SZÜLŐSÉG

Sürgősségi császármetszés zöld magzatvíz miatt

2009. november 15., vasárnap 10:02

Gemsbok, akinek spontán teherbe esési lehetőségét kizárták az orvosok, a nászéjszakán mégis megfogant. Nemcsak a terhességét szenvedte végig, a szüléskor is komplikációk léptek fel: a 42. héten burokrepesztéskor derült ki, hogy a magzatvíz zöld, ezért azonnali császárt rendeltek el, amelyet a kismama végig érzett. Lánya a tüdejébe került rengeteg mekóniumos magzatvíz miatt a Perinatális Intenzív Centrumba került. Te is szeretnéd megosztani szüléstörténeted? Küldd el nekünk erre a címre!

A férjemmel már az első együtt töltött hét után tudtuk, hogy ennek házasság – meg persze minden, ami ezzel jár – lesz a vége. Körülbelül egy hónappal később az orvosok megállapították, hogy kétoldali PCO-m van, azaz mindkét petefészkem tele van cisztákkal. Így a spontán teherbeesés esélyét ki is zárták. Nehezen, de beletörődtünk és úgy gondoltuk, hogy más utat fogunk választani. Az esküvőnk előtt abbahagytam a fogamzásgátlót – amit amiatt kellett szednem, hogy ciklusom legyen – és a nászéjszakán teherbe is estem. Eleinte betegségre és a hőségre fogtam a rosszulléteket – baba ugye nem lehet. Aztán kiderült, hogy mégis. Elég nehéz terhesség volt. Nemcsak az első trimeszter, de a harmadik is sűrű vécéölelgetéssel telt. A 40. hét is. Aztán a 41. Majd a 42-en úgy döntöttek az orvosok, hogy nem várnak tovább, és megindították a szülést.

Nyolc órán keresztül feküdtem a szülőszobán, és a beleegyezésem és tájékoztatásom nélkül történtek a vizsgálatok, méhszáj tágítása ujjal és burokrepesztés. Arról sem szóltak, hogy a magzatvíz zöld színű. A saját orvosom mellett egy másik, magasabb rangú orvos is megvizsgált, amelyre az a szó, hogy megalázó, édeskevés. Ezután döntöttek úgy, hogy irány a műtő.

Az érzéstelenítés ellenére jobban fájt a császármetszés, mint az előtte átélt méhszájtágítás. Pedig aki szintén átélte, gondolom tudja, hogy az sem kellemes. Igazából majdnem mindent éreztem. Azt is, mikor kivették belőlem a kislányomat, és hallottam, hogy nem sír fel. Az ijedelmemre és a kérdéseimre annyi volt a reakció, hogy a körülöttem lévők egymással sugdolóztak, és azt válaszolták, hogy nincs semmi baj, de majd jön az illetékes és beszél velem. Őrjöngtem, a reakció semmi. A világ legkiszolgáltatottabb helyzetében azok az emberek nem voltak hajlandóak emberszámba venni. A fent említett orvos, aki a választott orvosomnak segédkezett a műtét alatt, odamordult: Hát nem hallja, hogy sír a gyerek? Nem, mert nem sírt. Aztán kitoltak a műtőből egy szó nélkül. A babát nem mutatták meg. Csak a férjemnek, már inkubátorban. Engem letoltak a sebészetre és magamra hagytak.

Később – nekem úgy tűnt, sokkal-sokkal később – jött oda az orvosom, és mondta el, hogy a lányom mekónium aspirációs szindrómával született. Az egész tüdeje tele volt magzatszurokkal. Az állapotáról akkor még semmit nem tudtak mondani. Leszállították a Perinatális Intenzív Centrumba. Ott lehet majd érdeklődni. Holnap. Ez volt este fél hat körül. Másnap hajnali ötkor felkelhettem, és hét körül lemehettem a PIC-re. Úgy mentem végig az ágyak között, hogy tudtam, először fogom látni, pedig már egy fél napja megszületett. És nem tudtam, hogy utoljára-e. Azt mondták, 10 napig nem lehet tudni, hogy életben marad-e. A szövődményekről pedig egyelőre nem is érdemes beszélni.

Azon a napon, mikor a lányom kezelőorvosa – aki egyébként kíméletlenül őszinte volt velünk az első pillanattól – mosolyogva lépett be a kórterembe, már tudtuk, hogy minden rendben lesz.

Utólag – bár egyikőnk sem vallásos – nagyon örültem a névválasztásnak. A kislányom neve ugyanis azt jelenti, hogy Isten megkegyelmezett. És azt hiszem, tényleg. Húsz nap után jöhetett haza. Mosolygós, kiegyensúlyozott, okos, szép és EGÉSZSÉGES a mai napig (és imád orvoshoz járni a kötelező vizsgálatokra). A PIC dolgozóinak ezer köszönet ezért.

Mikor a lányunk kétéves lett, elkezdtünk beszélgetni a tesóról. És mivel ciklusom nem volt, elkezdtem orvoshoz járkálni. Azt mondták, nem lehet gyerekünk. De tényleg. Menjek meddőségi szakrendelésre. Na, azt nem. Akkor marad egy tökéletes gyerek.

Egy hónappal később teherbe estem. Szóval úgy tűnik, jön a tesó. De az biztos, hogy túlhordani nem fogom... Tudom, hogy nincs sok esélye, hogy újra megtörténjen az, ami a kislányommal, de azért... szorítsatok nekünk.

Gemsbok

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.11.15 11:47:24haromgombos

  Catoo
  Egyet értek. Én nagyon is tisztelem az orvosokat és a munkájukat. Nekik köszönhetem gyermekem életét, aki 34. hétre született fejletlen tüdővel. Hálás vagyok a mai orvos tudománynak, hogy fájdalom nélkül, epidurális érzéstelenitéssel szülhettem. Talán egyszer leirom hosszas, de pozitiv végű történetünket, amelyben egy fiatal tapasztalatlan orvos két oldali petevezeték elzáródást állapitott meg. Fontos, hogy az orvos, mennyire képzett és tapasztalt.

 • 2009.11.15 11:56:45barnslig

  Gemsbok, szorítok.

 • 2009.11.15 12:02:40nyúlmama

  Másutt, azért nem csak az az orvos tud emberséges lenji, aki pénzt kap érte klön- ez megint egy elfogult állítás. Én veseproblémával(?) mentem a nyáron be a Péterfybe, ahol már nem volt ambuláns rendelés, de felküldtek az osztályra, ahol mindenki nagyon rendesen emberségesen állt hozzám.
  Ezt csak azért írom le, hogy ne csússzon már ez el megint orvosfikázásba. Nem mondom, hogy nincsenek rossz, nem emberséges orvosok.
  Gemsboknak gratula a gyerekhez, remélem, a második szülés jobb lesz. De egyet azért nem értek: ha éreztél fájdalmat, miért nem szóltál? Vagy szóltál?

 • 2009.11.15 12:02:57KovácsMicike

  catoo, "klassz" hogy ilyeneket írsz. de semmivel sem megyünk az olyan mondatokkal, hogy mi lett volna, ha 100 éve szül és meghal. basszus, a XXI. században vagyunk! nem hinném, hogy ne lett volna idő 2-3 mondatra, hogy szegény Gemsbok valami kis infohoz jusson, hát nem vágóhíd ez, hanem gyerekszülés! szerintem vérlázító, hogy ez megtörténhet. Te szó nélkül hagytad volna, ha ez Veled történik meg?
  Gemsbok, gratula, hogy így kitartottál és hősök vagytok

 • 2009.11.15 12:10:23Subbantósdi

  Gemsbok: ez rémisztő volt!:oS Nagyon örülök, hogy már minden rendben van azóta Veletek.
  Minden Porontyozónak vidám,napos vasárnapot kívánok!:o)

 • 2009.11.15 12:32:56manka78

  Hú, nagyon remélem, hogy akkor "csak" rossz lapot húztál, és nem ez a jellemző arra a helyre, ahol szültél.

 • 2009.11.15 12:49:40yukikoka

  Nem ártana az orvosokat arra is megtanítani, hogyan kell kommunikálni a betegekkel, és hogy a megfelelő tájékoztatás és normális, udvarias hangnem alapvető követelmény. Vannak, akik ezt eleve tudják, mások nem, de ez nem pénzfüggő - voltak már velem bunkók boríték ellenére is, és voltak nagyon rendesek boríték nélkül is. A legtöbbször egyszerűen normálisak voltak és kész, igaz,a mosoly számomra nem elvárás, különösen mióta magam is látom, mivel jár az orvosi (és egyéb eü) hivatás egy magyarországi kórházban.

  Nagyon sajnálom Gemsbokot a történtek miatt, remélem legközelebb nem ott szül majd. Az első szülésem után én is kórházat váltottam, mert egy sor méltánytalanság történt ott velünk (pl. nem tájékoztattak róla, hogy PIC-re vitték a lányomat). Ennek ellenére azt gondolom, mindez a zsúfoltságnak és annak volt betudható, hogy a dokim már 72 órája talpon volt és ezren szültek nála - ettől persze nem lettem boldogabb, de nem akartam karóba húzni a magyar orvosszakma minden tagját. Váltottam. Igaz, műhiba nem történt a mi esetünkben.
  Gemsbok, hajrá, minden OK lesz, csak válts kórházat!

 • 2009.11.15 13:10:23opti

  Gemsbok, gratulálok és minden jót a kistesóhoz! Minimum a dokit lecserélném.

  Az orvos megérdemelné, hogy álljon itt a neve, de a kórház is.

 • 2009.11.15 13:13:55Farkasokkal táncoló voltam

  Hát ahogy olvasom, ez a szülés nem az álomszülések kategóriájába tartozik... :-( Van egy másik ismerősöm, akinek szintén mozaikszerűen érzéstelenedett el a császárnál a műtéti területe, ő is érzett mindent, neki ikrei voltak, az is horrorszülés volt...:-(

  Mindegy, fő, hogy túl vagy rajta.

  Amihez még hozzá akartam szólni, önmagában az még nem PCO, amikor valakinek ciszták vannak a petefészkein, az csak a PCO egyik tünete. A lányomnál is ez volt, az sztk orvos azonnal kétoldali laparoszkópiás petefészek műtétre küldte volna, de hálistennek innen a netről kaptunk egy rendes nőgyógyász címet, aki hormonkezeléssel párhét alatt rendbehozta, és utána teherbe is esett.

  Remélem a második szülésed (császárod) már sokkal kellemesebb élmény lesz, de okvetlenül tisztázd előtte, hogy nálad az első nem érzéktelenedett el!!! Mert akkor inkább az altatás..

 • 2009.11.15 13:13:59másutt

  nyúlmama
  termesztesen VAN baratsagos es mosolygo magyar orvos, csecsemosnover, apolono, aki boritek nelkul is emberszamba veszi a beteget.
  mintahogyan VAN mosolygos, baratsagos, angolul beszelo francia pincer is, talalkoztam mar ilyennel.
  most itt egy rendszerrol van szo, ahol az embernek szembetunik, hogy nem mosolyog az atlag.

  Egyebkent en is orvost valtok az elso szules utan, tanul az ember, tanul.
  Pedig meg mosolygott is!
  :D

 • 2009.11.15 14:25:51ággicca

  én miútán megszültem a lányom(2003.03.22)eleinte még megjött a menszeszemm majd évente csak egyszer vagy még annyiszor sem.uh-n minden rendbena nőgyogyi szrint is mert azt mondja hogy vannak ilyen nők akinek megváltozik a hormonháztartásuk és minden vizsgálatnak tökéletes az eredménye.most kb 3 hete megjött a menszeszem 2.5 év után.és nagyon reménykedek hogy összejön nálunk is a tesó.

 • 2009.11.15 15:07:27nyuszianyu

  ággicca, vannak bizony... a fiam születése után leállt a peteérésem, a lányom 8 hónapos hormonkezelés után fogant. A dokim azt mondta, ha akarunk még egyet, időben szóljak, elkezdjük a hormonozást, nem lesz gond. A szoptatás befejezése után azonnal terhes lettem, pár hetem van még szülésig.

 • 2009.11.15 15:09:40nyuszianyu

  Bocs, ha nem volt az utolsó mondat egyértelmű, a mostani terhesség mindenféle orvosi vagy gyógyszeres beavatkozás nélkül jött össze.

 • 2009.11.15 15:17:22ággicca

  hát gratula neked.remélem nekem is sikerül.

 • 2009.11.15 15:33:47Tejbajusz

  Elhiszem, hogy ahhoz, hogy levezessenek egy problémás műtétet, nem kell heherészni az anyukával, de ha a baba már kint van, egy ilyen kiszolgáltatott asszonyt, akinek nemcsak mondjuk a vakbelét vették ki, hanem a gyermekét, és tele van aggodalommal, annyit érne egy jó vagy biztató szó, mint a falat kenyér. Átéreztem, megdöbbentem.

 • 2009.11.15 16:00:45cozumel

  Iker-surgossegi-csaszarom volt, a kislanyom masodikkent bukkant elo, neki is viz volt a tudejeben, rohantak is vele az inkubatorhoz
  MEGIS VOLT A DOKINONEK annyi ideje, hogy odahozta a fejemhez, megpuszilhattam, es utana vitte tovabb.
  Kozben a masik doki nyugtatott.  Mert igy is lehet....

 • 2009.11.15 16:02:15cozumel

  Egyszeruen nem ertem meg, hogy mi az olyan kurva nehez egy 15 masodperces tajekoztatasban. Nem es nem fer a fejembe.

 • 2009.11.15 16:02:34másutt

  tejbausz,

  az elmult 10 evben 3 mutetem volt, abbol egy eleg komoly gerincmutet es egy szuper stresszes surgossegi csaszar, ahol elegge be voltunk tojva, mindenki, aki ott volt.
  a csaszar alatt az orvos folyamatosan vigasztalt, es beszelt hozzam.
  ugyanis allandoan kerdeztem, hogy mi tortenik eppen, igy kommentalta nekem, avagy a Paromnak:
  most keszitem elo a teruletet, most vagok, most fogom kivenni, stb.
  mindezt a mutet alatt, emberi hangon.

  az anesztes no a fejem mogott ult, fogta a kezem (!!) es simogatta a fejem.
  a parom a masik oldalon fogta a kezem.
  az egeszbol ennyi amardt meg bennem. hogy felek, de mindenki kedves es vigasztal, es simogatnak.

  a gerincmutetem elott annyira elmekszem, hogy bejott az orvos szines mutossapkaban e megall felettem, ahogy kifeszitve fekszem a mutoben.
  "klassz sapka", mondtam
  "igen, kulon miattad vettem fel!" mondta, nevetett, es ez volt az utolso dolog amire emlkeztem, hogy szol a zene (U2) es nevet az orvos.
  a gerincmutet sikeres volt.
  :)

  lehet ezt, emberien, es penzbe sem kerul.

 • 2009.11.15 16:12:20cozumel

  Masutt
  nalunk az anesztes ult a fejemnel, a ferjem meg mellette, amint szoltam az anesztesnek, hogy faj, erzem a rangatast, azonnal adott meg egy kis kejgazt, utana mar nem ereztem semmit, igaz, allitolag hulyesegeket is beszeltem idonkent :)

 • 2009.11.15 16:23:15Tejbajusz

  Ami nálam még bejön - igen, még műtét közben is - az a humor. A szülész orvosom egy gyönyörű pasi, szikrázó zöld szemekkel. A csajok a rendelőben félájultan esnek be Hozzá vizsgálatra, aki kicsit rájátszva helyzetére, de kedvesen körüludvarolgatja őket a jó ízlés határain belül. Én a barátainkon keresztül ismertem meg jól és a humor mindig is felütötte a fejét a terhességi vizsgálatokon is.
  Na, szóval prog.császár. Tudta, volt már komoly hasműtétem, így számított pár nyalánkságra, amikor felnyitott. Has feltár, ránciga jobbra-balra, telik-múlik az idő, egy kis "ajajj" elhagyta a száját valamelyik orvosnak, akik egyre többen és többen jöttek nézelődni. Tudtam, hogy valami baj van velem, de akkor csak arra tudtam gondolni, a babának ne legyen baja. Az anesztes a fejemnél végig simogatott. Pár perc hosszú csend után az orvosom kinéz a nagy zöld paraván mögül és rámkacsint. Gondoltam magamban, na ez a flört azért egy kis túlzás, de vettem a lapot, én is kacsintottam, azt sugallta, figyel mindenre, rám és a babára is, részemről meg azt, hogy tökéletesen bízom benne. POnt jókor jött ez a kis "poén"részéről! Nemsokára kint volt a lilaszínű kisbabám is, ordítva. Onnan még háromnegyed óra műtét volt, de az már más téma.
  Másnap beszéltünk a dokimmal, mondtam, mekkora egy franckarika, hogy még műtét közben is kacsingat, s ekkor elmondta, valójában a kacsintáskor épp a kezében volt a vékonybelem, ami 20 centivel lejjebb tapadt, s majdnem kettévágták. Azt tesztelte, hat-e ott is az érzéstelenítés.
  Szóval lehet így is komolyan dolgozni, s közben empatikus embernek maradni.

 • 2009.11.15 16:23:25yukikoka

  Cozu, biztos, hogy a kéjgáz miatt?:)))

 • 2009.11.15 16:25:37másutt

  cozu, nalam is volt egy pillanat, amikor fel kellett kapcsolni az anyagot...
  asszem az anesztes mindig a fejnel ul, de itt az volt a lenyeg, hogy fogta a kezem.
  egy idosebb, fatylas arab no volt, azota meg akarom neki koszonni.

 • 2009.11.15 16:26:30madz

  másutt, és melyik szám ment a u2-tól??? (tudomtudom, tudok súlyozni a sztoriban)

 • 2009.11.15 16:30:06cozumel

  Yuki

  pingggg... visszadobtad a labdat? egy honap mulva?
  teged tenyleg lelassitott a gyes :D:D:D

 • 2009.11.15 16:31:55másutt

  melyik U2 szam? nem emlekszem... de most elgondolkodom... 2004-ben volt.
  elegge be voltam szarva, es teljesen megdobbentett.
  oriasi muto volt, es nagyon hangos volt a zene. :)

 • 2009.11.15 16:33:32Tejbajusz

  Az én fejemnél is egy nagyon kedves anesztes dokinő ült, bár nekem néha határozottan férfinak tetszett. Simogatott végig, ha hányingerem volt, becsavart még valami koktélt. Rendkívül kedves nő volt. Napokkal később is feljárt hozzám, hogy tyű, ez volt azán a műtét!
  A fátylas arab doktornő elég bizarr, bár tudom, másutt élsz. Mégis. A szájmaszkot kívül vagy belül hordta? :-)

 • 2009.11.15 16:42:10másutt

  csak a fejen volt (hajan) az arcan nem. :)

 • 2009.11.15 18:21:00gemsbok

  Sziasztok!

  Pécs, Megyei Kórház.
  A fent említett orvos már nem dolgozik itt.
  Egyébként ő nem a választott orvosom volt, hanem az ügyeletes, aki részt vett a műtétnél.
  És nem az volt a probléma, hogy nem mosolygott, hanem, hogy nem vett emberszámba, és úgy vizsgált meg a műtét előtt, ahogy azt egy nőgyógyásznak nem szabadna. (Más körülmények között ezt lehet, hogy nem hagytam volna annyiban.)

  Egyébként megint ide járok, másik orvoshoz. Alapfeltétel volt, hogy a másik doki (az ügyeletes) a közelembe se jöhet, de szerencsére már nem is tud.

  A mostani orvosom nagyon kedves, figyel, emberséges. És minden alkalommal megbeszéljük, hogy nincs ám túlhordás!

  Egyébként 32. hét, úgyhogy még ránk fér a szorítás.
  Az eddigi bíztató szavakat köszi mindenkinek! :)

 • 2009.11.15 18:25:03cozumel

  Gemsbok

  es csaszar lesz?

 • 2009.11.15 22:00:38Ronja

  en is nagyon gratulalok a lanyodhoz! mi is ateltunk par izgalmas hetet...
  engem nagyon erdekelne a lanyod neve, nincs kedved megosztani megis? :)

 • 2009.11.15 22:13:38cantaloupe

  Gemsbok, gratulálok, és sajnálom, hogy ilyen ellátásban részesültél.

  Cozu és masutt megírták a tutit, még annyit tennék hozzá, hogy engem kétszer is emlékeztetett a doktornőm, hogy ne ijedjek meg, ha nem sír fel azonnal a pici, hisz lehet, alszik odabent...meg ki kell szívni az összes váladékot, ugye.
  Plusz 2-3 perc tájékoztatás nehogy már ne férjen bele.

  De valaki elküldte az index videóját az orvosrezidensek vonulásáról, láttátok? Hát nettó 1ooezer pénzért nem csoda, hogy nem lesznek szupermosolygósak. :(

 • 2009.11.15 22:20:16Ronja

  lehet, hogy alszik? nekem ez furcsan hangzik.

 • 2009.11.15 22:52:50hajasbaba

  Szia Gemsbok.
  Gratulálok a kislányodhoz és nagyon sajnálom,hogy ilyen rémségeken kellett keresztül menned.
  Én is a Megyeibe szülök pár hét múlva.Kiváncsi lennék az orvosod nevére.Január elsejével nem szűnik meg a kórház?

 • 2009.11.15 22:53:44cantaloupe

  Ronja,
  nem szó szerint szigorúan.:)

 • 2009.11.15 23:51:54nyúlmama

  Cant, láttam és a reakciót is, ahogy élből rávágták, hogy erről aztán a jelen gazdasági helyzetben szó sem lehet-mármint az emelésről. De a 2-3 millós fizetésekről, ugye, azokról lehet szó.

 • 2009.11.16 01:42:37cantaloupe

  Nyúlmama,
  na igen...amíg ilyen Aba Botondkák végkielégitásnek tesznek csak el annyit, mint más ember rendes, többéves fizuja, addig nem csodálom, hogy nincs pénz.
  És sajnálom, hogy aki marad, azt beőrli a keserűség, a rutin. Anyukám 5o évesen, sima érettségivel többet keresett ennél.

 • 2009.11.16 04:08:12stekelvarken

  2009.11.15 10:52:36sajtos pogi
  Sárgahormon termeléssel összefüggő problémája van, peteérést jelző csíkokra is pisilt és ezek szerint sem volt peteérése. Az orvosa 1 év sikertelen próbálkozás után javasolta a kezelések elkezdését, de erre szerencsére nem került sor... Tudom, hogy sokan küzdenek problémákkal és csak egy jó végű történetet szerettem volna leírni, ami adhat egy kis reményt. Semmiképpen nem bagatellizálni akartam mások problémáit. Én mindenféle boncolgatás nélkül szeretem kezelni a tabu dolokat és a gyerekvállalás maximálisan az.

 • 2009.11.16 04:43:42Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és az Állatkert

  catoo,

  ez a hozzáállás nem csak a szülészeten általános, hanem mindenhol a magyar egészségügyben. hogy azt az érzetet keltik a lázas betegben, hogyha táppénzre akar menni, akkor táppénzcsaló, hogy ötször szólnak rá a betegre, amikor az a kórtörténetét próbálná elmagyarázni, hogy maradjon csendben, mert az orvos nem hallja a szomszéd szobában folyó telefonbeszélgetést, hogy felesleges kemikáliákat adnak a betegnek a kórházban, hogy igazán betegnek érezze magát, hogy eszméletvesztéses, rángógörcsös agyrázkódásnál nem csinálnak ct-t, hogy nem hívnak hozzá mentőt az aranyórában, hanem rábízzák a véletlenre, hogy vagy bejut magától a kórházba, vagy nem, hogy nem közlik a beteggel az állapotát, vagy hogy mit csináljon, nem kérik a beleegyezését a beavatkozáshoz, nem közlik vele, hogy most éppen melyik testüregébe fognak feltolni egy húszcentis csövet, és a többi.

  nem kell, hogy mosolyogjon az orvos, de az alapvető törvényi kötelezettségeit a tájékoztatásra és a beteg beleegyezésére vonatkozóan tartsa be. mert ha nem, akkor ne csodálkozzon, hogy úgy beperelik, mint amerikában.

 • 2009.11.16 08:00:14drlucifer

  Gemsbok!
  Gratulálok! És hajrá, kistesó!!!

  Amin én fennakadtam: amnioszkópia nem volt??? Mert már ott látni kellett volna, hogy zöld a magzatvíz...

  Na mindegy.

  Catoo!
  Lapozgasd kicsit az Egészségügyi törvényt (ha bepötyögöd, a gugli kidobja).
  Igen, életet menteni nem sétagalopp. De attól még lehet ezt másképp is.
  A csaszit nem lenne szabad érezni, basszus, nekem még az infúziómat is addig állítgatták, amíg a hányingerem el nem múlt, pedig mondhatta volna az anesztes, hogy hányjam össze nyugodtan magam. Szóval lehet a beteget emberszámba venni, tájékoztatni, beleegyezést kérni pedig KÖTELEZŐ!!!!
  Ügyeletesnél szültem kétszer (két különböző doki) és ezúton pusszantom őket, türelmesek, segítőkészek voltak ésmindig tudtam, mi, mikor és miért történik.

 • 2009.11.16 09:03:43gemsbok

  Sziasztok!

  Cozumel:
  Valószínű császár. 99,9%. Félek is rendesen.
  De már a lányomnál is téraránytalanságot írtak a zárójelentésre (4240g), az öcsi :) pedig sokkal nagyobbnak tűnik. Plusz farfekvéses. Egyszóval császárra készülünk.

  Ronja:
  A lányomat Janának hívják. Jelentése: Isten kegyelmes, ill. Isten megkegyelmezett.

  Hajasbaba:
  Most Borsay Péterhez járok. UH-ról lehet, hogy ismered, elég gyakran van Ő.
  KOrábbi orvosom a Hartmann volt. De hangsúlyozom, nem Ő viselkedett a leírtak szerint, hanem az ügyeletes doki, aki már nem dolgozik a Megyeiben.
  Én is úgy hallottam, hogy megszűnik, de a Borsay még nem mondott erről semmit. Szorítok, hogy ne így legyen. (Nem nagyon szeretem a Klinikát.)

 • 2009.11.16 10:28:57Blany

  Sose fogom megérteni, miért hagyja magát valaki ennyire semmibe venni, illetve miért hagyja ezt következmény nélkül! Minden eü.intézményben van betegjogi képviselő, és van egészségügyi felügyelet. Amíg nem állnak a sarkukra a páciensek, addig sajnos nagyon sok orvos nem gondolkodik el azon, elfogadható-e az ilyen hozzáállása! Rajtunk múlik, hagyjuk-e magunkat!

 • 2009.11.16 11:24:14Ronja

  koszi gemsbok, nagyon szep nev!!
  es drukkolok az ocsihez!!!!

 • 2009.11.16 12:17:41gemsbok

  Blany:

  Ha a gyereked az életéért kűzdene, te sem azzal törődnél, hogy melyik orvos hogy bánt veled. Mivel a kislányomnál 10 napig azt sem lehetett tudni, hogy életben marad-e, kisebb gondom is nagyobb volt annál, hogy betegjogi képviselőhöz szaladgáljak. Más körülmények között, más dolgokra jutott volna időm.
  Egyébként a kórházból 2 nap után elengedtek - saját felelősségre - és amennyi időt csak lehetett a PIC-en töltöttem.
  Utána pedig jó mélyre temettem ezt az egész rémálmot.
  Hát röviden ezért nem...

 • 2009.11.16 13:10:18drlucifer

  Blany!
  A betegjogi képviselőt általában a kórház fizeti. Szerinted?

  A másik: szülés közben és közvetlenül utána, pláne akkor, ha nem ment minden simán, az ember lánya baromira nincs abban az állapotban, hogy a jogaiért küzdjön.

 • 2009.11.16 13:32:10Blany

  Nem csak személyesen a panaszos keresheti meg a betegjogi képviselőt - nyilván fontosabb egy kismamának az újszülött babája ennél.
  drlucifer: tévedsz, nem a kórház fizeti, hanem az ÁNTSZ, az ő alkalmazottjuk.

 • 2009.11.16 13:40:33drlucifer

  Blany!
  Akkor maradjunk annyiban, hogy nem fog keményen a kórház ellen beszélni... Én legalábbis még nem találkoztam olyan betegjogi képviselővel, aki ezt tette volna.
  És persze, nem csak a panaszos mehet. De akkor fordítom magyarra, amit írtam: akkor és ott nem ezzel foglalkozik sem az anya, sem az apa. És nagyon sokan később már úgy gondolják, mindegy, túl vagyunk rajta, visszacsinálni úgysem lehet, a megaláztatást, sértést nem teszi meg nem történtté. Szülés KÖZBEN kellene valaki, aki ott van és a kismama helyett az asztalra csap, hogy ez így nem megy. Vagy még inkább: be kéne tartani az Eü. törvényt. Engem tudtak folyamatosan tájékoztatni. A babáimon egy branülcserét sem csináltak meg nélkülem. Semmibe nem került, "csak" szóltak, elmondták. Erre máshol is képesnek kéne lenni.

 • 2009.11.16 19:49:53hajasbaba

  Gemsbok

  Nevét ismerem,de nem találkoztam vele.Labossához járok és mindig ő végezte az uh-t.Hartmann meg a Labossa nagy cimbik.Nem tudom hogy hihetik azt,hogy elég ennek a városnak a Klinika,bár már ott is szépek a szülőszobák és kényelmesek is állítólag.Kívánom,hogy ez a szülésed szép emlék maradjon!Az én kislányom is most a 36.héten fordult meg,két hétig minden nap 10 percre párnákat tettem a fenekem alá.

 • 2009.11.16 21:38:14gemsbok

  Hajasbaba

  Labossáról csak jót hallottam, Ő lett volna a választottam, ha a Borsay nem tudott volna fogadni.
  Hartmannal igazán nem volt problémám. A rossz emlékeken kívül.
  Hát igen. A Klinika 4 szülőszobával. És számítsuk bele, hogy nemcsak Pécset kell ellátnia...
  Elvileg tudom, hogy még megfordulhat, viszont hatalmas a baba, úgyhogy lehetősége nem sok lesz.
  A 31 hetes UH-on a BPD-je egy 35 hetes magzaténak felelt meg.
  Nektek is minden jót! Első baba?

 • 2009.11.17 14:25:44hajasbaba

  Gemsbok

  Nem,második kislány.A két évesemet is nála szültem,minden rendben volt.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta