SZÜLŐSÉG

Az apának semmi keresnivalója a szülőszobában

2009. október 19., hétfő 09:01

Számtalan baj forrása lehet, ha az apa is ott lábatlankodik a szülésnél, ráadásul teljesen feleslegesen, mert semmi szükség rá, sőt nélküle sokkal gyorsabban és egyszerűbben világra jön az újszülött.

childbirth

Nagyobb eséllyel kell beavatkozni a szülés menetébe (például gyakrabban kerül sor császármetszésre), ha az apa is jelen van gyermeke születésénél, ráadásul megnehezíti párja életét is, hiszen ilyen esetekben hosszabb és fájdalmasabb a vajúdás, mint ha csupán a szülésznő kíséri az eseményeket. Nem közömbös az apai jelenlét a későbbiekre nézve sem, mert apás szüléseket követően gyakoribbak a válások, sőt a mentális problémák is - állítja egy brit szülész, Michael Odent.

Meglepő kijelentését azzal támasztja alá, hogy férfi jelenlétében - és itt nem kizárólag az apára gondol, hanem arra is, ha a szülészorvos férfi - az anya óhatatlanul feszültebbé válik, ami megemeli adrenalinszintjét, ez pedig kedvezőtlenül hat a táguláshoz nélkülözhetetlen oxitocin termelődésére. Ráadásul az apa szorongása elvonhatja a nő figyelmét a lényegről, ami csak tovább bonyolítja a helyzetet. Dr. Odent egészen odáig megy, hogy a császármetszések számának megszaporodásáért is részben az apás szülések elterjedését okolja (a briteknél a szülések több mint 90 százaléka zajlik az apa jelenlétében).

A későbbi következményeket említve kiemeli, hogy a szülőszobai élmények hatására nagyot eshet a nő vonzereje a férfi szemében, ami később a kapcsolat felbomlásához, váláshoz vezethet. Manapság egyre több szó esik arról is, hogy az újdonsült apáknál is megtalálható a szülés után depresszió megfelelője - dr. Odent szerint ezért is részben az apás szülések tehetők felelőssé.

Megoldásként azt javasolja, hogy problémamentes vajúdáskor egyáltalán ne legyen jelen férfi a szülésnél - sem az apa, sem pedig orvos. Angliában, Franciaországban és Afrikában szerzett több mint ötvenéves tapasztalataira hivatkozva úgy véli, hogy sokkal egyszerűbb dolga van az anyának, ha csendes, nyugodt környezetben, mindenféle férfinép nyüzsgése nélkül hozza világra gyermekét.

Ellentmondásoktól sem mentes álláspontját a jövő hónapban kívánja nyilvánosságra hozni a brit bábák szakmai szervezetének (Royal College of Midwives) manchesteri kongresszusán, de máris kapott érte hideget-meleget. A Dad Info nevű információs weboldal gazdája, Duncan Fisher például azt mondja, hogy már dr. Odent gondolatmenetének kiindulópontja is alapjában hibás, és egyik állítását sem támasztják alá tudományos bizonyítékok. Nem állítható, hogy minden apa félne és szorongana már a szülőszoba gondolatától is, és az anyák jelentős részének éppen attól szökne az egekbe az adrenalinszintje, ha nem tudhatná maga mellett a párját, aki inkább megnyugvást ad számára azzal, hogy egy idegen környezetbe egy kicsit beviszi az otthont.

Mary Newburn, a National Childbirth Trust nevű jótékonysági szervezet képviselője nem minősíti ennyire vehemensen ostobaságnak dr. Odent minden szavát. Ő azt mondja, hogy mivel a férfiak sem egyformák, vannak esetek, amikor igazsága lehet a szülésznek. Ezt azért is érdemes fontolóra venni, mert mára kicsit átestünk a ló másik oldalára, és míg korábban az apa a szülés tájékára sem mehetett, addig manapság szinte a „jó apaság” fokmérője, általános társadalmi elvárás, hogy a férfi is jelen legyen gyermeke világra jötténél. Mary Newburn a nők részéről általánosnak tekinthető véleményt idézi, mely szerint „a gyermekvállalás közös döntés volt, és ha enyém a kilenc hónap és a szülés minden nyűge, akkor az a legkevesebb, hogy elvárhatom, hogy a másik fél is jelen legyen és segítsen a nehéz pillanatokban”. Pedig erre nincs minden újdonsült apa felkészülve, és akár rosszul is elsülhet a dolog, ezért nem árt, ha tisztában vagyunk a lehetséges hátrányokkal is - figyelmeztet Mary Newburn.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.10.19 20:25:57baudolinA

  huhhh,
  én valahol megértem ezt a "brit tudós"-dolgot, mert ugye Herta Müller esetében is azt írták először a könyvesblogon, hogy "román származású írónő", ami ugye téves, ugyanis romániai, de nem román. Tudom-tudom, ez az én érzékeny pontom...

 • 2009.10.19 20:57:27rita a felcser

  De akkor milyen szarmazasu??
  Nem roman szarmazasu nemet????
  Vagy nemet szarmazasu roman??
  Vagy mi?

  Pl en.Magyar vagyok .Asszem.Ahhoz kepest eleg jol beszelek.Nna.De erdelyi.Akkor roman szarmazasu magyar vagyok??
  Vagy magyar szarmazasu roman?
  Sose jutott eszembe.De most megtudom.

 • 2009.10.19 21:01:11Rosa Rugosa

  "Nekem is azt mondja a midwife hogy hagyjak szules utan a babat felora-orat a mama mellen mielott barmit mericskelnenek rajta. Ennek orulok."

  Ezt a veszprémi kórházban is megteszik.:)

 • 2009.10.19 21:04:08rita a felcser

  Vagy mas

  A natur mandula=nyers mandula?
  Vagy egyik sos es masik nem?

 • 2009.10.19 21:04:28manka78

  RR! Más magyar kórházban is.:) Addig el sem vágták a köldökzsinórt, amíg pulzált. Mai napig érezni vélem, ha rágondolok a combomon a lüktetést.

 • 2009.10.19 21:08:18funkysm

  Rita
  Herta Müller bánsági sváb.
  Te, ha jól tudom, erdélyi magyar vagy.
  A románt elhagyhatjuk valahol félúton.
  OK?

 • 2009.10.19 21:09:38funkysm

  Uramatyám, ez a generáció hol nőtt fel?:(((

 • 2009.10.19 21:16:43rita a felcser

  Ez jo,de pl Torokorszagban,ha osszetalalkozok egy torok orvossal akkor ezt hogy adjam elo?
  En azt mondom romaniai magyar.
  De ha bevisszuk a szarmazast akkor nem ertem?
  Magyar szarmazas ? De en nem szarmazas vagyok,hanem rendes maagyar.Ertitek mi nem tiszta?

 • 2009.10.19 21:17:39baudolinA

  Rita,
  Herta Müller románIAI származású német. Pontosabban sváb. Te pedig romániai (vagy ami nekem jobban tetszik: erdélyi) magyar vagy. Már ha annak vallod magad, természetesen. :)

  Politikailag a román nemzet része vagy, mert román állampolgár vagy, kulturálisan pedig a magyar nemzet része, amennyiben magyarnak vallod magad. És akkor lehetne beszélni a citizenship - nationality, valamint a nation - ethnicity (national minority - ethnic minority) közötti különbségekről...

 • 2009.10.19 21:20:00baudolinA

  rita,
  és kik a rendetlen magyarok? :)
  Bocs, tényleg nem világos ez a származás. Az én szótáramban egy simán csak annyit jelent, hogy magyarok a szüleim, akiktől származtam. Én kb. két éve találkoztam egy törökkel (átlagos diák, semmi extra), és amint megemlítettem, hogy erdélyi magyar vagyok (hozzátettem, hogy Erdély Romániában található meg), rögtön jött Thökölyvel. Érdekes, ők kicsit másként tanulják ezt a pár évet, amit nálunk töltöttek. :)

 • 2009.10.19 21:20:36rita a felcser

  Tehat romaniai szarmazasu.
  igen akkor jol tudtam.
  De nem volt teljesen tiszta.
  Mert meg sose kellett ezt elmondjam,hogy komolyabban belegondoljak :D

 • 2009.10.19 21:21:03funkysm

  Valahogy kikerekedik az a megfogalmazás.
  Én nem keverném bele az angol terminológiát, mert az úgy szar, ahogy van, egyáltalán nem tud világosan megnevezni egy kisebbségi sorsba került milliós nemzettestet.

 • 2009.10.19 21:22:37baudolinA

  funkysm,
  de egy angolszász szókinccsel rendelkező külföldinek kénytelen vagyok ezekkel a szavakkal elmagyarázni, hogy akkor én most kicsoda is vagyok.

 • 2009.10.19 21:23:18funkysm

  Thököly az ő zsoldosvezérüknek számít.
  Bem apó Aleppo kormányzója is volt, török pasa.
  Rákóczi Tekirdagi házát nagy becsben tartják.
  És a török anyák valaha Hunyadival riogatták kicsinyeiket.
  Ó, te Madzsarisztán...:)

 • 2009.10.19 21:23:52sztroberi

  baud: a "származású" nekem is úgy hallatszik, hogy van benne vm töltet, h ugyan onnan származik, de már nem az. (ezt ennél nem tudom jobban megfogalmazni). szóval a (Rita megfogalmazásában) rendes magyar (német, angol, horvát, bosnyák, afgán stb.) nem mondja, h ő magyar (német, angol, horvát, bosnyák, afgán stb.) származású, hanem csak azt, hogy az.

  attól, h én magyarként elköltözöm mondjuk Olaszországba, még magyar leszek, nem magyar származású, max. a gyerekem lesz magyar származású (ha már nem gondolja magát magyarnak). viszont egy erdélyi magyar (ha magyarnak gondolja magát), akkor nem magyar származású, hanem magyar.

 • 2009.10.19 21:24:00baudolinA

  És most ennek örömére elmegyek, Al Pacino már türelmetlenül vár. :)

 • 2009.10.19 21:26:02baudolinA

  sztroberi,
  aha, értem. Én ezt az "elszármazott" szóval szoktam megoldani, de most már legalább értem, hogy mi volt Rita gondja. Ebbe a származásba én nem gondoltam bele, mert sosem mondtam magamról, hogy származású lennék. :)

 • 2009.10.19 21:26:33funkysm

  BaudolinA
  Igen, én is így gondolom. Ha egy külföldinek kell elmagyarázni, az más.
  Én viszont egyszer egy görög dokinak próbáltam meg ezt elmagyarázni.
  De,mint kiderült, ők annyira imádják a szerbeket és románokat (ortodox hittestvérség), hogy sehogy sem akart megérteni.:)

 • 2009.10.19 21:28:32funkysm

  Mért, hol adnak Al Pacino-filmet?:)

 • 2009.10.19 21:28:59Rosa Rugosa

  Hunyadi János meg Szibiányi Jank volt.:))
  A kicsikéje meg a Mátyás...

 • 2009.10.19 21:32:59rita a felcser

  Igen igen a szarmazas szo-t nem hasznalom soha.ezert ifrcsa.
  De a mandulat nem ertem meg mindig.

 • 2009.10.19 21:34:30funkysm

  A románok Iancu de Hunedoara-nak nevezik és nagyon kötik őt valami román kenézhez, akitől származtatják.
  A világhírű, csodálatos, Fadrusz-alkotta Mátyás-szobrot Kolozsváron egy réztáblával csúfolták meg, amelyen az áll, hogy a Moldva ellen, tehát "saját román vérei ellen" forduló Mátyás király elnyerte méltó büntetését, amikor alulmaradt a csatában.
  Hát kb. itt tartunk a történelemhamisítással.

 • 2009.10.19 21:35:40sztroberi

  rita: natur mandula = nem sós, nem cukrozott, hanem simaegyszerű

 • 2009.10.19 21:35:41funkysm

  Natúr mandula az talán pörköletlen és sózatlan lehet.
  (migdale naturale? vagy hogy írja rajta?)

 • 2009.10.19 21:43:03rita a felcser

  Nem.Magyar termek:D
  2 van. Egyiken naturt is,masikon nyerset ir.

  en azt hittem hogy a soval van a mese,vagy a porkolessel,de vegulis fogalmam sincs.
  Anyam borogass.
  Mindegy kalacsba kell.

 • 2009.10.19 21:45:34funkysm

  Kalácsba szerintem is a natúr a jó.
  De ha már kalács, akkor nekem mazsola.
  Vagy rahát.

 • 2009.10.19 21:47:22rita a felcser

  Az is kell bele.Mazsola.

 • 2009.10.19 21:48:07Rosa Rugosa

  Hunyadi János felesége nemesi oláh családból származott(Morsinai Erzsébet).

  Ebbe az a jó, hogy a szerbek, a románok is valamilyen szinten benne vannak a vérvonalban.
  Azt hiszem ezen a környéken hagyni kéne, ki milyen származású. (Az alkalmi beugrókat meg nem is ismerjük...:)))

  Mindenki döntse el, minek érzi magát.:))

 • 2009.10.19 21:57:51funkysm

  Rosa Rugosa
  Heltai Gáspárnál megjelenik a Morzsinai ,mint lehetséges anya, de ő, mint krónikaíró, Luxemburgi Zsigmond törvénytelen fiaként nevezi meg Hunyadi Jánost.
  Magyarország kormányzója volt, a fia pedig magyar király, nagy reneszánsz uralkodó.
  Nekünk ennyi elég.

 • 2009.10.19 21:58:41rita a felcser

  En pl ciganynak erzem magam.Megmondtak mar,hogy ugy elek,mint a ciganyasszonyok,ezen a forumon mondtak ;)

 • 2009.10.19 22:01:29funkysm

  Csak pontosítani akartam, bocs, hogy a Morzsinai a Hunyadi János anyja volt.
  A felesége pedig a Szilágyi Örzsébet,a Mátyás anyja.
  Aki, ugye, levelét megírta...:)

 • 2009.10.19 22:02:49funkysm

  Ne bomolj, Rita, mért kell minden hányadékomat (voma) készpénznek venned? :((

 • 2009.10.19 22:07:00Rosa Rugosa

  H.Vojk (János apja -papíron:)) L.Zs.-től kapta Hunyad várát... Lehet, hogy a nő volt a dologban? :D

  Itt arra utaltam, hogy a János, meg a Mátyás azt mondta ő magyar. Oszt kész.:)

 • 2009.10.19 22:09:01Rosa Rugosa

  Igen, rosszul írtam, a muterja volt, nem a felesége.:))

 • 2009.10.19 22:09:59rita a felcser

  Latnad milyen fekete szemem van,fekete vastag szemoldokkel.
  Csak a hegedu nem megy.Meg a tanc.

 • 2009.10.19 22:10:00funkysm

  Azt a gyönyörű várat, amelynek kicsinyített mása a Városligetben van.
  Hát a román tezsvérek nem nagyon rúgtak labdába még akkoriban.

 • 2009.10.19 22:11:09funkysm

  Rita
  Imádom a feketéket.
  Komoly.
  :)

 • 2009.10.19 22:13:44sztroberi

  a vajdahunyad vára NEM a hunyadvár kicsinyített mása.

 • 2009.10.19 22:15:04funkysm

  Mért, a Hunyadvár hol van? Nem Vajdahunyadon (Erdély)?

 • 2009.10.19 22:17:07funkysm

  Ja, úgy érted, hogy csak bizonyos elemeket tartalmaz a Hunyadvárból, aztán a jáki templomból is, stb.
  Persze, így van.

 • 2009.10.19 22:18:59Rosa Rugosa

  A budapesti Vajdahunyad várának csak egy része a főhomlokzat, ami utal az eredetire.
  Az eredeti:
  http://termtud.akg.hu/okt/9/5/vhunyad-2.jpg

 • 2009.10.19 22:20:32funkysm

  Rosa Rugosa
  Persze, megértettem most már én is.

 • 2009.10.19 22:21:19funkysm

  És köszi, tenném hozzá.:)

 • 2009.10.19 22:22:02rita a felcser

  De a hajam az egeszen vilagosbarna.
  Csak a szemeim ciganyosak.
  A fiam is feketeszemu.
  Nekem csak feketeszemu gyerekeim lehetnek, megha kekszemu ferfiaval is csinalom oket.jo,mi?

 • 2009.10.19 22:27:36funkysm

  A fekete szem autoszomálisan domináns, de lám, az én zilahi sógorom tökfekete, a lánya mégis szürke szemű kis csöppség, mint az anyja. És holtbiztos, hogy nincs szürkeszemű villanyóraleolvasó a közelükben.:)

 • 2009.10.20 08:41:04Rosa Rugosa

  Mi mindketten barnák vagyunk, én zöld, a férjem kék szemmel.
  Na 2, és 4. gyerek aranyszőke, kék szemmel.:))
  Még szerencse, hogy a felmenők közt létezik ez a típus...
  Az tényleg igaz lehet, hogy a nagyszülők színei beköszönnek az unokákon?
  Ilyen kreol bőrű, szőke kék szemű postás felénk se járt.
  Ráadásul a kutya mindig ugatott, úgy hogy nem volt alkalma a csengetésre.:))

 • 2009.10.20 09:00:24rita a felcser

  De az en felmenoim kozott nincs kek szem.
  A gyerekhaj meg nem mond semmit.
  A pasim aranyszoke volt 12 eves koraig,aztan fekete.
  AQ szemszin a fontos.

 • 2009.10.20 10:17:28funkysm

  Egy meghatározott génállományt öröklünk, magunkkal viszünk és továbbörökítünk, kétségtelen. Az ősök visszaköszönnek egy-egy gesztusunkban, cselekedetünkben.
  Pl. az én esetemben itt a Porontyon néha a neandervölgyi ősapa.:)

 • 2009.10.20 10:27:06Rosa Rugosa

  A legősibb ősével egy kék vérű sem dicsekszik...:))))

 • 2009.10.20 20:46:19lazzavazza

  Baromság...

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta