Rosa Rugosa

  MILF
  Szerintem normális dolgokat írtál.

  Az én gyerekeim szerintem tök szerencsések lesznek, mert mind látja majd, hogy nő fel egy kisbaba. Nem kell épp aktuális újságot, védőnőt, netet böngészni.
  Látja hogy fürdik, eszik, alszik, sír, kakil, pisil, nevet. Hogy hogyan gondozom.
  Lesz egy képük róla.
  Aztán ha eljön az idő, úgy csinálják, ahogy akarják, amit rossznak gondolnak, majd másképp, de lesz előttük egy minta, ami alapján el lehet indulni.:)

 • 2009.12.28 22:09:36Ariaden

  Abban igazat adok FT-nek, hogy mindenki a szülésre készül, az, hogy én nem készültem rá extra módon amiatt volt csak, hogy úgy gondoltam, mindenképpen kijön az a gyerek. Nyilván volt, amit mindenképp másképp csinálok a második gyereknél, de összességében nem bánok semmit. A kórházi pakkom is fullos volt, a mai napig megdicsér a férjem, hogy milyen ügyesen szereztem be a dolgokat magamnak és a gyerkőcnek, egy-két apróbb később feleslegesnek bizonyuló dologtól eltekintve az is rendben volt.
  De amikor másnap reggel zuhany után (22:30-kor szültem) 9 órakor már azt mutatták, hogy hogy pelenkázzam a babát, akit hajnali hatig meg se foghattam, hát majdnem kicsúszott a számon pár vehemensebb szedtevette. S igenis szoptatásban segítséget semmit nem kaptam, ráadásul és a nagyon bőtejűek közé tartoztam, úgyhogy belövelléstől kezdve minden perc kínszenvedés volt. Magamtól apasztottam belőle otthon, mikor már zokogtam, annyira fájt, mert ugyan odabenn egy csecsemős se mondott semmit, csak azt, hogy ha feszít fejje le. Aztán itthon nyálaztam át a netet, sos megoldásként hideg vizes borogatással apasztottam (jó nagy hülyeség volt). De azt nem tudom, miért nem mondta odabenn senki, hogy nekem egy nagyobb teljesítményű elektromos fejő kellene, nem mondták, hogy olyan van-e odabenn, satöbbi. A védőnő se tudott mondani semmit.

 • 2009.12.28 22:09:48másutt

  tistedur :)
  a "hullik a hajam" ugy ertettem, hogy lathatoan egyre kevesebb van.
  dehat te ezt tudod. ;)
  mivel 1-2 szal jo hosszu, elegge latvanyos a hajkefeben, meg a lefolyoban.
  egyebkent nincs valami hudesok hajam, eleg gaz lenn, ha meg ritkabb lenne.

 • 2009.12.28 22:17:37tistedur

  másutt!
  nő vagy,a hajhullás esetleg max a változó kor után lesz igazi probléma ;)de ma már csodás parókákat lehet kapni :) (engem is csak ez vigasztal :( )

 • 2009.12.28 22:47:23korcsolya

  Na visszajöttem, látom a hajhullásról kezdtetek el írni. Igen, el kell mennem orvoshoz, vérvétel-beutalót kérni, ugyanis néhány nap alatt egy igen nagy területen egy az egyben kihullott az amúgy gyönyörű hosszú hajam. :( Most le fogom vágatni emiatt, mert a látvány igencsak aggasztó. Még jó, hogy tél van, és sapkás időszak...

  MILF: amiket írsz, az igencsak arról vall, hogy magas lovon ülsz, de nem tudom miért? És miért kell elítélni másokat, akik másként élnek, gondolkodnak, mint te? Honnan tudod, hogy mi van egyeseknél a háttérben (pl. depresszió ügyben, pl. nálam)?? Ezeknek 1000 oka lehet, melyek megoldásai nem kiolvashatók a szakirodalomból. Miért kell ítélkezni, s miért gondolod, hogy jobb vagy másoknál? Ez nem inkább a Te deffekted?

 • 2009.12.28 23:00:24farkasokkal tancolo

  KOrcsolya, a foltos hajhullás az orvosok szerint valamilyen gyulladásos góc a testedben, készülj fel egy nagyon alapos kivizsgálásra, fogröntgenre, esetleg egy-két fog kihúzására, nem egy egyszerű menet, ha a vérvizsgálat kapásból mutat valamit az tiszta haszon.

  A foltos hajhullás egészen más káposzta, mint a terhesség utáni nagyon erős hajhullás. De nyugi, mert a Koncz Zsuzsának is volt, és őt is kikezelték.... :-)

 • 2009.12.28 23:02:38másutt

  korcsolya 3 honapja nem festettem a terhessegem miatt.
  sapka az en jobaratom. :D

 • 2009.12.28 23:06:53tistedur

  hát a hennát ki lehet próbálni :)de szőke hajon érdekes lehet a végeredménye :)

 • 2009.12.28 23:16:46másutt

  nem probalkozom en semmivel.
  amig a gyerekem nem rohan elolem sikoltva (vagy a kisebbik nem huzodik el az ultrahang elol kapalodzva), marad, ami van.
  majd januarban megoldom.

 • 2009.12.28 23:22:54tistedur

  :)

 • 2009.12.28 23:37:21rath.dinen

  Én is úgy tudom, ahogy FT is írta, hogy terhesség alatt nem hullik (annyira) a haj, és én ezt érzem is. Utána meg több hullik ki, és visszaáll az eredeti. Nekem is így volt, bár nem hullott annyira, hogy feltűnő legyen, egyszerűen csak egy idő után kicsit kevesebb lett.

  Szerintem se szabad ezt a kóros meg foltos hajhullással keverni, mert tök más eset. Szóval, Meni, szerintem nem FT beszélt hülyeséget, hanem egyszerűen leírt egy gyakori jelenséget, ami nem biztos, hogy ráillett az adott esetre.

 • 2009.12.29 00:45:12trafikuty

  A cím nem igaz, mert a családban van unoka (nem első, és szerencsére nem az enyém), aki kétéves korára teljesen pszihopata, mert folyamatosan nyomorgatják a körbeugrálással, a felkapkodással. Csórikám már nem csak az új arcoktól, új tárgyaktól fosik, hanem attól is, ha másképpen fúj a szél, vagy ne adj Isten, leesik az első hó. Na, ezek lesznek az anyagyilkosok ... Csá!

 • 2009.12.29 01:24:40Anke

  A kecske vs. ember hasonlat nagyon sántít. Míg a kecske egyedül is képes megelleni, addig az ember segítségre szorul már a szülésnél is. MILF és a vele egyetértők esetében nekem úgy tűnik, hogy segítség híján, helyzetének racionalizálása az az állítása, hogy egy kisbabás anya mindenre képes egyedül is. Az antropológia ennek igencsak ellentmond. Legyen példa a szoptatás. Az általam ismert természeti népekről szóló leírásokban az idősebb, már szült nők mindig és minden esetben segítenek a kisbabás nőknek, még a szoptatás elsajátításában is, annak ellenére, hogy az ilyen természeti közegben felnőtt lánygyerek nap mint nap látja a szoptatás mikéntjét. Mindig van segítség, és az a normális, ha egy ember, akit szociológiai értelemben társas lénynek nevezünk mindig számíthat más ember segítségére és az a nem normális eset, ha valaki nem számíthat senkire.

 • 2009.12.29 01:31:32Anke

  A kezdő anyukák, talán még a több gyerekesek életének is megkeserítője az a sok kamu irodalom, ami ösztönösnek titulálja a csak tanulással elsajátítható folyamatokat és ezért az anyukák nagyon sokszor lehetetlent kívánnak maguktól.
  Hogy mennyire ösztönös a gyermek gondozása és nevelése az embernél. A babánál ösztönös, hogy felismeri az anyja illatát, illetve a tejszag irányába fordítja a fejét rögtön a születése után, és rendelkezik az életkezdést segítő szopóreflexszel is, de az már tanult folyamat, hogy például mind az anya, mind a baba elsajátítsa a számukra megfelelő szopási technikát. Akinek pedig ez elsőre sikerül az mindössze szerencsés, de nem nevezhető ösztönösnek, hiszen ez esetben a gyors tanulás mindkét fél érdeke.

 • 2009.12.29 02:04:08Anke

  Nekem egyedül csak a párom segít. Egy-két látogatáson kívül mindenki eltűnt az első hónapok után.Anyósomék pedig,amikor meglátogatnak vendégként szolgáltatják ki magukat.Mindent meg tudunk ketten oldani,de ezt akkor sem nevezném normális helyzetnek.
  Mind az anyám,mind az anyósom,akik két-két gyereket neveltek fel,- ráadásul anyám óvónő volt-,amikor a pár hónapos gyerekre vigyáztak,képesek voltak sírni hagyni a gyereket és nyugtatás címén kb. másfél-két méterrel a gyerek feje felett gügyörészni, és ez nem egyszer történt meg. Volt,hogy csak fázott a baba,de ez sem tűnt fel nekik.De hogy eszükbe sem jutott felvenni és megölelni,holott a szóbeszéd szerint ez egy olyan anyai ösztön, amit nem lehet elfelejteni. Érdekes, hogy egyikőjüknél az anya, másikuknál az anyós volt az, aki a gyerekeikkel foglalkozott, vagyis valójában tényleg sohasem tanulták és tapasztalták meg,hogy mire van szüksége egy kisbabának.

 • 2009.12.29 02:04:56Anke

  Elnézést, kicsit magyartalan lett az utóbbi hsz-m.

 • 2009.12.29 02:12:38cozumel

  No igen...

  ha mindenkiben mukodnenek azok a bizonyos osztonok, es mindenkiben egyforman, akkor nem tepnenk a szankat.
  Mert
  csak az szamitana,hogy a szuksegleteit kielegitsuk, taplaljuk, ovjuk, vedjuk.

  Mindenki etetne (ahogy tudna), mindenki egyutt aludna vele (mer' en meg nem lattam olyan kecskemamat, aki masik olban alszik, mint a kolyke), senkit nem erdekelne a him (ferj, pasi) szexualis igenye, mig a gyerek bizonyos korba nem er.

  Szoval ezen az osztonossegen annyi fogas van, mint egy kezdo cselgancsozon.

  Ankenek abban is igaza van, hogy ha valaki nagyon hangoztatja, hogy egyedul mindent milyen faszan megold, annak talan van hianyerzete, talan megsem annyira felemelo erzes, hogy mindent egyedul kell megoldani.

 • 2009.12.29 08:57:16Jávorka

  MILF
  Engem speciel az nyugtatott meg, hogy sokat olvastam a szülésről. Én az ismeretlentől félek a legjobban, persze a személyes tapasztalást nem helyettesíti semmi, de én sokkal sokkal nyugodtabb voltam a "tudásom" birtokában.
  Sok hasznos dolgot hallottam a szoptatási tanácsadótól, a védőnőtől és még sorolhatnám. Csak azokat a tanácsokat fogadtam meg, amiket első perctől magaménak éreztem.
  Ja az önbizalmammal semmi baj, csak az ösztönökön túl a tapasztalat (akár másoké) is nagyon fontos.

 • 2009.12.29 09:28:00claudia25

  ariaden:hol van babás fórum?én már annyit keresgéltem de mind nagyon régi.ja csak hogy hozzászóljak számomra a legidegesítőbb az anyós..van ezzel még így valaki?

 • 2009.12.29 09:29:58claudia25

  anke még mindig inkább azt kívánnám olyan anyósom legyen mint a tied,az enyém azt gondolja csak az a jó ahogy ő csinálná és mindenbe bele akar szólni,sajnos én erre nem vagyok vevő,úgyhogy csodás lett a viszonyunk..

 • 2009.12.29 09:31:26claudia25

  ja és képzeld a legszebb mondat a szájából:elég baj hogy én vagyok a gyerek anyja.

 • 2009.12.29 09:36:08Ariaden

  Claudia, miért nem mondtad neki, hogy az is épp elég baj, hogy ő az anyósod! Nem tudom, nem moderálnak-e ki ezért nem írok oldalakat, de rengeteg babás fórum van, elég csak google-ba beírni.

 • 2009.12.29 11:26:54claudia25

  ariaden:ráraktam a telefont az egyszerűbb volt,ja meg van egy igen sajátos stílusom ami azt jelenti hogy elég nagy a pofám és ezt vele szemben is muszáj alkalmazni.de igazad van egyébként.beírtam és mindenhol 2008-as hozzászólások vannak vagy több hónappal régebbiek.tuti moderálják?nem tudom olvastam már itt olyan cifra szavakat hogy a 18-as karika is kevés lett volna..

 • 2009.12.29 11:35:41Laliath

  "Az az érzésem, hoyg egy mai terhes nő azt hiszi, hogy elég csak a sikeres jó szülésig, a lehetőleg 10/10 -es abgar értékig eljutnia (lehetőleg gátvédelemmel, mosolygós dokikkal, szülésznőkkel, CSODÁLATOS szülésélménnyel) , és akkor már minden rendben van, pedig jobb lenne, ha inkább az utána való időszakra edzenének. És ilyen tanfolyamokra gyúrnának ahelyett, hogy hogyan tudnak magzati kapcsolatot létesíteni, meg milyen zenét kell a hasunkra rakni a magzati lét alatt."

  Igazad van.
  Az a baj, hogy ezekre szakmailag senki, sehol sem készíti fel a leendő anyákat, akkor sem, ha őket ez speciel érdekelné. Én a szülés előtt innen (igen, a Porontyról) tanultam meg a szoptatás elméletét; a kórházban a kutya sem szólt hozzám, hogy hogy csináljam. A lányom isteni szopóreflexszel született, se sok, se kevés - de nekem ettől még meg kellett tanulnom, hogyan tartsam hozzá. 4 csecsemősnővérből 1 volt hajlandó foglalkozni velem.
  Megtanultam pelenkát hajtogatni szülés előtt, meg utánaolvastam az elméletnek, de az osztályon a szobatársnőmet kellett megkérnem, hogy megmutassa, a gyakorlatban hogy kell, és a helyes köldökcsonkápolást csak itthon a védőnőmtől és anyámtól tanultam meg, mert nem mutatták meg rendesen kérésre sem.
  Ahogy a fürdetést sem mutatják meg. Sőt, a kórházban még csap alatt fürdetik az újszülötteket.
  Lehet, hogy bennem van a hiba, de a terhestanfolyam nem érdekelt. egy csecsemős-tanfolyam jól jött volna, de ilyen bezzeg nincs :(

 • 2009.12.29 12:38:07I. Pipi

  Itt Iro-ban a terhestanfolyam utolso ket alkalma arrol szolt hogy mit/hogy kell csinalni majd a szules utan amikor mar hazamentel. Volt szo felkezes pelenkazasrol, tapszeres etetesrol ugyanugy mint a szoptatasrol, szobahomersekletrol, oltoztetesrol, bolcsohalal elkeruleserol... stb. 8 alkalmas volt a felkeszito tanfolyam, videokkal tuzdelve.

 • 2009.12.29 19:06:42ági anyu

  2009.12.28 10:58:30Vin
  PKU nagyon komoly anyagcsere rendellenesség - azért vesznek a babáktól vért néhány naposan, hogy pl. ezt megnézzék. És ezt most azért nem értem, mert az én környezetemben 2 PKU-s gyerek van, mindkettőt azonnal kiszúrták, az első vérvételnél

 • 2009.12.29 21:58:55Vakmacska

  Laliath ha valami dolga lenne a védőnőnek a terhesség alatt, hát az ilyesmik. De nem, a legtöbb írogatja duplikálva a testsúlyodat etc a nagy könyvébe, ki a kiskönyvből meg vissza. Ami hót fölösleges, azzal a kérdéssel együtt hogy mikor mész már táppénzre, hova teszed a gyerekágyat és lesz-e felette baldachin. Ha valamiről még szól a védőnői rendszer, ez lenne az, az újszülöttápolás, szoptatás. Biztos van aki csinálja is - de mindnek kéne, legalább az első kölöknél. Amúgy én bevallottam neki, hogy elfelejtettem már öt év alatt köldökcsonkot ápolni, no reakció, gondolom úgy látta, akkor szülésig megint el fogom:)))

 • 2009.12.30 08:02:00bohar

  Hát igen..a tapasztalatot gyakran úgy kezelik, hogy nincs szükség már "segítségre, támogatásra" pedig minden baba, minden szituáció más, nálam a 3. babánál 3 és 6 hónapos kora között nem volt elég anyatej, alig gyarapodott, rengeteget sírt, önszorgalomból mentem vele gasztroenteorológiai vizsgálatra, de a 3 hónap alatt sem én, sem a védőnő, sem a gyerekorvos nem jöttünk rá, hogy mi a baj-mert előtte már volt két sikeres anyatejes táplálás

 • 2009.12.30 15:12:20korcsolya

  Voltam bőrgyógyásznél, és vasat kell szednem az őrületes hajhullásom miatt - egyelőre. Ha nem mulasztja, akkor komolyabb lépéseket kell tenni. Mindenesetre bejelentkeztem a fodrászomhoz, és jövő héten rövidre vágatom a hajam :((((((((((((((((((((((((((

 • 2009.12.30 15:19:50nanemárrr

  korcsolya, sovány vígasz gondolom, de nekem a vas elég volt, megállította a hajhullást, pedig én is azt hittem, hogy már nem marad haj a fejemen!

 • 2009.12.30 15:21:00nanemárrr

  Ja, és azóta a sok új "baba" haj okoz "gondot" a frizurázkodásnál! :)

 • 2009.12.30 15:40:44kriszi

  Vakmacs, nekem négyéves tapasztalataim vannak köldökcsonk ügyben, de mostanában sok baba született a környezetemben, tehát ha a virtuális segítség hasznos, itt vagyok :D

 • 2009.12.30 15:42:44kriszi

  Korcsolya, a rövidre vágatás nagyon sokat tud segíteni. Nekem nem volt extra problémám a hajhullással, de nyolc év rövidség után én most növesztem újra - még nem ér vállig, de annyival több hullott hajat látok, mint azelőtt, hogy nem merek hinni a szememnek. Pedig számolva nem több hajszál, csak a hosszabb haj kihullva sokkal feltűnőbb :(

 • 2009.12.30 16:09:24fantaghiro lesz a lanyom

  Ki hasznal Remington hajkiegyenesitot?
  Csontszaraz hajra kell azt biztosan hasznalni??

 • 2009.12.30 16:27:46horadi

  Bár nekem nem Remington, hanem Imetec Bellissima hajvasalóm van, de én úgy tudom, hogy alapesetben mindegyik hajvasalót száraz hajra kell használni. Amelyiket lehet nedves hajon is, azt külön jelölik, pl. "wet and dry".
  Amúgy használsz hővédő krémet?
  Anélkül nem szabad, úgy tényleg nagyon roncsolja a hajat.

 • 2009.12.30 16:28:17fantaghiro lesz a lanyom

  nem
  ertem
  jo
  azt hol kell venni?

 • 2009.12.30 17:43:32horadi

  Elvileg bármelyik drogériában (DM, Rossmann - ezekben szoktam látni), illetve fodrászkellékesnél is nagy a választék.

  Ami nekem bejött:
  - L'Oréal Hot Liss
  http://bookline.hu/product/home.action?id=52259&ca=SEARCH&type=72&_v=Loreal_Studio_line_hot_liss_hajkisimito_krem_150_ML

  - Wella Flat Iron spray
  http://www.argep.hu/product_355055.html

  De biztosan vannak ennél jobbak is, talán tényéeg inkább fodrászkellékesnél érdemes kérdezősködni!

 • 2009.12.30 18:13:21kriszi

  Gyerekek, OFF leszek: miért jó a hajegyenesítő/hajvasaló cucc? Mármint mire jó? *ősanya egyenest a dzsungelből*

 • 2009.12.30 18:27:33Anyek

  Pl arra, hogy a kezelhetetlen hajat kordában tartsa. Ha az én hajamat nem fodrász szárítja be, vagy én nem hajvasalóval csinálom meg, úgy nézek ki mint tina turner. Ami lássuk be, elég ciki.

 • 2009.12.30 20:57:34csimpilimpi

  Én kb. MILF hozzászólásáig jutottam. Biztos már lefutott a téma, nem tudom, szóvá tette-e valaki, hogy azért nagyon nem mindegy, hogy melyik évszakban születik a baba. MILF gyereke a leírás alapján (görkorival az orvoshoz, leköltözés a nyaralóba, állandóan kint a kertben) nem decemberi, annyi tuti. A tél hideg, latyakos és sötét. Depressziós. Nekem van egy március végi meg egy decemberi gyerekem. Tudom, mekkora a különbség a március vége javára. (Pedig a márciusi volt a bőgősebb.) Aztán meg nincs is mindenkinek nyaralója, ugyi...

 • 2009.12.30 21:02:12horadi

  2009.12.30 18:27:33Anyek

  :-DDD

  Kriszi, nekem valahogy rendezettebbnek hat a fejem, ha kivasalom a hajamat, ennyi. :-)

 • 2009.12.30 22:18:04Vin

  Ágianyu, eddig 4x vettek tőle vért születése óta. Mindig magas volt a fenil-alanin szintje, ezért kell folyton vérmintát küldeni. Az első alkalom után folyamatosan kezdték bekérni az újabbakat, de hálistennek egyikben sem olyan magas, hogy PKU legyen, de azért kontroll alatt kell tartani. Bocs, de csak ritkán tudok netezni a pici miatt...

 • 2009.12.31 09:34:24claudia25

  én remingtont használok és imádom nagyon jó!

 • 2009.12.31 09:35:26claudia25

  kriszi ha tudnám hogy kell felraknék ide egy képet hajegyenesítés előtt és után hidd el többet nem kérdeznéd mire jó:-)

 • 2009.12.31 09:37:14claudia25

  fantaghiro:van hajegyenesítő krém én azt használok loreal hot iron finisht ezt csak fodrászatban vagy kellékesnél tudod megvenni 4500ft körül van..rárakod tincsenként a száraz hajadra és úgy mész rajta át a hajvasalóval..valamivel szebb lesz és tartósabb is

 • 2009.12.31 09:37:45claudia25

  ja bocs loreal hot style a neve

 • 2009.12.31 12:09:59R2D2 & C3PO

  Én azt vettem észre, hogy kb. ekkorra alakul ki az anya-gyerek kötődés. A gyerek mát különbséget tesz a saját anyja és a többiek között. És mivel a gyerek ordít, már nem annyira érdekes, mint addig míg téged is elfogadott...

 • 2009.12.31 12:10:49R2D2 & C3PO

  r=t

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta