SZÜLŐSÉG

Hogy kerül a gyerek az apja nevére?

2009. december 7., hétfő 18:01 |

Milyen járandóságai lesznek szülés után egy előtte táppénzen lévő kismamának? Hogyan lehet elintézni, hogy egy nem házasságból született baba felvehesse az apuka nevét? Az elintezzuk.blog.hu tanácsadói blogjukban válaszolnak a kismamák kérdéseire, ezekből szemezgettünk.

Szülés előtti táppénz

Kérdés:

Valamivel több mint 1 éves munkaviszonyom lesz jövő év január 31-én, amikor megszűnik. Március elején fogok szülni, addig a nőgyógyász és a háziorvos felvesz táppénzre, és a szülés napjától kezdeném a szülési szabadságot. Megvan a 180 nap biztosított munkaviszonyom, de január és március eleje között táppénzen leszek. Szülés után így milyen járandóságaim lesznek?

Válasz:

Abban az esetben, ha 2010. január 31-én megszűnik a munkaviszonya, akkor az orvosa három napon belül (és ezt nagyon szigorúan tartsa be!) valóban ki tudja önt írni táppénzre. Csakhogy ez - a munkaviszony megszűnését követő - ún. passzív táppénz már csak legfeljebb 30 napig vehető igénybe. Tehát a szülésig nem lehet semmiképp táppénzen. A szülés várható időpontja előtti 28. naptól már igényelhető a terhességi-gyermekágyi segély, abban az esetben, ha Ön a szülés időpontjában biztosított lesz. Ugyanis a jelenlegi szabályozás szerint a 180 napnyi biztosítotti jogviszony megléte mellett ez a másik szükséges feltétele a tgyás-nak. Alanyi jogon anyasági támogatásra és családi pótlékra lesz jogosult, de ezt lehet, hogy tudja, még első babát váró kismamaként is.

Apasági nyilatkozat

Kérdés

24 éves, 27 hetes kismama vagyok. A pici apukájával ugyan nem vagyunk házasok, de szeretnénk, ha az ő nevén lenne a gyerek. Azt tudjuk, hogy apasági nyilatkozatot kell tennie, de azt nem, hogy ez hogy megy, és mikor intézzük.

Válasz

Ha az élettársa nevére akarják anyakönyveztetni gyermeküket, akkor teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot kell tenni a párjának. Ajánlatos még a szülés előtt megtenni ezt, mert akkor rögtön az apa nevére anyakönyvezhető a gyermek. Ha ezt az apai elismerő nyilatkozatot csak a szülés után tenné az apa, akkor először az anya nevére anyakönyveznék a babát.

Először azt kell megtudniuk, hogy a lakóhelyükön hol történik az apai elismerő nyilatkozat megtétele: van, ahol az okmányirodán intézik, s van, ahol a gyámhivatalban. Az ügyintézéshez szükséges az apa és az anya együttes, személyes megjelenése.

A nyilatkozat megtételéhez szükséges dokumentumok még meg nem született gyermekre vonatkozóan:

- az anya és az apa érvényes személyi igazolványa

- a gyermek születésének várható idejét igazoló orvosi igazolás

- a terhes kiskönyv

- az anya családi állapotát igazoló dokumentum

(hajadon igénylő esetén a népesség-nyilvántartó által kiadott igazolás (okmányiroda)

- a gyermek születési nevére vonatkozóan a szülők egybehangzó nyilatkozata.

Amit fontos még tudniuk:

- az eljárás illetékmentes

- kb. 25-30 percet vesz igénybe

- a nyilatkozatuk alapján készült jegyzőkönyvet megkapják mindketten

- kézbe kapják összetűzve, lepecsételve az ún. „kórházi csomagot”, amely tartalmazza:

a jegyzőkönyvet + a terhes kiskönyv 1-2. oldalának fénymásolatát + az orvosi igazolást + a hivatalosan lekért családi állapot-igazolást.

Ezt a „kórházi csomagot” kell majd beletenni a táskába, amit a kórházba visz.

További kérdéseket az elintezzuk.blog.hu oldalon tehettek fel.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.07 12:08:02felhasznalo

  Mi anno nem tudtuk, hogy az önkormányzatnál lehet apasági nyilatkozatot készíttetni - tudom, nagy lúzerség -, így elmentünk egy közjegyzőhöz. Nyolcezret gombolt le rólunk (2000-ben) szó nélkül egy öt perce műveletért, szemben az önkormányzattal, és naná, hogy hülye lett volna szólni, mekkora idióták vagyunk.

  Heh, leckének jó volt.:)

 • 2009.12.07 12:11:59Temptation

  A városokban vannak csak okmányirodák.Lehet hogy a városiaknak ott kell tenni, ezt nem tudom.
  Azokon a településeken, ahol nincsen okmányiroda, a polgármesteri hivatalokban, az anyakönyvvezető előtt lehet tenni.
  Magyarország.hu szerint:
  1. az anyakönyvvezetőnél,
  2. a bíróságnál,
  3. a gyámhatóságnál, illetőleg
  4. magyar külképviseleti hatóság előtt jegyzőkönyvbe, vagy
  5. közjegyzői okiratba kell foglalni.

 • 2009.12.07 12:14:13toria

  A cím nem félrevezető? A cikkben a passzívről van szó. Aktívnál szerintem tovább lehet lenni, csak 30 napontként kell a szakorvosi vélemény hozzá. Nem?

 • 2009.12.07 12:16:39Temptation

  Félrevezető, mert ez szerintem csak erre a konkrét esetre érvényes.

 • 2009.12.07 12:19:29Vakmacska

  Aktívnál sokkal hosszabban, de annak is van éves felső határa. Terhességnél általában azért nem merítik ki.Ha lejár és nem tud dolgozni, akkor átmeneti rokiság a következő fázis, ráknál ez szok lenni.

 • 2009.12.07 12:24:51cherrypie

  Igen-igen, én is kattintottam rögtön, hogy nofene, de amíg betöltött az oldal, bevillant, hogy a kismama ha otthon marad táppénzen, akkor nem önmagában a terhesség miatt írják ki, szóval értelmetlen a cím, és nem erről lesz szó a cikkben. Javasolnám (óvatosan) a cím megváltoztatását, persze ha reklám a cél, elég jól fogja generálni a látogatottságot.

 • 2009.12.07 12:26:43Tünde

  Javítottam, köszi!

 • 2009.12.07 12:28:00csib

  Jótanács az apaságihoz. A terhesség igazolásása nyilván nem szemrevételezéssel történik, de a sima orvosi igazolás nem feltétlen jó. Tőlünk egy olyan papírt kértek, amire az van írva: terhes vagyok, és ezt apasági miatt nyilatkozza a doki... A sima lelet, hogy ekkora-akkora a baba, NEM jó. Bár lehet csak a XII-ben ilyen kukacosak, de nekünk 2x kellett nekifutni!
  Egyébként 5 perc és egészen normálisak voltak. :))

 • 2009.12.07 12:32:12Zsuzsi főz

  Csib, apasági nyilatkozathoz kell kérni az orvostól az igazolást, a lelet tényleg nem jó. Az enyémen a szülés várható időpontja is rajta volt.

 • 2009.12.07 12:36:35magma

  Szvsz. még mindig félreérthető a cím.

 • 2009.12.07 12:37:56nyomasek_bobo

  Bárki, bármikor csak 30 napig lehet PASSZÍV táppénzen. Javaslom címnek a "H1N1 beteg csak 30 napig lehet passzív táppénzen", kb. annyi köze van hozzá, mint a terhességnek (semmi).

 • 2009.12.07 13:42:28Xmas

  Ez a cikk majd csak este 8-kor fog létrejönni?
  Ti a jövőbe láttok...

 • 2009.12.07 13:44:55macskaszemű

  Apaságinál kérték, szerepeljen a szülés várható időpontja a terheskönyvben. Első gyereknél ez plusz szaladgálást jelentett, mert a dokim nem írta be automatikusan, a második gyereknél meg - mivel újra feledésbe merült- szépen beírtam én az egyik nőgyógyos pecsét alá, jó férfiasan, és utólag megmutattam a rendelésen, mit tettem :). Sőt, mintha a foganatás időpontját is be kellett volna írni.. de ez nem biztos, már nem emlékszem.

 • 2009.12.07 13:56:16Anura

  Dede, tőlünk kérték a szülés várható időpontját, sőt a fogantatásét is, és azon szőrözött a nő, hogy az aug. eleje nem elég a fogantatáshoz, hányadikát írjon..
  Bazzeg..
  Meg a pontos várható szülési időpont. Áh. Hihetetlen nyugis környezetben nem csinálnak semmit, és még a szem. ig. elmosódott lejárati határidején is nyamnyogtak 10 percet.
  Budapest, XV. ker. Gyámhivatal.
  Előtte az Okmányirodán igazolás kellett nekem arról, hogy hajadon vagyok - a pasimnak semmi. :)

 • 2009.12.07 14:11:24diaz

  Mi éppen ma intéztük az apasági nyilatkozatot. Az anyakönyvvezetőhöz kellett menni (pedig van okmányiroda is a városban).
  Mindkettőnk szig-je és lakcímkártyája kellett, a terhes kiskönyv és egy orvosi igazolás, rajta a szülés várható időpontjával. "Hajadonsági igazolás" nem kellett, az egész max. 10 percig ha tartott.

  Úgy tűnik, érdemes előtte telefonon letisztázni, mit kell vinni magaddal, mert ezek szerint mindenhol máshogy értelmezik a jogszabályt (

 • 2009.12.07 14:27:36normama

  Apasági nyilatkozat: ez a védőnőm kedvenc kérdése. Eddig cirka négyszer kérdezte meg, a válasz minden esetben ugyanaz: már megvan!
  Nálunk csak kettőnk személyi okmányai kellettek (a Gyámügyre mentünk be), plusz a kiskönyv, benne a szülés várható időpontjával. Mivel mindketten ebbe a városba vagyunk bejelentve, a nyilvántartásban meg tudták nézni a családi állapotom (apa családi állapota mellékes!). Negyed óra, fejenként négy aláírás és már mehettünk is!
  Telefonon tényleg érdemes előre letisztázni, mit kell vinni, mire lesz szükség!

 • 2009.12.07 14:29:00dodóó

  Személyit vittünk lakcím kártyát meg születési anyakönyvi kivonatot.
  Az anyakönyveztetőnél intéztük Pécsen a polgármesteri hivatalban.
  10 perc volt és a férjemnek kellett kitölteni egy papírt hogy vállalja az apaságot,elismeri hogy Xy-al neki kapcsolata van/volt és aláírtuk.

 • 2009.12.07 14:34:32somask8

  Én nem emlékszem ilyen nyilatkozatra, hogy tettem volna.
  Ez már kötelező vót akakor is (2006-2007)

 • 2009.12.07 14:37:57adrinalin

  Nekem kellett még a "záradékolt házassági anyakönyvi kivonat" is. Elváltként így kellett igazolni a családi állapotot. Ezt a házasságkötés helye szerinti anyakönyvvezető adta ki. A szülésznek meg volt apaságihoz rendszeresített házikészítésű igazolás-nyomtatványa:)

 • 2009.12.07 14:44:52Gaga1

  Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr!
  Terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőzően két éven belül 180 napon át biztosított volt, és
  a) a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, vagy
  b) a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon túl táppénz, illetőleg baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül.
  A terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultsághoz szükséges előzetes 180 napi biztosítási időbe be kell számítani
  a) a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának az idejét,
  b) közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejét,
  c) a rehabilitációs járadék folyósításának idejét.
  Szóval, ez volt az a kérdés, amire nem lehet a teljeség igénye nélkül válaszolni. Vagy ha ezt teszi, ne nevezze magát szakértőnek!

 • 2009.12.07 14:46:10dodóó

  Normama ha egy éven belül születik a baba mint ahogyan anyuka elválik akkor a volt férj nevére kerül a baba.

 • 2009.12.07 14:47:16Vakmacska

  Jajj, ez a vélelmezés ez muris sztorikat szül. Van egy barátnőm, a második házassága azon bukott el hogy nem lett gyerek, pasi meg nem is akart. Megismerkedett a harmadik jelölttel, de közben lusták voltak a kettes számúval minden formaságot időben elintézni, közben a hármas számúval nagy örömükre összejött a baba. Akkor elindult a válás, kb. 7-8. hónapos terhes volt mire kimondták. A csaj kimondta, hogy még egyszer ő férjhez nem akar menni, már úgy papíron. Csakhát közölték vele, hogy mivel izé, a fogantatás időpontjában ő még házas volt, apasági ellenére a volt férj nevére anyakönyvezik majd a gyereket! Kivéve ha közben férjhez megy….Felháborodás, majd 39 hetes terhesen valami CTG időpontra mondta a dokinak, hogy jaj az nem jó….mért mit akar még csinálni? Hát férjhez megyek, hogy az Esztinek legyen rendes neve. Bálnaként, a férje pulcsijában ballagott el jobb meggyőződése ellenére megesküdni, hálistennek ez a házassága kitart, a gyerek meg kivárta a születéssel hogy legyen „rendes” neve.

 • 2009.12.07 15:51:52macskaszemű

  Témához kapcsolódó kérdésem van: ha megszületik a gyerek, akkor van öt nap szabi az apának, amit kiadnak, hogy otthon lehessen, ugye? Ez minden esetben ennyi, vagy lehet kevesebb is? Ismerősöm mh-én van fagyszabadság, és így csak két napot engedélyeztek -most született a baba-, időarányosságra hivatkozva (kb. 2 hónap a leállás). Én ezt nem értem, valaki tud erről bővebbet?
  Köszönöm.

 • 2009.12.07 16:08:13Cake-

  macskaszemű

  A Munka Törvénykönyve semmi olyasmit nem ír, hogy az apasági szabadságnál lenne időarányosság, csak azt, hogy 5 nap, 2 hónapon belül.

  138/A. § (1) Gyermeke születése esetén öt munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg az apát, melyet legkésőbb a születést követő második hónap végéig kérésének megfelelő időpontban köteles a munkáltató kiadni. A munkaidő-kedvezmény tartamára távolléti díj jár.

  (2) Az (1) bekezdésben foglalt kedvezmény abban az esetben is megilleti az apát, ha gyermeke halva születik, vagy meghal.

  (3) Az (1) bekezdés alkalmazása során apa alatt a szülői felügyeleti jogot gyakorló vér szerinti vagy örökbe fogadó apát kell érteni.

  (4) A munkaidő-kedvezmény tartamára járó távolléti díj kifizetése - az állami költségvetés terhére - kormányrendelet alapján történik.

 • 2009.12.07 16:19:24Zamat

  na igen az apasági nyilatkozat legegyszerűbb formája a házasság:)))
  aha hittem én, egész addig, amíg a család nem akar belefolyni a szervezésbe, és nem kell mindenki érzékenységére odafigyelni.

 • 2009.12.07 16:21:28Zamat

  az akív táppénz az biztosítotti jogviszonynak számít, ugye jól tudom?

 • 2009.12.07 16:22:35András Csepelrőlh

  Tök korrekt az órájuk:

  18:05-kor már csak második lesz ez a cikk:
  Precízek ezek a japánok a Zsindexnél...

 • 2009.12.07 16:25:08Dudukly

  2009.12.07 13:56:16Anura, az apuka családi állapota mellékes, az a lényeg, hogy az anyuka ne legyen férjezett, illetve több mint 300 nap teljen el a válás jogerőre emelkedésétől. A magyar családjog a (feltételezett fogamzáskori) férjet tekinti elsődlegesen apukának, ha nem ő az igazi, lehet trükközni a gyors esküvővel, az apasági vélelem megtámadásával, stb.

 • 2009.12.07 16:46:54macskaszemű

  2009.12.07 16:08:13Cake-

  Köszönöm szépen.
  én sem találtam ilyen utalást, lehet, mert nincs is :))

 • 2009.12.07 17:15:14elintézzük.hu

  csak hogy biztosan teljesen érthető legyen: passzív táppénzen MINDIG (nem csak terhesség alatt) a jelnlegi jogszabályok szerint legfeljebb 30 napig lehet lenni.

 • 2009.12.07 17:28:19huncut_kata

  Tünde
  passzív táppénzen amúgy is csak 30 napig lehet lenni (bárkinek, férfiaknak is, ez nincs összefüggésben a szüléssel, hanem a biztosítás "elvesztésével"), úgyhpgy a cím még így is sántít

 • 2009.12.07 17:29:06huncut_kata

  (ok, látom már elintézzük is beírta)

 • 2009.12.07 17:30:45huncut_kata

  #
  2009.12.07 16:21:28Zamat

  az akív táppénz az biztosítotti jogviszonynak számít, ugye jól tudom?

  IGEN

 • 2009.12.07 19:52:30csib

  Zsuzsi,
  Igen, naív voltam és azt hittem extra papaír nélkül megúszom... gondoltam az, hogy a magzat mekkora és hány hetes terhes vagyok, igazolja, hogy gyerekem lesz és pontosan a 40. héten, amit ki lehet számolni, mikor lesz. De a hiavatal nem ilyan logikus :((

 • 2009.12.07 20:56:48epres négercsók

  Sziasztok,
  látom, többen is szóvá tettétek apaságinál, hogy csak anyuka családi állapotára kérdeznek rá, apuéra nem. Ez azért van, mert ha anyuka házas, az kis bonyodalmat okoz, tekintve, hogy ez esetben a házastársat kell a leendő gyermek apjának tekinteni (pontosabban: függ a házasságkötés és a fogantatás vélelmezett idejétől). Ha valaki mondjuk hat hónapos terhes, és kb. a fogantatás időpontjában házasodott Péterrel, aztán besétál a gyámhivatalba Józseffel, akkor nem fogják csak úgy kiadni azt a papírt. Szőrözésnek tűnhet, de teljesen jogos.

 • 2009.12.07 21:34:36redire

  Sziasztok! én nem teljesen értem, hogy mi ez az aktív/passzív táppénz. Valaki el tudja magyarázni? Ha mondjuk tudom, hogy dec közepén megszűnne a munkaviszonyom, de én dec. 10. már táppénzre megyek, az passzív? Köszi.

 • 2009.12.07 22:20:03tildy:)

  2009.12.07 14:46:10dodóó

  Mivel manapság már az anyuka családnevén is mehet a gyerek, sőt lehet férj-feleség családneve is, nem biztos, hogy automatice az apuka nevére kerül a baba.

 • 2009.12.07 22:22:06Cake-

  redire:

  Pl. akkor passzív, ha a munkaviszonyod megszünése után, de 3 napon belül betegedsz meg, és ír ki az orvos, vagy ha munkaviszonyból mentél el ugyan táppénzre, de a táppénz alatt jogutód nélkül megszűnik a munkáltatód, vagy letelik a táppénz kezdete előtt megkezdett felmondási időd.

 • 2009.12.07 22:23:37Cake-

  Bocsi, az kimaradt, hogy természetesen a megszűnéskor vált át passzivra.

 • 2009.12.07 22:26:55tildy:)

  (1) A gyermek - szüleinek megállapodása szerint - apjának vagy anyjának családi nevét viseli. A házasságban élõ szülõk valamennyi, a házasság fennállása alatt született közös gyermekének csak azonos családi neve lehet. Közös házassági nevet viselõ házastársak gyermeke csak a szülõk közös házassági nevét viselheti. A saját nevüket viselõ szülõk megállapodása alapján a gyermek az apa és az anya családi nevét együtt is viselheti. A gyermek családi neve legfeljebb kéttagú lehet."
  Tehát nem kell, hogy az apa (vagy netán a volt férj ) nevére kerüljön a gyermek.

 • 2009.12.08 08:18:52csib

  Sziasztok!
  Van többféle apasági nyilatkozat egyébként? Nekünk a második állampolgársághoz kellene "teljes körű" - ezt mondták a követségesn, de ez nem szerepel a papíron, amit aláírtunk, és nem is mondta senki, hogy lenne többféle, milyet szeretnénk...
  Köszi.

 • 2009.12.08 08:43:11Temptation

  Szerintem nincs többféle.
  Nem lehet valakinek "kicsit" az apjának lenni, kicsit nem, mint ahogy kicsit terhesnek lenni sem lehet.
  A "teljes körű" itt azt hiszem azt jelzi, hogy nincs szükség külön procedúrára, maga a nyilatkozat elegendő az apaság megállapításához/elfogadáshoz, nincs más hivatalos eljárásra szükség.

 • 2009.12.08 08:46:11Anyek

  Kétféle apai elismerő nyilatkozat van (röviden), a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot házasságkötés nélkül lehet tenni a fogantatástól kezdődően, a másik pedig az, amikor az anya utólagos házasságkötése során a férj nyilatkozik, hogy az anya gyermekét a sajátjának ismeri el.

 • 2009.12.08 21:30:46redire

  Cake - köszi!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta