SZÜLŐSÉG

Manna rakétaként robbant a világra

2009. december 20., vasárnap 11:00 |

manna3

Fél hétkor fájni kezdtek az összehúzódások, stop. Háromnegyed hétkor bementünk a kórházba, stop. Hétkor megvizsgált a szülésznő és hívta az orvost, stop. Négyujjnyi voltam, rendszeres fájásokkal, stop. Hét tizenötkor burkot repesztettek, stop. Hét negyvenötkor harmadik tolófájásra megszületett Manna, stop. Körülbelül ennyi történt aznap este, még megijedni sem volt időm. Aki kíváncsi a részletekre, kattintson tovább.

Te is szeretnéd megosztani szüléstörténeted? Küldd el nekünk erre a címre!

Hétfő délután kettőkor jelenésem volt a kórházban ctg vizsgálatra, majd utána megvizsgált a szülésznő, aki belelkesült: méhszáj bő kétujjnyi, teljesen laza. Menjek nyugodtan haza, de ha sűrűsödnek a már megszokott fájásocskák, vagy erősebbnek érzem őket, azonnal menjek vissza, mert gyors szülés lesz. Hazamentem, közben betoltam egy pizzaszeletet, elintéztem a gyógyszertárat és tettem-vettem egy kicsit otthon. Közben 5-6 percenként keményedett a hasam, de nem fájt jobban, mint eddig. Mire elindultam, hogy összeszedjem a gyerekeket a suliból-oviból, már 3-4 percenként görcsöltem, úgyhogy jobbnak láttam felhívni a férjem, hogy induljon hazafelé. (Jelszó: barack.)

Öt után értem haza a gyerekekkel, még beszélgettünk kicsit, egy óra múlva kezdett durvulni a helyzet. Férjem ekkor állt neki császármorzsát csinálni, közben meg leste a fejemet, hogy mennyire torzul. Időnként felvetette, hogy talán be kéne menni a kórházba lassan, de közöltem vele, hogy addig egy tapodtat sem mozdulok, amíg nem ettem a császármorzsából. Fél hétkor aztán betoltam egy hatalmas adagot belőle, az utolsó falatot már alig bírtam lenyelni a fájdalomtól. Ekkor hívtam a szülésznőt és jeleztem a férjemnek, hogy itt az idő. Lányok felöltöztek és izgatottan ugrabugráltak a kocsi felé. Miközben a kórházba mentünk (cirka 5 perces az út), havazott. „Látjátok, lányok? Mondtam én, hogy akkor születik meg Manna, ha már esni fog a hó."

Tízpercesen
Tízpercesen

A család egészen a szülőszobáig kísért, majd a megbeszéltek szerint hazamentek. A szülésznő megvizsgált, majd hívta a dokimat, hogy azonnal jöjjön. Ekkor voltam négyujjnyi és már eléggé fájt. Hét óra múlt néhány perccel. Adminisztráció, átöltözés a szexi kórházi hálóingbe, gyors helyzetjelentés a Facebookon, majd felküzdöttem magam a szülőágyra. A szülésznő mindent úgy magyarázott, mintha első szülő lennék, elmondta, hogy jobb, ha nem feszítem össze magam, ha jön a fájás, mert úgy könnyebben jön le a baba és a helyes légzéstechnikára is felhívta a figyelmem. Ez nagyon hasznosnak bizonyult. 7.15-re beért a doki is, aki megállapította, hogy a méhszáj eltűnt és egy fájásnál megrepesztette a burkot. Ebből semmit nem éreztem, csak annyit, hogy meleg lé folyik belőlem.

Ezután felültem, hogy a gravitáció is segítsen, fájásokkor pedig úgy szorongattam a lábtartót, mintha az életem múlna rajta. Két fájás között egy pillantást vetettem a piros-sárga csíkos zoknimra és megjegyeztem, hogy biztos voltam benne, hogy ez a zokni lesz rajtam szüléskor. Bár kicsit korainak tűnt, de nemsokára úgy éreztem, itt vannak a tolófájások. Nosza, láb fel a tartóba, doki odapattant, hogy akkor próbáljunk meg nyomni. Próbáljunk. Jött a fájás, próbáltam nyomni, de nem ment, mintha nem is én irányítanám a testem. Sírva fakadtam. A doki meg a szülésznő nyugtattak és folyton dicsértek. A következő fájásnál a szülésznő megtámasztotta a fejem és nyomtunk. „Ez az, Tündi, nagyon ügyes” – mondta az orvos – „próbáljon kicsit hosszabb ideig nyomni.” (Próbáljon, akinek hat anyja van – tiltakoztam belül) Szerettem volna elsunnyogni az egészet, és legszívesebben elmenekültem volna, de aztán rájöttem, hamarabb szabadulok, ha préselek.

manna2

Úgy éreztem, szétszakadok, de csak nyomtam, nyomtam behunyt szemmel, a végén úgy kellett rám szólni, hogy talán vegyek levegőt is. Önkívületben voltam. „Már látom a fejét, nagyon ügyesen nyom, mindjárt kint a baba” – mondta a doki, majd úgy döntött, csinál egy icipici gátmetszést. Semmit nem éreztem belőle, szemem csukva volt, félig ülő helyzetben kezemmel szorítottam az ágy kapaszkodóját és csak nyomtam, mint egy gőzgép. „Tündi, itt a feje, tele van hajjal” – kiáltott fel a szülésznő. Odanéztem egy pillanatra és valóban láttam a lábaim között egy hajas-csatakos babafejet. Visszacsuktam a szemeim és nyomtam tovább elkeseredett fejjel. „A többi babának is ennyi haja volt?” – kérdezte a szülésznő. (Hagyj békén, fájok.) „Tündi, a többi lányod is sok hajjal született?” – jutottak el hozzám a hangfoszlányok. (Nem akarok válaszolniiii!!!)

„Remekül csinálja, már kint van a feje” – simogatott meg a doki, majd megkértek, hogy ne toljak annyira. Ekkor már fél szemmel azt néztem, ahogy kicsusszan a lányom teste. 7.45-öt mutatott az óra és az eufórikus boldogság és megkönnyebbülés mellett az „ezt nem hiszem el”-érzés is megjelent. Ennyi volt az egész? Az egy órája elpusztított tetemes mennyiségű császármorzsa is majdnem visszaköszönt. Manna éles hangon méltatlankodott, amikor kiszívták az orrváladékát, majd békésen elnyugodott a mellkasomon.

Elvitték felöltöztetni és ekkor jött a feketeleves. Már Pötyi születése után is nehezen viseltem a lepényi szakot és a varrogatást, ám most különösen rosszul esett a piszkálás. Behunytam a szemem és egy Balaton közepén ringatózó hajóra képzeltem magam. Néha felszisszentem, ahogy a gátsebem varrták, közben rá-rápillantottam a gyűrött fejű lányomra, akit közben odatoltak mellém. Amikor megmondták a súlyát, azt hittem, leesek az ágyról. 3400 gramm és 56 centi. A másik két lányom 2500 és 2200 grammal születtek, hozzájuk képest óriásbébit szültem.

Nővéreihez hasonlóan már a szülőágyon rácuppant a mellemre és porszívóként szívta az előtejet. Közben felhívtam a férjem, hogy háromszoros apa lett, és hallottam, hogy a lányaim ujjonganak, hogy végre megszületett a kistestvérük. Férjem 10 percen belül már ott állt mellettünk és nézte a legkisebb lányát, majd azt mondta: „Nem is látszik rajtad, hogy szültél.” Ez a mondata végképp meggyőzött, hogy jól tettem, hogy nem ragaszkodtam hozzá, hogy végignézze, amint kipréselek magamból egy gyereket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.21 11:46:57NoraAnna

  másutt: köszönöm!

 • 2009.12.21 12:01:56Vakmacska

  csib, neked meg a kipipált elintéznivalók sorához gratulálok!

  Ajándék nálunk is megvan (még 3 hiányzik, ha jön az ónos, szarba vagyunk), zember elvileg ma megveszi a fát, kísérleti sütemény ehető lett (ebből levont következtetés alapján sülnek az igaziak), dekor félkész, fényképek épphogy hónap nevű folderekben szanaszéjjel, videók még szanább széjjel (cidrének június óta tartozom eggyel), blogposztok állnak félkészen vagy féligse készen, menü egyelőre fejben tervezve, takarítás egyszer már nagyon megvolt, mondanom se kell azóta már szinte pont olyan koszos minden mint volt, kivéve amit tegnap este-ma reggel felporszívtam, rumli, vasalnivaló, macskaszőr újratermelve, hozzánk már 23-án jönnek, 22-én még dolgozom, ajjaj.

 • 2009.12.21 12:13:36Laliath

  kipipált elintéznivalók. De jó is lenne. De egyelőre az elvégzendők vannak túlsúlyban a listámon :(

  csirió, köszi. Azt nem tudom, hogy a születésekor mi volt az uralkodó bolygó az oroszlánban. Kíváncsi lennék rá, de ilyet nem találok, ahol ez megnézhető lenne. Már csak azért is, mert az én horoszkópom elég meredek :)

 • 2009.12.21 13:29:31Simone

  Azt szeretnem megkerdezni, hogy azok a moderalt hszek hol vannak, akik joggal kritizaljak a cikkiro hozza nem erteset, most mar tobb posztban. Igazsagtalannak talalom,hogy csak a primadonna posztiro holdudvara tartja fenn azokat a posztokat,ugyanis mindenki mas mar le van moderalva, vagy mar csak legyint egyet, holott a tema jo lenne.
  Speciel velemenykulonbsegem van egy par dologban, de beirni sincs kedvem, mert eltunik secperc alatt:

  Kedves Poronty, az effele munkahoz nem kernek valami jogositvanyt, kerdezem en...

  Ja a hszemet mentve kuldtem tovabb a Velvetnek is, csak nem tunik el

 • 2009.12.21 13:48:48másutt

  Simone, mit gondolsz, miert olyan nepszeru a blog iras?
  Miert van minden hulyenek (engem is beleertve!) sajat blogja?
  Mert azt irsz bele, amit akarsz

  (ha a fonokod es parod meg nem latja, a legsikeresebb blogosok munkanelkuli szinglik! Egyik baratnomet egy kollegakrol rinyalo blogbejegyzes miatt rugtak ki! :)

  Es nem moderaljak ki!

  Ez mas blogja. Es biznisz. Hirdetesekkel.
  Azt moderalnak ki, amit akarnak. Evvan.
  Viszont, cserebe, esellyel 5-10 ezer ember elolvassa a hulyeseget, amit felkomaban beirunk. Nem a 2 csaladtag, aki a sajat blogunkat koveti.
  Valamit valmiert!

 • 2009.12.21 13:53:39jazmine

  Vakmacska, most sokkoljalak, h ajándékok becsomagolva és ki is takarítottam? :) Mondjuk takarítani még kell, de alapvetően szinte folyton takarítok kicsiket és így érek körbe, az ajándékokat pedig már szeptemberben el kezdtem beszerezni, mert anyagilag is jobban kibírjuk. Most kivételesen még a férjem is megvett már mindent.
  Viszont a menüvel nem állok így. A sütis doboz félig tele, holnap sütöm a kb. 4. mézes adagot, abból már csak marad karácsonyra is.
  Leves szederkrém lesz, mert az szeretik. Gesztenyés pulykamell és töltött dagadó lesz, holnap azt is kezdem, hogy ha nagyon rossz lenne, maradjon idő, mást csinálni :)

  Viszont én nem dolgozom, így azért könnyebb.

 • 2009.12.21 13:56:04Magenta

  Eltűnt hozzászólás és tarsolya, miért nem a máshol is használt nickekkel "garázdálkodtok"?

 • 2009.12.21 14:13:10eltűnt hozzászólás

  Kedves Magenta, nincs mivel gazdálkodnom, én eddig "csak" egy mezei olvasója voltam az indexnek, naponta pár perces átfutás erejéig kattintottam az indexre, ha érdekes téma volt a porontyon elolvastam, de beírni ezidáig nem írtam. Nem szeretnék ünneprontó lenni, de akkor is azt gondolom, hogy elég kiábrándító dolog normális hsz-kat törölni, mert az nem tetszik a kedves cikkírónak. Sajnos mivel itt éli az életét, számolnia kell ezzel is, szerintem ez ezzel jár. Hogy ezeket kitörölgeti, a saját szegénységi bizonyítványát tükrözi. A nyilvánossághoz a kritika is hozzátartozik, de úgy látszik itt nem. Kár, pedig érdekes cikkek is napvilágot szoktak néha látni itt.

 • 2009.12.21 14:14:05eltűnt hozzászólás

  elnézést, gazdálkodnom, helyett garázdálkodnomat szerettem volna írni.

 • 2009.12.21 15:04:14Tünde

  ugyan már, ha egy kicsit visszaolvasol, láthatod, hogy nem lett csak azért törölve komment, mert nem értettünk vele egyet. a vélemény szabad. de azért mindennek van határa.

  szóval kommentek nem szoktak csak úgy eltűnni, az összes moderált hozzászólás megvan a szerkrendszerben, kár vádaskodnod.

 • 2009.12.21 15:29:07cozumel

  Hogy milyen erdekes dolog ez, eddig nem is olvasott, csak neha kattintott a zindexre, azon belul a porontyra meg nehabban, hiszen o bulvart soha, tulajdonkeppen a mek.oszk.-nal vam nyitva az o gepe folyamatosan es a magyar klasszikusokat olvassa, de azt PONTOSAN tudja, hogy kikbol all a szerkeszto holdudvara, akiknek bezzeg nem torlik a velemenyet...

  :D:D:D

 • 2009.12.21 15:51:23Bűbájos

  2009.12.21 15:29:07cozumel

  Pontosan, és ezen egyik nagyon ritka alkalmat arra használta fel, hogy értékes és bőlére eresztett véleményét megossza a Poronty kismamája gyermeknévadásáról.

 • 2009.12.21 15:51:29eltűnt hozzászólás

  cozumel, Te valamit nagyon nem értesz, de szíved joga, talán annyi szövegértési képességed neked is lehetne, hogy a néha olvasom, meg a naponta átfutom között azért van különbség. valamint, ha nem kevernéd a hsz-kat, talán nem tűnnél ennyire butácskának a reagálásodban.
  visszatérve az eredeti problémámra, a hsz törölgetése meg önmagáért beszél, nincs mit szépíteni rajta. az a bizonyos hsz, amit hiányoltam nem hinném, hogy annyira "határon" kívül volt, de mind1 is. további jó szórakozást. talán azt a figyelmeztető szöveget, mely megjelenik a komment szövege alatt ki lehetne egészíteni azzal is, hogy azt is törlitek, ami a szerkesztőnek nem tetszik, így tiszta sor lenne a dolog, akkor lehetne ilyen határokat szabnia bárkinek.

 • 2009.12.21 16:01:04cozumel

  Ja, lefikazta egy ujszulott nevet, es csodalkozik, hogy a gyerek anyja torli a fika hsz-t?

  Eltunt hsz

  tudod, ennek semmi koze a moderaciohoz, ezt ugy hivjak, illik-nem illik jatek, anyukad elfelejtette elmagyarazni az alapszabalyokat, de ezert ne itt reklamalj.

 • 2009.12.21 16:01:18Tünde

  gyengébbek kedvéért, utoljára: NEM a véleménnyel volt bajom, mert tudom, hogy sokaknak nem tetszik a névválasztás. korábbi cikkekben is fikázták a névadást, el lehet olvasni. jelen esetben viszont a megfogalmazás már enyhén szólva sértő volt. részemről a téma lezárva.

 • 2009.12.21 16:16:06eltűnt hozzászólás

  Édesanyám alaposan elmagyarázta az alapszabályokat, többek között mások véleményének tiszteletbentartását is. nekem nem a hsz tartalma (arról is megvan a véleményem), hanem az eltűnése okozott problémát. ez pedig óriási különbség. azt gondolom, hogy ez az oldal azzal, hogy ilyen formában működik, azt is vállalja, ha negatív kritikákat kap. illetve vállalnia kellene. ezért javasoltam azt a kiegészítést, amiben a szerző azt csinál a kommentekkel, amit akar. akkor nekem sem lenne ezzel semmi problémám. na, ezek az igazi alapszabályok.

 • 2009.12.21 16:26:49cozumel

  Hat igen, lehet neked az a velemenyed, hogy az oreg Pista ba' nagy kujon volt, vegigdugta a falu asszonyait, azert a temetesen megse mondd az ozvegyenek, mert nem ILLIK.

  Ertem en, hogy szabad, meg velemeny, meg nyilvanitas, csak van, amikor az illik-nem illik szabalyokat elobbre helyezzuk.

  Ugy latszik, megsem volt annyira alapos az a lecke.

 • 2009.12.21 16:28:50Selkt-Sa

  milyen pofit vág :D gratula!

 • 2009.12.21 16:31:01zsebdög

  akárhogy is hívják a Mazsit, nagyon édes kis pocó és kész, mit kell ezen fennakadni.
  na, én meg ezen akadtam fent! :)))
  gratulálok a bébihez, jó egészséget kívánok Nektek és köszönöm a sztorit!

 • 2009.12.21 16:33:47baudolinA

  Simone,
  az volt a véleménykülönbséged, hogy "kit erdekel ez masodszorra is"? Nem moderálták.

 • 2009.12.21 16:39:37Selkt-Sa

  khmkhm...

  kedves fikázódók, és törölt kommentelők.

  megjegyezném, hogy én itt aztán fikázódtam annyit, amennyit jól esett. fikáztam a cikk szövegét, a hozzáértést, stb-t, amit értem, és találtam. érdekes módon eddig még egyetlen hozzászólásomat sem moderálták, sem ezen a nicken, sem másik nicken, pedig én még saját magam által bevallva is eléggé radikális vagyok.

  vajon miért van ez?

  ja, valószínűleg azért, mert ha valami nem tetszik, akkor azt el lehet mondani normálisan is. max. leszarják.

  ahhoz meg semmi közöd nincs, hogy ki milyen nevet ad a gyerekének. még akkor se, ha makkoshotykai dzsennifer lüszi.

  megjegyezném, hogy a manna a bibliában az az étel volt, amit az úr adott mózesnek és a népnek táplálékul, amikor majdnem éhen vesztek a pusztában. és mindenkinek olyan ízű volt a manna, amilyet éppen kívánt. újabban isten embereknek adott szellemi táplálékaként értelmezik. úgyhogy a manna kizárólag jó lehet, mint név, isten ajándéka, hogy szellemileg tápláld vele az emberiséget.

  de tényleg nyugodtan lehet fikázni a névválasztást, hiszen nehogy már azt gondolja egy kismama, hogy olyan nevet ad a gyerekének, amilyet neki jól esik.

 • 2009.12.21 16:49:57Alesszia

  Tünde helyesen tette és SELKT-sa tökéletesen megfogalmazta, mi történik itt........

  eltünt hozzászóló és tsai:szakadjatok már le a témáról, annnnnnnnnnnyira unalmas....

 • 2009.12.21 17:08:59jewel

  Ha ez az a gusztustalan hozzaszolas volt, h a gyerek helyeben bent maradt volna ezzel a nevvel v valami ilyesmi, azt szerintem moderalni kellett. Nem en vagyok a gyerek anyja de akkor is viszolyogtam attol.
  Ez olyasmi volt mint mikor az orogbefogadasnal kezdtek valakik ciganyozni pl.

 • 2009.12.21 17:13:53renege

  Nekem meg egyre jobban tetszik a Manna név (tudom, ez kb ugyanolyan irreleváns, mint, hogy kinek nem tetszik :D), de most akkor is úgy éreztem, hogy ezt muszáj megosztanom veletek.
  Tisztára beleszerettem a névbe.
  Manna meg a képek alapján egy csodaszép kislány! Gratulálok hozzá mégegyszer!

 • 2009.12.21 17:24:43Simone

  nem a kit erdekel ez masodszorra is volt a velemeykulonbsegem, mint emlitettem volt korabban is, azt mar be sem irom, mert egyszeruen pofon a sszarnak.
  ott a velemenyem irtam be, a velemeykulonbsegem pedig megmarad, mert a ketkommentem kozti reakcio tisztan tukrozi azt hogy mennyire nem egysikon mozog a gondolatmenet:innentolfogva inkabb csak csendben morgok majd, es tovabb lepek,meg akkor is , ha orbitalis hulyeseget latok megjelenni.
  Reszemrol ennyi, az erintettel pedig nincsen kulonosebb beszelni valom, ugyanis ugy latom hogy le kell forditanom azt amit akartam kozolni egy masik szintre, es ahhoz mar nem igazan van erkezesem.

  uff, viszlat

 • 2009.12.21 20:39:38tarsolya

  Kedves Magenta, én a blog.hu-n mindenhol ezt a nicket használom, sőt, máshol is, úgyhogy ez most nem talált :)

  Az hogy szerintem valaki ostoba és idióta nevet ad a gyerekének szerintem elég vicces dolog, had röhögjem már ki, ha akarom, főleg ha ország-világ elé tárja másodszor is :)

  Lehet karácsonyra vitrint kérni és akkor abban is lehet mutogatni azt a szerencsétlen gyereket ... :D

 • 2009.12.22 05:21:13Magenta

  "Az hogy szerintem valaki ostoba és idióta nevet ad a gyerekének szerintem elég vicces dolog, had röhögjem már ki, ha akarom"

  Valójában igazad van.
  Tényleg kár moderálni ezeket a dolgokat, mert ez rólad állít ki szegénységi bizonyítványt, nem a névadóról.

 • 2009.12.22 10:59:55Selkt-Sa

  könyörgöm, azt magyarázza meg már nekem valaki, hogy ki mi alapján érzi magát feljogosítva arra, hogy meghatározza más ember számára, hogy a másik ember traumája eléggé fájdalmas-e, a névválasztás mennyire ostoba és idióta, vagy hogy milyen jogon próbálja a saját magának értelmezett normalitását a másikra kényszeríteni???? ami neked normális, másnak nem az. ami neked nem trauma, az másnak az élete tragédiája. ami neked ostoba és idióta, másnak az álomnév, ami csodaszép dolgokat feltételez a nevezettről.

  ki a jó isten nyila vagy, hogy meg mered mondani, feljogosítva érzed magad arra, hogy a te "normalitásod" legyen az irányadó?

  ez valami istenkomplexus mostanában?

  ha nem tetszik, tartsd meg magadnak. ha ostobának és idiótának találod, röhögj rajta magadban, vagy menj a velvet gumicukorra, vagy a sztorira és a celebre, rengeteg hasonszőrű pajtást találsz, akivel lehet majd jókat röhögni az ostoba kismamán, hogy ilyen baromságokat talál ki.

  sérti ez a névadás a konkrét alapvető emberi jogait valakinek? vagy a tiédet? AKKOR MEG?

 • 2009.12.22 14:32:15umb!

  szia Tünde,
  van ám nekem egy nagyon édes kis tanítványom, akinek nagyon kedves neve van, akárcsak a hugainak...
  most hogy olvastam a történetedet, szinte biztos vagyok benne, hogy ő a te lányod. Ha mégsem, akkor igen kicsi a világ...
  sok gyönyörű perceket kívánok Nektek!

 • 2009.12.22 14:53:50egyremegy

  Nem hiszem és nem értem, hogy a Manna lánynév okozott ekkora vihart. A kedves hozzászólók biztosan mind Katik, Szilvik és Timik, esetleg Zolik, Zsoltik és Robik.
  A Manna kellemes hangzású név, jelentése érthető, mint a Tündéé, Gyöngyié és a Szilárdé. Ritkább, még szokatlan, majd megszokjuk. Ha meg nem? Sebaj. Majd tetszik másnak. A lényeg: nem lett általa nevetséges a gyerek.
  Mint ahogyan a Zsoltik/Norbik/Bonifácok sem, és a Melindák/Vikik/Kírák sem továbbá nem ciki a Laci/Jani/Pisti sem, sőt az Anett/Adri/Anna sem...függetlenül attól, hogy nekem nem tetszik. Egyik sem. És?

  A lényeg: ne csináljunk a gyerekből hülyét, ne legyen a nevének pejoratív jelentése. A Manna nem ez a kategória, és tessék már felfogni: azért mert nem tetszik, még nem kell verni a billentyűzetet. Ha felkerül a netre Szabó Lacika születéstörténete, jönnek a Laci nevet nem kedvelők? Minek???

  Tünde, egyébként nagyon szép neve van a kislányodnak, mi most vagyunk lánynévkeresési lázban. És mindkettőnknek tetszik.

 • 2009.12.22 15:31:42cozumel

  Egyremegy

  szerintem a porontyon meg nem volt olyan nev, akit valaki szet ne fikazott volna
  Volt itt egy kedves versenyzo, aki szerint a laci-bela-geza-pista vonulat volt fergetegesen rohejes...

  Szoval igen, Szabo Lacikat is szetfikazna valaki :)

 • 2009.12.22 15:32:02sobri jóskáné

  umb! remélem tényleg kicsi a világ, és itt rátalálsz a tanítvány anyukájára és a babanaplóba, legalább kicsit belelátsz a mindennapjaikba is. szerintem ez kedves :)

 • 2009.12.22 15:35:16sobri jóskáné

  én ismerek alsós korú Fülöpöt, és egyáltalán nem gáz. szerintem kifejezetten illik rá a név. és persze soha nem cikizte senki érte. nem ezek a nevek a kínosak, hanem a fradika és társai, amit a pihent agyú szülők találnak ki és fogadtatnak el. de ezen nem is érdemes vitatkozni.

 • 2009.12.22 15:37:53sobri jóskáné

  off: cozu, az nlc fórumon volt pár éve a gonoszanyuk. ha jól emlékszem, még te is ott voltál. az már végleg kihalt?

  on

 • 2009.12.22 15:48:57cozumel

  SJ

  jeee, milyen kicsi a vilag :)
  Ok elkoltoztek egy Anyatanya nevu helyre, aztan en onnan valahogy kikoptam....

 • 2009.12.22 16:10:49Rosa Rugosa

  Manna

  A kutatások kiderítették, hogy a vándorló zsidók mannája a mannazúzmó lehetett, amely általában a magas hegyek talaján él. Amikor eredeti helyükről leválnak, gumós formát öltenek, így a szél könnyen elsodorja őket a hegyekről, akár messze a sivatagba – így keletkezik a mannaeső.

  A növényvilágon belül a mannatermékek közé azokat a növényeket soroljuk, amelyek belsejéből édes váladék szivárog ki. Ilyen például a köris-manna, amely a virágzó kőrisfától ered. Behasított kérgéből sárgásfehér színű, kristályos állományú, enyhe szagú, édes ízű nedv szivárog. A köris-mannát enyhe hashajtó hatása miatt a gyerekgyógyászatban alkalmazzák, az édesipar pedig ízesítőszerként használja.

  Az állatvilágban is léteznek mannatermelő fajok. A mannakabóca szúrása nyomán például a kőris, a vadszilva, az olajfa cukortartalmú nedve kifolyik, majd a levegőn megszilárdul. A másik jellegzetes faj a manna-pajzstetű, amely az örökzöld, szárazságot jól tűrő bokrokon több rétegben bevonja testét mézharmattal. A mézharmat cukorban gazdag, vastag védőréteget képez rajta a kiszáradás miatt. Aki a Sinai-sivatagban éhezik, a manna-pajzstetűből e sok cukrot és fehérjét nyerhet. Minden bizonnyal a sivatagban vándorló izraelitákat is egy ideig életben tartotta.

 • 2009.12.22 16:17:02Tünde

  mannakabóca :) ez király!

  umb! honnan? :)

 • 2009.12.22 16:18:44Rosa Rugosa

  http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=5076

  Még régebben olvastam, most megtaláltam.:)

 • 2009.12.22 16:59:18Chang Yai

  a nagymamám testvére volt Manna. eredetileg Marianna, de mindig mindenki Manna néninek hívta. eddig nem is asszociáltam az égi mannára, annyira ez volt bennem, hogy Marianna --> Manna. olyan kedves, nyugodt név, mintha egy angyalszárny suhanna el, remélem, a kislány is kedves és nyugis lesz :-)

 • 2009.12.22 17:06:58cozumel

  Neha erdekes kinn setalni a temetoben, es mult szazad fordulo koruli sirokon olvasgatni a neveket. Meg lennenek lepve sokan: nem am a Maria-Erzsebet-Istvan-Laszlo negyes uralta akkor sem a terepet...

 • 2009.12.22 17:16:06másutt

  Aki tud ennel regebbit, segitsen!
  Ez itt a 2004-ben elo (nem ujszulott) magyar allampolgarok leggyakoribb nevei:
  MÁRIA 442,192
  ERZSÉBET 342,162
  ILONA 230,013
  KATALIN 214,957
  ÉVA 187,969
  ANNA 161,186
  MARGIT 155,337
  ZSUZSANNA 147,534
  JULIANNA 129,711
  JUDIT 97,797
  ÁGNES 97,083
  IRÉN 92,642
  ANDREA 90,594
  ILDIKÓ 89,430
  ERIKA 84,243
  MAGDOLNA 76,735
  KRISZTINA 76,319
  ROZÁLIA 64,296
  ESZTER 64,263
  EDIT 63,173
  MÓNIKA 62,170
  GABRIELLA 58,712
  SZILVIA 55,568
  PIROSKA 55,101
  MÁRTA 53,089

 • 2009.12.22 17:19:51másutt

  Huu ez nagyon jo, lasd 36. tablazat:
  http://mek.oszk.hu/02100/02134/html/nepmoz.htm
  rengeteg izgi mas adat is van...

 • 2009.12.22 17:41:50jadelea

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Keresztnevek_gyakoris%C3%A1ga_Magyarorsz%C3%A1gon_a_19._sz%C3%A1zadig

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Keresztnevek_gyakoris%C3%A1ga_Magyarorsz%C3%A1gon_a_20._sz%C3%A1zadban

 • 2009.12.22 19:15:23umb!

  ha nagylányod munkácsys, akkor biza onnan! :)

 • 2009.12.22 19:20:18Bubó

  Szia Tünde!

  Köszönjük a történetet és a fotókat! Ismét gratulálok, nagyon szép a kislányotok!

 • 2009.12.22 19:32:53Tünde

  umb!: az :)
  osztályfőnök/napközi/művészeti tanfolyam/ ?

 • 2009.12.22 22:05:46eino.

  A gyerek szép, a neve szép (vagyis: nekem tetszik), a szülés egész gyors, bár a vége persze így sem könnyű, a poszt tök normális - gratulálok!

 • 2009.12.23 09:28:01umb!

  Kiváncsi lennék a tippedre :D
  De inkább elárulom.
  Művészeti.

  Január első felében bekukkanthatnál hozzánk, már csak azért is, mert félévtől csere lesz. Még ez előtt szeretnék egyszer találkozni a szülőkkel. Veled/veletek meg akkor főleg!! :)
  Péntek kivételével minden nap bent vagyok negyed hatig. Málna tudja az utat....

 • 2009.12.23 09:46:27Tünde

  umb!: rendben, januárban bemegyek valamikor, én is kíváncsi vagyok, Málni nagyon szereti a foglalkozásokat és tök jó dolgokat alkottok ;)

 • 2009.12.23 11:00:03Lolcsika

  Annyira szeretem, amikor egyesek a vélemény tiszteletben tartásáról nyekeregnek, miközben ők ugyanúgy nem tartják tiszteletben más véleményét (jelen esetben névadását). Mondom mindezt úgy, hogy nekem speciel nem tetszik a Manna név.
  Tünde, gratulálok a lányodhoz és sok egészséget kívánok nektek.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta