SZÜLŐSÉG

Meleg királyfik, leszbikus királylányok a gyermekirodalomban

2009. október 27., kedd 07:45

king

Minden akkor kezdődött, amikor tízévesen együtt nevettem az osztálytársaimmal, akik mesélték, hogy Lukács Georgina hogyan hisztizett a kasszánál rágógumiért, amikor az koton volt. Halvány lila fingom nem volt arról, mi lehet az a koton, de fetrengtem a röhögéstől, mert ők is fetrengtek. Aztán meg sokáig azt hittem a zsebhokira, hogy az egy sport, és meg is írtam a levelezőtársamnak, hogy kedvenc színem: kék, hobbim: zsebhoki. Sokáig nem is értettem, miért nem válaszolt többé. Az első menstruációm még azelőtt megjött, hogy anyám figyelmeztetett volna, hogy miként válnak nagylánnyá a kislányok, arról a sokkhatásról meg ne is beszéljünk, ami akkor ért, amikor barátnőm tizenhárom évesen egy képekkel teli pornókazetta tokját nyomta kezembe.

Szóval ezek után eldöntöttem, hogy én nem csinálok lúzert a gyerekeimből, a tudatlanságuk miatt nem teszem ki őket csúfolódásnak, nem hagyom, hogy náluk mindössze egy-két évvel idősebb kölykök világosítsák fel (félre) őket. És még mielőtt cica keresőszóval széttárt lábú bukszákat dobna ki nekik a Google, szintén én leszek az, aki a szex anatómiájába beavatja őket.

Elkerülhetetlen volt a meleg-téma is, és nem titok, hogy minálunk már a hatéves Rozi is tisztában van a mássággal, jó előre elkerülvén, hogy mondjuk az iskolában ezzel, mint negatív fogalommal találkozzon, és a későbbiekben ennek hatására kizösítse, hátrányosan különböztesse meg a homoszexuálisokat. Természetes, hogy nem egyből a szexualitásra helyeztük a hangsúlyt, egyszerűen csak azonos értékű érzelmi kapcsolatnak lett bemutatva két meleg kapcsolata, mint egy hetero páré. Nem igaz, hogy a meleg-témáról nehezebb beszélni egy gyerekkel. Egy gyereknek még semmi sem természetes, illetve minden az, és csak a felnőttek tudatlansága, prüdériája és intoleranciája teszi kényessé az egész kérdést.

Nagy-Britanniában már segítség is akad a témában a „Nincsenek kívülállók” oktatási program keretén belül, melynek célja a másság iránti tolerancia erősítése. Már a 4-11 éves korosztály olyan meséket olvashat, amikben melegek a főszereplők. Például a Király és király történetét a Spiegel nemzetközi kiadásában, amiben hiába a szebbnél szebb királylányok sora, a királyfinak egyik sem jön be. Végül egy másik királyfiba lesz szerelmes, összeházasodnak és boldogan élnek, míg meg nem halnak. Mint a valós életben. (De hogy a másik nem se maradjon ki a sorból, a Hamupipőkének is van hasonló változata.)

A hogyan csinálják témát egyébként még nem erőltettem, de előbb vagy utóbb tuti felmerül bennük ez a kérdés is, és biztos vagyok benne, hogy ha a fütyi-punci kapcsolatától nem maradtak vissza a fejlődésben, nem fog nekik bezavarni két punci esete sem.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.10.27 16:27:51Rosa Rugosa

  Komment Elek

  Olvasd már el mit írtam...

  G.L.
  Ugyanott te is -az utolsó mondat.

 • 2009.10.27 16:28:15trollkotze

  "Nem lenne egyszerűbb, ha mi (heterók) inkább nem rekesztenénk ki a melegeket?"

  Pontosan.

  Jó, hogy említetted... Amit SOHA nem fogok ebben az egész hisztériában megérteni, az a következő.
  Miért a szexuális irányultsága alapján ítél meg egy embert a társadalom?
  Van száz olyan emberi tulajdonság, amely sokkal fontosabb ennél: becsület vagy gerinctelenség, intelligencia vagy butaság, segítőkészség vagy önzés etc.
  Miért a meleget közösítik ki, miért nem inkább a gerinctelent?

  Persze tudom, ilyen az ember... Az óvodában is az elálló fülűt csúfolják a kölyköt, nem azt, aki szándékosan megtaposta Pistikét.

 • 2009.10.27 16:28:56trollkotze

  kölykök

 • 2009.10.27 16:29:30baudolinA

  "Miért nem képes valaki elviselni azt a sorsot, amit kapott?"

  Mondd ezt a lombikozóknak, a 3. vetélés után is próbálkozóknak, a koraszülöttek kétségbeesett szüleinek. Csak hogy a Poronty tematikájához hű legyek.

  Egyébként én az életem első 10 évét egy eléggé elutasító környezetben éltem le. Mert apám református lelkész volt Romániában. Micsoda felelőtlenség volt tőle gyereket csinálni, ugye? Voltak barátaim, és voltak emberek, akik arra tanítottak meg, hogy mi az, ahogyan soha ne viselkedjek.

 • 2009.10.27 16:29:59Komment Elek

  Basszus, már megint rossz helyre címeztem a kommentet. Nagyon röpködnek itt a kommentek, legyszi, használjatok idézőjelet, ha idéztek. Bocsánat Rosa!

 • 2009.10.27 16:31:04Lexie

  trollkotze, azért mert minden a szexualitás körül forog.

 • 2009.10.27 16:31:37trollkotze

  Rosa Rugosa

  "Mond ezt annak a gyereknek, aki legérzékenyebb 10 évét egy elutasító környezetben éli."

  És akkor jobb, ha minden marad a régiben?
  Miért nem tesszük inkább ki a fogyatékosokat, melegeket és egyéb "mások"-at a Taigetoszra? Nekik is jobb úgy, hiszen úgyis csak kirekesztéssel, lenézéssel találkoznának életük során. (Tudom, sarkítok.)

 • 2009.10.27 16:32:56Lexie

  GL,van gyereked?
  Konkrétan szerintem lelőne ha már így rákérdezel,de a gyerekedet tuti nem bánatná.

 • 2009.10.27 16:34:41Rosa Rugosa

  Baud, ne gyere a lombikozókkal...
  mert abból megint gáz lesz.

  Én azt gondolom, mindenkinek megvan a maga keresztje és próbálja meg elviselni.

  G.L.

  Ha a homoszexualitás részben genetika, akkor mi jogon teszel ki egy gyereket annak, hogy akaratán kívül -tudod, nem két felnőtt egyetértésén alapulva- esetleg ő is az legyen?

 • 2009.10.27 16:36:34Alesszia

  na Alessia2 vagyok...
  GL nemnem, nem jól látod, mert ez nem ugyanaz...mondhatnám a pedofilokat ALAPBÓL ki kellene iktatni....aki meg ilyen meggyőző akar lenni,mint TE....
  Ha az oviban azt látnám, vagy hallanám, hogy a gyereke nemi szervét csókolgatja vki "megnyugtatásképpen" hááát nem bólogatnék, hogy jajjj de aranyos......

 • 2009.10.27 16:36:53Rosa Rugosa

  trollkotze

  Akkor ha ezt te így gondolod, ajánld fel a gyerekedet ilyen kísérleti célokra.

  De ne más bőrét vidd a vásárra...

 • 2009.10.27 16:41:50Alesszia

  Lehet hogy a pedofil is ANNAK születik, nem tehet Róla...oké. DE A KISGYEREK BIZTOS nem arra születik,hogy pedofilok szabad prédája legyen.... viszont,aki meleg az meleg párt keres és ezt normálisnak tartom.....

 • 2009.10.27 16:42:33trollkotze

  Rosa

  Ha a gyerek a szülőtől "tanulná el", hogy kihez vonzódjon szexuálisan, nem létezne homoszexualitás. A homoszexuálisok ugyanis heterók gyermekeként látják meg a napvilágot. Az örökbefogadósdi új dolog, homoszexualitás viszont létezik, mióta világ a világ.
  Azt persze elképzelhetőnek tartom, hogy egy befogadó, elfogadó közegben könnyebben kibontakozik a hajlam.
  Különben sem értem a kérdést; "mi van, ha ő is meleg lesz" - na és? Az ókori Róma csillaga sem azért áldozott le, mert mindenki buzi lett.

 • 2009.10.27 16:43:07Komment Elek

  Azt nem értem, miért nem tudtok várni száz, százötven évet. Addig lehetne együtt élni, kialakulnának a jogok, kialakulna a társadalom által is egyfajta bizalom, elfogadás. Ezek a dolgok még most vannak kialakulóban. A gyerekvállalás nem csupán magánügy, hanem társadalmi kérdés is. Ha valamit el szeretnétek érni, akkor lépésenként, türelemmel. Sok helyen még a nők jogai is sérülnek, pedig az emancipáció nem tegnap kezdődött el. Türelem. Szerintem ez még nagyon korai.

 • 2009.10.27 16:43:20Lexie

  GL, de bántaná, egy szóval sem mondtam,h nem ha lelövik az anyját/apját!

  csak remélni tudom,h amiket itt írsz a gyerekekről azt a sajátodon nem alkalmazod....

  viszont ha pedo vagy, akkor,h van gyereked? ahhoz kell egy másik felnőtt is...

 • 2009.10.27 16:43:24baudolinA

  "Akkor ha ezt te így gondolod, ajánld fel a gyerekedet ilyen kísérleti célokra."

  Ez hülyeség: egy árva esetében pont arról beszélünk, hogy NINCSENEK szülei. Az örökbefogadással viszont lennének.

 • 2009.10.27 16:43:33Alesszia

  GUNDE L a válaszom IGENIGENIGEN.
  MERT NEM NORMÁLIS DOLOG, ha a gyereke nemiszervét a szájába veszi....

 • 2009.10.27 16:43:55trollkotze

  Alesszia

  Ne már, szerinted heteroszexuális nem lehet pedofil? Hány olyan esetről hallunk - sajnos -, hogy egy apa vagy nevelőapa molesztálta a lányát :/

 • 2009.10.27 16:45:26Alesszia

  2009.10.27 16:43:23Gunde Larsson
  Jó, de ha egy anya a kisfia fütyijét puszilgatja, attól még nem pedofil...abban az értelemben, ahogy te ezt a szót használod...viszont a bélyeget, azt megkapná. :(

  NORMÁLIS anyának ez nem jut eszébe.......

 • 2009.10.27 16:47:26Alesszia

  Trollkotze...hol mondtam én iylet??
  De a heterosexuálisban lehet erre hajlam, homoban is, de ez nem kölcsönös vonzalom....
  2 hetero vonzódik, 2 homo igen de gy felnőtt és egy kisgyerek nem. Ott CSAK a felnőttnek vannak sexuális vágyai a kisgyermek iránt

 • 2009.10.27 16:48:34Lexie

  GL, azért elég logikus volt a kérdésem!
  nem értem,h van felnőtt társad ha te magad mondtad,h pedo vagy.

 • 2009.10.27 16:49:20Alesszia

  "hogy a pedofil is ANNAK születik" ezt írtam.
  Lehet hetero vagy akármi, a hajlam benne van...annak nem lehet parancsolni...én így gondolom az előítéleteimmel...

 • 2009.10.27 16:54:02Alesszia

  GL engem soha nem az vezérelt, hogy a többiek mit hogyan merre.... A családom, szüleim értékrendjét és a logikus rossz-jó megfogalmazását alkalmazom....

  GL a barátnőm kiskorúak börtönében nevelő.....példa: 15 éves lány kávéfőzővel agyonverte az apját, mert nem "nyugtatta meg" hogy az apja molesztálja, csókolgatja és hasonló 7 éves kora óta....BIZTOS a lány a hibás, ugye?

  Lexie...előbb írta troll is, hogy szülő is bántalmazhatja a gyerekét lyen szempontból....valami módon lesz társa.

 • 2009.10.27 16:58:31cantaloupe

  GL,
  mint már más is írta fennen, a gyerekek közeg nélkül is tudják, hogy a fajtalankodás nem helyes, érzik, szégyellik magukat miatta. Nem véletlenül tartják sokan titokban évekig és okoz gondot nekik később a felnőtt kapcsolatokban. Ha "csak" a társadalmi megítélés lenne a probléma, miért vergődnek a pedofilok prédái később válságban?

  És nem, nem normális gondolat a kisgyerek fütyijét, punciját cirógatni, lehet a haját, arcát, kis hátát simogatni, magadhoz húzni, azzal is megnyugszik.

 • 2009.10.27 16:59:05trollkotze

  Rosa

  "Akkor ha ezt te így gondolod, ajánld fel a gyerekedet ilyen kísérleti célokra."

  Nem igazán látom az azonosságot az azonosnemű szülőpár és a "kísérleti célok" között.

  Adva van egy helyzet - a gyerek árva, és a következő lehetőségei vannak: állami gondozás és azonosnemű szülőpár. Az azonosnemű szülőpár úgymond "bizonytalan jó", az állami gondozás pedig "biztos rossz". Vajon nem jobb-e előbbit megkockáztatni azért cserébe, hogy a gyereket _szeretik_? Azt ugyanis, hogy netalán a gyerek is meleg lesz, egyáltalán nem tartom tragédiának (egyébként nem lesz).

  Erre most mondhatnád, hogy "jó, de miért nem normális, heteroszexuális szülőknek adják a gyereket?"
  Jogos kérdés. De ne feledjük, hogy az örökbefogadók is válogatnak...
  Nemrég utasították el Elton John és a kedvese kérelmét egy ukrán(?) kisfiú örökbefogadására. A kisfiú szülei alkoholista, drogos munkakerülők, akiktől elvették a gyereket, mert képtelenek voltak rendesen nevelni, így került árvaházba a fiú. Amikor Elton feltűnt a színen, a szülőknek hirtelen - mily meglepő - megint kellett a gyerek, és a kedves apuka nyíltan megmondta, hogy ő ugyan nem adja a kölköt, de Elton támogathatná, sőt tartsa el az egész pereputtyot. Ja, és a kisfiú HIV-pozitív.
  Kérdem én: hol lett volna a legjobb dolga? Az árvaházban, a szüleinél vagy Eltonnál? Nem hinném, hogy sorban állnak az örökbefogadni vágyók az árvaház ajtaja előtt azzal, hogy "ide nekem a HIV-pozitív gyereket".

 • 2009.10.27 16:59:59Alesszia

  ENGEM nem tudsz meggyőzni, hogy az általad leírt dolog is lehet normális....

 • 2009.10.27 17:00:55trollkotze

  Alesszia

  Félreértettelek.

 • 2009.10.27 17:01:08cantaloupe

  GL,
  amúgy kiskorúval közösülni mindenképpen bűntett, ha akarja, ha nem. Még akkor is, ha a szerelme egy 2-3 évvel idősebb srác.
  Ennek pedig nem az önkényesen felállított erkölcs, társadalmi norma az oka, hanem az, hogy ilyen korban még úgymond nem is fogja fel, mit csinál.

 • 2009.10.27 17:05:55Alesszia

  GL például: a családomban sokan dohányoznak, születésem óta több dobozzal...NEKIK ez a normális. ÉN utáltam és SOHA nem szívtam el egy cigit se....

 • 2009.10.27 17:06:37Alesszia

  trollkotze...előfordul:))

 • 2009.10.27 17:16:51nyünyőke

  Gunde Larsson = Teleoklevél ?

  Ne essétek a trollt...

  De úgy egyébként ebben a kis szövegben alul mintha benne lenne, hogy az alpári, rasszista és homofób kommenteken kívül még miket moderálnak. Az olyan, aki egy óvodás gyerek intim részeinek puszilását, bekapását propagálja, vagy a másik fórumban konkrétan azt, hogy 3 éves gyerekek már szexeljenek és jobb lesz a világ, az maradhat? 2 nap alatt sem moderálják?
  Bezzeg az Amy Winehouse cikk alatt valaki beírta, hogy "ronda, zsidó kurva", és a moderátor 2 perc múlva válaszolt neki.
  Ééééérdekes.

 • 2009.10.27 17:19:22Alesszia

  NEMNEMTUDOK
  Az apja is biztos csak jót akart neki......

  Én ha jót akarok a gyerekemnek, akkor puszilgatom, simogatom, megölelem, DE nem a nemiszervét puszilgatom.....
  EKKORA BAROMSÁGOT......

  Akiben ez a hajlam benne van, egyszer biztos ki akarja próbálni....előbb utóbb...DE lehet tévedek....

 • 2009.10.27 17:22:05Alesszia

  nyünyőke...igen wolfot pl ennél sokkal kevesebbért is kitessékelik innen. De mindegy....

 • 2009.10.27 17:23:48cantaloupe

  Ha troll, akkor bocs, végeztem is.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.

YDEA „Olyan boltot csináltunk, ami nekünk hiányzott”

Nemrég nyitott meg a Fehér Hajó utcában a Hababa Designer Store és Galéria, ami egy újszerű koncepcióval követel helyet magának a hazai divatszcénában és az üzletek soraiban. Vetlényi Lilivel, az egyik alapító-tulajdonossal az előkészületekről, fenntarthatóságról, a vásárlók motivációiról és intuícióról beszélgettem.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta